教育王國

標題: St Paul Convent 和英華女 撞日子 大家會捨棄邊間!唉! [打印本頁]

作者: sasa29    時間: 22-12-16 22:46     標題: St Paul Convent 和英華女 撞日子 大家會捨棄邊間!唉!

Deleted

作者: 10090    時間: 22-12-16 22:49

sasa29 發表於 22-12-16 22:46
真的麻煩了

後者 慳返啲錢

作者: PTL_L    時間: 22-12-16 22:52

真的麻煩了
捨ywgs,留spcs
作者: adriantai    時間: 22-12-16 22:58     標題: 回覆樓主:

你想知邊間易收D?

作者: kirstyau    時間: 22-12-16 23:22

adriantai 發表於 22-12-16 22:58
你想知邊間易收D?

近年SPCS易過YWGS正取。

作者: kirstyau    時間: 22-12-16 23:27

真的麻煩了

唔一定撞時間。直資咪照報,唔撞咪見哂,撞咪2選1。

SPCS 妹個時,覺得跟成績排面試時間,識2個朋友(不是聽返黎),有SPCC面試,都見最早8:30。自己小學,從成績睇都係成績最好見最早,一路排住去,成績後既見下午。

YWGS以前跟姓氏排面見時間,今年會唔會轉就唔知。

以上純個人經驗,不保證今年一樣安排,風險自行管理。

作者: HK-MAN    時間: 22-12-16 23:29

kirstyau 發表於 22-12-16 23:27

你好熟行情
作者: medicine    時間: 22-12-17 01:36

10090 發表於 22-12-16 22:49
後者 慳返啲錢
人地問捨棄邊一間啵.

"後者",即捨棄英華女,和"慳返啲錢",似乎矛盾咯

作者: 10090    時間: 22-12-17 08:42

medicine 發表於 22-12-17 01:36
人地問捨棄邊一間啵.

"後者",即捨棄英華女,和"慳返啲錢",似乎矛盾咯

sorry睇錯
我認為交咗學費,教育質素未必有相對應嘅提升

作者: bettyay    時間: 22-12-17 10:48

kirstyau 發表於 22-12-16 23:22

聽家長話今年簡介會話收100人,應該係小學部走咗好多人,加上近年自行正取早公佈的效應,今年有SPCS offer應該比以前易。
作者: elbar    時間: 22-12-17 10:52

真的麻煩了

取 英華

作者: bettyay    時間: 22-12-17 10:52

近幾年都係三月中見,同意佢真係因應RO排,但今年改咗3月頭,RO 28/2先到手,1/3寄信俾家長,真係唔知佢今年1st in的排法仲跟唔跟到RO/成績
作者: kirstyau    時間: 22-12-17 10:52

bettyay 發表於 22-12-17 10:48
聽家長話今年簡介會話收100人,應該係小學部走咗好多人,加上近年正取早公佈的效應,今年有SPCS offer應該 ...

都係架!如果自行唔係正取,冇乜人敢博大抽獎。SPCS 學費又唔貴,又有IAL,地點又方便,校服又靚………

作者: sasa29    時間: 22-12-17 11:10

adriantai 發表於 22-12-16 22:58
你想知邊間易收D?

好難決定 因為St Paul 仲有second in

作者: adriantai    時間: 22-12-17 11:13

kirstyau 發表於 22-12-17 10:52

都係架!如果自行唔係正取,冇乜人敢博大抽獎。SPCS 學費 ...

地點方便校服靚
不過英華長衫都靚

作者: sasa29    時間: 22-12-17 11:15

明白 謝謝你

作者: kirstyau    時間: 22-12-17 11:21

adriantai 發表於 22-12-17 11:13

地點方便校服靚

一樣甘靚。2間對我黎講一樣

作者: Y2kqk    時間: 22-12-17 11:40

我揀。Spcs 如果不考慮錢的問題,成績spcs 好些
作者: sasa29    時間: 22-12-17 11:47

bettyay 發表於 22-12-17 10:48
聽家長話今年簡介會話收100人,應該係小學部走咗好多人,加上近年自行正取早公佈的效應,今年有SPCS offer ...

