教育王國

標題: 大埔羅定邦中學如何? [打印本頁]

作者: Sasayau2022    時間: 22-11-16 13:45     標題: 大埔羅定邦中學如何?

小女下年升中一,中文好弱,一向英文好好,但成績又不是B1生,揀英中中學知道好難,所以有意投考LTP,知道羅定邦上年換咗新校長,有冇家長嘅小朋友讀緊,可以分享一下對學校嘅感覺或評價?謝謝🙏🏻!
作者: aryemyem    時間: 22-11-16 17:04

Sasayau2022 發表於 22-11-16 13:45
小女下年升中一,中文好弱,一向英文好好,但成績又不是B1生,揀英中中學知道好難,所以有意投考LTP,知道 ...

我9/11交左表
我仔中文都唔好
唔合格
但英文好
一線小學都一直A

作者: Fanny_ma    時間: 22-11-16 20:10

羅定邦今年好像銳意收較高Banding的學生,因以往是全in的,今年是篩選式面試。

校網寫:
合適的申請者將於面試前約一星期,透過申請表所提供的聯絡電郵地址獲通知面試安排。如有需要,請檢查電郵內的「垃圾郵件」文件夾。申請人若未獲邀參加面試,則可視作落選。Suitable applicants will be invited for interviews. Parents will be notified of the interview date and time by email via the contact email account provided in the application form around one week before the interview day (check your spam folder if necessary). Those who are not invited for the selection interview may assume that their applications are unsuccessful.

http://www.ltpss.edu.hk/2023-24-申請中一學位須知/

我估可能主科唔合格應該冇得見。至少中文需要合格,英文特出。逆市中能夠抬價,應該近一兩年有人追捧。

作者: Sasayau2022    時間: 22-11-16 21:20

回覆 Fanny_ma 的帖子

係呀!我都見到是要甄選才有得面試!所以想睇吓有冇人有得分享!

作者: Sasayau2022    時間: 22-11-16 21:22

aryemyem 發表於 22-11-16 17:04
我9/11交左表
我仔中文都唔好
唔合格

係啦!我女同你亞仔一樣,我都交咗表格,你收到通知面試未?
作者: aryemyem    時間: 22-11-16 23:01

Sasayau2022 發表於 22-11-16 21:22
係啦!我女同你亞仔一樣,我都交咗表格,你收到通知面試未?

未呀
應該都做炮灰多

請問Yahoo email 邊度有垃圾郵件
我見唔到哩個位

作者: Sasayau2022    時間: 22-11-17 07:54

aryemyem 發表於 22-11-16 23:01

未呀
應該都做炮灰多
我都未收到呀!佢website 話26號第一次面試,如受邀請的話前一星期會收到email,睇埋尼兩日就知道啦!😩Yahoo mail 里有個「濫發郵件」的,如果收件箱無,記住留意尼度。

作者: aryemyem    時間: 22-11-17 07:56

Sasayau2022 發表於 22-11-17 07:54
我都未收到呀!佢website 話26號第一次面試,如受邀請的話前一星期會收到email,睇埋尼兩日就知道啦!&#1285 ...

謝謝

作者: kl2010    時間: 22-11-17 12:37

回覆 aryemyem 的帖子

一線小學?英文係A,三私一直絕對有機會
作者: kl2010    時間: 22-11-17 12:39

作者: aryemyem    時間: 22-11-17 12:40

kl2010 發表於 22-11-17 12:37

我沙田
沙田差啲有德信
全男校我又唔想
仲有林大輝
我仔體育又完全唔得
中文E
考得太難了

作者: Sasayau2022    時間: 22-11-17 13:25

aryemyem 發表於 22-11-17 12:40
我沙田
沙田差啲有德信
全男校我又唔想
我都係沙田,我係女,所以又少咗一間德信揀,林大輝也有考慮,但亞女運動又唔叻,中文科都差,攞D😭
作者: aryemyem    時間: 22-11-17 13:26

Sasayau2022 發表於 22-11-17 13:25
我都係沙田,我係女,所以又少咗一間德信揀,林大輝也有考慮,但亞女運動又唔叻,中文科都差,攞D😭 ...

