教育王國

標題: 凡夫俗子在科大商學院生存之道 [打印本頁]

作者: YolandaTam    時間: 22-9-12 20:58     標題: 凡夫俗子在科大商學院生存之道

前傳:凡夫俗子在直資女校生存之道 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3812229

作者: YolandaTam    時間: 22-9-12 21:04     標題: 回覆樓主:

年輕人 A3 入咗科大商學院
JS 5300
呢個係大系收生,今學年完結前先至揀主修。

作者: YolandaTam    時間: 22-9-12 21:07

8月23日出咗 schedule 初稿,年輕人即刻上校內論壇睇吓師兄師姐對各課程評價,再執時間表。
由於係「早上型」人,年輕人結果揀咗五日都要九點鐘早堂嘅組合。星期三、五就「頂天立地」,差不多六點鐘先至放學。

作者: YolandaTam    時間: 22-9-12 21:13

九月一日開學已經要返早堂,已經7:30出門口都幾乎遲到。
年輕人學習到:
1)佢選擇搭地鐵到坑口轉小巴入科大,要再早少少出門口,爭取八點左右到坑口,因為佢八點十五分到,小巴站已經打蛇餅
2)學校嘅軟件 “path adviser” 唔可靠,跟佢行結果行遠咗

作者: YolandaTam    時間: 22-9-12 21:18

長話短說,返咗七日,年輕人小體會:
1)識人好過識字!佢入咗學第一件事就係識朋友,除咗大家可以傾偈,亦可互相幫助:例如 download past paper, 每人每年只有50個配額,但佢哋每人每學期至少讀四科,所以要約埋幾個同學分工合作,每人 download 一兩科再交換先至可以。

作者: YolandaTam    時間: 22-9-12 21:20

2)除非你係天才,否則唔好以為 year one 可以玩。如果話 DSE 教得快,大學再快多好多。中學兩星期一個 chapter, 大學一星期四個 chapter

作者: YolandaTam    時間: 22-9-12 21:24

3) 千祈盡量唔好病。佢識得有位同學臨開學中咗新冠隔離八日,頭三堂 account 無上到,完成隔離後上堂一頭霧水,要急起直追,但都有啲困擾。

作者: gracelam    時間: 22-9-13 06:53

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:24
3) 千祈盡量唔好病。佢識得有位同學臨開學中咗新冠隔離八日,頭三堂 account 無上到,完成隔離後上堂一頭霧 ...

阿女間U有face to face及zoom同時進行,可能呢期多人中招或係密切接觸者

作者: ren    時間: 22-9-13 10:14     標題: 回覆樓主:

期待你嘅分享!     

作者: pccw2017    時間: 22-9-13 13:48

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:20
2)除非你係天才,否則唔好以為 year one 可以玩。如果話 DSE 教得快,大學再快多好多。中學兩星期一個 cha ...

HKUST - HK University of Stress of Tension 嘛 !  我的年輕人JUPAS一開始就話點都唔會選呢間.
作者: DD仔    時間: 22-9-13 14:04

pccw2017 發表於 22-9-13 13:48
HKUST - HK University of Stress of Tension 嘛 !  我的年輕人JUPAS一開始就話點都唔會選呢間. ...

想問吓,business school論整體排名、收生分數同埋畢業生僱主評價,係咪UST > CU > HKU?

作者: YolandaTam    時間: 22-9-13 14:08

HKUST - HK University of Stress of Tension 嘛 !  我的年輕人JUPAS一開始就話點都唔會選呢間. ...

真係百貨應百客
當初我同埋老師都勸我家年輕人咪揀間咁 chur 嘅,但佢堅持攞苦嚟辛

作者: b3410    時間: 22-9-13 16:20

入來繼續追
作者: 焯媽媽    時間: 22-9-13 18:37

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:20
2)除非你係天才,否則唔好以為 year one 可以玩。如果話 DSE 教得快,大學再快多好多。中學兩星期一個 cha ...
我仔仔係另一間大學讀商科,
佢話讀數好大壓力,因為要和數學系同學一起讀,一起考試。

我:你DSE數成績好過數學系同學的成績,點會讀唔掂?
我仔:入到大學就另一會事。

考DSE入大學真係另一個世界!

但係我以前係考AL,入大學又唔覺甘大壓力,可能真係時代唔同!

