教育王國

標題: 協恩 2023/24 中一收生 [打印本頁]

作者: SLHongkonger    時間: 22-9-23 10:30     標題: 協恩 2023/24 中一收生

http://www.hys.edu.hk/form-one-admission-talk-and-student-activity-programme/

圖片附件: myimage.jpg (22-9-23 10:30, 269.75 KB) / 下載次數 9
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY3MTQ5fGI0YTVmZWEyfDE3MjcwNjU1ODl8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (22-9-23 10:30, 720.29 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY3MTUwfDE2NzY5MDJlfDE3MjcwNjU1ODl8MA%3D%3D

作者: 0030    時間: 22-9-23 10:54

作者: Tunghk    時間: 22-9-23 10:58

0030 發表於 22-9-23 10:54

阿女適應嗎^^ 有沒有分享~

作者: 0030    時間: 22-9-23 11:02

回覆 Tunghk 的帖子

剛開學暫時ok
作者: vestzs    時間: 22-9-23 11:27

今年似番d疫前, 多番活動
作者: Jessy    時間: 22-9-23 14:45

0030 發表於 22-9-23 11:02

剛開學暫時ok
好叻女呀!恭喜你!
作者: rabbittwin    時間: 22-9-23 20:56     標題: 回覆樓主:

請問是否全in?

作者: SLHongkonger    時間: 22-9-23 21:33

rabbittwin 發表於 22-9-23 20:56
請問是否全in?

未出報名資料

上年係全in

留意(emoji)今年的簡介會同報名資料

作者: rabbittwin    時間: 22-9-23 21:39

SLHongkonger 發表於 22-9-23 21:33
未出報名資料

上年係全in

作者: happytummy    時間: 22-11-14 10:27

星期六1st in, 大家知唔知之前兩年係咪都係網上面試?

作者: 0030    時間: 22-11-14 10:42

回覆 happytummy 的帖子

舊年系~
作者: happytummy    時間: 22-11-14 11:24

前年好似都係?

作者: baby2baby    時間: 22-11-14 14:10

剛開學暫時ok

請問你囡囡當時成績是否都係級頭幾名入協恩?

作者: 0030    時間: 22-11-14 14:24

回覆 baby2baby 的帖子

系,不過二線小學
作者: 好有問題    時間: 22-11-14 14:58     標題: 回覆樓主:

請問大家幾時收到email? 所有交表都有得in right?thanks

作者: happytummy    時間: 22-11-14 18:38

好有問題 發表於 22-11-14 14:58
請問大家幾時收到email? 所有交表都有得in right?thanks

Nov 5收到email. 交表都有1st in

作者: happytummy    時間: 22-11-14 18:40

其實實體面試同網上面試嘅模式係咪會唔同?如網上面試唔會考閲讀理解

作者: hkpapa852    時間: 22-11-14 22:05

happytummy 發表於 22-11-14 18:40
其實實體面試同網上面試嘅模式係咪會唔同?如網上面試唔會考閲讀理解
一樣會
過往HY 1st in 感覺只係做門面嘢, 邊D學生有2nd in 其實一早已決定

作者: fairytaly    時間: 22-11-14 22:42

回覆 hkpapa852 的帖子

可否講多少少點樣門面和怎樣考閱讀理解?謝謝
作者: Rpp    時間: 22-11-15 00:22

hkpapa852 發表於 22-11-14 22:05
一樣會
過往HY 1st in 感覺只係做門面嘢, 邊D學生有2nd in 其實一早已決定

講緊係舊年HYS第一次Zoom面試似考急才,聽亞女講中英都係俾條題目,一分鐘構思,約兩三分鐘講晒整個故事咁。第二次面試挑戰性d,一個問題不停咁延伸出多個問題,最難都係GHS呢間,第一次面試考英.同數亦都最能出貓係呢間,至於點出貓法唔係此講,我哋肯定無出貓,有同學叫亞女幫手,至於第二次面試難就係不停有問題追問家長,家長要心理準備識得答,但係我口才唔好。我覺得其實係面試家長多啲,今年GHS改實體面試較公平。

作者: 0030    時間: 22-11-15 09:38

回覆 fairytaly 的帖子

網上面試無考閱讀理解,個人覺得1st and 2nd in都無考學術,就係普通用中英聊天~
作者: baby2baby    時間: 22-11-15 10:39

0030 發表於 22-11-15 09:38

網上面試無考閱讀理解,個人覺得1st and 2nd in都無考學術,就係普通用中英聊天~ ...

