教育王國

標題: 華仁 vs 高小 [打印本頁]

作者: feimuijai    時間: 22-11-16 01:09     標題: 華仁 vs 高小

請問大家有什麼建議?唔知點揀,無細佬跟尾。

華仁是否之後有機會脫龍?

作者: yubaba    時間: 22-11-16 06:47

feimuijai 發表於 22-11-16 01:09

華仁~ 脫龍之說已經無提? 我計中學成績會選華仁~ 只見高主教學生插班華仁、St Jo, 無調轉的
作者: Poyau    時間: 22-11-16 12:05

假使脱龍亦不影響已入讀學生

作者: feimuijai    時間: 22-11-16 12:22

正路揀華仁? 華仁升中難嗎?

作者: PTL_L    時間: 22-11-16 12:29

feimuijai 發表於 22-11-16 12:22

你係必收生?定爸爸是舊生?所以可以咁快揀定?
如果考慮費用,係應該揀華仁~~~
升中大家一樣,收直屬85%,但華小課程比高小淺,可以要考慮升中後課程語言的適應,但小朋友升得band 1中學,問題應該不太大,只是時間適應長短既問題。

作者: Poyau    時間: 22-11-16 14:37

feimuijai 發表於 22-11-16 12:22

PUWY 小一學額 120 直屬位 79
高主教 小一學額 160 直屬位 74

https://happypama.mingpao.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90%E8%A9%B1%E9%A1%8C%E7%8E%8B/%E5%8D%87%E5%B0%8F%E6%94%BB%E7%95%A5%EF%BC%9A%E7%9B%B4%E8%B3%87%E7%A7%81%E7%AB%8B%E5%B0%8F%E4%B8%80%E5%A0%B1%E5%90%8D-%E5%A4%9A%E6%81%A2%E5%BE%A9%E5%AF%A6%E9%AB%94%E8%A6%8B%E9%9D%A2-%E5%82%99%E6%88%B0/

高主教書院小學部
2023/24年小一學額共160個

作者: feimuijai    時間: 22-11-16 14:53

PTL_L 發表於 22-11-16 12:29
你係必收生?定爸爸是舊生?所以可以咁快揀定?
如果考慮費用,係應該揀華仁~~~
升中大家一樣,收直屬8 ...

費用不是考慮,想揾間出路或直升機會大的小學為重。

作者: PTL_L    時間: 22-11-16 15:02

feimuijai 發表於 22-11-16 14:53
費用不是考慮,想揾間出路或直升機會大的小學為重。

高小每年網頁都有寫返升讀高中既人數,基本上每年都比直屬位多,大約每年平均收80幾人(高小每年外出插班人數多,所以基本上160人升到p6既時候大約只有130人左右),鑑於每年高小頭級頭20都會外闖,基本上band 2生只要用直屬位升高記機會好大,至於華小的情況我不太清楚,留待知情人士解答。
作者: gabejang    時間: 22-11-16 15:30

華仁小學2023年起小一25人一班推行小班教學

https://www.chsc.hk/psp2022/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=416&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D2%26sort_id%3D-1

唔知書院到時會否維持收返79個小學部學生

作者: Poyau    時間: 22-11-16 15:41

gabejang 發表於 22-11-16 15:30

https://www.chsc.hk/psp2022/sch_detail.php?lang_id=2&sch_i ...

假如港華中一學額不變
直屬位可維持於79個
除非華小B1/B2生估計不足79人
類似中西區聖提女/聖類斯情況

作者: hkpapa852    時間: 22-11-16 18:19

https://www.chsc.hk/psp2022/sch_detail.php?lang_id=2&sch_i ...
中一除非收生人數減少, 否則都要俾79估個位出嚟 (除非小學部B1+B2都唔夠79人)

作者: C.Humphrey    時間: 22-11-16 23:35

呢幾年小學部唔係用唔晒直屬位?
小班之後更加有位剩

作者: feimuijai    時間: 22-11-17 17:56

hkpapa852 發表於 22-11-16 18:19
中一除非收生人數減少, 否則都要俾79估個位出嚟 (除非小學部B1+B2都唔夠79人)

華仁是否B2 都可升番中學?

