教育王國

標題: 大學聯招放榜,中大奪6狀元 [打印本頁]

作者: Arabellahk    時間: 22-8-10 08:57     標題: 大學聯招放榜,中大奪6狀元

大學聯招放榜,中大奪6狀元,港大有1名狀元。
作者: Arabellahk    時間: 22-8-10 09:07

中大有5名狀元學醫,可能與其醫科學制比港大少一年有關。 (只適用尖子生)
作者: cow    時間: 22-8-10 09:26

Arabellahk 發表於 22-8-10 09:07
中大有5名狀元學醫,可能與其醫科學制比港大少一年有關。
中大醫科學制比港大少一年?
作者: Arabellahk    時間: 22-8-10 10:02

cow 發表於 22-8-10 09:26
中大醫科學制比港大少一年?

不知中大的醫科尖子跳級製是否已取消?
作者: Arabellahk    時間: 22-8-10 15:19

這是之前星島報道的

作者: ANChan59    時間: 22-8-10 15:33

中大有5名狀元學醫,可能與其醫科學制比港大少一年有關。 (只適用尖子生) ...

應該不是這個原因,GPS 的課程有很多吸引力,你上網睇吓。

作者: Arabellahk    時間: 22-8-10 15:45

ANChan59 發表於 22-8-10 15:33
應該不是這個原因,GPS 的課程有很多吸引力,你上網睇吓。
好像入讀中大的6名狀元只有2名狀元讀GPS課程
作者: Arabellahk    時間: 22-8-10 15:53

GPS課程好像只有30個學額
作者: ANChan59    時間: 22-8-10 16:02

Arabellahk 發表於 22-8-10 15:45

GPS 不是只為撞扁,為尖子而設立。

作者: Arabellahk    時間: 22-8-10 16:45

ANChan59 發表於 22-8-10 16:02
GPS 不是只為撞扁,為尖子而設立。

中大其他非GPS課程的醫學專業課程應該與港大相差不大,但收到46分或以上的學生超過90%。
作者: Arabellahk    時間: 22-8-10 17:50

作者: ANChan59    時間: 22-8-10 18:04

Arabellahk 發表於 22-8-10 16:45
中大其他非GPS課程的醫學專業課程應該與港大相差不大,但收到46分或以上的學生超過90%。 ...

點解都好,我不太認同多撞扁報中大醫學院因為讀少一年。

作者: Poyau    時間: 22-8-10 18:31

Arabellahk 發表於 22-8-10 17:50

據中大醫學院2022年公布推算

醫科 聯招 + 非聯招 = 總數 | % 總數
-------------------------------------------------------
中大 205 + 90 = 295 | 69% 31%
港大 131 + 164 = 295 | 44% 56%
-------------------------------------------------------
合計 336 + 254 = 590 | 57% 43%

港大今年收咗7X人最佳七科低於40分
對比上年7人(6人39 1人38) 10倍有多
今年可能多收六科36甚至再低?

2022年
最佳七科
積點 中大 + 港大^ = 合計 | % 總數
49 5 + 1 = 6
46-48 39 + 3 = 42
44-45 49 + 9 = 58
40-43 112 + [45 / 46] = [157 / 158]
<40 0 + [72 / 73] = [72 / 73]
聯招 205 + 131 = 336  | 69% 44%
非聯招 90 + 164 = 254 | 31% 56%
總數 295 + 295 = 590 | 100% 100%

2021年
最佳七科
積點 中大 + 港大^ = 合計 | % 總數
49 4 + 2 = 6
46-48 35 + 22 = 57
44-45 42 + 30 = 72
40-43 105 + 74 = 179
<40 0 + 7^^ = 7
聯招 186 + 135 = 321 | 70% 51%
非聯招 79 + 130 = 209 | 30% 49%
總數 265 + 265= 530 | 100% 100%

^ 港大 據中大公布推算
^^ 港大<40: 39 6 38 1

https://www.med.cuhk.edu.hk/press-releases/cuhk-announces-2022-23-admission-scores-for-medicine

作者: mingmingyinyin    時間: 22-8-10 22:09

Arabellahk 發表於 22-8-10 15:45
報紙話有5名狀元讀GPS事實上,GPS係好吸引,加上DY2 ,又可以係一個選擇

作者: 73662710    時間: 22-8-10 22:33

mingmingyinyin 發表於 22-8-10 22:09
報紙話有5名狀元讀GPS事實上,GPS係好吸引,加上DY2 ,又可以係一個選擇
並非全部狀元揀DY2, 有些也揀6年的。6年並非揀cu的主因。

就算完全neglect GPS班學生, 單單計MBChB, 今年cu medic 的admission score 也比對面海高。

作者: mingmingyinyin    時間: 22-8-10 22:54

回覆 73662710 的帖子

我仔一屆都有狀元唔揀DY2
其實揀DY2要符合一些科目要求(好似係要有chem和biol)

就算狀元滿分假如科目requirement 符合唔到,都冇得申請DY2

不過CU medic今屆收生真係very good!

