教育王國

標題: Student Visa 有5天快証 [打印本頁]

作者: Lincolnmum    時間: 22-8-25 16:42     標題: Student Visa 有5天快証

今日終於搞掂去英國讀大學student visa。如在英國讀完A-Level,不用再做TB Test。
我在預約時,見在未來幾日都有好多位,容易預約。我昨天已upload所有文件,職員不再看帶去的副本,只留下護照,快證5日可搞掂。

希望大家一切順利。

作者: Chole    時間: 22-8-25 16:50

多謝分享!出年輪到我個仔,佢揀PT仲要攞良民證,好緊張!

作者: TTEE1819    時間: 22-8-25 16:52

Lincolnmum 發表於 22-8-25 16:42
今日終於搞掂去英國讀大學student visa。如在英國讀完A-Level,不用再做TB Test。
我在預約時,見在未來幾 ...

謝謝資料呀!

作者: keibri    時間: 22-8-25 16:59

唔該晒, 資訊好有用 。

作者: Lincolnmum    時間: 22-8-25 17:30

Chole 發表於 22-8-25 16:50
多謝分享!出年輪到我個仔,佢揀PT仲要攞良民證,好緊張!
去英國讀書要良民證? 要求咁嚴謹既? 咁即係話如我仔讀完大學,仲想再讀Master既話都要攞?! 到時又有新挑戰了
作者: Chole    時間: 22-8-25 17:33

Lincolnmum 發表於 22-8-25 17:30
去英國讀書要良民證? 要求咁嚴謹既? 咁即係話如我仔讀完大學,仲想再讀Master既話都要攞?! 到時又有新挑戰 ...

某啲學系例如醫療科至要攞良民證。

作者: Lincolnmum    時間: 22-8-25 17:35

如果CAS未到手,大家最好先準備學生過去十年出國紀錄等資料。可能我唔夠醒,用咗足足大半日先填晒整份 visa application,填到我嘔。仲要處理宿舍事宜。
由放榜日起嗰三幾日,我死咗唔少細胞。

作者: Lincolnmum    時間: 22-8-25 17:36

Chole 發表於 22-8-25 17:33
叻仔啊!
作者: Chole    時間: 22-8-25 17:38

Lincolnmum 發表於 22-8-25 17:36
叻仔啊!

考到至算

作者: LWLM0804    時間: 22-8-25 17:58

Lincolnmum 發表於 22-8-25 16:42
我在預約時,見在未來幾 ...
請問你意思係快證5天,普通就8-10日?

作者: Lincolnmum    時間: 22-8-25 17:59

Chole 發表於 22-8-25 17:38
考到至算
阿仔目標可訂咁高,即證明佢讀書一向唔錯,去英國應該更如魚得水。
我仔係香港一向唔讀書又超反叛,成績麻麻,送佢去英國是為了給他重生機會。點知佢去到英國繼續唔讀書,UCAS自己決定晒報乜,超進取又完全唔想聽我哋意見。我在他選科期間頭痛咗個幾月,專科醫生安排咗我入院照MRI。

佢在公開試前嗰四星期復活節,完全無讀過書,只在最後一星期做學校功課。我哋好擔心但又唔敢出聲。佢考A-Level時又話有啲卷炒炒哋,我哋驚到報埋香港agent 既Clearing。放榜嗰刻,我係公司情緒崩潰,爆喊咗出嚟。

我好不容易才捱到今日,好羡慕啲乖仔乖女既阿媽。

作者: Lincolnmum    時間: 22-8-25 18:07

LWLM0804 發表於 22-8-25 17:58
請問你意思係快證5天,普通就8-10日?
職員係咁講,但我係咪都攞快證,因為改機票既錢仲貴。
作者: LWLM0804    時間: 22-8-25 18:16

Lincolnmum 發表於 22-8-25 18:07
職員係咁講,但我係咪都攞快證,因為改機票既錢仲貴。
阿仔11號打指紋,到今日都未有消息,佢10/9飛,希望下星期有消息
作者: sunny.moon    時間: 22-8-25 18:17

Lincolnmum 發表於 22-8-25 17:59
阿仔目標可訂咁高,即證明佢讀書一向唔錯,去英國應該更如魚得水。
我仔係香港一向唔讀書又超反叛,成績麻 ...

