教育王國

標題: 上智好啲定林護好啲? [打印本頁]

作者: happytummy    時間: 22-11-5 01:24     標題: 上智好啲定林護好啲?

請問大家呢兩間其實邊間成績好啲?

作者: medicine    時間: 22-11-5 05:03

happytummy 發表於 22-11-5 01:24
請問成績好是指3322率尼還是5+?
如果是3322率的話,好似上智佔優.假如比較5+的話,近年得林護公佈,無得比較.

假如以某網站排名來論先後的話,似乎上智排名前過林護.(無查證最新情況,記得前年是).

假如以已公佈的全部DSE數據來整體衡量,毫無疑問,林護.

作者: DD仔    時間: 22-11-5 08:35

medicine 發表於 22-11-5 05:03
請問成績好是指3322率尼還是5+?
如果是3322率的話,好似上智佔優.假如比較5+的話,近年得林護公佈,無得比較.
...

如果講名氣。林護個哚好響吓喎,我個人覺得係地區名校嘅龍頭位置,同曾記、鄧顯、荃官齊名。至於上智就可能住喺SSP嗰頭嘅人至會認識d, 知道佢係理科幾好嘅女校咁囉。

作者: medicine    時間: 22-11-5 10:37

DD仔 發表於 22-11-5 08:35
如果講名氣。林護個哚好響吓喎,我個人覺得係地區名校嘅龍頭位置,同曾記、鄧顯、荃官齊名。至於上智就可 ...
翻了一下網頁,揾到一個.  乜排名都好,總會得失家長的心.

作者: 19801980    時間: 22-11-5 11:19

不瞭解上智。

林護,多年來在葵青區穩坐龍頭,自有其吸引力。如果你小朋友谷得,成績一向中上,入咗林護,在密集式補習和操卷的情況下,DSE的成績應該理想。如果你一心一意求成績,林護係一個不錯嘅選擇。

作者: Greylay    時間: 22-11-5 11:46     標題: 回覆樓主:

上智打從80 年代(可能更早)直到現在已經是SSP 龍頭女津,好多區內區外女仔都想入。成績一直穩守。校風好,啲學生好乖。仲有件水手裝校服真係好靚。
唯一缺點係:校舍真係細咗啲。

Btw , 聽講上智在「自行」階段收外區生instead of 本區生

作者: hkpapa852    時間: 22-11-5 11:59

上智係傳統名校外一間較出色既女校,可惜近兩年成績亦深受疫情和離港潮影響,明顯下跌。
而且佢係齋讀書型學校,高中選科係套餐式,選擇較少
林護成績就一直保持水準,無乜起落。
作者: Poyau    時間: 22-11-5 12:09

上智2022年成績有待公布
以往成績可參考以下分享

《德望vs 上智 點揀 急急急》#21
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869877&pid=49140346

作者: Poyau    時間: 22-11-5 12:21

林護2022年成績應為歷屆新高

《狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校》#129
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869461&pid=49131854

作者: DD仔    時間: 22-11-5 12:29

hkpapa852 發表於 22-11-5 11:59
上智係傳統名校外一間較出色既女校,可惜近兩年成績亦深受疫情和離港潮影響,明顯下跌。
而且佢係齋讀書型 ...

只係討論,點解上智會深受疫情和離港潮影響,但林護卻沒有,仲反而成績創新高?

作者: hkpapa852    時間: 22-11-5 12:36

DD仔 發表於 22-11-5 12:29
只係討論,點解上智會深受疫情和離港潮影響,但林護卻沒有,仲反而成績創新高?
...
近兩年成績好靠學生自己,可能反映了上智學生本身自學能力未算頂級,所以無得返學影響較大事實上,以上智公佈既學生Pre-S1成績嚟睇,佢地中一學生平均水平唔算出色

作者: DD仔    時間: 22-11-5 12:44

hkpapa852 發表於 22-11-5 12:36
近兩年成績好靠學生自己,可能反映了上智學生本身自學能力未算頂級,所以無得返學影響較大事實上,以上智公 ...

合理
會唔會有個現象,有得選擇的話,B1A和B1B嘅學生都儘量唔揀SSP嘅中學,除咗英華同SMC, 其他學校都比較細及殘舊,而成績又唔係話好突出。

作者: hkpapa852    時間: 22-11-5 13:04

DD仔 發表於 22-11-5 12:44
合理
會唔會有個現象,有得選擇的話,B1A和B1B嘅學生都儘量唔揀SSP嘅中學,除咗英華同SMC, 其他學校 ...
事實SSP既學校,除YWC同CKY外,外區唔多人會專登去考
作者: medicine    時間: 22-11-5 13:16

hkpapa852 發表於 22-11-5 13:04
聖瑪加利好似都幾多外區考.

