教育王國

標題: 取消中小學考試名次制度 [打印本頁]

作者: 天外之人    時間: 22-10-12 11:30     標題: 取消中小學考試名次制度

亞洲第一個夢醒既國家,剛看到網絡新聞,新加坡感覺真係用心對待教育,咩都敢去嘗試,明年開始取消中小學考試名次制度,真係給予孩子從幼稚園到中學開心學習,係抵佢出名,又一個亞洲第一.
作者: Yanamami    時間: 22-10-12 11:38

其實香港好多學校都無名次。
作者: 天外之人    時間: 22-10-12 11:42

Yanamami 發表於 22-10-12 11:38

還是有. 冇了名次,學校隨時都可以做到間間都係名校,真係不追求名次不追求分數.世事野好多都從冇到有,但都要有人肯先走出第一步,香港咩都有條件,衹係好多時候都係怕死怕衰,唔明白有信心怕咩去做,唔敢去面對就已經係於失敗既圈內. 就好像我們組國,好多野都係從冇到有,勇於嘗試去做,連上太空及太空站都超過了出色既美國,太空教育堂都有,稔都冇稔過.  一次失敗唔代表永遠失敗,連從未稔過香港人有機會做太空人的機會都出現了,香港70-90年代比組國發達及先進,點解之後黯然失色,政府及教育局的高知識人仕,夢醒未?
作者: ANChan59    時間: 22-10-12 12:24

係呀!我們小六知道排名都係因為申請某直資要校長提名前3名。

作者: 天外之人    時間: 22-10-12 12:31

回覆 ANChan59 的帖子

所以咪唔好囉.......若然冇排名,何需再去問校長攞. 若然咁啱個個全部所有科及操行都得到100分,排名有意思嗎?校長點俾?這亦都係我想個個小朋友都係咁.
作者: ANChan59    時間: 22-10-12 13:42

天外之人 發表於 22-10-12 12:31
回覆 ANChan59 的帖子

所以咪唔好囉.......若然冇排名,何需再去問校長攞. 若然咁啱個個全部所有科及操行都 ...

這方面我冇你咁執著,小學我唔需要知,係中學要知道排名,小學一直都有排,只不過冇通知學生及家長。

校長會出一封推薦信,前三係跟其他的不同,你的問題已經恆來以久,已經有方法處理,中學想要知道,你可以唔問,可以唔俾,其他家長多謝你先!

作者: 200904    時間: 22-10-12 14:18

其實,排名與否,是客觀事實的存在。只是在於家長、老師,學生對排名的理解與運用而已。

我女小學沒有排名,但學校就沒有競爭嗎?就真的開心嗎?還是很多家長會更加焦慮?沒有排名,怎麽知道小朋友應該報哪所中學?因爲現在的大抽獎本身就是由排名來決定的。

我之前看網站新聞,好像國内已經有很多大城市不許公佈學生排名,早於新加坡之前就實行了一段時間,但結果如何呢?學生家長變了法的問班主任排名。所謂上有政策,下有對策。家長與老師之間自然有一種公佈方法。

説到底,公佈名次,學校做到只讓家長知道自己小孩子的名次就好。然後,家長以正確的態度處理名次,以鼓勵,帶領的方式與孩子溝通,就可以解決問題,而非製造問題。
作者: beastiebistro    時間: 22-10-12 14:35

問題根本唔喺制度上,係家長需要接受再教育。如果家長心中冇劍(爭勝心/虛榮感),咁使乜理手中有冇劍(成績/排名)呢?如果家長心中有劍,咁無論制度點改,最後都會扭曲。道高一尺,魔高一丈...
(我都唔知點解變咗武俠小說tone,可能受隔離帖影響...

作者: Radiomama    時間: 22-10-12 15:09

唔好話無排名,小學至初中階段,連考試也可以沒有。

到了公開試之前,才學習考試規舉都得。

以上是香港一些國際學校的情況。

作者: Szetimmy0225    時間: 22-10-12 15:22

最好取消哂所有考試... 人人19年免費教育.... 全民0分上大學.
作者: stillgood20    時間: 22-10-12 16:18

beastiebistro 發表於 22-10-12 14:35
問題根本唔喺制度上,係家長需要接受再教育。如果家長心中冇劍(爭勝心/虛榮感),咁使乜理手中有冇劍(成 ...
是的.
排位, 分數, 並不完全是壓力來源.

沒有排名, 沒有分數, 便沒有學習水平的判斷了.

作者: 天外之人    時間: 22-10-12 16:52

ANChan59 發表於 22-10-12 13:42
這方面我冇你咁執著,小學我唔需要知,係中學要知道排名,小學一直都有排,只不過冇通知學生及家長。

校 ...

我不執著,孩子從小学到中学我都不理排名,更何況我孩子已上了軌道。我所指好似將來新加坡小学入中學都唔需要問才是這重點,就是因為選中学你要知這樣,亦間接做成不同学校分類及等級。
其實用楊康郭靖這個例子都好反映香港教育,楊康有這裡部份人所講的起跑線,又有好的資源,衹係因為急同走捷徑冇好基礎,做成結果冇郭靖咁好,就是咁簡單道理。

作者: stillgood20    時間: 22-10-12 16:57

天外之人 發表於 22-10-12 16:52
我不執著,孩子從小学到中学我都不理排名,更何況我孩子已上了軌道。我所指好似將來新加坡小学入中學都唔 ...
郭靖楊康,只是情節.沒有教育影響的從帶關係.

作者: 天外之人    時間: 22-10-12 16:58

Szetimmy0225 發表於 22-10-12 15:22
最好取消哂所有考試... 人人19年免費教育.... 全民0分上大學.

上大学是另一回事,正常入大学係好專業人仕,入到固然好,入吾到也可以有其它範疇能力的工作,行行出狀元。

作者: 天外之人    時間: 22-10-12 17:01

stillgood20 發表於 22-10-12 16:57
郭靖楊康,只是情節.沒有教育影響的從帶關係.