作者: YolandaTam    時間: 22-9-13 18:59

焯媽媽 發表於 22-9-13 18:37

我相公當年都係 AL maths group, 佢話 pure math 同 applied math 有部分其實係大學一年級內容。
當年 AL 係辛苦(我當年唔敢考做咗逃兵入中大),但過渡去大學比而家好好多

作者: 焯媽媽    時間: 22-9-13 20:35

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:13
九月一日開學已經要返早堂,已經7:30出門口都幾乎遲到。
年輕人學習到:
1)佢選擇搭地鐵到坑口轉小巴入科 ...

科大有市區校巴的,可能比地鐵+小巴方便。

你可以參考下。

BTW,點解唔住宿舍?

https://cso.hkust.edu.hk/tran/stud_sh_b

作者: ANChan59    時間: 22-9-13 20:51

你個仔係joint program, 係理學院加商學院,學位係 BSc ,不是BBA。

果科個個嘅數底都好勁,拉完curve,自然有悲有喜。

GBUS 係商學院,他們的數淺好多,跟BBA比較,自然好易欏A。

作者: gigayan    時間: 22-9-13 20:55

正,有延續篇

作者: medicine    時間: 22-9-13 21:13

ANChan59 發表於 22-9-13 20:51
你個仔係joint program, 係理學院加商學院,學位係 BSc ,不是BBA。

果科個個嘅數底都好勁,拉完curve, ...
今晚心情大好
作者: ANChan59    時間: 22-9-13 21:20

medicine 發表於 22-9-13 21:13
今晚心情大好

哈哈,係呀!Fed announcement.

我扑中一只今日入S&P small cap 600的醫藥股,pre market 最高升12%。

作者: YolandaTam    時間: 22-9-13 21:32

焯媽媽 發表於 22-9-13 20:35
科大有市區校巴的,可能比地鐵+小巴方便。

你可以參考下。

佢易暈車浪,所以比較喜歡搭地鐵。
佢考慮過決定唔住宿舍、因為:
1)嫌貴
2)有潔癖,怕遇到唔整齊嘅同房
3)多器材要用:每日必定用洗鼻機洗鼻再用內衣洗衣機洗內衣褲(每曰換兩套)
4)小麥雞蛋敏感,得兩間飯堂某幾個餐啱食,又不大喜歡食肉。
如果自己煮,校園只有一間百佳,好難買到材料煮餸。

作者: 焯媽媽    時間: 22-9-13 22:00

係,我差點忘記了。
我一直以為係課程安排的特色,上中文堂要和中文系同學一齊上,上英文堂要和英文系同學一齊上。
所以上數學堂要和數學系同學仔上。

因為個個同學都好勤力讀書,(讀得又玩得那種!) 所以要保持高GPA都唔容易。

作者: 焯媽媽    時間: 22-9-13 22:16

YolandaTam 發表於 22-9-13 21:32

佢易暈車浪,所以比較喜歡搭地鐵。
那麼,每日要出入學校都好辛苦呢!
這裡有教點樣坐車去科大,可以參考下。

https://cbmessocamp.wixsite.com/ocamp/about1-c6rx

住宿舍其實係好睇性格,有人用盡方法住宿,
有人覺得住宿舍缺乏家庭溫暖呢!

作者: YolandaTam    時間: 22-9-13 22:23

焯媽媽 發表於 22-9-13 22:16
那麼,每日要出入學校都好辛苦呢!
這裡有教點樣坐車去科大,可以參考下。

多謝你

作者: EmilyMami    時間: 22-9-14 12:11

我的年輕人JUPAS一開始都係話點都唔會選呢間

作者: bb12345    時間: 22-9-14 13:51

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:18
1)識人好過識字!佢入咗學第一件事就係識朋友,除咗大家可以傾偈,亦 ...

我個年輕人, 仲未去主動識朋友, 真擔心.

作者: 小時了了    時間: 22-9-14 14:16

EmilyMami 發表於 22-9-14 12:11
我的年輕人JUPAS一開始都係話點都唔會選呢間
孩子由S1補習補到依家S6數學阿sir,科大數學系畢業,聽阿 sir 傾偈聽得多科大壓力大,孩子亦無一絲想法報科大
作者: shalie    時間: 22-9-14 15:39

小時了了 發表於 22-9-14 14:16
孩子由S1補習補到依家S6數學阿sir,科大數學系畢業,聽阿 sir 傾偈聽得多科大壓力大,孩子亦無一絲想法報科 ...

我兩個囡又係聽埋d好chur傳聞,吾心儀呢間,呀細好想入cu,話風氣好,但最後入吾到A1, 跟家姐一樣入左KongU⋯⋯

作者: gracelam    時間: 22-9-14 16:06

小時了了 發表於 22-9-14 14:16
孩子由S1補習補到依家S6數學阿sir,科大數學系畢業,聽阿 sir 傾偈聽得多科大壓力大,孩子亦無一絲想法報科 ...

