教育王國

標題: 大圍培僑書院小學 [打印本頁]

作者: MLPW    時間: 22-10-20 18:00     標題: 大圍培僑書院小學

明天出二面,等大家報喜。
純粹無聊問下
大家小朋友條片view左幾多次?

作者: cocotea    時間: 22-10-20 19:04

MLPW 發表於 22-10-20 18:00
明天出二面,等大家報喜。
純粹無聊問下
大家小朋友條片view左幾多次?

英文8次
中文4次
你幾多次?

作者: Philichak    時間: 22-10-20 19:29

其實有邊次係自己view, 邊次係老師
面對幾千條片, 感覺佢無咁得閑睇完又睇.
作者: po770    時間: 22-10-20 19:53

Philichak 發表於 22-10-20 19:29
面對幾千條片, 感覺佢無咁得閑睇完又睇. ...

你地最後一次係幾時睇過?我係3星期前,感覺冇睇過

作者: melodychui    時間: 22-10-20 19:56     標題: 回覆樓主:

兩條片各3次
應該GG...

作者: Philichak    時間: 22-10-20 19:56

回覆 po770 的帖子

睇返大約十月一號睇左, 顯示3次.明天都公布啦, 唔洗想咁複雜

作者: MLPW    時間: 22-10-20 19:58

我個條今日最後一次view 第9次

作者: MLPW    時間: 22-10-20 20:17

Philichak 發表於 22-10-20 19:29
面對幾千條片, 感覺佢無咁得閑睇完又睇. ...

我自己冇睇,link只係交比學校,所以留意到真係睇完又睇。

作者: po770    時間: 22-10-20 20:17

Philichak 發表於 22-10-20 19:56

睇返大約十月一號睇左, 顯示3次.明天都公布啦, 唔洗想咁複雜

咁我可以byebye 啦

作者: Philichak    時間: 22-10-20 20:38

你慘得過我, 我地確疹緊都要拍片. 隨便拍完算.
作者: manto216    時間: 22-10-20 20:47

melodychui 發表於 22-10-20 19:56
兩條片各3次
應該GG...
唔一定既,我都係各睇2次,但我覺得自己小朋友應該可以下一round
作者: melodychui    時間: 22-10-20 21:08

manto216 發表於 22-10-20 20:47
唔一定既,我都係各睇2次,但我覺得自己小朋友應該可以下一round

阿女 拍片拍到喊,兩段片內容都離題。

作者: beefu    時間: 22-10-21 09:31

manto216 發表於 22-10-20 20:47

我都係每條片各睇左2次

作者: Cfwongthomas    時間: 22-10-21 17:42

準備倒數!
作者: kakokkkk    時間: 22-10-21 17:59     標題: 回覆樓主:

大家有second in 嗎?

作者: melodychui    時間: 22-10-21 18:02

Cfwongthomas 發表於 22-10-21 17:42
準備倒數!

如預期,GG...

作者: Philichak    時間: 22-10-21 18:03

邊個話今年易左,捉佢出黎。
作者: Cfwongthomas    時間: 22-10-21 18:07

有呀yeah!
作者: melodychui    時間: 22-10-21 18:11

Philichak 發表於 22-10-21 18:03
邊個話今年易左,捉佢出黎。

題目唔是難,阿女已盡力了。

作者: manto216    時間: 22-10-21 18:17

beefu 發表於 22-10-21 09:31
我都係每條片各睇左2次
你有second in嗎? 我哋都好彩過咗關
作者: Philichak    時間: 22-10-21 18:21

melodychui 發表於 22-10-21 18:11
題目唔是難,阿女已盡力了。
果2條題除咗考背書之外我唔認為佢了解到d乜,怪唔得d人選wkf都唔讀佢。
作者: Cfwongthomas    時間: 22-10-21 18:24

Philichak 發表於 22-10-21 18:21
果2條題除咗考背書之外我唔認為佢了解到d乜,怪唔得d人選wkf都唔讀佢。
關背書咩事?
作者: Vengerov    時間: 22-10-21 18:32

有2nd in
作者: melodychui    時間: 22-10-21 18:39

WKF的拍片要求不同,兩間實力上又差一條街,冇得比較

作者: ggarethh    時間: 22-10-21 18:43

好彩過關有得2nd in
想問下2nd in考咩?

