教育王國

標題: Q Fin 出路仍好嗎? [打印本頁]

作者: kkhon    時間: 22-10-15 10:55     標題: Q Fin 出路仍好嗎?

如果數5**冇M數入到嗎?前境如何?謝謝指教!
作者: gracelam    時間: 22-10-15 13:05

kkhon 發表於 22-10-15 10:55
如果數5**冇M數入到嗎?前境如何?謝謝指教!

大學睇分收生,Qfin收得幾高分吓,参考吓:今年中大個M同LQ係best 5 30分,即平均每科有5*就ok。

作者: kkhon    時間: 22-10-15 15:32

gracelam 發表於 22-10-15 13:05
大學睇分收生,Qfin收得幾高分吓,参考吓:今年中大個M同LQ係best 5 30分,即平均每科有5*就ok。
...
今年降低左一分,對金融有興趣朝着目標發奮。
作者: gracelam    時間: 22-10-15 15:36

kkhon 發表於 22-10-15 15:32
今年降低左一分,對金融有興趣朝着目標發奮。

冇讀M科,大學第一年要追返晒,真係有心讀,建議考完DSE要预備吓,不過數學好就容易上手嘅,加油

作者: kkhon    時間: 22-10-15 15:44

gracelam 發表於 22-10-15 15:36
冇讀M科,大學第一年要追返晒,真係有心讀,建議考完DSE要预備吓,不過數學好就容易上手嘅,加油 :fortuna ...
Thanks
作者: ANChan59    時間: 22-10-16 13:07

冇讀M科,大學第一年要追返晒,真係有心讀,建議考完DSE要预備吓,不過數學好就容易上手嘅,加油 :fortuna ...

不過班同學係數學高手,自己追得嚟,一年頂別人4年?

作者: gracelam    時間: 22-10-16 13:19

ANChan59 發表於 22-10-16 13:07
不過班同學係數學高手,自己追得嚟,一年頂別人4年?

樓主話數有5**,應該易追D嘅。

作者: ANChan59    時間: 22-10-16 13:49

gracelam 發表於 22-10-16 13:19
樓主話數有5**,應該易追D嘅。

大學係特別要求有M1/M2,而要一定成績,如果冇,理論上不會收取的。

作者: gracelam    時間: 22-10-16 14:02

ANChan59 發表於 22-10-16 13:49
大學係特別要求有M1/M2,而要一定成績,如果冇,理論上不會收取的。

今年CU DSE收分,冇特别要求M科,UST印象都冇:

https://acrobat.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:8a54a70c-df74-3010-ad59-670d1ecfbccd

作者: ANChan59    時間: 22-10-16 14:32

gracelam 發表於 22-10-16 14:02
今年CU DSE收分,冇特别要求M科,UST印象都冇:

https://acrobat.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:sc ...

中大electives
1. 兩科sciences 或者
2. M1/M2 加一科 Science.

如果同分,你選擇1,抑或2?

作者: gracelam    時間: 22-10-16 14:53

ANChan59 發表於 22-10-16 14:32
中大electives
1. 兩科sciences 或者
2. M1/M2 加一科 Science.

回應樓主所問:

冇修M1/M2入到QFin嗎?

我都係答返樓主所問,夠分冇理由唔收。

#當然有修M科梗係好啲啦!

作者: ANChan59    時間: 22-10-16 14:55

gracelam 發表於 22-10-16 14:53
回應樓主所問:

冇修M1/M2入到QFin嗎?

明白。

冇M衝入去讀很大機會墊底,我保守d。

作者: bbc2018    時間: 22-10-16 15:58

數學5**, 如果有心追,考完DSE, 入大學前有機已經追到大部分M1/M2
平均一個禮拜一個chapter

作者: gracelam    時間: 22-10-16 16:24

bbc2018 發表於 22-10-16 15:58
數學5**, 如果有心追,考完DSE, 入大學前有機已經追到大部分M1/M2
平均一個禮拜一個chapter:joyous ...

作者: ANChan59    時間: 22-10-18 09:13

如果你说的前景是指就业前景,撇开一定要入一线投行,其他投行,其他工作也是非常有竞争力,例如MNC或大企业的MT,顾问公司,或者四大的顾问服务。

工资就一线投行,一线顾问公司,其他投行,其他顾问公司,MNC MT,其他MT,最低係四大。

如果是四大选Valuation, modelling and economics. 入职跟大队係低,但会加得快,升得快,因为对口,他们想请,但未必接受低工资起点。优点係传统上有足够时间考牌,及资助。

如果想更有竞争力,起码要修电脑minor,特别要修Python 。

作者: kkhon    時間: 22-10-18 17:09

回覆 ANChan59 的帖子

謝謝陳sir的資訊!看過收生加乘兒子只有數丶phy及chem有得加,其他M1/M2 及econ他冇都會蝕底d,睇黎都諗定plan B 。
作者: ANChan59    時間: 22-10-18 17:25

kkhon 發表於 22-10-18 17:09
回覆 ANChan59 的帖子

謝謝陳sir的資訊!看過收生加乘兒子只有數丶phy有得加,其他M1/M2 及econ他冇都會蝕 ...