阿女只放一科UST响Band B, 佢自知係懶散慣,放榜前都驚派咗入去。

作者: JJDBB    時間: 22-9-14 19:44     標題: 回覆樓主:

我女已經帶小煎Pan加個小煲仔返宿舍煮面,通粉之類,佢話平時早食飯,早餐又要自己準備!

作者: Titi    時間: 22-9-14 20:32

入到大學另一回事!好中!
我仔中同 dse數考得好,入科大讀數,讀到好大壓力好唔開心。。。而我仔數亦不差,入左 CU原本year 2想讀數,但話真係難,同中學完全唔同

作者: Augesttime    時間: 22-9-14 21:58

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:18
1)識人好過識字!佢入咗學第一件事就係識朋友,除咗大家可以傾偈,亦 ...

乜而家咁好,有past paper 呢d source。當年讀,又係同你女同一科,無past paper呢回事,仲要連同一course但唔同lecturer教都可以唔同卷添! 難以觸摸

講開早堂真係咩回憶都返晒來!我覺得早堂氣氛最好,度度都鬼咁多人迫lift迫扶手電梯迫cafe迫LG1先係大學的節奏。

如果lunch去飲茶又係開心!衰在而家max坐到8人,遲d解禁就更熱鬧了! school of business係最有朝氣的一群, 叫女女努力享受year 1,建立多些友誼,留個美好回憶

作者: Augesttime    時間: 22-9-14 22:07

Titi 發表於 22-9-14 20:32
入到大學另一回事!好中!
我仔中同 dse數考得好,入科大讀數,讀到好大壓力好唔開心。。。而我仔數亦不差 ...

係,中學數同大學數係兩回事!

當年,唉! 為咗改晒d堂去早上,我竟然改咗原先派俾我的Introduction to statistics 去另一個lecturer的堂。上咗一堂,朋友問我讀邊個class,我答咗之後就嚇到面到青!原來有分嘅,佢地pre-reg係會睇下你有無讀過AL數,所以pre-reg嗰班係成班文科生為主。但我改咗讀成班係讀過AL數的。結果讀到眼坦坦,拎7x分都below mean。伏到一個點!但隔離班出得淺d,個mean又低d。

真係忠告嚟,讀U咩course都可以亂take,但數理為主的科目的elective或common core/soci, 真係三思!真係量力而為

作者: YolandaTam    時間: 22-9-14 22:07

Augesttime 發表於 22-9-14 21:58
乜而家咁好,有past paper 呢d source。當年讀,又係同你女同一科,無past paper呢回事,仲要連同一course ...

又成功拋磚引玉
師姐好榮幸能夠喚起你回憶
Lib 先至係座無虛席呀⋯⋯期待你分享!

作者: YolandaTam    時間: 22-9-14 22:11

Augesttime 發表於 22-9-14 22:07
係,中學數同大學數係兩回事!

當年,唉! 為咗改晒d堂去早上,我竟然改咗原先派俾我的Introduction to s ...

而家改善咗,例如 Calculus 1B (M1/2 人 year one 數學課)而家係有一組專門俾有心 major pure math 嘅同學,我女呢啲凡夫俗子就識得避嘞。

作者: Augesttime    時間: 22-9-14 22:36

YolandaTam 發表於 22-9-14 22:07
又成功拋磚引玉
師姐好榮幸能夠喚起你回憶
Lib 先至係座無虛席呀⋯⋯期待你分享! ...

Libra幾時都咁虛撼,擺位擺陣(仲要擺個似真係“使用中”嘅陣)係要d時間領悟下。叫呀女得閒行多個圈望下人地點用最少嘅家當去佔領讀書的小枱面!好多好笑嘢睇到,好多人當咗第二個家。當年俾食d小食添!有d人食到卜卜聲,食糖飲coffee又好香!去親libra就好快肚餓,而家無得食啦,捱住餓讀就辛苦了。

我記得當年有次考試讀到好夜,淨好少人,隔離位有人掛咗個bra(應該係,見2面嗰2個型狀)係椅背頂,搵件外套蓋住,佢自己就伏低瞓咗覺,我果刻覺得好得意,讀到吽都醒鬼晒!最後嗰個人醒返來,拎住外套成抽嘢去咗toilet..... 整理好。後來走喇,先知原來佢同我同hall上下樓層的。住hall有樣得意,就係覺得校園融入咗生活,例如去libra個廁所同去hall個廁所無咩分別,都好relax,再無街唔街外廁所之分。

我都唔知自己講緊乜,但大學實在太多光怪綠離,乍驚乍喜嘅人生筆記本,記錄咗好難忘歲月!

