教育王國

標題: 荔枝角崇真中學 到底是否band 1? [打印本頁]

作者: 小草王道    時間: 23-2-27 09:31     標題: 荔枝角崇真中學 到底是否band 1?

我上網睇 又寫是band 1B,C 但又見有其他帖寫band 2A , 小朋友想報,但如果是band 1既就會放棄,如果是2A會搏一搏 報下。

太高banding 怕收都讀到死下死下

作者: 10090    時間: 23-2-27 09:39

小草王道 發表於 23-2-27 09:31
我上網睇 又寫是band 1B,C 但又見有其他帖寫band 2A , 小朋友想報,但如果是band 1既就會放棄,如果是2A會 ...

band 2
唔敢講公開試成績的直資,唔會太叻
同區大把選擇,叻人唔會揀佢

作者: chanwendy    時間: 23-2-27 10:07

如果用呢幾年的DSE成績去睇, 應該係2A. 但如果用近兩年的中一收生去睇就係B1, 今年的中三有一半係B1生, 今年的中二有85% B1 生, 今年的中一有96% B1生.
作者: hugub    時間: 23-2-27 10:14

呢間我估頂盡band 1C band 2A

我N年前用家, Band 2成績入, F.6出既時候DSE best 5 21分, 想精益求精所以年青人第2年retake左2科, combine cert Jupas入到HKU今年畢業
作者: baby2baby    時間: 23-2-27 10:24

見Bxx Exam 寫1B-1A「準確性中」
另外在info day 校長冇提及DSE 成績

作者: MicWong777    時間: 23-2-27 10:54

baby2baby 發表於 23-2-27 10:24
見Bxx Exam 寫1B-1A「準確性中」
另外在info day 校長冇提及DSE 成績

你會不會睇了沙田崇真?

作者: DD仔    時間: 23-2-27 10:54

chanwendy 發表於 23-2-27 10:07
如果用呢幾年的DSE成績去睇, 應該係2A. 但如果用近兩年的中一收生去睇就係B1, 今年的中三有一半係B1生,  ...

之前已經有其他帖講過,你所指嘅84%、96%不是絕對事實,只係學校自己估算嘅數字。
講到呢間學校,最好都係由崇真專家medicine評價

作者: baby2baby    時間: 23-2-27 10:57

MicWong777 發表於 23-2-27 10:54
你會不會睇了沙田崇真?

係呢~荔枝角呀!「準確性中等」

作者: 小草王道    時間: 23-2-27 10:58

10090 發表於 23-2-27 09:39
band 2
唔敢講公開試成績的直資,唔會太叻
同區大把選擇,叻人唔會揀佢

咁岩啦 我地唔叻 但又需要英文教學,小朋友英好過中,去中中死得

作者: baby2baby    時間: 23-2-27 11:01

小草王道 發表於 23-2-27 10:58
咁岩啦 我地唔叻 但又需要英文教學,小朋友英好過中,去中中死得
...

係啦~應該六年會有進步。

作者: chanwendy    時間: 23-2-27 11:07

DD仔 發表於 23-2-27 10:54
之前已經有其他帖講過,你所指嘅84%、96%不是絕對事實,只係學校自己估算嘅數字。
講到呢間學校,最好都係 ...
呢個數字係開學後的家長會, 校方公佈來自教育局的數據. 咁都唔係真實數字咁我都唔知咩數字先係真了.
作者: Poyau    時間: 23-2-27 11:25

我上網睇 又寫是band 1B,C 但又見有其他帖寫band 2A , 小朋友想報,但如果是band 1既就會放棄,如果是2A會 ...

