教育王國

標題: (快証)大學未出CAS,唔知趕唔趕得切出student visa [打印本頁]

作者: marinerclub    時間: 22-7-31 06:24     標題: (快証)大學未出CAS,唔知趕唔趕得切出student visa

大學已取錄但未出CAS,上星期催促过又未覆,已訂9月頭機票,唔知趕唔趕得切出student visa?好心急!TB test已做,parent consent信已準備了。我而家有乜可預備定呢?現在有無快証呢?
715日update寫:
....SPV appointments can be purchased online during the appointment booking process....
....Priority and super priority services for new study, work, and family applications continue to be suspended.

係咪即係無super priority service, 都係要3星期, 不过有super priority appointment, 即係可以約早D去北角打手指模呢?

作者: sylam28    時間: 22-7-31 10:00

亞女間大學只說收到成績,核實中,我都好擔心

作者: ElaiUKStudy    時間: 22-7-31 10:16

marinerclub 發表於 22-7-31 06:24
大學已取錄但未出CAS,上星期催促过又未覆,已訂9月頭機票,唔知趕唔趕得切出student visa?好心急!TB test ...

由北角收咗你本護照起計,最近,好似快咗,15個工作日左右收email。你最好自己去攞返本護照,因為有朋友試過,唔知點解keep咗係郵局度,攪到個朋友到上機前一晚先check到去郵局攞完上飛機。

作者: tungmom    時間: 22-7-31 17:14

marinerclub 發表於 22-7-31 06:24
大學已取錄但未出CAS,上星期催促过又未覆,已訂9月頭機票,唔知趕唔趕得切出student visa?好心急!TB test ...

我個囡上星期四submit左CAS request form,同樣買左機票,等緊回覆。Parent consent letter係咩尼?

作者: marinerclub    時間: 22-8-1 11:32

希望三星期內出到! 未夠18崴先要parent consent letter.
作者: marinerclub    時間: 22-8-1 11:34

ElaiUKStudy 發表於 22-7-31 10:16
由北角收咗你本護照起計,最近,好似快咗,15個工作日左右收email。你最好自己去攞返本護照,因為有朋友試 ...
請問知否現在book 北角間中心容唔容易?
作者: YuYuMother    時間: 22-8-2 11:21

marinerclub 發表於 22-8-1 11:34
請問知否現在book 北角間中心容唔容易?

都唔難book,除非想book next day 第二日。

我女尋晚收CAS即刻上網填表,跟手約埋去北角打指紋。約今日冇乜時間揀,但星期三四都好多位。

作者: yuyueng    時間: 22-8-2 11:39

其實如果起英國考A Level既咪仲加無時間?A Level 成績要18號至出。
作者: Kmee@@    時間: 22-8-2 12:44

yuyueng 發表於 22-8-2 11:39
其實如果起英國考A Level既咪仲加無時間?A Level 成績要18號至出。

我仔出咗A Level 成績都日日等CAS,幾日後收到,都即刻上網申請studentVisa搞到半夜4:00,第二朝早walk in去攞籌,當年仲可以Walk in的,要做快證趕得切九月中飛。

作者: LWLM0804    時間: 22-8-2 13:08

阿仔都未收到CAS
作者: yuyueng    時間: 22-8-2 14:39

Kmee@@ 發表於 22-8-2 12:44
我仔出咗A Level 成績都日日等CAS,幾日後收到,都即刻上網申請studentVisa搞到半夜4:00,第二朝早walk in ...

甘一般邊夠時間做簽證呢,出年到我擔心。

作者: plumdeer    時間: 22-8-2 14:59

快証要幾耐先有?做普通証又要幾耐呢?

作者: Kmee@@    時間: 22-8-2 15:32

yuyueng 發表於 22-8-2 14:39
甘一般邊夠時間做簽證呢,出年到我擔心。

同你一樣,明年都到我細仔。

作者: Kmee@@    時間: 22-8-2 15:34

YuYuMother 發表於 22-8-2 11:21
都唔難book,除非想book next day 第二日。

我女尋晚收CAS即刻上網填表,跟手約埋去北角打指紋。約今日冇 ...

請問今年有冇快證做?