作者: manto216    時間: 22-10-21 18:45

melodychui 發表於 22-10-21 18:39
想請問下邊間好啲? 新界區學校冇咁熟, 唔該
作者: melodychui    時間: 22-10-21 18:47

manto216 發表於 22-10-21 18:45
想請問下邊間好啲? 新界區學校冇咁熟, 唔該

你是講新界那個區份?
沙田大圍是最多名校

作者: Siusiu5    時間: 22-10-21 18:47

我段片各睇左2次,慶幸過了關
作者: volar    時間: 22-10-21 18:48

請問點樣差一條街?  邊方面?
   邊間係頭邊間係尾?

作者: manto216    時間: 22-10-21 18:50

melodychui 發表於 22-10-21 18:47
你是講新界那個區份?
沙田大圍是最多名校
我想問下王錦輝同埋培僑,唔該
作者: manto216    時間: 22-10-21 18:54

其實以拍片來講, 呢間算係最容易咩都唔使背
作者: melodychui    時間: 22-10-21 18:55

manto216 發表於 22-10-21 18:50

如果妳有睇 學校介紹 應該知道 WKF好著重學業(唔是happy school),即場表演英文和普通話 學生 的能力是唔錯。相反培僑 校長 推銷學校教學模式多元化,你搞唔掂DSE 可以改考foundation 去連結指定英國高等院校。

作者: melodychui    時間: 22-10-21 18:55

如果妳有睇 學校介紹 應該知道 WKF好著重學業(唔是happy school),即場表演英文和普通話 學生 的能力是唔錯。相反培僑 校長 推銷學校教學模式多元化,你搞唔掂DSE 可以改考foundation 去連結指定英國高等院校。

作者: melodychui    時間: 22-10-21 18:57

manto216 發表於 22-10-21 18:54

同意 題目不是難,但阿女做唔到,沒辦法。

作者: lingau123    時間: 22-10-21 18:58

各有捧場客,面試過5關斬6將有offer 先選擇吧

作者: manto216    時間: 22-10-21 19:02

lingau123 發表於 22-10-21 18:58
各有捧場客,面試過5關斬6將有offer 先選擇吧
住九龍,冇報wkf,f 純粹想睇下自己有冇報錯名
作者: manto216    時間: 22-10-21 19:06

melodychui 發表於 22-10-21 18:57
同意 題目不是難,但阿女做唔到,沒辦法。
我記得其他post你個女係細b 已經好叻了, 多啲鼓勵佢就會做得更加好啦
作者: melodychui    時間: 22-10-21 19:10

manto216 發表於 22-10-21 19:06
我記得其他post你個女係細b 已經好叻了, 多啲鼓勵佢就會做得更加好啦

考試是阿女,不可能每一項考試都過五關斬六將,只希望她吸收面試經驗,盡力而為。

大家順利進入第二輪面試,正式與培幼對戰,祝大家順利出線。

作者: tcdino    時間: 22-10-21 19:24

melodychui 發表於 22-10-21 18:55
如果妳有睇 學校介紹 應該知道 WKF好著重學業(唔是happy school),即場表演英文和普通話 學生 的能力是 ...
https://topick.hket.com/article/3378780?r=cpstna
如果看這新聞,wkf成績其實不及好多直資
所以是否真的比pk學術好呢

作者: kyinyin    時間: 22-10-21 19:32

melodychui 發表於 22-10-21 18:55
如果妳有睇 學校介紹 應該知道 WKF好著重學業(唔是happy school),即場表演英文和普通話 學生 的能力是 ...
我睇過數據,培僑DSE成績比WKF好一截架喎
作者: melodychui    時間: 22-10-21 19:34

tcdino 發表於 22-10-21 19:24
https://topick.hket.com/article/3378780?r=cpstna
如果看這新聞,wkf成績其實不及好多直資
所以是否真的 ...

有睇開直資和私校 公開試成績,對比傳統BAND 1津校轉直資,WKF只是中游份子,SPCC歷史和學術成就 一定 優勝WKF!怎可以比較?

作者: tcdino    時間: 22-10-21 19:37

melodychui 發表於 22-10-21 19:34
有睇開直資和私校 公開試成績,對比傳統BAND 1津校轉直資,WKF只是中游份子,SPCC歷史和學術成就 一定 優 ...