基崇 據畢業生出路 B2A

畢業生出路
學位 + 非學位
------------------------------------------------
2022 [54%^] + [46^] = 100%
2021 76% + 24% = 100%
2020 67.9% + 32.1% = 100%
------------------------------------------------
3YA 66% + 34% = 100%

^ 據 3YA 推算

TTCA Info Day 2022
https://www.ttca.edu.hk/post/ttca-info-day-2022

https://www.ttca.edu.hk/infoday

TTCA Info Day 2022 Principal's Talk
https://youtu.be/8YfxM7fdcUg

作者: 仔仔錫錫你    時間: 23-2-27 11:25

主收b2a 學生, 但部份人抽獎入到同grading 或更好的會放棄,學校唔夠學生就會再收b2bc學生
作者: Poyau    時間: 23-2-27 11:28

chanwendy 發表於 23-2-27 11:07
呢個數字係開學後的家長會, 校方公佈來自教育局的數據. 咁都唔係真實數字咁我都唔知咩數字先係真了.  ...

基崇2022年資訊日校長講座
有披露近三年中一收生B1組別比例
更有首20%水平比例

2022/23學年
中一收生 組別% [人數]^
-----------------------------------------------
首20%水平(≥B1B) 37.8% [51]^
其餘(~B1C) 58.5% [79]^
-----------------------------------------------
B1 96.3% [130]^
餘下 3.7% [5]^ (校長講B2)
總數: 100% [135人]^

^ 據各組別%推算

TTCA Info Day 2022
https://www.ttca.edu.hk/post/ttca-info-day-2022

https://www.ttca.edu.hk/infoday

TTCA Info Day 2022 Principal's Talk
https://youtu.be/8YfxM7fdcUg

恩典中邁進的基崇(Slide 16)

作者: 小草王道    時間: 23-2-27 12:42

仔仔錫錫你 發表於 23-2-27 11:25
主收b2a 學生, 但部份人抽獎入到同grading 或更好的會放棄,學校唔夠學生就會再收b2bc學生 ...

咁我年尾搏下先 。太高banding唔會考

作者: 車車Wong    時間: 23-2-27 12:50

Poyau 發表於 23-2-27 11:28
基崇2022年資訊日校長講座
有披露近三年中一收生B1組別比例
更有首20%水平比例

是否可用作指標? 如果有offer大有機會係B1組別?
作者: Mchacha    時間: 23-2-27 12:50

其實可能呢一兩年開始收多咗B1都唔出奇嘅

作者: Poyau    時間: 23-2-27 16:40

車車Wong 發表於 23-2-27 12:50
是否可用作指標? 如果有offer大有機會係B1組別?

基崇無講是全港/本區組別
不過首輪收 offer 應屬 B1

作者: worldcat    時間: 23-2-27 16:47

呢個數字係開學後的家長會, 校方公佈來自教育局的數據. 咁都唔係真實數字咁我都唔知咩數字先係真了.  ...

但EDB真係有提供BANDING數據畀中學嗎?

作者: worldcat    時間: 23-2-27 16:54

回覆 小草王道 的帖子

上年第一輪主要收B1+B2A考生,但之後B2B~B2C都有收。有朋友仔上年呈一二B2B咁上下,今年讀緊中一。

但係......學校係有要求,唔好諗住唔谷。
只係英文教的科目會多啲,中文科目少啲。

作者: 小草王道    時間: 23-2-27 17:18

worldcat 發表於 23-2-27 16:54
回覆 小草王道 的帖子

上年第一輪主要收B1+B2A考生,但之後B2B~B2C都有收。有朋友仔上年呈一二B2B咁上下, ...

我剛問到同事 佢話識人讀到要走,好谷

作者: gracelam    時間: 23-2-27 17:24

我識得嘅全部係b1c一b2a入去讀

作者: jesswu    時間: 23-2-27 17:51

小草王道 發表於 23-2-27 17:18

可能升緊band, 谷恒班小朋友

作者: 小草王道    時間: 23-2-27 17:56

jesswu 發表於 23-2-27 17:51
可能升緊band, 谷恒班小朋友

作者: 小草王道    時間: 23-2-27 17:57

gracelam 發表於 23-2-27 17:24
我識得嘅全部係b1c一b2a入去讀

谷嗎

作者: gracelam    時間: 23-2-27 17:59

小草王道 發表於 23-2-27 17:57
谷嗎

早幾年知嘅唔算谷,近排就唔清楚了!