還有"副校長"口中"中一收95%B1生"的B2直資.尼一間PR做得夠出色未?

作者: medicine    時間: 22-11-5 13:21

medicine 發表於 22-11-5 13:16
講還講,有直屬/龍小的中學,應該都幾難收95%B1生,但一間B2直資"做到"了,真叫人汗顔.
作者: DD仔    時間: 22-11-5 13:23

medicine 發表於 22-11-5 13:16

SMC已經係B1C喇

作者: medicine    時間: 22-11-5 13:28

DD仔 發表於 22-11-5 13:23

SMC已經係B1C喇
同意SMC是B1C,特別是英文DSE出色.

"副校長"講"收95%B1生"的直資另有故事,不是SMC

作者: DD仔    時間: 22-11-5 13:36

medicine 發表於 22-11-5 13:28

哦,你係話基崇
係喎,依家基崇其實係咪仲係B2?
當然,即使佢收到95% band 1生,都唔等於佢哋嗰年嘅DSE成績係Band 1水平

作者: jesswu    時間: 22-11-5 13:37

medicine 發表於 22-11-5 13:28

收95% b1的我有B3a同學仔今年叩,收左 但放棄冇去,去另一間較高band 的

作者: medicine    時間: 22-11-5 13:47

DD仔 發表於 22-11-5 13:36

哦,你係話基崇
當副校長講個一年才算收到95%的中一生,等六年就知啦,(媳婦)是好是丑終須見(家翁).
作者: DD仔    時間: 22-11-5 13:47

外區唔多人入嚟,區內人又想跨區,只剩返冇得揀而留低嘅人。
話時話,點解時不時有學校重建,但點都唔輪到SSP嗰幾間學校嘅?例如銘賢,每次咁啱經過都諗,係咁舊咁細嘅校舍,能夠keep住B1B, 算係好難得。

作者: medicine    時間: 22-11-5 13:49

jesswu 發表於 22-11-5 13:37
收95% b1的我有B3a同學仔今年叩,收左  但放棄冇去,去另一間較高band 的
...
所以咪話(該行爲)是做PR咯
作者: DD仔    時間: 22-11-5 13:50

medicine 發表於 22-11-5 13:47
當副校長講個一年才算收到95%的中一生,等六年就知啦,(媳婦)是好是丑終須見(家翁). ...

「因為離淃潮,當年嘅band 1生好多都離港了。」
我代佢答你

作者: medicine    時間: 22-11-5 13:53

DD仔 發表於 22-11-5 13:47
話時話,點解時不時有學校重建,但點都唔輪到 ...
一個區,絕大部分考生是留本區.
銘賢已有地區聲譽,收到該區的男女校取向的B1生自行的競爭優先,已經可以保住B1B以上.

作者: hcpp    時間: 22-11-5 14:41

Poyau 發表於 22-11-5 12:21
林護2022年成績應為歷屆新高

《狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校》#129
林護今年有狀元(複卷後)
作者: 7-seven    時間: 22-11-5 15:00

hcpp 發表於 22-11-5 14:41
林護今年有狀元(複卷後)

佢可能7科中有數延,都無見報,dbs個就有報道。

作者: worldcat    時間: 22-11-5 15:35

DD仔 發表於 22-11-5 13:47
話時話,點解時不時有學校重建,但點都唔輪到 ...
其實 長天 上智都有一定數量外區生。可能搭車都叫方便,有屯天元學生報長天。

上智就有油尖旺/黃大仙女仔報。

銘賢自行正取都係B1A/B1B頭個一批,再加上區內男仔無乜得揀,佢真係比較集中收B1A/B1B學生。銘賢區內出名谷同嚴,B1C或者講唔想咁谷的家庭好多都會揀返長天/黃棣珊甚至瑪神中(男仔)又或者自行SFX。

作者: cyiuming    時間: 22-11-5 15:53

女嘅上智好林護要靠自己

作者: hcpp    時間: 22-11-5 16:17

7-seven 發表於 22-11-5 15:00
佢可能7科中有數延,都無見報,dbs個就有報道。
啱啱先appeal咗(我係舊生先知)
作者: gabejang    時間: 22-11-5 16:24

cyiuming 發表於 22-11-5 15:53
女嘅上智好林護要靠自己
真的嗎?我以為林護教得好,谷到好行
作者: 7-seven    時間: 22-11-5 16:30

hcpp 發表於 22-11-5 16:17
啱啱先appeal咗(我係舊生先知)

謝謝解答!榜眼又好狀元也罷,我都覺得叻同埋分別唔大,出狀元就好聽啲。
可否分享一下個人感受(普遍開心自由/古板書蟲;老師親和有熱忱/Old seafood作派)

作者: 10090    時間: 22-11-6 01:48

DD仔 發表於 22-11-5 12:29
...

