教育王國

標題: 直資學校 學費減免問題 [打印本頁]

作者: fantasista1986    時間: 23-1-17 09:04     標題: 直資學校 學費減免問題

直資學費減免其實喺政府補貼? 定喺學校自己硬食? 學校網站有講每年全校學費的10%做獎學金同減免計劃。 但如果全校學生減免多於10%,又會點?

另外,如果申請學費減免,學生會否被學校標籤呢?

作者: worldcat    時間: 23-1-17 09:31

多過10%都係學校行政補貼,但可以調整新申請的補助金額。
之前自己都好奇呢個問題,所以搵過資料(第8&9段)。
https://applications.edb.gov.hk/ ... EDBC/EDBC12010C.pdf

傳統直資多錢到唔介意,B2/B3直資都係10%個一條數。諗唔到學校有乜需要標籤。
但入到傳統直資,朋輩影響可能更加大。同學間未必有心比較,但小朋友會唔會自我比較就另一件事。呢樣家長同小朋友都要有心理準備。

作者: 10090    時間: 23-1-17 09:36

如果要整豉油雞,就算隻雞唔使錢,但啲豉油係高級頭抽嘅話,都可以好貴,仲貴過隻雞都得

作者: AgapePa    時間: 23-1-17 09:46

回覆 fantasista1986 的帖子

申請學費減免,是直接交表俾校務處,理論上,連班主任都唔知,政府工務員有政府補貼,好似交1/3 定1/4 學費。

作者: AgapePa    時間: 23-1-17 09:54

參加了學費減免的學生,其他課外活動都有得減,但要主動出聲,例如:童軍活動每年二、三百,一樣有人申請減免。完全唔怕俾人知。
為慳一、二百又多幾個知。
作者: hcpp    時間: 23-1-17 11:43

worldcat 發表於 23-1-17 09:31
多過10%都係學校行政補貼,但可以調整新申請的補助金額。
之前自己都好奇呢個問題,所以搵過資料(第8&9段) ...
有啲家境富裕同學,用名牌袋返學,用 iPhone 14,放學去食好嘢,放假出入高消費地方,講嘢有啲過分自信/自大嘅感覺等等
以上係我細路睇到嘅事

作者: Rpp    時間: 23-1-19 14:19

hcpp 發表於 23-1-17 11:43
有啲家境富裕同學,用名牌袋返學,用 iPhone 14,放學去食好嘢,放假出入高消費地方,講嘢有啲過分自信/自 ...

當有人出世以嚟就係出入房車,飲水都係法國牌子,年年必換蘋果機,假期必到外國旅遊,已經習已為常,當我哋平民未搭過飛機,高鐵仍然要儲一星期飯錢既時候,好多時佢哋所講的未必係炫耀,係好自然咁講既,但係第二個聽落就好響耳。

叫仔女唔駛自卑唔駛介懷,做好自己。

作者: LeeCC    時間: 23-1-19 14:51

普通直資都有富貴同學,但數目唔多,反而公務員多

真係有錢的讀國際學校啦,點會讀3幾千一個月學費的直資呢?
作者: rhung    時間: 23-1-19 16:26

Rpp 發表於 23-1-19 14:19
當有人出世以嚟就係出入房車,飲水都係法國牌子,年年必換蘋果機,假期必到外國旅遊,已經習已為常,當我 ...

我都係咁教我的孩子。佢地家境富裕是他們的事,做好自己便可,佢有錢又唔會分啲俾我嘛

作者: hkpapa852    時間: 23-1-19 16:36

hcpp 發表於 23-1-17 11:43
有啲家境富裕同學,用名牌袋返學,用 iPhone 14,放學去食好嘢,放假出入高消費地方,講嘢有啲過分自信/自 ...

呢D咪係蠢既富N代囉!  不過睇怕佢父母都係咁既樣
好多有錢人子女, 其實好低調, 會一齊去食麥記, 用淘寶貨, 平時根本唔知佢係有錢人.