作者: Happykidss    時間: 23-2-27 18:27

回覆 Poyau 的帖子

其實都好視乎如何理解 中一收生這四個字

1. 可能並不包括小學部的同學 因為band2直升應該不只五個
2. 也可以只是某一階段的收生情況並不包括叩門

3. 學校可能用自己的方法 推算 band one 例如ps1 教育部應該都不會提供 最前20% 這樣的資料

作者: DD仔    時間: 23-2-27 18:40

「來自教育局的數據」 - 唉,一般正常嘅家長睇到學校show出嚟嘅資料,都會係咁樣諗,可惜係呢間學校好似唔係俾你哋睇「來自教育局的數據」,而是「自行推算的數據」。
其實,某些B1A學校都未必有97%B1學生?

作者: hiuching8    時間: 23-2-27 18:46

校長=sales
信哂sales講嘢通常無好下場,不如理性分析同區中學,band 1學生點解唔入上智、銘賢、英華、長天、聖玫?外區學生又會唔會揀深水埗區呢?

作者: jesswu    時間: 23-2-27 19:04

hiuching8 發表於 23-2-27 18:46
校長=sales
信哂sales講嘢通常無好下場,不如理性分析同區中學,band 1學生點解唔入上智、銘賢、英華、長天 ...

舊年經驗,ttca首輪真係收足B1生(不計崇小)和特異人士
甚至B1C尾(2A頭)的也只能waiting. 舊年取消所有任何形式的面試,所以收生準則只依據成績。
不過,1A-1B最後註冊的估計爲數不多。叩門時收不少Band 2生,2A,2B佔多。

作者: P師奶    時間: 23-2-27 19:59     標題: 回覆樓主:

據附近街坊觀察,
在學校附近見到嘅該校學生,似乎唔係全部band 1生
(但當然唔作得準啦)

有興趣可去附近觀察下

作者: lm251099    時間: 23-2-27 20:19

原來有樣睇

作者: hiuching8    時間: 23-2-27 20:34

lm251099 發表於 23-2-27 20:19
原來有樣睇

梗係有啦,band 1a個樣真係特別醒,眼睛明亮
教育局視學官員就會用校服有無燙直來衡量學生的家庭背景

作者: cherrieshum    時間: 23-2-27 20:57

lm251099 發表於 23-2-27 20:19
原來有樣睇

作者: baby2baby    時間: 23-2-27 21:14

校長=sales
信哂sales講嘢通常無好下場,不如理性分析同區中學,band 1學生點解唔入上智、銘賢、英華、長天 ...

講得啱!如Band 1A and 1B 點解唔去以上這些學校?
而這間暫時又未有穩定兼好嘅DSe 成績出,所以都可以推斷入去多係Band 1C尾 and Band 2 的。

作者: worldcat    時間: 23-2-27 22:10

小草王道 發表於 23-2-27 17:18
朋友都睇埋下學期情況,可能都會轉走。
作者: lawiskcyu    時間: 23-2-28 09:01

hiuching8 發表於 23-2-27 20:34
梗係有啦,band 1a個樣真係特別醒,眼睛明亮
教育局視學官員就會用校服有無燙直來衡量學生的家庭背景
...

作者: 小草王道    時間: 23-2-28 09:22

worldcat 發表於 23-2-27 22:10
朋友都睇埋下學期情況,可能都會轉走。

因為咩? 太谷了?

作者: worldcat    時間: 23-2-28 10:46

小草王道 發表於 23-2-28 09:22
因為咩? 太谷了?
谷唔谷唔敢講。
小朋友又無話唔想返學,佢亦話老師都OK。但功課同默測考都唔少。(<--- 都係之前聖誕見面,小朋友都係傾左幾句ONLY.)