不是比較spcc,新聞有其他直資數據入到oxbridge,沒有wkf

作者: melodychui    時間: 22-10-21 19:38

kyinyin 發表於 22-10-21 19:32
我睇過數據,培僑DSE成績比WKF好一截架喎

WKF最好的學生不是考DSE! 培僑只有DSE和FOUNDATION選擇。

我不是推銷WKF有幾好,但WKF每年報考人數過5千人,有一定吸引力。今年出左一位資優狀元IGCSE學生。

作者: melodychui    時間: 22-10-21 19:42

tcdino 發表於 22-10-21 19:37
不是比較spcc,新聞有其他直資數據入到oxbridge,沒有wkf

我沒有說培僑差,否則我不會報名。但兩間學校高中考試有不同選擇,由你們(未來用家)決定去向。

作者: Philichak    時間: 22-10-21 20:03

manto216 發表於 22-10-21 18:54
平心而論叫我去演講一分鐘,唔提前準備邊做得到好?結果咪即係叫父母度稿,小朋友背誦囉。
另外一個話題,我覺得Wkf做得好,起碼佢會睇portfo,會睇才藝,判斷收唔收既材料比較多。pk真係不明不白。

作者: lavender_mum    時間: 22-10-21 20:25

培僑幼稚園學生係咪都要出公海一齊考小學?如果佢哋有優勢,會食咗幾多位?

作者: manto216    時間: 22-10-21 20:26

Philichak 發表於 22-10-21 20:03
平心而論叫我去演講一分鐘,唔提前準備邊做得到好?結果咪即係叫父母度稿,小朋友背誦囉。
另外一個話題, ...
我其他學校都有度稿, 呢間嗰兩條題目淨係同小朋友rehearsal咗兩三次, 我只係覺得呢兩題係圍繞住生活, 所以唔使點背啫, 不過間間學校嘅收生準則都唔同, 盡力就好了
作者: Philichak    時間: 22-10-21 20:47

manto216 發表於 22-10-21 20:26
我其他學校都有度稿, 呢間嗰兩條題目淨係同小朋友rehearsal咗兩三次, 我只係覺得呢兩題係圍繞住生活, 所 ...
平日訓練夠,恭喜你,加油2nd in。
作者: CharlotteCSY    時間: 22-10-21 20:47     標題: 回覆樓主:

感恩,入左2nd round

作者: 肥仔爸B    時間: 22-10-21 21:04

回覆 melodychui 的帖子

其實培僑都有IAL考,佢都有出過狀元,入到牛津
https://www.puikiu.edu.hk/tc/news_detail.php?id=51

作者: lingau123    時間: 22-10-21 21:06     標題: 回覆樓主:

培橋仲有度好,唔洗in 家長

作者: tcdino    時間: 22-10-21 22:11

melodychui 發表於 22-10-21 19:42
我沒有說培僑差,否則我不會報名。但兩間學校高中考試有不同選擇,由你們(未來用家)決定去向。
...
其實各有各的特色和優勢,希望大家都有適合的offer
作者: Sing13    時間: 22-10-22 10:46     標題: 回覆樓主:

两間都是4-6千人报名,自己小朋友有offer個間就是最好的。
至於培僑既面試模式,將家長既努力化為小朋友既表現,還是喜歡其他直資面試模式—家長親身上陣好呢?
小朋友英普演講在培僑從小一開始可以算是家常便飯。海報,漫畫,拍片,group project…

作者: dirtybb2000    時間: 22-10-22 11:53

大家邊一日2nd in?
作者: mavis222    時間: 22-10-22 12:01

Philichak 發表於 22-10-21 20:03
另外一個話題, ...

感覺培橋係收開朗活潑小朋友,睇佢地表情,語調等等!同埋係咪過份背誦!

作者: deco99    時間: 22-10-22 12:28

melodychui 發表於 22-10-21 19:42
...

係你講兩間學術爭一條街先有咁多人有疑惑,呢兩間學校各有特色,培僑dse成績好,wkf好多人揀國際路線,我都唔知你講邊間好一條街

作者: melodychui    時間: 22-10-22 12:35

deco99 發表於 22-10-22 12:28
係你講兩間學術爭一條街先有咁多人有疑惑,呢兩間學校各有特色,培僑dse成績好,wkf好多人揀國際路線,我 ...

