教育王國

標題: 基督教祟真中學 [打印本頁]

作者: manman0123    時間: 23-3-6 08:17     標題: 基督教祟真中學

請基督教祟真中學家長幫忙分享一下學校的教學模式,老師教學態度,謝謝!

作者: kristie731    時間: 23-3-6 15:49

manman0123 發表於 23-3-6 08:17
請基督教祟真中學家長幫忙分享一下學校的教學模式,老師教學態度,謝謝!
...

學校很好, 老師大部分都很好, 好有心教,考試前仲會同學生溫下書。
學校好有關愛,校長亦深受好多同學仔鍾意,因為校長嘅名聲,所以很多人喺依幾年都慕名而來。
如果學生有問題,我都肯主動去聯絡家長,同埋幫家長一齊去解決。

學校喺一年分三個學期。
我哋可以稱之為蜜月期,除咗主科,其他會分三個學期上,所以學生相對地冇咁大壓力,但當然去到中三就全部科都要讀。

每一課,教之前都會有工作紙比學生,希望佢哋能夠先了解課文再去聽老師嘅教導。

作者: manman0123    時間: 23-3-6 15:56

謝謝你資訊(emoji)(emoji)

作者: manman0123    時間: 23-3-6 16:31

請問一下是否每年都有去外國的交流團?F.3才有是嗎?

作者: manman0123    時間: 23-3-6 16:36

請教校長是否把學校改革了很多,估計banding 是否會再上調?

作者: kristie731    時間: 23-3-7 09:24

manman0123 發表於 23-3-6 16:31

只有F3 才有

作者: christyheihei    時間: 23-3-7 09:25

manman0123 發表於 23-3-6 16:31

今年中三有呀

作者: kristie731    時間: 23-3-7 09:26

manman0123 發表於 23-3-6 16:36
請教校長是否把學校改革了很多,估計banding 是否會再上調?

是, 課程比之前谷左, 同埋校長話因為收多左band 1 , 學生叻左, 所以會深左, 估計banding 係上升緊

作者: shamshamwong    時間: 23-3-7 10:38

回覆 christyheihei 的帖子

form 3教流團, 是否要由學校選? 有什麼交流團呀, 請分享
作者: masterunion    時間: 23-3-7 10:47

shamshamwong 發表於 23-3-7 10:38

form 3教流團, 是否要由學校選? 有什麼交流團呀, 請分享 ...
因為疫情...之前幾年全取消, F3依個係好好彩KEEP 左.  不過學校話會逐部恢復, 遲D 再有通告
作者: LeeCC    時間: 23-3-7 11:14

form 3教流團, 是否要由學校選? 有什麼交流團呀, 請分享 ...

中三的交流團是十二門徒畢業交流團,全級參加

作者: kristie731    時間: 23-3-7 15:45

是學校選的, 中三得一個嘅交流團

作者: hugub    時間: 23-3-7 17:24

F.3係咪仍然去新加坡?呢個正,以前係做完project就費用全免
作者: hiuching8    時間: 23-3-7 18:05

原來深水埗有咁好嘅學校,真係教育界嘅清泉,唔知道DSE成績點呢?3322率有無八成?

作者: strawberrychic    時間: 23-3-7 18:15

hiuching8 發表於 23-3-7 18:05
原來深水埗有咁好嘅學校,真係教育界嘅清泉,唔知道DSE成績點呢?3322率有無八成?
...

近幾年無公佈DSE成績

2019-2020有提及入讀學位課程%,但不知是否經聯招,也不知是哪些大學

2018 DSE
~59% of students in the school met the entrance requirements for local Bachelor degree programmes

你可睇睇 school report

https://www.ttca.edu.hk/plans-reports

作者: Poyau    時間: 23-3-7 19:06

hiuching8 發表於 23-3-7 18:05
...

基崇過去三年升讀學位比例如下
2022年聯招學位取錄 > 達3322人數

畢業生出路
學位 + 非學位
------------------------------------------------
2022 [54%^] + [46^] = 100%
2021 76% + 24% = 100%
2020 67.9% + 32.1% = 100%
------------------------------------------------
3YA 66% + 34% = 100%

^ 據 3YA (Slide 15) 推算

TTCA Info Day 2022
https://www.ttca.edu.hk/post/ttca-info-day-2022

https://www.ttca.edu.hk/infoday

TTCA Info Day 2022 Principal's Talk
https://youtu.be/8YfxM7fdcUg

作者: christyheihei    時間: 23-3-7 19:56

hugub 發表於 23-3-7 17:24
F.3係咪仍然去新加坡?呢個正,做完project就費用全免

唔係全免喎,只係退3千蚊咋

作者: ivytong223    時間: 23-3-8 00:19

想問下,如果本身是津小,英文較弱,適應方便會唔會好難?