只係基崇之前係"SELL"關愛,朋友預係"開心"學校,但現實不似預期。
當然有可能係適應問題,但相信轉左校長都真係有影響。

我今年都有聽講座&阿仔有IN,但自己都覺得學校都明顯以DSE為主要目標。

作者: chanwendy    時間: 23-2-28 11:25

校長=sales
我兩個小朋友都讀緊基崇, 大嘅當年係 B2 入, 細的係B1入. 兩個都係同區小學, 大的冇能力入上智聖玫, 有幸有英中收梗係去讀啦.  細的叻啲, 但係仔, 同區本身就選擇少, 又唔鍾意銘賢, 又唔鍾意長天要晨跑, 作為家長又唔想玩大抽獎,  咁咪跟返個大的入基崇囉. 我哋同一小學都有幾個最後都係入基崇, 大家最主要的原因都係唔想玩大抽獎, 有間唔錯的咪入囉.  其實當年B1入基崇仲有另一原因, 係諗住可以輕輕鬆鬆都做到上游人士, 鬼知最後收咗咁多B1咩!
作者: shamshamwong    時間: 23-2-28 11:26

worldcat 發表於 23-2-28 10:46
谷唔谷唔敢講。
小朋友又無話唔想返學,佢亦話老師都OK。但功課同默測考都唔少。( ...
因為3測3考真係好忙, 功課就一般. 不過學校老師真不錯, 有關愛心.校長都好得學生喜愛.只要家長不太迫小朋友, 其實壓力不大

因為直資關係, 正常高中所有科都可以選到.高中發力先緊要.

作者: gilgilgilgil    時間: 23-2-28 11:43

hugub 發表於 23-2-27 10:14
呢間我估頂盡band 1C band 2A

我N年前用家, Band 2成績入, F.6出既時候DSE best 5 21分, 想精益求精所以年 ...

請問重考即係要重讀一年中六?我仔話唔可以用自修生報考dse ?

作者: hugub    時間: 23-2-28 13:36

gilgilgilgil 發表於 23-2-28 11:43
請問重考即係要重讀一年中六?我仔話唔可以用自修生報考dse ?
自修生報考, 中文唔得所以要retake
作者: Soming    時間: 23-2-28 18:37

回覆 小草王道 的帖子

少少題外話,我在附近返工,我直接少少...
有次在宇明lunch聽到幾位女學生講嘢好粗魯有粗口,見佢運動衫有校名,即search就係正正隔離基崇...

不用都可以話,只是聽到幾個女生,不代表全校,但印象差晒

作者: 小草王道    時間: 23-2-28 21:07

worldcat 發表於 23-2-28 10:46
谷唔谷唔敢講。
小朋友又無話唔想返學,佢亦話老師都OK。但功課同默測考都唔少。( ...

明白 謝謝 我都係唔報佢 我小朋友谷唔到。

作者: 小草王道    時間: 23-2-28 21:08

Soming 發表於 23-2-28 18:37
回覆 小草王道 的帖子

謝謝 不過學校太谷 我唔會報 加上真係收到讀唔上 何必呢

作者: worldcat    時間: 23-2-28 23:28

小草王道 發表於 23-2-28 21:07
明白 謝謝 我都係唔報佢 我小朋友谷唔到。
咁又唔好咁快限死自己。係唔撞日期,大人細路又接受到,咁咪睇左先報左先再考埋先。

假若真係無其他選擇,基崇又唔係話好差。
小朋友大啲,可能抗壓力又強啲。

作者: worldcat    時間: 23-2-28 23:30

Soming 發表於 23-2-28 18:37
回覆 小草王道 的帖子

只可以講,間間學校都有一部分咁嘅學生。只係banding越高,機率同數量會相對細好多。

作者: LeeCC    時間: 23-3-1 05:53

worldcat 發表於 23-2-28 23:30
只可以講,間間學校都有一部分咁嘅學生。只係banding越高,機率同數量會相對細好多。
...