明白

作者: 2jkidsfather    時間: 22-12-17 11:49

kirstyau 發表於 22-12-16 23:22
因為 money money money..................

作者: PTL_L    時間: 22-12-17 11:56

2jkidsfather 發表於 22-12-17 11:49
因為 money money money..................
Spcs真係好抵讀,$3000內學費,雙學制,兩邊成績都好,不過有個危機係,如果一心以ial做踏腳石出國讀書,咁就要好勤力喇,否則賠了夫人又折兵,情況同spc好似。
作者: bettyay    時間: 22-12-17 12:28

PTL_L 發表於 22-12-17 11:56
Spcs真係好抵讀,$3000內學費,雙學制,兩邊成績都好,不過有個危機係,如果一心以ial做踏腳石出國讀書,咁 ...
你指可能入唔到IAL? 如是,SPCS的IAL學額應該比SPC多。當然所有直資開非DSE課程學額都有限制,都要留意下是對的
作者: nicolemummy    時間: 22-12-17 12:33

PTL_L 發表於 22-12-17 11:56
Spcs真係好抵讀,$3000內學費,雙學制,兩邊成績都好,不過有個危機係,如果一心以ial做踏腳石出國讀書,咁 ...

唔明白這段意思。可否詳解?

SPCS IAL考香港的大學成績亮麗。考外國應毫無困難。即使不讀IAL,也很不錯。

作者: tpmon    時間: 22-12-17 12:42

真的麻煩了

YWGS 按英文姓名排面試時間。如有需要,又可改時間。

以往有會員同一天in 3間都正選,不要咁早放棄任何一間。

作者: PTL_L    時間: 22-12-17 13:00

nicolemummy 發表於 22-12-17 12:33
唔明白這段意思。可否詳解?

SPCS IAL考香港的大學成績亮麗。考外國應毫無困難。即使不讀IAL,也很不錯。 ...
朋友真實case,佢兩夫婦一心想送小朋友出國讀書(主要死咗科中文),讀Spcs最合適不過,抵讀之餘,成績好,仲可以考埋igcse,小朋友成個中學都仲可以留起自己身邊,又可以有出國讀名u優勢。但千算萬算,算漏自己小朋友既能力,小朋友成績唔理想,入唔到IAL team,想即時送走出國讀grade 10(好似係),但已經趕唔切喇,因為想預高中送走小朋友,係要s3學期尾知成績後,s4時申請出國,完咗s4要起行,佢已經趕唔切送走小朋友,要留番起Spcs讀dse team ,但一定炒中文,所以佢哋兩頭唔到岸,見到佢哋都頭痛!
作者: PTL_L    時間: 22-12-17 13:02

bettyay 發表於 22-12-17 12:28
你指可能入唔到IAL? 如是,SPCS的IAL學額應該比SPC多。當然所有直資開非DSE課程學額都有限制,都要留意下是 ...

認同,但小朋友既能力,係算唔到,所以先講一句「要勤力讀書」,亦都印證埋小學成績幾超前都好,中學先見真章!
作者: nicolemummy    時間: 22-12-17 13:19

回覆 PTL_L 的帖子

你這樣說, 又真係唔錯. 在香港以後$3000 一個月的價錢, 可以考英國有的IGCSE 和AL, 每年慳50萬啦. 當只讀AL, 已經慳100萬.

作者: PTL_L    時間: 22-12-17 13:22

nicolemummy 發表於 22-12-17 13:19

你這樣說, 又真係唔錯. 在香港以後$3000 一個月的價錢, 可以考英國有的IGCSE 和AL, 每 ...
係呀,所以我都建議樓主,撞時間既話,捨ywgs 留Spcs
作者: Rpp    時間: 22-12-17 13:47

舊年可能我會揀英華,今年諗法有改變,Spcs主要有lAL兩制值得揀。

作者: kirstyau    時間: 22-12-17 13:57

PTL_L 發表於 22-12-17 13:00
朋友真實case,佢兩夫婦一心想送小朋友出國讀書(主要死咗科中文),讀Spcs最合適不過,抵讀之餘,成績好, ...
所以唔可以坐定粒六入IAL,放棄中文。我講自己個

作者: PTL_L    時間: 22-12-17 14:01

kirstyau 發表於 22-12-17 13:57
係呀,呢個只係優勢之一,唔係必然,不過好多父母揀中學時,未諗到呢步
作者: storymum    時間: 22-12-17 14:05

kirstyau 發表於 22-12-17 13:57

請問IAL 有幾多班?DSE 幾多班?