作者: twhkleung    時間: 23-3-8 01:43

ivytong223 發表於 23-3-8 00:19
應不会有問题, 基本上所有津小B1生水平不会差別太大, 方且再讀上去現時仍是英教, 越早適應越好
作者: ivytong223    時間: 23-3-8 01:59

twhkleung 發表於 23-3-8 01:43
應不会有問题, 基本上所有津小B1生水平不会差別太大, 方且再讀上去現時仍是英教, 越早適應越好 ...

明白。那請問學校有冇一些補低班/增潤班比一些成績比較弱的同學?

作者: LeeCC    時間: 23-3-8 05:47

ivytong223 發表於 23-3-8 01:59
明白。那請問學校有冇一些補低班/增潤班比一些成績比較弱的同學?

中英數都有啟能班畀成績較弱的同學

作者: ivytong223    時間: 23-3-8 07:34

LeeCC 發表於 23-3-8 05:47
中英數都有啟能班畀成績較弱的同學

咁就太好啦(emoji)(emoji)

作者: yip144    時間: 23-3-8 08:25

回覆 kristie731 的帖子

想問下參加學校泳隊的話, 係上學日早上練水定係放學練? 大約要幾多錢一個月?
作者: masterunion    時間: 23-3-8 10:37

yip144 發表於 23-3-8 08:25
回覆 kristie731 的帖子

想問下參加學校泳隊的話, 係上學日早上練水定係放學練? 大約要幾多錢一個月? ...
放學後, 以往一星期3次, 不過今年改左2次... 泳隊係一次過比費用, 不過我唔記得左幾錢
作者: hugub    時間: 23-3-8 10:51

ivytong223 發表於 23-3-8 00:19
英文弱真係要考慮清楚
利申TTCA已畢業, 我仔小學英文科最弱,通常70-75分左右,上到中學英文長期唔合格, 直到F.4我洗左錢比佢去私補至有改善, 可能你會好奇英文唔合格點升班?答案係佢其他數理科次次都top10既,真係吹佢唔脹

作者: ivytong223    時間: 23-3-8 10:55

hugub 發表於 23-3-8 10:51
英文弱真係要考慮清楚
利申TTCA已畢業, 我仔小學英文科最弱,通常70-75分左右,上到中學英文長期唔合格, 直到 ...

多謝你意見(emoji)

作者: strawberrychic    時間: 23-3-8 11:16

hugub 發表於 23-3-8 10:51
英文弱真係要考慮清楚
利申TTCA已畢業, 我仔小學英文科最弱,通常70-75分左右,上到中學英文長期唔合格, 直到 ...

想請教,數理科用英文教學,你仔都可以掌握內容嗎?另外 Geog、History 難讀嗎?因擔心中學好多科目都有英文vocab,如小朋友英文不是非常標青,會否難以應付?

作者: hugub    時間: 23-3-8 11:34

strawberrychic 發表於 23-3-8 11:16
想請教,數理科用英文教學,你仔都可以掌握內容嗎?另外 Geog、History 難讀嗎?因擔心中學好多科目都有英 ...
佢其實F.1已經知自己係數理科人, F.2下左決心大學要讀工程科(中二話飛機工程,中五課機械工程,結果year 2揀左土木工程

係喎phy,chem,bio,LS用英文教佢又真係冇問題應付到, 至於geog,hist呢d科初中要讀,佢次次都係剛剛合格果隻,我估佢英文係grammar底太弱及vocab 出事,所以經常唔合格, F.4惡補後開始有好轉,而家大學閑閑地寫到2-3千字既presentation

作者: chanwendy    時間: 23-3-8 11:49

strawberrychic 發表於 23-3-8 11:16
想請教,數理科用英文教學,你仔都可以掌握內容嗎?另外 Geog、History 難讀嗎?因擔心中學好多科目都有英 ...
其實只要肯用心去串字同記生字就應該跟到. 我仔英文都唔特別好, 小學時係每次測考嗰朝要提佢一次所有 tense 點用, 咁就可以A. 一唔記得提佢就亂用, 就會得返B甚至C.  上到中學, 基本上我唔理佢, 佢鍾意溫書就溫, 唔溫就去考天才. 英文仍然都係最弱的科, 經常在合格線上下徘徊的.  基本上所有科串錯字係冇分的, 試多幾次佢自己都覺得唔抵時, 就肯用心串吓字.  
呢幾年收的都係B1為主, 可能小學未經歷過唔合格, 如果入TTCA, 要有心理準備接受唔合格的分數, 基本上呢幾年我都未聽過有邊科測考係可以全班合格的, 相信卷係出得唔淺的, 但仍然係有人可以好高分, 甚至滿分, 但亦有人可以極低分.

