教育王國

標題: (新手一問 )請問直資小學優點?(甚麼比津校吸引) [打印本頁]

作者: 暴龍Daddy    時間: 22-8-19 17:35     標題: (新手一問 )請問直資小學優點?(甚麼比津校吸引)

(新手一問 )請問大家選擇直資小學除部份為一條龍外 ,還有甚麼直資比津校吸引?
作者: apricot2018    時間: 22-8-19 17:58     標題: 回覆樓主:

學生質素,學校硬件。

作者: Sing13    時間: 22-8-19 19:14

1. 學生家庭願意為小朋友讀書付出金錢,起碼是重視小朋友教育
2. 學生經過挑選,程度不會差異大,無須分精英班增加學生壓力
3. 直資學生減少爭奪名次壓力,可投入更多時間於興趣方面
4. 直資學校可以挑選適合學生程度既教材,自主性較大
5. 直資學校除左收家長學費外,亦收政府資助,資源較多. 英文老師亦比一般官津多
6. 部分直資學校可提供海外考試課程
7. 全港學生1/3是band2, 1/3 是band3, 部分直資學校可一條龍直上band1中學部.
8. 部分直資學校要求一人一樂器,官津難於要求大部分學生都咁做
9. 一條龍學校中小學銜接較好,中學發現學生既問題,可以及早返饋給小學改進.

以上各點可能是甲之熊掌,乙之砒霜.
最後都是睇家長理念,小朋友適合程度.
有家長認為多操練基礎更扎實,亦有其道理. 直資官津各有不同,不可一概而論.
適合自己小朋友既學校就是最好.起碼小朋友覺得返學是開心既.

作者: Poyau    時間: 22-8-19 20:56

暴龍Daddy 發表於 22-8-19 17:35
(新手一問 )請問大家選擇直資小學除部份為一條龍外 ,還有甚麼直資比津校吸引?  ...

無中學嘅直資小學有其吸引力
陳守仁 三私一直 升中成績亮麗
嶺小 關愛之選 升中成績亦 OK
林文燦/ 圓玄/ 李宗德 亮點為英小

陳守仁
嶺小
林文燦
圓玄
李宗德

作者: kitkit89    時間: 22-8-19 21:53

另外有啲直資有雙班主任,有啲語境好,有啲小班

間間都有其賣點

作者: YY_2011    時間: 22-8-19 23:40     標題: 回覆樓主:

資源 ~ 直資收學費亦有政府津貼,資源比較豐,很多都是小班教學或分組上課,較能夠照顧每位學生的需要;課外活動選擇多,學生學術與體育藝術發展較均衡。

師資 ~ 官津校老師很多是鐵飯碗,比較因循守舊,老師教法傳統,英文老師多港式口音。直資學校老師比較年輕有活力,教法相對活潑。

課程 ~ 直資課程和教法比較生動活潑,很多都主張活動教學,愉快學習。評估範圍多數拆得細;但很多官津校測考範圍比較大,小朋友一次過死記硬背一堆課文,會很辛苦。

同學 ~ 直資學校同學背景相近,父母都是有心於孩子的教育;但官津學校同學家庭背景和教養較大差異。

以上是概括而論,亦有個別的例外。所以選校一定要每間學校都深入了解。

作者: 暴龍Daddy    時間: 22-8-20 15:05

感謝各位資訊
作者: pccw2017    時間: 22-8-20 15:45

(新手一問 )請問大家選擇直資小學除部份為一條龍外 ,還有甚麼直資比津校吸引?  ...
因為直資要比錢, 津校唔使比錢. 本著平野無好, 好野無平的心態, 直資一定好過津校.
作者: CMMM    時間: 22-8-21 08:11

我兩個小朋友一直一津,對我來說,直資學校多奬學金,甚麼奬都有書卷送,津校得張certificate,到6年級先有少少scholarship.  除此以外,冇乜分別。
作者: LeeCC    時間: 22-8-21 11:04

pccw2017 發表於 22-8-20 15:45
因為直資要比錢, 津校唔使比錢. 本著平野無好, 好野無平的心態, 直資一定好過津校.  ...