勉強冇幸福!

Plan B 未常不是好事,希望你兒子找到更合適的課程。

作者: girl2016    時間: 22-10-21 06:30

請問知唔知如何搵到Q fin 要收Ib 幾多分? 謝謝

作者: ANChan59    時間: 22-10-23 10:57

girl2016 發表於 22-10-21 06:30
請問知唔知如何搵到Q fin 要收Ib 幾多分? 謝謝

最近唔知,几年前38-42。Maths HL 7。

作者: 無知人    時間: 22-11-21 13:44

好奇一問,數5**沒M?中學學校沒提醒家長嗎,家長也不察覺,不是很奇異嗎?能得數5**哪M1/M2得個4輕而易舉吧。這是不可思議的情況。

作者: ANChan59    時間: 22-11-22 08:48

無知人 發表於 22-11-21 13:44
好奇一問,數5**沒M?中學學校沒提醒家長嗎,家長也不察覺,不是很奇異嗎?能得數5**哪M1/M2得個4輕而易舉 ...

虽然楼主冇提供资料,这点很明显,我相信班主任或多或少都会提点意见。

作者: gracelam    時間: 22-11-22 10:40

無知人 發表於 22-11-21 13:44
好奇一問,數5**沒M?中學學校沒提醒家長嗎,家長也不察覺,不是很奇異嗎?能得數5**哪M1/M2得個4輕而易舉 ...

其實好多官津中學因為師資有限,係套餐式選科,想讀A科就不能讀B科。

作者: chun媽    時間: 22-12-7 18:00

之前M1/2, 大學未計一科, 而不少大學科目只需BEST 5, 一般學生都係讀4+2/3,, 又要讀多科M數, 唔着數嘛, M數自然唔係首選
作者: chun媽    時間: 22-12-7 18:10

睇返隔離嘅post,科大對數學的要求很高。
今年去了中大的info day,跟一個讀緊QFin year 4女生傾偈,她中學的時候只修讀M1,入大學學習沒有大問題,成績中等。

作者: ANChan59    時間: 22-12-8 13:01

chun媽 發表於 22-12-7 18:00
之前M1/2, 大學未計一科, 而不少大學科目只需BEST 5, 一般學生都係讀4+2/3,, 又要讀多科M數, 唔着數嘛, M數 ...

如果只係睇著唔著數選科,大短視了,限制了自己以後的長遠發展。

作者: ANChan59    時間: 22-12-8 13:03

chun媽 發表於 22-12-7 18:10
睇返隔離嘅post,科大對數學的要求很高。
今年去了中大的info day,跟一個讀緊QFin year 4女生傾偈,她中學 ...

如果讀QFin ,反而 M1較對口。

她的M1應該有**,如果只是中等,大家都已經心裡有數。

作者: chun媽    時間: 22-12-8 14:51

ANChan59 發表於 22-12-8 13:01
如果只係睇著唔著數選科,大短視了,限制了自己以後的長遠發展。

EK有關這方面的討論,已不少了,那是政府的教育政策。

對學生來說,能夠修讀理想的大學科目,是王道,其他已經不重要了。

作者: chun媽    時間: 22-12-8 14:56

ANChan59 發表於 22-12-8 13:03
如果讀QFin ,反而 M1較對口。

她的M1應該有**,如果只是中等,大家都已經心裡有數。

據友人說, UST的數學要求很高,即使有修讀M 2, 也會吃力。好似話UST 的數重視理論多些。
相反,CU 的商科數學要求較輕鬆

作者: YolandaTam    時間: 22-12-8 16:03

chun媽 發表於 22-12-8 14:56
據友人說, UST的數學要求很高,即使有修讀M 2, 也會吃力。好似話UST 的數重視理論多些。
相反,CU 的商科 ...

我女昨日考咗數學,佢冇信心攞多過70%

作者: chun媽    時間: 22-12-8 16:24

YolandaTam 發表於 22-12-8 16:03
我女昨日考咗數學,佢冇信心攞多過70%

70% 是否低分?我沒有概念,你囡囡好乖,仲會跟你分享大學生活,我大仔大學成績如何,我完全不知道,知道佢順利畢業就算了,到了大學,放手吧!

仔女自然會搵到大學生存之道

作者: YolandaTam    時間: 22-12-8 18:00

chun媽 發表於 22-12-8 16:24
70% 是否低分?我沒有概念,你囡囡好乖,仲會跟你分享大學生活,我大仔大學成績如何,我完全不知道,知道 ...

Math 呢科係 absolute grading (唔拉 curve), 70% 係 B.
可能我冇阿媽格,又打機又睇網絡小說玩毛公仔我女當我 fd,講嘢冇乜顧忌

作者: ANChan59    時間: 22-12-8 19:38

chun媽 發表於 22-12-8 14:56
相反,CU 的商科 ...