分享少少, 我一個中五一個中二, 上年中一的 vocab list 有啲字係中四的未學過, 亦有啲 idiom 係中一同中四兩個同時教緊. 可見學校有因應學生的資質去調高程度.  上年中後期, 我比中四的去私補英文, 比過幾份卷個老師睇, 老師話出得算深, 但當然名校仲深. 每次派成績表學校會有一份 statistic report, 列出每科最高分, 中位數, 上分位 (top 25%), 下分位 (bottom 25%), 合格率等等.  高中的英文科唔合格可以超過25%, 但近三年學校都公佈DSE 英文100% level 3.  

作者: twhkleung    時間: 23-3-8 12:20

chanwendy 發表於 23-3-8 11:49
其實只要肯用心去串字同記生字就應該跟到. 我仔英文都唔特別好, 小學時係每次測考嗰朝要提佢一次所有 tense ...
100% 3真係好高, 1A(e.g., 荃官)都冇100% 3英文

作者: chanwendy    時間: 23-3-8 12:42

twhkleung 發表於 23-3-8 12:20
100% 3真係好高, 1A(e.g., 荃官)都冇100% 3英文
1A 都唔係100% level 3?? 我以為大部份B1學校都添, 頂多偶然一年做唔到添.
不過TTCA 中文level 3應該得60-70%, 所以33222 率唔高, 亦因為咁才開IAL. 不過我女呢屆又好少人讀IAL.
作者: twhkleung    時間: 23-3-8 12:46

chanwendy 發表於 23-3-8 12:42
1A 都唔係100% level 3?? 我以為大部份B1學校都添, 頂多偶然一年做唔到添.
不過TTCA 中文level 3應該得60-7 ...
全港中學100% 英文3 可能唔多過10間, 如年年英文都100% 3可能只有SPCC同DGS
作者: strawberrychic    時間: 23-3-8 12:50

hugub 發表於 23-3-8 11:34
佢其實F.1已經知自己係數理科人, F.2下左決心大學要讀工程科(中二話飛機工程,中五課機械工程,結果year 2揀 ...

叻仔!搵到目標,努力向目標進發

作者: strawberrychic    時間: 23-3-8 12:52

chanwendy 發表於 23-3-8 11:49
其實只要肯用心去串字同記生字就應該跟到. 我仔英文都唔特別好, 小學時係每次測考嗰朝要提佢一次所有 tense ...

謝謝分享
學校水平提升,見到老師和學生一齊努力的成果

作者: hugub    時間: 23-3-8 13:52

strawberrychic 發表於 23-3-8 12:50
叻仔!搵到目標,努力向目標進發

其實都係响TTCA被老師啟發出潛能, 由其係maths,chem及phy, 記得F.1第一次UT呢d科得3x分,之後被老師指導下真係有極大既進步

作者: worldcat    時間: 23-3-8 14:18

chanwendy 發表於 23-3-8 12:42
不過TTCA 中文level 3應該得60-7 ...

官津就算B1A都有1C學生靠抽奬入,如果本身英文弱,屋企又無經濟能力外補,DSE拎個2真係唔出奇。

始終直資可以揀人,個底唔差加外補,反而拎3仲大機會。

作者: Hello_Guy    時間: 23-3-8 14:30

twhkleung 發表於 23-3-8 12:20
會唔會係level 2 100%, level 3 多數去到99%>, 全級緊有1 - 2 個累街坊
作者: LeeCC    時間: 23-3-8 14:32

worldcat 發表於 23-3-8 14:18
官津就算B1A都有1C學生靠抽奬入,如果本身英文弱,屋企又無經濟能力外補,DSE拎個2真係唔出奇。

始終直資 ...

已經畢業的TTCA學生,當年中一入學時應該只有20%左右BAND1生,英文可以有100%level3算係咁啦

作者: worldcat    時間: 23-3-8 14:59

LeeCC 發表於 23-3-8 14:32
已經畢業的TTCA學生,當年中一入學時應該只有20%左右BAND1生,英文可以有100%level3算係咁啦
...

唔差AR,只係回返點解B1A都未必英文100% 拎3。

作者: Happykidss    時間: 23-3-8 15:39

回覆 Hello_Guy 的帖子

都應該是 level 2 100%
如果是level 3 100%
相信是集齊全港精英的神校才有機會
建議家長去核實資料

作者: hugub    時間: 23-3-8 15:49

LeeCC 發表於 23-3-8 14:32
...
絕對係, 我地係Band 2入, 我見放榜日冇乜人講英文唔得,反而中文
作者: Happykidss    時間: 23-3-8 15:58

網上找來的資料
4+
English 32.4%
Maths (Core) 47.9%
LS 36.6%

Information from 9/9 Parent's day 2017

如果第四級或以上是30+% 第三級或以上多數是60+70+%左右

作者: Cheuk2012    時間: 23-3-8 19:59

回覆 hugub 的帖子

咁TTCA老師真係好有耐性及愛心喎!因小朋友今年都入咗,今日剛剛比留位費,希望仔會讀得開始
作者: medicine    時間: 23-3-8 20:12

賣花贊花香.岩岩入才俾留位費就知道學校老師有愛心及耐性

爲了市場,講收96%的B1,然後在校學生/家長或準備入讀學生/家長面上非常有光.市場做得好,勿理數年后DSE如何或現在畢業生DSE如何,講到只應天上有就總會有用戶buy.