所以hkpapa話已經你係佢哋杯茶了!

作者: 0030    時間: 22-11-15 10:54

腦霧
作者: happytummy    時間: 22-11-15 12:01

0030 發表於 22-11-15 09:38

網上面試無考閱讀理解,個人覺得1st and 2nd in都無考學術,就係普通用中英聊天~ ...

但實體面試好似係考學術?中英數都要

作者: 0030    時間: 22-11-15 12:52

無參加過實體面試,不清楚
作者: happytummy    時間: 22-11-15 17:26

有冇人女女參加過HY實體面試?

作者: kylix_c26    時間: 22-11-15 21:09

happytummy 發表於 22-11-15 17:26
有冇人女女參加過HY實體面試?

first in 只係考中,英,數,逐個課室入,只係口答問題,我覺得好似考急才咁,中、英會有時間比你睇一睇做準備。

作者: happytummy    時間: 22-11-15 21:26

kylix_c26 發表於 22-11-15 21:09
first in 只係考中,英,數,逐個課室入,只係口答問題,我覺得好似考急才咁,中、英會有時間比你睇一睇做 ...

中、英都係俾個題目講一分鐘?Thanks

作者: kylix_c26    時間: 22-11-15 22:14     標題: 回覆樓主:

有幾多時間答就唔記得喇!中、英應該有幾set問題,真係好睇臨場。

作者: 熱媽    時間: 22-11-16 07:04

happytummy 發表於 22-11-15 21:26
中、英都係俾個題目講一分鐘?Thanks
英都唔難,中文較難,有文言文,一唔識真係答唔出
作者: happytummy    時間: 22-11-16 10:51

熱媽 發表於 22-11-16 07:04

你意思是閱讀理解?

作者: 熱媽    時間: 22-11-16 19:04

又唔算閱讀理解,只係幾句,老師叫你解釋咁!但已經係4年前的事

作者: happytummy    時間: 22-11-16 20:07

熱媽 發表於 22-11-16 19:04

又唔算閱讀理解,只係幾句,老師叫你解釋咁!但已經係4年前的事

多謝分享!

作者: happytummy    時間: 22-11-17 06:45

熱媽 發表於 22-11-16 19:04

Btw, 數學大約係咩題目呢?Thanks (emoji)(emoji)

作者: lolo1112    時間: 22-11-18 00:26

剛開學暫時ok

同學仔

作者: 熱媽    時間: 22-11-18 15:15

happytummy 發表於 22-11-17 06:45
Btw, 數學大約係咩題目呢?Thanks (emoji)(emoji)
好似普通數~但心算,要快準
作者: happytummy    時間: 22-11-18 20:49

熱媽 發表於 22-11-18 15:15
好似普通數~但心算,要快準

Thanks

作者: lot888    時間: 22-11-18 22:35

小許分享。最重要成績好,面试英语正常回答,其他不太重要。就算第一輪未成功,自行放榜後入机會都大。移民走人多,升中人口又小,預計直資今年會有較大財政壓力,今年包括協恩應會易咗。
作者: pajamama    時間: 22-11-18 23:06

阿女中文數、心算唔叻,真係怕明天會呆咗咁對住面試老師

作者: lot888    時間: 22-11-18 23:48

回覆 pajamama 的帖子

不用太緊張,第二次才是真interview, 而本人相信第二次interview 只跟成績篩選,和明天interview 表現沒多大関係。
第一次interview是吸引人報名,好讓協恩可到教局索學生今年RO(有參與呈分試小學),來建位佢既database。如果多人報名,佢database越完整,以後只要知你係邊間小學,级幾,就可估算到你全港嘅RO。

作者: cowx2    時間: 22-11-19 10:17

上年第一次面試我校有人上網出問題連唔到線要補in、有人有畫無聲夠鐘就cut線、有人聽唔清楚問題照亂答,全部都有second in,所以好有理由相信first in真係只係做樣,唔係認真嘅

作者: Rpp    時間: 22-11-19 12:14

cowx2 發表於 22-11-19 10:17
上年第一次面試我校有人上網出問題連唔到線要補in、有人有畫無聲夠鐘就cut線、有人聽唔清楚問題照亂答,全 ...