世上媽媽不易做!     

作者: TongSzeLai    時間: 22-8-25 18:20

LWLM0804 發表於 22-8-25 18:16
阿仔11號打指紋,到今日都未有消息,佢10/9飛,希望下星期有消息

請問你是不是用快証?

作者: LWLM0804    時間: 22-8-25 18:23

TongSzeLai 發表於 22-8-25 18:20
請問你是不是用快証?
11號未有快證申請,12號先開放,真係激死
作者: Chole    時間: 22-8-25 18:23

明白你嘅難處,家家有本難念的經!我大嗰個有拖延症,畢業online  exam都夠膽唔交!

作者: Lincolnmum    時間: 22-8-25 18:27

Chole 發表於 22-8-25 18:23
明白你嘅難處,家家有本難念的經!我大嗰個有拖延症,畢業online  exam都夠膽唔交!
...
印象中家姐好似好叻嘅喎,唔使擔心!
作者: Chole    時間: 22-8-25 18:32

Lincolnmum 發表於 22-8-25 18:27
印象中家姐好似好叻嘅喎,唔使擔心!

家姐IQ高,EQ AQ 都麻麻

作者: Lincolnmum    時間: 22-8-25 18:46

Chole 發表於 22-8-25 18:32
家姐IQ高,EQ AQ 都麻麻
我相信上天已有安排,期望明天會更好

作者: Chole    時間: 22-8-25 18:57

Lincolnmum 發表於 22-8-25 18:46
我相信上天已有安排,期望明天會更好

多謝你!亦祝願你仔仔學業有成!

作者: TTEE1819    時間: 22-8-25 19:50

順利升大學就好了,佢地會進步,佢地會長大,遲一年你會輕鬆好多ga la!

作者: sylam28    時間: 22-8-25 20:23

謝謝資料,希望盡快有得攞

作者: llmom    時間: 22-8-25 21:28

放鬆一下,唔好搞壞自己身體。

作者: forgive?forget?    時間: 22-8-25 23:22     標題: 回覆樓主:

Delete

作者: Bong2    時間: 22-8-26 02:12

Lincolnmum 發表於 22-8-25 17:35
如果CAS未到手,大家最好先準備學生過去十年出國紀錄等資料。可能我唔夠醒,用咗足足大半日先填晒整份 visa ...

請問10年外遊記錄要幾詳細?要exact 日子?Thanks

作者: mango22    時間: 22-8-26 07:52

Bong2 發表於 22-8-26 02:12
請問10年外遊記錄要幾詳細?要exact 日子?Thanks

最緊要跟返你本passport 內的紀錄!

作者: Lincolnmum    時間: 22-8-26 09:19

Chole 發表於 22-8-25 18:57
多謝你!亦祝願你仔仔學業有成!
謝謝大家!  
作者: Lincolnmum    時間: 22-8-26 09:25

Bong2 發表於 22-8-26 02:12
我有填晒全部紀錄,年月日,共幾多日都有問。
我仔在英國讀A Level,所以我抄返之前既紀錄,再加最近兩年資料。不過重點係佢無需要遞交舊 passport,所以未能確定唔填晒係咪完全無影響。曾有家長提及過無填晒,因為實在非常花時間去搵齊舊資料。Thanks.

作者: Zsokol    時間: 22-8-26 09:35

做父母應該都一样, 盡咗力便可以, 唔需要比自己太大壓力.
作者: TongSzeLai    時間: 22-8-26 11:02

LWLM0804 發表於 22-8-25 18:23
11號未有快證申請,12號先開放,真係激死

oh明白。。。希望你好快收到visa

作者: Bong2    時間: 22-8-26 13:09

mango22 發表於 22-8-26 07:52
最緊要跟返你本passport 內的紀錄!

