教育王國

標題: 純好奇問:自一自二都正選,系咪都會收到通知 [打印本頁]

作者: mmmandddy    時間: 23-1-16 11:40     標題: 純好奇問:自一自二都正選,系咪都會收到通知

如題:自一自二都正選,系咪都會收到通知?
作者: 0030    時間: 23-1-16 11:41

yes
作者: 2jkidsfather    時間: 23-1-16 11:41

mmmandddy 發表於 23-1-16 11:40
Yes

作者: Poyau    時間: 23-1-16 12:24

作者: mmmandddy    時間: 23-1-16 13:07

謝謝各位回覆,淨系想像都覺得開心,哈哈哈!!!

作者: tpmon    時間: 23-1-16 14:20

過往有EK會員獲通知自1正選+自2正選+直資offers (SPCC+DGS+SPCS)。

今年可能是你。

作者: tkhhung    時間: 23-1-16 14:21

tpmon 發表於 23-1-16 14:20
過往有EK會員獲通知自1正選+自2正選+直資offers (SPCC+DGS+SPCS)。

今年可能是你。

最後都係選spcc 為目標?定自1?

作者: tpmon    時間: 23-1-16 14:25

tkhhung 發表於 23-1-16 14:21
最後都係選spcc 為目標?定自1?

那位EK 會員,我記得最後選SPCC。

Top 的學生,真的間間都收佢。

以上top 學生唔要個位,其他孩子才有機會自行備取補上,或直資waiting call。

作者: tkhhung    時間: 23-1-16 14:26

tpmon 發表於 23-1-16 14:25
那位EK 會員,我記得最後選SPCC。

Top 的學生,真的間間都收佢。

真係好難spcc 收 又放棄

作者: tpmon    時間: 23-1-16 14:28

tkhhung 發表於 23-1-16 14:26
真係好難spcc 收 又放棄

各人喜好不同。

亦有聽過有EK會員是SPCC正取生,去DGS 叩門。

作者: tkhhung    時間: 23-1-16 14:29

tpmon 發表於 23-1-16 14:28
各人喜好不同。

亦有聽過有EK會員是SPCC正取生,去DGS 叩門。

DGS 多元化 不過大部分會放棄 去spcc

作者: mmmandddy    時間: 23-1-16 14:33

回覆 tpmon 的帖子

承你貴言,不過我直資淨翻中基乍。

作者: tpmon    時間: 23-1-16 14:54

mmmandddy 發表於 23-1-16 14:33

承你貴言,不過我直資淨翻中基乍。

以你孩子的級數,中基這些當面試操練吧! 我印象中你孩子是東區小學級一,應該多學校會收。

到時中基收,再上來EK問應不應要offer 吧! 中基通知offer 要 2天內答覆。

作者: mmmandddy    時間: 23-1-16 15:01

我最後聽你建議報BPS,希望CCS ,BPS是但一間有offer,到時一定上黎報喜###中基的確好掙扎,我女都中意,但我都覺得有D浪費,覺得他可以揀DSE成績更好的學校

作者: tam_bb    時間: 23-1-16 16:59

正取生收到學校電話通知,家長有冇啲咩要準備?例如要喺電話核對資料之類?
然後家長要做啲咩?

作者: 2jkidsfather    時間: 23-1-16 17:06

tam_bb 發表於 23-1-16 16:59
正取生收到學校電話通知,家長有冇啲咩要準備?例如要喺電話核對資料之類?
然後家長要做啲咩?
...
無乜要準備
作者: hcpp    時間: 23-1-16 17:09

mmmandddy 發表於 23-1-16 15:01

我最後聽你建議報BPS,希望CCS ,BPS是但一間有offer,到時一定上黎報喜###中基的確好 ...
小學級一唔使去中基。CCS係嘉諾撒書院? 如是,可能收硬

作者: Szetimmy0225    時間: 23-1-16 17:12

然後家長要做啲咩?
...

果日要開電話, 會核對小朋友身份證!