某幾間神津每年堂費都唔少錢,當然就無直資咁貴

作者: badts    時間: 22-8-21 17:32

直資有得考,叫做有得自己爭取,
津貼一係計分,一係等運到,好唔實在

作者: fasola    時間: 22-8-21 22:00

師資恕我直言, 唔係優點.
年年都好多直資教師轉去官津perm 位. 流失率高.
就算現役家長話點好點好. 到自己仔女入讀, 已經換第二教

考直資主要優點都係有啲嘢係自己掌握.
唔係大抽獎運氣為主.
其次就係校風, 直資家長都緊張仔女, 校風唔會太差.
作者: Orhome    時間: 22-8-22 01:05

回覆 fasola 的帖子

直私流失率高係好認同,但有一點都要留意,直私老師全部合約,每年續約,做得差係會有被炒風險,加上家長有交學費就有要求,老師唔hae得;津校perm位基本上唔炒得,老屎忽hae教等退休嘅比例相對都高啲。利申:有屋企人教書,直資津校都教過,係好大分別。
作者: Little_Hazelnut    時間: 22-8-22 07:43

直資優點在於你肯比錢、有實力,就可以跨區考你心儀嘅學校
抽官津(唔計叩門/插班)完全靠世襲制、父母蔭、靠住址、靠運氣,先抽到入去傳統名校或者所謂每區嘅熱門小學,同小朋友實力無關,非在你控制範圍
直資比津校吸引之處係你控制到入邊間小學而唔係比人控制入邊間

作者: YY_2011    時間: 22-8-22 12:57

Orhome 發表於 22-8-22 01:05
回覆 fasola 的帖子

直私流失率高係好認同,但有一點都要留意,直私老師全部合約,每年續約,做得差係會有 ...

非常認同。

作者: YY_2011    時間: 22-8-22 13:00

Little_Hazelnut 發表於 22-8-22 07:43
直資優點在於你肯比錢、有實力,就可以跨區考你心儀嘅學校
抽官津(唔計叩門/插班)完全靠世襲制、父母蔭 ...

非常認同。

作者: retriever    時間: 22-8-22 13:52

pccw2017 發表於 22-8-20 15:45
因為直資要比錢, 津校唔使比錢. 本著平野無好, 好野無平的心態, 直資一定好過津校.  ...

唔係絕對, 但背後有一定道理. 始終人用腳用錢投票, 這些人不是傻的!

正如而家咁多人移民, 資金咁多留出, 但有關方面說, 香港仍然很香, 大灣區仍然很大!

作者: retriever    時間: 22-8-22 14:05

一條龍不是重點, 看你龍左去邊!

少部份傳統名校轉直資一條龍, 係為了他們收生自主; 新興直資攪一條龍, 除左SELL 新型教學, 一條龍係怕煩, 怕管, 怕鞭策細路學業既一大佳音!

我覺得無論傳統還是新型直資, 無大好趣是生源. 簡單一點, 不少父母花費不菲讓小孩唸私幼提高英語能力, 但昇小最大問題是如何保持語境, 花金錢私補英語效果不彰, 因為不可能負擔太多課時, 方式亦未必能溶入生活. 反而唸直資的小朋友, 蠻容易找到友伴, 特別女生, 繼續他們的英語世界, 無論關看書, 看片還是打機 !

作者: Azzurro    時間: 22-8-22 15:33

其實你睇下升中小六同學的取向
其實大部分有能力選擇都會選擇直資中學(主要冇人想等自行分配/ 統一排位)
久而久之,中學直資吸收越來越多成績好同學,免費中學呈現下滑狀態
作者: Azzurro    時間: 22-8-22 15:35

好似股票市場,你估個個都賺錢?
基本上賺錢就講野大聲啲,所以來來去去都係利好消息
作者: Marris    時間: 22-8-22 17:52

家長選擇用腳投票寧願付費也要入讀直私是希望小朋友能夠獲得政府提供的免費中小學教育機制以外的其它東西或更多例如:

能按意願選擇學校,關愛,語境,第四方語言,活動教學,小班教學,一條龍,IB, IAlevel 學制,音體藝發展….以上都係香港教育機制以外小朋友在學習過程中可額外獲得嘅附加

所以不能夠單純以DSE成績,來比較直私同官津學校邊間好.