作者: SerenaYuen_FB    時間: 23-3-8 21:21

medicine 發表於 23-3-8 20:12
賣花贊花香.岩岩入才俾留位費就知道學校老師有愛心及耐性

爲了市場,講收96%的B1,然後在校學生/家長 ...

你小朋友讀緊黎間嗎請問?我見你成日插黎間中學。甘你一定係用家同好不滿,請問可分享多d 嗎。
我小朋友唔係在讀生亦唔係準備入讀此校,但好奇黎間野做咩成日比人插。因為我感覺佢成績升緊係事實,如果fall 緊甘你比data 我睇下。同埋間間中學都係靠marketing 來吸band 1 係事實。其實多band 1 人入,學校自然會升,升左又再多d band 1 人choose,問題係你做左marketing 都要有人buy 同信,如果真係甘簡單,學校講幾句 家長就信,我唸你太天真,甘間間都可以做band 1了。
作者: castle100    時間: 23-3-8 23:04

但我小朋友係1 C都未有消息⋯⋯我好想入呢間、又近

作者: Mchacha    時間: 23-3-8 23:10

castle100 發表於 23-3-8 23:04

我地今日沒有去註冊,應該會再有下一輪call offer,希望在明天

作者: twhkleung    時間: 23-3-9 01:43

如果你小朋友係真1c, 非神级B1直資一定會有offer的, 差別只在第幾輪call你, 最差叩門都会有好大好大機會.

唔理環景点变, 游戲規則不变
- 第一輪基本上一定係offer比d B1a生, 但一定收唔足
- 第二輪基call B1b生, 如些類推

就算非神级直資最叻果間港同, 恐怕也不能全收B1ab, 否则也不可能3322得84.9%(出了狀元幾年后的今天, 3322仍和传统官津1a的95%或己上的 3322差距仍远), 更不用說緊随其後的那批直資(收生会B1abc都有), 再后d的直資,基本收小量B1ab, 而已1c/2a為主

5年前, 我仔b2, 报了基崇, LKP, NPL, UCCKE, SMC, PK, YW (當然好多都係大想頭,想高攀人地), 當年的今天, 除了基崇有offer, 其它都是waiting 或in 完后音訊全無, 呀仔足足喊左几晚, 但最后第N輪, 好多都有last offer.

任可变化非朝夕, 变好不是一两年, 变差也不会一两年(明就明, 唔明也不多解了)

比d內心, 一定会等到好消息

作者: twhkleung    時間: 23-3-9 02:25

SerenaYuen_FB 發表於 23-3-8 21:21
你小朋友讀緊黎間嗎請問?我見你成日插黎間中學。甘你一定係用家同好不滿,請問可分享多d 嗎。
我小朋友唔 ...
我霖唔係話插唔插, 而係個Marketing Message本身有d logical error. 比如
1. "收96% B1 生", 不要说基崇, 就算其它同水平, 什致更好水平的直資, 基本上收>95% b1生係好困难的事, 只要睇下佢地d 3322就会明, 咁如果真係有直資哩幾年都收到96% b1生, 咁合理其望3幾年後, 3322应可达正常b1c校的3322水平, i.e., > 85%. 咁係咪真有可能?

2. "年續幾年英文3达100%", 不要说基崇, 全港所有中學, 能年續幾年英文3达100%, 相信十隻手只數得哂, 個message本身会否太跨張, 雖然話marketing 嗎, 當然要吸引眼球為目的, 但教育事業不是買粒糖, 中招最多以后唔買佢, 教育唔得, 影响深远, 十年树木, 百年樹人, 當年SPC跌在落泥, 底子咁好都要搞10年先上得反去, 新校長來了幾年, message 就已講到这幾年进步到"年續幾年英文3达100%"....

低调, 努力教好自己學生, 不管B1定B2, 只要學生肯學, 學校就唔會放棄, 6年後(而不是三二年內), B2入, B1出 (什致1c入1b出), 我指整体所有同學都進步了, 其它家長也会看在眼裏.

