教育王國

標題: 死亡之卷中文科真係咁難? [打印本頁]

作者: baby2baby    時間: 22-12-5 12:17     標題: 死亡之卷中文科真係咁難?

阿囡現中三每次都比中文科搞死
大家有冇心得分享如何搞好中文科呢?

作者: ren    時間: 22-12-5 14:17     標題: 回覆樓主:

我都想知,中三仔都係合格與不合格猶如買大細。。。暈!

作者: Rpp    時間: 22-12-5 16:45

baby2baby 發表於 22-12-5 12:17
阿囡現中三每次都比中文科搞死
大家有冇心得分享如何搞好中文科呢?

我個文言文唔多掂,都頭痛緊。

作者: baby2baby    時間: 22-12-5 16:47

Rpp 發表於 22-12-5 16:45
我個文言文唔多掂,都頭痛緊。

唉!文言文這家嘢,真係要睇得多才知。

作者: Rpp    時間: 22-12-5 16:49

baby2baby 發表於 22-12-5 16:47
唉!文言文這家嘢,真係要睇得多才知。

我個話文言文似懂非懂,解釋一輪得一兩分,越解釋越錯,死未?

作者: 妹妹頭    時間: 22-12-5 18:09

Rpp 發表於 22-12-5 16:49
我個話文言文似懂非懂,解釋一輪得一兩分,越解釋越錯,死未?

讀上去你就會知,白話文比文言文更難
作者: ren    時間: 22-12-5 18:13

妹妹頭 發表於 22-12-5 18:09

我都覺得白話文比文言文難攪,
文言文仲可以靠勤力,
白話文好似要靠運。。。(對我仔來說)

作者: Rpp    時間: 22-12-5 18:15

啱白話文都難,反正死梗。

作者: 妹妹頭    時間: 22-12-5 18:15

ren 發表於 22-12-5 18:13
我都覺得白話文比文言文難攪,
文言文仲可以靠勤力,
白話文好似要靠運。。。(對我仔來說)
阿女話,白話文睇晒全篇,明佢講咩,但到答題總係最唔到分。
作者: Rpp    時間: 22-12-5 18:40

妹妹頭 發表於 22-12-5 18:15

我個話都明,答題自我感覺良好,出嚟分數都係低,情況一樣。

作者: ren    時間: 22-12-5 18:51

妹妹頭 發表於 22-12-5 18:15

你女明仲有得練答題技巧,
我個係唔明,隱晦唔明都情有可原,最慘連d好明顯嘅佢都唔明(中文底差)

作者: boyboobee    時間: 22-12-5 20:25     標題: 回覆樓主:

每日睇啲新聞報導、釋法、網絡上對各種字辭定義爭拗,就知中文響唔同人嘅心目中差異有幾大,要寫中改卷老師心中所想?何其難哉!所以底子佔3成,技巧佔3成,運氣佔4成

作者: B.B.BaBa    時間: 22-12-6 09:49

廣泛閱讀不同體裁、不同時代的文章,慢慢浸出來
作者: vincenthocs    時間: 22-12-6 12:16

回覆 妹妹頭 的帖子

咪話你唔明,有時連作者都唔明>>我有咁想過嗎?
作者: baby2baby    時間: 22-12-6 16:21

有時氣餒到比阿囡問文言文而家會用到咩?做乜要讀和考呢?
我唯有答佢學懂做人道理咋⋯⋯

作者: gracelam    時間: 22-12-7 10:48

絕對是,白話文比文言文更難。

阿女今年篇白話文閱讀理解,最尾段半人半神問點解?叫一個17,8歲,冇乜人生閱歷,用呢D抽象詞彙來解釋/意會作者心情用意,我幾十歲人一時三刻都未必明白,大佬計緊時㗎,後面仲有好多題未做。。。。。

作者: 妹妹頭    時間: 22-12-7 17:33

gracelam 發表於 22-12-7 10:48

絕對是,白話文比文言文更難。
阿女補中文既老師都話,唔好浪費時間晌白話文,否則會做唔切
作者: CathyChan1126    時間: 22-12-9 08:47

