教育王國

標題: 港大醫科 [打印本頁]

作者: lululubububu    時間: 23-3-27 22:41     標題: 港大醫科

阿女今年F4 aim港大醫科 請問各位除了成績以外 有冇啲咩活動可以幫佢豐富eca?阿女準備考急救課程,唔知有冇用?
作者: gracelam    時間: 23-3-27 23:09

lululubububu 發表於 23-3-27 22:41
阿女今年F4 aim港大醫科 請問各位除了成績以外 有冇啲咩活動可以幫佢豐富eca?阿女準備考急救課程,唔知有 ...

First aid 基本野, 有冇參加HKU Taster?

作者: lululubububu    時間: 23-3-27 23:21

gracelam 發表於 23-3-27 23:09
First aid 基本野, 有冇參加HKU Taster?

taster撞左其他活動所以冇報 但係join左hku academy for the talented個個medical課程 唔知有冇其他比較有代表性嘅活動同比賽?
作者: 小鹿揀學校    時間: 23-3-28 09:03

lululubububu 發表於 23-3-27 22:41
阿女今年F4 aim港大醫科 請問各位除了成績以外 有冇啲咩活動可以幫佢豐富eca?阿女準備考急救課程,唔知有 ...

作者: Nat糖    時間: 23-3-28 10:02

回覆 lululubububu 的帖子

分數,最緊要
作者: bbtung    時間: 23-3-28 11:00

除咗DSE分數,其他一概不重要,冇幫助 !
作者: lululubububu    時間: 23-3-28 18:22

回覆 bbtung 的帖子

我地都明白成績好緊要 但請問依家m1/m2計一科嗎?
作者: 小鹿揀學校    時間: 23-3-29 09:13

lululubububu 發表於 23-3-28 18:22
回覆 bbtung 的帖子

我地都明白成績好緊要 但請問依家m1/m2計一科嗎?
HKU 前年講明 M12 當一整科,適用於所有學系…..
可說是理科男生救星,科中文可以放入雪櫃!

作者: chez    時間: 23-3-29 11:20

回覆 小鹿揀學校 的帖子

到2024年又不是了, 因為少了通識科可以計分.  

HKU medic 依然是Best 6.  很多人只take三科electives, 甘樣要計足中,英,數三科core subjects才夠六科.  

作者: ericjil    時間: 23-3-29 11:34     標題: 回覆樓主:

成績成績成績,重要嘅嘢講三次

其他嘢真係可有可無

作者: 73662710    時間: 23-3-29 12:22

chez 發表於 23-3-29 11:20
回覆 小鹿揀學校 的帖子

到2024年又不是了, 因為少了通識科可以計分.  

可以唔count 中文,
Eng math m1/M2 phychembio=6科

理科男救星!之後男医生會多返些少!

作者: chez    時間: 23-3-29 13:19

回覆 73662710 的帖子

Yes, this is possible too.  
作者: twobirds    時間: 23-3-29 14:30

小鹿揀學校 發表於 23-3-29 09:13
HKU 前年講明 M12 當一整科,適用於所有學系…..
可說是理科男生救星,科中文可以放入雪櫃!
請問CU 計唔計M1/2 當一科呢? 謝謝.

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-3-29 15:50

twobirds 發表於 23-3-29 14:30
請問CU 計唔計M1/2 當一科呢? 謝謝.
CU 的計法是將 M12 + 最差第7科 再除以2

舉例 M2 5* ,最差第7科是中文有 4 ,咁第7科的分是 ( 6+4)/2 = 5

說實話 ,今時今日 CU 已比 HKU 難入得多了,
就以上的例子,要入 CU ,其餘6科要有 36分,再加上上面說到的 M2 5* 中文 4才夠 41分入CU

但同一個例子, HKU 只需要5科有30分,再加上上面說到的 M2 5* ,已穩入了,好明顯比 CU 易,

作為理科男生,只要穩守 Eng Phy Chem Bio Math M2 平均有5* ,已入到 HKU 鳥 !

中文 、通識 可以放入雪櫃喔

作者: twobirds    時間: 23-3-29 16:15

小鹿揀學校 發表於 23-3-29 15:50

舉例 M2 5* ,最差第7科是中文有 4 ,咁第7科的分是 ( 6+4)/2 = 5 ...

清楚哂!一掃心中疑惑!咁樣值得為DSE努力呀!始終收生人數佔好多!