作者: Poyau    時間: 22-12-17 14:19

nicolemummy 發表於 22-12-17 13:19

你這樣說, 又真係唔錯. 在香港以後$3000 一個月的價錢, 可以考英國有的IGCSE 和AL, 每 ...

SPCS 2022 AL A* 及 A*-A 比例
較英國女校居首 SPGS 更佳
更有4人取6A* (全英格蘭得5人考6科)

SPCS 2022 A level results
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3873108&pid=49182862

SPGS 2022 A level results
https://spgs.org/academic/a-level-and-pre-u-results-2022/

作者: bettyay    時間: 22-12-17 14:30

朋友真實case,佢兩夫婦一心想送小朋友出國讀書(主要死咗科中文),讀Spcs最合適不過,抵讀之餘,成績好, ...

咁朋友仔真係太大安旨意!近年IAL爭得勁,唔夠位就唯有講成績排名,咁一定更加唔可以俾中文拖後腳,同學家長之間都知!大家都要努力讀先去到心儀學制。所以而家就算讀IAL的中文都唔係差啊
作者: PTL_L    時間: 22-12-17 14:36

bettyay 發表於 22-12-17 14:30
咁朋友仔真係太大安旨意!近年IAL爭得勁,唔夠位就唯有講成績排名,咁一定更加唔可以俾中文拖後腳,同學家 ...

雖然都係個別例子,但真係可以引以為戒,確實Ial中文攞**比dse攞**易唔少。
作者: bettyay    時間: 22-12-17 14:37

storymum 發表於 22-12-17 14:05
請問IAL 有幾多班?DSE 幾多班?
2班IAL, 4班DSE !不過唔係講幾多班,係話可以修讀人數,修IAL 唔可以多於全級人數一半
作者: bettyay    時間: 22-12-17 14:43

PTL_L 發表於 22-12-17 14:36
雖然都係個別例子,但真係可以引以為戒,確實Ial中文攞**比dse攞**易唔少。 ...

你講2個學制的中文程度都唔同,咁梗係IAL粒星易好多啦

而我只係講佢哋本身的中文能力,雖然唔一定勁到DSE 取星,但都應該唔會炒嘅

作者: PTL_L    時間: 22-12-17 14:45

bettyay 發表於 22-12-17 14:43
你講2個學制的中文程度都唔同,咁梗係IAL粒星易好多啦
所以係個別囉,亦講明,讀咩學制都好,都要努力,唔懶得,亦唔會輕鬆好多。
作者: bettyay    時間: 22-12-17 14:47

PTL_L 發表於 22-12-17 14:45
所以係個別囉,亦講明,讀咩學制都好,都要努力,唔懶得,亦唔會輕鬆好多。 ...
十分認同邊個學制都有努力才有好成績
作者: adriantai    時間: 22-12-17 15:32     標題: 回覆樓主:

我個人吾接受母語差,吾要求有星,都要有4啦

作者: sasa29    時間: 22-12-17 16:25

謝謝各位解答 , 最慘嘅就係in 咗St Paul 已經放棄自行一個位, 更加麻煩係 St. Paul second in 係中旬, 之後就會再撞庇利羅士 所以一棟st Paul 二間自行已經冇哂, 如果最後second in St. Paul 唔收 我真係對唔住個女(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: adriantai    時間: 22-12-17 16:30     標題: 回覆樓主:

spc se in時同學校講呢個情況,應該加哂誠意分,佢地都吾好意思吾收你

作者: sasa29    時間: 22-12-17 16:31

adriantai 發表於 22-12-17 16:30
spc se in時同學校講呢個情況,應該加哂誠意分,佢地都吾好意思吾收你
...