表達不理想,請見諒。

從學校介紹會中

WKF:預期是一間對學術有要求學校
培僑:讓小朋友在學習找到樂趣

為何這樣說?拍片格式要求不同,前者要求表現自己才華,後者描述情景。

這是 我想說 兩者不同之處。

那一間適合看各家長對小朋友要求和意向了。

作者: Philichak    時間: 22-10-22 12:52

mavis222 發表於 22-10-22 12:01
感覺培橋係收開朗活潑小朋友,睇佢地表情,語調等等!同埋係咪過份背誦!
...
我2條片都係小朋友自己諗講咩, 我就幫加少少細節拖時間, 所以過程都好開心, 同埋好快錄哂.結果都係失敗左, 如果話檢討問題, 可能係用詞簡單囉, 我地本身沒養動物, 拎隻毛公仔吹水.
中文果度用左廣東話, 可能佢地想聽普通話掛, 始終係全港第一既紅底學校.

作者: Philichak    時間: 22-10-22 13:01

melodychui 發表於 22-10-22 12:35
表達不理想,請見諒。

從學校介紹會中
我反面覺得相反, WKF係較多校隊同課外活動, 第3語言之類, 感覺唔會要小朋友死讀爛讀應付考試, 興趣行先.培僑就係考試成績比較好, 強大既升海外大學支援.

作者: Sing13    時間: 22-10-22 13:04

melodychui 發表於 22-10-22 12:35
表達不理想,請見諒。

從學校介紹會中

wkf要求既才藝表演是直資學校中獨有既。我相信wkf重視小朋友興趣。
培侨過往小一面試相當重視學術,大概同三私一直要求差唔多,有培僑offer,有三私一直offer既相當普遍。在二面中就會見到。
培僑在過去冇疫情時既面視安排,唔使小朋友演講,全憑小朋友一己之力。
當學校收到一班學術好既小朋友反而唔使操,小學主要是培養學習樂趣,演講英普流利算唔算操?

作者: melodychui    時間: 22-10-22 13:07

Philichak 發表於 22-10-22 12:52
我2條片都係小朋友自己諗講咩, 我就幫加少少細節拖時間, 所以過程都好開心, 同埋好快錄哂.結果都係失敗左,  ...

個人認為用字簡單不是落選問題,也許是表達不到為何選這小動物。中文題目,即使用普通話介紹活動,順利進入第二輪面試,小朋友有信心可以用普通話作答?也許與英文題相同,未能描述與好朋友活動事情。

作者: Carly0909    時間: 22-10-22 13:32

Sing13 發表於 22-10-22 13:04
wkf要求既才藝表演是直資學校中獨有既。我相信wkf重視小朋友興趣。
培侨過往小一面試相當重視學術,大概同 ...

去完WKF見完家長之後,校方好好,特別安排左講座,係關於音樂藝術/ 語言方面講座比家長等小朋友時候選聽,可能因為音樂可以陶冶性情,對小朋友身心成長都好,所以感到校方對呢方面都好注重。
當然,學術都有再考小朋友,我諗學校除學術上,都好注重小朋友全人發展,感覺WKF學術同興趣幾平衡。

最重要教學模式適合小朋友,DSE成績年年唔同,依家d學校咁鍾意揀精英,到自己小朋友果陣可能已經唔同晒!無謂比較。

作者: Sing13    時間: 22-10-22 15:56

melodychui 發表於 22-10-22 13:07
個人認為用字簡單不是落選問題,也許是表達不到為何選這小動物。中文題目,即使用普通話介紹活動,順利進 ...

培僑面試用廣東話或普通話同結果冇關係,好多學生都是入去先學普通話。
培僑二面人數兩千人,下一輪競爭更加激烈。
至於家長,offer唔使多,一個心儀既offer就足夠。
另外,小一面試卷學術要再卷埋才藝?

作者: CharlotteCSY    時間: 22-10-22 16:09

Sing13 發表於 22-10-22 15:56
培僑面視用廣東話或普通話同結果冇關係,好多學生都是入去先學普通話。
培僑二面人數兩千人,下一輪競爭更 ...

