教育王國

標題: 求助CKY vs DGJS如何選擇? [打印本頁]

作者: lionkingken    時間: 22-8-7 10:04     標題: 求助CKY vs DGJS如何選擇?

各位用家好!
女兒活潑開朗、樂於助人、比較好動、能專注做功課和學習、對自己有要求、班裡的大姐姐。女兒面試後,最喜歡CKY。我哋覺得兩間對女兒來說都能handle,DGJS畢竟人才輩出,以後升大學或者出來社會工作是否更勝一籌? 可是又擔心DGJS家長小朋友都會壓力大,要催谷,小朋友會無會冇咁開心呢?

请问各位意见和经验,CKY vs DGJS如何選擇?谢谢!

作者: Little_Hazelnut    時間: 22-8-7 10:25

lionkingken 發表於 22-8-7 10:04
各位用家好!
女兒活潑開朗、樂於助人、比較好動、能專注做功課和學習、對自己有要求、班裡的大姐姐。女兒 ...

兩間完全唔同level喎

作者: piglover    時間: 22-8-7 10:29

如女兒喜歡cky,就cky。如果小朋友能力好,兩間都不會是問題。

選小朋友喜歡嘅學校。

作者: Janww    時間: 22-8-7 10:41

Little_Hazelnut 發表於 22-8-7 10:25
兩間完全唔同level喎

同意 CKY IB成績唔錯 但睇uni offers其實好一般
但如果唔鍾意女校 同埋揀定IB 咁還是可以揀CKY

作者: lambeanmama    時間: 22-8-7 11:34

如果你對考不考IB 沒有強烈想法、讀女校或男女校也無所謂、對CKY也沒有任何喜惡之分的話,我建議你選讀女拔。因為女拔有多年Proven Record,教導女生確有一手。

我估其實你心儀女拔,不過是女兒跟你說最喜歡CKY才令你舉棋不定吧。若是如此,你應了解她為什麼更喜歡CKY, 又或者向她解說你的選擇吧。

作者: jbbmom    時間: 22-8-7 13:04

女拔
作者: xbabymilox    時間: 22-8-7 13:43

要是能夠放下神校的光環。我會建議CKY 。因為女兒喜歡,否則他日會怨你。

個人認為兩間學校完全兩種不同的style ,兩間都各有好處,不能正面比較,所以最好尊重小朋友選擇。

作者: 簡單啲來講    時間: 22-8-7 13:52

何時放位女拔,好多人都等埋
作者: applech    時間: 22-8-7 14:28

女拔
認同級數不同

作者: iseatrit2013    時間: 22-8-7 14:42     標題: 回覆樓主:

cky都係神校

作者: ystmama    時間: 22-8-7 15:15

我投女拔1票

作者: lionkingken    時間: 22-8-7 15:43

回覆 Little_Hazelnut 的帖子

謝謝回復!請問意思係女拔水平高一級,甚至幾級嗎?
作者: lionkingken    時間: 22-8-7 15:45

回覆 Janww 的帖子

謝謝你的提點!
作者: lionkingken    時間: 22-8-7 15:47

回覆 piglover 的帖子

謝謝你的提點!
作者: lionkingken    時間: 22-8-7 15:48

回覆 xbabymilox 的帖子

謝謝你的提點!
作者: Poyau    時間: 22-8-7 16:53

lionkingken 發表於 22-8-7 15:43
回覆 Little_Hazelnut 的帖子

謝謝回復!請問意思係女拔水平高一級,甚至幾級嗎? ...

兩校水平可參考大學取錄名單

DGS 2021
https://www.dgs.edu.hk/achievements/university-programmes-scholarships-and-awards/589-tertiary-programmes-scholarships-and-awards-2020-2021

CKY 2021

作者: Hwtsui    時間: 22-8-7 17:48     標題: 回覆樓主:

Both are good schools. While the students characteristics in these 2 schools can be quite different. It is suggestedto (1) go to both schools during off school time and have a look on the students style (2) search videos in the website for the students performance/interview/competitons (3) search pros and cons of the school from the forum per real users.

This can certainly give u some sense on which type of students u want your child to be in the future. Also, it also depends on your family need, some family prefer local school as it has more explicit exams/evaluation of the students; while other family would prefer letting students devote more time on reading/creativity to exams/countless competitions.

After all, it’s your family and child to walk hand in hand with the school for next 6-12 years, it’s better to do more research for the best fit option.