這祗是例子,有冇就觀看者參詳參詳,吾講啦,準備煮晚餐去。

作者: Radiomama    時間: 22-10-12 19:58

不設「考試」,不等於沒有評核,我所講嘅係一樣有持續評估、quiz, 功課,每學期都有成績表、老師評語和家長日;學生的表現和學習成效仍是會被関注。

作者: twobirds    時間: 22-10-12 20:03

Radiomama 發表於 22-10-12 19:58
不設「考試」,不等於沒有評核,我所講嘅係一樣有持續評估、quiz, 功課,每學期都有成績表、老師評語和家長 ...

這樣幾好!大家會focus係自己小朋友身上多啲,而唔係忙著比較以及擔心名次

作者: spade    時間: 22-10-13 15:39

沒有考試,沒有排名,那些沒有背景只有勤奮的普通家庭的孩子怎麼出頭?
作者: 天外之人    時間: 22-10-13 17:14

spade 發表於 22-10-13 15:39
沒有考試,沒有排名,那些沒有背景只有勤奮的普通家庭的孩子怎麼出頭?

所指由幼稚園到中學,中學去大學都係要考試,這就是能否做就更優既專才之路,當然唔會話冇入大學就唔會冇出路,衹係喺其他方向發展.
書中自有黃金屋,知識可以改變命運,加上機會,這些永遠都會係真. 沒有背景只有勤奮普通家庭的孩子一樣唔會冇機會,且我反而覺得仲會大啲. 所以真係改教育制度完美或好啲........係會改好多,衹係......會唔會肯踏出第一步,現今既教育為了賺錢還是為下一代?

作者: 天外之人    時間: 22-10-13 17:15

回覆 spade 的帖子
重覆了
作者: twobirds    時間: 22-10-13 17:34

spade 發表於 22-10-13 15:39

我反而覺得排名其實係比資源實力,尤其小學階段,對沒有背景只有勤奮的普通家庭的小孩相當不利。
不過,考試確實係需要的,係了解自己嘅學習進度係點,而唔係為咗排名。

作者: spade    時間: 22-10-13 17:35

twobirds 發表於 22-10-13 17:34
我反而覺得排名其實係比資源實力,尤其小學階段,對沒有背景只有勤奮的普通家庭的小孩相當不利。
不過,考 ...

我個人認為考試已經是這個世界上相對最公平的一個測試手段了

作者: hkpapa852    時間: 22-10-13 17:47

天外之人 發表於 22-10-12 11:30
亞洲第一個夢醒既國家,剛看到網絡新聞,新加坡感覺真係用心對待教育,咩都敢去嘗試,明年開始取消中小學考試名 ...
新加坡小學生, 係要參加全國公試PSLE, 按考試結果去分配中學, 所以校內試根本唔重要
正如考DSE前既校內試, 如果唔係為整靚個Predicated Grade同SBA評核分, 根本都係唔重要

瞭解清楚人地制度先讚人啦!

其實只要恢復幾十年前既升中試, 香港小學生可能都唔駛好似今時今日咁辛苦

作者: hkpapa852    時間: 22-10-13 18:13

其實當年(大約2000)教改檢討時, EDB提議過取消派位組別, 所有學生"盲抽"咁配對中學
不過當時係大部份 "中學校長" 同 "家長" 代表反對
你估今時今日如果EDB再有呢個提議, 到底係反對聲音多定贊成既聲音多D呢?
作者: Szetimmy0225    時間: 22-10-13 22:33

hkpapa852 發表於 22-10-13 17:47
新加坡小學生, 係要參加全國公試PSLE, 按考試結果去分配中學, 所以校內試根本唔重要
正如考DSE前既校內試,  ...

非常讚同! 香港的所謂教育改革真係越改越衰!

作者: barque    時間: 22-10-13 23:28

香港一些國際學校去到高中前是沒有考試的,另外基本上所有工課都是在學校內完成的。其實考大學前沒有排名和考試,都有很多好處。學生冇考試壓力,唔會有比較。反而學習動機只是按興趣和自己的能力去學。其實唔同學生對唔同的知識有興趣,冇考試反而多咗自由去按自己的興趣學習,不會出現在中小學時已經只選擇考試範圍有關知識才去學習。

在高中前不需要考試的學生在知識和將來考大學時的成績會比不上從小身經百戰的同學嗎? 按我自己所得的經驗和數據,我發現-點也不會。他們一樣的出色和考到很好的大學。

那麼中小學時那麽多的考試和排名,真的有需要嗎?

作者: ABC-DAD    時間: 22-10-14 08:38

唔該,去攞張急救証書都要考試啦,瑜伽導師要,揾工面試都要啦,去某啲國家唱國歌入藉前都要考試。

心態呢樣野,有無得遺傳嘅呢?一種認證嚟啫,要點對待成績好同次一點嘅差異,人人都有自由。

係要玩歧視鍊?我不會但可以陪大家玩玩。

上面句子係由網上脫口show 抄嘅
作者: hkpapa852    時間: 22-10-14 09:12

barque 發表於 22-10-13 23:28
香港一些國際學校去到高中前是沒有考試的,另外基本上所有工課都是在學校內完成的。其實考大學前沒有排名和 ...
考核同評估, 其實本身無問題, 而且係有需要
正如有個無牌 (未去過/通過考核) 醫生開藥俾你, 你敢唔敢食先?

考核同評估, 原意係以一個統一而客觀既方式, 去衡量一個力係方面既能力, 係可以推動人進步同改善既方針

不過香港家長, 以至大部份華人, 都喜歡"鬥高分", 以考核/評估異化

一間學校如果一直由小學無考核學生到高中畢業叫學生去面對公開試, 係咪真係好呢?