同意,土生土長嘅土香港小朋友,冇可能用普通話演講一分鐘吧。我見小紅書好多內地小朋友有考培僑,佢地用普通話就好合理囉。

入到second in嘅   
first in 止步嘅仲有好多學校未開始interview,最後仲有音樂椅呢。
呢個遊戲有排玩...大家都加油吧!

作者: melodychui    時間: 22-10-22 16:10

Carly0909 發表於 22-10-22 13:32

去完WKF見完家長之後,校方好好,特別安排左講座,係關 ...

每一間出名的學校都離不開學術和才藝,在家長視覺,小朋友能多方面發展,減輕因‘’讀書不是求分數‘’的謬誤壓力。在學校名聲,能培育優秀的學生可增加知名度,這是win win的理念。

每年DSE 和 IB 成績有異,難以用每年狀元數量和平均成績作名牌排名,畢竟學習的是小朋友,我們希望他/她們在愉快環境下得到知識。更何況,直資和私校在教育局框架內彈性較大,不需要一面倒履行國教或其他難以想像的科目。

作者: LittlemBB    時間: 22-10-22 17:30

我兩條片一樣都係小朋友自己諗講咩,我小朋友記性一般,要佢跟稿讀一定無可能。我地都無養寵物,叫佢自己諗想養咩!?佢話 fox and rabbit 甘我覺得無問題呀。

就算成功入二面與否,我覺得小朋友只得5歲,已經好叻,應該欣賞小朋友。另一方面,就算入唔到二面,唔代表小朋友唔叻,亦唔代表學校有問題/學校唔好/學校招生手法有問題。

如果唔成功,我覺得

作者: tcdino    時間: 22-10-22 18:09

deco99 發表於 22-10-22 12:28
係你講兩間學術爭一條街先有咁多人有疑惑,呢兩間學校各有特色,培僑dse成績好,wkf好多人揀國際路線,我 ...
exactly
作者: tcdino    時間: 22-10-22 18:34

拍片應該自信比所用的語言(普通話還是廣東話)較重要
作者: Cfwongthomas    時間: 22-10-22 22:30

我2條片都係小朋友自己諗講咩, 我就幫加少少細節拖時間, 所以過程都好開心, 同埋好快錄哂.結果都係失敗左,  ...
唔會啦,我用廣東話。亦都識幾個都係用廣東話過到。
作者: mavis222    時間: 22-10-22 22:38

Cfwongthomas 發表於 22-10-22 22:30
唔會啦,我用廣東話。亦都識幾個都係用廣東話過到。

我都係廣東話啊

作者: Philichak    時間: 22-10-22 23:23

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: soyvonne    時間: 22-10-23 00:32

Philichak 發表於 22-10-22 23:23
**** 該帖被屏蔽
其實大家都係係呢個殘酷嘅小一入學遊戲中徬徨無助的家長,本是同根生,相煎何太急。多點鼓勵,少點嘲笑。希望大家都有順心的結果。
作者: Philichak    時間: 22-10-23 00:45

soyvonne 發表於 22-10-23 00:32
有幸係管理員蔽屏前看到你的片,不如我分享下能進級的影片內容是怎樣:-
老師好,我係XXX,今日我想分享一 ...
謝謝提供影片,你的內容比較充實,亦有較深的詞彙,我估我仔應該未識得。如果普遍考生係咁既程度,的確係會比下去了。
作者: gallychu    時間: 22-10-23 07:16

係度睇到話培僑兩條題目都講求背誦,
我地拍片時未夠五歲,無背誦,
拍前我俾小朋友睇返當日既相,
教佢做小動作生動啲,又容易記內容,
我地用廣東話拍左三次就完成,
至於英文題,我地都無養竉物,
但留意any呢個字,有發揮創意空間,
呢條片易拍過培正,
仲有機會都小朋友分享返佢既想法

作者: poonhome    時間: 22-10-23 10:06

Philichak 發表於 22-10-22 23:23
**** 該帖被屏蔽 ****

我都睇左,請問入唔入到second in?