己前有位長年輩講過, 我一直記得到今天
"叻! 不是自己说的, 是要別人说你叻, 才算數"

作者: castle100    時間: 23-3-9 08:01

回覆 twhkleung 的帖子

因為我哋都李國寶、港同有2 in、希望在明天、因為我小朋友係A D H D、直資係首選·特別係基崇、適合我小朋友讀、
作者: castle100    時間: 23-3-9 08:12

啱、好似我小朋友咁、小一叩間間熱門都唔收、得2間私校收!入唔到心儀⋯⋯但我小朋友係呢間人人都話寶校嘅學校讀得好開心、老師又有愛心、佢一直係精英班、成績一直全級卅名、雖然唔係叻、但我收貨嘅、人人要求唔同、
作者: castle100    時間: 23-3-9 08:18

我都有報呢幾間、可惜王綿輝同顏寶玲撞期⋯⋯我哋又入唔到王2 i n⋯⋯東九匯基又係未有消息⋯⋯
作者: twhkleung    時間: 23-3-9 09:57

castle100 發表於 23-3-9 08:01

因為我哋都李國寶、港同有2 in、希望在明天、因為我小朋友係A D H D、直資係首選· ...

我仔都係亞A仔,通常埋d小朋友,會有d自己獨有既才能,可能係學業上,可能係藝術上,可能係其它。

神很公平的,當你某样能力比正常人低,神会比番多d係你的另一能力上,十隻手指有長短,用心幫小朋友发掘他的特別長手指(才華)吧

作者: hugub    時間: 23-3-9 10:04

1C有機會既, UCCKE 及 TTCA第一round注册後會call第二round, 一直至收滿為止
其實我超鐘意UCCKE, 可惜阿仔入唔到, 幾年前我女1C都有UCCKE offer , 但阿女唔肯要

作者: masterunion    時間: 23-3-9 10:06

hugub 發表於 23-3-9 10:04
1C有機會既, UCCKE 及 TTCA第一round注册後會call第二round, 一直至收滿為止
其實我超鐘意UCCKE, 可惜阿仔 ...
佢地2間方向其實好多野相似, 不過科目選擇就有D 唔同.... 當然係坊間既評級都有分別
作者: LeeCC    時間: 23-3-9 10:09

masterunion 發表於 23-3-9 10:06
佢地2間方向其實好多野相似, 不過科目選擇就有D 唔同.... 當然係坊間既評級都有分別 ...

地點都係重要因素,我呢d新界西最遠只考慮九龍西

作者: hugub    時間: 23-3-9 10:20

masterunion 發表於 23-3-9 10:06
佢地2間方向其實好多野相似, 不過科目選擇就有D 唔同.... 當然係坊間既評級都有分別 ...
因為TTCA曾有一任校長係匯基前副校, 所以他將匯基既元素帶左入TTCA,  在任幾年將TTCA帶領成關愛既學校, 後來匯基杜博士退休, 他返回匯基做校長, 佢就係匯基現任校長Dr .Cheng
我好記得Dr.Cheng响TTCA家長早餐會分享過佢職業係校長,自己亦係2子之父,所以佢放工後一定會放低校長身份做返個爸爸, 同d仔有商有量, 佢對學生都非常關愛

作者: masterunion    時間: 23-3-9 10:26

hugub 發表於 23-3-9 10:20
因為TTCA曾有一任校長係匯基前副校, 所以他將匯基既元素帶左入TTCA,  在任幾年將TTCA帶領成關愛既學校, 後 ...
無錯, 佢真係好好... 我2間都去左聽3年既簡介會... 當年都有報哂... TTCA 老師一直都好肯同家長互動, 依家既校長仲成日落場同佢地打波.  佢地一直努力討論課程組合既改善, 我係用家評價係正面既
作者: hugub    時間: 23-3-9 10:51

TTCA好多人質疑佢係咪Band 1, 如果睇過往公開試3322成績可能會有d踏界, 其實如果要揾Band 1直資比佢好既真係仲有大把選擇, 但講到關愛TTCA 真係Band 1, 我近排帶年青人聚會發現現在好多年青人都缺乏關愛, 經常不被認同, 呢點我真係覺得好需要正視

Band 1A名校又如何?我10月先至打去丙過我女個Miss ..佢話阿女選修科成績唔好,叫佢揾C姐$300/hrs私補,我女婉拒左,佢就不停針對我女,日日鬧佢, 於是我打去丙佢:你作為老師你肯定學生私補有用過你教?你肯定學生負擔到私補學費?如果你一心為學生好所以比壓力佢,我好多謝你,亦想感謝你既關愛,其實我覺得已經好足夠, 請你停止比壓力佢,我地已有出國升學既打算.... 問心我覺得個老師因為怕影響DSE成績,所以用盡辦法令學生達標
講真我仔响TTCA從未試過呢d事, 次次見家長老師都係正面鼓勵多, F.6果年2位班主任成日請哂成班學生去打邊爐,食飯幫佢地減壓

作者: twhkleung    時間: 23-3-9 10:59

hugub 發表於 23-3-9 10:51
TTCA好多人質疑佢係咪Band 1, 如果睇過往公開試3322成績可能會有d踏界, 其實如果要揾Band 1直資比佢好既真 ...