個人認為, 如果學生1X年嚟都未試過考核, 一嚟就真槍實彈去考公開試, 咪即係叫佢去食? 呢D反而係極不負責任既行為, 因為咁樣好大機會係:

快活十餘年, 到尾一場空

香港最大問題係 - 大部份人只著重搵快錢/搵大錢, 你無能力, 或唔去加入搵快錢/搵大錢既途徑, 就會俾人覺得你係異類 (如果有狀元話留港唔讀醫走去揸巴士, 你估真係個個讚佢有志氣咩, 心底入面咪又笑佢傻仔)

可惜搵快錢/搵大錢嚟嚟去去都係個個方法同途徑, 其它無法加入既, 就已被標籤為"失敗者"

其實講到尾, 係政府問題, 過多20/30年, 都一直將香港經濟傾斜向向某幾個行業, 導致"大部份行業既人只能 餬口", 甚至連以前香港教育既另一出路, 職業先修都廢棄埋. 依家什麼毅進, 副學士, 最終目標係叫學生去繼續進修, 直至轉入大學

外國無論讀書考核安排如何, 都會明白總有一D人係不適合讀書, 所以會係初中升高中時, 作出不同安排

如英國係Year 9/10, 除可選GCSE外, 可選擇BTEC呢類實用性較高, 較適合係畢業後馬上工作既課程; 澳洲亦會係 Year 10後, 有VET呢個途徑(其實又係類似職業先修)俾不適合繼續讀書既人

不要埋怨為何要考核, 應該要調整自己對核既心態

作者: Szetimmy0225    時間: 22-10-14 10:06

hkpapa852 發表於 22-10-14 09:12
正如有個無牌 (未去過/通過考核) 醫生開藥俾你, 你敢唔敢食先?
...

就算係國內都會有職校!

作者: bbc2018    時間: 22-10-14 10:21

Radiomama 發表於 22-10-12 15:09
唔好話無排名,小學至初中階段,連考試也可以沒有。

到了公開試之前,才學習考試規舉都得。

有些國家某些地區,連升大學公開試都不用考
但唔明點解唔少人大學要留班、畢唔到業,應該取消埋大學考試

取消埋大學排名,更多人會開心

作者: hkpapa852    時間: 22-10-14 10:27

Szetimmy0225 發表於 22-10-14 10:06
就算係國內都會有職校!
未就係香港政府咁"前衞", 先會取消晒"職校"囉
又係要多讀董伯伯, 當年話要提高香港學生學歷等大部份學生入到大學, 結果取消"職校", 創立"副學士"

就算依家既IVE, 都不如以前既職業先修 (因為香港況亦變了, 好多行業都沒落咗)

作者: bbc2018    時間: 22-10-14 10:51

或者學下某些外國課程,大派高分,大派A grade, 不用排名,只睇分數,開開心心,不過求學不是求分數,進一步應該取消埋考試,更加無壓力,更受歡迎
作者: 天外之人    時間: 22-10-14 11:20

咁的確冇更深入瞭解,世界所有地方都想要人才,點樣令人才更容易發展出來,肯去因應教育問題去嘗試改變,係唔係整靚啲咩評分都好,好與唔好都肯去試,總比畏首畏尾冇承擔好. 世事所有野都係由冇到有,唔踏出點知結果.

作者: hkpapa852    時間: 22-10-14 11:27

天外之人 發表於 22-10-14 11:20
咁的確冇更深入瞭解,世界所有地方都想要人才,點樣令人才更容易發展出來,肯去因應教育問題去嘗試改變,係唔係 ...
一個長期只向個別行業傾斜既地方, 兼只容得下個別行業既人才時, 教育制度點改都幫唔到下一代
下一代想有出路, 只有放眼世界

霸權專制並不可怕, 因為只要掌權者有能力如唐太宗, 李光耀等人, 人民生活都唔會因專制而好差

但如遇著候賽因, 馬可斯之類既專權者, 人民只有自求多福

作者: 天外之人    時間: 22-10-14 11:31

hkpapa852 發表於 22-10-13 18:13
其實當年(大約2000)教改檢討時, EDB提議過取消派位組別, 所有學生"盲抽"咁配對中學
不過當時係大部份 "中學 ...
兩種人心態因應自己角色各有不同,應該會同之前有所不同. 但所有野若運作中真係唔好,便應嘗試去改改, 就好像中小學所有教材統一,會否少了好多問題出來?感覺對學校/老師/家長/學生全都利多於幣.
作者: hkpapa852    時間: 22-10-14 11:43

天外之人 發表於 22-10-14 11:31
兩種人心態因應自己角色各有不同,應該會同之前有所不同. 但所有野若運作中真係唔好,便應嘗試去改改, 就好像 ...
以前主要係搵唔到好工, 好歷一般既人先去教書, 但可以教出多方面人才
現今教師個個都話要大學畢業, 仲話要攞埋Edu Dil先可以教書, 但教出了什麼人才?

教材統一, 是否教法, 考核方式以為統一? 之後就順理成章咁將所有嘢都"統一"?

古人都有講, 只有百花齊放, 百家爭鳴, 社會先會進步

作者: beastiebistro    時間: 22-10-14 11:46

天外之人 發表於 22-10-14 11:31
兩種人心態因應自己角色各有不同,應該會同之前有所不同. 但所有野若運作中真係唔好,便應嘗試去改改, 就好像 ...
咁咪好似工廠啤出嚟,個個一模一樣囉?現實係每個人都唔同㗎喎,天生就係唔同(唔公平),點解要夾硬排齊晒佢呢?
作者: 天外之人    時間: 22-10-14 11:50

ABC-DAD 發表於 22-10-14 08:38
唔該,去攞張急救証書都要考試啦,瑜伽導師要,揾工面試都要啦,去某啲國家唱國歌入藉前都要考試。

心態呢 ...

DAD,你提及想要學呢啲野及做呢啲野已經係有嗰種"心",自然有意思去學,咁要考係好正常.更何況大人同小朋友心態都有分別, 孩子學習路上,比那種逼著要得到咩成績入咩學校,要不停去學十八般武藝去學習既心係好唔同,我地係要令小朋友開心自發性去考. 我接受小學剩係六年級有一個考試分配去咩中學,中學既六年級一個高考入大學既專業學科.記著,孩子自己有心,自然就有自己動力去做,呢啲亦都係攪好基礎最重要一部份.
作者: 天外之人    時間: 22-10-14 12:16

...
這點你講得真係冇錯,貧富差距亦都係政府做成,將知識改變命運都攪壞晒,考試制度係需要有係冇問題,但現在感覺係因為學制問題間接令小朋友無晒心認真去學,攪到好多開始有知識學生偏向走捷徑搤快錢,離"專才"既路越走越遠. 原科技好應做福人群,但亦都因此令無心既人更離開"專才",走向youtuber/抄股呢啲偏門等等.......當然可能做了呢啲係開心,但為何唔早早將孩子開心放在學習路上.
真係唔明白政府為何會放棄職業先修呢啲.