希望真係可以 放棄自行二間 個心好忐忑

作者: angelanala    時間: 22-12-17 16:41

sasa29 發表於 22-12-17 16:25
謝謝各位解答 , 最慘嘅就係in 咗St Paul 已經放棄自行一個位, 更加麻煩係 St. Paul second in 係中旬,  ...
咁你囡囡自己有冇preference?
作者: sasa29    時間: 22-12-17 16:49

angelanala 發表於 22-12-17 16:41
咁你囡囡自己有冇preference?

佢都係好鐘意二間 所以思考咗好耐,真係好難決定

作者: bettyay    時間: 22-12-17 17:16

sasa29 發表於 22-12-17 16:25
謝謝各位解答 , 最慘嘅就係in 咗St Paul 已經放棄自行一個位, 更加麻煩係 St. Paul second in 係中旬,  ...

明白!真係要睇女兒對學校的心儀程度,再研究下自己學校以往同相排名自行邊間機會大!最弊係三間都係面見過先有機會叩門或onlist call你
作者: kirstyau    時間: 22-12-17 17:17

sasa29 發表於 22-12-17 16:49
佢都係好鐘意二間 所以思考咗好耐,真係好難決定
當年家姐SPCS 2nd in 撞YWGS同一時間,最後女自己選擇inYWGS
作者: bettyay    時間: 22-12-17 17:23

kirstyau 發表於 22-12-17 17:17
當年家姐SPCS 2nd in 撞YWGS同一時間,最後女自己選擇inYWGS

當年家姐SPCS 2nd in撞MCS, 佢最後揀見SPCS
作者: kirstyau    時間: 22-12-17 17:34

bettyay 發表於 22-12-17 17:23
當年家姐SPCS 2nd in撞MCS, 佢最後揀見SPCS
女自己選擇最好,無論結果係點,冇得怪父母。你地家姐
作者: bettyay    時間: 22-12-17 18:29

kirstyau 發表於 22-12-17 17:34
女自己選擇最好,無論結果係點,冇得怪父母。你地家姐
部分原因係當年未有自行提早公佈,見完自行都係七月先知結果,另外我哋有另一直資offer, 條數點都唔會搏七月開彩!萬一唔中,唔知派咗去邊咪大件事!所以大家意向都係見SPCS
而家網友情況又有少少唔同,如果真係撞到正一正又冇得改,係我的話可能會先排SPCS, 有冇offer後部署後一步決定

作者: kiwi2007    時間: 22-12-17 23:05

我揀 YWGS:
~6.5億元重建費,津校收費,頂級校舍享受,至抵讀
~羅便臣道鳥語花香,車仔多過同學仔
~長衫傳承中華優雅文化
~女校男校長,幾特別
~SYP Station,邂逅 HKU/SPC/KC boys 無難度,仲有英華書院做保險線
~有Braille Notetaker 幫助視障學生
~「給十九歲的我」無悔無憾

作者: sasa29    時間: 22-12-17 23:09

kiwi2007 發表於 22-12-17 23:05
我揀 YWGS:

謝謝你

作者: elbar    時間: 22-12-18 09:52

kiwi2007 發表於 22-12-17 23:05
我揀 YWGS:

作者: lot888    時間: 22-12-18 09:58

樓主現可同時報3間,如SPCS跟YWGS撞時,就選YWGS加專心in BPS。好彩唔撞嘅,而SPCS 2in 同BPS撞期再想想。選SPCS並不是要避中文,如果係,而升讀後發覺小朋友能力不逮而只可選DSE,又未能/想出國就如之前師說大問題呀。樓主如果從官津小升中應有條件跟好科中文。我跟我小朋友亦在努力中。我個人覺得為SPCS而同時放棄BPS及YWGS唔值。
作者: Rpp    時間: 22-12-18 10:13

如果係放棄一間官津揀SPCS面試係ok的,如果放棄兩間官津只揀佢唔值得搏,lAL要中-到中三成績好中文又弱先有機會讀的,唔係想轉就轉。當然唔知SPCS係咪咁。留低官津6年攪中文點都會有3 的,個人認為。

作者: sasa29    時間: 22-12-18 10:21

lot888 發表於 22-12-18 09:58
樓主現可同時報3間,如SPCS跟YWGS撞時,就選YWGS加專心in BPS。好彩唔撞嘅,而SPCS 2in 同BPS撞期再想想。 ...