講得非常arm

我最反对補習,要小朋友出去補,不如唔好返學,日日出去補好唔好

作者: LeeCC    時間: 23-3-9 11:04

hugub 發表於 23-3-9 10:51
TTCA好多人質疑佢係咪Band 1, 如果睇過往公開試3322成績可能會有d踏界, 其實如果要揾Band 1直資比佢好既真 ...

我成日覺得呢樣都幾好笑,老師開口叫補習,係咪承認自己唔識教,你另請高明啦

作者: hugub    時間: 23-3-9 11:08

我仔F.4-F.6係2位班主任跟足3年, 佢地私底下改左個Miss花名(方丈), DSE考聆聽果日,班主任以署名方丈寫左fax去電台為TTCA 6a班打氣, d學生o哂咀,方丈竟然一早知自己花名
作者: PTL_L    時間: 23-3-9 11:13

LeeCC 發表於 23-3-9 11:04
我成日覺得呢樣都幾好笑,老師開口叫補習,係咪承認自己唔識教,你另請高明啦
...
我又唔係咁睇,老師可以唔出聲既,你既小朋友成績啫,揀唔到科係你既事,對老師影響唔大,建議你小朋友出去補習,老師冇得收commission,但有一個好處,班學生補習後,成績冇咁差,外人可能會睇成係自己功勞!
老實講,揀1A學校係父母揀既,唔係學校、老師扯你入去,食得咸魚抵得渴,老師出發點都係小朋友成績改善咗,會加大咗自己選科既自由,好處點都係自己小朋友身上!另一方面,每個人都有唔同既學習差異,有啲大班教學效果未如理想,小班教學可能事半功倍,但唔排除有啲係hea 爆老師,亦唔敢100%講所有老師都係有教無類。

作者: hugub    時間: 23-3-9 11:20

LeeCC 發表於 23-3-9 11:04
...
係喎, Band 1A直資喎, 真係想問佢地憑咩?直資已經要收學費,乜直資唔係一向標榜師資好,教學資源多咩?我已經決定畢業後直接向校長反映..
1A直資中四選科肯肯定唔及TTCA 咁有彈性, 學校完全冇响學生興趣方面去培養, 只係以各科成績去分配選修科次序, 完全做唔到直資既靈活度

作者: hugub    時間: 23-3-9 11:23

PTL_L 發表於 23-3-9 11:13
我又唔係咁睇,老師可以唔出聲既,你既小朋友成績啫,揀唔到科係你既事,對老師影響唔大,建議你小朋友出去 ...
係中六既事,唔關選科事, 仲要唔係只針對我女,係針對幾位包尾既同學
作者: twhkleung    時間: 23-3-9 11:23

我又唔係咁睇,老師可以唔出聲既,你既小朋友成績啫,揀唔到科係你既事,對老師影響唔大,建議你小朋友出去 ...

父母學生簡學校,學校同样在简學生,只睇當下成绩收生,之后又角得學生跟唔上,咁既學校,幾有名都要冧清楚入唔入好。反而d學,肯花時間选學生,起馬是好的第一步开始

作者: castle100    時間: 23-3-9 11:33

係、佢除咗英文、其他科都ok·特別係中文、默書真係睇一次就默到!
作者: LeeCC    時間: 23-3-9 11:34

1A學校係點,我無資格講

作者: PTL_L    時間: 23-3-9 12:12

twhkleung 發表於 23-3-9 11:23
父母學生簡學校,學校同样在简學生,只睇當下成绩收生,之后又角得學生跟唔上,咁既學校,幾有名都要冧清 ...

雖然都係雙向,父母唔入表,唔會到學校揀學生,父母對小朋友有信心,先會揀呢間學校,同樣地,學校亦對你小朋友有信心,先會收,由其收生自主既學校。非常認同你講,無論幾出名既學校都好,先諗清楚適唔適合自己小朋友,唔好因「名」累事!

肯花時間嚟揀學生既直資學校都要營運同辦學既,最終,都係朝「成績」看,睇下遲定早,否則唔會出現「收95%band 1生」呢啲語句出現。

作者: PTL_L    時間: 23-3-9 12:14

hugub 發表於 23-3-9 11:23
係中六既事,唔關選科事, 仲要唔係只針對我女,係針對幾位包尾既同學
中六仲要老師叫補習?太遲喇,自律既小朋友,係一見自己跟唔上,會主動要求補習。
作者: hkpapa852    時間: 23-3-9 12:27

hugub 發表於 23-3-9 10:20
因為TTCA曾有一任校長係匯基前副校, 所以他將匯基既元素帶左入TTCA,  在任幾年將TTCA帶領成關愛既學校, 後 ...
似乎張校長好識搵工, 以前係沙崇做"守業"個位, 結果俾人話佢帶領沙崇成績提升今天係TTCA, 其實都只係按照前校長部署去做 (TTCA前幾年成績提升, 係前校長功勞囉!), 又俾吹捧到會推TTCA上高峰