作者: 2jkidsfather    時間: 23-1-16 17:13

hcpp 發表於 23-1-16 17:09
CCS-張祝珊

作者: 2jkidsfather    時間: 23-1-16 17:13

hcpp 發表於 23-1-16 17:09
嘉諾撒書院 同BPS不對等

作者: hcpp    時間: 23-1-16 17:25

2jkidsfather 發表於 23-1-16 17:13
CCS-張祝珊
icic, 我叫開CCSC

作者: worldcat    時間: 23-1-16 17:42

然後家長要做啲咩?
...
有登記就用APP睇,唔洗等電話心掛掛。
作者: Poyau    時間: 23-1-16 17:45

hcpp 發表於 23-1-16 17:25
icic, 我叫開CCSC

張祝珊(CCSC)
https://www.ccsc.edu.hk/

啟基(CCS)
https://www.ccs.edu.hk/

作者: mmmandddy    時間: 23-1-16 18:19

竟然有間叫CCS,難為大家竟然知我講邊間,真係勁

作者: LeeCC    時間: 23-1-16 19:25

然後家長要做啲咩?
...
Save定2間學校的電話係手機,到時睇到邊間學校打來
作者: tpmon    時間: 23-1-16 21:11

mmmandddy 發表於 23-1-16 18:19
竟然有間叫CCS,難為大家竟然知我講邊間,真係勁

你孩子級一,CCSC 又肯收二、三線小學,大機會自行是正取生。

下面是其中一個例子。
https://topick.hket.com/article/3283447/%E3%80%90Band1%E5%B0%96%E5%AD%90%E3%80%91%E5%BE%9E%E8%85%BC%E8%85%86%E5%85%A7%E5%90%91%E5%88%B0%E8%87%AA%E4%BF%A1%E6%BB%BF%E6%BB%BF%20%20%20%20%E5%A5%B3%E7%94%9F%E6%84%9F%E6%BF%80%E9%81%87%E4%B8%8A%E5%A5%BD%E8%80%81%E5%B8%AB%E8%80%83%E5%85%A5Band1%E8%8B%B1%E4%B8%AD?mtc=40001&srkw=%E5%BC%B5%E7%A5%9D%E7%8F%8A%E8%8B%B1%E6%96%87%E4%B8%AD%E5%AD%B8

作者: hkpapa852    時間: 23-1-17 01:21

tpmon 發表於 23-1-16 21:11

你孩子級一,CCSC 又肯收二、三線小學,大機會自行是正取生。 ...
其實鰂魚涌間嘉諾撒書院,英文名係Canossian College,要簡稱都係叫CC啦!張祝珊大部份人簡稱佢係CCS係無問題喎!

作者: B.B.BaBa    時間: 23-1-17 08:24

然後家長要做啲咩?
...

準備慶祝、準備抽飛......

作者: B.B.BaBa    時間: 23-1-17 08:26

Szetimmy0225 發表於 23-1-16 17:12
果日要開電話, 會核對小朋友身份證!

唔一定會核對身份證

作者: tpmon    時間: 23-1-17 08:37

hkpapa852 發表於 23-1-17 01:21
其實鰂魚涌間嘉諾撒書院,英文名係Canossian College,要簡稱都係叫CC啦!張祝珊大部份人簡稱佢係CCS係無問 ...

CC 的英文全名是Canossa College, 只是update papa 與其他嘉諾撒spelling 有少少不同。

作者: ngokwan    時間: 23-1-17 14:02

worldcat 發表於 23-1-16 17:42
有登記就用APP睇,唔洗等電話心掛掛。

想請教,有登記app, 不過是親身交表,因為小學唔建議用app 交,當天都可以在app 見到結果?

謝謝

作者: 2jkidsfather    時間: 23-1-17 14:33

ngokwan 發表於 23-1-17 14:02
想請教,有登記app, 不過是親身交表,因為小學唔建議用app 交,當天都可以在app 見到結果?