作者: 天外之人    時間: 22-10-14 12:20

hkpapa852 發表於 22-10-14 10:27
未就係香港政府咁"前衞", 先會取消晒"職校"囉
又係要多讀董伯伯, 當年話要提高香港學生學歷等大部份學生入 ...
提高學生學歷等大部份學生入到大學係啱,但呢啲野應該係改幼稚園到小學.董伯伯係富貴人仕,冇稔到一般人仕喺呢部份出問題.
作者: hkpapa852    時間: 22-10-14 12:21

天外之人 發表於 22-10-14 12:16
這點你講得真係冇錯,貧富差距亦都係政府做成,將知識改變命運都攪壞晒,考試制度係需要有係冇問題,但現在感覺 ...

坦白講, 如果香港取消晒所有中小學考試, 班學生可能仲慘
依家講明考D乜班家長都要小朋友學呢學路, 日後無晒準則, 可能連吞劍跳火圈都要學埋

問題與責任, 在於人既心態

好似不少毒品其實本身係藥物既一種, 只係被人亂用濫用引起好多反效果, 先被歸類為"毒品"

作者: ABC-DAD    時間: 22-10-14 12:59

天外之人 發表於 22-10-14 11:50
DAD,你提及想要學呢啲野及做呢啲野已經係有嗰種"心",自然有意思去學,咁要考係好正常.更何況大人同小朋友心 ...

家長怎榚(樣),細路就怎樣,多講都無謂。
作者: 天外之人    時間: 22-10-14 14:30

hkpapa852 發表於 22-10-14 11:27
一個長期只向個別行業傾斜既地方, 兼只容得下個別行業既人才時, 教育制度點改都幫唔到下一代
下一代想有出 ...
衹係普通小學能力家庭主婦的我,未稔到咁高深野,衹係稔住想小朋友學習好,好多野都係一環扣一環做成, 教育制度都係其中一環,父母亦都係一環,的確能成為人才,眼光及心胸真係要寬,你係真正既"專才",咩地方既領導人都想要,隨自己喜歡去那裡都得. 其實好像早排英國給予香港有BNO既人申請藉,都係想要專業人才及錢,點會係因為冇自由而給予佢地去.但最近那位女首相隱約透露,希望那些去了的人將來唔會因為唔係專業人才比佢掃咗去盧旺達,
作者: 天外之人    時間: 22-10-14 14:43

hkpapa852 發表於 22-10-14 11:43
以前主要係搵唔到好工, 好歷一般既人先去教書, 但可以教出多方面人才
現今教師個個都話要大學畢業, 仲話要 ...

能教好學生唔係單靠課本,主要係老師,書本一樣,教法唔一樣,都可以叫百花齊放.  撫心自問一個小學生要學既基礎野唔係應該係一樣咩?加減乘除/中文文法/英文GRAMMAR現在式過去式將來式.........根基唔穩放到咩屁,而家我就真係睇到香港百花齊放好多"通才".且反而覺得統一對老師孩子更好,老師自己危機意識都高咗,自己唔用心教就有其他人代替,這樣自自然對自己專業知識更會增長.

作者: hkpapa852    時間: 22-10-14 14:43

天外之人 發表於 22-10-14 14:30
衹係普通小學能力家庭主婦的我,未稔到咁高深野,衹係稔住想小朋友學習好,好多野都係一環扣一環做成, 教育制 ...
唔好諗到英國咁清高

上任首相 Boris Johnson 眼光比現任首相出色, 佢推出既 BNO VISA, 間接解決咗部份因 Brexit 帶出既問題 - 部份以前由東歐窮人做既低階工作 (包裝, 整餅等), 因 Brexit 無晒呢班人, 比不少 BNO VISA 既香港人過去暫時補充番D人手

Liz Truss 水準明顯不如 Boris Johnson, 隨住Boris Johnson下台同事頭婆既離去, 兩位既接任人似乎都同前任無法相比

至於你話"你係真正既"專才",咩地方既領導人都想要"

現實中, 全球都有保護主義, 大部份國家同城市都係主張 Local first ((Sorry, 好似只有香港政府係相反), 所謂佢地有興趣既"專才", 只因個一刻佢地個方面唔夠人用. 但普遍嚟講, 大部份國家同城市都係著重多元發展, 唔會好似香港既行業傾斜得咁交關 (甚至可以話係有職業歧視)

作者: 天外之人    時間: 22-10-14 14:55

beastiebistro 發表於 22-10-14 11:46
咁咪好似工廠啤出嚟,個個一模一樣囉?現實係每個人都唔同㗎喎,天生就係唔同(唔公平),點解要夾硬排齊晒 ...
人唔係機器人,學野既孩子出黎都係有唔一樣.
作者: 天外之人    時間: 22-10-14 15:08

hkpapa852 發表於 22-10-14 12:21
坦白講, 如果香港取消晒所有中小學考試, 班學生可能仲慘
依家講明考D乜班家長都要小朋友學呢學路, 日後無 ...
孩子就係因為家長咁逼去學未必喜歡既野,家長就係因為學校就逼孩子要識十八般武藝,學校因為教育制度咁逼去整靚內涵維持,一環扣一環. 其中一樣好都可以不用攪出咁多野出來.
雖然未知改係好定唔好,但現在運作中既野係唔好,咁就應該稔下點樣改改. 萬事不嬲都起頭難,一定有苦了一些,衹係點樣令改之前那些學生家長冇咁苦.

作者: hkpapa852    時間: 22-10-14 15:18

天外之人 發表於 22-10-14 15:08
孩子就係因為家長咁逼去學未必喜歡既野,家長就係因為學校就逼孩子要識十八般武藝,學校因為教育制度咁逼去整 ...