作者: b3410    時間: 23-3-29 16:56

舉例 M2 5* ,最差第7科是中文有 4 ,咁第7科的分是 ( 6+4)/2 = 5 ...
如果唔讀M1/M2,不過加一科music, 3core +4 elective, 港大是否一樣計best 6 (唔計中文?)中大 是否就係7科加埋一起?

作者: Dylanli2017    時間: 23-3-29 17:02

twobirds 發表於 23-3-29 16:15
清楚哂!一掃心中疑惑!咁樣值得為DSE努力呀!始終收生人數佔好多!
...
不過港大收non jupas 多過jupas.
作者: 小鹿揀學校    時間: 23-3-29 17:15

b3410 發表於 23-3-29 16:56
如果唔讀M1/M2,不過加一科music, 3core +4 elective, 港大是否一樣計best 6 (唔計中文?)中大 是否就係7 ...
Music 唔屬於 category A 的科,我冇研究 CU HKU 點計 非 category A 的科的分,看看有沒有其他人可解答?
作者: losoco    時間: 23-3-29 17:16

b3410 發表於 23-3-29 16:56
如果唔讀M1/M2,不過加一科music, 3core +4 elective, 港大是否一樣計best 6 (唔計中文?)中大 是否就係7 ...

音樂會唔會比M2用多好多時間而考到高grade的uncertainty又較大?

對於要考多科又想搏medic,成本效益變得好重要

而且音樂科好多學校冇得在自己學校上堂,而要舟車勞頓去其他地方上

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-3-29 17:28

Dylanli2017 發表於 23-3-29 17:02

港大收 non jupas 多過 jupas 的原因係冇咁多 36+分的學生去報佢,舊年絕大部份的 36+分學生都係報 CU嘅,

理論上,若今年HKU 轉勢,有足夠 36+分學生去報佢,HKU 係會收到 75 % jupas 學生,到時亦再沒有藉口不兌現當年梁院長向全港市民作出的公開承諾 !

若真是如此,因為每年 36+分個 pool 就只有 600幾人,此消彼長,CU 個收分又會降番低,所以我估計36分一定有學校收嘅…

作者: twobirds    時間: 23-3-29 17:36

Dylanli2017 發表於 23-3-29 17:02

可能並非一成不變,睇吓今年最後收生情況係點樣先知有冇改變

作者: b3410    時間: 23-3-29 17:39

losoco 發表於 23-3-29 17:16
音樂會唔會比M2用多好多時間而考到高grade的uncertainty又較大?

對於要考多科又想搏medic,成本效益變得 ...
謝謝解答。
作者: 小鹿揀學校    時間: 23-3-29 17:50

losoco 發表於 23-3-29 17:16

對於要考多科又想搏medic,成本效益變得 ...
仲有  Music 呢d科一定輸得失球差,變相讓半分,計落典都蝕章!
作者: b3410    時間: 23-3-29 18:07

小鹿揀學校 發表於 23-3-29 17:50
仲有  Music 呢d科一定輸得失球差,變相讓半分,計落典都蝕章!
剛剛check DSE 網站,music is category A subject.
如果考M1/2 加music, 唔知是否CU可以第七科計music, 唔計中文。

作者: Dylanli2017    時間: 23-3-29 18:56

小鹿揀學校 發表於 23-3-29 17:28
港大收 non jupas 多過 jupas 的原因係冇咁多 36+分的學生去報佢,舊年絕大部份的 36+分學生都係報 CU嘅, ...
如果是冇人報佢先收少左呢,佢就有守承諾。不過你點知佢會唔會是prefer 收IB多D?

作者: myjasmine    時間: 23-3-29 21:59

或者我可以分享一下今年港大醫科non-jupas嘅收生情況。
女兒考A-Level PG4A*,最後Offer嘅condition都係4A*. 但係有同學都係4A*但冇offer, 甚至冇interview,最近已被自動擺咗落waitlist.
另外喺TSR見到有啲4A*或者IB44 , 45都冇Offer,唔知係咪今年會預多啲位俾Jupas 了。

作者: nicolemummy    時間: 23-3-29 22:25

小鹿揀學校 發表於 23-3-29 17:15
Music 唔屬於 category A 的科,我冇研究 CU HKU 點計 非 category A 的科的分,看看有沒有其他人可解答?: ...