謝謝
App 是今年才有,應該無人可答到你
但中學應會照樣打電話給收了的學生家長

作者: tpmon    時間: 23-1-17 14:39

謝謝

你今年用自行app是做白老鼠,經驗可以教比未來升中的EK會員,大家會感謝你。

作者: worldcat    時間: 23-1-17 15:04

謝謝
跟據MANUAL可以,就算唔係用APP交都可以用APP睇結果 (自行+抽獎)。而且本身"智方便"LEVEL就唔可以交表。 (睇結果)

要升級做"智方便+"先可以交表。(交表OR/AND睇結果。)

作者: worldcat    時間: 23-1-17 15:08

tpmon 發表於 23-1-17 14:39
你今年用自行app是做白老鼠,經驗可以教比未來升中的EK會員,大家會感謝你。
...
入過去睇,其實唔難用。只係一定要有SCANNER 做PDF FILE。
問題係中學都唔想用,甚至有一間中學係INFO DAY講明電子申請,只會安排"次輪"面試。

"次輪"面試 係乜意思就無講,但應該唔會有人用。

反而大抽獎可能會用,免得經學校交表太多意見。

作者: Beautypeople    時間: 23-1-18 15:29

tpmon 發表於 23-1-16 14:20

今年可能是你。

咁好記性

作者: Beautypeople    時間: 23-1-18 15:30

然後家長要做啲咩?
...

乜都冇,只係好簡單咁講小朋友係正取生

作者: 19801980    時間: 23-1-18 18:33

worldcat 發表於 23-1-17 15:04
跟據MANUAL可以,就算唔係用APP交都可以用APP睇結果 (自行+抽獎)。而且本身"智方便"LEVEL就唔可以交表。 ( ...

Oh,我親身交表。我連apps都未下載、未登記。如果我依家才下載及登記個apps,唔知仲可唔可以睇到結果呢?

作者: worldcat    時間: 23-1-18 18:56

19801980 發表於 23-1-18 18:33
Oh,我親身交表。我連apps都未下載、未登記。如果我依家才下載及登記個apps,唔知仲可唔可以睇到結果呢?
...

張啟動碼登記限期係5/JAN,之前無登記就應該開唔返。
作者: HK-MAN    時間: 23-1-18 19:19

希望331可以話比你知
作者: bananaGi    時間: 23-3-17 09:32

mmmandddy 發表於 23-1-16 13:07
謝謝各位回覆,淨系想像都覺得開心,哈哈哈!!!
樓主最後想入邊間
作者: tam_bb    時間: 23-3-17 09:37

Beautypeople 發表於 23-1-18 15:30
乜都冇,只係好簡單咁講小朋友係正取生

Thanks . 咁之後係唔係要去學校登記、交「小六資料表」就ok?

作者: Beautypeople    時間: 23-3-17 09:41

tam_bb 發表於 23-3-17 09:37
Thanks . 咁之後係唔係要去學校登記、交「小六資料表」就ok?

因為當時已有兩間心儀直資收了並交了表,所以自行冇去到

作者: Beautypeople    時間: 23-3-17 09:42

HK-MAN 發表於 23-1-18 19:19
希望331可以話比你知

係會分別兩間都打電通知你的

作者: HK-MAN    時間: 23-3-17 09:43

Beautypeople 發表於 23-3-17 09:42
係會分別兩間都打電通知你的
一定係架...331話比你知啦.
作者: 02413124    時間: 23-3-17 10:24

回覆 Szetimmy0225 的帖子

可能一間間,當年自一,自二都冇核對,有D會有埋EMAIL
作者: Lichunge    時間: 23-3-17 10:25

Beautypeople 發表於 23-3-17 09:41
因為當時已有兩間心儀直資收了並交了表,所以自行冇去到

叻(emoji),2間,應該有一間最鐘意吧?

作者: 02413124    時間: 23-3-17 10:25

回覆 tkhhung 的帖子

好多時小朋友選擇既,你都估唔到
作者: tkhhung    時間: 23-3-17 10:28

02413124 發表於 23-3-17 10:25

好多時小朋友選擇既,你都估唔到

父母都好無奈

作者: 02413124    時間: 23-3-17 10:29

當時可能會,但現在睇番轉頭覺得最緊要佢開心同佢自己簡既
作者: tkhhung    時間: 23-3-17 10:31

02413124 發表於 23-3-17 10:29

當時可能會,但現在睇番轉頭覺得最緊要佢開心同佢自己簡既 ...