得罪講句
深水埗區有又一村、南昌站等貴價私樓 有錢移民
葵青區無乜貴價私樓 佢哋唔會移民

利申 住居屋

作者: medicine    時間: 22-11-6 02:01

10090 發表於 22-11-6 01:48
得罪講句

南昌站的買家一定來自SSP?
又一村其子女就讀SSP津校還是私小入直資中學?

葵青區就算"無乜貴價私樓",長年舊樓一樣大把富人,可以是以量勝質:山頂獨立屋,夠威吧,但得一間.人家葵青區,工廠大夏幾十棟,住附近村屋,又點計?

PS:點可如此看輕葵青區

作者: DD仔    時間: 22-11-6 02:24

得罪講句

講錢嘅話,計月入中位數 (2021年)原來兩區係super 打和嘅

圖片附件: myimage.jpg (22-11-6 02:24, 160.28 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY3ODA4fGUxOGY2ZTZlfDE3MjcyMTE1NDB8MA%3D%3D

作者: happybbpig    時間: 22-11-6 08:08

你指上智有區人外報,是自行嗎?如油尖旺/黃大仙抽入比較少位?

quote]worldcat 發表於 22-11-5 15:35
其實 長天 上智都有一定數量外區生。可能搭車都叫方便,有屯天元學生報長天。

上智就有油尖旺/黃大仙女仔 ...[/quote]
作者: gracelam    時間: 22-11-6 08:19

得罪講句

此言差異,青衣地鐵站有盈翠半島,浩灝湾,再入D有低密度私樓,葵涌半山有華景山莊,浩景台,葵芳地鐵有幾個私人屋苑,葵青仲有一堆舊居屋,好多人已經供滿樓。。。。。

我識得幾個葵青區朋友已經移咗民了。

利申: 曾住過葵青區

作者: DD仔    時間: 22-11-6 09:16

gracelam 發表於 22-11-6 08:19

此言差異,青衣地鐵站有盈翠半島,浩灝湾,再入D有低密度 ...

其實除咗頂級地段,其他區差唔多都係有中產,有低下階層,有隱形富豪,根本好難比較。hkpapa話上智pre S1成績普通,呢個已經係好好嘅理由,即係話上智收返嚟嘅學生嘅學術水平唔係非常強。
咁林護呢?

作者: gracelam    時間: 22-11-6 09:23

DD仔 發表於 22-11-6 09:16
其實除咗頂級地段,其他區差唔多都係有中產,有低下階層,有隱形富豪,根本好難比較。hkpapa話上智pre S1 ...

pre s1唔清楚,只知中一2班精英班學生來自5湖4海,甚至住港島區都有,當然亦有啲雙仁學生嘅。

作者: DD仔    時間: 22-11-6 09:28

gracelam 發表於 22-11-6 09:23
pre s1唔清楚,只知中一2班精英班學生來自5湖4海,甚至住港島區都有,當然亦有啲雙仁學生嘅。
...

雙仁,林護只收最前列嗰浸,自行叩門收外區精英,本區肯定全band1, 生源應該好過上智

作者: bearbee004    時間: 22-11-6 09:41

如果上智收生PreS1成績一般,但係出嚟DSE成績唔差,即係算高增值率?

作者: DD仔    時間: 22-11-6 10:09

bearbee004 發表於 22-11-6 09:41
如果上智收生PreS1成績一般,但係出嚟DSE成績唔差,即係算高增值率?

但係依家係講緊上智DSE跌咗喎

作者: bearbee004    時間: 22-11-6 10:13

就算跌咗都仲算係好成績喎

作者: Dylanli2017    時間: 22-11-6 10:18

回覆 DD仔 的帖子

林護收好多荃灣區,荃灣區既生源都勁,中一ut中文竟然可以9字頭,唸住8字頭是最高分了。
作者: 波頓媽媽    時間: 22-11-6 10:41

Dylanli2017 發表於 22-11-6 10:18
回覆 DD仔 的帖子

林護收好多荃灣區,荃灣區既生源都勁,中一ut中文竟然可以9字頭,唸住8字頭是最高分了。 ...