https://www.hkeaa.edu.hk/en/hkdse/assessment/subject_information/category_a_subjects/

music, VA, PE都係Cat A. 同phy chem bio 看齊。

作者: Starrynite    時間: 23-3-30 08:20

myjasmine 發表於 23-3-29 21:59
或者我可以分享一下今年港大醫科non-jupas嘅收生情況。
女兒考A-Level PG4A*,最後Offer嘅condition都係4A* ...
Just curious, are they HKID holders or international applicants?
作者: jaycee_mami    時間: 23-3-30 08:47

女兒考A-Level PG4A*,最後Offer嘅condition都係4A* ...
請問你囡囡是否在香港就讀 IAL的學生?  無 CO的, 又是否在英國讀 GCE AL的學生?

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-3-30 09:19

b3410 發表於 23-3-29 18:07
剛剛check DSE 網站,music is category A subject.
如果考M1/2 加music, 唔知是否CU可以第七科計music,  ...
又好似係噃, 記得當年訪問嗰位 9科狀元,佢都係驚其他科失手,都有科 music 可以補上
作者: 小鹿揀學校    時間: 23-3-30 09:27

nicolemummy 發表於 23-3-29 22:25
https://www.hkeaa.edu.hk/en/hkdse/assessment/subject_information/category_a_subjects/

music, VA, P ...
但典解冇乜特異功能人仕去 take PE 攞 5** 呢?
如果佢哋靠 PE 5** 入到神科,其他凡夫俗子條氣都順啲,總好過依家比人話有優待收分低唔公平!

作者: b3410    時間: 23-3-30 09:33

小鹿揀學校 發表於 23-3-30 09:27
如果佢哋靠 PE 5** 入到神科,其他凡夫俗子條氣都順啲,總 ...
我冇睇PE份卷,不過昨日睇咗music 卷,覺得對於一個平時有玩音樂,學樂理的同學,拎**一定易過中文取5

打開思路

明白了當年你哋9星星超級狀元的選擇

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-3-30 09:59

b3410 發表於 23-3-30 09:33
我冇睇PE份卷,不過昨日睇咗music 卷,覺得對於一個平時有玩音樂,學樂理的同學,拎**一定易過中文取5

打 ...

嘩!諗諗吓…..

可以用 PE music 旅款 chem math M2  呢6科,就真係唔洗點温書輕輕鬆鬆就入到 HKU medic 噃!

作者: gracelam    時間: 23-3-30 10:05

小鹿揀學校 發表於 23-3-30 09:59
嘩!諗諗吓…..

可以用 PE music 旅款 chem math M2  呢6科,就真係唔洗點温書輕輕鬆鬆就入到 HKU medic  ...

我估旅款難攞*

作者: cafeva    時間: 23-3-30 11:11

小鹿揀學校 發表於 23-3-30 09:19
又好似係噃, 記得當年訪問嗰位 9科狀元,佢都係驚其他科失手,都有科 music 可以補上 ...
DSE 不是只可以報8科嗎?

作者: losoco    時間: 23-3-30 11:29

cafeva 發表於 23-3-30 11:11
DSE 不是只可以報8科嗎?

在考試來講,M2並不是1科,只是附屬於數學的延伸部分

作者: losoco    時間: 23-3-30 12:25

入左waiting
係咪到時真的4A*
仍有機會被召去面試?

作者: nicolemummy    時間: 23-3-30 12:59

小鹿揀學校 發表於 23-3-30 09:59
嘩!諗諗吓…..

可以用 PE music 旅款 chem math M2  呢6科,就真係唔洗點温書輕輕鬆鬆就入到 HKU medic  ...

咁,都無chem,點入?

作者: gracelam    時間: 23-3-30 13:23

nicolemummy 發表於 23-3-30 12:59
咁,都無chem,點入?

有chem

作者: nicolemummy    時間: 23-3-30 13:39

如果佢哋靠 PE 5** 入到神科,其他凡夫俗子條氣都順啲,總 ...