近年高小學生已二次創咗一句說話諷刺現今家長:

己所不欲, MUST施於人

作者: 天外之人    時間: 22-10-14 15:42

回覆 hkpapa852 的帖子

已經提早了,正常在中學階段才會咁.
其實有冇考試名次都好,從小攪好孩子學習心,基本上會攪好好多問題. 好多人都講能力所限,孩子上了中學自動波理不了,但真係有心都可以同孩子在學習上有亙動. 好像孩子要背默一大篇文章,做完給你同佢對對錯,正常一般知識既父母都可以做到,有錯同佢講點改善及糾正唔會錯機會,第二天回來全對,大家都開開心心,咁既學習先係真正教育.

作者: beastiebistro    時間: 22-10-14 17:08

回覆 天外之人 的帖子

抱歉,我真係唔同意。
你講嘅做法,就係好多極權統治者嘅做法,亦都係點解佢哋第一樣要控制就係教育。當長期輸入同一樣嘅資訊,出嚟嘅結果就係同一樣嘅人,因為以經冇空間闊度去探索。

我始終支持因材施教原理,有小朋友天生就應該行職業先修嘅路,有小朋友天生係科研人才,無謂逼佢哋一齊讀一樣嘅書,盞兩頭唔到岸,兩邊都嘥晒。最好小學就已經分stream,有學術能力嘅讀深啲,冇嘅搞下第二樣嘢,咁大家都開心啲。只要家長學識唔戴有色眼鏡睇職業,覺得做醫生同做斬叉燒一樣,其實小朋友自己本身唔會有問題㗎喎。

人天生天賦就係唔同。正面啲咪每個人有自己長處(哪怕長處係掃街),反面睇咪天生唔公平(點解我唔係愛因斯坦,我老竇唔係李嘉誠)。我同意正向鼓勵,唔同意掩住良心講個個都可以係Elon musk或者蘇樺偉。唔係個個都係超人,夾硬拍齊所有人更加唔會幫到啲有能力嘅人。

不過無謂爭論,我諗我哋只能和而不同。

作者: kpc2015    時間: 22-10-14 17:43

絕對認同香港教育真係越改越衰
作者: 天外之人    時間: 22-10-14 18:20

beastiebistro 發表於 22-10-14 17:08
回覆 天外之人 的帖子

抱歉,我真係唔同意。

有不同見解正常的,各有各想法,睇想要咩既效果,
雖然講話工廠,但人唔係死板既機器人,係有思想,統一書本統一級別學校唔代表老師係統一思想教,學生出來效果亦唔係機器人咁學到既野係一樣,因學習期間個個都不停自我探索梗,更何況這階段重點係幼稚園及小學,目的係在於這階段各小朋友基礎係要穩固,中學學咩自會慢慢再顯著出來,天生我材必有用,入大學又好或做其它工作起碼都有穩固基礎知識, 你也知道是家長這方面出現比較大問題,亦都睇到唔理孩子能力都偏向某些學校,學有所成唔係學校給予,係學生自己領悟出來,所以才睇下從那方面教育制度可以改善,由此改變到家長偏向既心態.
爭論冇所謂,對將來小朋友有益就好,更何況對我已冇咩得益,孩子已脫離小學這階段,更百分百相信佢入大學冇難度,佢想做邊方面既才佢自己決定.
作者: stillgood20    時間: 22-10-14 18:38

天外之人 發表於 22-10-14 12:20
提高學生學歷等大部份學生入到大學係啱,但呢啲野應該係改幼稚園到小學.董伯伯係富貴人仕,冇稔到一般人仕喺 ...
實際d, 怎樣才能令自己小朋友有學習成就,生活愉快.
你講ge基礎家庭.我身體多的是.

而更多的,是一些有成就的子女.

'自己'用什麼方法,只比小中學系統來得重要.

各人有各人背景, 很難有一個完整切合各人,而統一多案.

我見到,最好的方案是努力.

有每天五點起床温習 天天如是.
有每天聽著英語收音機廣播,英文能力比國際學生,有高英國文學水平的…… 街坊.

所以,我第一個給你的回應,

還是現在.

自求多福.

就算各有讀書學習系統都統一.

每個同學資質不同
家庭支援不同
差距已經很大.

自己找切合自己方案.
生活得開心!

作者: barque    時間: 22-10-14 18:50

...

考試本身沒有問題,我覺得小學,中學時期的學習知識不同於考牌和考大學時的目標和範圍。所以考牌和考大學是應該考試的。但是我覺得中小學不用考試唔等於學不好知識,反而提供一個更好的學習環境給小朋友。中小學階段的學習冇必要以考牌和考完大學為首要心態。身邊亦都認識大部份朋友,考大學時-樣考到好好的成績。知識的範圍甚至更廣。

作者: ANChan59    時間: 22-10-14 20:20

我跟你是少數支持升中試的家長。

阿仔小四已經問點解我嘅成績要俾師兄師姐拉低,有能力嘅人點解怕考試?點解⋯⋯⋯⋯

我只可以安慰佢,了解遊戲規則,但自己要超越遊戲或者規則,唔好跟教育局的政策就係正確的機會大好多。

作者: Yanamami    時間: 22-10-14 21:22

beastiebistro 發表於 22-10-14 17:08
回覆 天外之人 的帖子

抱歉,我真係唔同意。
德國教育就係咁分流,不過係中學先分。
作者: akys    時間: 22-10-14 21:27

ANChan59 發表於 22-10-14 20:20

阿仔小四已經問點解我嘅成績要俾師兄師姐拉低,有能力嘅人點解怕考試? ...

呢個派位方法真係一絕,加埋999632呈分試,自行嘅運作,明白遊戲規則就知道入間好學校係好重要。

作者: Yanamami    時間: 22-10-14 21:41

ANChan59 發表於 22-10-14 20:20

阿仔小四已經問點解我嘅成績要俾師兄師姐拉低,有能力嘅人點解怕考試? ...
或者,呢個世界既野係照顧大衆晤係小衆啩。有能力既人當然唔怕考試,但仍然係小衆。果時原意係指對大衆學生,一試定生死好大壓力?好似之後DSE代替會考一樣原因?不過改來改去,唔見得壓力小咗,反而改到不倫不類。
作者: hkpapa852    時間: 22-10-14 22:28

Yanamami 發表於 22-10-14 21:41
或者,呢個世界既野係照顧大衆晤係小衆啩。有能力既人當然唔怕考試,但仍然係小衆。果時原意係指對大衆學生 ...
真係咁顧慮一試定生死對學生壓力大的話, 點解唔學加拿大咁, 入U都只係睇中學學生最後個兩年各科既平時分? 典解要考一試 (DSE)?
我試吓代答:

如果連DSE都唔考, 邊有錢養考試局班人呀? 所以依家先要引入國內可考DSE, 收番多D考試費先養到佢地咋!