明白 我女絕對唔係為了避開中文, 況且都係佢強項(emoji) 只不過好怕幫她選錯、 謝謝你給我的參考(emoji)(emoji)

作者: sasa29    時間: 22-12-18 10:23

Rpp 發表於 22-12-18 10:13
如果係放棄一間官津揀SPCS面試係ok的,如果放棄兩間官津只揀佢唔值得搏,lAL要中-到中三成績好中文又弱先 ...

就係係呢度click 住(emoji)

作者: bettyay    時間: 22-12-18 11:02

sasa29 發表於 22-12-18 10:23
如果自行冇其他選擇,點都係全部照入表架啦!第一同日未必撞時間,第二BPS 11/3 interview, 而SPCS根本未出2nd in 日子,雖然唔肯定,但SPCS 2nd in 於18/3 or 25/3 2nd in的機會比11/3為大,其實冇須而家就諗定要放棄邊間!
重點係當情況殺到埋身時,當刻意願最真實,好快就知點做!

作者: bettyay    時間: 22-12-18 11:08

Rpp 發表於 22-12-18 10:13
如果係放棄一間官津揀SPCS面試係ok的,如果放棄兩間官津只揀佢唔值得搏,lAL要中-到中三成績好中文又弱先 ...
SPCS 以同學意願選學制!當但IAL太多同學心儀時才會以成績優先序選,應該同中文科沒直接關係
作者: Rpp    時間: 22-12-18 11:08

sasa29 發表於 22-12-18 10:23

我女MCS時候班上有一個同學媽咪係SPCS老師,個同學有SPCS   Offer,都選擇MCS讀書,其實神津並不是很差,而SPCS又財政赤字,都要考慮之中,資源係咪真的好?當然都有MCS轉去協恩,亦都有協恩德望轉入MCS的,應該係認同學校理念而個女又鐘意就叫適合。當然三間既叻女最終都想去神校。

作者: bettyay    時間: 22-12-18 11:17

Rpp 發表於 22-12-18 11:08
我女MCS時候班上有一個同學媽咪係SPCS老師,個同學有SPCS   Offer,都選擇MCS讀書,其實神津並不是很差, ...

情況會唔會好似YWGS 校長個女都唔係讀YWGS,去咗SSGC 咁同意最重要的係孩子合適邊間同家長是否認同學校理念

PS暫未見到學校因為赤字影響資源,另外學校仲好錫住家長荷包,加得啲啲學費仲要下年度先實行,同學獎學金亦冇任何刪減

作者: kirstyau    時間: 22-12-18 13:11

我女MCS時候班上有一個同學媽咪係SPCS老師,個同學有SPCS   Offer,都選擇MCS讀書,其實神津並不是很差, ...

資源唔錯啦!有泳池有ipad借到畢業。4間女直最平學費,又多船。讀左年幾唔覺有乜額外開支。

MCS 媽媽級個個心心眼(我都係), 但兩個女小學日日坐校車經過 ,升中問佢哋,我話校舍好靚喎!佢地話唔覺。真係人人感受唔一樣,冇得講。

同純討論,唔係講邊間學校好D,正常 中學生未必想同父母同一間

作者: lot888    時間: 22-12-18 13:27

個人覺得MCS小學部同SSGC校園真係好靚,英華只能说新淨,有時代感。
作者: Rpp    時間: 22-12-18 13:33

kirstyau 發表於 22-12-18 13:11

資源唔錯啦!有泳池有ipad借到畢業。4間女直最平學費,又 ...

瑪利諾小學好舊吓,中學好d,中學又無小學大,但係廁所唔得,低班廁所細格,圖書館都細。唔駛學費都接受的,樓主俾女女決定啦,英華新校捨又大又靚,SPCS又係好學校,始終又係直資。

作者: PTL_L    時間: 22-12-18 13:41

咁我都識唔止一個同學仔有Spcs offer,都要留起m記校,情意結加財力雄厚,隨時可出走,唔駛行ial 條路,父母只要小朋友讀得輕鬆愉快就夠。
作者: sasa29    時間: 22-12-18 13:41