只係當你見到接佢返學放學架車同車牌, 就知佢家底唔簡單

作者: LeeCC    時間: 23-1-19 16:46

hkpapa852 發表於 23-1-19 16:36
好多有錢人子女, 其實好低調, 會一齊去食麥記, 用淘寶貨, ...

曾有同學仔自稱富二代

作者: Rpp    時間: 23-1-19 16:55

rhung 發表於 23-1-19 16:26
我都係咁教我的孩子。佢地家境富裕是他們的事,做好自己便可,佢有錢又唔會分啲俾我嘛
...

暫時未遇過以上情況,個個都十分低調,依家d小朋友咁醒目。

作者: Rpp    時間: 23-1-19 17:00

LeeCC 發表於 23-1-19 16:46
曾有同學仔自稱富二代

大人都有認屎認屁喇,何況小朋友呢?

作者: 10090    時間: 23-1-19 17:08

Rpp 發表於 23-1-19 16:55
暫時未遇過以上情況,個個都十分低調,依家d小朋友咁醒目。

富二代只需要做個懶惰的人,唔好做生意,齋吃喝玩樂,基本上都可以有富三代四代的

作者: Rpp    時間: 23-1-19 17:20

10090 發表於 23-1-19 17:08
富二代只需要做個懶惰的人,唔好做生意,齋吃喝玩樂,基本上都可以有富三代四代的
...

有啲一窮二白都係懶惰得出汁,嫖賭飲吹樣樣齊不求上進大有人在。

作者: 10090    時間: 23-1-19 17:31

Rpp 發表於 23-1-19 17:20
有啲一窮二白都係懶惰得出汁,嫖賭飲吹樣樣齊不求上進大有人在。

係,所以入間好校風嘅中學好重要

作者: hcpp    時間: 23-1-19 19:22

當有人出世以嚟就係出入房車,飲水都係法國牌子,年年必換蘋果機,假期必到外國旅遊,已經習已為常,當我 ...

我個無自卑,只係唔太想同呢種同學打交道,好像比較愛好吃喝玩樂。
反而佢專心讀書,仲得到老師賞識。

只係相比以前讀津小,而家喺直中,同學嘅家境相對睇得到係富裕啲。
讀津小時,有清貧、有一般小康、富裕嘅都有

作者: hcpp    時間: 23-1-19 19:49

好多有錢人子女, 其實好低調, 會一齊去食麥記, 用淘寶貨, ...

同意,父母就係子女嘅一面鏡。小學時都識到啲有錢嘅,但都好謙卑,都係父/母教得好。

作者: ANChan59    時間: 23-1-22 20:23

LeeCC 發表於 23-1-19 16:46
曾有同學仔自稱富二代

有機會慢慢俾人玩。

作者: ANChan59    時間: 23-1-22 20:29

講開又講,兒子當年成班人一齊搵旺角最平又好食的樓上舖給同學慶祝生日,讓大家開心又沒有壓力。

有兩個同學父親係立法會議員及高官,一直唔知道,直至中二、中三去英國升學,去他們家開farewell party ,才見到他們的父親是誰。

作者: lot888    時間: 23-1-22 23:26

其實好多時有錢嘅家長都特別教導小朋友不要炫耀。只是這批小朋友接觸各階層机會較小,好多時不經意講出一些凡人未必能接觸的事物,而這些说话在如我這平凡家庭的小朋友中聽起來不是味兒。交往後,富貧好多時都能成為好友,其實真愛炫富的人未必多。如果小朋友真愛直資,家庭未能負擔而申請學費減免不是問題,只要家長多教育,令小朋友明白及接受現實,再培養小朋友內心強大就可以。
作者: worldcat    時間: 23-1-23 10:09

ANChan59 發表於 23-1-22 20:29
講開又講,兒子當年成班人一齊搵旺角最平又好食的樓上舖給同學慶祝生日,讓大家開心又沒有壓力。

有兩個 ...