明白。唔該晒

作者: Bong2    時間: 22-8-26 13:11

Lincolnmum 發表於 22-8-26 09:25
我仔在英國讀A Level,所以我抄返之前既紀錄,再加最近兩年資 ...

唔該晒你。搵哂10年真係煩

作者: 喧嘩    時間: 22-8-26 16:16

Chole 發表於 22-8-25 17:33

下,要架咩?我女一直喺英國讀書,宜家仲等緊Cas, 佢讀e喎

作者: Chole    時間: 22-8-26 16:21

喧嘩 發表於 22-8-26 16:16
下,要架咩?我女一直喺英國讀書,宜家仲等緊Cas, 佢讀e喎

好叻女,恭喜哂!讀醫應該要喎,你double check 下UCAS offer / 學校website 使唔使。

作者: 喧嘩    時間: 22-8-26 16:27

Chole 發表於 22-8-26 16:21

好叻女,恭喜哂!讀醫應該要喎,你double check 下UCAS offer ...

Ucas 仲未updated 任何嘢,交左deposit 學校仲未出Cas, 琴日打電話去,佢話會催催account,英國果邊做嘢真係你急佢唔急, 好鬼胆心,香港offer 已經withdraw 晒,學校冇提過要良民證喎

作者: Chole    時間: 22-8-26 16:33

喧嘩 發表於 22-8-26 16:27
Ucas 仲未updated 任何嘢,交左deposit 學校仲未出Cas, 琴日打電話去,佢話會催催account,英國果邊做嘢真 ...

係呀!我係心急人,真係頂唔順嗰邊啲人嘅速度。

我見另一Physio 同學嘅UCAS offer 寫明要DBS + medical check ,以為medicine 都一樣要添。俾錯資料你,唔好意思!

作者: 喧嘩    時間: 22-8-26 16:34

Chole 發表於 22-8-26 16:33
係呀!我係心急人,真係頂唔順嗰邊啲人嘅速度。

我見另一Physio 同學嘅UCAS offer 寫明要DBS + medical c ...

唔好咁講,大家交流下,互相提點下, 謝謝你啊

作者: Chole    時間: 22-8-26 16:34

喧嘩 發表於 22-8-26 16:34
唔好咁講,大家交流下,互相提點下, 謝謝你啊

作者: 輝輝的媽媽    時間: 22-8-26 18:58

各位申請了五天快證的同學/家長,請問係唔係真係五天內可以攞到?我5月尾申請15 天child student visa, 到現在90天都未拿到,想withdraw 申請快証。

作者: 輝輝的媽媽    時間: 22-8-26 18:58

各位申請了五天快證的同學/家長,請問係唔係真係五天內可以攞到?我5月尾申請15 天child student visa, 到現在90天都未拿到,想withdraw 申請快証。

作者: TongSzeLai    時間: 22-8-27 01:33

輝輝的媽媽 發表於 22-8-26 18:58
各位申請了五天快證的同學/家長,請問係唔係真係五天內可以攞到?我5月尾申請15 天child student visa, 到 ...

90天都冇未有visa,似乎不是申請時間的問題,而係你visa審批出了問題。你有冇聯絡過visa office呀?

作者: vnice    時間: 22-8-27 01:34

Lincolnmum 發表於 22-8-26 09:25
我仔在英國讀A Level,所以我抄返之前既紀錄,再加最近兩年資 ...

請問响英國完成AL嘅學生,是否不用TB  test? 响visa application哪裏可申報?

作者: aeiou_drm    時間: 22-8-27 09:44     標題: 回覆樓主:

請問大家, 如果自己網上填資料申請visa,  步驟容易嗎? 我怕自己處理唔到。

作者: 輝輝的媽媽    時間: 22-8-27 09:51

TongSzeLai 發表於 22-8-27 01:33
90天都冇未有visa,似乎不是申請時間的問題,而係你visa審批出了問題。你有冇聯絡過visa office呀?
...