Thx you

作者: hkpapa852    時間: 22-12-18 13:42

真的麻煩了
其實年年SPCS嘅面試日子都會同其他學校撞期,如SPCC, BPS。
家長應該自己早D做定功課

作者: hkpapa852    時間: 22-12-18 13:46

PTL_L 發表於 22-12-18 13:41
咁我都識唔止一個同學仔有Spcs offer,都要留起m記校,情意結加財力雄厚,隨時可出走,唔駛行ial 條路,父母 ...
SPCS目前較其它學校優勝之處係要學生考IGCSE
有IGCSE成績中五去海外升學會方便D同選舉多D(就其可以用BNO VISA去讀英國免費學校既預科班)

作者: PTL_L    時間: 22-12-18 13:48

hkpapa852 發表於 22-12-18 13:46
SPCS目前較其它學校優勝之處係要學生考IGCSE
有IGCSE成績中五去海外升學會方便D同選舉多D(就其可以用BNO V ...

我哋果啲唔駛咁行啦,你知佢哋既背景係大把出路,不過俾我揀(真係幾年前同而家係選擇係完全唔同),我會揀乖乖俾學費換選擇權,可惜,衰女包唔俾我揀
作者: hkpapa852    時間: 22-12-18 13:54

PTL_L 發表於 22-12-18 13:48
我哋果啲唔駛咁行啦,你知佢哋既背景係大把出路,不過俾我揀(真係幾年前同而家係選擇係完全唔同),我會 ...
咁當然啦!有錢俾學費,唔使睇成績大把外國私校收。大不了由低再讀過。大不了喺當地讀多一年考番GCsE先去預科。
作者: PTL_L    時間: 22-12-18 13:57

hkpapa852 發表於 22-12-18 13:54
咁當然啦!有錢俾學費,唔使睇成績大把外國私校收。大不了由低再讀過。大不了喺當地讀多一年考番GCsE先去預 ...
人地「有錢就可以任性」,我哋都係「腳踏實地」好喇!
作者: Rpp    時間: 22-12-18 13:57

PTL_L 發表於 22-12-18 13:41
咁我都識唔止一個同學仔有Spcs offer,都要留起m記校,情意結加財力雄厚,隨時可出走,唔駛行ial 條路,父母 ...

M記要認同學校學習理念先得,呢間同DG學習都係自主學習自動自覺,要老師操揀佢未必適合。

作者: hkpapa852    時間: 22-12-18 14:01

Rpp 發表於 22-12-18 13:57
M記要認同學校學習理念先得,呢間同DG學習都係自主學習自動自覺,要老師操揀佢未必適合。
...
其實好多頂級名校都係靠學生「自主學習」,所以疫情期間對佢地成績影響唔係咁大
如果小朋友未能自主學習,入到去頂級名校可能家長成日會話:「!乜咁樣嫁?」

作者: PTL_L    時間: 22-12-18 14:02

Rpp 發表於 22-12-18 13:57
...
呢個自主自律學習既模式起今年一個師姐分享入面完全呈現到出嚟,師姐話佢英文一直都係浮浮沉沉,應該得4左右,到考dse前,師姐話覺得自己係m記出品,英文攞4有啲接受唔到,所以主動要求補英文又放時間落去,結果攞5**,呢個係咪就係文化既影響。
作者: Rpp    時間: 22-12-18 14:29

hkpapa852 發表於 22-12-18 14:01
其實好多頂級名校都係靠學生「自主學習」,所以疫情期間對佢地成績影響唔係咁大
如果小朋友未能自主學習, ...

所以有M記家長要轉校囉。我覺得幾好可以自由分配時間放係弱科自谷。

作者: Rpp    時間: 22-12-18 14:32

PTL_L 發表於 22-12-18 14:02
呢個自主自律學習既模式起今年一個師姐分享入面完全呈現到出嚟,師姐話佢英文一直都係浮浮沉沉,應該得4左 ...