有人形容過,如果只係講居住(讀書),同樣水平官津同直私分別可以用公營房屋同私營房屋比喻,公營房屋價錢平 (免費),地點優越 (中小學校網配套),交通方便(鄰近屋企),實用率高(Dse 成績好),生活配套設施齊全 (有世襲生必收生)
私營房屋,價錢貴 (要比學費),有會所 (提供考Dse 要求以外嘅野),屋苑設計有心思 (一般外觀比較新穎懂得包裝比較容易吸收有能力學生),屋苑設施應有盡有(一條龍,升中保底,外籍老師,語境…),管理比較貼心 (因為學生係出糧老闆,校方會比較關注學生及學生家長感受)

如果香港教育制度符合你所需,其實小朋友只要能讀一間一線官津學校就讀中小學已經能符合到小朋友日後入大學保障,但如果你想小朋友在學習過程中能夠得到更多增值,更多選擇,揀直私絕對係一個更好嘅選擇

每個人對讀書要求唔同家家所求不同,只可以說有能力(金錢及小朋友符合直私須求)自然可以有更多選擇及要求,公營私營房屋都有得你選擇

作者: chitchit0520    時間: 22-8-22 18:06

作者: YY_2011    時間: 22-8-22 20:33

Marris 發表於 22-8-22 17:52
家長選擇用腳投票寧願付費也要入讀直私是希望小朋友能夠獲得政府提供的免費中小學教育機制以外的其它東西或 ...

還有一點就是鄰居(同學和家長)的質素。

作者: pccw2017    時間: 22-8-22 21:19

retriever 發表於 22-8-22 13:52
唔係絕對, 但背後有一定道理. 始終人用腳用錢投票, 這些人不是傻的!
講下笑咋, 唔使咁認真
作者: fwstides    時間: 22-8-22 22:06

英華 vs 喇沙

作者: Marris    時間: 22-8-22 23:07

fwstides 發表於 22-8-22 22:06
英華 vs 喇沙
喇沙小學部只有85% 學生能入讀中學,英華係一條龍中小學
作者: muimui125    時間: 22-8-23 00:43

唔講其他好處,大部分直資淨係有一點已經夠吸引,同學資質不會差太遠、家庭理念相近,更有效地一起進步
作者: Azzurro    時間: 22-8-23 08:47

chitchit0520 發表於 22-8-22 18:06
作為一個小孩由一線津升讀B1直資中學的家長,我覺得一線津比直資小學抵讀。
津校學生家長都較參差,部分人 ...
非常同意

以前幼稚園我小朋友兩個朋友一個係某地區一線小學一年級的級一,另一個另外一個一線小學級三
幼稚園 k3 的時候成績都排在我小朋友後面
如果呢個小朋友在我小朋友的小學讀書,幾乎肯定排在我小朋友後面
所以係免費小學讀書有時候係策略性留力,畢竟去到考大學依然慢慢長路

如果沒法確保小朋友係直私排係中間或前列,可能讀免費小學更有好處

作者: piglover    時間: 22-8-23 09:30

muimui125 發表於 22-8-23 00:43
唔講其他好處,大部分直資淨係有一點已經夠吸引,同學資質不會差太遠、家庭理念相近,更有效地一起進步 ...

同學程度差不多,已經好好。老師更好設計課程。

作者: medicine    時間: 22-8-23 10:29

Azzurro 發表於 22-8-23 08:47
非常同意

以前幼稚園我小朋友兩個朋友一個係某地區一線小學一年級的級一,另一個另外一個一線小學級三
"三歲定八十"?
K3就睇到往後的學習成績?