教書朋友教過band2和band3中學20幾年,做過訓導組老師,仔女畢業於ek所講的神校和地區band1,她可以說是見證住中學生粗口文化的20多年來的變遷,對於中學生講粗口狀況的結論是:
1)天下中學都有學生講粗口,名校與非名校的分別是,名校生不會在外面著住校服講;
2)banding越高的學校,雙語能力越高,中英文流利
佢都話,這唔代表佢接受中學生講粗口,至少佢當年發現讀神校兒子中英文流利時都有點震驚,再與讀大學女兒傾弟弟情況,阿女講返讀傳統band1女校時同學一樣講粗口時,原來唔係佢教過的band2,3才有這狀況,就覺得這近10年社會文化變得成咁,師長家長應該怎樣做?

作者: jesswu    時間: 23-3-1 06:54

LeeCC 發表於 23-3-1 05:53
教書朋友教過band2和band3中學20幾年,做過訓導組老師,仔女畢業於ek所講的神校和地區band1,她可以說是見 ...

着住校服代表學校,始終應該收歛一下。
時代不同了,以前講粗口=曳學生/飛仔。而家真係好普遍,但普遍/主流亦唔代表要跟。

作者: LeeCC    時間: 23-3-1 07:19

jesswu 發表於 23-3-1 06:54
時代不同了,以前講粗口=曳學生/飛仔。而家真係好普遍,但普遍/主 ...

朋友話,如果無係家長面前講,無着住校服係外面講已經係算係咁
現在的學生係學校內私底下講,ig,whatsapp 群組內出,已經係好常見情況,這是社會風氣,已經不是用學校banding可以解釋的現象

作者: gracelam    時間: 23-3-1 07:44

教書朋友教過band2和band3中學20幾年,做過訓導組老師,仔女畢業於ek所講的神校和地區band1,她可以說是見 ...

世變晒, 當你行一轉大學,大部分出口成文, 以為全部都係讀中文系嘅廣東話粗口文化!

作者: yip144    時間: 23-3-1 08:11

講粗口都係一種語言, 更重要係語言背後對人有冇尊重
如果身處粗口文化中, 朋友之間都接受, 我覺得OK既.

重要係要可放可收, 唔會對師長屋企人亂咁講就得.

放眼世界, 而家青少年唔食大麻電子烟已經算係咁, 粗口就算啦...

作者: worldcat    時間: 23-3-1 08:54

jesswu 發表於 23-3-1 06:54
時代不同了,以前講粗口=曳學生/飛仔。而家真係好普遍,但普遍/主 ...

咁有機會,如果係SSP區內B1男校附近食LUNCH。
你會聽到一班人係餐廳分享嫖、賭、毒。唔望會都以為係班地盤佬,一望可以嚇死你。

作者: 車車Wong    時間: 23-3-1 09:30

LeeCC 發表於 23-3-1 07:19
朋友話,如果無係家長面前講,無着住校服係外面講已經係算係咁
現在的學生係學校內私底下講,ig,whatsapp  ...
亞仔b1尾男校,粗口文化更甚, 我知道佢地同學私祗下都會講, 都幾爛口, 知不過係家長面前同埋外出時見佢地又企企理理咁, 外間對學校校風評價亦好, 見佢識收歛,我就當唔知。
作者: lm251099    時間: 23-3-1 09:31

gracelam 發表於 23-3-1 07:44
世變晒, 當你行一轉大學,大部分出口成文, 以為全部都係讀中文系嘅廣東話粗口文化!
...

依家行一轉U 吾係好難聽到廣東話咩(emoji)(emoji),個個都係好廚師,煲得一手好湯

作者: acgy    時間: 23-3-1 09:33

我自己親身接過好多年青人,的確,而家係好多好多都講粗口,但他們講粗口來對話只是一種親切既表現,並不是用來罵人的那種,越FRIEND先越多粗口來交流。

作者: 小草王道    時間: 23-3-1 10:39

worldcat 發表於 23-2-28 23:28
咁又唔好咁快限死自己。係唔撞日期,大人細路又接受到,咁咪睇左先報左先再考埋先。

假若真係無其他選擇, ...

我係怕佢 入到讀得太吃力 。 我唔望子成龍 中規中矩就好

作者: 小草王道    時間: 23-3-1 10:43

shamshamwong 發表於 23-2-28 11:26
因為3測3考真係好忙, 功課就一般. 不過學校老師真不錯, 有關愛心.校長都好得學生喜愛.只要家長不太迫小朋友 ...