會唔會係荃灣區少band1A選擇,反而九龍區多band1A,就變咗資質較好嘅同學比較分散,無林護咁集中

作者: medicine    時間: 22-11-6 10:50

波頓媽媽 發表於 22-11-6 10:41
會唔會係荃灣區少band1A選擇,反而九龍區多band1A,就變咗資質較好嘅同學比較分散,無林護咁集中
...
有道理.
上智面對的競爭是附近的LS MCS QES等等.

林護區内競爭幾乎無,雖然區内小學都有跨區走.點都覺得係SSP的前列學生外流比葵青多.

作者: worldcat    時間: 22-11-6 11:53

happybbpig 發表於 22-11-6 08:08
你指上智有區人外報,是自行嗎?如油尖旺/黃大仙抽入比較少位?

quote]worldcat 發表於 22-11-5 15:35
係,據我所知自行學位收唔少油尖旺/黃大仙學生。

作者: worldcat    時間: 22-11-6 12:00

...
都好同意你講法,qes生源都可能無林護咁集中。
相信鄧顯 迦密柏雨情況都係差唔多。

所以個人覺得曾肇添好勁,相對沙田區咁多選擇都保持到DSE成績。

作者: fatman69    時間: 22-11-6 12:04

得罪講句

SSP 區經常比人印象係窮區,大基汝鴨榮華元青幾條橫街都舊樓劏房林立,市民生活指數低,其實SSP 校區係可遠至美孚的,搭地鉄都幾個站,範圍真係好大!話佢貧富懸殊會正確D!

「大基汝鴨榮華元青」
即大南/基隆/汝州/鴨寮/福榮/福華/元州/青山道。

作者: LeeCC    時間: 22-11-6 12:25

fatman69 發表於 22-11-6 12:04
SSP 區經常比人印象係窮區,大基汝鴨榮華元青幾條橫街都舊樓劏房林立,市民生活指數低,其實SSP 校區係可 ...

美孚好多細路係跨區讀私校直資,你朝早去校巴上車位睇下何其壯觀

作者: cantona2001    時間: 22-11-6 13:03

得罪講句
我葵青大,都識好多住葵青區朋友移民,反而同事住港島,九龍貴價私樓先少人移民(部份送仔女去國際學校或外國boarding)
作者: fatman69    時間: 22-11-6 13:43

LeeCC 發表於 22-11-6 12:25
美孚好多細路係跨區讀私校直資,你朝早去校巴上車位睇下何其壯觀

大約有多少部校車?美孚有99座咁多,會否有過百校車等人壯觀場面?
坦白講美孚去南昌/長沙灣/深水埗要坐校車都好正常,大區又係當深水埗!

作者: DD仔    時間: 22-11-6 14:01

...

呢個真係幾啱,葵靑+荃灣咁大,就只有林護同埋荃官最top, 變成尖子集中地。
沙田曾記都有呂明才同沙崇分薄咗

作者: hkpapa852    時間: 22-11-6 14:05

DD仔 發表於 22-11-6 14:01
呢個真係幾啱,葵靑+荃灣咁大,就只有林護同埋荃官最top, 變成尖子集中地。
沙田曾記都有呂明才同沙崇分薄 ...
沙田中學網其實大過荃葵兩區加埋
作者: DD仔    時間: 22-11-6 14:07

hkpapa852 發表於 22-11-6 14:05

你意思係小六生人數?

作者: DD仔    時間: 22-11-6 14:40

hkpapa852 發表於 22-11-6 14:05

教育局統計
As at 15/9/2021, 小六生人數:
沙田:5075
荃灣:2079
葵青:3086
所以沙田 vs 荃葵 - 又係打和

作者: Poyau    時間: 22-11-6 20:48

DD仔 發表於 22-11-6 14:40
教育局統計

官津B1/英中數目

葵青區(NT1) 9間
----------------------------------------------------
蕭明(女) 保祿六世(女) |
林護 安柱 善德 PLK83 順聯李兆基
陳兆民 全完

荃灣區(NT2) 4間
----------------------------------------------------
荃官 可風 何傳耀 王少清

沙田區(NT7) 12間^
聖羅撒(女) |
曾肇添 沙崇 沙呂
沙培 沙蘇 沙循 林裘謀
沙官 林漢光 郭得勝 IHMC

^ 鄭榮之 2023/23學年英中落車

作者: DD仔    時間: 22-11-6 21:11

Poyau 發表於 22-11-6 20:48
官津B1/英中數目

葵青區(NT1) 9間

但係top schools
荃葵2間
沙田3間

作者: Poyau    時間: 22-11-6 21:17

DD仔 發表於 22-11-6 14:40
教育局統計

2022年統乙學額
B1/英中 葵青區+荃灣區 > 沙田區
預留學額 沙田區 > 葵青區+荃灣區

葵青區(NT1)2022年統乙學額 #4
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867048&pid=49098178

荃灣區(NT2)2022年統乙學額 #8
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867210&pid=49100129

沙田區(NT7)2022年統乙學額 #19
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867390&pid=49117117

作者: medicine    時間: 22-11-6 21:22

DD仔 發表於 22-11-6 21:11
荃葵2間
沙田3間

肯定沙田3間?而不是兩間?
沙呂的DSE,2021, 5+   33.8%
                             4+    74.1%
                    2022, 5+   38.8%
                             4+    77.1%.