作者: YuYuMother    時間: 22-8-2 15:38

Kmee@@ 發表於 22-8-2 15:34
請問今年有冇快證做?

無快證做呀!佢寫由打指紋後計15個工作天ready

作者: hongkeikei    時間: 22-8-2 19:14

plumdeer 發表於 22-8-2 14:59
快証要幾耐先有?做普通証又要幾耐呢?

講快證一般5個工作天,普通證15個工作天;但vfs會補充一句:not guarantee

作者: Chole    時間: 22-8-2 19:36

亞仔出年A Level仲要申請良民證,好擔心!

作者: TTEE1819    時間: 22-8-2 19:44

Chole 發表於 22-8-2 19:36
亞仔出年A Level仲要申請良民證,好擔心!

良民證,可唔可以早少少申請?例如summer 一回港就申請?

作者: TTEE1819    時間: 22-8-2 19:48

Kmee@@ 發表於 22-8-2 15:32
同你一樣,明年都到我細仔。

哇,原來明年好多仔女考A Level, 我孩子都係,請大家多多關照。

作者: Chole    時間: 22-8-2 19:48

TTEE1819 發表於 22-8-2 19:44
良民證,可唔可以早少少申請?例如summer 一回港就申請?

佢想讀Physio , 係咪要等A Level 放榜後firm 咗offer 大學出信 request 至可以申請?

我唔清楚係咪咁,希望大家可以分享一下。Thanks!

作者: pigpigapple    時間: 22-8-2 21:21

請問點解要有良民証?我仔唔洗
作者: Chole    時間: 22-8-2 21:42

pigpigapple 發表於 22-8-2 21:21
請問點解要有良民証?我仔唔洗

Health and Criminal Records screening

All applicants are subject to a health screening by Occupational Health, and Disclosure and Barring Service (DBS) checks before they can commence the course.

我見Entry requirements 要DBS, 請教係咪民証?

作者: plumdeer    時間: 22-8-2 21:54

hongkeikei 發表於 22-8-2 19:14
講快證一般5個工作天,普通證15個工作天;但vfs會補充一句:not guarantee
...

唔該晒

作者: 107    時間: 22-8-3 14:51

我也希望15天內能取回,謝謝!
作者: YuYuMother    時間: 22-8-4 11:52

我女今朝去打完指紋,職員話預3-4星期可以攞返。

作者: ElainAiolia    時間: 22-8-4 12:03

之前我幫個仔預早上網申請及upload文件,11/7上去影相同打指模,26/7已收到email可以取回passport ,無用郵寄,揀咗自己上去北角攞

P.S. 本身係UK讀書,今次係番同一學校讀Y12

作者: CircleFat    時間: 22-8-4 13:46

6,7 年前, 快証可以5個工作天攞到。非快証十個工作天左右。
而家越來越慢。

作者: yuyueng    時間: 22-8-5 10:41

想請教一下:
SPV appointments can be purchased online during the appointment booking process....系咪即系快證?
Priority and super priority services for new study, work, and family applications continue to be suspended. 如果起英國讀開中學,之後入大學申請VISA又算唔算New Study呢?

作者: Lincolnmum    時間: 22-8-6 09:19

小兒在英國讀A level,在8月18才知成績,我現在並未知他能否入讀firm choice,甚至insurance choice,那麼我是否應準備申請visa,有甚麼需要準備?

AA當年只辦A level,所以我不知能請教哪個機構? 我已忘記大部份兩年前申請visa程序,亦不太清楚申請大學程序有甚麼不同,很煩惱…謝謝!
作者: tungmom    時間: 22-8-9 15:22

我地仲未出CAS,已經send左email去admission office,但都未有回覆。請問其他大學出左未?

作者: sylam28    時間: 22-8-9 17:57

我都未收到(emoji)(emoji)‍♀️

作者: sylam28    時間: 22-8-9 21:04

最近去北角做學生簽證,是否最近可以做快證?