作者: hkpapa852    時間: 22-11-17 18:06

feimuijai 發表於 22-11-17 17:56
華仁是否B2 都可升番中學?
基本上係
作者: Poyau    時間: 22-11-17 18:32

C.Humphrey 發表於 22-11-16 23:35
呢幾年小學部唔係用唔晒直屬位?
小班之後更加有位剩

港華本區為灣仔區 華小為東區
轉小班後假如B1/2生少於79人
東區直屬位減 灣仔區公海位增

作者: foopopo    時間: 22-11-18 12:13

回覆 hkpapa852 的帖子

請問 港華 VS 高主教 中學 ,哪一間 DSE 較優?
港華,大家都講到係「謎」

RC,呢幾年 DSE 成績好似越來越好。

作者: hkpapa852    時間: 22-11-18 12:17

Poyau 發表於 22-11-17 18:32
港華本區為灣仔區 華小為東區
轉小班後假如B1/2生少於79人
東區直屬位減 灣仔區公海位增
除非一早肯定直屬位唔駛用晒79個, 否則如果安排咗79個直屬位係東區但最終用唔晒, 餘額會變東區非保留位俾公海抽
作者: gabejang    時間: 22-11-18 12:26

hkpapa852 發表於 22-11-18 12:17
除非一早肯定直屬位唔駛用晒79個, 否則如果安排咗79個直屬位係東區但最終用唔晒, 餘額會變東區非保留位俾公 ...
冇記錯佢地其實係收全級頭79名,第80名已經唔收,唔一定係79個位用晒。
有錯請指正

作者: gabejang    時間: 22-11-18 12:28

foopopo 發表於 22-11-18 12:13
回覆 hkpapa852 的帖子

請問 港華 VS 高主教 中學 ,哪一間 DSE 較優?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3869526&extra=page%3D1&page=1
作者: hkpapa852    時間: 22-11-18 12:31

gabejang 發表於 22-11-18 12:26
冇記錯佢地其實係收全級頭79名,第80名已經唔收,唔一定係79個位用晒。
有錯請指正
...
官津中學既聯繫位同直屬位都係按派位組別抽, 不存在按排名直升
作者: Janetip    時間: 22-11-18 13:13     標題: 回覆樓主:

上年簡介會,有家長問過,校長係有話用唔盡79個位

作者: PTL_L    時間: 22-11-18 13:25

Janetip 發表於 22-11-18 13:13

咁即係前列會外闖,而餘下既又填唔滿直屬位,代表都有不少band 3生?但叩門會動用叩門位收番嗎?
作者: PTL_L    時間: 22-11-18 13:28

俾多少少資訊樓主考慮,今年校長話高小生around 70% band 1生 同below 5% band 3生~~近年都係普遍呢個數字。
作者: yubaba    時間: 22-11-18 13:53

PTL_L 發表於 22-11-18 13:28
俾多少少資訊樓主考慮,今年校長話高小生around 70% band 1生 同below 5% band 3生~~近年都係普遍呢個數 ...
咁應該會有band 2生上唔反書院, 去咗其他band2學校?
作者: PTL_L    時間: 22-11-18 13:56

yubaba 發表於 22-11-18 13:53
咁應該會有band 2生上唔反書院, 去咗其他band2學校?

基本上唔會有band 2生起乙一唔填高記而起灣仔區搏其他band 2學校,灣仔區既中學係天堂與xx!我收番xx二字既意思,因為每一間學校都佢既價值,唔係咁好只以成績作選校惟一標準。
作者: yubaba    時間: 22-11-18 14:01

PTL_L 發表於 22-11-18 13:56
基本上唔會有band 2生起乙一唔填高記而起灣仔區搏其他band 2學校,灣仔區既中學係天堂與地獄 ...
如果佢有70%係band1生, 而band3只得5%, 即係話Band1同band2係用盡咗直屬位,有D band 2生就會出咗公海?
作者: gabejang    時間: 22-11-18 14:18

hkpapa852 發表於 22-11-18 12:31
官津中學既聯繫位同直屬位都係按派位組別抽, 不存在按排名直升
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/147353/%E8%8F%AF%E4%BB%81%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%94%AF%E6%8C%81%E6%B8%AF%E8%8F%AF%E8%BD%89%E7%9B%B4%E8%B3%87-%E9%A0%90%E7%95%99%E4%B8%AD%E4%B8%80%E5%AD%B8%E9%A1%8D%E5%B0%87%E6%B8%9B%E8%87%B355%E5%80%8B
一定係我睇完呢篇一直誤會咗

作者: PTL_L    時間: 22-11-18 14:22

yubaba 發表於 22-11-18 14:01
如果佢有70%係band1生, 而band3只得5%, 即係話Band1同band2係用盡咗直屬位,有D band 2生就會出咗公海? ...