作者: geminicwm    時間: 22-8-7 18:31

女拔可攻可守,我覺得讀了女拔唔開心,有機會插班cky,但係,cky就無可能返轉回頭插女拔!

作者: yiqiyihui    時間: 22-8-7 18:50

如果想身邊都是elite 的同儕,DGS
如果laid back 一點,就CKY
作者: lionkingken    時間: 22-8-7 19:47

回覆 iseatrit2013 的帖子

真的嗎?係唔係因為近幾年IB成績突出呢?
作者: jaagor    時間: 22-8-7 22:24

CKY下星期已經開學,而家仲VS緊?
作者: lionkingken    時間: 22-8-8 10:11

回覆 Poyau 的帖子

Thank you for your info!
作者: lionkingken    時間: 22-8-8 10:13

回覆 Hwtsui 的帖子

Thanks for your advice!
作者: lionkingken    時間: 22-8-8 10:14

回覆 geminicwm 的帖子

作者: lionkingken    時間: 22-8-8 10:15

回覆 yiqiyihui 的帖子

作者: deco99    時間: 22-8-8 10:30

我覺得已回答過幾次類似問題,對於有呢個問題嘅,我的回答都係女拔,因為問得出就因為仲鍾意傳統學校。似我哋唔鍾意傳統唔鍾意女校,根本唔會問呢個問題。如果鍾意傳統,很難認同cky嘅理念。

作者: Jean1769    時間: 22-8-8 10:30

jaagor 發表於 22-8-7 22:24
CKY下星期已經開學,而家仲VS緊?

無錯,d人hold到而家真係太過分。另一post都有人話仍然hold住兩私校。好心早早決定等執熱煎堆的家長洗少d錢(買校服書)早d開心啦

作者: Jean1769    時間: 22-8-8 10:33

deco99 發表於 22-8-8 10:30
我覺得已回答過幾次類似問題,對於有呢個問題嘅,我的回答都係女拔,因為問得出就因為仲鍾意傳統學校。似我 ...

要拋棄神校光環係好難既。

幻想一下隔離屋師奶問:阿妹讀邊間呀?  女拔。 隔離屋師奶嘩嘩聲,幾威。 vs CKY。 隔離屋師奶:哦,都聽過唔錯。

幾大分別

作者: f00130    時間: 22-8-8 10:37

無錯...其實作為家長本應有自己睇法吧
無理由就開學仲要vs, 在forum問唔識的人讀邊間好啲......

作者: Little_Hazelnut    時間: 22-8-8 11:23

Jean1769 發表於 22-8-8 10:33

幻想一下隔離屋師奶問:阿妹讀邊間呀?  女拔。 隔離屋師奶嘩嘩聲,幾威。 vs  ...

你個比喻好正
大把人真係唔識欣賞CKY
上一輩家長直頭唔識CKY,極其量係娛樂新聞先聽過

作者: miniKK    時間: 22-8-8 12:21

樓上個例子超級寫實

其實父母最清楚自己小朋友適合邊一間,講到底都係不捨光環,作為家長一定係想小朋友入到學校如魚得水,所以要諗清楚邊間先係適合自己家庭。

作者: lskstephen    時間: 22-8-8 14:56

各位用家好!
女兒活潑開朗、樂於助人、比較好動、能專注做功課和學習、對自己有要求、班裡的大姐姐。女兒 ...

論帳面,坦白講,好難唔揀女拔。但小朋友已經決定咗,要尊重。除非你哋可以勸服佢改變心意.

作者: B.B.BaBa    時間: 22-8-8 16:29

6歲人仔,讀得開心的話,應該唔會記得之前鍾意邊間。印象中 DGJS 啲女的歸屬感普遍都好強,應該係讀得開心先會強吧!
作者: 964000    時間: 22-8-8 16:46

B.B.BaBa 發表於 22-8-8 16:29
6歲人仔,讀得開心的話,應該唔會記得之前鍾意邊間。印象中 DGJS 啲女的歸屬感普遍都好強,應該係讀得開心 ...

不過我識好多Dg到高小/F1(前後起碼十個)都轉哂IS, 轉完都話開心咗(其實之前以為算開心,但比較完原來都唔係真係咁開心

作者: B.B.BaBa    時間: 22-8-8 16:53

964000 發表於 22-8-8 16:46
不過我識好多Dg到高小/F1(前後起碼十個)都轉哂IS, 轉完都話開心咗(其實之前以為算開心,但比較完原來都唔 ...