妹妹頭 發表於 22-12-7 17:33
阿女補中文既老師都話,唔好浪費時間晌白話文,否則會做唔切

係,我仔個補習老師都咁講

作者: 天外之人    時間: 22-12-9 18:43

CathyChan1126 發表於 22-12-9 08:47
係,我仔個補習老師都咁講

咁講家长真係知道这位补习老师有几多料,中文真係要小学开始搞好基础,试谂下到中学各学科开始难,仲要用多时间去睇其他不同种类的中文书籍,到中学先面对就真的更难。

作者: tkinwong    時間: 22-12-9 18:56

好耐之前有新聞跟進過,白話文閱讀理解,問返個作者,作者都答錯或唔識做。

文言文靠背誦,點都有啲分。

作者: Yanamami    時間: 22-12-10 10:03

tkinwong 發表於 22-12-9 18:56
好耐之前有新聞跟進過,白話文閱讀理解,問返個作者,作者都答錯或唔識做。

好耐以前我女就同我講,題目問看者寫篇文章既心情定咩,個model answer真係.....阿女就話:我唔同意個作者係咁諗囉。問作者用咩心情寫?真係個作者自己先知囉,係佢肚裏蟲咩?
作者: YolandaTam    時間: 22-12-10 10:40

Yanamami 發表於 22-12-10 10:03
好耐以前我女就同我講,題目問看者寫篇文章既心情定咩,個model answer真係.....阿女就話:我唔同意個作者係 ...

中文…係揣摩上意嘅訓練…求生技能嚟㗎
我女揣摩到卷二,救咗全家,佢卷一都係得 3

作者: Yanamami    時間: 22-12-10 12:43

YolandaTam 發表於 22-12-10 10:40
中文…係揣摩上意嘅訓練…求生技能嚟㗎
我女揣摩到卷二,救咗全家,佢卷一都係得 3
...
阿女就係太“自我”、太不屈服,所以死梗。好彩唔洗考DSE.
作者: Rpp    時間: 22-12-10 12:47

Yanamami 發表於 22-12-10 12:43
阿女就係太“自我”、太不屈服,所以死梗。好彩唔洗考DSE.

大女中幾離場?

作者: Yanamami    時間: 22-12-10 13:00

Rpp 發表於 22-12-10 12:47
大女中幾離場?

大女考完DSE先出國讀U. 佢從小中文都差,DSE一額汗4422,中文掹車邊3。細女雖然中文小學係好ok,但都好憎中學中文,中四下學期出國,脫苦海了。
作者: Rpp    時間: 22-12-10 13:10

Yanamami 發表於 22-12-10 13:00
大女考完DSE先出國讀U. 佢從小中文都差,DSE一額汗4422,中文掹車邊3。細女雖然中文小學係好ok,但都好憎中 ...

我有無記錯你大女讀DG的?

作者: Yanamami    時間: 22-12-10 13:13

Rpp 發表於 22-12-10 13:10
我有無記錯你大女讀DG的?
大女上智,細女DG.
作者: Rpp    時間: 22-12-10 13:15

Yanamami 發表於 22-12-10 13:13
大女上智,細女DG.

我調轉左大小。

作者: Rpp    時間: 22-12-10 13:17

Yanamami 發表於 22-12-10 13:00
大女考完DSE先出國讀U. 佢從小中文都差,DSE一額汗4422,中文掹車邊3。細女雖然中文小學係好ok,但都好憎中 ...

你係放英國定美國?

作者: Yanamami    時間: 22-12-10 13:34

Rpp 發表於 22-12-10 13:15
我調轉左大小。
Down under
作者: Rpp    時間: 22-12-10 13:53

Yanamami 發表於 22-12-10 13:34
Down under

記得了,女仔係應該出去見識吓,我都有呢個諗法。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 22-12-10 18:53

我仔老師以前教佢文言文可以唔駛完全明白,有時可以大膽啲用估,做得多其實都會大約估到,白話文更必須要多做,不停做閱讀理解練習,溫習常見嘅題型,學習竅門同技巧,不過中文要學得好的確好難, 我啲仔都好怕中文,由其理科人中文通常係特別差,考試一般過到關就算。

作者: 妹妹頭    時間: 22-12-10 20:53

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-10 18:53
我仔老師以前教佢文言文可以唔駛完全明白,有時可以大膽啲用估,做得多其實都會大約估到,白話文更必須要 ...
我女中文同數學都唔駛點理佢,但英文反而死得。
作者: 無知人    時間: 22-12-13 22:35