你弄錯了,CU QFin 係BSc,不是BBA,他們的數syllabus 部份跟Maths and Physics 一齊上,不是GBUS那些BBA數。

作者: ANChan59    時間: 22-12-8 19:42

chun媽 發表於 22-12-8 14:51
EK有關這方面的討論,已不少了,那是政府的教育政策。

對學生來說,能夠修讀理想的大學科目,是王道,其 ...

但出到社會搵食就更現實,能力才幹才是王道。

三大都有讀完QFin做唔到真正QFin的工作專業,就係wrong 道入大學!

作者: chun媽    時間: 22-12-8 23:45

ANChan59 發表於 22-12-8 19:42
但出到社會搵食就更現實,能力才幹才是王道。

三大都有讀完QFin做唔到真正QFin的工作專業,就係wrong 道 ...

明白的,大學畢業,很多行業,都要繼續進修、考牌,才有專業的資格,例如engine、測量。
陳Sir, 我一路有睇開你嘅post,知道令公子是QFin 的專才。
我細仔想讀QFin, 我才積極爬文,希望能夠給予他一些updated 資訊。

作者: hehehaha2017    時間: 22-12-11 22:12

q fin 不抵讀
小朋友, 有機會, 讀到抑鬱

希望我不會不幸言中, 我都想自己錯

但我好少錯

難讀, ,  收入不算高

非常難讀,  有機會GPA <3

CUHK 的Q FINANCE 是超難讀

一般CU QF 學生, GPA 我估低過3分, 是好正常, 到時欲哭無淚

唔成正比

名好聽,   

建議讀完  考慮 去外國進修

讀一個極深的 FINANCE master, 或 phd  讀上去

唔好只渣住個Q FIN DEGREE

Q FIN 個DEGREE 只是牌頭好, 收入 一般

此科Q FIN 有點伏, 難讀, 收入不高
成績好, 想搵錢, 讀返COMPUTER SCIENCE 我認為最正路

可以一邊IT 公司搵錢, 一邊 博入投行

作者: chun媽    時間: 22-12-11 22:45

hehehaha2017 發表於 22-12-11 22:12
q fin 不抵讀
小朋友, 有機會, 讀到抑鬱

聽友人講,UST 的Q Fin 更難讀,唔知係咪真

作者: hehehaha2017    時間: 22-12-11 22:57

chun媽 發表於 22-12-11 22:45

UST Q F 都好深
問題, 是香港無針對QF 的工

讀完QF , 轉行

投行的QF 工, 需要極高深的數學, 學習能力

起碼 要頂尖大學碩士, 及博士, 才能應付 QUANT 的工作

中大, 科大QF 是卓頭,  即係, 擺個名, 有此科讀

但真係  讀完QF, 超叻的QF, 都做唔返QF 的工

好多QF 的位, 是在 日本, 做定價, 唔起香港做

香港的QUANT  工, 都在歐美, 請人

https://www.msfinance.uzh.ch/en/alumni/firstemployers.html

頂尖QF  碩士 畢業生是這樣,  多數香港那班, 做返會計,  其他金融行業職位

而非QUANT  職位

所以無一間本地大學QF, 會公佈自己畢業生, 去左邊間公司, 咩位

所以我建議, QF 讀得好, 都要讀一個頂尖大學 的計量 金融碩士, 以方便入到大公司

類似我LINK那些, 有TRACKED RECORD 的碩士

https://www.msfinance.uzh.ch/en/portrait/curriculum/Courses.html

所以QF  是可攻, 不可守
你讀得超叻, 當然有好工   , 高收入

但你讀得一般, 就非常麻煩,  萬一GPA 3分樓下?

什至乎讀得 僅僅合格, 這種人多

我講的COMPUTER SCIENCE,  衰極, 都有IT

一旦成績好, 隨時有驚喜, 可以攻可以守

數學好, 考慮返COMPUTER SCIENCE

作者: gracelam    時間: 22-12-15 14:11

chun媽 發表於 22-12-11 22:45

我女師姐入咗UST Q Fin, 今年year 4, 前幾個月暑假入咗某間Bank做intern, 阿女話佢係叻女同埋好勤力, 應該幾捱得!

作者: ANChan59    時間: 23-1-2 22:00     標題: 回覆樓主:

親人在2022年初被獵頭公司獵咗去倫敦,對中文大學的QFin,畢業生的工作能力,海外的就業機會有不少新的認知。

1。海外金融機構,顧問機構請Master 或者PhD in FE or Computational Finance or Mathematical Finance 其實跟QFin很接近。他們要Master 因為在歐美很多學士學位都是走單邊,一是Finance or Economics,或者是Maths, Statistics or Computing. 所以要讀個FE or QFin Master 來補另一邊短板。香港三大QFin 走兩邊。

讀一兩年攞個Master QFin /FE,你覺得比讀4年BSC QFin 識更多?是否一廂情願。

所謂蘇黎世大學嘅碩士論文都係要求20-60頁,比MBA還要少,跟IB EE 好不了多少。

2。在英國去到Complex Securities Valuation/ Modelling 係好多筍工,要求係6-12 年工作經驗,4年相關經驗,來自IBank,Big 4 或者顧問公司。MFE, PhD FE,CFA and or FRM are all plus.