和曾記荃官林護三校有距離.不過這是細微的分別,不失為B1A.

而沙林,沙培兩者與上述三者有明顯距離,與沙呂都有一定距離.(數據見隔離post.)

作者: peggy    時間: 22-11-6 21:27

荃灣、葵青自行都有選上智嫁。
作者: LeeCC    時間: 22-11-6 21:32

peggy 發表於 22-11-6 21:27

係呀,荃灣唔少女仔自行上智

作者: medicine    時間: 22-11-6 21:48

DD仔 發表於 22-11-6 21:11
荃葵2間
沙田3間
除了林護荃官和曾記沙呂外.
葵荃的可風,近兩年的DSE對比沙田林裘謀沙田培英,似乎"有過之無不及":

可風       2021DSE:                                           5+                4+:

28.7%          70.2%                 

2022DSE:                                           29.9%          72.0%                 

沙田培英2019.2020.2021年DSE:                     5+               4+:
                                                                          19.1%          61.9%                  
                                                                          19.3             57.9%                 
                                                                          24.4%          68.5%                  

沙田林裘謀2021年DSE:                                     5+                4+:

24.4%          61.7%

附圖:

作者: DD仔    時間: 22-11-6 22:42

medicine 發表於 22-11-6 21:22
肯定沙田3間?而不是兩間?
沙呂的DSE,2021, 5+   33.8%
                             4+    74.1%

沙田Big 3係曾記、沙呂同沙崇喎。
沙崇DSE如何?

作者: DD仔    時間: 22-11-6 22:46

LeeCC 發表於 22-11-6 21:32
係呀,荃灣唔少女仔自行上智

上智當然仍是B1A好學校。只不過依家將佢同林護比,睇吓兩間學校嘅高低係咪來自於生源或其他因素

例如,荃葵自行上智嘅女生,如果自行林護,係咪都會入到(同入到林護自行嘅人比較)

作者: medicine    時間: 22-11-6 22:54

DD仔 發表於 22-11-6 22:42
沙田Big 3係曾記、沙呂同沙崇喎。
沙崇DSE如何?

係喔
沙崇只有主科4+75.5%,無5+.(懶得計算整體4+,整體5+更無從稽考)

作者: DD仔    時間: 22-11-7 00:18

medicine 發表於 22-11-6 22:54
係喔
沙崇只有主科4+75.5%,無5+.(懶得計算整體4+,整體5+更無從稽考)

4+>75% 符合第一個B1A要求,但冇5+, 點呢?
要問問hkpapa 同埋Poyau

作者: Poyau    時間: 22-11-7 00:39

medicine 發表於 22-11-6 22:54
係喔

沙崇2022年成績有待公布
整體5+/4+前兩年改為公布5YA
過去兩年要據5YA及以往數字推算

年份 5+ | 4+ | 33222
------------------------------------------------------
2021 [>31.7%]^ | [>74.1%]^ | 91.9%
2020 [>30.6%]^ | [>71.2%]^ | 91.4%
2019 37.3% | 79.4% | 95.2%
2018 33.0% | 78.5% | 97.9%
2017 34.9% | 76.8% | 96.6%
2016 34.2% | 79.1% | 97.4%
2015 23.2% | 65% | 87.6%

5YA 5+ | 4+
------------------------------------------------------
2021 ~34% | >76%
2020 >34% | >77%
2019 [32.5%] | [75.8%]

4YA 5+ | 4+
2015 24.7% | 65.3%

^ 據5YA及以往每學年數字推算

Plans & Reports
https://sttss.edu.hk/en/school/plans-reports

作者: peggy    時間: 22-11-7 00:54

DD仔 發表於 22-11-6 22:46
例如,荃葵自行上智嘅女生,如果自行林護,係咪都會入到(同入到林護自行嘅人比較)

荃葵自行選上智,另一間大部分不會選林護,好多會選沙田、九龍城

作者: DD仔    時間: 22-11-7 00:58

Poyau 發表於 22-11-7 00:39

5YA = 5-year average?
一跌就轉用5YA, 係幾好嘅辦法
GH, SJC - 年年唔理升跌都照公佈, 讃

作者: medicine    時間: 22-11-7 01:14

DD仔 發表於 22-11-7 00:18
4+>75% 符合第一個B1A要求,但冇5+, 點呢?
要問問hkpapa 同埋Poyau
樓上已經出了數據,當然B1A.