我見我同事過佢朋友既小朋友ok架 但都頂唔住轉走了

作者: worldcat    時間: 23-3-1 11:36

小草王道 發表於 23-3-1 10:39
唔係望子成龍,只係中一不論B1/B2,好GE學校都競爭大。申請左萬一無其他選擇都可以讀住先,真係唔合適先中二再轉返出嚟。
直資又無限你考幾多間,又無話有OFFER一定要讀,到時收齊OFFER先再諗。
除非你話情願讀B3直資或派位中中都唔讀基崇,咁就真係無必要試。

作者: twhkleung    時間: 23-3-1 11:44

worldcat 發表於 23-3-1 11:36
唔係望子成龍,只係中一不論B1/B2,好GE學校都競爭大。申請左萬一無其他選擇都可以讀住先,真係唔合適先中 ...
埋兩流失不少學生, 相信入到(包插入)自己喜的中學会易些
作者: 小草王道    時間: 23-3-1 13:06

worldcat 發表於 23-3-1 11:36
唔係望子成龍,只係中一不論B1/B2,好GE學校都競爭大。申請左萬一無其他選擇都可以讀住先,真係唔合適先中 ...

明白 多謝你講解。 今年又試下。當拎下經驗。

作者: travelman    時間: 23-3-1 17:24

acgy 發表於 23-3-1 09:33
我自己親身接過好多年青人,的確,而家係好多好多都講粗口,但他們講粗口來對話只是一種親切既表現,並不 ...

绝对应同。你可以说 他们唔斯文,但现在粗口也是一種親切文化,圍內friend 才同你讲。可能我仍然算年青,所以我也認同。

作者: chanwendy    時間: 23-3-2 10:26

其實中學生講粗口真係唔係咩大件事, 幾年前已聽過不少小學生都在講. 今時今日其實女仔講粗口分分鐘仲勁過男仔.  我仔都試過在同我傾偈中因為太激動講咗句, 我都係叫佢要盡量控制自己. 佢哋平時圍內會講, 可以控制到唔在老師校長面前講已經算好好了. 我覺得九成年青人尤其男仔都經歷過講粗口的時期, 大過咗出嚟做嘢自然愈來愈少講.
作者: Celia0001    時間: 23-3-2 10:50

回覆 shamshamwong 的帖子

請問基崇一年3測3考 (平均唔夠2個月就一次) 小朋友多課外活動嗎?請問邊有時間溫習

作者: chanwendy    時間: 23-3-2 11:25

Celia0001 發表於 23-3-2 10:50
回覆 shamshamwong 的帖子

請問基崇一年3測3考 (平均唔夠2個月就一次) 小朋友多課外活動嗎?請問邊有時間溫 ...
課外活動因人而異, 有人咩隊都入, 有人咩都唔玩.  中一中二考試時間表非常好, 考一日放一日, 如果真係肯溫書的, 其實每科至少有一日半可以溫書.  中三以上就冇溫書日喇, 咁就要考平時得閒就要溫吓喇.
作者: shamshamwong    時間: 23-3-2 11:48

chanwendy 發表於 23-3-2 11:25
課外活動因人而異, 有人咩隊都入, 有人咩都唔玩.  中一中二考試時間表非常好, 考一日放一日, 如果真係肯溫 ...
請問你小朋友form 幾? 聽聞FORM 3好多TEST.THANKS!

作者: chanwendy    時間: 23-3-2 12:02

shamshamwong 發表於 23-3-2 11:48
請問你小朋友form 幾? 聽聞FORM 3好多TEST.THANKS!
中五及中二. 中一二每個學期只讀中英數+1文1理, 但中三係中英數+3文3理+會計/經濟 (呢兩科唔考試), 考試仲要包埋VA, 一次過讀咁多科, 同中二比一定係好多 test 啦.  但老師應該有協調, 唔會同一星期有好多科測驗.
作者: Happykidss    時間: 23-3-2 15:13

回覆 chanwendy 的帖子

家長你好
記得前年好像說收了190人
請問一共有多少班呢

作者: Celia0001    時間: 23-3-2 15:43

咁多科真係温得切嗎?
平時功課量多嗎?
小朋友讀得開心嗎?