作者: 兔兔小馬甲    時間: 22-10-23 10:20

應該廣東話事掛,我身邊嘅朋友全部用廣東話,全部都入到第二輪。
作者: Philichak    時間: 22-10-23 10:35

有幸係管理員蔽屏前看到你的影片,你的影片除了內容單薄,咬字亦都不清。(這一代的小朋友,往往是重英輕 ...
好具體既意見,真係要學起來,雖然今年的直資遊戲玩完,明年仲有叩門要拍片。口齒問題我都知道,我仔平常講嘢唔會咁幼稚,當佢不安就會嗲聲要人安慰,都係經驗不足既問題。如果要進步的話,我都要想辦法增加多d社交活動,如你說多拍影片,豐富返詞彙,最緊要係有信心對陌生人。現況都係in完全部都reject,連waiting都無,我哋大人俾心機,但小朋友性格慢熱,都只能怪遊戲太嚴苛,活潑仔有好大優勢,當初擺多左時間谷學術同才藝,表現唔出來就失去意義。今日係去in林文燦,最後最後最後的機會,offer唔洗多,一個就夠,望主保佑。

作者: Jean1769    時間: 22-10-23 10:35

有幸係管理員蔽屏前看到你的影片,你的影片除了內容單薄,咬字亦都不清。(這一代的小朋友,往往是重英輕 ...

其實那些一堆獎座做背景的,真係好老土。人仔細細點會有乜野獎,咪就係果d拎獎要比錢的豬肉比賽,難道學校唔知咩。反而更顯出家長有點怪獸。

朋友個仔是早兩年的offer king, 短片背景只是一面白牆,但人仔坐定定,淡定大方咬字清楚,表情自然

作者: Philichak    時間: 22-10-23 10:40

poonhome 發表於 22-10-23 10:06
我都睇左,請問入唔入到second in?
衰左了,我都有拍wkf,有得in.
作者: melodychui    時間: 22-10-23 12:31

Philichak 發表於 22-10-23 10:40

我沒有看影片,見其他家長回覆,有感而發。背景是什麼不是重要,反而是內容和主體是否符合學校要求。

小朋友都是人,在父母面前對住鏡頭咬字不清是正常...緊張,腦海一片空白。

加油,只要多練習,對未來不同的面試有幫助。

作者: tcdino    時間: 22-10-23 12:50

這位家長很有心給你寶貴的意見。我也看到,發現你幾條片,其實培僑是拍得比wkf差,wkf不見得口齒有大問題,故事好流暢,孩子斯文可愛,很討好;
可能是培僑準備的時間趕才緊張失準和內容單薄;
可以試下參加朗誦,訓練咬字發音和自信

作者: mlsbbe    時間: 22-10-23 13:14

Or it shows that the parent maybe overprotective & overbearing, trying to force the child to rote memorise something that doesn't matter in the  long run.  Do you think the child enjoys spending the next 2 days rote memorizing, and trying to get them to act in a way that would "tick all the boxes"?

That, in my opinion, just reflects the questions were designed to find certain type of students that would be great administrators & lawyers, rather than independent thinking, innovative & creative children.  

I myself, gave up after a few hours trying to get my child to rote memorise this exercise because I didn't want my child to feel  bad and affect  future interviews, and more importantly, it made me realise that this was not the right school I was looking for my child

作者: Carly0909    時間: 22-10-23 14:16

Philichak 發表於 22-10-23 10:40

我都有幸尋晚睇到你仔仔條片啊
我覺得你小朋友拍WKF同培僑段片效果差好遠… 培僑好似背唔到,眼神好似睇緊貓紙咁(可能唔係,但似)
而WKF果段無論係眼神同談吐咬字都好過培僑果段,同時都發揮到佢活潑果面,所以WKF有得in係正路

培僑我無報唔知咩題目,但中文題聽落好普通同朋友去公園玩,無乜加分位。同埋用左叠字個下比較出。

不過我覺得你仔仔個樣都Smart!
一定有好學校收佢

作者: LittlemBB    時間: 22-10-23 14:41

Philichak 發表於 22-10-23 10:35
好具體既意見,真係要學起來,雖然今年的直資遊戲玩完,明年仲有叩門要拍片。口齒問題我都知道,我仔平常講 ...

好多都11月先出 second in, 你又知甘快玩完黎個遊戲既?

作者: Sing13    時間: 22-10-23 15:01

mlsbbe 發表於 22-10-23 13:14
Or it shows that the parent maybe overprotective & overbearing, trying to force the child to rote m ...

“That, in my opinion, just reflects the bad way the questions were designed to find certain type of students that would be great administrators & lawyers, rather than independent thinking, innovative & creative children.”