如果是上智或大埔迦密柏雨之類地區最TOP,有4+70%,我已經當是B1A.因該地區好多TOP生外流.
又或者是男校,如觀塘聖言,有4+70%一樣當B1A,男仔一係好勁,但更多是普遍無女仔般肯溫書.

全港超過400間中學.我覺得B1A 40間是合適,而不一定是全體中學數目的1/9,因B2B3不少中學人數偏少,而絕大部分大校均爲B1校.如LS培正等.

假如40左右的話,扣除直資:3聖2拔協德港華共9間.(注意"港華'是港同,英華).

剩下31間再去數,5+30%以上列第一篩選條件,睇有幾多再去數無5+優先4+排隊.假如4+70%以上都未夠數目,有5+28%和4+65%都計算入B1A.

以上個人計法.

亦有人著重3322.有人看重3大或5大或8大.對於此,我認爲3322是需要考慮,至於"X大"或本地學位占比這些不重要.因有3322就已經有japus門檻,

過了門檻,有高分才有選擇權.至於選擇乜大或乜科,真係需要分開男仔和女仔來睇:男仔大把三大工程科低分入到,假如女仔,唔使話理大三寶,就算目標護理類,能有幾多入三大?中學普遍少公佈科目去向,因此3322率和4+,5+這些實際成績遠比公佈"乜大比率"重要.但好多人就偏偏喜好"乜大",而不是追求幾多分,到了自己選擇時極容易一頭霧水.

要有選擇權,就要鬥高分,即需要睇4+,5+,甚至5*+.

作者: medicine    時間: 22-11-7 01:17

DD仔 發表於 22-11-7 00:58
SJC是抵讚.至於直資,應該高水.自主優勢明顯.依然看好協恩幾年后的DSE,即脫直屬后六年的DSE.
作者: jesswu    時間: 22-11-7 01:50

medicine 發表於 22-11-7 01:17
SJC是抵讚.至於直資,應該高水.自主優勢明顯.依然看好協恩幾年后的DSE,即脫直屬后六年的DSE. ...

請問HY收幾%協小

作者: medicine    時間: 22-11-7 01:54

jesswu 發表於 22-11-7 01:50
請問HY收幾%協小
收是人情,不收是道理.
至於幾多%,沒去詳盡了解.

作者: jesswu    時間: 22-11-7 02:04

medicine 發表於 22-11-7 01:54
收是人情,不收是道理.
至於幾多%,沒去詳盡了解.

謝謝。
我有朋友插入協小,而家驚升唔返協中

作者: gracelam    時間: 22-11-7 06:51

jesswu 發表於 22-11-7 02:04
謝謝。

既然有能力插得入,就應該能上到中學部,小一大抽獎抽入就話驚升唔返!

作者: adriantai    時間: 22-11-7 09:13     標題: 回覆樓主:

一定係林護出名D

作者: hkpapa852    時間: 22-11-7 09:58

peggy 發表於 22-11-6 21:27

認真講, 雖然上智過往DSE成績出色, 但其實我一直都無當佢係B1A, 佢只係"接近B1A"
睇下咁多年嚟既成績:

整體4+比例

4主科4+平均

2011-2012

No info

2012-2013

70.60%

71.58%

2013-2014

71.00%

73.10%

2014-2015

66.40%

67.25%

2015-2016
76.88%
2016-2017
71.70%
2017-2018
74.23%
2018-2019
76.85%
2019-2020
75.18%
2020-2021

68.00%

70.75%

2021-2022
70.85%

作者: hkpapa852    時間: 22-11-7 10:00

jesswu 發表於 22-11-7 02:04
謝謝。
其實當年插班就應考慮D有更高保証直升既小學啦!
作者: 0030    時間: 22-11-7 10:04

回覆 jesswu 的帖子

估計35-40人左右
作者: DD仔    時間: 22-11-7 10:22

hkpapa852 發表於 22-11-7 09:58
認真講, 雖然上智過往DSE成績出色, 但其實我一直都無當佢係B1A, 佢只係"接近B1A"
睇下咁多年嚟既成績:

佢已經係SSP成績最好嘅一間中學,俾吓面都應該算佢係B1A啦,2016-2021 5YA 4+ 係73.7%, 都接近75%, 雖然冇5+% 資料….
咁睇嚟,論名氣、成績、音樂,林護係完勝

作者: DD仔    時間: 22-11-7 10:37

Poyau 發表於 22-11-7 00:39

如果根據EK標準,沙崇應該都可以算係B1A啩不過肯定係排喺曾記和沙呂之後。沙呂2022 5+ 38.8%/ 4+ 77.1%.