係M記出嚟英文只係4有啲失禮嘅。

作者: kirstyau    時間: 22-12-18 14:36

Rpp 發表於 22-12-18 14:29
所以有M記家長要轉校囉。我覺得幾好可以自由分配時間放係弱科自谷。

有呀!妹同學中一下學期港島M記轉協記

作者: Rpp    時間: 22-12-18 14:49

kirstyau 發表於 22-12-18 14:36

有呀!妹同學中一下學期港島M記轉協記

有的,九龍塘M記都有轉其他校,話M記老師Hea教,照本宣科,其實間間學校都有老師hea教。

作者: kirstyau    時間: 22-12-18 14:59

Rpp 發表於 22-12-18 14:49

有的,九龍塘M記都有轉其他校,話M記老師Hea教,照本宣科,其 ...

hea唔hea教真係講彩數, 朋友家長成日問女學校啲老師點,我都話真係講彩數 ,我女遇到好唔代表你遇到好,我個差又唔一定你個差。

好似大女高中有個教得好差, 做家長可以點, 就算同學校投訴我唔覺得幫到啲咩, 唯有幫女搵補習,參考書,補充練習,PP by topic…

作者: PTL_L    時間: 22-12-18 15:06

kirstyau 發表於 22-12-18 14:59
hea唔hea教真係講彩數, 朋友家長成日問女學校啲老師點,我都話真係講彩數 ,我女遇到好唔代表你遇到好,我 ...
係,非常認同,真係間間學校都有Hea 教老師,就算小學時都係,但好彩係,中學生係可以自己收下風,出去又補下咁囉!
作者: b3410    時間: 22-12-18 16:59

其實整日話DSE中文難搞,不過如果外國讀書又唔駛睇中文成績。本港大學又好多時候睇best 5 或其他方法計分,中文分數是否還是非常重要呢?
驚我自己理解錯,是否DSE成績申請外國讀書難過IAL/IB? 或者中文成績唔好,都考唔到香港三大?

作者: bettyay    時間: 22-12-18 17:30

b3410 發表於 22-12-18 16:59
其實整日話DSE中文難搞,不過如果外國讀書又唔駛睇中文成績。本港大學又好多時候睇best 5 或其他方法計分, ...

如果勢要追求5**或非神科不可的人士可能會覺得難搞?又或者有家長話IAL/IB 「容易」有好成績嘛!可能就係覺得kick 咗係DSE中文難?
其實唔係追求做狀元,只要肯讀,我估中文要4應該唔係極難,入三大都唔會高不可攀

PS但係網友朋友case似係一早放棄咗中文,以為一定去到IAL 學制,所以失預算時就會好徬徨。

作者: b3410    時間: 22-12-18 17:40

bettyay 發表於 22-12-18 17:30
如果勢要追求5**或非神科不可的人士可能會覺得難搞?又或者有家長話IAL/IB 「容易」有好成績嘛!可能就係 ...
如果中文4,有冇可能入神科?用其他科目爆星
作者: bettyay    時間: 22-12-18 17:44

b3410 發表於 22-12-18 17:40
抱歉這方面暫未研究!我都想知實際情況

作者: hkpapa852    時間: 22-12-18 18:31

其實整日話DSE中文難搞,不過如果外國讀書又唔駛睇中文成績。本港大學又好多時候睇best 5 或其他方法計分, ...

申請好D既外國大學,core maths + M1/M2 無走雞
英國好似係Cambridge 對全部 DSE主科有要求,其餘主要數同至少2科electives,小部分有D要睇埋英文成績(如Oxford,UCL)

作者: hkpapa852    時間: 22-12-18 18:33

除咗GPS外,中文4如其它5**,一定入到
就算中文得2但其它5**,港大MBBS都會收

作者: gracelam    時間: 22-12-18 21:18

HKU e科應該得,牙醫如果中文冇*,記得要讀返中文呢科,有錯請其他網友更正。

作者: b3410    時間: 22-12-18 21:30

hkpapa852 發表於 22-12-18 18:33
除咗GPS外,中文4如其它5**,一定入到
就算中文得2但其它5**,港大MBBS都會收
...
多謝!咁如果主要方向留港讀書,不過也有機會出國讀,應該可以繼續DSE?不過理科要好,如果想考英國學校。
因為暫時感覺申請外國大學,其他stream 比DSE,略有優勢。

作者: gracelam    時間: 22-12-18 21:44

b3410 發表於 22-12-18 21:30
多謝!咁如果主要方向留港讀書,不過也有機會出國讀,應該可以繼續DSE?不過理科要好,如果想考英國學校。
...