作者: Ykkchung    時間: 22-8-11 10:49

回覆 mingmingyinyin 的帖子

會唔會係較喜歡中大校長?
作者: ok_ko    時間: 22-8-11 10:57

Arabellahk 發表於 22-8-10 10:02
不知中大的醫科尖子跳級製是否已取消?

未取消。不過應該不是絕對關係了。這個安排數年前都有,當時港大收狀元不比中大少。

這幾年卻有一些發展。在QS,中大醫科排名居然比港大高,這吸引了一些追求學術的人。修例事件,中大的另一個名稱是X大,這吸引了一些追求政治立場的人。另外疫情期間,兩所大學的政府顧問都可能對收生做成一些影響。中大的許x昌雖然有時都會講錯野,但都相對穩重。相比袁鴨嘴五時花,六時變,氣質上幫了港大做了足夠的負面宣傳!

作者: ABC-DAD    時間: 22-8-11 10:59

整體學額增了

但聯招的佔比低了1%,而非聯招增了1%

這個趨勢有點複雜。

教育局有法定權力抽查學校功課評分機制或視學嗎?
作者: 天外之人    時間: 22-8-11 11:03

ABC-DAD 發表於 22-8-11 10:59
整體學額增了

但聯招的佔比低了1%,而非聯招增了1%

所以......唉............重外不重內.......但都睇本身DSE成績.........間接都睇到........不是很穩定......會否睇到係"谷"做成惡果嗎?
作者: ok_ko    時間: 22-8-11 11:10

中大有5名狀元學醫,可能與其醫科學制比港大少一年有關。 (只適用尖子生) ...

可能還有一個原因。DSE放榜當日,我約了一位中大醫學院的教授。他後來遲到了半小時。問他原因,還不是要馬上爭取

梁生要走,港大在今年可能沒有往年勤力了!

作者: ANChan59    時間: 22-8-11 11:13

mingmingyinyin 發表於 22-8-10 22:09

我上唔到香港網,5個比2個合理好多。

作者: ANChan59    時間: 22-8-11 11:14

Ykkchung 發表於 22-8-11 10:49
回覆 mingmingyinyin 的帖子

會唔會係較喜歡中大校長?

可能院長的因素大些。

作者: ANChan59    時間: 22-8-11 11:22

ok_ko 發表於 22-8-11 11:10
可能還有一個原因。DSE放榜當日,我約了一位中大醫學院的教授。他後來遲到了半小時。問他原因,還不是要馬 ...

中大現在都要call!

梁生走未常不是好事,做多些實事對學院,學生及教授更得益。

作者: ABC-DAD    時間: 22-8-11 11:33

天外之人 發表於 22-8-11 11:03
所以......唉............重外不重內.......但都睇本身DSE成績.........間接都睇到........不是很穩定.... ...
我看不是重內不重外,是兩大醫學院的門檻和對尖子的特殊態度,把DSE學生嚇阻了。
那些國際上排名比香港低的醫學院也教出好醫生呀,個人覺得醫學院只重分數爭尖子的方向,對大學其他學院發展都不是好事。

作者: 天外之人    時間: 22-8-11 11:52

回覆 ABC-DAD 的帖子

若然係咁更顯得醫學院重分數多於重真心投身醫科既人
作者: ok_ko    時間: 22-8-11 14:05

ANChan59 發表於 22-8-11 11:22
中大現在都要call!

梁生走未常不是好事,做多些實事對學院,學生及教授更得益。

從數字上看,今年考DSE的4萬人,最佳6科達36分或以上的少於500人。當中一定有人不選擇醫科,也有人沒有讀chem/bio。剩下的唔去爭,就看看今年港大的收生結果啦。相信港大都有爭,不過唔夠人狠。最後,634都要殺!

作者: Yanamami    時間: 22-8-11 14:27

https://youtu.be/cwZszQZ-7-Y
作者: Arabellahk    時間: 22-8-11 14:59

多年前,港大醫學院院長梁卓偉先生曾以‘’教育無捷徑‘’公開批評中大醫學院的‘’尖中尖‘’跳級計劃。按道理,中大醫學院並不是港大的附屬學校,香港的主要大型醫院也不是由港大管理,中大的醫科畢業生進入醫院工作其專業質素的高低也不會影響港大,在收生和課程設計方面中大應該享有一定的自主權。但梁院長卻公開質疑批評與其無工作關係的學校,不知是何原因?
作者: ABC-DAD    時間: 22-8-11 15:10

天外之人 發表於 22-8-11 11:52

就是有點走偏了!
作者: ABC-DAD    時間: 22-8-11 15:21

希望港大不要爭尖子,為DSE的學生多多堅持。

不忘本心
作者: Arabellahk    時間: 22-8-11 15:52

ABC-DAD 發表於 22-8-11 11:33
我看不是重內不重外,是兩大醫學院的門檻和對尖子的特殊態度,把DSE學生嚇阻了。
那些國際上排名比香港低的 ...
同意,大學不應該將醫科變成高分學生的獨有專業。
作者: ABC-DAD    時間: 22-8-11 16:15

Arabellahk 發表於 22-8-11 15:52
同意,大學不應該將醫科變成高分學生的獨有專業。

希望同學能留意兩所醫學院的不同願景/價值觀/使命,找到自己合適的土壤。
有朝一日,在醫院完成實習下班,回家能自信的對家人說「學費沒有白交,時間沒有浪費」,我覺得這樣的醫學院就算成功的醫學院

作者: ANChan59    時間: 22-8-11 16:56

天外之人 發表於 22-8-11 11:52

如何知道真心投入醫科?測謊機?很多申請人答案都係接近套路,教授半個鐘頭面試如何可以分辨?