如果轉做升中試, 一年出得一份卷 (無籍口又出TSA/BCA同Pre-S1, 班友量少咗但又 cut 唔到 headcount, 但點攪呀? 仲有, 我地俾咗咁多錢個保密N年既無敵升中派位系統同eSAM點算? 唔用都仲要俾錢買maintenance嫁, 好難解釋呀!

搵食啫, 俾條路嚟行吓啦!

作者: beastiebistro    時間: 22-10-14 22:49

回覆 Yanamami 的帖子

其實星加坡都係...
作者: Yanamami    時間: 22-10-14 23:51

beastiebistro 發表於 22-10-14 22:49
回覆 Yanamami 的帖子

其實星加坡都係...

不過當香港狀元如果唔揀讀醫人人會覺得哂左既mentality,分流似乎無乜可能會發生。唔讀U,分流去左整冷氣唔得㗎啵,揾唔到好工咪揾唔到錢供樓?查實來來去去罪魁禍首係咪樓價貴?德同星都好似人人有屋住?
作者: beastiebistro    時間: 22-10-15 00:01

Yanamami 發表於 22-10-14 23:51
不過當香港狀元如果唔揀讀醫人人會覺得哂左既mentality,分流似乎無乜可能會發生。唔讀U,分流去左整冷氣唔 ...
德國人(西方人)冇磚頭情意結...
亦冇職業歧視...英美加整水喉冷氣裝修都唔知幾好賺,接job接到手軟...
外國普通醫生冇神化嘅地位,更冇神化嘅人工...
香港嘅家長有無窮無盡嘅虛榮心...

作者: Yanamami    時間: 22-10-15 00:15

beastiebistro 發表於 22-10-15 00:01
亦冇職業歧視...英美加整水喉冷氣裝修都唔知幾好賺,接job接到手軟...
外 ...
又唔係淨係香港家長既,一般亞洲人家長思想相近。
作者: beastiebistro    時間: 22-10-15 00:27

Yanamami 發表於 22-10-15 00:15
又唔係淨係香港家長既,一般亞洲人家長思想相近。
都係
作者: ABC-DAD    時間: 22-10-15 01:36

無知者無畏,言論自由,吸收言論都要有自由。

無過濾能力,自由又唔節制,人似乎會慢慢退化到行屍走肉。
作者: ANChan59    時間: 22-10-15 02:13

Yanamami 發表於 22-10-14 21:41
或者,呢個世界既野係照顧大衆晤係小衆啩。有能力既人當然唔怕考試,但仍然係小衆。果時原意係指對大衆學生 ...

但係好多人對不倫不類樂此不疲。

作者: ANChan59    時間: 22-10-15 02:13

ABC-DAD 發表於 22-10-15 01:36
無知者無畏,言論自由,吸收言論都要有自由。

無過濾能力,自由又唔節制,人似乎會慢慢退化到行屍走肉。 ...

Agree. Let it sink.

作者: ABC-DAD    時間: 22-10-15 08:18

ANChan59 發表於 22-10-15 02:13
Agree. Let it sink.
哈哈,你呢個老朋友有啲啲狡猾
作者: ABC-DAD    時間: 22-10-15 08:21

我都睇YT,記得有個質素唔錯嘅tuber介紹幾本好嘅書,其中有本係諾獎經濟得主作品,普林斯頓大學嘅教授,一陣行完山揾下,幾啱睇
作者: ABC-DAD    時間: 22-10-15 08:25

減左如果得啖笑(開心一陣),又無其他增值項目嘅得着,咁我覺得都係發揮幽默感嘅時候嘞。
作者: Poyau    時間: 22-10-15 14:21

PSLE 2021年起由標準分計法 T-Score
改為水平參照 Achievement Level (AL)

校內成績表有分數/AL 無需班/級名次
將分數/AL 對比中學 AL cut-off
升什麼級數中學還看 AL 非看名次

以往校內名次 現知全國位置 壓力少咗?

https://www.moe.gov.sg/news/press-releases/20210427-psle-2021-supporting-students-and-their-parents-in-making-informed-school-choices

https://www.moe.gov.sg/microsites/psle-fsbb/assets/infographics/transition-to-secondary-school/indicative-psle-score-ranges-for-individual-secondary-schools.pdf

https://drive.google.com/file/d/1PlKLSwQiVaLJ4UV6yaFFJdTa3i2aeldC/view

https://static1.straitstimes.com.sg/s3fs-public/articles/2018/09/29/latest_amreport29-1.jpg

作者: Poyau    時間: 22-10-15 14:59

天外之人 發表於 22-10-12 11:30
亞洲第一個夢醒既國家,剛看到網絡新聞,新加坡感覺真係用心對待教育,咩都敢去嘗試,明年開始取消中小學考試名 ...

新加坡校內成績表雖然取消班級名次
小五小六加入 Achievement Level (AL)
對比中學 PSLE AL cut-off points
升到什麼級數中學心裡有數
無校內名次 知全國位置 競爭可能更大?

作者: akys    時間: 22-10-15 15:49

Poyau 發表於 22-10-15 14:59
對比中學 PSLE AL cut-off point ...

校內鬥好無謂,呈分試下邊緣位相差一兩位影響都幾大,與外面比壓力反而冇咁大。

作者: bananaGi    時間: 22-10-17 08:43

直私多?

津校一般有

作者: bananaGi    時間: 22-10-17 08:44

對比中學 PSLE AL cut-off point ...