我朋友囡囡在英國讀高中,最後有CU HKU及英國e科 CO,最後揀咗CU讀。

作者: 2jkidsfather    時間: 22-12-18 22:14

gracelam 發表於 22-12-18 21:44
我朋友囡囡在英國讀高中,最後有CU HKU及英國e科 CO,最後揀咗CU讀。
HKU/CU medicine, 有得揀,現今年青人多數揀 CU

作者: gracelam    時間: 22-12-18 22:18

2jkidsfather 發表於 22-12-18 22:14
HKU/CU medicine, 有得揀,現今年青人多數揀 CU

如果我仔女有咁叻,我都叫佢揀CU,英國讀e巧貴,我個人比較實際

發夢中。。。。。。

作者: tsangnamnam    時間: 22-12-19 00:40

回覆 Rpp 的帖子

Spcs老師女兒可以讀Spcs?
作者: Rpp    時間: 22-12-19 07:03

tsangnamnam 發表於 22-12-19 00:40
回覆 Rpp 的帖子

Spcs老師女兒可以讀Spcs?

有法規定?

作者: spade    時間: 22-12-19 10:25

回覆 Rpp 的帖子

MCS 確實如此,我倒覺得挺好,給囡囡自己安排時間,自我學習的機會。
作者: Poyau    時間: 22-12-19 10:48

以英國大學三科 A level equiv. 為例
不少唔計 DSE 中文/英文/通識成績
另外 DSE 數學 + M1/M2 才算1科
DSE 要考七科(4C+3X / 4C+2X+M)

UCAS DSE 5/4/3 = AL A/C/E
AL 某些要求 DSE 可能要考高一線

Tariff
AAA = 555
AAB → 555/554 之間
ABB = 554
BBB → 554/544 之間
BBC = 544
BCC → 544/444 之間
CCC = 444
CCD → 444/443 之間
CDD = 443
DDD → 443/433 之間
DDE = 433
DEE → 443/333 之間
EEE = 333

放洋考 DSE 要付出更多?

作者: hkpapa852    時間: 22-12-19 11:25

gracelam 發表於 22-12-18 21:18
HKU e科應該得,牙醫如果中文冇*,記得要讀返中文呢科,有錯請其他網友更正。
...

只要係HKU既科, 其中一主科就算衰咗都無問題, 呢個係HKU近年既"特別安排":

HKU Flexible Admissions Arrangement

Under the new arrangement, candidates who fail to achieve “Level 3” in either Chinese, English, or the two elective subjects will still have a chance to enter the University, if they achieve good grades in other subjects and attain a score not lower than “Level 2” in the subject they underperformed. However, the applicants’ total HKDSE score (calculated with different programmes’ scoring formula) will be deducted by 10%.

Such applicants will have to include the programme concerned as one of their Band A programme choices, pass an interview and fulfil any additional programme entrance requirements.

This flexible arrangement applies to all HKU undergraduate programmes.

作者: Charlotte_mom    時間: 22-12-19 12:13

如果科目要求係4c+elective, 就會俾中文扯低,可能就係咁輸個馬鼻
所以早幾年poly 3寶(唔記得邊科定3寶都係)突然改制話中文weighting 乘十,在場家長激動到要call醫護

作者: b3410    時間: 22-12-19 12:21

Poyau 發表於 22-12-19 10:48
以英國大學三科 A level equiv. 為例
不少唔計 DSE 中文/英文/通識成績
另外 DSE 數學 + M1/M2 才算1科
轉換分數,有星,是否等於A*
作者: b3410    時間: 22-12-19 12:22

Charlotte_mom 發表於 22-12-19 12:13

如果科目要求係4c+elective, 就會俾中文扯低,可能 ...
  真係要call 白車

作者: hkpapa852    時間: 22-12-19 12:34

b3410 發表於 22-12-19 12:22
真係要call 白車
HKU同CUHK, 係CUHK 要4C+2X, 所以多咗衰中文既多數入HKU
而且唔計MBBS, 原來理大物理治療, 對中英兩科都有要求, 所以真係要逐間逐科去睇

但點都好, 如果只衰中文, 入HKU既神科機會暫時係高過其它大學

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5