但不易搵人,因為有學歷嘅,實戰經驗又差d。最後反而請咗個中大QFIn 的Big 4 經理做 senior executive. 第一關面試3個鐘,非常technical,有Finance, Economics, 少少programming,而數學反而係最難,要熟悉很多theories and models。這個機構在second interview 之前特別向香港同事了解中大QFin,然後高薪跳級搶人。

入職后,問老闆要不要讀番個MFE 或者 PhD。答案係Master 肯定不需要,中大BSC QFin 夠實力。老闆係Maths PhD轉 QFin,他覺得如果想再研究落去,係可以考慮PhD in FE。如果夠實戰經驗,就一動不如一靜。

3。 入職不久已經有幾間 first tier IBank 又再挖角。

所以不要只睇香港工作機會,練好武功,外面天大地大,first tier IBank 搵VP 開價15-18萬鎊年薪未計Bonus,條件須然不高,可以勉強考慮一下。

香港家長不要太短視,選擇科目只看起薪點,個別工種,看遠一點,先苦後甜有什麼問題呢?

網上很多資訊資料真真假假,看多些,fact checked ,不要被騙。

作者: ANChan59    時間: 23-1-2 22:09

補充多一點,親人冇first class 。不過前后18 個月考CFA,同期考埋 FRM。

當年畢業後嘅offer,最高係銀行MT,反而選咗Big 4, 人工最低,但最辛苦,最多嘢學,Big 4 起薪點係萬四左右,四年翻幾倍,去英國加五成左右。

作者: ANChan59    時間: 23-1-2 22:29

我在另一個QFin 帖講過,親人Big 4 Advisory 請過教過帶過3大QFin 畢業生,他的觀察係差唔多水平,中大,科大比港大輕微好少少。

QFin 入到嘅都不一定是first class ,如果其他科目入去,或者海外返嚟就係first class。因為Advisory 對 Audit 人數係1:9,做Financial Valuation and Modelling 一年不會多過2個人。

Big 4 兩年經驗左右就不停有獵頭公司搵你,起碼高5成到翻一翻。多數去IBank 或者 PE Fund.

親人覺得到Manager 才走會根基扎實好多, 會走得穩走遠。

作者: myjasmine    時間: 23-1-2 23:55

ANChan59 發表於 22-12-8 19:38
你弄錯了,CU QFin 係BSc,不是BBA,他們的數syllabus 部份跟Maths and Physics 一齊上,不是GBUS那些BBA ...

想請教一下,是否HKUST GBUS 數學相對淺易一些?因為女兒收到GBUS Offer,但她本身不特別喜歡計數,所以想了解一下,謝謝!
作者: ANChan59    時間: 23-1-3 00:41

myjasmine 發表於 23-1-2 23:55
想請教一下,是否HKUST GBUS 數學相對淺易一些?因為女兒收到GBUS Offer,但她本身不特別喜歡計數,所以想 ...

是的。

一段距离。

作者: YolandaTam    時間: 23-1-3 15:40

myjasmine 發表於 23-1-2 23:55
想請教一下,是否HKUST GBUS 數學相對淺易一些?因為女兒收到GBUS Offer,但她本身不特別喜歡計數,所以想 ...

令嬡有冇讀 DSE M1/2 或 IAL further maths 呀?

作者: YolandaTam    時間: 23-1-3 15:43

ANChan59 發表於 23-1-3 00:41
是的。

一段距离。

未必呀陳 sir, 如果有讀過附加數( DSE M1/2 或 AL further math), year 1 科數學係同工程學院理學院嘅同學一齊上,我相公 electronic engineering 畢業嘅都話唔係全部學過,啲題目仲出得刁鑽,同其他學校特別為商學院開數學譯程唔同㗎。

作者: ANChan59    時間: 23-1-3 15:47

YolandaTam 發表於 23-1-3 15:43
未必呀陳 sir, 如果有讀過附加數( DSE M1/2 或 AL further math), year 1 科數學係同工程學院理學院嘅同 ...

Year 2-4 呢?

QFin 係1-4 四年。

作者: ANChan59    時間: 23-1-3 15:52

YolandaTam 發表於 23-1-3 15:43
未必呀陳 sir, 如果有讀過附加數( DSE M1/2 或 AL further math), year 1 科數學係同工程學院理學院嘅同 ...

如果中大係拍理学院,即是数学及物理主修一齐学习及考试。工程学院工程数学比理学院又浅d。

以上都係4年的程度,不是第一年。

自己都係工程,在香港或者海外不同大学,理学院的数学係深d嘅。

作者: YolandaTam    時間: 23-1-3 16:19

ANChan59 發表於 23-1-3 15:47
Year 2-4 呢?