作者: YolandaTam    時間: 22-9-14 22:46

Augesttime 發表於 22-9-14 22:36
Libra幾時都咁虛撼,擺位擺陣(仲要擺個似真係“使用中”嘅陣)係要d時間領悟下。叫呀女得閒行多個圈望下 ...

睇字都覺得好笑,好有畫面

作者: ANChan59    時間: 22-9-15 10:03

回覆 焯媽媽 的帖子

你兒子入嘅係神科,當然個個同学都有番咁上下斤両,
一下砌足4年,搏first hon,一下放下自己,量力而為,保住2:1,輕鬆好多。如果 scenario 1搏唔到,又係2:1,咁就要自己取捨!

作者: CHP    時間: 22-9-15 12:08

講開又講, 我女數學本身唔差, REG科前CU有TEST, 結果要讀多一科淺D既數學, 現在努力中。
作者: CHP    時間: 22-9-15 12:10

回覆 Augesttime 的帖子

我都好懷念大學生活。
作者: AAmother    時間: 22-9-15 17:38

Libra幾時都咁虛撼,擺位擺陣(仲要擺個似真係“使用中”嘅陣)係要d時間領悟下。叫呀女得閒行多個圈望下 ...

我仔成日最後一分鐘才出門口,好多時捱肚餓一回家就要食飯。UST的學生超勤力

作者: 一休    時間: 22-9-17 17:53

你哋係唔係講緊HKUST既Global Business?
作者: YolandaTam    時間: 22-9-17 18:14

一休 發表於 22-9-17 17:53
你哋係唔係講緊HKUST既Global Business?

其他人就唔知,我就唔係嘞,我女冇咁叻。

作者: YolandaTam    時間: 22-9-30 18:31

年輕人已成為 LC( 圖書館LG1 learning corner) 同 新起嘅 shaw auditorium 1/F learning room 嘅常客。
佢話而家啲人係放部 iPAD 喺枱面叉電再放個背囊喺櫈上面覇位嘅。

作者: YolandaTam    時間: 22-9-30 18:42

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:24
3) 千祈盡量唔好病。佢識得有位同學臨開學中咗新冠隔離八日,頭三堂 account 無上到,完成隔離後上堂一頭霧 ...

4)如果打算入科大商學院,最好 DSE 有讀 M2。
年輕人識得有人只讀 compulsory math, 讀 Math 1003, 呢排教 linear algebra, 一教就 4x4 matrix, 同學一頭霧水。
又有人讀 M1, 同年輕人一齊讀 Math 1013, 好多嘢例如 trigonometric function 同埋 limit 嘅一啲仔細位教授都當同學識(但其實 M1無學),教得頗快,M1 同學跟起嚟明顯有困難。
Business Statistics  random variables 部分係 M1 有教過,但只佔一兩個星期内容,而且唔算難 pick up.

作者: 焯媽媽    時間: 22-10-1 12:03

YolandaTam 發表於 22-9-30 18:42
年輕人識得有人只讀 compulsory math, 讀 Math 1003, 呢排 ...
我都睇到一頭霧水,等今晚見到仔仔問下佢現在讀數的情況。
現在很難才有機會見到仔仔,因為佢住宿中。

作者: 焯媽媽    時間: 22-10-1 12:08

YolandaTam 發表於 22-9-30 18:31
年輕人已成為 LC( 圖書館LG1 learning corner) 同 新起嘅 shaw auditorium 1/F learning room 嘅常客。
佢 ...

佢話而家啲人係放部 iPAD 喺枱面叉電再放個背囊喺櫈上面覇位嘅。
仔仔話放iPad /Mac Book 係宿舍,係不會唔見,但放雞蛋在宿舍的廚房內,係會唔見的。
作者: YolandaTam    時間: 22-10-1 12:08

焯媽媽 發表於 22-10-1 12:03
我都睇到一頭霧水,等今晚見到仔仔問下佢現在讀數的情況。
現在很難才有機會見到仔仔,因為佢住宿中。

我文人一個,更加一頭霧水,只係原句直接紀錄年輕人向佢父親大人嘅傾訴咋

作者: YolandaTam    時間: 22-10-1 12:09

焯媽媽 發表於 22-10-1 12:08
仔仔話放iPad /Mac Book 係宿舍,係不會唔見,但放雞蛋在宿舍的廚房內,係會唔見的。 ...

iPAD 易得,雞蛋難求

作者: Rpp    時間: 22-10-1 15:15

放榨菜辣椒醬都會唔見喎。

作者: 焯媽媽    時間: 22-10-1 23:11

YolandaTam 發表於 22-9-30 18:42
年輕人識得有人只讀 compulsory math, 讀 Math 1003, 呢排 ...