作者: ANChan59    時間: 22-8-11 17:13

ok_ko 發表於 22-8-11 14:05
從數字上看,今年考DSE的4萬人,最佳6科達36分或以上的少於500人。當中一定有人不選擇醫科,也有人沒有讀ch ...

限米煮飯,只可以降低入學要求,如果有需要,收完之後盡量補返底。

不過,個人覺得DSE ,5之後係按百分比俾星星,我反而認為5跟5*,5**是否差別這麼大?如果差别是很細,大學是否可以放松少少。

而且DSE已經實行很多年,可以做一些correlation analysis,一年級學生的學習能力,成绩跟DSE選修科及成績的相互關係,如果有correlation ,是否可以大膽d?

我見過不止一個學系有做這些分析,對收生要求成績和選修科,跟學生完成課程有很大的關係。如果試過或者有內參,公布出來讓大家釋除疑慮,點解讓人感到好似虧待本土DSE學生。

作者: ABC-DAD    時間: 22-8-11 20:35

好奇一問,兩大醫學院給聯招與非聯招學生(尖子)的獎學金,有資料嗎?

作者: Arabellahk    時間: 22-8-12 01:06

ABC-DAD 發表於 22-8-11 20:35
好奇一問,兩大醫學院給聯招與非聯招學生(尖子)的獎學金,有資料嗎?

...
只知今年中大新生入學獎學金按年增4成,總金額高達一千九百萬元。醫學院給聯招狀元與非聯招狀元的入學獎學金應該一樣。
作者: ABC-DAD    時間: 22-8-12 05:44

Arabellahk 發表於 22-8-12 01:06
只知今年中大新生入學獎學金按年增4成,總金額高達一千九百萬元。醫學院給聯招狀元與非聯招狀元的入學獎學 ...
謝謝資訊,共三千八百萬呢!
作者: shadeslayer    時間: 22-8-12 08:47

其實唔止醫科,大學其他科也甚看分數,只是醫科較搶眼球。

係大學自己管理以學科DSE分數為重要KPI 交業績,定教資會看些撥款,定咩原因。

香港有冇UCAT/BMAT equivalent?

作者: ok_ko    時間: 22-8-12 10:10

ANChan59 發表於 22-8-11 17:13
限米煮飯,只可以降低入學要求,如果有需要,收完之後盡量補返底。

不過,個人覺得DSE ,5之後係按百分比 ...

依邊有。另一邊我估都應該有。我唔信梁生好似我咁以單一數據,用no.of available candidates的方法説出有6科36就一定收你的説話。佢仲有A-level, IB另一條路。再唔係,依家收多咗讀完first degree的applicants。6科36對佢係一個保障。這保障以下就要睇correlation。

有時5同5**可以差得不太遠。最近的情況就是在最top一層的40 percentile 與 10 percentile 的比較。不過最坏情況亦可以是100 percentile 與 1 percentile的比較。

你說的另一方面亦合理。有些考生可能係chem,bio,Eng,maths 都拿5**。另外兩科加埋得6分。這個考生得34分,讀醫應該可以的。梁生只是講6科36就一定收,這位考生都應該可以收。我相信港大也一定會分析的。

作者: ok_ko    時間: 22-8-12 12:26

ANChan59 發表於 22-8-11 17:13

不過,個人覺得DSE ,5之後係按百分比 ...

另外睇我細路讀書,到了高中要拿高分的付出是不成比例的。這裏只是打個比方。有些科目,中位數是6x grade C),佢唔滿意自己拿8x (grade A)。攞佢份卷一睇,我發現其實喺佢嘅分數基礎上要拿高3-4分,喺理解能力上這已是一個grade的分別了。我并不是認爲公開試就一定係咁。但當我觀察DSE5** 5 的分別時,一般而言我察覺孩子在該領域上是有一定差距的。

補底就盡量唔好啦,最多要少個。這個人將來會是醫生。比著我,情願唔要,都唔收一個好唔穩陣嘅人。在現在的大環境下,想肥一個醫科學生並不容易!

作者: shadeslayer    時間: 22-8-12 13:13

ok_ko 發表於 22-8-12 10:10
依邊有。另一邊我估都應該有。我唔信梁生好似我咁以單一數據,用no.of available candidates的方法説出有6 ...