果篇咪DSE中文卷中有一條題,用的係林黛嫚的《孤獨的理由》,唔知點解邊個咁衰搵到林黛嫚做果條題,作者回覆人地,唔識做。
真係唔知作者曵定搵佢答題既人曵囉

作者: 西瓜包    時間: 22-12-14 15:17

亞Sir話中文要多睇文學作品先好,講真中文確實唔易。搵下林溢恩睇吓

作者: 200904    時間: 22-12-20 16:22

回覆 妹妹頭 的帖子

其實,我之前看過新聞報道。DSE考卷,題目是,作者想表達什麽?結果找了原作者答題,結果都是錯的。所以,你説,怎麽可能不是死亡之卷。

作者: 10090    時間: 22-12-21 07:05

死亡之卷嘅名稱,其實係指頭幾年DSE中文科level 3或以上的比率低,令人讀唔到大學,但近年情況已改善,比率提升了

作者: hugub    時間: 22-12-21 10:50

無知人 發表於 22-12-13 22:35
果篇咪DSE中文卷中有一條題,用的係林黛嫚的《孤獨的理由》,唔知點解邊個咁衰搵到林黛嫚做果條題,作者回 ...
我仔就係2018考生,正正就係考呢篇,當日完全唔明所以得level 2
之後明哂啦當所有同學入大學去迎新日,而自己就因為呢個2而入唔到大學,變為孤獨咪就係理由囉

作者: 天外之人    時間: 22-12-21 11:23

200904 發表於 22-12-20 16:22
回覆 妹妹頭 的帖子

其實,我之前看過新聞報道。DSE考卷,題目是,作者想表達什麽?結果找了原作者答題, ...
如你所講有咁既問題,為何又有人咁變態可以得到5**,唔好講5**,4或5都有好多人得到,先要了解自己問題,會否因為祟嚮英文至上,從小以英為主少理中文,做成咁既結果.之前亦有人所講唔係得一人做評審,遇著對自己不利既專業評審冇計,但有人所講可重新核對,呢啲所謂評審專唔專業冇得講,你估個個評審係孔子呀,更何況考卷既作者可能係平凡到唔平凡既普通人(因為有多餘既錢都可以出書),所以原作者答都係錯不無道理.
作者: 天外之人    時間: 22-12-21 11:25

回覆 10090 的帖子

對,我亦覺得冇咩大問題.(可能我對小朋友認知中文方面太有信心吧)
作者: Rpp    時間: 22-12-22 11:36

天外之人 發表於 22-12-21 11:25
回覆 10090 的帖子

對,我亦覺得冇咩大問題.(可能我對小朋友認知中文方面太有信心吧) ...

你小朋友中幾? 對中文有信心少了煩惱。

作者: 天外之人    時間: 22-12-22 14:39

回覆 Rpp 的帖子

中五了.
其實高小時候都已經OK,初中更得知都可以出文章供人欣賞(幾本有我孩子的文章,還放在我的書櫃內間中閱讀),所以便對佢中文更冇咩問題.不過好似那位作者林黛嫚所講,一百個讀者就有一百個專業評審,個個都有自己專業意見及評價,所以好唔好~~~~~隨緣囉,文化修養自己覺得OK就好.

作者: Rpp    時間: 22-12-22 14:52

天外之人 發表於 22-12-22 14:39
回覆 Rpp 的帖子

中五了.

我個細嘅讀中文小學以為中文一定無問題,但係如今佢d吹水中作有80分,錯別字就全班第一名,一篇文閒閒地有20個錯字。字體又明顯差過小學嘅時候,嚟緊搵個中文導師執執先掂。

作者: 天外之人    時間: 22-12-22 15:12

回覆 Rpp 的帖子

咁勁,香港既中文早早攪唔好,之後又受好多口語化影響(電視劇/youtude/朋友及自己講野等等),隨時都影響很大. 真係好似我在其他話題所講,就算揾到考5**中文老師,都未必真正可以糾正問題所在.我都冇揾過中文老師,所以都冇得介紹,我那位普通話朗誦考核員朋友,都已經唔教中文啦,得知因香港家長咩都太急進,咩都想要即刻有效果,呢種學習方式佢唔認同所以多多錢唔再教人.
作者: bananaGi    時間: 23-7-3 14:09

tkinwong 發表於 22-12-9 18:56

YES!! 作者都唔知答案.

覺得中文科有D甲硬黎

作者: MrsnMrX    時間: 23-7-5 19:31

應該私補定去補習社好?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5