作者: retriever    時間: 22-8-23 11:14

Azzurro 發表於 22-8-23 08:47
非常同意

"如果呢個小朋友在我小朋友的小學讀書,幾乎肯定排在我小朋友後面"

呢句唔明白係咩野道理.

成績排名, 太多因素影響.

讀什麼學校, 應該係追求一些把握大的方面.

作者: chitchit0520    時間: 22-8-23 11:18

作者: chitchit0520    時間: 22-8-23 11:19

作者: chitchit0520    時間: 22-8-23 11:22

作者: f00130    時間: 22-8-23 11:25

樓上有人提及入讀直資小學會早催谷? 這點我唔太理解..
意思係想入讀直資小學就要在幼稚園時催谷先入到直資小學, 還是入讀直資小學後就要催谷?

作者: f00130    時間: 22-8-23 11:31

chitchit0520 發表於 22-8-23 11:22

如果確定自己和孩子係遇強越強就係
咁要睇下係讀邊間直資啦直資都有分唔同級數, 唔同教學方式既...

作者: YY_2011    時間: 22-8-23 11:53     標題: 回覆樓主:

我自己buy直資學校的其中一大原因是直資多一條龍學校。

官津學校的一條龍全部都是世襲、抽入,只有幾個靠實力叩入的。其實這對沒有父母蔭和運氣的小朋友來說很不公平。而且大多官津學校的一條龍都不是全部學生可以直升中學。

但是直資學校大多是靠小朋友實力考入。當然,有些直資學校都會睇父母是否畢業生,但機會已比官津校多。

讀一條龍學校的好處是小朋友不用只顧呈分和學術,學生可以發展其他方面的興趣。

我總覺得小朋友讀書的世界應該不只有讀書和學術,應該發展多方面的興趣,讓小朋友享受學習,喜愛上學。

一個只有10歲,11/2歲的小朋友被迫要面對呈分的壓力。你知道那種壓力對一個小朋友來及家長來說是多大嗎?為什麼要小朋友面對這樣的壓力?讀書,追求學問應該是開心的事。

坊間有些對學校的評價只看學校的學術成績,我不敢苟同。

我們放棄了一間所謂‘’超級‘’,學術超勁的學校,而選擇了活動教學一條龍,就是希望孩子的世界不只有讀書,要均衡發展。

作者: f00130    時間: 22-8-23 12:02

YY_2011 發表於 22-8-23 11:53
我自己buy直資學校的其中一大原因是直資多一條龍學校。

官津學校的一條龍全部都是世襲、抽入,只有幾個靠 ...
係呀 我認知係部分一條龍直資小學就係主張唔催谷 有家長就係唔想咁催谷小朋友所以揀呢類直資
咁當然亦有家長嫌中學成續唔夠top而唔揀
這都是唔同家長各有所好 最緊要揀間啱自己理念啫

作者: Azzurro    時間: 22-8-23 12:45

medicine 發表於 22-8-23 10:29
"三歲定八十"?
K3就睇到往後的學習成績?

我清楚講明係小一了

作者: fwstides    時間: 22-8-23 13:08     標題: 回覆樓主:

不少官津到高小會按學生程度分班,同一班程度分別也不會太大
直資制度基本上收同一背景的家長,看升小的激烈戰況大概了解是哪一類。大家差不多程度, ‘優秀’, 家長會認為對教學有利,但如果我係學生,資質稍有不足,日日見住出力學習的家長和同學,試問點建立自信。同學程度參次有助建立自信。呢方面可接觸吓直資學生和官津學生的看法。

因此,我同意除非小朋友係中上或以上,如果唔係,讀直資未必有利,始終直資家長都係出力的一群,將標準提高

至於小朋友係咪中上,升小時點會知道,大部分係家長助力…而如果直資小學教學係咁無敵,點會有人跟唔上、留班、中途轉走…

作者: fwstides    時間: 22-8-23 16:28

chitchit0520 發表於 22-8-23 11:22

如果確定自己和孩子係遇強越強就係

同意

小朋友係有資質,升中自然考乜名直津都做到。而升小時5歲人仔的”實力”有幾多水份,相信大家都很清楚….