阿女當年報HKU Law,condition offer 係777666,一科都唔可以「失手」。

似乎香港啲大學都係好着重分數同埋唔可以失手,可能覺得失手你就唔應該讀醫法。

作者: ok_ko    時間: 22-8-12 14:25

shadeslayer 發表於 22-8-12 13:13

阿女當年報HKU Law,condition offer 係777666,一科都 ...

其實有咁嘅分數,人揀你時,你又揀人啫。

作者: cow    時間: 22-8-12 15:25

shadeslayer 發表於 22-8-12 13:13

阿女當年報HKU Law,condition offer 係777666,一科都 ...
777666 失手可以去城大讀法律
作者: akys    時間: 22-8-12 16:05

IB 好處係有分HL 和 LL, 唔駛每一科都要同最勁嘅人比。
作者: shadeslayer    時間: 22-8-12 18:44

ok_ko 發表於 22-8-12 14:25
其實有咁嘅分數,人揀你時,你又揀人啫。
講得真係啱,咁嘅分數,負擔到,外國有更好選擇,你點揀?
所以呀女。。。

作者: shadeslayer    時間: 22-8-12 18:46

cow 發表於 22-8-12 15:25
777666 失手可以去城大讀法律
負擔到我不如去 Durham/Exeter/Warwick/Queen Mary
作者: cow    時間: 22-8-12 20:57

shadeslayer 發表於 22-8-12 18:46
負擔到我不如去 Durham/Exeter/Warwick/Queen Mary

香港讀大學好唔抵,尤其是係hku讀law入得 kong u 讀law , 大把英國大學收,人地成30% first hon

hku llb
[p=25, null, left]the Board of Examiners has the discretion to limit the number of candidates to be awarded a particular class of honours as follows:

作者: shadeslayer    時間: 22-8-12 21:30

cow 發表於 22-8-12 20:57
香港讀大學好唔抵,尤其是係hku讀law入得 kong u 讀law , 大把英國大學收,人地成30% first hon

hku llb

係好唔低,UCL CO, 記憶中 HL776,總分38 不計 bonus. 要求都好高,但無HKU咁高,但人地名氣。。。
而且香港嗰種爭爭爭的風氣盛行。

其實LLB 2:1 己經夠入英國最頂尖律師行,重點係個人點,唔係1st or 2:1。

作者: cow    時間: 22-8-12 21:48

shadeslayer 發表於 22-8-12 21:30
係好唔低,UCL CO, 記憶中 HL776,總分38 不計 bonus. 要求都好高,但無HKU咁高,但人地名氣。。。
而且香 ...
Durham, Warwick等都有成90%2:1
作者: shadeslayer    時間: 22-8-12 22:15

cow 發表於 22-8-12 21:48
Durham, Warwick等都有成90%2:1

First and 2:1 咁少,入得去HKU law 最少IB 41分重要科科極平均,要爭取六成的 first and 2:1,學生唔爭餐飽,讀到懵就奇怪。美好大學生活。。。

阿女有個中學同學,44分尖子入HKU LLB+BBA,五年課程讀咗唔夠一個 sem 就退學去澳洲。打聽下只有一句「文化差異」。

作者: ANChan59    時間: 22-8-13 00:27

shadeslayer 發表於 22-8-12 22:15

First and 2:1 咁少,入得去HKU law 最少IB 41分重要科 ...

咦,阿仔有個老死的女朋友也是HKU BBA+LLB,讀咗一年抑或係半年,轉左去英國讀自己有興趣的科目。

應該不是同一個人吧!

作者: Arabellahk    時間: 22-8-13 09:56

港大聯招錄取的醫科生只佔醫科總額的44%,離目標75%相差太遠,是何原因不再降分?
作者: 73662710    時間: 22-8-13 12:19

Arabellahk 發表於 22-8-13 09:56
港大聯招錄取的醫科生只佔醫科總額的44%,離目標75%相差太遠,是何原因不再降分? ...
面子是主因!
作者: jeansdad    時間: 22-8-13 13:27

回覆 cow 的帖子

可以有direct year 2
作者: jeansdad    時間: 22-8-13 13:30

回覆 jeansdad 的帖子

如果成績好可以可能會跳級不讀year1。因為本來第1年都教的大多都是中學學過的
作者: Arabellahk    時間: 22-8-13 15:15

73662710 發表於 22-8-13 12:19
面子是主因!

如果因面子拒降分錄取,對聯招學生不公平。
作者: Arabellahk    時間: 22-8-13 16:13

查港大醫學院網站,其內外全科醫學士招生條件中有一項最低入學要求,除英文要達到4,其他科只要達到3或2。如果醫學院沒有在邊邊角角小字注釋中對成績有特別說明,理論上只要學生成績達到此條件,醫學院仍有學額,就應該錄取報考的學生。雖然剛剛達到入學標準的學生可能很難完成學業,但既然考生符合招生條件,就應該兌現。實際上學生根據以往港大錄取情況,報考的學生成績應該遠遠高於最低入學要求。據說今年港大醫科的7科成績最低分是33.5分,若再降3分左右,聯招生達到50%應該沒問題,也有可能達到60%左右。學生若能達到30分,學醫應該沒有問題。
作者: shadeslayer    時間: 22-8-13 18:46

ANChan59 發表於 22-8-13 00:27
咦,阿仔有個老死的女朋友也是HKU BBA+LLB,讀咗一年抑或係半年,轉左去英國讀自己有興趣的科目。

應該不 ...