但對清貧家庭,“最平又好食”已經係一個好大負擔。

申請資助唔緊要,最緊要大人小朋友都正向面對就得。

作者: LeeCC    時間: 23-1-23 10:18

worldcat 發表於 23-1-23 10:09

其實直資津校一樣有貧有富

以前讀津小,有同學住豪宅幾個工人名車接送返放學,一樣有同學一家5口住百幾呎劏房

最緊要係小朋友和家長心態

作者: ANChan59    時間: 23-1-23 10:22

worldcat 發表於 23-1-23 10:09

小朋友都明白嘅,所以他們很有同理心,要考慮兩件事。

第一係有些同學會帶飯,所以要預早講,避免因即慶而浪費食物。

第二係平過連鎖快餐店,而且壽星仔不用出錢,但家家有求,所以要最平又好食,不要讓同學覺得被忽略。

我食過其中兩間,平靚正!

作者: cafeva    時間: 23-1-23 11:03

fantasista1986 發表於 23-1-17 09:04
直資學費減免其實喺政府補貼? 定喺學校自己硬食? 學校網站有講每年全校學費的10%做獎學金同減免計劃。 但 ...
標韱就應該唔會。如果過左10%咪收少D需要補貼果D學生囉。
正常肯用資源在小朋友身上表現係會好過無資源所以不是問題

作者: poonseelai    時間: 23-1-23 13:01     標題: 回覆樓主:

學校就是社會縮影,出來工作一樣有富有貧,正如樓上家長講,最重要自己明白個人價值不是用金錢或名牌可堆切。

其實會否炫耀在乎家庭教育,以前工作上同富二代出job, 去到工廠區飯堂食碟頭飯一樣無問題,唔係其他人講也不會知佢背景。

作者: Rpp    時間: 23-1-23 13:02

香港人都係面子至上,其實亞女之前間中學d同學埋堆有互相交流屋企住喺邊度,有幾多間屋幾多間房,攞住邊兩個護照,諗住中幾外走,都有傾父母做咩生意,屋企養幾多只狗幾多貓都傾,仲有個講邊個名星代言既「哭池」父母-次過買左十隻包包送人。同學住係九龍塘獨立屋去佢哋屋企玩有司機接送至屋企樓下,我女覺得唔係炫佢哋係自然的生活圈,依家都保持聯繫唔仲對於我自己家庭只有中產又會自卑?又會覺得炫耀?唔會喇。

作者: 10090    時間: 23-1-23 13:11

有啲同學未搭過巴士未食過大家樂,唔係炫耀,佢哋嘅生活就係咁,大家習慣點相處就可以了

作者: cafeva    時間: 23-1-23 13:25

10090 發表於 23-1-23 13:11
有啲同學未搭過巴士未食過大家樂,唔係炫耀,佢哋嘅生活就係咁,大家習慣點相處就可以了
...
末搭過巴士係咪欠缺生活技能?點會係炫耀
作者: Mchacha    時間: 23-1-23 13:43

cafeva 發表於 23-1-23 11:03
標韱就應該唔會。如果過左10%咪收少D需要補貼果D學生囉。
正常肯用資源在小朋友身上表現係會好過無資源所 ...

其實學校收生嘅時候點樣去知道邊d學生需要補貼呢?靠睇居住地址嗎?

作者: Rpp    時間: 23-1-23 13:52

cafeva 發表於 23-1-23 13:25
末搭過巴士係咪欠缺生活技能?點會係炫耀

你咪話唔真,有個同學屋企父母係內地設廠,靠姐姐同本土司機照顧幾個小朋友,佢有次係街迷路,司機趕接送其他細佬妹,佢行兩個鐘返屋企,(emoji)。

作者: 10090    時間: 23-1-23 14:02

我n年前讀中學已經遇過啦,我同同學搭巴士返屋企,佢上巴士上層好似發現新大陸咁

作者: cafeva    時間: 23-1-23 14:15

Mchacha 發表於 23-1-23 13:43
其實學校收生嘅時候點樣去知道邊d學生需要補貼呢?靠睇居住地址嗎?