考直資小學只會造成家長過早催谷,為求一條龍名直資位…就算家長求到,但讀上去會點,始終要睇小朋友夾唔夾到間學校,否則只是家長自我感覺良好。

作者: Marris    時間: 22-8-23 17:13

點解家長催谷小朋友考入直私,其中一個最大理由係希望小朋友能夠有選擇自由入讀家人及小朋友心儀既學校,唔需要要單靠運氣聽天由命讀那一間小學,考直私獲得學額係一個保障,係一個保險.
唔係個個小朋友都有抽獎運,唔係個個小朋友都住喺有一線中小校網好嘅地區,唔係個個小朋友都係一線學校必收生,香港教育機制及課程唔係個個小朋友及家庭都合適的,就係因為每個小朋友也有不同需要,所以就產生了私校及直資學校

作者: Jean1769    時間: 22-8-23 18:25

Marris 發表於 22-8-23 17:13
點解家長催谷小朋友考入直私,其中一個最大理由係希望小朋友能夠有選擇自由入讀家人及小朋友心儀既學校,唔 ...

直私一條龍或一條龍津小(唔熟,唔知有無)可以免卻學生跑業績(呈分試,課外活動考級考證書參加比賽拎獎),在我角度係最大優點。

作者: Poyau    時間: 22-8-23 19:15

Jean1769 發表於 22-8-23 18:25
直私一條龍或一條龍津小(唔熟,唔知有無)可以免卻學生跑業績(呈分試,課外活動考級考證書參加比賽拎獎 ...

一條龍津小越來越少 只餘17間

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/sch-list.html

「一條龍」學校名單

2021/22 學年「一條龍」學校名單

學校名稱
區域

(1)

天水圍循道衛理小學
天水圍循道衛理中學
元朗

(2)

順德聯誼總會伍冕端小學
順德聯誼總會翁祐中學
元朗

(3)

靈糧堂秀德小學
靈糧堂怡文中學
離島

(4)

中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城)
中華基督教會基道中學
九龍城

(5)

東涌天主教學校
離島

(6)

金巴崙長老會耀道小學
金巴崙長老會耀道中學
元朗

(7)

嗇色園主辦可譽中學暨可譽小學
離島

(8)

西貢崇真天主教學校(小學部)
西貢崇真天主教學校(中學部)
西貢

(9)

香海正覺蓮社佛教黃藻森學校
香海正覺蓮社佛教正覺中學
西貢

(10)

香港教育工作者聯會黃楚標學校
香港教育工作者聯會黃楚標中學
離島

(11)

天神嘉諾撒學校
嘉諾撒聖瑪利學校
嘉諾撒聖瑪利書院
九龍城
油尖旺
油尖旺

(12)

伊利沙伯中學舊生會小學
伊利沙伯中學舊生會小學分校
伊利沙伯中學舊生會中學
伊利沙伯中學舊生會湯國華中學
元朗

(13)

新會商會學校
新會商會陳白沙紀念中學
中西區
南區

(14)

佛教黃焯菴小學
佛教黃鳳翎中學
灣仔

(15)

港九街坊婦女會孫方中小學
港九街坊婦女會孫方中書院
大埔

以上名單的結龍學校均屬資助中學和小學。有關直資和私立學校「一條龍」辦學的具體安排,家長須直接向個別有關的直資或私立學校查詢。

( 更新日期:2021 年 9 月)

作者: imokifurhapi    時間: 22-8-23 19:24

我考直資純為好啲既peer group, 及一條龍直升中學。唔想咁谷,希望班家長唔好咁chur啦。

作者: Raccch    時間: 22-8-25 15:57

回覆 imokifurhapi 的帖子

能考入直資,感覺都係資源較多,肯投入培養小朋友的家庭,應該多數都比較chur。就算唔係chur學術,都會chur體藝。
作者: C9Ma    時間: 22-8-25 16:48

Jean1769 發表於 22-8-23 18:25
直私一條龍或一條龍津小(唔熟,唔知有無)可以免卻學生跑業績(呈分試,課外活動考級考證書參加比賽拎獎 ...