協恩唔好之處係第一次個個都會給機會in,做廣告又好收50文報名費又好,無面試經驗嘅同學確係一次真實體驗。不過,明知唔收嘅有幾多個老師繼續保持高水準嘅耐性?

MCS都係個個有機會in,但係小組形式揀人。

作者: lot888    時間: 22-11-19 12:38

回覆 Rpp 的帖子

如果真係小組,老師就更辛苦,要引導小朋友開声,stop一D不继講野嘅小朋友。小组真係會有D一句声都冇出就離開,到時家長又嘈。全in對經濟有貢獻,多D面试班搵銀,亦給家長一個希望。
作者: Rpp    時間: 22-11-19 12:43

lot888 發表於 22-11-19 12:38
回覆 Rpp 的帖子

如果真係小組,老師就更辛苦,要引導小朋友開声,stop一D不继講野嘅小朋友。小组真係會有 ...

你以為有老師引導講嘢咁好?唔出聲同爭住出聲唔俾人講都一定無份多。小組形式一眼睇出邊個係佢哋嘅人選,加上學生資料綜合評核,好興一校收一個。

作者: bananaGi    時間: 22-11-20 22:37

lot888 發表於 22-11-18 23:48
回覆 pajamama 的帖子

不用太緊張,第二次才是真interview, 而本人相信第二次interview 只跟成績篩選,和 ...

我呈一未呈二,咁點計

作者: lot888    時間: 22-11-21 08:19

以下是非常不專業推測。勿信。我估计你填form時要交成績表,如有级排名,又貴小學上年及前年或更早曾有學生申請,協恩已從教局取得這批小朋友RO,再比對你小朋友今次交form成績及级排名,基本上可推断你小朋友今年RO,篩選進入第2輪面試,得到面试结果,再在來年2,3月間獲取你小朋友呈一呈二總RO再核實結果,後出offer。所以話全in主要幫協恩收集數據,對家長意義可能不大。
作者: bettyay    時間: 22-11-21 10:36

lot888 發表於 22-11-21 08:19
以下是非常不專業推測。勿信。我估计你填form時要交成績表,如有级排名,又貴小學上年及前年或更早曾有學生 ...
仲有收咗啲師姐返來對唔對版,都係參考資料!
有某女津校長曾經分享,試過收咗A校級一,成績不如B校20打後,所以嚟自邊間小學,某程度都有影響

作者: bananaGi    時間: 22-11-22 10:58

熱媽 發表於 22-11-16 07:04

讀緊?

作者: 熱媽    時間: 22-11-22 21:38

bananaGi 發表於 22-11-22 10:58
讀緊?
係呀!
作者: Bsc_arch    時間: 22-11-22 22:52

請問有無人知是否已舉行了music audition?
作者: 好有問題    時間: 22-11-22 23:28

lot888 發表於 22-11-21 08:19
以下是非常不專業推測。勿信。我估计你填form時要交成績表,如有级排名,又貴小學上年及前年或更早曾有學生 ...

係咪即係面試表現都係好其次
考試成績先係重點?

作者: happytummy    時間: 22-11-22 23:53

Bsc_arch 發表於 22-11-22 22:52
請問有無人知是否已舉行了music audition?

不是一月嗎?