現在都不錯 起碼多元化 不會純讀書

作者: 02413124    時間: 23-3-17 10:32

咁我相信本身唔係純讀書開既,邊間都唔會變左純讀書既
作者: Beautypeople    時間: 23-3-17 10:36

Lichunge 發表於 23-3-17 10:25
叻(emoji),2間,應該有一間最鐘意吧?

當時有幸報咗兩間直資+兩間自行收哂,揀左最心儀的一間入

作者: Lichunge    時間: 23-3-17 10:40

Beautypeople 發表於 23-3-17 10:36
當時有幸報咗兩間直資+兩間自行收哂,揀左最心儀的一間入

想請問純讀書學校和dse 不太好名校如何選擇

作者: 200904    時間: 23-3-17 11:04

會呀。
作者: DD仔    時間: 23-3-17 11:07

Lichunge 發表於 23-3-17 10:40

DSE不太好嘅名校 - 好似只有一間…旺角體院?

作者: 200904    時間: 23-3-17 11:10

CCSC 早上8點多,齋電話,只說貴子女是正選生。(不記得有沒有信件了)
英華女 早上8點多電話,收了貴子女,然後12點有信息,最後有夾了學校刊物的錄取信。
作者: 天外之人    時間: 23-3-17 11:10

咁又不一定
作者: Beautypeople    時間: 23-3-17 12:41

Lichunge 發表於 23-3-17 10:40

唔好意思,我都唔太清楚。

作者: MicWong777    時間: 23-3-17 12:59

200904 發表於 23-3-17 11:10
CCSC 早上8點多,齋電話,只說貴子女是正選生。(不記得有沒有信件了)
英華女 早上8點多電話,收了貴子女 ...

是不是當天要決定邊間,或者一定要自1

作者: 200904    時間: 23-3-17 12:59     標題: 回覆樓主:

家長什麼都不用做,只是收通知。

作者: HK-MAN    時間: 23-3-17 13:00

MicWong777 發表於 23-3-17 12:59
一定自1.
作者: nicolewanglh    時間: 23-3-17 13:04

自一自二都收,諗諗吓都笑出聲
等31號大家報喜。

作者: B.B.BaBa    時間: 23-3-17 15:15

你交表時已決定左係自一,無得改

作者: Poyau    時間: 23-3-17 15:50

直資 > 自1 > 自2
想揀自行正取要在限期內完成抽飛

作者: BSCYL    時間: 23-3-17 16:49

HK-MAN 發表於 23-1-18 19:19
希望331可以話比你知

預祝成功報喜

作者: HK-MAN    時間: 23-3-17 16:54

BSCYL 發表於 23-3-17 16:49
預祝成功報喜
多謝大叔, 記得6年前小學叩門情況與上次In 瑪利曼一樣...小朋友表現如期,得唔得聽天啦...
作者: BSCYL    時間: 23-3-17 17:00

HK-MAN 發表於 23-3-17 16:54
多謝大叔, 記得6年前小學叩門情況與上次In 瑪利曼一樣...小朋友表現如期,得唔得聽天啦... ...

平常心,有時塞翁失馬, 阿仔當年男拔也落選   

作者: MicWong777    時間: 23-3-18 08:51     標題: 回覆樓主:

我一直以為是所有學挍交了名單(50 +后備)給教育局,然後根據學生的選擇,如自一ok, A學校打給學生。如自一不得,就B學校打給學生。如果都唔得,就沒。所以不應該收到二個電話。

作者: HK-MAN    時間: 23-3-18 10:07

MicWong777 發表於 23-3-18 08:51
我一直以為是所有學挍交了名單(50 +后備)給教育局,然後根據學生的選擇,如自一ok, A學校打給學生。如自 ...
而家先知都未遲。
作者: Poyau    時間: 23-3-18 10:09

我一直以為是所有學挍交了名單(50 +后備)給教育局,然後根據學生的選擇,如自一ok, A學校打給學生。如自 ...