知全國名次.. 仲正

作者: bbc2018    時間: 22-10-17 09:21

bananaGi 發表於 22-10-17 08:44
知全國名次.. 仲正
更高層次,不得了
作者: Poyau    時間: 22-10-17 10:39

bananaGi 發表於 22-10-17 08:44
知全國名次.. 仲正

小學知道什麼成績屬 Band 幾
可不用知全級/全班考第幾
例如想升讀中學 IP (類似 B1A)
PSLE 四科(英文/數學/科學/母語)
要以 AL 4 (科科最少90分) 為目標

https://www.moe.gov.sg/microsites/psle-fsbb/psle/new-psle-scoring-system.html

https://www.sunnycitykids.com/articles/secondary-school-ranking

作者: 天外之人    時間: 22-10-17 12:34

大人有大人想法,小朋友有小朋友既起步,所有既考試對應考既人都係有壓力,在於那個應考人心態,胸有成竹自然就冇有怕,唔知道新加坡咩原因整咁既安排,但睇到香港孩子學習能力,喺幼稚園到小學這部份真係..........唔係為學習而去學,而係為分數為學校而去學.  一個好既良好教育,考試制度在升中及升大學係要有,正常家長係唔需要理會,孩子既路應由佢自己走.
作者: 天外之人    時間: 22-10-17 12:37

beastiebistro 發表於 22-10-15 00:01
外 ...
冇真正去過外國教育地方,但在網上隨便參考,大部份外國國家都係在某一個點才有考試來定孩子能力,冇睇錯原來英國既所謂中小學都好似係統一課程.
其實真係邊類工作都有它的好,最主要都係睇孩子想做咩. 我係講出教育出問題地方處於幼稚園至小學這部份.中學都會有,衹係冇咁著緊,攪好小學能力,中學能力都唔會差得太多.除非已經攪到無心向學.

作者: 天外之人    時間: 22-10-17 12:38

Yanamami 發表於 22-10-14 23:51
不過當香港狀元如果唔揀讀醫人人會覺得哂左既mentality,分流似乎無乜可能會發生。唔讀U,分流去左整冷氣唔 ...
呢個就係好多一般家庭及貧窮家庭既要點,唔係起跑線既人生,所以就以知識去改變命運,但好多都因幼稚園到小學這部份攪唔好,自然到中學就更勉強去應對,那麼知識便存在於"通材"部份,衹是為了住這個問題,正正因這部份人才供過於求,所以想揾得一份穩定又好的工作就更難,仲未計生活中必須既消費,自然想住得好都難過登天.
作者: beastiebistro    時間: 22-10-17 14:51

天外之人 發表於 22-10-17 12:37
冇真正去過外國教育地方,但在網上隨便參考,大部份外國國家都係在某一個點才有考試來定孩子能力,冇睇錯原來 ...
咁我比較熟悉英國教育制度。

英國制度所謂嘅統一教育只係課程大範圍,每間學校甚至每位老師都可以用自己嘅方法教學。有科目冇指定嘅教科書,有老師唔用教課書自製教材,有啲連教材都唔用齋講。有啲科有啲學校修有啲學校唔修(例如拉丁文),有啲有多重選擇(例如外文可以揀法、德、西、俄、意甚至中文)。根本上就係明白人人唔同,統一教材只會扼殺百花齊放。

考試又有多重選擇。除咗英文同數學必修之外,其他科目任切任執。非理科人可以考combined science,藝術人可以考fine arts, music甚至drama。連考試系統都有得揀,學術強嘅學生考GCSE/GCE,唔係讀書材料嘅有比較「職業先修」嘅BTEC可以考。想做學徒嘅考完BTEC可以直接學師,考得好又可以反轉頭用BTEC報返入大學。基本上每個步驟都有唔同選擇或者組合,一啲都唔「統一」。

作者: 天外之人    時間: 22-10-17 15:37

beastiebistro 發表於 22-10-17 14:51
咁我比較熟悉英國教育制度。

英國制度所謂嘅統一教育只係課程大範圍,每間學校甚至每位老師都可以用自己嘅 ...

咁的確係唔統一,基本上都可以唔需要書本都可以教到,証明老師比課本更重要,中學這種方式教都好正常,是否小學基礎都可以這樣教?的確很有樂趣吸引小朋友,起碼唔係死板為分數為學校去學. 另講到咁千變萬化教學方式,那個考試方式是否大概小學入中學既考試,中學入大學既考試?
在幼稚園及小學階段統一,正常唔代表會令所有小朋友學習死板,且仲會令佢地喺呢方面知識穩固基礎,進入千變萬化既中學,加上互聯網扶助自會有更大空間去探索,就算現今向著死板既路失敗咗,但因有好既基礎再走其他路都容易.

作者: beastiebistro    時間: 22-10-17 16:51

天外之人 發表於 22-10-17 15:37
咁的確係唔統一,基本上都可以唔需要書本都可以教到,証明老師比課本更重要,中學這種方式教都好正常,是否小 ...
基本上由小學打上都係類似方式,而且上堂經常有互動,唔係下下單向老師「傳授」資訊。有唔少課堂係討論形式,甚至辯論形式進行。

小學入中學如果係公立學校,基本上係派位(真係睇住址派)。但係又有一種靠考試而入嘅公立精英學校(Grammar School),俾有能力嘅同學去試。至於私立學校更加百花齊放,有啲考校本試,有啲用類似以前嘅學能測驗試去篩選學生。不過私立學校重點係interview,考得好都唔係必收,要學校覺得你適合。

GCSE等於O level,GCE等於A level,BTEC係後GCSE選擇。部分私校亦有IB選擇,學費一樣,亦唔會篩選學生(即係想揀就可以揀)。

作者: Poyau    時間: 22-10-17 18:25

天外之人 發表於 22-10-17 15:37
咁的確係唔統一,基本上都可以唔需要書本都可以教到,証明老師比課本更重要,中學這種方式教都好正常,是否小 ...

小學課程彈性視乎學校類型

Independent schools (私校)
----------------------------------------------
可自訂課程

State schools (官校)
----------------------------------------------
Maintained schools
類似官津 免費
課程跟 National curriculum

Academies
類似直資 不過唔收費
課程彈性較 Maintained schools 大
不一定跟足 National curriculum

作者: 33Tim    時間: 22-10-24 18:23

好認同,依家啲學生好似係讀書機械人咁樣,每日就係溫書溫書
作者: hkpapa852    時間: 22-10-24 18:37

Poyau 發表於 22-10-17 18:25
小學課程彈性視乎學校類型

Independent schools (私校)
英國curriculum無香港咁死板,state school起係GCSE科目上,可彈性選科同exam board, 同持亦會有BTEC
Sixth form 更有部份state school係開IBDP

作者: Poyau    時間: 22-10-24 19:51

hkpapa852 發表於 22-10-24 18:37
英國curriculum無香港咁死板,state school起係GCSE科目上,可彈性選科同exam board, 同持亦會有BTEC
Sixth ...