呢個讀咗三個月就走,澳洲,應該唔係同一人。此女和一前高官好有關係。

作者: ANChan59    時間: 22-8-13 19:14

shadeslayer 發表於 22-8-13 18:46
呢個讀咗三個月就走,澳洲,應該唔係同一人。此女和一前高官好有關係。
...

听落有些相似而已。

作者: shadeslayer    時間: 22-8-13 23:36

Arabellahk 發表於 22-8-13 15:15
如果因面子拒降分錄取,對聯招學生不公平。

其實呢啲嘅鬥來做乜,入學分數鬥來做乜?小學鬥分鬥派位,中學鬥DSE,大學又鬥入學分數,鬥入6成的1st/2:1 hon(已經大學了,再冇篩選升學嘅功能喺裏面,點解唔水平參照)

呢嘅鬥鬥鬥文化,我唔識欣賞。牛津CO 好多只要38 分,唔高。

是否教資會看?唔會吧。

諗吓點樣為學生增值好過啦。

作者: Yanamami    時間: 22-8-14 10:31

shadeslayer 發表於 22-8-12 22:15

First and 2:1 咁少,入得去HKU law 最少IB 41分重要科 ...
去澳洲可能係原先已有計劃?果邊遲半年開學,係香港讀住一個sem再轉過去係好平常事,好多人咁做。問題係佢去左澳洲讀咩系。
作者: stillgood20    時間: 22-8-14 11:27

shadeslayer 發表於 22-8-13 23:36

其實呢啲嘅鬥來做乜,入學分數鬥來做乜?小學鬥分鬥派 ...
未必是因為'鬥'.可能,有種叫:分辨.
用什麼去分辨.

明顯的是, 分數.
分數高, 能力較高.
當然, 綜合能力,  學生除了分數,還有體藝表達, 家庭背景, 個別特長,…
當甄選標準不同時, 考慮便有不同.

然而,'無一個家長'唔照顧子女分數.
除非佢係'傻ge'.
因為,分數除了自己睇, 外界理解的方法,最直接是睇分數.
當然,有不同考核,會有個別測試,面試,分析…….
那成績表的'決定性'未必是主要考量.

……

另外,鬥有鬥的好.
學生面對競爭(可能係分數之爭).
提高仕氣!

作者: shadeslayer    時間: 22-8-14 13:20

stillgood20 發表於 22-8-14 11:27
未必是因為'鬥'.可能,有種叫:分辨.
用什麼去分辨.
分數是很好的success predictor 嗎? IB 42, 43, 44, 45 學生本質差別大嗎?
高分低能,我看過不少。也有所謂第十名效應。

分辨,有時有需要,DSE/IB要升大學,當然要分辨。需然分辨有合理同過份之分。壓力係有需要學懂處理,但問題係何時加壓力,和有冇用。

Year 11 考GCSE公開試有冇壓力?有?但學生已16歲,而且有助學習處理壓力,到IB,AL更好。幼稚園升為考小一,要學呢樣學嗰樣,中文又話要識寫幾多隻字,佢話要銜接小一嘅好心嘅課程,又要加醋,又有拿咩分數,又有啲咩學術,呢啲壓力有益咩?答案一定係冇益,一定係無謂的。

講返大學,如果收生只係睇分數,收少啲DSE因為想保持個面子,呢啲係為教學咩,呢啲係為學生好咩?平均收生係40分,定係41分,佢個面子分別好大咩?畢業嘅時候成績點解唔水平參照,點解係要拉curve?點解係都要四成人攞唔到2:1?呢啲又係為學生好咩?

呢啲只係為咗大學好,要學生找數,同咩要分辨,咩學習壓力,我覺得冇乜關係囉。

作者: shadeslayer    時間: 22-8-14 13:21

Yanamami 發表於 22-8-14 10:31
去澳洲可能係原先已有計劃?果邊遲半年開學,係香港讀住一個sem再轉過去係好平常事,好多人咁做。問題係佢 ...

唔係,我個女同佢好老友,知道內幕,因為阿女話佢完全接受唔到嗰文化。至於實際那一方面我都冇問到。
作者: stillgood20    時間: 22-8-14 14:29

shadeslayer 發表於 22-8-14 13:20
分數是很好的success predictor 嗎? IB 42, 43, 44, 45 學生本質差別大嗎?
高分低能,我看過不少。也有所 ...
去年,lB放榜,130個45分.
即時,我跟細囝討論過.130個是否等於一樣?
比如,130人全是一家學校.那1跟130的差別如何?

第二個問題,44分同學跟45分的,差別又如何?