雙喜臨門

作者: B.B.BaBa    時間: 23-3-18 10:15

學校打完電話先至交名單的

作者: Poyau    時間: 23-3-18 10:20

B.B.BaBa 發表於 23-3-18 10:15
學校打完電話先至交名單的

相反?

https://www.abgps.edu.hk/升中情報

2023年3月30日(星期四)或之前

6. 參加​派位​中學​遞交​《​​自行​分配​學位​正取​/備取學​生名單​》

2023年3月31日​(星期五)​

7. 參加​派位​中學​通知正取學生申請巳獲納入​《​​自行​分配​學位​正取​/備取學​生名單​

作者: manmonster    時間: 23-3-18 10:24

請問收到兩間學校自行學位的家庭,機制上會一直 hold 住兩個學位直到7月正式註冊自一學校為止?
作者: B.B.BaBa    時間: 23-3-18 10:26

Poyau 發表於 23-3-18 10:20
相反?

https://www.abgps.edu.hk/升中情報

可能記錯左, SORRY

作者: B.B.BaBa    時間: 23-3-18 10:29

manmonster 發表於 23-3-18 10:24
請問收到兩間學校自行學位的家庭,機制上會一直 hold 住兩個學位直到7月正式註冊自一學校為止? ...

只 Hold 一個,如果無直資在手的話。

作者: MicWong777    時間: 23-3-18 10:30

HK-MAN 發表於 23-3-18 10:07
而家先知都未遲。

個人覺得機制有問題

作者: MicWong777    時間: 23-3-18 10:33

B.B.BaBa 發表於 23-3-18 10:29
只 Hold 一個,如果無直資在手的話。

只可hold 自一?那自二的學校是不是立刻call 人,直致名額滿左為止。

作者: Mchacha    時間: 23-3-18 10:47

MicWong777 發表於 23-3-18 10:33
只可hold 自一?那自二的學校是不是立刻call 人,直致名額滿左為止。

不會通知後備,佢哋只係負責通知正取生,之後交名單上edb,因為學校根本不知道你是自一定自二,EDB最後會整理名單,有空位的會替學校跟waiting list補上

作者: B.B.BaBa    時間: 23-3-18 10:49

NO, 只 CALL 正選。
學校唔會知你揀佢係自一定自二

作者: HK-MAN    時間: 23-3-18 10:49

manmonster 發表於 23-3-18 10:24
請問收到兩間學校自行學位的家庭,機制上會一直 hold 住兩個學位直到7月正式註冊自一學校為止? ...
唔會,自2果間已被教局轉給後備被上…不斷輪迴,直至分配好。
作者: HK-MAN    時間: 23-3-18 10:51

自2由自2後備補上,所以學校係要交後補名單給教育局安排。
作者: HK-MAN    時間: 23-3-18 10:55

MicWong777 發表於 23-3-18 10:30
個人覺得機制有問題
機制係要取得平衡,將自行改為只得一間就沒有問題嗎?一樣會有人入讀直資而取消自行學位。最好係沒有自行收生,教局唔使煩,唔做唔會錯。
作者: MicWong777    時間: 23-3-18 11:02

HK-MAN 發表於 23-3-18 10:51
自2由自2後備補上,所以學校係要交後補名單給教育局安排。

但後備要7月才知。即是3 月31 日,有些學校末收滿自行。這就是我之前所說的不好,如果由中央統籌,就會好些。
可能有些學生原來自行來機,但因為擔心,就去了直資。選了直資 後備直接收消。
不喜勿插

作者: HK-MAN    時間: 23-3-18 11:12

MicWong777 發表於 23-3-18 11:02
但後備要7月才知。即是3 月31 日,有些學校末收滿自行。這就是我之前所說的不好,如果由中央統籌,就會好 ...
好學校一定已經收滿,因為有起過一倍的後備名額,只是學校自己都要到7月才知自己實際自行收咗邊啲學生。有啲學校會用某方法盡量減低收生不似如期得風險。另一方面,以前一向都係中央統籌,所以要7月才可知。而家就係因為想比學生早啲知先由學校通知正選收生。
作者: HK-MAN    時間: 23-3-18 11:14