HKU dental真係好多sports入。但又咁講,誰知他們不是神人?好多神人既學術一樣神。小如豬都好勁table tennis,只不過因為學校早已登左佢係37分神人我都留意唔到。上星期,有個協恩神女在bk個邊話polyu physio已經收左佢,佢係fencing港隊唔知係SNDAS定係sport入。咁入得協記中一個陣成績都唔會差。

作者: nicolemummy    時間: 23-3-30 13:41

再講,邊個知佢地有無考PE?或者已報已PG 5**我地唔知啫

作者: girl2016    時間: 23-3-30 13:49     標題: 回覆樓主:

其實jupas 就玩鬥高分, 其他不是jupas 就個別review. 冇話順唔順氣。運動玩得勁.. 難過讀書。佢地毅力驚人

利申,孩子不是運動人。
但自己真心欣賞運動員

作者: bananaGi    時間: 23-3-30 15:03

小鹿揀學校 發表於 23-3-29 17:28
港大收 non jupas 多過 jupas 的原因係冇咁多 36+分的學生去報佢,舊年絕大部份的 36+分學生都係報 CU嘅, ...
我想問下, 點解近年D醫去晒CU多?
作者: myjasmine    時間: 23-3-30 15:38

Starrynite 發表於 23-3-30 08:20
Just curious, are they HKID holders or international applicants?
HKID holders
作者: gracelam    時間: 23-3-30 15:40

bananaGi 發表於 23-3-30 15:03
我想問下, 點解近年D醫去晒CU多?

前幾年港大反口少收jupas學額,咁尖子為求穩陣A1放中大,總好過到時被人飛起。

另外中大個MBChB收分最高,只有30個位,而且排名亞洲大學top 5, 去年DSE狀元讀醫嘅只有一個去咗HKU,其他全部入咗去。咁自然吸引有心讀醫尖子投奔中大。

另外唔知點解nursing都一樣,中大收分係咁多間U最高分。

作者: myjasmine    時間: 23-3-30 15:45

jaycee_mami 發表於 23-3-30 08:47
請問你囡囡是否在香港就讀 IAL的學生?  無 CO的, 又是否在英國讀 GCE AL的學生?
...
My daughter studies AL in HK...she has schoolmates who got predicted 4A* but without interviews/offers...for other cases, you may go have a look at The Student Room...
作者: myjasmine    時間: 23-3-30 15:46

losoco 發表於 23-3-30 12:25
入左waiting
係咪到時真的4A*
仍有機會被召去面試?
Logically yes, but dunno about their latest policy
作者: bananaGi    時間: 23-3-30 15:47

gracelam 發表於 23-3-30 15:40
前幾年港大反口少收jupas學額,咁尖子為求穩陣A1放中大,總好過到時被人飛起。

另外中大個MBChB收分最高 ...
係啦~ D高分入晒去CU
作者: angelki    時間: 23-3-30 16:25

上年有朋友入咗CU收最高分環球醫學,一開始已經講明比哂5年學費獎學金 宿舍吾使錢,但HKU奬學金要年年睇成績,我覺得呢個都係CU好吸引之處

作者: Banyan1212    時間: 23-3-30 16:53

gracelam 發表於 23-3-30 15:40

另外中大個MBChB收分最高 ...

全球第五:請問在那裏找到资料?

作者: Starrynite    時間: 23-3-30 17:31

myjasmine 發表於 23-3-30 15:45
My daughter studies AL in HK...she has schoolmates who got predicted 4A* but without interviews/offe ...
Local applicant PG4A* 都無 interview, 真係好意外!
作者: gracelam    時間: 23-3-30 17:51

Banyan1212 發表於 23-3-30 16:53
全球第五:請問在那裏找到资料?

更正:亞洲大學top 5, 全球2X

作者: cafeva    時間: 23-3-30 21:31

losoco 發表於 23-3-30 11:29
在考試來講,M2並不是1科,只是附屬於數學的延伸部分
原來係咁計. 謝謝解說
作者: bbwym    時間: 23-3-30 22:11

回覆 myjasmine 的帖子

你女女除了成續優異外,是否有還有其他因素,例如: 參與校內校外一些跟學科相關比賽?又或是其他突出表現?   她需要interview嗎? 謝謝。
作者: bbwym    時間: 23-3-30 22:29

什麼是TSR?
作者: myjasmine    時間: 23-3-30 23:37

bbwym 發表於 23-3-30 22:29

什麼是TSR?

TSR = The Student Room
https://www.thestudentroom.co.uk/showthread.php?t=7227009&p=98258959&page=30#post98258959

作者: myjasmine    時間: 23-3-31 11:39

bbwym 發表於 23-3-30 22:11

你女女除了成續優異外,是否有還有其他因素,例如: 參與校內校外一些跟學科相關比 ...