培僑面試都是老師負責,估計有客觀評分標準。以我觀察,選出既學生是學術好,守紀律,父母重視小朋友學習個班。

課程設計好多是用project形式,冇標準答案,要求獨立思考,主動性,創意。中英都是用校本課程。

正是因為有前述三者既學術保證,才可以在此基礎上增潤,保證后者既質素。另外,如果父母在小一面試都已經做足准備,將來點會唔重視小朋友學習?

亦有直資學校面試時重視小朋友創意等特質。例如3 in時見校長,但都要先過前兩關。

作者: mlsbbe    時間: 22-10-23 15:44

Sing13 發表於 22-10-23 15:01
“That, in my opinion, just reflects the bad way the questions were designed to find certain type o ...

As I said, the school has many excellent alumni working in the government and lawyers.  These professions require qualities that include the ability to talk and be expressive, which is what this test was about.  

I'd imagine if you lack those qualities, then certain people like engineers and scientist would be filtered out in the first round; they aren't exactly known to be expressive.

There are many intelligences that make successful people, such as emotional intelligence, verbal intelligence, spatial intelligence. The first round, is just a test of verbal intelligence; to be successful in society, you don't need to be verbally intelligent, but this round may filter out the rest of those qualities that enable a successful individual in society.

For example, Elon musk isn't known exactly to be verbally intelligent, but he makes up for it in many areas.  If a Chinese Elon Musk did the video, he may not even get through this round.  

That being said, there is a limit to testing how serious the parents are, and not something that can be tested in a 3 minute video to be done within 2 days.  Being serious is one thing, but there's also evidence that being seriously over-bearing will have an unhealthy effect on the child too.  

作者: Sing13    時間: 22-10-23 16:36

mlsbbe 發表於 22-10-23 15:44
As I said, the school has many excellent alumni working in the government and lawyers.  These profe ...

兩日內完成三分鐘video, 所有學生都是一樣要求,越多時間,越容易搵到外面既協助,video更多增潤既空間,從依方面講兩日內完成亦公平。
換一個角度想,內向既小朋友反而在此輪是可以得到家長的協助。
家長亦要明白遊戲規則是幾千人中選百幾個,大概是4%概率。就算小朋友是top 10%,都要報多幾間先有offer。
無疑好多叻既小朋友成為漏網之魚。但學校亦不難搵到適合學校既學生,而這班學生亦肯定唔會是蠢。
最後各間直私學校選出適合既學生,我覺得各校既生源都差唔多,亦是緣份既遊戲。家長要做好打持久戰既準備。

作者: manlee22    時間: 22-10-23 17:24

CharlotteCSY 發表於 22-10-22 16:09
同意,土生土長嘅土香港小朋友,冇可能用普通話演講一分鐘吧。我見小紅書好多內地小朋友有考培僑,佢地用 ...

我都見到果啲港漂操到個小朋友就係好誇張呀

作者: Anne_Hall    時間: 22-10-23 19:06

上年小朋友拍左幾間,小朋友好怕羞,但拍片表現較好。總結經驗係笑多啲,表現自信。用多啲動作或者用埋道具。
拍攝內容豐富而帶出意義,所以家長要落苦功鋪排,小朋友要肯用短時間背。培僑今年開學前8月有2nd application, 有小朋友都係咁考入到,繼續加油!

作者: mlsbbe    時間: 22-10-23 19:25

回覆 Sing13 的帖子

The school has the right to test and filter out students in any way they want, I just doubt that this is the right method, that is just my opinion.  

If they are copying WKF to take videos as a first round filter, I personally think that it isn't really a good idea, to be honest. I looked at many of the videos take by other parents, and I thought it was really hard to tell if one kid was better than the other, especially if you are the top 10%.   Yes, one may speak much more fluently, but it's easy to catch up later on.  It can also be "faked" by the parents.  I was wondering if the admission personnel was just rolling a dice, or are they being overly stringent and just looking at points that don't really assess the innate talent of the child.

WKF students take the IGCSEs and A Levels and their results are really below average, compared to the international schools.  Their admissions results to Universities in the UK / HK isn't as good as the International Schools either. I was expecting them to be better given their selection criteria. I did some calculations and I remember WKF had something like a 2% admissions rate. That's better than Stanford, MIT, Oxford, Cambridge. The international schools don't even have admissions tests, and every year, many students land at top universities overseas and in Hong Kong. Not sure what went wrong with the local through train ...