如果俾開$讀咪一定俾得起囉估架咋

作者: cafeva    時間: 23-1-23 14:18

Rpp 發表於 23-1-23 13:52
你咪話唔真,有個同學屋企父母係內地設廠,靠姐姐同本土司機照顧幾個小朋友,佢有次係街迷路,司機趕接送 ...
識路行返屋企都幾叻
作者: worldcat    時間: 23-1-23 15:37

LeeCC 發表於 23-1-23 10:18
其實直資津校一樣有貧有富

以前讀津小,有同學住豪宅幾個工人名車接送返放學,一樣有同學一家5口住百幾 ...

官津都一樣有呢類問題,但低收家庭相對多,整體差距會相對細左。
官津富有家庭係相對少數,佢唔埋堆就會係少數。但直資會係相反。
而且小學生個價值觀未有咁強,如果由初小已經識個問題又會細啲。

到中學,真係一個小社會,乜人都有。大人小朋友都要用正向面對問題。

而且可能大家對低收家庭的理解唔同。你試下1個月1家3-4口只用5千蚊就會明。(唔計屋租水電煤,包大人細路3餐加交通費。)

作者: Rpp    時間: 23-1-23 16:21

Mchacha 發表於 23-1-23 13:43

從父母職業欄上估,從地址上估,從面試中交談幾句點到即止已經估到八九成,有啲直資好鐘意收公務員學生,當兩個學生一樣成繢,甚至乎差一分都有機會揀有資源培養嗰個。

作者: BB-Tiger    時間: 23-1-24 01:26

咁平民點解一定要報讀直資而唔揀官津呢
作者: BB-Tiger    時間: 23-1-24 01:29

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: LeeCC    時間: 23-1-24 07:29

BB-Tiger 發表於 23-1-24 01:26

個人考慮因素:

交通
可以接受的距離範圍內(車程+腳程<45分鐘)的學校中,幾間直資banding最啱。我地最近的官津(車程+腳程=30分鐘)全部係band2尾以下,啱banding 的官津都較遠或交通轉折

高中選科

想提早離場,不想大抽獎

作者: LeeCC    時間: 23-1-24 07:32

作者: cherrieshum    時間: 23-1-24 07:48

LeeCC 發表於 23-1-24 07:32
認識直資同學的公務員家長,年紀都比較大
新制公務員沒有本地教育津貼,也沒有海外教育津貼。
作者: LeeCC    時間: 23-1-24 08:10

cherrieshum 發表於 23-1-24 07:48
新制公務員沒有本地教育津貼,也沒有海外教育津貼。

所以認識的家長都應該係舊制下的公務員,年紀都唔細

現在讀初中高小的子女可能都差不多最後有津貼個批?再細d的小朋友,父母應該年輕,不是舊制下的公務員?

作者: cafeva    時間: 23-1-24 11:14

BB-Tiger 發表於 23-1-24 01:26
個人認為衹要有能力交學費就可以。返學不是比身家同學間亦不討論這些。佢地比較欣賞叻人。
作者: Rpp    時間: 23-1-24 11:51

LeeCC 發表於 23-1-24 08:10

現在讀初中高小的子女可能都差不多最後有津貼個批? ...

新制公務員無得津貼我真係唔清楚,都叫工作穩定收入。

作者: AgapePa    時間: 23-1-24 12:58

回覆 BB-Tiger 的帖子

2000年6月前入職的公務員均可申請本地子女教育津貼.

作者: 2jkidsfather    時間: 23-1-24 14:08

作者: cherrieshum    時間: 23-1-24 17:32

LeeCC 發表於 23-1-24 08:10

現在讀初中高小的子女可能都差不多最後有津貼個批? ...
如果沒記錯,98年入職的公務員是最後一批仍有本地教育津貼。
作者: LeeCC    時間: 23-1-24 17:49

cherrieshum 發表於 23-1-24 17:32
如果沒記錯,98年入職的公務員是最後一批仍有本地教育津貼。

1998年入職,當佢地大學畢業22歲即考入政府,即係而家最細都47歲,47以上的家長的子女應該都多數高小初中以上了

作者: bbyummy    時間: 23-1-24 18:16

應該係2000年6月1日入職為界線

作者: jesswu    時間: 23-1-24 18:29

LeeCC 發表於 23-1-24 17:49
1998年入職,當佢地大學畢業22歲即考入政府,即係而家最細都47歲,47以上的家長的子女應該都多數高小初中 ...