作者: Bsc_arch    時間: 22-11-23 08:51

就係唔知,所以問。因為我知游泳選拔已舉行,所以想知係咪music都舉行左。

作者: happytummy    時間: 22-11-23 11:45

Bsc_arch 發表於 22-11-23 08:51

就係唔知,所以問。因為我知游泳選拔已舉行,所以想知係咪music都舉行左。

1月

圖片附件: myimage.jpg (22-11-23 11:45, 278.59 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY3OTc1fGY0Njk5NWQyfDE3MjcwNjU1ODl8MA%3D%3D

作者: Bsc_arch    時間: 22-11-23 12:36

Thank you!

作者: nicolewanglh    時間: 22-11-25 12:19

唔知幾時有second in通知~~
作者: 0030    時間: 22-11-25 15:52

回覆 nicolewanglh 的帖子

12-4月
作者: nicolewanglh    時間: 22-11-25 15:55

0030 發表於 22-11-25 15:52
回覆 nicolewanglh 的帖子

12-4月

漫長的等待

作者: Bluegene    時間: 22-11-25 20:22

好有問題 發表於 22-11-22 23:28
係咪即係面試表現都係好其次
考試成績先係重點?

校内成績最重要,唔係級頭或前列,唔可能靠第一次面試逆轉。sports test 同 music audition 作用不大,只是錦上添花。從來冇聽過音樂出色而收咗。個人運動項目會有另外渠道找人。幾百人有第二面試,比較睇臨場表現同英文對答。

作者: happytummy    時間: 22-11-25 21:17

Bluegene 發表於 22-11-25 20:22
校内成績最重要,唔係級頭或前列,唔可能靠第一次面試逆轉。sports test 同 music audition 作用不大,只 ...

但聽聞協恩好鍾意收劍手

作者: Bluegene    時間: 22-11-26 09:31

happytummy 發表於 22-11-25 21:17
但聽聞協恩好鍾意收劍手
各校運動精英都會報,各項目也有,成績好運動叻也有。好難只著重某項目
作者: happytummy    時間: 22-11-26 22:42

Bluegene 發表於 22-11-26 09:31
各校運動精英都會報,各項目也有,成績好運動叻也有。好難只著重某項目

但上年真係收咗個只係二線小學級十左右、劍擊好手

作者: lot888    時間: 22-11-27 00:59

这可能是個別例子,客觀睇,傳統名直,津跟地區學校已漸漸失去以前的優勢。資訊發達下,地區中學已可翻抄名校嗰一套,customized再谷一谷班學生已有不錯成绩。由於優勢收窄,而家長多只看公開試成績,協恩更只有DSE,大家必聚焦佢DSE成绩,佢現已落入困局,不可能收一些特異功能強,成績弱嘅學生。成績跟唔上嘅可能冇得考DSE或被離校。
作者: 0030    時間: 22-11-28 11:00

二線小學級十左右,成績也有band1a-1b
作者: YolandaTam    時間: 22-11-28 11:57

lot888 發表於 22-11-27 00:59

这可能是個別例子,客觀睇,傳統名直,津跟地區學校已漸漸失去以前的優勢。資訊發 ...

咁又唔至於冇得考 DSE 同被離校嘅。
例如我女(Class 2022) 有兩個籃球隊主力遲一年考 DSE, 另外有個壁球好手轉做全職運動員。
無聽過被離校喎。

作者: lot888    時間: 22-11-28 13:03

YolandaTam 發表於 22-11-28 11:57
例如我女(Class 2022) 有兩個籃球隊主力遲一年考 DSE, 另外有個壁球 ...
先说声sorry,我最後嗰句只是從經濟效益,學校發展方向考慮,無攻擊之意。用家可否分享多一點。這兩主將需今天年考DSE,但決定下年才報考?那是否计算今年中六總人數內?還是下年?由於無考DSE,應不計入3322內。全識運動員那位一樣今年中六?可以用協恩名譽考DSE嗎?計入3322?如果係,協恩真是有情有義。
作者: vestzs    時間: 22-11-28 13:36

有人話收個$50報名費, 當1500人報, 有$75000吧, 不過HYS係減免學費條件上比好多校鬆, 仲係少數對要申請減免學費的同學有生活津貼的學校, 8萬蚊都夠十個全額一年的津貼吧

最困境係好老師難求

申利 : 用家
作者: YolandaTam    時間: 22-11-28 13:43

lot888 發表於 22-11-28 13:03
先说声sorry,我最後嗰句只是從經濟效益,學校發展方向考慮,無攻擊之意。用家可否分享多一點。這兩主將需 ...