QFin 係1-4 四年。

QFin 自己無開數學 course, 所以一樣係同工程、數學系嘅人讀數學系嘅高級數學。
但嗰位網友問嘅係 Global Business 喎,佢哋只需要讀一個數學 course, 如果有讀 DSE M1/2 或 IAL further math, 就要同工程學院理學院同學一齊讀 Math1013 Calculus 1B.
專開俾商學院學生嘅數學得一個: Math1003, 係俾只讀過 DSE Compulsory Math 嘅人讀。

作者: YolandaTam    時間: 23-1-3 16:21

ANChan59 發表於 23-1-3 15:52
如果中大係拍理学院,即是数学及物理主修一齐学习及考试。工程学院工程数学比理学院又浅d。

以上都係4年 ...

科大無中大咁多資源
佢 Year 1 嚟講不問學院,總之任何讀過 DSE M1/2 或 IALfurther math 嘅人都係修 Math1013。

作者: myjasmine    時間: 23-1-3 16:36

YolandaTam 發表於 23-1-3 15:40
令嬡有冇讀 DSE M1/2 或 IAL further maths 呀?
My daughter does not take Further Maths...
作者: myjasmine    時間: 23-1-3 16:39

YolandaTam 發表於 23-1-3 16:21
科大無中大咁多資源
佢 Year 1 嚟講不問學院,總之任何讀過 DSE M1/2 或 IALfurther math 嘅人都係 ...
Math1013 is more complicated ?
作者: YolandaTam    時間: 23-1-3 16:43

myjasmine 發表於 23-1-3 16:36
My daughter does not take Further Maths...

咁好啲,佢要讀嘅會係 Math 1003(Calculus and Linear Algebra)。雖然要一個 sem 教晒 DSE M2,但至少只係商學院學生,唔駛同工程學院理學院同學爭(只讀過 Compulsory math 嘅工程學院理學院同學係讀 Math1012, Calculus 1A)

作者: YolandaTam    時間: 23-1-3 16:43

myjasmine 發表於 23-1-3 16:39
Math1013 is more complicated ?

難好多好多。

作者: myjasmine    時間: 23-1-3 16:59

YolandaTam 發表於 23-1-3 16:43
難好多好多。

即係有讀Further Math,喺GBUS就讀深啲嘅數學?

作者: YolandaTam    時間: 23-1-3 17:10

myjasmine 發表於 23-1-3 16:59
即係有讀Further Math,喺GBUS就讀深啲嘅數學?

唔關 GBus 事,係任何人只要有讀 Further math 就會被編入深啲嘅數學。

作者: ANChan59    時間: 23-1-3 17:24

只係读一年

作者: ANChan59    時間: 23-1-3 17:37

YolandaTam 發表於 23-1-3 16:21
科大無中大咁多資源
佢 Year 1 嚟講不問學院,總之任何讀過 DSE M1/2 或 IALfurther math 嘅人都係 ...

按你所講,不同入學程度讀不同數學課程,雖然讀一年,咁個credit 有冇不同分別?

作者: YolandaTam    時間: 23-1-3 17:50

ANChan59 發表於 23-1-3 17:37
按你所講,不同入學程度讀不同數學課程,雖然讀一年,咁個credit 有冇不同分別?
...

簡單來講如下圖

圖片附件: myimage.jpg (23-1-3 17:50, 690.76 KB) / 下載次數 8
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY4MjgzfGViZjQ5MWRmfDE3MjczNjkwMjV8MA%3D%3D

作者: ANChan59    時間: 23-1-3 17:58

YolandaTam 發表於 23-1-3 17:50
簡單來講如下圖

明白,会否不公平呢?

作者: YolandaTam    時間: 23-1-3 18:08

ANChan59 發表於 23-1-3 17:58
明白,会否不公平呢?

係㗎講真
但呢啲係公開資料,一般有睇科大網站資料嘅 DSE 同學應該已經留意到。明買明賣,我哋奈佢唔何
不過真係估唔到咁難,我女 M2 過得去有個5,自問呢科最出力温,結果得 64%啱啱到 mean 而家佢驚緊呢科會 C 咗 (佢想讀嗰科 major 要 GPA 3.0 以上, Math 1013 要 B-,今學期只餘呢科未出 grade,佢暫時GPA 3.3 達標)

作者: ANChan59    時間: 23-1-3 18:20

YolandaTam 發表於 23-1-3 17:50
簡單來講如下圖

就你幅圖,如果只有Core Maths,QFin 個數學1012 4個credit ,GBus 1003 3個credit,理論上QFin 數學要求係高過GBus。

你講如果有M1/M2,才是1013!

作者: YolandaTam    時間: 23-1-3 18:29

ANChan59 發表於 23-1-3 18:20
就你幅圖,如果只有Core Maths,QFin 個數學1012 4個credit ,GBus 1003 3個credit,理論上QFin 數學要求 ...