I think one of the reasons for this is that while the nature of the international tests such as IB / A Levels look easier than DSE, I think it is deceptively so. While the content required for memorization is less, a lot of questions rely on your critical thinking skills rather than rote memorization. In fact, I think it really tests the child on the innate ability to think critically, to think on your feet. Something that can't be tested with a story telling video, made by your parents, when you are in K3. Of course, what kind of qualities you want in a student depends on your school philosophy, so I guess this has an effect on the outcome.  Maybe the school values hard work more than talent, or maybe the belief on parents role in overcoming a lack of talent?

作者: CharlotteCSY    時間: 22-10-23 22:01

manlee22 發表於 22-10-23 17:24
我都見到果啲港漂操到個小朋友就係好誇張呀

我睇過幾條片,英文唔係話非常勁,但都好ok,而佢地母語係普通話... 所以佢地戰鬥力都好強下

作者: Jean1769    時間: 22-10-23 22:19

CharlotteCSY 發表於 22-10-23 22:01
我睇過幾條片,英文唔係話非常勁,但都好ok,而佢地母語係普通話... 所以佢地戰鬥力都好強下
...

本地人愈來愈難玩,大陸愈來愈多港漂子女來港讀書、插班、搶學位,唔名校唔搶。係香港讀書,閒閒哋至少八大畢業(好多已係世界百強),大陸你可能做市狀元先去到好d的大學,所以而家大陸家長好興來港。再加上現在政府吸引「人才」的政策,我替香港仔女本地升學前景感到悲觀。

要知道本地人讀書,in general真係唔係人哋果皮。我細個果陣,人哋已經係背字典。

作者: Carly0909    時間: 22-10-24 00:51

Jean1769 發表於 22-10-23 22:19
本地人愈來愈難玩,大陸愈來愈多港漂子女來港讀書、插班、搶學位,唔名校唔搶。係香港讀書,閒閒哋至少八 ...

呢個真,我地去自行Maryknoll,都有個唔知呀爸定呀爺定親戚幫個係內地住緊既女仔遞表

作者: manlee22    時間: 22-10-24 09:08

CharlotteCSY 發表於 22-10-23 22:01
...

我見到嘅係高學歷港漂,英文都好勁喎。佢哋操到個小朋友真係好叻。咁你又放心,學校會平衡生態,唔會將間學校變成大陸學校嘅,加油

作者: deco99    時間: 22-10-24 10:15

Jean1769 發表於 22-10-23 22:19
本地人愈來愈難玩,大陸愈來愈多港漂子女來港讀書、插班、搶學位,唔名校唔搶。係香港讀書,閒閒哋至少八 ...

好多港漂嘅子女都係香港土生土長,人哋父母都係專業人士,小朋友叻都唔出奇。

作者: Jean1769    時間: 22-10-24 10:18

deco99 發表於 22-10-24 10:15
好多港漂嘅子女都係香港土生土長,人哋父母都係專業人士,小朋友叻都唔出奇。
...

不排除有些係咁,但不少係做保險(包裝為財務策劃),或者在港讀返個都會大學碩士(十零萬)拎個機會俾仔女來港讀書(as a dependent)。如有興趣知多點,可以上網找找這些內地來港升學agent,多到你唔信。

作者: Sing13    時間: 22-10-24 10:27

我見好多小學前列學生,家長都是來自內地。
來自內地既家長的確比較進取,例如深圳能夠升高中的學生約百分之四十幾。相反香港正正常常都讀到中六畢業。内地高考更是内地學生唯一目标。
由於封關原因,跨境學童清零,總體內地家長人數比以前少好多。
在直資學校,大家不用爭排名,小朋友身邊多啲叻人不是坏事,我覺得是良性競爭。

作者: f00130    時間: 22-10-24 13:25

純觀察 唔肯定係咪錯覺 培橋相比其他直私 是較多內地人/講國語的家庭報讀 上年2nd in 時剛巧坐附近等候的家長好幾位係講國語
作者: siushun    時間: 22-10-26 09:07

實力相差好遠?.....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5