佢冇特異功能,不過現在D學生都唔會只得成績了,醫科需要interview的

作者: chun媽    時間: 23-3-31 18:43

請問CU其他課程的計算方法,如果要求係Best 5,M1/2,是否計獨立一科?

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-3-31 19:15

chun媽 發表於 23-3-31 18:43
請問CU其他課程的計算方法,如果要求係Best 5,M1/2,是否計獨立一科?
我又冇特別研究過….

估計都係因學系而異,例如 N剪、蒸蒜 嗰d會比較重視 M12.   

作者: mimiho20002000    時間: 23-4-4 20:56     標題: 回覆樓主:

seems yes, https://admission.cuhk.edu.hk/jupas/download.html

作者: celiacc    時間: 23-4-5 10:45

non jupas易入好多,有個親人考了兩屈dse都入唔到,去一去英國讀大學再番來in,之後就話收,其實佢dse都係得三科5**
作者: mimiho20002000    時間: 23-4-5 13:52

celiacc 發表於 23-4-5 10:45
non jupas易入好多,有個親人考了兩屈dse都入唔到,去一去英國讀大學再番來in,之後就話收,其實佢dse都係得 ...

三科5** 都好叻,可能係其他科差少少啱啱唔夠分入。其實係有學生喺外國或者國內讀咗一兩年醫科之後 transfer 返嚟繼續讀醫,唔知你親戚是否在英國讀醫?

作者: Banyan1212    時間: 23-4-5 14:07

non jupas易入好多,有個親人考了兩屈dse都入唔到,去一去英國讀大學再番來in,之後就話收,其實佢dse都係得 ...

唔會易啦,咁多人爭咁少位…. 包括名校, eg G5 graduates.

作者: angelki    時間: 23-4-5 15:36

我想問下如果放榜我剛剛考到6科36分/7科41分,我點可以知道HKU/CU係咪收咗我?定係要去到9/8 JUPAS 放榜先知道?
救指教,謝謝(emoji)(emoji)

作者: gracelam    時間: 23-4-5 15:45

angelki 發表於 23-4-5 15:36
我想問下如果放榜我剛剛考到6科36分/7科41分,我點可以知道HKU/CU係咪收咗我?定係要去到9/8 JUPAS 放榜先 ...

要到jupas放榜嗰日先至知!

所以好多時結果去咗A3 poly U 三寳!

作者: angelki    時間: 23-4-5 17:16

gracelam 發表於 23-4-5 15:45

要到jupas放榜嗰日先至知!

咁如果有幸有early interview, 會唔會有類似conditional offer嘅回覆?

作者: gracelam    時間: 23-4-5 17:33

angelki 發表於 23-4-5 17:16
咁如果有幸有early interview, 會唔會有類似conditional offer嘅回覆?

我舊年玩完,Jupas好似冇出co!我唔知E科有冇出

最後都係睇成績收生!因為放榜後睇成績再安排interview!

作者: 2jkidsfather    時間: 23-4-5 18:55

HKU Medicine 會有類似conditional offer嘅回覆
作者: myjasmine    時間: 23-4-5 19:08

去英國讀大學再番來in? so he is using the same DSE results to reapply? plus exam results in uni?
作者: mimiho20002000    時間: 23-4-5 19:23

我仔嗰年面試完兩間都冇話實攞到幾多分必收,只係話攞到幾多幾多分就好大機會會收。其實我唔sure jupas 制度係唔係可以俾 conditional offer

作者: BSCYL    時間: 23-4-5 23:29

angelki 發表於 23-4-5 15:36
我想問下如果放榜我剛剛考到6科36分/7科41分,我點可以知道HKU/CU係咪收咗我?定係要去到9/8 JUPAS 放榜先 ...

DSE 成績出後,兩校醫科都有電話與合資格的同學聯絡,建議選科排在A1。

作者: BSCYL    時間: 23-4-5 23:30

mimiho20002000 發表於 23-4-5 19:23
我仔嗰年面試完兩間都冇話實攞到幾多分必收,只係話攞到幾多幾多分就好大機會會收。其實我唔sure jupas 制 ...