Um…喺科大 QFin 係隸屬於商學院金融學系嘅,因此如果未讀過 M1/2嘅同學係預設 (pre registration)讀 Math 1003,如果想讀 Math 1012好似要先 Drop 1003 再自己 reg 1012. 你會唔會誤會咗,1012 嗰個係 Quantitative Social Analysis (計量社會分析,隸屬人文學院)。
坦白講應該好少勇士會喺冇讀過 M1/2 嘅情況之下讀科大 QFin 啩

作者: barque    時間: 23-1-3 19:05

ANChan59 發表於 23-1-2 22:09
補充多一點,親人冇first class 。不過前后18 個月考CFA,同期考埋 FRM。

當年畢業後嘅offer,最高係銀行M ...

畢業之後繼續努力進修和學習是重點,起薪點太低都會是個問題,因為之後的的發展都好看際遇。不容易人工三級跳。

作者: ANChan59    時間: 23-1-3 19:42

YolandaTam 發表於 23-1-3 18:29

Um…喺科大 QFin 係隸屬於商學院金融學系嘅,因此如果未 ...

多謝澄清,QSA對數學要求高過QFin 有點奇怪(emoji)!

作者: ANChan59    時間: 23-1-3 19:49

barque 發表於 23-1-3 19:05
畢業之後繼續努力進修和學習是重點,起薪點太低都會是個問題,因為之後的的發展都好看際遇。不容易人工三 ...

起薪點低,但在Manager 之前,每年加幅都挺大,兩年上副經理,再三年多上經理,如果top rating 更加大的升幅。當然工作時間及強度不低,比audit 已經好很多。

Big 4 每級每年人工都几透明,在網上應該找到數字。

作者: YolandaTam    時間: 23-1-3 20:03

ANChan59 發表於 23-1-3 19:42
多謝澄清,QSA對數學要求高過QFin 有點奇怪(emoji)!

同意x100
個人認為只讀 Math 1003 極極極難跟上 QFin 嘅數學!
講多少少:立志主修 QFin, RMBI, Quantitative Social Analysis, 工程同理學嘅同學喺讀完呢個數學之後仲有 Math 1014 (Calculus II) , 為 Multivariable Calculus 鋪路。只讀1003,要唔知 B+ 定 A- 先可以修 1014。但 1014好難,連我女有個讀工程/商業雙學位嘅朋友都係得 6x%

如果商學院同學真係好想讀 QFin 又冇 M2 底(M1 同無讀過差不多)真係要比人勤力一千倍!
返回正題:對科大 GBus 嘅同學嚟講數學難唔難,有冇讀過 M1/2 或 further maths 係關鍵。如果無讀過就唔駛太担心,讀過反而煩。

作者: ANChan59    時間: 23-1-3 20:17

YolandaTam 發表於 23-1-3 20:03

同意x100

所以之前有網友話冇M1M2都可以跟得上QFin,我係好有保留,畢到業先講。

作者: YolandaTam    時間: 23-1-4 10:58

YolandaTam 發表於 23-1-3 18:08
係㗎講真
但呢啲係公開資料,一般有睇科大網站資料嘅 DSE 同學應該已經留意到。明買明賣,我哋 ...

真心暈,最落力嗰科 Math 1013 竟然 C+ 英文 hea hea 哋又無天賦就 B 最 hea 嘅 Econ B+

作者: gracelam    時間: 23-1-4 11:20

ANChan59 發表於 23-1-3 20:17
所以之前有網友話冇M1M2都可以跟得上QFin,我係好有保留,畢到業先講。

以前M1/M2唔當一科好少人會take, 係近呢兩三年大學重視返計一科,先開始多人揀, 讀到Q fin應該係叻仔叻女, 冇讀過就辛苦啲囉!我樂觀啲, 勤力應該畢到業!

作者: ANChan59    時間: 23-1-4 11:45

YolandaTam 發表於 23-1-4 10:58
真心暈,最落力嗰科 Math 1013 竟然 C+  英文 hea hea 哋又無天賦就 B 最 hea 嘅 Econ B ...

你囡囡读那一个主修?

作者: ANChan59    時間: 23-1-4 11:49

gracelam 發表於 23-1-4 11:20
以前M1/M2唔當一科好少人會take, 係近呢兩三年大學重視返計一科,先開始多人揀, 讀到Q fin應該係叻仔叻女 ...

很少人take?看什麼中學?也看同學目標讀什麼課程?

讀得QFin 及精算,連M1M2都要避,畢到業都爛grade啦,連入行去Big4都冇機會。

作者: YolandaTam    時間: 23-1-4 11:52

ANChan59 發表於 23-1-4 11:45
你囡囡读那一个主修?