作者: hugub    時間: 23-3-9 12:38

PTL_L 發表於 23-3-9 12:14
中六仲要老師叫補習?太遲喇,自律既小朋友,係一見自己跟唔上,會主動要求補習。 ...
絕對認同
其實我女已經補緊出面大型補習社, 只係老師認為未到佢想要既效果,所以不停迫我地搵c姐私補, 我有向佢解釋過唔係唔補習,只係想用正確資源做正確事

我之前講過個仔中四英文唔合格去私補,果位老師係收$600/hrs,每星期上3個鐘, 我都照比, 因為佢真係有需要,補左之後DSE, result唔止level 3

作者: hugub    時間: 23-3-9 12:43

hkpapa852 發表於 23-3-9 12:27
似乎張校長好識搵工, 以前係沙崇做"守業"個位, 結果俾人話佢帶領沙崇成績提升今天係TTCA, 其實都只係按照前 ...
又唔可以咁講, 自從Dr.Cheng離開就由關校長帶領, 到關校長退休至由張校長接班, 關校長因身體問題已經返左天家所以我唔批評, 至於張校長接手都要處理成績既問題, 佢係幾有遠見及幾有熱誠既, 但似乎欠缺左謙卑至會被人覺得佢吹大左...
作者: twhkleung    時間: 23-3-9 12:43

castle100 發表於 23-3-9 11:33

係、佢除咗英文、其他科都ok·特別係中文、默書真係睇一次就默到! ...
咁的確有d担心, 始终中學好, 大學好, 都会是全英為主(海外升學更用多說), HK學生, 欠缺En語竟, 為有自己增取, 睇多d听多d, 依家Internet咁方便大把native speakers既內容任睇, 开始時, 聽唔明, 可以开着個cc, 續句pause泥听, 我可保正, 每日听一粒中, 一年后, 英文最少进步2個grades.
作者: PTL_L    時間: 23-3-9 12:46

hugub 發表於 23-3-9 12:38
絕對認同
其實我女已經補緊出面大型補習社, 只係老師認為未到佢想要既效果,所以不停迫我地搵c姐私補, 我有 ...
我覺得如果操dse past paper,大型補習社大多有試卷庫,係真係唔錯,但大前提係個小朋友基礎ok,只係操卷攞做題目既經驗!相反,如果小朋友concept 唔得,真係小班或一對一會好啲喎。
作者: twhkleung    時間: 23-3-9 12:55

hugub 發表於 23-3-9 12:38
絕對認同
其實我女已經補緊出面大型補習社, 只係老師認為未到佢想要既效果,所以不停迫我地搵c姐私補, 我有 ...
真实"習惯"比"補習"重要, 只要觀察下個小朋友, 喜欢睇中定英小说, 佢subscribe既youtube channels係中定英, 等等.
語言就係生活的一部份, 沒法容為一体, 好極也只是考試成績好(即針对考試style來應付學習)

作者: twhkleung    時間: 23-3-9 13:00

PTL_L 發表於 23-3-9 12:14
中六仲要老師叫補習?太遲喇,自律既小朋友,係一見自己跟唔上,會主動要求補習。 ...
我見依家d學生都好醒, 見自己S5成績未夠好, 会主动同學校講想要repeat S5, 总好过上到S6入唔到想入d科
作者: lizlai    時間: 23-3-9 13:38

因為唔想阿女考DSE, 想問下基崇IAL 成績好嗎?
作者: hugub    時間: 23-3-9 13:39

講返TTCA, 我幾欣賞d老師好肯付出時間去發掘孩子既長處, 我仔中一入去時都係on居居, d老師啟發到佢响數理科既潛能,  F.2返來已經揾到自己既興趣,將來大學想讀咩科目, F.3班主任就介紹左佢睇一本叫職業字典既書, 比佢了解下咩職業要咩技能及學術要求, 因此佢好快已經知道中四要揀咩科, 朝住呢個方向行, 到Jupas揀科佢都係定意响工程學科, 今年準備大學畢業, 暫時已經揾到份工响consultant公司做見習工程師, 同時亦見左政府既相同職位,等緊結果, 佢仲已報左相關Master課程預備3年後考工程師牌, 我分享呢d都係想講TTCA响孩子成長過程中幫助到佢地成功既例子, 其實唔止我仔一個,佢有中學同學都係同佢一樣,入讀同一大學,同一學科
作者: castle100    時間: 23-3-9 13:58

如果今年入唔到、插班難唔難考呢?
作者: hugub    時間: 23-3-9 14:42

castle100 發表於 23-3-9 13:58

如果今年入唔到、插班難唔難考呢?