作者: jesswu    時間: 22-11-7 11:03

0030 發表於 22-11-7 10:04

估計35-40人左右

請問全級幾人?
有特異係咪優先上

作者: 0030    時間: 22-11-7 11:09

全級幾多人我就不知道了,包含特異功能的人了
作者: hkpapa852    時間: 22-11-7 11:14

DD仔 發表於 22-11-7 10:37
如果根據EK標準,沙崇應該都可以算係B1A啩不過肯定係排喺曾記和沙呂之後。沙呂2022 5+ 38.8%/ 4 ...

沙呂其實係近幾年先公佈多D佢既DSE成績, 叫"勉強"可當B1A (其實未達我既B1A要求)

整體5+比例4主科5+平均整體4+比例4主科4+平均
2011-2012
2012-2013
2013-2014
2014-2015
2015-201636.20%30.63%75.00%68.25%
2016-201738.90%32.38%75.00%72.88%
2017-201834.10%31.13%74.60%72.75%
2018-201942.10%39.08%79.20%80.45%
2019-202031.20%30.21%69.57%
2020-202133.80%31.13%74.10%73.90%
2021-202238.80%34.83%77.10%79.28%

作者: DD仔    時間: 22-11-7 11:26

hkpapa852 發表於 22-11-7 11:14
沙呂其實係近幾年先公佈多D佢既DSE成績, 叫"勉強"可當B1A (其實未達我既B1A要求)

喺你咁高嘅標準下,請問你有冇個絕對B1A list俾大家參考吓?

作者: hkpapa852    時間: 22-11-7 11:41

DD仔 發表於 22-11-7 10:37
如果根據EK標準,沙崇應該都可以算係B1A啩不過肯定係排喺曾記和沙呂之後。沙呂2022 5+ 38.8%/ 4 ...
講完沙呂, 又講下沙崇
其實沙崇係近6-7年成績先升到達B1A水平, 不過近兩三年可能又滑落番

上兩年沙崇校務報告無再公佈4+同5+, 前年(2019-202)話係之前一年差(2018-2019). 上年就改玩 "5年平均"

3 or above4 or above5 or above5* & 5**
2012-2015 Average>93%>65%~25%~10%
2017-2021 Average~97%>76%~34%~14%

用番已知既資料:

整體5+比例整體4+比例4主科4+平均
2011-2012No info
2012-2013No info
2013-2014No info
2014-2015No info
2015-201634.20%79.10%
2016-201734.90%76.80%
2017-201833.00%78.50%76.92%
2018-201937.30%79.30%76.85%
2019-2020<37.30%71.78%
2020-202175.55%
2021-2022TBC

沙崇2017-2021年既"5年既整體4+平均"係>76%, "5年既整體5+平均"係~34%

(1) 先估計2020同2021年既整體5+:

- 5年平均係34%, 即5年累計係: 170%.
- 單計2017-2019三年, 已合共 105.2%, 即係餘下: 64.8%

如平均計, 沙崇 2020 同 2021年既整體5+, 大約只有 64.8% / 2 =32.4%

(2) 先估計2020同2021年既整體4+:

- 參考過往4+成績, 沙崇整體4+普遍較主科4+平均高~3%, 所以:
  2020: 71.78% + 2.5% = 74.28%
  2021: 75.55% + 2.5% = 78.05%

- 再放番去計5年平均, 係 77.39% > 76%, 符合校務報告講法

沙崇成績始乎未能站穩B1A, 但比起九龍城區大部份"所謂B1A"中學, 成績絕對有過之而無不及

作者: hkpapa852    時間: 22-11-7 12:46

DD仔 發表於 22-11-7 11:26
喺你咁高嘅標準下,請問你有冇個絕對B1A list俾大家參考吓?