未揀呀。當日搏 Economics and Finance 失敗,又白痴將BBA Finance放 A2 (佢有中同成績同佢一樣放 A1入咗),中咗大系收生。
佢話下學期睇吓科 Financial Management 成績點,如果 B+或以上就揀 BBA Finance 。
佢有個「保險線」就係 Accounting :今個學期 Accounting有 B+, GPA 過3,只要下學期唔出大錯(below 2.3) 就揀到。

作者: YolandaTam    時間: 23-1-4 11:56

ANChan59 發表於 23-1-4 11:49
很少人take?看什麼中學?也看同學目標讀什麼課程?

讀得QFin 及精算,連M1M2都要避,畢到業都爛grade啦 ...

應該男校多人堅持到落去
我女中學嗰陣全級 180人,數學頭90名合資格報 M1/2 。佢哋嗰屆中四時 M1 大約50人, M2 32人;最後每科都超過一半人 drop

作者: ANChan59    時間: 23-1-4 12:03

YolandaTam 發表於 23-1-4 11:52

未揀呀。當日搏 Economics and Finance 失敗,又白痴將BB ...

等下学期考试成绩出来后,再作决定。

作者: ANChan59    時間: 23-1-4 12:11

YolandaTam 發表於 23-1-4 11:56
應該男校多人堅持到落去
我女中學嗰陣全級 180人,數學頭90名合資格報 M1/2 。佢哋嗰屆中四時 M ...

我冇想男校抑或是男女校,直覺告訴我較好的中學係會鼓勵學生讀M1M2,擴闊自己將來選擇大學課程的機會。

兒子當年如果讀DSE,他入到Phy Chem Econ M2。熟悉的同學唔讀 1B嘅大多數都有修M1/2,除咗讀Law那幾個。

作者: YolandaTam    時間: 23-1-4 12:12

ANChan59 發表於 23-1-4 12:03
等下学期考试成绩出来后,再作决定。

係呀,佢已經準備緊下學期,尤其 Financial Management 同 Information Systems 呢兩科,佔分最重。
佢一考完已經知道自己唔會高分,最高唔會過B-,C+ 意料之中;所以一早打定輸數,十分平靜,尤其佢哋朋友之間傳嚟傳去,都頗多人 C, 已經盡咗力

作者: YolandaTam    時間: 23-1-4 12:17

ANChan59 發表於 23-1-4 12:11
我冇想男校抑或是男女校,直覺告訴我較好的中學係會鼓勵學生讀M1M2,擴闊自己將來選擇大學課程的機會。

...

學校係鼓勵㗎,不過以前當半科好多人堅持唔到。而家當一科應該會好啲嘅。

作者: ANChan59    時間: 23-1-4 12:27

YolandaTam 發表於 23-1-4 12:12
係呀,佢已經準備緊下學期,尤其 Financial Management 同 Information Systems 呢兩科,佔分最重。
佢一 ...

當時阿仔交咗科大學費,攞埋學生證,到中大一出QFin offer,即轉,無謂再搏多一年選主修。

我記得是阿仔識人冇M1/2,入咗科大大班BBA,所以讀你講較淺的Calculus & Algebra ,第一次考試肥咗,後來阿仔幫佢補咗一下,最後passed,唔駛踢出校。唔知乜嘢主修,畢業入咗CX做Business Analyst 。

作者: ANChan59    時間: 23-1-4 12:31

YolandaTam 發表於 23-1-4 12:17
學校係鼓勵㗎,不過以前當半科好多人堅持唔到。而家當一科應該會好啲嘅。
...

同學們太短視了!

我家CEO一知道NSS及DSE玩法,已經同阿仔講,一定要讀埋M1/2,不然的話,廢咗一半武功,去外地讀書會好麻煩。

作者: YolandaTam    時間: 23-1-4 12:37

ANChan59 發表於 23-1-4 12:27
當時阿仔交咗科大學費,攞埋學生證,到中大一出QFin offer,即轉,無謂再搏多一年選主修。

我記得是阿仔 ...

條條大路通羅馬

作者: YolandaTam    時間: 23-1-4 12:39

ANChan59 發表於 23-1-4 12:31
同學們太短視了!

我家CEO一知道NSS及DSE玩法,已經同阿仔講,一定要讀埋M1/2,不然的話,廢咗一半武功, ...

同意我女啲同學搏醫護科,唔駛計 M 科,但一日 offer 未出都冇人肯定自己一定搏到㗎嘛。
始終人嘅嘢話唔埋,多條路多個選擇絕對係好。

作者: ok_ko    時間: 23-1-4 14:00

ANChan59 發表於 23-1-3 18:20
就你幅圖,如果只有Core Maths,QFin 個數學1012 4個credit ,GBus 1003 3個credit,理論上QFin 數學要求 ...