轉 IS...... 好難唔開心過傳統學校

作者: celinechan117    時間: 22-8-9 00:36     標題: 回覆樓主:

讀is一定係開心個傳統學校㗎又少啲功課又冇咁大壓力
但係而家睇返轉頭 讀女校嘅歸屬感係好強嘅, 會有種自豪感同埋會有種 為學校爭光 嘅感覺, 壓力就一定有啦,都係人夾人啦

作者: 964000    時間: 22-8-9 02:34

celinechan117 發表於 22-8-9 00:36
讀is一定係開心個傳統學校㗎又少啲功課又冇咁大壓力
但係而家睇返轉頭 讀女校嘅歸屬感係好強嘅, 會有種自豪 ...

對,最緊要小朋友夾到

作者: KM2016    時間: 22-8-9 08:00

B.B.BaBa 發表於 22-8-8 16:29
6歲人仔,讀得開心的話,應該唔會記得之前鍾意邊間。印象中 DGJS 啲女的歸屬感普遍都好強,應該係讀得開心 ...

同意呀

小朋友話鍾意某間學校通常都係去面試嘅感覺,並沒有仔細考慮其他因素,其實家長係需要綜合晒所有其他因素去做決定

揀DGJS 係進可攻退可守嘅選擇,就算第時想轉走,亦都相對容易

作者: popofat    時間: 22-8-9 23:53

DGS 冇 IB

作者: jumbo_mandy    時間: 22-8-10 12:00

幾年前上網見過有篇報道,認得有位Dgjs家長熟口熟面,原來那正正是CKY 總校長的女兒。不過我認為兩間學校各有不同特質,兩間都有人認為好和不好,最緊要知道自己想要什麼適合元素才去選校便不會後悔。如果女兒夠成熟,不妨和女兒一起商量。

可考慮,DSE/A level 或 IB, 女校或男女校,地點方便程度,校園環境,課外活動,谷唔谷,壓力大唔大,功課多唔多,升學資訊,老師師資/愛心etc
作者: Poyau    時間: 22-8-10 12:19

jumbo_mandy 發表於 22-8-10 12:00
幾年前上網見過有篇報道,認得有位Dgjs家長熟口熟面,原來那正正是CKY 總校長的女兒。不過我認為兩間學校各 ...

選校是否適合小朋友為重要考慮
Mxnhxbit 亮點升 CKY 人數
見 fb 相中創辦人女兒着 DGJS 校服

作者: jumbo_mandy    時間: 22-8-10 12:27

Poyau 發表於 22-8-10 12:19
選校是否適合小朋友為重要考慮
Mxnhxbit 亮點升 CKY 人數
見 fb 相中創辦人女兒着 DGJS 校服
同意,選校應以適合小朋友為考慮。
作者: halu_aki    時間: 22-8-10 22:57

請問dbs or dgs 每年轉去cky 大概有幾多人?來緊小1讀dbs, happy幼稚園畢業,除英文外沒有外補過, 真係驚全家壓力都會好大..  
作者: jumbo_mandy    時間: 22-8-11 03:04

halu_aki 發表於 22-8-10 22:57
請問dbs or dgs 每年轉去cky 大概有幾多人?來緊小1讀dbs, happy幼稚園畢業, 真係驚全家壓力都會好大..   ...

女兒由小一到現在已高中,目前為止未有聽聞在學期間有同學會轉去CKY 例子。不明白為何覺得DBS/DGS會驚全家壓力好大?在我眼中DBS 也是Happy School 啊 ,既讀得又玩得。

作者: 鑽石仔    時間: 22-8-11 06:22

各位用家好!

可考慮學制,因為2間學制係好唔同, IB or DSE
呢2間學校其實好唔同,要選擇的話其實唔難,但必須唔好比光環影響
選校其實係為小朋友選擇合適慨學校,冇需要睇校名黎決定

作者: b3410    時間: 22-8-11 08:57

halu_aki 發表於 22-8-10 22:57
請問dbs or dgs 每年轉去cky 大概有幾多人?來緊小1讀dbs, happy幼稚園畢業, 真係驚全家壓力都會好大..   ...
DGJS同學如果要轉校,通常去外國, 或者IS,例如CIS,HKIS, GSIS等等。暫時未見過去CKY。其實CKY升中,也類似。

作者: bird06    時間: 22-8-11 10:50

女女DG升小三,其實壓力係家長比多過學校,功課少,課外活動多,測考預每學期忙一兩個,但考試早,成個十二月/六月中後已冇壓力地玩

作者: deco99    時間: 22-8-12 00:49

b3410 發表於 22-8-11 08:57
DGJS同學如果要轉校,通常去外國, 或者IS,例如CIS,HKIS, GSIS等等。暫時未見過去CKY。其實CKY升中,也類 ...