我要求比較高, 而且純睇DSE成績, 如由第一屆DSE成績開始計, 得呢堆學校長期達B1A成績 (即至少有6年達B1A水平)

直資男

直資女

直資男女

官津男

官津女

官津男女

HK1

SPCC

HK2

SPCS

QC

MSS

HK3

BPS

張祝珊

KL1

SDGS

QES

KL3

HYS

LSC

MCS

KL4

GHS

保一

NT1

林護

NT2

荃官

NT5

鄧顯

NT7

曾肇添

如只計近5/6年, SPC也可上榜

沙崇, 沙呂, 百周年李兆忠, 港同等成績雖好, 但長期5+或4+未達我心中既要求

作者: DD仔    時間: 22-11-7 13:03

hkpapa852 發表於 22-11-7 12:46
我要求比較高, 而且純睇DSE成績, 如由第一屆DSE成績開始計, 得呢堆學校長期達B1A成績 (即至少有6年達B1A水 ...

多謝晒呀
你個表喺手機上錯位咗,喺電腦上就very good.
我自己覺得應該俾SPC上埋榜,以作鼓勵
SMCC喺坊間排名超高,但呢度冇份,相信大家都知咩事

作者: Zleep    時間: 22-11-7 13:39

我要求比較高, 而且純睇DSE成績, 如由第一屆DSE成績開始計, 得呢堆學校長期達B1A成績 (即至少有6年達B1A水 ...
終於等到呢個表了

作者: hkpapa852    時間: 22-11-7 13:41

Zleep 發表於 22-11-7 13:39
終於等到呢個表了
一定有好多人唔開心
作者: Zleep    時間: 22-11-7 13:47

hkpapa852 發表於 22-11-7 13:41
一定有好多人唔開心
如果個表係只focus學術,我個人十分同意1A 只應係上表果幾間值。

但bixxxxx 果度連聖母都叫1A, 而屯門四大之二 (lkk 同陳瑞芝)又叫1A, 話就話分左3個band 然後再每個band 再細分abc,夾硬要分全港學校平均係9個區入面,咁其實又係取巧。

所以我贊成係達到某一個4+, 5+ 水平先叫做1A

作者: medicine    時間: 22-11-7 13:48

一定有好多人唔開心
放多幾間,比如下面有提到的全部擺上去.
作者: worldcat    時間: 22-11-7 14:10

medicine 發表於 22-11-7 13:48
放多幾間,比如下面有提到的全部擺上去.

之後括主(後補)

作者: Poyau    時間: 22-11-7 15:55

DD仔 發表於 22-11-7 00:58

計5YA(五年平均數) 四捨(>)五入(~)
前幾年 整體5+/4+ 及 33222 差不多
對比以往有進步

年份 平均 整體5+ | 整體4+ | 33222
-----------------------------------------------------
2021 5YA ~34% | >76% | ~95%
2020 5YA >34% | >77% | ~96%
2019 5YA ~33% | ~76% | ~95%
2018 5YA >31% | ~74% | >93%
2017 5YA >29% | ~71% | ~92%
2016 5YA ~27% | >68% | ~89%
2015 4YA ~25% | >65% | ~87%

作者: DD仔    時間: 22-11-7 15:56

一定有好多人唔開心

係喎,medicine同worldcat提起,雖然正選B1A只有16間,waiting有機會比較接近上榜嘅,會係邊幾間?應該唔只你寫出嚟嗰啲啩?

作者: hkpapa852    時間: 22-11-7 16:15

DD仔 發表於 22-11-7 15:56
係喎,medicine同worldcat提起,雖然正選B1A只有16間,waiting有機會比較接近上榜嘅,會係邊幾間?應該唔 ...

再check 番, 應該保一都算B1A

整體4+比例

4主科4+平均

整體5+比例

4主科5+平均

2011-2012

37.70%

2012-2013

37.40%

2013-2014

76.20%

38.60%

2014-2015

37.30%

34.70%

2015-2016

81.20%

77.28%

39.10%

35.23%

2016-2017

78.40%

78.10%

39.30%

35.15%

2017-2018

70.05%

29.30%

25.68%

2018-2019

80.38%

41.70%

38.28%

2019-2020

76.78%

36.20%

32.15%

2020-2021

76.03%

29.90%

24.50%

2021-2022

72.78%

36.60%

30.68%

作者: 7-seven    時間: 22-11-7 16:19

考生人數、2/3/4 electives都大大影響5 %輸出。話時話,依家俾升中家長睇數據係咪應該刪咗LS科。我心中B1A唔超過15間利申:普通津校家長,毋打頭。

作者: 7-seven    時間: 22-11-7 16:24

一定有好多人唔開心

唔care個虛名一定唔會嬲,隔離x仁吵到拆天咁

作者: eit2003    時間: 22-11-7 16:31

Sorry, 我想提提您... MSC係民生,MCS先係瑪利諾修院
作者: eit2003    時間: 22-11-7 16:36

仲有HK1既 YWGS呢?
呢間應該都符合要求...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5