作者: shamshamwong    時間: 23-3-2 15:59

Celia0001 發表於 23-3-2 15:43

咁多科真係温得切嗎?
我自已小朋友中2 , 暫時讀得開心
作者: shamshamwong    時間: 23-3-2 15:59

謝分享!
作者: chanwendy    時間: 23-3-2 17:06

Happykidss 發表於 23-3-2 15:13

家長你好
中一至中三6班, 每班22-30人不等, 中四至中六5班.
作者: chanwendy    時間: 23-3-2 17:13

Celia0001 發表於 23-3-2 15:43

咁多科真係温得切嗎?
其實冇理佢哋溫書的, 專心溫我估溫得切啩.  功課多唔多好難講, 我個大的寫紙做嘢都慢, 所以就算得兩三樣功課都可以做到11-12 點.  個細的肯做就可以好快, 所以就算9點先開工, 一樣可以11點前搞掂.  返學係好開心的, 但我個細的一到測考就會唉聲歎氣, 好唔想溫但又知唔可以唔溫.  佢每次默書測考都唔會花太多時間, 後果佢自己負責啫.
作者: hugub    時間: 23-3-2 17:58

公度d講我仔在TTCA時係唔講粗口既, 自從入左HKU之後而家成日講粗口 由其係住左宿舍之後
作者: dovema    時間: 23-3-2 19:39

出緊結果,留意email

作者: medicine    時間: 23-3-2 19:45

hugub 發表於 23-3-2 17:58
公度d講我仔在TTCA時係唔講粗口既, 自從入左HKU之後而家成日講粗口 由其係住左宿舍之後 ...
不如講讀幼稚園之前,甚至在懷孕期間,那時必然最佳!但是否需要這樣比較尼?又或者,中學以前只是講了,你未聽到咋.

PS:隨著年齡增長,必然會出現脫離父母的現象.唔好話我知,你希望孩子永遠是個兒童.

作者: Mclmama    時間: 23-3-2 21:14

回覆 dovema 的帖子

今日出結果?
作者: LeeCC    時間: 23-3-2 21:18

Mclmama 發表於 23-3-2 21:14

今日出結果?

識人今日收到offer

作者: worldcat    時間: 23-3-2 21:29

收到offer.
作者: Mchacha    時間: 23-3-2 21:51

Mclmama 發表於 23-3-2 21:14

今日出結果?

今日傍晚開始陸續收到offer email
8/3前註冊

作者: pondlily    時間: 23-3-2 21:57

我小朋友讀中一,佢係B1生入,佢讀得好開心,我地仲要係跨區,唔算多功課,但多活動,活動自己揀
作者: pingubabyy    時間: 23-3-2 22:57

回覆 pondlily 的帖子

基祟除左學費?仲有無其他雜費?課外活動費?大約多少? THX
作者: yip144    時間: 23-3-3 08:11

一開始封信寫18/5, 第二封改返做8/3
作者: 小草王道    時間: 23-3-3 10:18

pondlily 發表於 23-3-2 21:57
我小朋友讀中一,佢係B1生入,佢讀得好開心,我地仲要係跨區,唔算多功課,但多活動,活動自己揀 ...

咁就好 佢有能力 讀得開心
我見有人分享 中三就好辛苦了 太多科要讀
想問學校是3測3考嗎?

作者: masterunion    時間: 23-3-3 10:25

小草王道 發表於 23-3-1 10:39
英文好.... 都應該應付到學校都幾多活動比佢地參加.. 有時直頭覺得佢地參加太多

老師都叫幾肯同家長溝通, 基本上都會回應.