作者: Fanny_ma    時間: 22-11-17 15:35

aryemyem 發表於 22-11-17 12:40
我沙田
沙田差啲有德信
全男校我又唔想
主科唔合格應該好難搞,至少也有C吧。
作者: aryemyem    時間: 22-11-17 16:51

Fanny_ma 發表於 22-11-17 15:35
主科唔合格應該好難搞,至少也有C吧。

好灰

作者: aryemyem    時間: 22-11-18 13:01

仲未收到email
連in嘅機會都無

作者: kchan1997    時間: 22-11-18 14:19     標題: 回覆樓主:

今年收生要求好似提高咗,可能轉咗校長關係

作者: Sasayau2022    時間: 22-11-18 17:28

aryemyem 發表於 22-11-18 13:01
仲未收到email
連in嘅機會都無
我都係呀!冇收到email,可能真係要求高咗啦!連in都冇.....
作者: aryemyem    時間: 22-11-18 17:29

Sasayau2022 發表於 22-11-18 17:28
我都係呀!冇收到email,可能真係要求高咗啦!連in都冇.....

作者: 有容乃大    時間: 22-11-21 11:41     標題: 回覆樓主:

我今日收到面試email
大家加油

作者: Sasayau2022    時間: 22-11-21 13:36

有容乃大 發表於 22-11-21 11:41
我今日收到面試email
大家加油
恭喜你呀!係咪今星期六interview?我仲未呀!😭請問你幾時交表?你小朋友成積如何?

作者: 有容乃大    時間: 22-11-21 13:42

Sasayau2022 發表於 22-11-21 13:36
恭喜你呀!係咪今星期六interview?我仲未呀!😭請問你幾時交表?你小朋友成積如何?
...

係今個星期六in
11/11交表
小朋友band 2,英文成績好過中文

作者: Sasayau2022    時間: 22-11-21 13:48

有容乃大 發表於 22-11-21 13:42
係今個星期六in
11/11交表
小朋友band 2,英文成績好過中文
我早過你交表呀!好大機會都冇啦!你小朋友係咪全科都合格架?

作者: 有容乃大    時間: 22-11-21 13:53

Sasayau2022 發表於 22-11-21 13:48
我早過你交表呀!好大機會都冇啦!你小朋友係咪全科都合格架?

謝謝你
全科合格,另外,
我個人意見,操行都重要

作者: Sasayau2022    時間: 22-11-21 13:59

有容乃大 發表於 22-11-21 13:53
謝謝你
全科合格,另外,
我個人意見,操行都重要
我女中文唔合格,但英文同操行都係A,聽天由命!
作者: 有容乃大    時間: 22-11-21 14:51

Sasayau2022 發表於 22-11-21 13:59
我女中文唔合格,但英文同操行都係A,聽天由命!

仲有第二輪申請,
再試

作者: aryemyem    時間: 22-11-21 23:00

我打算出左呈二成績表再去伸請,我仔呈二英文92,中文又係唔合格

作者: Elsa_sasa    時間: 22-11-21 23:09

今日收到email 通知面試

作者: Sasayau2022    時間: 22-11-22 12:56

aryemyem 發表於 22-11-21 23:00
我打算出左呈二成績表再去伸請,我仔呈二英文92,中文又係唔合格
...
我同你都一樣呀,呈2英文93,但中文都係唔合格,只可以第二輪再入申請
作者: aryemyem    時間: 22-11-22 13:06

Sasayau2022 發表於 22-11-22 12:56
我同你都一樣呀,呈2英文93,但中文都係唔合格,只可以第二輪再入申請

大家加油

作者: Sasayau2022    時間: 22-11-22 14:03

aryemyem 發表於 22-11-22 13:06
大家加油
大家加油呀!
作者: 有容乃大    時間: 22-11-22 19:47     標題: 回覆樓主:

最緊要堅持

中央派位後,又再音樂椅 ,
即係一直玩到2023年

响小朋友面前要,
比信心同鼓勵
有咩野要呻,可以上黎互相鼓勵

作者: Sasayau2022    時間: 22-11-27 10:30

有容乃大 發表於 22-11-22 19:47
最緊要堅持  

中央派位後,又再音樂椅 ,
你尋日係咪面咗試?感覺如何?可否分享一下過程?同埋多唔多人in?
作者: Sasayau2022    時間: 22-11-27 10:31

Elsa_sasa 發表於 22-11-21 23:09
今日收到email 通知面試
你面完試,又可唔可以分享下?
作者: Elsa_sasa    時間: 22-11-28 13:02

Sasayau2022 發表於 22-11-27 10:31
你面完試,又可唔可以分享下?