係,本地名校轉IS好常見,我知有傳統名校轉cky嘅,每年都有。都聽聞有CKY轉入DG,唔多見。

作者: 964000    時間: 22-8-12 00:59

b3410 發表於 22-8-11 08:57
DGJS同學如果要轉校,通常去外國, 或者IS,例如CIS,HKIS, GSIS等等。暫時未見過去CKY。其實CKY升中,也類 ...

而家都多Dg都轉ESF系,去返本地直私就比較少。

作者: jyjymama    時間: 22-8-12 18:40     標題: 回覆樓主:

女拔教法教傳統,
CKY 行IB,
各自係自己範疇都係神校級,
你有冇考慮過小朋友將來傾向咩學習環境/ 升學方向?

私心幫等緊waiting 心卦卦既家長講句,已8月,最好快快決定好,放番個位出黎,影響一家人呀(emoji)
利申我都係曾經waiting ,已有offer

作者: lionkingken    時間: 22-8-12 22:27

回覆 jyjymama 的帖子

各位,請放心,前天已經決定及放位。我都係在發貼前一天才收到其中一間的通知。由於的確難於取捨,才發貼問問大家!謝謝大家的寶貴意見!
作者: lambeanmama    時間: 22-8-13 00:31

lionkingken 發表於 22-8-12 22:27

各位,請放心,前天已經決定及放位。我都係在發貼前一天才收到其中一間的通知。由於 ...

揀到就好。祝你女兒有個愉快的小學生涯。

作者: Carrie827    時間: 22-8-13 10:27

Jean1769 發表於 22-8-8 10:33

幻想一下隔離屋師奶問:阿妹讀邊間呀?  女拔。 隔離屋師奶嘩嘩聲,幾威。 vs  ...

果女讀邊間唔係睇隔離嗰個師奶反應既

作者: Poyau    時間: 22-8-13 16:53

lionkingken 發表於 22-8-7 19:47
回覆 iseatrit2013 的帖子

真的嗎?係唔係因為近幾年IB成績突出呢?

IBDP May 2021
全球 42+ 屬前列1/9 本地稱為 B1A
CKY 42+ 人數估算半數左右
CKY 有半數左右為前列1/9 屬 B1A

CKY May 2021
43+ 31 (38.27%)
-----------------------------------------------------
42+ [40 (49.38%)]^
41+ [48 (59.26%)]^
-----------------------------------------------------
40+ 56 (69.14%)
35+ 77 (95.06%)
30+ 81 (100%)

^ 假設 40/41/42 25人 為 8/8/9人

IBDP May 2021
43+ 6,007 (6.80%)
42+ 9,128 (10.33%) ← 頭1/9 B1A
41+ 12,494 (14.13%)
40+ 16,283 (18.42%)
35+ 38,982 (44.10%)
30+ 62,828 (71.08%)

作者: kiukiuma~    時間: 22-8-13 21:02

lionkingken 發表於 22-8-12 22:27

各位,請放心,前天已經決定及放位。我都係在發貼前一天才收到其中一間的通知。由於 ...
咁你最後決定要DG?
作者: JKLhome    時間: 22-8-17 01:08

我會選擇DGJS , 不能拒絕的光環
作者: Kafather    時間: 22-8-24 15:06

冇得比較,兩者唔同模式 要揀我會cky,因IB
不過cky 越來越谷 , 可能狀元多咗,今年仲要7個狀元,所以只會更加谷

作者: CXW    時間: 22-8-24 21:07

日日都冇功課,最多嘅功課就係叫你讀故事書 Assessment week 基本上唔使點溫,因為老師會同佢哋溫哂,仲叫家長唔使緊張。Assessment week 返半日,放學日日諗去邊玩,真心唔覺得邊方面谷
作者: Jean1769    時間: 22-8-24 22:04

CXW 發表於 22-8-24 21:07
日日都冇功課,最多嘅功課就係叫你讀故事書 Assessment week 基本上唔使點溫,因為老師會同佢哋溫哂 ...