作者: masterunion    時間: 23-3-3 10:28

小草王道 發表於 23-3-3 10:18
想問學校是3測3考嗎?
F3 係比較特別.. 因為要佢地讀哂之後選科之前就分開上下學期上唔同既科, 以前見佢地都OK WOR

作者: masterunion    時間: 23-3-3 10:33

pingubabyy 發表於 23-3-2 22:57
回覆 pondlily 的帖子

基祟除左學費?仲有無其他雜費?課外活動費?大約多少? THX ...
唔同校隊有唔同收費, 如果有外聘教練可能會貴DD
作者: happytummy    時間: 23-3-3 10:45

想問基崇跳高有校隊嗎?Thanks

作者: pingubabyy    時間: 23-3-3 11:14

回覆 masterunion 的帖子

謝謝你.原來校隊要另收費. 大約多少?
作者: kurama    時間: 23-3-3 11:16

我以為學校3月中旬先出offer,咁睇嚟都係會出俾優先取錄的學生......
作者: masterunion    時間: 23-3-3 11:20

pingubabyy 發表於 23-3-3 11:14
回覆 masterunion 的帖子

謝謝你.原來校隊要另收費. 大約多少?
其實一般課外活動收費好少錢, 只係要外聘導師既先會貴DD... 佢地開學會有哂所有可以參加既活動資料, 到時再決定
作者: hugub    時間: 23-3-3 13:28

medicine 發表於 23-3-2 19:45
不如講讀幼稚園之前,甚至在懷孕期間,那時必然最佳!但是否需要這樣比較尼?又或者,中學以前只是講了,你未聽到 ...
有家長分享開講粗口, 我只係講事實, 冇特別刻意比較
作者: 小草王道    時間: 23-3-3 13:30

masterunion 發表於 23-3-3 10:25
英文好.... 都應該應付到學校都幾多活動比佢地參加.. 有時直頭覺得佢地參加太多

老師都叫幾肯同家長溝通,  ...

咁都唔錯 (emoji)(emoji)

作者: 小草王道    時間: 23-3-3 13:31

masterunion 發表於 23-3-3 10:28
F3 係比較特別.. 因為要佢地讀哂之後選科之前就分開上下學期上唔同既科, 以前見佢地都OK WOR
...

咁就好了 。 而家讀書一d都唔易

作者: 小草王道    時間: 23-3-3 13:32

yip144 發表於 23-3-3 08:11
一開始封信寫18/5, 第二封改返做8/3

咪早過自行囉 。咁如果註冊左 ,咁自行都得既 要去直資拎返文件去自行

作者: pondlily    時間: 23-3-3 13:39

回覆 pingubabyy 的帖子

唔同活動唔同收費, 我記得好似畀曬一年錢, 除番開其實每個月幾百蚊都唔太貴, 冇其他雜費, 除非你參加比賽或者另外一啲活動, 例如宿營,都係幾百蚊, 另外,佢哋一定要喺學校或者出面學一樣樂器或者運動, 如果出面有學可以豁免唔使喺學校報, 課後活動好多,基本上 你可以任揀,可以好忙,又可以只學一樣( 出面有學唔報都得),睇小朋友興趣同時間。
作者: chanwendy    時間: 23-3-3 14:30

小草王道 發表於 23-3-3 10:18
想問學校是3測3考嗎?
我諗全港的學校都係中三讀最多科目的, 因為理科同文科都各自拆成三科.  但至少中一二舒服咗先囉.
學校係3考, 3測驗就不定時的, 通常早一兩個星期會通知.
作者: Happykidss    時間: 23-3-3 16:28

回覆 kurama 的帖子

ro前兩日公佈 立即出取錄 似乎是根據ro 順序慢慢發出取錄信

作者: monkeydiary    時間: 23-3-3 17:35

pondlily 發表於 23-3-3 13:39
回覆 pingubabyy 的帖子

唔同活動唔同收費, 我記得好似畀曬一年錢, 除番開其實每個月幾百蚊都唔太貴,  ...

如果有學開鋼琴,是否可豁免,唔駛學其他樂器?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5