唔使 sorry 喎你又無錯,你只不過係反映返一般人嘅觀感,如果我係校外人都會有相同睇法。
答返你問題先:籃球主將會係2023 DSE。壁球員就唔清楚啦,只知佢已無喺校內出現,唔知係退學定係停學。
對於成績跟唔上嘅同學,首先校方會安排主科最後20名左右上補底班,到學年尾如果同學考全級尾10-20,暑假會為佢哋補課,之後考試,如果合格就升班,唔合格就留班。
其實每年都有追唔上嘅同學走,不過似係自己走多過勸退(同學自己都要面子嘅

作者: lot888    時間: 22-11-28 13:59

讚成先前師兄所说,要做到文武雙全才真不容易,大部份人只能偏重一面。我本人非常欣賞那些不計個人得失,為學校名譽而戰嘅同學,更佩服那些背後默默支待嘅家長。起碼我自己做不到。
作者: yokolws    時間: 22-11-28 14:04     標題: 回覆樓主:

想問問有冇人清楚體育面試如籃球排球學校會揀幾多個?

作者: yokolws    時間: 22-11-28 15:26

YolandaTam 發表於 22-11-28 11:57
例如我女(Class 2022) 有兩個籃球隊主力遲一年考 DSE, 另外有個壁球 ...

請問點解會係協恩入到兩個籃球隊?

作者: YolandaTam    時間: 22-11-28 15:32

yokolws 發表於 22-11-28 15:26
請問點解會係協恩入到兩個籃球隊?

係兩個主力(兩個唔同人),一隊籃球隊

作者: yokolws    時間: 22-11-28 15:34

YolandaTam 發表於 22-11-28 15:32
係兩個主力(兩個唔同人),一隊籃球隊

想問協恩籃球校隊有幾多人?你女女中幾?中一收生會收幾多個籃球校隊?

作者: YolandaTam    時間: 22-11-28 15:53

yokolws 發表於 22-11-28 15:34
想問協恩籃球校隊有幾多人?你女女中幾?中一收生會收幾多個籃球校隊?
...

好似中一都收十個八個
我女啱啱 2022 DSE

作者: yokolws    時間: 22-11-28 15:55

YolandaTam 發表於 22-11-28 15:53
好似中一都收十個八個
我女啱啱 2022 DSE

10個咁小,仲諗住有20個

作者: nicolewanglh    時間: 22-11-28 16:23

yokolws 發表於 22-11-28 15:55

其實都好難收20個,成個中一收幾多學生,唔同體育生收幾個,餘下名額都好少。

作者: YolandaTam    時間: 22-11-28 16:34

yokolws 發表於 22-11-28 15:55

係呀,因為協恩小學有籃球隊,會自動過渡去中學。

作者: cchappy    時間: 22-11-28 18:17

協恩有成21個校隊,每個校隊收2個人就已經42人,所以如果籃球收10人係非常多!

作者: medicine    時間: 22-11-28 18:25

cchappy 發表於 22-11-28 18:17
協恩有成21個校隊,每個校隊收2個人就已經42人,所以如果籃球收10人係非常多!
...
不過,又要分開來講,是否21個校隊,除了籃球可以不理成績只講"球績"入到,其它是否亦可以不講成績只講跑跳游等而入到尼?
或者其它項目只是有限度的優先選擇,即要有相近的成績才會被優先考慮.