谷唔谷睇家長唧。朋友小孩CKY,同同學一齊搵好外補老師小組進補

作者: renaya    時間: 22-8-24 22:50

Jean1769 發表於 22-8-24 22:04
谷唔谷睇家長唧。朋友小孩CKY,同同學一齊搵好外補老師小組進補

同意!朋友孩子喺CKY成績一向唔錯,上到高小都被氛圍感染,要進補數學,而補IB嘅學費都幾甘

作者: Ann201403    時間: 22-8-24 23:43

renaya 發表於 22-8-24 22:50
同意!朋友孩子喺CKY成績一向唔錯,上到高小都被氛圍感染,要進補數學,而補IB嘅學費都幾甘
...

IB係最尾個兩年,小學,高小用返local書, 補返local 英數就得啦

作者: JKLhome    時間: 22-8-25 01:28

回覆 Kafather 的帖子

如果要Ib, 不如讀is, 相反如果要local, 一定dgjs
作者: 993rs    時間: 22-8-25 11:30

Ann201403 發表於 22-8-24 23:43
IB係最尾個兩年,小學,高小用返local書, 補返local 英數就得啦
CKY 都冇 textbooks。 而reading materials 同 local 差幾遠下喎
作者: Ann201403    時間: 22-8-28 02:17

993rs 發表於 22-8-25 11:30
CKY 都冇 textbooks。 而reading materials 同 local 差幾遠下喎

Renaya係問緊數學喎,數學係用Modern Primary Mathematics,咪又係local課程。中文其實都local課程,只係用圖書教。補返local教開嘅老師就得啦。

作者: Jean1769    時間: 22-8-28 10:16

Ann201403 發表於 22-8-28 02:17

係香港,讀邊間都會外補,理得你CKY定isch.

香港人移左民都係操練習上zoom外補。呢個係香港家長的風氣,唔關學校事

作者: Ann201403    時間: 22-8-28 10:20

Jean1769 發表於 22-8-28 10:16
係香港,讀邊間都會外補,理得你CKY定isch.

香港人移左民都係操練習上zoom外補。呢個係香港家長的風氣, ...

我冇話CKY唔洗補喎,你鐘意補咩都得,我只係話唔洗揾IB老師補,揾local 老師補就得啦。

作者: Jean1769    時間: 22-8-28 10:24

Ann201403 發表於 22-8-28 10:20
我冇話CKY唔洗補喎,你鐘意補咩都得,我只係話唔洗揾IB老師補,揾local 老師補就得啦。
...

無話你話CKY唔洗補。我只係按錯回應制

作者: Ann201403    時間: 22-8-28 10:25

Jean1769 發表於 22-8-28 10:24
無話你話CKY唔洗補。我只係按錯回應制

我以為我令你誤會我添

作者: 993rs    時間: 22-8-28 12:26

Ann201403 發表於 22-8-28 02:17
我另一小朋友讀完津小,實際比較year 1-4 階段,津小數學明顯 advanced 過CKY,中文更加 advanced 一整年既 level(直資只會拉開更遠);英文 CKY 則 advanced 超過一年。
無法同意 CKY 係跟 local 課程   我會話相對地更接近 IS 果邊。

講返補習,我覺得有需要咪補。見識過唔少 local school 家長話冇補習,實際上有 full time mom 日日鞭個小朋友,仲辛苦過補習

作者: Ann201403    時間: 22-8-28 12:30

993rs 發表於 22-8-28 12:26
我另一小朋友讀完津小,實際比較year 1-4 階段,津小數學明顯 advanced 過CKY,中文更加 advanced 一整年既 ...

數學係year 1用返year 1,year 3用返Year 3嘅書喎,真係有同人差一年?係咪你間local學校Advance咋?

作者: 993rs    時間: 22-8-28 12:49

Ann201403 發表於 22-8-28 12:30

數學係year 1用返year 1,year 3用返Year 3嘅書喎,真係 ...
數冇 advanced 一年咁多,大約半年以內。
正常津小。三私一直咪仲勁

作者: KCRC    時間: 23-6-12 12:16

各位用家好!
小女今年進小一, 也面臨類似樓主的選校問題。請問一年過去了, 樓主最後選了CKY或是DGJS? 能否分享感受?
作者: anaso22    時間: 23-6-14 12:24

KCRC 發表於 23-6-12 12:16
小女今年進小一, 也面臨類似樓主的選校問題。請問一年過去了, 樓主最後選了CKY或是DGJS? 能否分享感受? ...

你係舊生嗎?有沒有細女?女兒性格怎樣,幼稚園是讀什麼學校?

作者: lionkingken    時間: 23-6-19 20:51

回覆 KCRC 的帖子

女兒自己揀咗DGJS,現在讀得幾開心的。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5