同意!入咗一條龍學校,可以向興趣發展。唔需要迫去學同考唔同嘅證書傍身。

作者: lot888    時間: 22-8-25 21:19

如果選直資,有幾個問題要考慮。首先這直資是否你及你小朋友喜歡?如以為可以發展其他專項,不須追成績是不正確。如成績差,學校一樣會叫你走,可從小一收生人數及小六昇中人數多作分折。有些直資中學已或計劃断龍,需多留意。如一些直資冇呈分試更要小心,無論外出挑戰或未能升讀原校張會更麻煩。明白很多EK(家長)很喜歡直資,可能忽略一些實際問題。準用家必要獨立思巧。

作者: cat20203    時間: 22-8-26 01:32

老實講,現在嘅一線官津,考得級十以內,除了學術,體/藝發展一樣全面。
Peer group, 精英班入面幫你group咗,唔需要太擔心
以前也有直資vs官津嘅迷思,睇完今年派位,放心曬
條條大路通羅馬,最後都會中學見。

同埋中學有更好更多選擇,咁早決定,其實又係限制進步空間。

作者: piglover    時間: 22-8-26 08:50

lot888 發表於 22-8-25 21:19
如果選直資,有幾個問題要考慮。首先這直資是否你及你小朋友喜歡?如以為可以發展其他專項,不須追成績是不 ...

嗱,EK金句,收得你入直資,小朋友一定讀得上㗎。

但而家移民潮,係唔係所有學生都一定係合資格呢?
仲有,考小太多變數,有時係小朋友乖巧,咁啱合眼緣就收。乖巧又係唔係代表能力夠呢?

作者: fwstides    時間: 22-8-26 10:25

cat20203 發表於 22-8-26 01:32
老實講,現在嘅一線官津,考得級十以內,除了學術,體/藝發展一樣全面。
Peer group, 精英班入面幫你group ...

一線津小也有活動教學,加上移民潮,一班可能只得<25人。高小跟程度分班,有家長想要的peer group。津小大家住得近,平日容易約玩做功課,而直私多來自跨區….

體藝可參考校際比賽成績,直私是否一面倒。如港島西,st jo/ 軒小/聖提女vs spc/ spccps/ 聖私

凡事無絕對

作者: renaya    時間: 22-8-26 13:23

個人認為,一條龍嘅直資學校性價比較高,當然大前提係要認同佢哋嘅教學理念,都要滿意直上嘅中學啦。

當初我哋都有直私offers,而官津制度下可以保障埋siblings,考慮埋家庭因素後,覺得津校對我哋嚟講係好嘅backup。

其實官津小學冇大家想像中咁不濟,教學課程都有與時並進,一樣會遇到好老師。就算欠缺運氣,如果有嘗試叩門、插班等,一樣有機會入讀心儀且免費嘅學校。

作者: Sing13    時間: 22-8-26 14:58     標題: 回覆樓主:

如果冇一間直上既中學,無疑小學既主要目標就是要考上心儀既中學。
入了中學也不是終點,是否與小學銜接呢?名校中一留級唔少人,好多人系自己既小學都是名列前茅。小學既操練可能只是圍繞學校份卷。 小朋友既中文英文水平用學校份卷嚟反映是否真實?

如果確保有直上既中學,家長可以根據自己小朋友既興趣樹立目標,可以是自修中學課程,可以是參加奧數比賽,甚至可以是打機,睇抖音,可以將小朋友興趣引導至寫程式,拍短片。

香港小學教學大綱程度不難,甚至中文,數學程度仲低過內地,小學階段如果冇時間發展興趣方面未免可惜. 如果抹殺了小朋友學習既興趣更加是得不償失。

至於虎爸虎媽驚學校競爭氣氛不足,不如自己操刀,讓小朋友直接去校際賽見真章吧.