有聯絡過,我哋via agent 申請,佢哋話visa office 冇提出有問題,只係未開file 搞,入咗黑洞

作者: mango22    時間: 22-8-27 10:20

輝輝的媽媽 發表於 22-8-27 09:51
有聯絡過,我哋via agent 申請,佢哋話visa office 冇提出有問題,只係未開file 搞,入咗黑洞
...

Agent 會唔會有application 的reference no. 提供比你自己check 個status ? 90日真係有d 耐!

作者: edithtsoi    時間: 22-8-27 12:07

回覆 TongSzeLai 的帖子

會唔會太早申請唔得?
Visa 會有有限期, 佢地會睇住個機票日子出visa?

作者: 輝輝的媽媽    時間: 22-8-27 23:32

已withdraw application 再申請快證,現在擔心快證都不是真的五日,有家長可以分享快證用了多少時間嗎?

作者: DKmum    時間: 22-8-27 23:43

輝輝的媽媽 發表於 22-8-27 23:32
已withdraw application 再申請快證,現在擔心快證都不是真的五日,有家長可以分享快證用了多少時間嗎?
...

我女8月18號打手指模,申請咗快證,仍在等待中,我女嘅申請已經過咗五日!

作者: mango22    時間: 22-8-27 23:54

DKmum 發表於 22-8-27 23:43
我女8月18號打手指模,申請咗快證,仍在等待中,我女嘅申請已經過咗五日!
...

想問你選去中心取證還是速遞送貨?

作者: DKmum    時間: 22-8-28 01:24

mango22 發表於 22-8-27 23:54
想問你選去中心取證還是速遞送貨?

往中心取証

作者: 輝輝的媽媽    時間: 22-8-28 01:57

...

唉,最怕就係咁,星期一還要英國Bank holiday, 星期二先再辦公。到時都係付了錢,但同慢證差唔多時間

作者: DKP    時間: 22-8-28 08:57

不如做過統計,比大家知道大約日子要幾耐

11/8 打手指模
未收到email 取證

23/8 打手指模 (快証)
未收到email 取証

作者: mango22    時間: 22-8-28 10:23

我agent 話選速遞會快啲,因為Visa做好之後直接速遞過來,如果選擇去中心攞, Visa 會送返中心先出mail 通知。

作者: 有無叉電    時間: 22-8-28 11:53

輝輝的媽媽 發表於 22-8-28 01:57
唉,最怕就係咁,星期一還要英國Bank holiday, 星期二先再辦公。到時都係付了錢,但同慢證差唔多時間

...
大家會點考慮 ??  快 / 普通 , 仲有機票, 思考都.... 白頭髮又....
作者: TTEE1819    時間: 22-8-28 12:24

有無叉電 發表於 22-8-28 11:53
大家會點考慮 ??  快 / 普通 , 仲有機票, 思考都.... 白頭髮又....

我個人建議,時間緊迫,唔好慳啦,比多dd做快證。稍有延誤,又要改機票,個心好急呀。

作者: CircleFat    時間: 22-8-28 13:48

有無叉電 發表於 22-8-28 11:53

前幾年, 為求買個安心, 就算計落夠時間可以不做快證, 都選做快證。而家...... 更多因素要考慮.....
梗係做快證啦,  有時真係要豪比佢

作者: ing2004    時間: 22-8-28 14:02     標題: 回覆樓主:

如果我當時有快證,我都一定申請,而家日日心卦卦,好擔心

作者: CircleFat    時間: 22-8-28 14:03

...
5天快證, 好多年前試過, 真係得。之後, 越來越慢, 慢慢比快證錢 = 以前普遍證的日數才取到證。

作者: 輝輝的媽媽    時間: 22-8-28 14:27

mango22 發表於 22-8-28 10:23
我agent 話選速遞會快啲,因為Visa做好之後直接速遞過來,如果選擇去中心攞, Visa 會送返中心先出mail 通 ...