甚至,可能40分同學,有無可能某些科目/能力,是超過7分的水平以上.
而針對某一科去評估,一位40分同學比'所有'參賽者.在某一能力上,'遠遠超於' 45分,44,分.…同學.

.………

仍然,同一句, 分數是'較客觀和容易明白'的判斷方法.

既然如此,大衆會遵從客觀因素.

…………

你說的,我都明白.

只是,現實是如此.

這種思維, 社會,學校,校長,老師,同學,家長…是如此.

作者: ANChan59    時間: 22-8-14 14:39

shadeslayer 發表於 22-8-13 23:36

其實呢啲嘅鬥來做乜,入學分數鬥來做乜?小學鬥分鬥派 ...

香港係好奇怪嘅,在EK聽不少家長講,好的公司HR只睇大學及first class,外國大學可以20-35%first class畢業生比率,香港的大學要拉curve,有些跟現實世界脫節。

阿仔是非常幸運,沒有first class入到跨國企業,如果冇海外實習經驗,同埋好性向測試,就會好難行,入到反而比 同期 first class優勝一點。

我都相信第十名效應,高分低能係通病,孩子及家長如何定位取捨啦,street smart 有時都幾重要。

作者: shadeslayer    時間: 22-8-14 15:51

stillgood20 發表於 22-8-14 14:29
去年,lB放榜,130個45分.
即時,我跟細囝討論過.130個是否等於一樣?
比如,130人全是一家學校.那1跟130的 ...

阿女今年在倫敦找工作,讓我知道多一些。

一年英國 law 畢業約二萬一人,大大小小律師行trainee 位約800,最有名最高人工的律師行,估計大概200。競爭咁大這些律師行,大概可以只收牛劍LSE/UCL/KCL top ten law schools 的1st Hon。但據知裏面只要2:1,對1st hon或2:1 公司唔會介意。

我意思係,分數有冇用?有。35分學生同45分學生一定有距離。但應該以一個range 考慮。只收43/44/45的學生,只會令大學少了機會收好學生。

再回到原點,大學為面子(如果真係咁)入學學生DSE 一定要分數唔可以下降,寧願收多啲 non Jupas,唔係一間大學應該有嘅氣度。幼稚園爭,小學爭,中學爭,到大學又要爭。

老實講我有啲睇唔起。

作者: shadeslayer    時間: 22-8-14 16:07

ANChan59 發表於 22-8-14 14:39
香港係好奇怪嘅,在EK聽不少家長講,好的公司HR只睇大學及first class,外國大學可以20-35%first class畢 ...

阿女同我講,英國最大嘅律師行,競爭最大嘅律師行,人工最高嘅律師行,都唔會只收1st Class入邊大把2:1。

作者: Poyau    時間: 22-8-14 17:34

Arabellahk 發表於 22-8-13 16:13
查港大醫學院網站,其內外全科醫學士招生條件中有一項最低入學要求,除英文要達到4,其他科只要達到3或2。 ...

港大2022年醫科收生最低分數
六科 加分後33.5 → 加分前[29-32?]
據隔離舖分享七科≤36 兩人
有人估最低分數入可能係計劃推薦生?

https://topick.hket.com/article/3324639/

https://static02-proxy.hket.com/res/v3/image/content/3320000/3324639/2_600.JPG

作者: ANChan59    時間: 22-8-14 18:04

shadeslayer 發表於 22-8-14 16:07
阿女同我講,英國最大嘅律師行,競爭最大嘅律師行,人工最高嘅律師行,都唔會只收1st Class入邊大把2:1。
...

同意,這個才合理呀!

作者: shadeslayer    時間: 22-8-14 18:47

ANChan59 發表於 22-8-14 18:04
同意,這個才合理呀!

對,咁先合理。

牛津interview 完想收一個學生,只出CO 38 收PG 43 的學生。就係太喜歡你,容許你失手。

世界級律師行,出完 offer 請 trainee,有啲學生都未知成績。你只要2:1無人再 care。

唔係唔看分,但唔會瘋狂要量化,一分不能少。過咗一些基本 threshold marks,其他東西才是決定性,例如個人靈活否,對答如何,internship 的表現如何,等等。

世界級大學收生也好,世界級機構請人也如是。

香港有種分數 obsession,制做好多痛苦,我有啲唔明白。

作者: ANChan59    時間: 22-8-14 20:11

shadeslayer 發表於 22-8-14 18:47
對,咁先合理。

牛津interview 完想收一個學生,只出CO 38 收PG 43 的學生。就係太喜歡你,容許你失手。

我哋對threshold grade ,non academic attributes ,other experiences 的看法幾一致。

很多人講因為名牌大學,first class 所以入到什麼世界級公司,什麼人工。事實上game changer 反而不只是那些表面的描述,可能係覺得過癮,醒目,驚喜,非學術方面的特質。

香港地,求學一定係求分數。EK 重視撞扁及猩猩已經表明咗啦。痛唔痛苦就因人而異。

作者: Yanamami    時間: 22-8-15 11:02

ANChan59 發表於 22-8-14 20:11
我哋對threshold grade ,non academic attributes ,other experiences 的看法幾一致。

很多人講因為名 ...
咁似嫁入豪門,有車有樓有身家就叫嫁得好,不計人品性格樣貌高矮.....
作者: ANChan59    時間: 22-8-15 11:49

Yanamami 發表於 22-8-15 11:02
咁似嫁入豪門,有車有樓有身家就叫嫁得好,不計人品性格樣貌高矮..... ...