成個安排好流(emoji),學生有禮貌,我女話老師好nice 。

作者: 有容乃大    時間: 22-12-16 21:19     標題: 回覆樓主:

我今晚收到取錄通知,祝大家好運   

作者: 10090    時間: 22-12-16 21:34

呢間band 2尾 只要係正常學生基本上一定收

作者: cherrieshum    時間: 22-12-16 23:20

10090 發表於 22-12-16 21:34
呢間band 2尾 只要係正常學生基本上一定收

作者: mrs.so    時間: 22-12-17 21:44

cherrieshum 發表於 22-12-16 23:20

你唔好理某君講乜。

羅定邦上年由郭校長接任後,重整校政,已經不是前任的作風。

作者: 10090    時間: 22-12-17 22:36

mrs.so 發表於 22-12-17 21:44
你唔好理某君講乜。

羅定邦上年由郭校長接任後,重整校政,已經不是前任的作風。

請問2022年DSE中英數成績如何,入大學率是多少?

作者: mrs.so    時間: 22-12-18 00:16

10090 發表於 22-12-17 22:36
請問2022年DSE中英數成績如何,入大學率是多少?

你咁勁, 神機妙算風水命理邊間中學老師多患cancer都算得出,點會算唔出全港中學DSE成績如何,咪玩我哋EK家長只求仔女升中過程順利,但求唔好受人留言嚇怕。

作者: 10090    時間: 22-12-18 09:45

mrs.so 發表於 22-12-18 00:16
你咁勁, 神機妙算風水命理邊間中學老師多患cancer都算得出,點會算唔出全港中學DSE成績如何,咪玩我哋EK ...

你扯開話題仲勁啦

此校校網無公佈公開試成績嘅數字,只有在2021年公佈有一個學生攞兩科5**

換校長對學校行政當然有幫助,但唔會改變到學生人數大幅減少對收生banding 的威脅,呢個係大趨勢。今年全港中一要減班22班,好多band 1學校要收band 2學生

新界東直資揀培基或王錦輝好過啦,起碼校舍都新啲

作者: Fanny_ma    時間: 22-12-18 10:16

10090 發表於 22-12-18 09:45
你扯開話題仲勁啦

此校校網無公佈公開試成績嘅數字,只有在2021年公佈有一個學生攞兩科5**

我不知道羅定邦整體公開試成績如何,可能很差,可能很好。但我只知道你所提及2022年全港學生人數下跌,羅定邦就在這年實行篩選式面試,有很多學生主科不合格,或者得C,一樣冇面比冇得面試。相反以前是可以傾的,公道自在人心。至於你提及這兩所學校比較好,我絕對是認同的,大前題是考得入。

作者: Fanny_ma    時間: 22-12-18 10:19

10090 發表於 22-12-18 09:45
你扯開話題仲勁啦

我都知拔萃好過羅定邦,考得入嘅話囉。
作者: mrs.so    時間: 22-12-18 15:37

Fanny_ma 發表於 22-12-18 10:16
我不知道羅定邦整體公開試成績如何,可能很差,可能很好。但我只知道你所提及2022年全港學生人數下跌,羅 ...

認同!
公道自在人心,跌落地揦返拃沙,只要家長心水清就會明。

作者: loklok8888    時間: 23-1-1 21:36

請問用家們
1.羅定邦一年兩次考試定兩測兩考?

2.課程算唔算谷?多功課/默書/小測嗎?

作者: RRmom    時間: 23-1-4 07:12

學生有自不同國籍,英文程度高,所以相對上無咁死讀書。
學生自主學習,又唔會死讀書。
缺點:上課早,7:50就打鐘(emoji)

作者: RRmom    時間: 23-1-4 07:19

loklok8888 發表於 23-1-1 21:36
請問用家們
1.羅定邦一年兩次考試定兩測兩考?