MicWong777 發表於 23-3-18 11:02

中央統籌咪就係以前嘅方式囉,咪就係要七月先知囉。你估中央統籌咁快有結果嗎?
作者: 1314625    時間: 23-3-20 14:37

回覆 MicWong777 的帖子

其實個派位機制由頭至尾到係中央(教育局)統籌緊, 而且以前係無"正選通知"這回事, 所有階段都係7月知。係之前有人反映想早D部署, 所以早2,3年開始 先多左個"正選通知"的行政野, 其實無影響背後派位。

中學未收滿正選?
原則上中學交上教育局的名單係收滿嘅. 但佢唔會知正選學生中是自二定自一, 又或者會轉直資被"抽走左", 所以先有後補補位的存在

咁點解唔通知埋後備?
連中學都唔知最後有幾多個後備可以補位(只有教育局知), 如果都係3月通知, 隨時比左個假希望個家長/學生, 又係打亂家長個部署咪重煩

作者: Mchacha    時間: 23-3-20 16:32

HK-MAN 發表於 23-3-18 11:12
好學校一定已經收滿,因為有起過一倍的後備名額,只是學校自己都要到7月才知自己實際自行收咗邊啲學生。有 ...

想問下學校例如會用甚麼方法減低收生不似如期的風險呢?

作者: worldcat    時間: 23-3-20 16:50

Mchacha 發表於 23-3-20 16:32
少收同區學生。等大抽獎多啲B1頭學生揀自己,自然會機率上會比較大機會收到較高BANDING學生。

作者: HK-MAN    時間: 23-3-20 17:05

我都唔識喎,或者你開post 問吓,應該好多回應。
作者: HK-MAN    時間: 23-3-20 17:10

例如今次自行SPSS,佢揀學生見之餘,面試時要Show 一Show 學生資料表正本,有正本即係你冇直資offer 係手,交唔出既即係有直資Offer 未必會讀佢呢間學校。所以面試好都唔一定收。
作者: AndreaLaaa    時間: 23-3-20 17:31

worldcat 發表於 23-3-20 16:50
少收同區學生。等大抽獎多啲B1頭學生揀自己,自然會機率上會比較大機會收到較高BANDING學生。
...

其實都可以有反效果,尤其多幾間banding 相同中學,如果banding高學生你自行都唔收,人地大抽獎又會唔會揀你做乙一!?

作者: Mchacha    時間: 23-3-20 17:36

HK-MAN 發表於 23-3-20 17:10
例如今次自行SPSS,佢揀學生見之餘,面試時要Show 一Show 學生資料表正本,有正本即係你冇直資offer 係手, ...

呢招好絕,不過之前聽過某女校都有這個要求,但好似你有張良計我有過牆梯,d人仍然有方法

作者: godfreychoi    時間: 23-3-20 17:50

AndreaLaaa 發表於 23-3-20 17:31
其實都可以有反效果,尤其多幾間banding 相同中學,如果banding高學生你自行都唔收,人地大抽獎又會唔會揀 ...

對,呢個過程好似玩緊 Game Theory

作者: HK-MAN    時間: 23-3-20 17:51

Mchacha 發表於 23-3-20 17:36
呢招好絕,不過之前聽過某女校都有這個要求,但好似你有張良計我有過牆梯,d人仍然有方法:q ...
對於我呢啲冇報直資既人會係一件好事囉,起碼有分加
作者: worldcat    時間: 23-3-20 18:03

AndreaLaaa 發表於 23-3-20 17:31
其實都可以有反效果,尤其多幾間banding 相同中學,如果banding高學生你自行都唔收,人地大抽獎又會唔會揀 ...

當然要學校計下數,間間學校情況唔同。
而且QC 夠多BANDING高的學生入唔到,都唔見少左人揀佢。

有資格咁做的學校,生源方面有一定保證,亦唔怕大抽獎無人揀。
要明白,自行失敗的B1A~B1B學生係比自行成功的多。

作者: fionapsy    時間: 23-3-21 14:46

级頭吾好諗中基la,大把學校收。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5