津貼是最多學費的75%,如75%已超上限(大約$3K)就取上限。
最多4名子女申請領取

作者: jesswu    時間: 23-1-24 18:43

cafeva 發表於 23-1-24 11:14
個人認為衹要有能力交學費就可以。返學不是比身家同學間亦不討論這些。佢地比較欣賞叻人。 ...

學校是社會縮影。各階層都有。有$人也有好多有品不炫富的,低收入一樣有自誇的。
學生最正路要比就比學業成績。

直資學費不是十萬九千七,好多低收入都比得起,如果合資格申請津貼,是他們的福利。我小朋友間直資一樣有同學仔住公屋,大家根本唔會比較呢d野

作者: kirstyau    時間: 23-1-24 22:04

女讀個間直資算好相宜,又冇乜額外費用。平時女又唔覺有咩比較,午餐費我比@60,同學有d@100,但大家都係外賣多,各自買完返去學校一齊食,要比較最多咪學業成績。 最多咪長假聽到同學仔去邊去邊旅行,黎緊幾年級出國讀書⋯⋯⋯女初初入學識完啲好朋友轉頭轉校(國際)/移民/出國讀書會唔開心,但第二年已經習慣好多過客,又加一堆插班生,不斷識新朋友。

作者: cherrieshum    時間: 23-1-24 22:09

bbyummy 發表於 23-1-24 18:16
應該係2000年6月1日入職為界線
係呀!我搞錯了!1998年之後入職的應該是沒有長俸。
作者: fanny0806    時間: 23-1-26 14:37

如果申請資助會唔會比學校同學歧視?

作者: cherrieshum    時間: 23-1-26 14:50

fanny0806 發表於 23-1-26 14:37
同學怎會知道你申請資助?!
作者: LeeCC    時間: 23-1-26 15:21

小學申請資助的文件,可能經班主任係課室畀學生

同小學唔同,我地中學要申請資助的同學係自己去校務處搞手續,無人知你去搞乜,除非你話畀同學知

作者: fanny0806    時間: 23-1-26 15:30

LeeCC 發表於 23-1-26 15:21
同小學唔同,申請資助的文件,可能經班主任係課室畀學生

我地中學要申請資助的同學係自己去校務處搞手續 ...

原來如此!

作者: jesswu    時間: 23-1-26 18:42

其實開學交張form便可。(政府教津那款)
之後便一直到畢業(除非中途家長冇做公務員)

作者: fanny0806    時間: 23-1-26 19:20

jesswu 發表於 23-1-26 18:42
其實開學交張form便可。(政府教津那款)
之後便一直到畢業(除非中途家長冇做公務員)
...

要做公務員才可申請資助嗎?

作者: LeeCC    時間: 23-1-26 19:31

fanny0806 發表於 23-1-26 19:20
你想問的是學費半津全津?都係自己去校務處自己搞
作者: fanny0806    時間: 23-1-26 19:38

LeeCC 發表於 23-1-26 19:31
你想問的是學費半津全津?都係自己去校務處自己搞

係呀,想問申請學費津貼。

作者: LeeCC    時間: 23-1-26 19:44

fanny0806 發表於 23-1-26 19:38
係呀,想問申請學費津貼。

我地係開學時家長自己係網頁下載表格,填好可以寄返學校或親自交去校務處,應該無同學會知你申請左

作者: jesswu    時間: 23-1-26 19:59

fanny0806 發表於 23-1-26 19:20

不是。
部分公務員有教津福利。
非公務員也可申請學費減免,經審批合資格的申請人可獲半津/全津。都要交表申請。
基本上自己唔講唔會有人知。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5