我問了仔仔,佢話Trigonometric function 係三角形的朋友,佢這個解釋,我有點頭緒呢!
佢今個學期不用上數學堂,但要上中文堂呢!
他這個學期主要上會計,經濟及電腦堂(學寫程式),聽佢講都好似沒有太大壓力呢!

作者: 焯媽媽    時間: 22-10-1 23:16

Rpp 發表於 22-10-1 15:15
放榨菜辣椒醬都會唔見喎。

我有同我仔講,你就當請同學食野,你可以帶生果返學校,請同學食生果都好呀!

作者: YolandaTam    時間: 22-10-1 23:56

焯媽媽 發表於 22-10-1 23:11
我問了仔仔,佢話Trigonometric function 係三角形的朋友,佢這個解釋,我有點頭緒呢!
佢今個學期不用上 ...

令郎果然數學叻佢呢個解釋簡而精
佢係 中大 QFin嗎?

作者: 焯媽媽    時間: 22-10-2 13:22

YolandaTam 發表於 22-10-1 23:56
令郎果然數學叻佢呢個解釋簡而精
佢係 中大 QFin嗎?
仔仔係內地山區教小孩子數理遊戲/趣味數學已經有5 個暑假,上年的暑假更在香港用微信視頻教內地高考生數學。

試過在網上教本地中四生M1數。

當時奶奶在旁聽,佢都覺得仔仔能夠用簡單的說話解釋複雜的數學概念。

表達能力係可以慢慢訓練出來的。

所以做義工係最好的訓練/磨鍊自己的方法。

作者: Rpp    時間: 22-10-3 07:49

焯媽媽 發表於 22-10-1 23:16
我有同我仔講,你就當請同學食野,你可以帶生果返學校,請同學食生果都好呀!
...

哈哈,我仔講假如你放袋生果係廚房,佢會順手攞個食,唔使剝皮的更方便。

作者: 焯媽媽    時間: 22-10-3 10:13

Rpp 發表於 22-10-3 07:49
哈哈,我仔講假如你放袋生果係廚房,佢會順手攞個食,唔使剝皮的更方便。
...
甘這 2天買定包提子叫佢帶返學校食。
其實我覺得好抵食,一袋提子就可以贏到一份友誼!

作者: Rpp    時間: 22-10-3 10:55

焯媽媽 發表於 22-10-3 10:13
甘這 2天買定包提子叫佢帶返學校食。
其實我覺得好抵食,一袋提子就可以贏到一份友誼!

講得啱!

作者: Cherryville    時間: 22-10-23 17:12

作者: cmamum    時間: 22-11-1 15:56

科大 GBUS 數都好深
作者: ANChan59    時間: 22-11-1 18:44

cmamum 發表於 22-11-1 15:56
科大 GBUS 數都好深

讀几多年數?讀4年同1-2年點比呢?點會1-2年深過4年!

作者: cmamum    時間: 22-11-2 11:12

回覆 ANChan59 的帖子

唔肯定, 不過聽阿仔講GBUS數都深, M2 5** 都有難度 .... 唔好意思我都係聽佢講

作者: ANChan59    時間: 22-11-2 11:22     標題: 回覆樓主:

GBus 嘅數跟精算,QFin還有一定差距!

這兩科可能大部份都係M2 5**。

作者: YolandaTam    時間: 22-11-2 12:24

ANChan59 發表於 22-11-2 11:22

陳 sir, 仲有科大 RMBI 呢!

http://ugadmin.ust.hk/prog_crs/pdf/ug/rmbi.pdf

作者: ANChan59    時間: 22-11-2 12:34

YolandaTam 發表於 22-11-2 12:24
陳 sir, 仲有科大 RMBI 呢!

http://ugadmin.ust.hk/prog_crs/pdf/ug/rmbi.pdf

多謝資料,我無留意這一科。

我跟焯焯媽係講緊QFin,所以才講其他神科數學係BSC,唔係GBus嘅BBA的數學。

作者: YolandaTam    時間: 22-11-2 12:36

ANChan59 發表於 22-11-2 12:34
多謝資料,我無留意這一科。

我跟焯焯媽係講緊QFin,所以才講其他神科數學係BSC,唔係GBus嘅BBA的數學。

其實一般 BSc 嘅數學係深過 BBA 嘅

作者: ANChan59    時間: 22-11-2 12:45

YolandaTam 發表於 22-11-2 12:36
其實一般 BSc 嘅數學係深過 BBA 嘅

這個當然。

在中大QFin ,精算係跟讀pure maths嘅同學一齊考試,一齊拉curve,比GBus更難取得好的數學成績。

作者: 焯媽媽    時間: 22-11-2 13:34

ANChan59 發表於 22-11-2 11:22

我懷疑所有QFin學生,都有M2,5**呢!
如果唔係,點跟數學系同學鬥高分呢!