當地免費課程多元化可選讀 IBDP
更有一間 IB 官校 Hockerill 有寄宿
2022年IB平均36分(≃DSE 55544)

Hockerill Anglo-European College
https://www.hockerill.com/45/news/article/286/excellent-performance-from-2022-ib-diploma-students#

作者: hkpapa852    時間: 22-10-25 10:06

Poyau 發表於 22-10-24 19:51
當地免費課程多元化可選讀 IBDP
更有一間 IB 官校 Hockerill 有寄宿
2022年IB平均36分(≃DSE 55544)

英國目前有2X間State School 既Sixth form提供"免費/政府資助" 既IBDP 課程,
名單可去呢度見下:
https://whichschooladvisor.com/hong-kong/school-news/moving-to-the-uk-which-state-schools-offer-the-ib

呢堆學校中, 亦有幾間係 Grammar School (不過唔係最Top個批)

點解香港既官津中學, "唔能夠"提供"免費"既IBDP課程呢?

作者: 天外之人    時間: 22-10-25 10:18

beastiebistro 發表於 22-10-17 16:51
基本上由小學打上都係類似方式,而且上堂經常有互動,唔係下下單向老師「傳授」資訊。有唔少課堂係討論形式 ...
英國感覺都不是以考試為主的教育方式,除了想入特別些學校有考試方式係十分認同,
作者: Yanamami    時間: 22-10-25 10:19

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:06
英國目前有23間State School 既Sixth form提供"免費/政府資助" 既IBDP 課程,
名單可去呢度見下:
https://wh ...
大概因為香港人交稅太少。
作者: hkpapa852    時間: 22-10-25 10:30

Yanamami 發表於 22-10-25 10:19

啱啱公佈香港家庭平均入息係 HKD 27,000 (個人好似係 HKD ~18,000)

英國平均週薪係GBP 604, 即每月約 GBP 2,416 ( 約 HKD 21,700)

英國人均收入似乎不見得好過香港, 不過英國稅率高過香港, 咁可能收入會多D

或者香港應該好似美國咁, 徵"富豪稅", 咁咪多D收入做"正事"囉!

作者: beastiebistro    時間: 22-10-25 10:31

天外之人 發表於 22-10-25 10:18
英國感覺都不是以考試為主的教育方式,除了想入特別些學校有考試方式係十分認同,  ...
考試都係要嘅,如果唔係分唔到邊啲應該入大學,邊啲職業先修等等。不過英國教育唔會齋focus on學業,無論公立私校都會盡量有balance。

而且,學生知道重點唔係「校內」成績/排名(事實上校內assessment都唔會有排名),其實到尾大家都係考出面公開試,所以校內互相競爭嘅氣氛完全唔濃烈。反而真係有好多互相請教/幫忙嘅情形(例如你物理好啲,咁我唔識就問你。到你唔識拉丁文,可能我幫返你轉頭。)

作者: hkpapa852    時間: 22-10-25 10:35

其實係為咗保住"考試局"班友仔既飯碗
如果開放本地學生唔駛考DSE, 咁考試局係咪要 Cut Budget 先?

作者: beastiebistro    時間: 22-10-25 10:35

因為香港教改咁「偉大」,諗到個驚天地泣鬼神嘅DSE考試(其實係抄IB,但係抄啲唔抄啲,變咗A貨),如果俾官津學校開IB班,咪即係話教改唔係改到最好?政治不正確嘛...
作者: Yanamami    時間: 22-10-25 10:37

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:30
啱啱公佈香港家庭平均入息係 HKD 27,000 (個人好似係 HKD ~18,000)

英國平均週薪係GBP 604, 即每月約 GBP ...

而家徵富豪稅,你估啲錢會入邊個袋?你明既~咪異想天開了,。而且深水涉仲有好多人無飯開,排隊上公屋排隊睇公立醫生.....幾時先輪到免費IB?咪傻啦。
作者: hkpapa852    時間: 22-10-25 10:39

beastiebistro 發表於 22-10-25 10:35
因為香港教改咁「偉大」,諗到個驚天地泣鬼神嘅DSE考試(其實係抄IB,但係抄啲唔抄啲,變咗A貨),如果俾官 ...
唔用自家製既嘢去勾結"外國勢力"開AL/IBDP? 政治已不正確就算放棄DSE, 可能都只會係改用"中國高考"

作者: beastiebistro    時間: 22-10-25 10:41

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:39
唔用自家製既嘢去勾結"外國勢力"開AL/IBDP? 政治已不正確就算放棄DSE, 可能都只會係改用"中國高考"
...

我估真係可能好快有得考高考...不過香港學生可能都係「炮灰」...

作者: Yanamami    時間: 22-10-25 10:55

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:39
...
係,好多野要逐漸同上邊睇齊。快無得係超市7仔買Panadol.
作者: hkpapa852    時間: 22-10-25 10:57

beastiebistro 發表於 22-10-25 10:41
我估真係可能好快有得考高考...不過香港學生可能都係「炮灰」...
我最初都以為會係以"高考代DSE"
但自從一年多前得知已在研究國內學生考DSE (今年已公佈會2年後落實), 就估計佢地應該10年內唔會廢棄DSE, 因為DSE暫時係國際認受性都高, 國內學生多個"低成本"又非"外國勢力"製造既考試, 可以方便國內學生出國 (仲要DSE除咗英文同英國文學, 全部都可以用中文考)

作者: beastiebistro    時間: 22-10-25 11:00

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:57
我最初都以為會係以"高考代DSE"
但自從一年多前得知已在研究國內學生考DSE (今年已公佈會2年後落實), 就估 ...
唔知呢?拭目以待。不過政治正確係連英文都唔俾學,睇吓香港幾時連英文都廢埋...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5