冇記錯插班係考筆試,以前一向係合資格至收,試過有考筆試但一個插班生都冇收
TTCA辦學團體係比左好大自由度學校,我記得以前校長講過冇話中一要開幾多班,收幾多人,小班教學會25人一班, 收3班/4班/5班/6班辦學團體完全冇比壓力

作者: masterunion    時間: 23-3-9 14:53

lizlai 發表於 23-3-9 13:38
因為初辦未有太多數據, 不過聽D 同學分享好似考得唔差.
因為IAL 佢地唔係開太多科, 家長可以先參考校網資料

作者: Happykidss    時間: 23-3-9 14:59

回覆 lizlai 的帖子

應該只有好少數同學可以修讀i A l
絕大部分同學都是文憑試

作者: Happykidss    時間: 23-3-9 15:05

回覆 castle100 的帖子

如果band1尾應該三月尾都好大機會有取錄
邊緣人就可能四月
band2就要等到七月碰運氣了

自己認識的band1頭band1中都沒有註冊

作者: kurama    時間: 23-3-9 15:10

我個囡好邊緣真係好想佢入到呢間
希望得到好消息

作者: masterunion    時間: 23-3-9 15:26

Happykidss 發表於 23-3-9 14:59
回覆 lizlai 的帖子

應該只有好少數同學可以修讀i A l
因為教育局有開班人數上限
作者: Poyau    時間: 23-3-9 15:48

基崇未有 IAL 往績

作者: shamshamwong    時間: 23-3-11 09:53

hugub 發表於 23-3-9 14:42
冇記錯插班係考筆試,以前一向係合資格至收,試過有考筆試但一個插班生都冇收
TTCA辦學團體係比左好大自由度 ...
插班係考筆試--中英數都考之後second in 見副校同老師

作者: strawberrychic    時間: 23-3-11 10:11

參考一下 School report 2021-2022

https://www.ttca.edu.hk/_files/ugd/9e9698_c6d38b7bb8e3498fa88f058900ca9b7d.pdf

2.6 IAL 課程的推展
IAL 課程於基崇開始了一年,各任教老師雖然也承受著一定的壓力,但仍感到雀躍及興奮。由於學制 安排上與 DSE 不同,修讀 IAL 的學生已經在本學年參與了各科第一次的公開試,成績很是理想,本 校有 23 位考生參與考試,一共應考了 120 份卷別,錄得 85A、12B 的佳績;應考 GCE AL(Chinese) 的學生為 21 人,亦獲得 3A*、8A、10B 的出色表現,累計所有卷別達到 A 級或以上者近七成。現 在各科已開始為來年剩餘的課程作準備,希望能輔助學生達到他們心目中理想的目標。

作者: lizlai    時間: 23-3-11 14:14

回覆 strawberrychic 的帖子

報告內容很詳細,感激感激
作者: chanwendy    時間: 23-3-11 21:14

hugub 發表於 23-3-9 11:08
我仔F.4-F.6係2位班主任跟足3年, 佢地私底下改左個Miss花名(方丈), DSE考聆聽果日,班主任以署名方丈寫左fax ...
開咗 IAL 後唔係咁玩, 中四升中五唔係直升的, 所以老師及同學都有機會兜亂, 中五就應該直升中六.不過高中老師都好好, 考試前都會主動開補課班, 自由參加, 就算2-3 個人都會照上, 老師好多時都會開 whatsapp group, 同學亦可以隨時問問題, 私人問亦得.  早兩日我女才夜晚十點幾whatsapp 老師問嘢, 老師都照覆.

作者: mall    時間: 23-3-13 16:39

請問基崇怎安排中四插班生選科?  是否較津校容易選讀自己喜愛的科目?
作者: Cindyhyb    時間: 23-3-15 02:50

請問中三選科想選chem physics 要考弟幾名先入到呢。選科容易嗎?

作者: Cindyhyb    時間: 23-3-15 02:51

同學普遍品格乖嗎?

作者: LeeCC    時間: 23-3-15 06:08

Cindyhyb 發表於 23-3-15 02:50
請問中三選科想選chem physics 要考弟幾名先入到呢。選科容易嗎?

按個別科目同學名次,不是按總分名次,所以就算總分名次唔高,都可以入到自己強項的科目

Phy,chem,bio分別開2班,男女校文理科興趣比較平均,應該夠位

作者: jesswu    時間: 23-3-15 09:14

Cindyhyb 發表於 23-3-15 02:51
同學普遍品格乖嗎?

我住附近,見好多。
成棚學生出入商場食肆。
冇粗口冇奔跑,校服整潔,觀感不錯,應該都乖。
見過唔少同校拍拖,但只撟手並肩,冇肉麻失禮行爲(其實拍拖也不值大驚小怪的)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5