作者: YolandaTam    時間: 22-11-2 14:54

焯媽媽 發表於 22-11-2 13:34
我懷疑所有QFin學生,都有M2,5**呢!
如果唔係,點跟數學系同學鬥高分呢!
...

我女有同學 compulsory math 5**, M2 5*, 入咗中大 QFin, 咁佢應該幾辛苦吓。

作者: amy997    時間: 22-11-2 21:49

入讀ust 要有心理準備 最重要自律 自學 當然天才和不追求gpa的人例外  bba的數唔深
作者: ok_ko    時間: 22-11-3 10:41

YolandaTam 發表於 22-11-2 14:54
我女有同學 compulsory math 5**, M2 5*, 入咗中大 QFin, 咁佢應該幾辛苦吓。

GBUS 嘅數同QFin 有一定距離。但你女的同學并不比一般的QFin 學生差。最多都是大家一齊挨。以下是2021年中大收生實際情況。成績上,點睇都唔覺入QFin的同學比入 JS4214 及JS4276 的學生優勝很多。

作者: YolandaTam    時間: 22-11-3 11:24

amy997 發表於 22-11-2 21:49
入讀ust 要有心理準備 最重要自律 自學 當然天才和不追求gpa的人例外  bba的數唔深  ...

係呀尤其當你發現 Business Statistics 個 mean 係 13 out of 14, 12 已經係 LQ
再加上啲 studying area 長期滿座,更加唔敢怠慢。

作者: YolandaTam    時間: 22-11-3 11:26

ok_ko 發表於 22-11-3 10:41
GBUS 嘅數同QFin 有一定距離。但你女的同學并不比一般的QFin 學生差。最多都是大家一齊挨。以下是2021年中 ...

咁又係,彼此也在捱。
神科喎,仲要準備畢業入投行,一定要捱得。

作者: ok_ko    時間: 22-11-4 09:55

YolandaTam 發表於 22-11-3 11:26
咁又係,彼此也在捱。
神科喎,仲要準備畢業入投行,一定要捱得。

我還是用錯了數據。上面用的是中大2021的實際收生情況。其實你女的同學應該是2022入中大吧。以下是她跟她同學的比較。她core5**M25*。實際上比UQ的那位同學好多了。UQ這位連M2都無讀

作者: 妹妹頭    時間: 22-11-6 14:52

ok_ko 發表於 22-11-4 09:55
我還是用錯了數據。上面用的是中大2021的實際收生情況。其實你女的同學應該是2022入中大吧。以下是她跟她同 ...
想問問,CU係咪冇weighting計?即係5=5,5*=6,5**=7
作者: ANChan59    時間: 22-11-6 16:18

ok_ko 發表於 22-11-3 10:41
GBUS 嘅數同QFin 有一定距離。但你女的同學并不比一般的QFin 學生差。最多都是大家一齊挨。以下是2021年中 ...

老友你可以做四個口!

好在我寫明只講數學有明顯分別,你應該睇吓數學嘅科目及課程,一清二楚!無謂拗!

作者: ok_ko    時間: 22-11-6 16:50

ANChan59 發表於 22-11-6 16:18
老友你可以做四個口!

好在我寫明只講數學有明顯分別,你應該睇吓數學嘅科目及課程,一清二楚!無謂拗!

老友!你係咪誤會了?

GBUS 嘅數同QFin 有一定距離。我指QFin 數深。

我只是同時指出,剛入讀的同學,GBUS的數底不比QFin 的差而已。

作者: ok_ko    時間: 22-11-6 16:50

妹妹頭 發表於 22-11-6 14:52
想問問,CU係咪冇weighting計?即係5=5,5*=6,5**=7

冇weighing
作者: ANChan59    時間: 22-11-6 16:52

ok_ko 發表於 22-11-6 16:50
老友!你係咪誤會了?

GBUS 嘅數同QFin 有一定距離。我指QFin 數深。

I see.

你指中大?抑或科大收生成績?

作者: ok_ko    時間: 22-11-6 16:55

ANChan59 發表於 22-11-6 16:52
I see.