阿仔當年兩校DSE放榜前都有CO

作者: mimiho20002000    時間: 23-4-6 00:02

BSCYL 發表於 23-4-5 23:30
阿仔當年兩校DSE放榜前都有CO

謝謝告之,令公子表現一定好優秀  
。Yes,DSE 成績出咗之後係會收到電話, 仲有學校老師代為轉告  

作者: angelki    時間: 23-4-6 13:59

多謝大家回覆,清楚了解程序了

作者: celiacc    時間: 23-4-6 20:10

回覆 mimiho20002000 的帖子

不是讀醫
作者: celiacc    時間: 23-4-6 20:12

其實係唔係就算夠分都要通過interview?
作者: MicWong777    時間: 23-4-6 20:43

nicolemummy 發表於 23-3-30 13:39
HKU dental真係好多sports入。但又咁講,誰知他們不是神人?好多神人既學術一樣神。小如豬都好勁table ten ...

好厲害(emoji)

作者: mimiho20002000    時間: 23-4-6 21:13

celiacc 發表於 23-4-6 20:12
其實係唔係就算夠分都要通過interview?

yes

作者: MicWong777    時間: 23-4-7 00:17

BSCYL 發表於 23-4-5 23:29
DSE 成績出後,兩校醫科都有電話與合資格的同學聯絡,建議選科排在A1。

如果收到DSE 成績後,才決定讀醫,學校會不會特別再安排時間interview.

作者: mimiho20002000    時間: 23-4-7 01:44

MicWong777 發表於 23-4-7 00:17

如果收到DSE 成績後,才決定讀醫,學校會不會特別再安排 ...

以我所知 DSE 放榜後係會再有一次interview,但是否所有達到分數而之前沒有面試的都有得 interview 就唔清楚

作者: 小豆Daddy    時間: 23-4-8 12:22

急救尼D係基本野,兩间医科唔係好睇,最緊要係你個女的predict grade, 有接近滿分才有用。

作者: gracelam    時間: 23-4-8 12:24

MicWong777 發表於 23-4-7 00:17

如果收到DSE 成績後,才決定讀醫,學校會不會特別再安排 ...

如成績夠分,會有interview!

作者: Starrynite    時間: 23-4-8 17:29

純屬個人意見,不喜勿插 😅 :我覺得讀醫科和行醫都是很大的 commitment 。在女兒告訴我們她對醫科有興趣時,我們怕她不理解這條 career path 所需要的毅力,艱苦,和需要作出的犧牲,我們幫她 register 了一些可以幫助她對醫科有多些了解的課程,書籍,和找了一些從醫的朋友和她面談。也幫她找了朋友的診所去做 shadowing 做觀察。我們所做的這一齊,目的不是去幫助她入醫科,而是想幫助她了解讀醫和行醫是怎麼一回事,和這個 career path 所牽涉的挑戰和個人的犧牲。讀醫需要至少6年,如果再讀專科,講緊嘅commitment 是十幾年。所以,我們怕她對醫科有錯誤的理解,及低估了當中的難度。我的朋友當中,也有孩子是入了醫科後才後悔,最終轉科的。
我可能離題了,請見諒。

作者: Sheep06    時間: 23-4-10 21:44

del..
作者: 1773    時間: 23-4-11 13:28

專心溫習,考好DSE,夠分就可以了。

作者: JJDBB    時間: 23-4-12 14:10

1773 發表於 23-4-11 13:28
專心溫習,考好DSE,夠分就可以了。

無錯,派了DSE成績,還可以改Japus選擇,到時夠分,讀什麼都得。

作者: JJDBB    時間: 23-4-12 14:12

中大有醫學院搞的課程活動,睇下學校有無推薦中五活動來的。

作者: mansdom    時間: 23-4-12 20:46

Starrynite 發表於 23-4-8 17:29
純屬個人意見,不喜勿插 😅 :我覺得讀醫科和行醫都是很大的 commitment 。在女兒告訴我們她對醫科 ...
入了醫科後才後悔,最終轉科
的碓是很可惜,請問是year幾轉 及轉了那

作者: October.    時間: 23-4-12 21:37

Starrynite 發表於 23-4-8 17:29
純屬個人意見,不喜勿插 😅 :我覺得讀醫科和行醫都是很大的 commitment 。在女兒告訴我們她對醫科 ...