VSFglobal 話其實本passport 會一直在他們中心儲存。UKVI 是寄張貼紙過嚟俾佢哋貼上去,所以點都係從中心出發。

作者: mango22    時間: 22-8-28 15:07

哦!原來如此,我都是聽agent 說的

作者: SIYip    時間: 22-8-28 16:14

想問快證是否網上申請時就要決定?

作者: LWLM0804    時間: 22-8-28 17:38

ing2004 發表於 22-8-28 14:02
如果我當時有快證,我都一定申請,而家日日心卦卦,好擔心
認同,其實8月份開始申請的,可選擇快證就好,已家日日都望天打掛,最慘改機票要起飛前72小時,又唔知有冇位
作者: TongSzeLai    時間: 22-8-28 23:01

SIYip 發表於 22-8-28 16:14
想問快證是否網上申請時就要決定?

Yes, 因要即時俾埋額外費用,才可揀時間。我懷疑每日快証quota亦有限,所以要一早決定,因可以揀的timeslot也不同。

作者: BABY-SUM    時間: 22-8-29 00:07

Deleted
作者: Brianmommy    時間: 22-8-29 08:15

CircleFat 發表於 22-8-28 14:03
5天快證, 好多年前試過, 真係得。之後, 越來越慢, 慢慢比快證錢 = 以前普遍證的日數才取到證。
...
仔26/8打指模,職員話快證都要5-8個工作天
作者: BABY-SUM    時間: 22-8-29 10:27

Deletes
作者: BABY-SUM    時間: 22-8-29 16:23

入去唔見有快證,只有standard service 請問哪裏可申請?

作者: Brianmommy    時間: 22-8-29 16:49

BABY-SUM 發表於 22-8-29 16:23
入去唔見有快證,只有standard service 請問哪裏可申請?
俾咗正常簽證費之後,有啲額外服務嗰度先有priority 選,然後再俾錢。即係總共分三次俾錢
作者: BABY-SUM    時間: 22-8-29 22:19

Brianmommy 發表於 22-8-29 16:49
俾咗正常簽證費之後,有啲額外服務嗰度先有priority 選,然後再俾錢。即係總共分三次俾錢 ...
謝謝你,後來終於有人幫左忙,BK mummy 真的好幫忙

作者: vnice    時間: 22-8-30 01:45

Brianmommy 發表於 22-8-29 16:49
俾咗正常簽證費之後,有啲額外服務嗰度先有priority 選,然後再俾錢。即係總共分三次俾錢 ...

正在徬徨找不到快證嘅時候,幸好見到你個post, (之前誤會咗差啲以為要lucky draw,)謝謝你!

作者: Brianmommy    時間: 22-8-30 07:15

vnice 發表於 22-8-30 01:45
正在徬徨找不到快證嘅時候,幸好見到你個post, (之前誤會咗差啲以為要lucky draw,)謝謝你!
...
唔使客氣!希望大家都順順利利!
作者: vnice    時間: 22-8-30 09:17

一般學生簽證要上載咩文件? 香港身分證 需要嗎?
暫時諗到: TB test (if applicable), passport, CAS

作者: WingMAMA    時間: 22-8-30 18:35

請問一下大家,如果9號飛,而家都未有valid CAS是否巳無可能趕得切visa 啦?是否要改機位,安全D?

作者: SIYip    時間: 22-8-30 19:00

WingMAMA 發表於 22-8-30 18:35
請問一下大家,如果9號飛,而家都未有valid CAS是否巳無可能趕得切visa 啦?是否要改機位,安全D?
...

無咩機會趕到,但呢刻都唔知改幾時,因為連CAS 都未有。

作者: vincat    時間: 22-8-31 10:41

回覆 WingMAMA 的帖子

如果今日出cas, 今日即申請, 2號去office, 機會唔係無, 我8月26日申請, 尋日去office, staff同我講快上証5-7個工作天係尋日計, 唔係apply個日計, 我個女9月4日機, 宜家等神蹟
作者: edithtsoi    時間: 22-8-31 11:30

回覆 vincat 的帖子

5-8 個工作天, 是打指摸日開始計

我的18/8 online 填完資料, 22//8 打指摸, 快証, 現在還未收到通知
作者: vincat    時間: 22-8-31 12:21

回覆 edithtsoi 的帖子

多謝資訊, 我都知99%攞唔到, 所以等神跡
作者: WingMAMA    時間: 22-8-31 13:10

所以,我亦都無可能趕到9號機了!請問是,佢做好,通知去拎定點?有無己成功拎到visa 的,分享一下?