不算太谷,唔多功課。 坦白話,羅定邦一定唔係band one A. 但如果你想小朋友在一個學習到又有愉快學習環境,我覺得羅定邦係一個選擇。
起碼我朋友個仔已經係高中,都好鍾意番學

作者: Fanny_ma    時間: 23-1-4 14:34

RRmom 發表於 23-1-4 07:12
學生有自不同國籍,英文程度高,所以相對上無咁死讀書。
學生自主學習,又唔會死讀書。
缺點:上課早,7:5 ...

還有就是遲放學,又全區全早返學,學生經常賽跑返學。現在初中生還是「軟禁」學校食飯嗎?因為羅定邦地理位置偏僻(較恩主教、王肇枝),放飯無咩選擇,容易被人搶位。
作者: RRmom    時間: 23-1-4 14:51

Sasayau2022 發表於 22-11-16 13:45
小女下年升中一,中文好弱,一向英文好好,但成績又不是B1生,揀英中中學知道好難,所以有意投考LTP,知道 ...

其實中文弱更加從小要佢哋用多些中文。 我朋友仔來自國際學校,係考igcse 聽仔話同學有韓國、歐洲等,話英文多過講中文。
現在DSE 中文好深,如果中文死就上唔到大學。

作者: loklok8888    時間: 23-1-4 20:11

RRmom 發表於 23-1-4 07:19
不算太谷,唔多功課。 坦白話,羅定邦一定唔係band one A. 但如果你想小朋友在一個學習到又有愉快學習環境 ...

請問一年係咪得兩次考試?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)thx

作者: Sasayau2022    時間: 23-3-1 08:48

請問有冇人收到羅中offer?
作者: yoyotps    時間: 23-3-1 09:08

Sasayau2022 發表於 23-3-1 08:48
請問有冇人收到羅中offer?

上星期收到

作者: lisablackpink    時間: 23-3-1 09:15

kl2010 發表於 22-11-17 12:39

不要亂講誤導人, 中文唔合格, 英文一線A都冇用, band 2C都未必收

作者: Sasayau2022    時間: 23-3-6 13:58

回覆 yoyotps 的帖子

請問你要幾時返出交留位費呀?
作者: kl2010    時間: 23-3-6 14:58

回覆 lisablackpink 的帖子

沒有誤導您, 真人真事, 一般小學一定吾得, 叩門時, 三私一直的小朋友, 中文或數只差小小,但英文好, 操行也好,去考真係考到, 信不信由你
作者: yoyotps    時間: 23-3-7 06:51

Sasayau2022 發表於 23-3-6 13:58
回覆 yoyotps 的帖子

請問你要幾時返出交留位費呀?

27/2-15/3 ,你呢?

作者: kl2010    時間: 23-3-7 09:38

去到叩門階段, 官津校出了, 成績較可以的, 家長都會去官津好學校

那時候培基或王錦輝, 李國寶, 基祟, 真道, 播道, 中基,  基至連顏寶玲, 匯基東九龍, 或其他同級直資 都會考慮收之前吾收的下一線學生 當中巳有BAND 2 生了

那羅定邦, 又或者聖道迦南跟本冇得企硬, 如果操行好, 英文好, 這些英文直資又點會吾收, 佢地都要夠人數才可以生存

作者: Poyau    時間: 23-3-7 10:11

kl2010 發表於 23-3-7 09:38

去到叩門階段, 官津校出了, 成績較可以的, 家長都會去官津好學校

直資下移收生可理解
少收1人唔止少收1人學費
按人數取資助 資助可能倍多於學費

作者: hiuching8    時間: 23-3-8 06:41

迦密柏雨被資深會員評為band 1b,如果係真嘅話,羅定邦一定係band 2啦,唔會話個校長想收高啲banding就收到,有人報先得㗎

作者: Fanny_ma    時間: 23-3-8 11:58

hiuching8 發表於 23-3-8 06:41
迦密柏雨被資深會員評為band 1b,如果係真嘅話,羅定邦一定係band 2啦,唔會話個校長想收高啲banding就收到 ...
羅定邦已跌落band2多年

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5