1003 1012 1013也好,似乎都是數學系提供的課程。其他學系要旗下學生點讀,點比credit,似乎是個別學系的問題。

剛看了這3個課程的内容,都是有calculus的,但深淺顯而易見。1003似乎是過場用的,讀完想繼續讀深D都缺乏基礎。就像M1calculus,同學只要信,然後操熟條公式夠考試就是了。1013就較深入討論(lecture material網上都可以看到),一切從基礎再來過,然後範圍又多D!適合打好個底,再上一層。

1012介乎中間,M25**的同學可能唔使點讀。網上一樣有齊lecture notes

作者: ANChan59    時間: 23-1-4 15:12

ok_ko 發表於 23-1-4 14:00
1003, 1012, 1013也好,似乎都是數學系提供的課程。其他學系要旗下學生點讀,點比credit,似乎是個別學系 ...

多谢你的分享,我在国内上网麻烦d。

作者: barque    時間: 23-1-4 18:11

如果果讀IB的,IB Math HL是否足夠的預備呢?

作者: b3410    時間: 23-1-4 20:07

barque 發表於 23-1-4 18:11
應該夠用。不過要揀AA還是AI,問下學校老師。
作者: ANChan59    時間: 23-1-4 20:45

barque 發表於 23-1-4 18:11

足夠入門,還是要努力,因為QFin數學課程比高中始終有一大段距離!

部分同學會選多些Finance electives,少些數學,始終數學深d。但出到職場強於數學係吃香過強於Finance嘅。

作者: barque    時間: 23-1-4 21:06

ANChan59 發表於 23-1-4 20:45
足夠入門,還是要努力,因為QFin數學課程比高中始終有一大段距離!

部分同學會選多些Finance electives, ...

女兒IB有讀Math AA HL. 黎緊開學會修Linear Algebra and Multivariable Calculus.

作者: ok_ko    時間: 23-1-5 08:51

barque 發表於 23-1-4 21:06
女兒IB有讀Math AA HL. 黎緊開學會修Linear Algebra and Multivariable Calculus.
Multivariable Calculus! 這樣,你女兒已經大學year 2 了?
作者: barque    時間: 23-1-5 09:12

ok_ko 發表於 23-1-5 08:51
Multivariable Calculus! 這樣,你女兒已經大學year 2 了?

Year 1

作者: ok_ko    時間: 23-1-5 09:28

barque 發表於 23-1-5 09:12
Year 1
這樣,她應該不在香港上大學了?
作者: barque    時間: 23-1-7 16:54

ANChan59 發表於 23-1-2 22:00
親人在2022年初被獵頭公司獵咗去倫敦,對中文大學的QFin,畢業生的工作能力,海外的就業機會有不少新的認知 ...

其實這人工已經高過政府的高級醫生好多。

作者: ANChan59    時間: 23-1-7 19:20

barque 發表於 23-1-7 16:54
其實這人工已經高過政府的高級醫生好多。

我冇比较香港其他行业发展情况,只是讲讲外面的情况,希望大家不要坐井观天,望高d,望远d。

QFin 不一定要入iBank才有前途,起身点高係赢在起跑线,但过唔过到终点是另一个现实问题。

作者: barque    時間: 23-1-7 20:17

ANChan59 發表於 23-1-7 19:20
我冇比较香港其他行业发展情况,只是讲讲外面的情况,希望大家不要坐井观天,望高d,望远d。

QFin 不一定 ...

都有同感,好似成績好啲就最好讀醫,其實醫科以外還有其他發展,世界好大。

作者: ANChan59    時間: 23-1-7 21:57

barque 發表於 23-1-7 20:17

都有同感,好似成績好啲就最好讀醫,其實醫科以外還有其他發 ...

我不反对读医,只是觉得单为铁飯碗,高人工高社会地位,有点过头了。

未作良相,亦作良医!可能我太纡腐了。

作者: ratafan    時間: 23-1-14 19:06

YolandaTam 發表於 23-1-4 12:12
佢一 ...

科大出名爛grade,冇事

作者: YolandaTam    時間: 23-1-14 20:26

ratafan 發表於 23-1-14 19:06
科大出名爛grade,冇事

係呀,Math 1013又唔計 major GPA, 只係 BSc 止步而已(佢本來想報 BSc Sustainable and Green Finance)

作者: CPLA    時間: 23-1-15 17:34

YolandaTam 發表於 23-1-14 20:26
係呀,Math 1013又唔計 major GPA, 只係 BSc 止步而已(佢本來想報 BSc Sustainable and Green Finance)
...

Business school 應該計Math1013 MCGA 喎

作者: YolandaTam    時間: 23-1-15 18:30

CPLA 發表於 23-1-15 17:34
Business school 應該計Math1013 MCGA 喎

請留意第一項,而家唔計。

圖片附件: myimage.jpg (23-1-15 18:30, 1.4 MB) / 下載次數 10
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY4MzIxfDAzZTQ2ZTY3fDE3MjczNjkwMjV8MA%3D%3D

作者: CPLA    時間: 23-1-15 18:52

YolandaTam 發表於 23-1-15 18:30
請留意第一項,而家唔計。

原來仲有個BCGA
我以為你講緊計Honour嘅MCGA

http://ugadmin.ust.hk/prog_crs/ug/202223/pdf/22-23sbm_requirements.pdf

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5