No comment!

作者: cow    時間: 22-8-15 11:54

shadeslayer 發表於 22-8-14 15:51

一年英國 law 畢業約二萬一人,大大小小律師行trainee 位約800 ...
Law firms' preferred universities 2019
Percentage of trainees from each university in the sample

作者: shadeslayer    時間: 22-8-15 12:45

cow 發表於 22-8-15 11:54
Law firms' preferred universities 2019
Percentage of trainees from each university in the sample

有啲問題

It seems this is not law firms preferred universities.  They are just stats.  They didn’t ask the firms and get their preferred universities.  I don’t think.

LSE/UCL law 無理由低過 Southampton.

作者: cow    時間: 22-8-15 13:20

shadeslayer 發表於 22-8-15 12:45
有啲問題

It seems this is not law firms preferred universities.  They are just stats.  They didn’ ...
The City Firms

作者: poonseelai    時間: 22-8-15 13:50

shadeslayer 發表於 22-8-14 15:51

一年英國 law 畢業約二萬一人,大大小小律師行trainee 位約800 ...

如大學真的因為要面子不降低收生分數而收多了 NJ, 而家攪到 NJ, 應該話IB, 比人狂插呀陰公,什麼走捷徑,走後門,攞着數,幾難聽都有

作者: shadeslayer    時間: 22-8-15 15:28

cow 發表於 22-8-15 13:20
The City Firms

點解你第二個表同埋第一個表唔同嘅?之前個表係乜? City firms 指全英城市?

未了解 survey 具體細節好難有甚麼信息,LSE 低過 Nottingham 可能因為本地學生少,咁喺牛劍和倫敦畢業嘅大學,大部分只會在倫敦找工作。

作者: shadeslayer    時間: 22-8-15 15:30

poonseelai 發表於 22-8-15 13:50
如大學真的因為要面子不降低收生分數而收多了 NJ, 而家攪到 NJ, 應該話IB, 比人狂插呀陰公,什麼走捷徑, ...

幾難聽說話我都聽過,仲係自已親戚朋友講。唔理得咁多。

作者: shadeslayer    時間: 22-8-15 15:38

shadeslayer 發表於 22-8-15 15:28

點解你第二個表同埋第一個表唔同嘅?之前個表係乜? Ci ...

Law graduates earn less than non law graduates on average goes to show law firms’ high paying jobs are very few and far between compared to the total number of graduates each each.The large majority of law graduates will not become lawyers.

Also barrister are self employed and high paying barristers are also not that many.

Not long ago barristers had a strike in London complaining their low salary.

以前有嗰個老細一聽到我個女話讀法律,佢就話好難搵食。咁講唔會錯㗎,正如話大學生出嚟搵工好難,一定唔會錯㗎,但係唔通唔通讀大學?

作者: stillgood20    時間: 22-8-15 16:51

shadeslayer 發表於 22-8-15 15:30
幾難聽說話我都聽過,仲係自已親戚朋友講。唔理得咁多。
你已經咁高.
你位親戚咩來頭?

讀書成就, 超高要求?
唔通講攞諾貝爾獎水平!

真係一山還有一山高.

作者: ok_ko    時間: 22-8-15 17:00

shadeslayer 發表於 22-8-15 15:38

Law graduates earn less than non law graduates on a ...

我揾唔到佢點計出嚟,調查的公司,數據等。因此只能信。

就你第一句所説,其實可能你誤會了份報告。Tolaw or not to law,可能是指讀LLBi.e. to law);或者選擇non law-degreei.e. not to law)的同學但後來再修讀一年GDL。這時想做律師,他們都是相等了。都要讀多年LPC,然後揾law firm 實習兩年。唔想做律師,就直接揾其他工作。

報告好似是比較讀完 LLB GDL 同學的平均收入。

作者: shadeslayer    時間: 22-8-15 20:54

ok_ko 發表於 22-8-15 17:00
就你第一句所説,其實可能你誤會了份報告。Tolaw ...

你可能啱。

但我睇其他嘅報道,都有講差唔多嘅嘢,就係平均law graduates in U.K. 平均人工好低。

作者: shadeslayer    時間: 22-8-15 20:55

Xxxx

我選擇一個懷疑嘅態度

作者: shadeslayer    時間: 22-8-15 21:00

stillgood20 發表於 22-8-15 16:51
你已經咁高.
你位親戚咩來頭?