你指中大?抑或科大收生成績?
我寫: 以下是2021年中大收生實際情況。
作者: ANChan59    時間: 22-11-6 16:57

YolandaTam 發表於 22-11-2 14:54

因為讀得純粹數學嘅同學,水平有機會比M2 5**還要高。

作者: ANChan59    時間: 22-11-6 16:59

ok_ko 發表於 22-11-6 16:55
我寫: 以下是2021年中大收生實際情況。

我去咗自由國度,如果唔翻墻,你的引述我係睇唔到。請諒解!

作者: hehehaha2017    時間: 22-11-7 05:32

你個女MID TERM 成績好不好
MID TERM 有重要的啟示

作者: YolandaTam    時間: 22-11-7 09:15

hehehaha2017 發表於 22-11-7 05:32
你個女MID TERM 成績好不好
MID TERM 有重要的啟示

唔知好唔好:
考三科,出咗一科成績,高 UQ 少少。
有科 Business Statistics 計兩次小測,四份功課,一次 final. 暫時出咗次quiz, full mark (不過應該頗多人 full mark), 功課係 group work, 一份91%一份 93%。
我諗過得去啩

作者: hehehaha2017    時間: 22-11-7 10:09

https://goop.ai/topic/Ue8L/Econ%202103%20wenwen
例如CHECK 下ECON 2103  之前D人咩分

個女大概排在那裡

同埋是否PRINT 晒PASTPAPERS 出來 備戰?

教授建議用的書, 有冇?

因為教授有時好懶, 出返建議用書的 練習及例子

我QUOTE 唔到, 所以隔開回覆

作者: YolandaTam    時間: 22-11-7 10:20

hehehaha2017 發表於 22-11-7 10:09
https://goop.ai/topic/Ue8L/Econ%202103%20wenwen
例如CHECK 下ECON 2103  之前D人咩分

佢 DSE 有修 Econ, 所以係2113
教授話年年啲分差不多,呢位教授嗰兩組 125人,估計我女排25-30
佢學期初已經從不同途徑收集 pastpaper, 有答案嘅做晒;連隔離班嘅功課都有做,算盡咗力 (不過我估過到 UQ 嘅人大部份都係咁準備嘅)。
教科書就備課時睇。

作者: YolandaTam    時間: 22-11-16 15:09     標題: 回覆樓主:

出晒 mid term 成績。
目前 stat 同 econ 喺 UQ,account 喺 median (median 比 mean 高 4%),數學喺 mean.
英文導師俾佢評價頗正面,一般都喺 competent 至 advanced. 估計應該有 B 至 B+

作者: YolandaTam    時間: 22-11-16 15:16     標題: 回覆樓主:

想問下大家,點睇一個覺得成績到 median 為勉強可接受,到 mean 屬於爛 grade 嘅人?
講緊 median 係 B 至 B或 A-, mean 係 B- 至 B
我自己認為 given 數學要同理學同工程學嘅同學考同一份卷,呢個要求有點高。
以一個無修 BAFs 嘅人嚟講,account 到median 算好好啦⋯⋯我自問如果俾我讀,都冇乜可能合格。
年輕人好似唔明白,自己係凡夫俗子,點解係都要同「學神」睇齊?太好勝唔係一件好事

作者: ANChan59    時間: 22-11-16 15:45

YolandaTam 發表於 22-11-16 15:16
想問下大家,點睇一個覺得成績到 median 為勉強可接受,到 mean 屬於爛 grade 嘅人?
講緊 median 係 B 至  ...

你的分析係正確嘅,不同科目,有不同類別的考生,要獨立分開分析,不同學科不能直接比較。

我會將mean & median 作為成班同學成績有更好的表達出來的統計學參考數據。知道之後,為后續選擇科目作參考,無必要太上心。

作者: YolandaTam    時間: 22-11-16 15:54

ANChan59 發表於 22-11-16 15:45
你的分析係正確嘅,不同科目,有不同類別的考生,要獨立分開分析,不同學科不能直接比較。

我會將mean &  ...

多謝陳 sir
商科同理工科根本完全係兩碼子事
希望佢慢慢可以睇開啲:又唔係諗住讀上去,其實 second upper 定 lower 分別唔係想像中咁大呢!
大學生活,唔係只有成績好似佢而家咁,成績過得去,有啲朋友一齊食飯温書做 project 吹水,呢啲先至叫做正常生活!