家庭經濟唔係問題的話,我贊成second degree 讀醫,讀完第1個學位,如果依然對醫科很有興趣,這個時候人也足夠成熟了,再”毅行醫路“試報醫科(當然成績要好TOP),既使讀落發覺醫科唔適合,都有一個學位在手了。

作者: Starrynite    時間: 23-4-13 08:57

mansdom 發表於 23-4-12 20:46
入了醫科後才後悔,最終轉科
的碓是很可惜,請問是year幾轉 及轉了那科
朋友的孩子是加拿大人,去了英國讀了一年醫科,覺得太辛苦,發現自己不適合讀醫科,離開了英國,回到加拿大讀大學,我忘記了他轉了什麼科目。
作者: Starrynite    時間: 23-4-13 09:08

October. 發表於 23-4-12 21:37
家庭經濟唔係問題的話,我贊成second degree 讀醫,讀完第1個學位,如果依然對醫科很有興趣,這個時候人也 ...
也是的。這時孩子會比較成熟,比較了解自己。可惜的是,graduate students 入 HKU 和 cuhk 的醫科很難,只有很少學位,比用 undergrad 身份入難很多。英國的情況好像也是一樣。
我覺得英國醫科要求報醫科的學生要有 work experience 例如去 elderly care home 之類是很好的。至少學生會有照顧病人/老人的 first hand experience。可惜在香港是很難有這類工作機會。

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-4-13 09:18

Starrynite 發表於 23-4-13 09:08
也是的。這時孩子會比較成熟,比較了解自己。可惜的是,graduate students 入 HKU 和 cuhk 的醫科很難,只 ...
Graduate students 報美加紐 medic 可能位會比較多…..
作者: mansdom    時間: 23-4-13 11:57

Starrynite 發表於 23-4-13 08:57
朋友的孩子是加拿大人,去了英國讀了一年醫科,覺得太辛苦,發現自己不適合讀醫科,離開了英國,回到加拿大 ...
可惜是有點,但另一方面想,讀醫碓是辛苦及不易,用一年時間明白自己所需,總好過再多幾年後發覺不合適,希望你朋友兒子在加拿大有一個新的開始,謝謝你回覆。

作者: Starrynite    時間: 23-4-13 16:11

mansdom 發表於 23-4-13 11:57
可惜是有點,但另一方面想,讀醫碓是辛苦及不易,用一年時間明白自己所需,總好過再多幾年後發覺不合適,希 ...
完全同意。我有朋友的朋友的兒子完成了牙醫課程後,才發現自己不喜歡做牙醫,結果轉了行 (忘記了轉了什麼)。個人愚見,做父母的唯有盡量協助孩子發掘自己的興趣,找到自己想行的路。無論是醫科,藝術,商科,什麼科目也好,只要是孩子目標清晰,清楚自己想要什麼。無論讀什麼也會快樂。
言歸正轉,醫生朋友推薦我女兒看 This Is Going To Hurt by Adam Kay。可以幫助了解醫生的日常。我女兒十分喜歡這本書,看了又看。

作者: Rpp    時間: 23-4-13 18:38

自己親人嘅小朋友姪仔去澳洲讀獸醫,佢話碰到一個香港有牌的醫生,卻係一齊澳洲再讀獸醫,唔知點解了。

作者: Starrynite    時間: 23-4-13 21:10

Rpp 發表於 23-4-13 18:38
自己親人嘅小朋友姪仔去澳洲讀獸醫,佢話碰到一個香港有牌的醫生,卻係一齊澳洲再讀獸醫,唔知點解了。
...
做落才發現自己鐘意醫動物多過鐘意醫人?
作者: xiaolifeidao    時間: 23-4-14 11:41

JJDBB 發表於 23-4-12 14:12
中大有醫學院搞的課程活動,睇下學校有無推薦中五活動來的。

請問,一般都是中五才有活動嗎?

作者: JJDBB    時間: 23-4-14 11:46

xiaolifeidao 發表於 23-4-14 11:41
請問,一般都是中五才有活動嗎?

我記得個個醫學院搞的活動是醫科生帶領的,你大可問問學校,應該中四升中五的活動。不過,有料的同學是不用去這些活動,因為分数高就可以讀,當然某些科目是必須的。

作者: xiaolifeidao    時間: 23-4-14 11:47

JJDBB 發表於 23-4-14 11:46
我記得個個醫學院搞的活動是醫科生帶領的,你大可問問學校,應該中四升中五的活動。不過,有料的同學是不 ...

明白,謝謝您!

作者: JJDBB    時間: 23-4-14 11:58

xiaolifeidao 發表於 23-4-14 11:47
明白,謝謝您!

又或者是中五升中六,我忘記了。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5