作者: lot888    時間: 22-11-28 18:44

計下數,藍球賽正規12人,出場5人。如中一招10人,6级就有60人,打個8折,都有48人,真係要隊兵?實收可能小於5個較合理,亦減小對整体學術成绩影響。
作者: baby2baby    時間: 22-11-28 18:58     標題: 回覆樓主:

大家知唔知級20/150一線新界區小學會有機第二次面試嗎?(emoji)

作者: nicolewanglh    時間: 22-11-28 19:19

baby2baby 發表於 22-11-28 18:58
大家知唔知級20/150一線新界區小學會有機第二次面試嗎?(emoji)

大家到時互相通報下

作者: lululubububu    時間: 22-11-28 19:37

有冇人知道call 2nd in係跟申請編號定係排名call

作者: Greylay    時間: 22-11-28 20:12

lululubububu 發表於 22-11-28 19:37
有冇人知道call 2nd in係跟申請編號定係排名call

去年是跟學校Call
同校同學會咁上下日子收到email  Call 2nd in

作者: lululubububu    時間: 22-11-28 20:16

Greylay 發表於 22-11-28 20:12

去年是跟學校Call

越”勁”嘅小學會越早call?

作者: Greylay    時間: 22-11-28 20:19

lululubububu 發表於 22-11-28 20:16
越”勁”嘅小學會越早call?

應該不是。去年校長有在簡介會同我地講: 再之前一年in 先嘅學校,就會改番in 遲,以示公平。

Btw , 去年第一批offer 係CNY 前出。(我記得去年係年三十晚出)

作者: baby2baby    時間: 22-11-28 20:42

唔好意思!有啲唔清楚,咩叫跟學校call?

作者: nicolewanglh    時間: 22-11-28 20:54

我估系同一間小學有5位入2nd in,呢5位會差唔多時間 2nd in。同一間學校可能只收1-2個?

作者: Greylay    時間: 22-11-28 21:38

nicolewanglh 發表於 22-11-28 20:54

我估系同一間小學有5位入2nd in,呢5位會差唔多時間 2nd in。同一間學校可能只收1- ...

係呀。同一間學校會入到2nd in 嘅同學仔會差不多時間收到call 去interview

作者: cchappy    時間: 22-11-28 22:45

baby2baby 發表於 22-11-28 18:58

有沒有機會2nd in要取決於first in成績好唔好?

作者: vestzs    時間: 22-11-29 08:13

幾年前, 運動員位大約三十鬆d, 都佔1/6新生數, 比例都唔細, 另籃球隊成員, 都會被徵召到其他校隊去比賽, 佢地d訓練量唔少, 我聽到後, O 曬

如無記錯往時運動員聖誕後, 就開始2 nd in , 其他真係等好耐
作者: yokolws    時間: 22-11-29 09:24

vestzs 發表於 22-11-29 08:13
幾年前, 運動員位大約三十鬆d, 都佔1/6新生數, 比例都唔細, 另籃球隊成員, 都會被徵召到其他校隊去比賽, 佢 ...

30位係咪指全部運動項目人數?

作者: ah_sai    時間: 22-11-29 12:03

請問係咪除咗call 2nd in ,email 會一齊同日send?

作者: nicolewanglh    時間: 22-11-29 12:15

vestzs 發表於 22-11-29 08:13
幾年前, 運動員位大約三十鬆d, 都佔1/6新生數, 比例都唔細, 另籃球隊成員, 都會被徵召到其他校隊去比賽, 佢 ...

漫長的等待,折磨

作者: yokolws    時間: 22-11-29 15:07     標題: 回覆樓主:

協恩弦樂團出吾出名?

作者: lululubububu    時間: 22-12-1 15:59

唔知幾時開始call

作者: cchappy    時間: 22-12-1 17:44

以前係12月中開始call運動員

作者: Greylay    時間: 22-12-1 18:17

ah_sai 發表於 22-11-29 12:03
請問係咪除咗call 2nd in ,email 會一齊同日send?

去年沒有電話Call 的,不論2nd in , offer ,首先都係by email

作者: ah_sai    時間: 22-12-1 19:44

Greylay 發表於 22-12-1 18:17

去年沒有電話Call 的,不論2nd in , offer ,首先都係by em ...

唔該晒你

作者: Bluegene    時間: 22-12-2 12:44

yokolws 發表於 22-11-29 15:07
協恩弦樂團出吾出名?
Symphonic band 好啲。String Orchestra 普通。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5