作者: ANChan59    時間: 22-11-16 16:06

YolandaTam 發表於 22-11-16 15:54

多謝陳 sir

大學畢業成績最大影響可能是第一份工作,或者再讀上去的機會,以後影響遞減。

如果畢業之後會考專業試,有專業資格后,大學什麼成績已經不重要。讀MBA,有專業資格也是商學院另一個考慮因素。

兒子用最快時間第完專業試,就算冇first class,也非常有競爭力!

作者: YolandaTam    時間: 22-11-16 16:09

ANChan59 發表於 22-11-16 16:06
大學畢業成績最大影響可能是第一份工作,或者再讀上去的機會,以後影響遞減。

如果畢業之後會考專業試, ...

十分同意
多謝你袋錢入我袋,一定俾年輕人睇!
今日收穫豐富,再一次感謝你經驗之談。

作者: YolandaTam    時間: 22-11-16 16:29

講返「生存之道」
每科總有堆學神。
Year 1 course 高分起上嚟真係好高,但低起上嚟又係嚇人。
例如數學,Year 1 course 有:
Math1003(係俾商學院M科低過3,或冇讀 M科嘅同學讀)
Math1012(係俾工程/理學或Quantitative SocialAnalysis ,M科低過3或冇讀 M 科嘅同學)
Math 1013 (係俾各學院除 Global China Studies M1/2 有 3 以上嘅同學)
Math1023 (俾數學方面 talented嘅同學)
由於 Math 1023 要求高,grade 又唔靚,結果大部份勁人集中喺 Math 1013 (啲勁人係考 1013,sit 1023), 終於個 mean 係 72% ,但年輕人啲商學院朋友都係 below mean 嘅多,有人之前修 DSE M1 嘅,得 4x%.
但聽聞 1012 就唔同,好似 mean 得 4x?  但又有堆人 9x.
所以有時真係要睇開啲,否則好易心理不平衡。

作者: ANChan59    時間: 22-11-16 16:34

YolandaTam 發表於 22-11-16 16:29
講返「生存之道」
每科總有堆學神。
Year 1 course 高分起上嚟真係好高,但低起上嚟又係嚇人。

做好自己期望管理,也是合理的生存之道,不止大學,出來社會做事,或者家庭都適用!

作者: ren    時間: 22-11-16 17:15

YolandaTam 發表於 22-11-16 16:29
講返「生存之道」
每科總有堆學神。

冇諗過可以考一個,sit一個,呢個生存之道要mark底。謝謝妳。   

作者: YolandaTam    時間: 22-11-16 18:32

ren 發表於 22-11-16 17:15
冇諗過可以考一個,sit一個,呢個生存之道要mark底。謝謝妳。   
...

多謝賞面
講多少少:聽唔明教授講咩,時間表又排滿晒 sit 唔到堂都毋須氣餒。
而家科技昌明,可以先睇吓教授有冇將課堂錄影擺上內聯網,如果有,上堂唔明返屋企睇多幾次。萬一都係唔得,就揾吓有冇另一啲教授上課錄影片段,如果有,可以試吓睇吓有冇幫助。
另外亦請善用偉大嘅互聯網,揾其他教授、其他院校類近課題嘅資料,話唔定會大有幫助。

作者: ANChan59    時間: 22-11-16 19:40

YolandaTam 發表於 22-11-16 16:09

十分同意

不用客氣,只係過來人講下一些經驗。

阿仔到第三年上學期已經知道first class 無望,我哋建議係以最快時間考完所有papers。

他也是好努力用18個月考完CFA 3個程度,是理論上最快嘅,無論在香港在倫敦,獵頭公司或者跨國企業都印象深刻。

作者: ren    時間: 22-11-16 19:44

YolandaTam 發表於 22-11-16 18:32

多謝賞面

感激!    
希望阿仔有機會入去學嘢。

作者: YolandaTam    時間: 22-11-16 20:55

ANChan59 發表於 22-11-16 19:40
不用客氣,只係過來人講下一些經驗。

阿仔到第三年上學期已經知道first class 無望,我哋建議係以最快時 ...

多謝你
年輕人睇過前輩你分享,深表贊同。
佢話只係未衝破完美主義心魔而已,會繼續努力嘅。

作者: YolandaTam    時間: 22-11-16 20:55

ren 發表於 22-11-16 19:44
感激!   
希望阿仔有機會入去學嘢。

加油

作者: ANChan59    時間: 22-11-16 21:29

YolandaTam 發表於 22-11-16 20:55
多謝你
年輕人睇過前輩你分享,深表贊同。
佢話只係未衝破完美主義心魔而已,會繼續努力嘅。

她肯聽多些其他意见係好事。

這個心魔要趁早處理好!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5