應該係如之前所講,總人數是每年遞減,大約120-130人左右,上年度更少,又每年基本上頭20-30會出走(去更好或國際學校),其實唔只,參考番過往EK有人分享既升中數據,7除8減

當120個小六生,頭25走哂(band 1生/70%)84-25人=59人上番高中
25% band 2生,即30人左右
Band 1 加 band 2生共89人,雖則直屬位得74個,但睇番每年基本上係收80個以上,而120係估計,應該係冇120呢個總人數,所以基本上只要band 2生肯填乙一係高記,都會收,但如果問用咩位收比直屬位多出既人,有前輩提過,灣仔band 2生好大機會係全港band 1生,可能起之後叩門入,又或自行後補入。

作者: foopopo    時間: 22-11-18 14:51

回覆 gabejang 的帖子

THANKS
作者: foopopo    時間: 22-11-18 14:53

PTL_L 發表於 22-11-18 14:22
應該係如之前所講,總人數是每年遞減,大約120-130人左右,上年度更少,又每年基本上頭20-30會出走(去更 ...
如果高小既學生有30% BAND 2生入到書院,佢地既 DSE 又有 Band 1B 成績,咁佢地係高升值?
作者: feimuijai    時間: 22-11-18 15:31

多謝大家的分析,呢個遊戲玩法好複雜,咁多數字都唔係太跟到

作者: PTL_L    時間: 22-11-18 15:44

foopopo 發表於 22-11-18 14:53
如果高小既學生有30% BAND 2生入到書院,佢地既 DSE 又有 Band 1B 成績,咁佢地係高升值? ...

個人覺得係正增值,不過同佢附近既傳統名津及名直既dse成績比較,確實仲有一段距離。
作者: Poyau    時間: 22-11-18 19:19

華小2023/24學年轉小班 每班25人
小一學額由120減至100個(25×4班)
假設升中=小一100人 全部乙1抽港華
B1/2要80% 人數才較直屬位79個多

https://www.chsc.hk/psp2022/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=416&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D2%26sort_id%3D-1

作者: Poyau    時間: 22-11-18 19:31

假如華小升中110人(較小一學額少10)
而外闖10人(等如校訊2019年人數)
B1/2即使去到80% 直屬位仍有餘
110×80%-10=78 < 直屬位79

作者: Poyau    時間: 22-11-21 10:27

華小2023年自行正取50
轉小班 亦無超收

申請小一入學
https://www.puwy.edu.hk/Enrol/page/P1

小一自行分配學位取錄名單 2023-2024
https://www.puwy.edu.hk/doc/admission/P1/2023-24/P1-04.pdf

作者: foopopo    時間: 22-11-21 11:11

Poyau 發表於 22-11-18 19:31
假如華小升中110人(較小一學額少10)
而外闖10人(等如校訊2019年人數)
B1/2即使去到80% 直屬位仍有餘

得10人外闖?咁少.......

一黎華小學生/家長 真係 好鐘意港華

另一個原因係唔夠競爭力?

作者: Poyau    時間: 22-11-21 12:08

foopopo 發表於 22-11-21 11:11
得10人外闖?咁少.......

一黎華小學生/家長 真係 好鐘意港華

華小可外闖港島區B1男校選擇有限
官校皇仁/英皇 直資SPC 天主教得SJC
與其外闖 不如留港華? 少外闖可理解

華小2019年10人外闖學校名單
-----------------------------------------------
直資 SPCC SPC(男) 英華(男)
官津 皇仁(男) SJC(男) 聖鄧
國際 三間

作者: gabejang    時間: 22-11-21 12:21

Poyau 發表於 22-11-21 12:08
華小可外闖港島區B1男校選擇有限
官校皇仁/英皇 直資SPC 天主教得SJC
與其外闖 不如留港華? 少外闖可理解
認同,斷估華小生(絕大部分港島人) 冇乜incentive 要去返九龍讀db/ls另外可能想同朋友一齊上書院

作者: foopopo    時間: 22-11-21 12:36

gabejang 發表於 22-11-21 12:21
認同,斷估華小生(絕大部分港島人) 冇乜incentive 要去返九龍讀db/ls另外可能想同朋友一齊上書院
...
都係,一齊升上,係最開心
作者: PTL_L    時間: 22-11-21 13:00

...

但亦有人一心要外闖,因哥哥係華中生,弟弟絕不升華中,媽媽話要努力考好呈分先可以外闖,只可以話,每個家庭都唔同既考慮。
作者: gabejang    時間: 22-11-21 13:05

PTL_L 發表於 22-11-21 13:00
但亦有人一心要外闖,因哥哥係華中生,弟弟絕不升華中,媽媽話要努力考好呈分先可以外闖,只可以話,每個 ...
當然啦,高能力應該要試下去更適合嘅地方
作者: PTL_L    時間: 22-11-21 13:07

gabejang 發表於 22-11-21 13:05
當然啦,高能力應該要試下去更適合嘅地方

我聽既就唔係能力高而離開,所以先要努力考好呈分,等自己有籌碼。
作者: Wychai    時間: 22-11-21 20:18

foopopo 發表於 22-11-21 12:36
都係,一齊升上,係最開心

有時外闖多是家長意願,小朋友自己通常都鍾意一班同學一齊升
利申:仔暫時屬有能力外闖,但自己堅持直升

作者: adriantai    時間: 22-11-21 21:00

...

如果住港島,除左國際學校,個人覺得只有SPCC, DB, 皇仁三間比較值得走,其他不如留港華

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5