作者: DKP    時間: 22-8-31 15:39

edithtsoi 發表於 22-8-31 11:30
回覆 vincat 的帖子

5-8 個工作天, 是打指摸日開始計

如果有最新消息 ,請在此通報一下
我仔仔23 號打指模 都好想知幾時有証

作者: edithtsoi    時間: 22-8-31 19:11

22/8 指摸 快証31/8 收 email 可以取visa
7個工作天

作者: mango22    時間: 22-8-31 19:58

恭喜曬!

作者: mango22    時間: 22-8-31 19:58

恭喜哂!真係安樂晒!

作者: CWNA    時間: 22-8-31 20:33

23/8 早上打指摸 快証31/8 收 email 可以取visa
安心了

作者: DKP    時間: 22-9-1 06:51

快証,23/8 打指模 31/8 收email 可以取VISA 安心晒  預祝各位開學順利

作者: fairybaby    時間: 22-9-1 11:51

edithtsoi 發表於 22-8-31 19:11
22/8 指摸 快証31/8 收 email 可以取visa
7個工作天
confirmed you collected the visa already?
作者: DKmum    時間: 22-9-1 12:07

...

有冇人好似我個女咁,8月18號打手指模做快証,但未收到Visa 㗎?

作者: mango22    時間: 22-9-1 12:55

DKmum 發表於 22-9-1 12:07
有冇人好似我個女咁,8月18號打手指模做快証,但未收到Visa 㗎?

試吓check 垃圾郵件,會唔會個email 跌咗落垃圾桶?

作者: edithtsoi    時間: 22-9-1 13:18

回覆 fairybaby 的帖子

visa on hand now
作者: edithtsoi    時間: 22-9-1 13:22

回覆 mango22 的帖子

Agent 教, 比多 $40 SMS , 可以同時收SMS & email
不用怕收唔到email
親自到北角取件

這個是最快最安全, 又不怕漏email, 寄錯, 寄慢郵件
作者: mango22    時間: 22-9-1 13:37

edithtsoi 發表於 22-9-1 13:22
回覆 mango22 的帖子

Agent 教, 比多 $40 SMS , 可以同時收SMS & email

係啦!阿女自己去攪,唔捨得比多$40 收埋SMS

作者: TongSzeLai    時間: 22-9-1 14:14

DKP 發表於 22-9-1 06:51
快証,23/8 打指模 31/8 收email 可以取VISA 安心晒  預祝各位開學順利

即快証大約預7個工作天

作者: 喧嘩    時間: 22-9-1 22:41     標題: 回覆樓主:

請問係米要加錢scan 文件

作者: edithtsoi    時間: 22-9-1 22:58

回覆 喧嘩 的帖子

可以自己電腦upload 就不用比錢去到先scan
作者: 喧嘩    時間: 22-9-2 09:05

edithtsoi 發表於 22-9-1 22:58
回覆 喧嘩 的帖子

可以自己電腦upload 就不用比錢去到先scan

我俾左錢啦,想問要帶咩去俾佢scan? 我已經唔記得晒,又冇agent 跟

作者: Lincolnmum    時間: 22-9-2 12:31

25/8 下午打指模,今天收到通知可以取回簽證。扣除一日英國假期,剛好5日(快證)。
希望大家順順利利!

作者: mango22    時間: 22-9-2 13:11

Lincolnmum 發表於 22-9-2 12:31
25/8 下午打指模,今天收到通知可以取回簽證。扣除一日英國假期,剛好5日(快證)。
希望大家順順利利!
...

真係好消息,恭喜晒

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5