作者: Gud567567    時間: 22-8-26 15:16

津小最差就係個呈分試, 好大壓力!
作者: ok3    時間: 22-8-26 15:34

其實除左自己考直私外,官津中小應該全部採取就近入學,取消所有小1計分同制同小6分banding先派學校嘅做法。咁就大家都冇壓力,長遠亦可拉近各校水平,大家唔需再為爭入名校而辛苦。
作者: lot888    時間: 22-8-26 17:31

有一個疑問,冇壓力學習是否對小朋友最有利?早點學習,早點習慣,跌低也較容易服完,重新上路,可能更好。也可讓小朋友多明白自己。是成長必經階段。
作者: chitchit0520    時間: 22-8-26 17:54

作者: hha    時間: 22-8-26 18:05

ok3 發表於 22-8-26 15:34
其實除左自己考直私外,官津中小應該全部採取就近入學,取消所有小1計分同制同小6分banding先派學校嘅做法 ...

咁就會變咗有錢有得揀,有錢嘅人可以隨時搬屋貼近心儀名校入學。

作者: fwstides    時間: 22-8-26 19:09

Gud567567 發表於 22-8-26 15:16

也有不少龍津,如不是band3基本上都可直升
壓力不是那麼大

作者: lopoto    時間: 22-8-26 19:18

Gud567567 發表於 22-8-26 15:16

呈分試唔係津小先要考喎,無一條龍的直私咪一樣要考

e.g. 油尖旺區,讀 油天 同 讀陳守仁 都一樣要考呈分試,壓力其實差唔多

作者: ok3    時間: 22-8-26 21:22

hha 發表於 22-8-26 18:05
咁就會變咗有錢有得揀,有錢嘅人可以隨時搬屋貼近心儀名校入學。
咁幾時都係有錢就多選擇啦,外國你有錢一樣可以讀私校或IS. 如果可以做到全部就近入學,久而久之每間學校嘅成績就會拉返平均啦。到時何來有名校/名校區?你估住九龍塘嘅學生真係會聰明啲咩?!
作者: lot888    時間: 22-8-27 09:32

我有唔同睇法,這只會增加搬屋率,大家衝去名校區入讀當區名小。益咗地産經紀。這假設其實跟政府政策類似,希望各區有私樓公屋,拉近各區財富距離,但成果不理想。現實是有錢都想住半山,追求優悅感。
作者: hha    時間: 22-8-27 10:01

ok3 發表於 22-8-26 21:22
咁幾時都係有錢就多選擇啦,外國你有錢一樣可以讀私校或IS. 如果可以做到全部就近入學,久而久之每間學校嘅 ...

英國政府中小學就係就近入學,咁係咪冇名校區?你嘅假設係認為學校唔會為小朋友增值,依家香港官津小學七成學位都係同區就學,跟random次序優先入讀,以你理論應該全部官津小六學生都係一樣水平,結果呢?!點解有一二三線學校分咗出嚟?!家長自己有冇分名校區?!

另外,九龍塘比起天水圍上水d學生未必聰明d,但我相信普遍會醒目d叻d,係因為家長背景/成長環境質素/朋輩等一定有影響,唔係單單住入去就聰明d。

作者: ok3    時間: 22-8-27 16:45

hha 發表於 22-8-27 10:01
英國政府中小學就係就近入學,咁係咪冇名校區?你嘅假設係認為學校唔會為小朋友增值,依家香港官津小學七 ...
其實去返問題嘅核心,咪就係家長囉。如果大家要追名校,莫講話7成,就算10成就近入學又如何,家長一樣會搬去該區。不過你講出個重點,就係九龍塘啲學生比起天水圍嘅點解會叻啲醒目啲,咪就係因為住九龍塘嘅人普遍較富有,多資源培育個小朋友囉。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5