其中一個傳統名校粉絲,同我講啲人讀唔掂傳統名校就可以轉國際學校洗底㗎喇。佢自己兩個女都讀女拔。

另外一個佢個仔DSE成績唔好,唔記得咩場合同我講你個女其實都係用錢谷返嚟嘅啫。

作者: ANChan59    時間: 22-8-15 22:32

shadeslayer 發表於 22-8-15 20:54
你可能啱。

但我睇其他嘅報道,都有講差唔多嘅嘢,就係平均law graduates in U.K. 平均人工好低。

事實上幾正常,因為實習,廉價勞動力比率好高,例如會計師,工程師,都係。

實習期結束後,可能又另一番景象。

作者: shadeslayer    時間: 22-8-16 09:11

ANChan59 發表於 22-8-15 22:32
事實上幾正常,因為實習,廉價勞動力比率好高,例如會計師,工程師,都係。

實習期結束後,可能又另一番 ...

律師唔同的地方係 top law firms pays extremely well while people like engineer don’t reach that level at the beginning of their career.

London based top law firms pay 50-55k pounds a year during training.  Double or triple that when they qualify.

作者: ANChan59    時間: 22-8-16 09:25

shadeslayer 發表於 22-8-16 09:11
律師唔同的地方係 top law firms pays extremely well while people like engineer don’t reach that lev ...

我係回應整體情況,不是講top law firm,其他專業包括律師都要捱一段時間,等有專業資格才會有大改變。

在香港工程師如果入到政府,公營機構也不算低。

係倫敦,不單單是律師,整體工資侍遇比香港好,工時合理好多。

作者: cow    時間: 22-8-16 10:42

ANChan59 發表於 22-8-16 09:25
在香港工程師如果入到政府,公營機構也不算低。
...
牙科醫生 起薪點第30點$65,875
醫生, 工程師 起薪點第32點$72,225

作者: ANChan59    時間: 22-8-16 13:00

cow 發表於 22-8-16 10:42

多謝你的資料。

現在 pt 32,以前好似 pt 28,我turn down EPD,因為當時要減薪四成。

作者: shadeslayer    時間: 22-8-16 13:28

ANChan59 發表於 22-8-16 09:25
我係回應整體情況,不是講top law firm,其他專業包括律師都要捱一段時間,等有專業資格才會有大改變。

...

整體而言你講得啱,大家都要捱。以前 Arup qualified Engineer,人工大跳躍,而家好似無呢支歌了。

不同處係very few top law firms pay extremely well. But they do exists.  Even top engineering firms don’t pay as well.  As far as I understand.

作者: stillgood20    時間: 22-8-16 13:28

shadeslayer 發表於 22-8-15 21:00
其中一個傳統名校粉絲,同我講啲人讀唔掂傳統名校就可以轉國際學校洗底㗎喇。佢自己兩個女都讀女拔。

另 ...
噢!如此!
這些說法,都偶爾聽見.
只是不是批評我.
所以無感.

…………

讀書比較聪明,比較學校資歷…

不過: 反而,我見到有d真係叻ge,
收收埋埋, 唔出聲.

俗語有句:高手在民間。

不管如何,  子女自己有自己實力.

那才重要.

作者: stillgood20    時間: 22-8-16 13:53

香港有最好的牙科大學,學生和職業.
好笑的,市民的牙齒保健情況並不如此!?!

作者: shadeslayer    時間: 22-8-16 14:26

政府長工一般好少有位。疫情嘅世界醫生好啲。

U.K. law firms pay as much as 1.5M HK dollars for newly qualified year 1 associates after only two years of training.

They are the lowest paying lawyers in these firms.

But most newly qualified lawyers don’t get nearly as much in the U.K.HKD 300K to 600k a year.

Of course their tax is higher too.

作者: shadeslayer    時間: 22-8-16 14:28

stillgood20 發表於 22-8-16 13:28
噢!如此!
這些說法,都偶爾聽見.
只是不是批評我.

我女兒好唔好,是自已一家的事,但聽嗰個好礙耳。

作者: ANChan59    時間: 22-8-16 15:49

shadeslayer 發表於 22-8-16 13:28
整體而言你講得啱,大家都要捱。以前 Arup qualified Engineer,人工大跳躍,而家好似無呢支歌了。

不同 ...

工程師已經失去咗以前的光輝歲月,現在唔揸兜已經算好彩。

作者: ANChan59    時間: 22-8-16 15:56

shadeslayer 發表於 22-8-16 14:26

政府長工一般好少有位。疫情嘅世界醫生好啲。

300k到600k,咁就算好低。如果剛畢業到普通銀行做MT都唔止300k,我指5年前。

作者: shadeslayer    時間: 22-8-16 17:28

ANChan59 發表於 22-8-16 15:56
300k到600k,咁就算好低。如果剛畢業到普通銀行做MT都唔止300k,我指5年前。
...

銀行MT位係千揀萬揀的,我見過的都非常醒目,當然唔止300K。只是英國剛拿律師牌的係呢啲人工,全英國打工仔平均好似都唔止300k.

英國律師的確人工普通。不過top end 600k 都ok,當然同最高人工㗎律師行比,就冇得比,再double 都唔止。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5