作者: unchu    時間: 22-8-9 21:27

回覆 tungmom 的帖子

我個女都係同你個仔一樣,都係等ALevel結果,唔知做唔做得切visa同訂機位。已經唔多記得visa點填. TB唔知要唔要做。其實可唔可以預早入定d資料先,到時有結果可以即刻補填其他資料唔知得唔得
作者: MrsFung    時間: 22-8-9 22:04

unchu 發表於 22-8-9 21:27

我個女都係同你個仔一樣,都係等ALevel結果,唔知做唔做得切visa同訂機位。已經唔多 ...

可以填定先,我記得可以login再改資料,你女離開英國唔夠6個月,不用交TB,但填資料第9頁,extra information一欄,記得要解釋你女幾時離開英國,及離開英國唔夠6個月,所以不用再做TB。

作者: unchu    時間: 22-8-9 22:08

回覆 MrsFung 的帖子

太好啦。呢幾日快點入定先,廢事18號個日出結果先做。唔該晒你
作者: 107    時間: 22-8-10 10:57

MrsFung 發表於 22-8-9 22:04

可以填定先,我記得可以login再改資料,你女離開英國唔夠6個 ...
您好!請問什麼叫TB?謝謝!
作者: MrsFung    時間: 22-8-10 11:03

107 發表於 22-8-10 10:57
您好!請問什麼叫TB?謝謝!

照肺結核報告

作者: 107    時間: 22-8-10 12:22

回覆 MrsFung 的帖子

Thanks!
作者: forgive?forget?    時間: 22-8-11 11:25

tungmom 發表於 22-8-9 15:22
我地仲未出CAS,已經send左email去admission office,但都未有回覆。請問其他大學出左未?
...

你最好Book咗做學生簽證驗身先
我昨天同個女去做驗身好多人
因為有照完TB肺片出報告最少要七日

作者: tungmom    時間: 22-8-11 23:51

多謝提醒!尋晚終於收到CAS,今日上網填哂資料兼book左星期一去打指模,TB test上個月已經攞左報告,希望趕得切16/9上機唔使改機票喇(emoji)

作者: sunshine    時間: 22-8-12 12:28

tungmom 發表於 22-8-11 23:51
多謝提醒!尋晚終於收到CAS,今日上網填哂資料兼book左星期一去打指模,TB test上個月已經攞左報告,希望趕 ...

囡今朝打指摸,正常等三至四星期,應該趕得切

作者: yeesumyin    時間: 22-8-12 19:39

回覆 sunshine 的帖子

請問係北角做簽證全個過程大約要幾耐? 我仔約咗16號朝早,佢未夠18歲要同佢一齊去,睇吓整完預返時間返工。
作者: DYPT    時間: 22-8-12 19:51

星期四同阿女上去打指模, 好快趣, 30分鐘之內便完成走得人.(是自己已經upload 文件)

作者: edithtsoi    時間: 22-8-12 20:12

今日開始有快証申請啦
作者: sylam28    時間: 22-8-12 20:22

是否打手指模是講佢講要快證?

作者: LWLM0804    時間: 22-8-12 20:53

edithtsoi 發表於 22-8-12 20:12
今日開始有快証申請啦
咁打左指模冇得改快證是嗎?
作者: wwtsy    時間: 22-8-12 23:28

MrsFung 發表於 22-8-9 22:04

可以填定先,我記得可以login再改資料,你女離開英國唔夠6個 ...

謝謝,,原來離開英國不超過六個月就可以不用再做TBtest,thx

作者: unchu    時間: 22-8-13 15:55

請問一下:去北角簽證中心係咪申請visa時裡面有問去邊間簽證中心,定係要直接去簽證中心website到預約打手指模同交passport?

亞女夠18歲,申請visa填家長資料時剩係填一方得唔得,唔需要填曬兩方資料?

謝謝

作者: sunshine    時間: 22-8-13 16:52

yeesumyin 發表於 22-8-12 19:39
回覆 sunshine 的帖子

請問係北角做簽證全個過程大約要幾耐? 我仔約咗16號朝早,佢未夠18歲要同佢一齊去 ...

囡19歲自己去,30分鐘搞掂

作者: poon's    時間: 22-8-13 21:28

回覆 sylam28 的帖子

是否有通知開始有快証? 快証大約需要幾多天可以收取學生簽証? 因為我已買9 月中機票, 但仲未收到大學CAS所以好心急下, 希望可以唔使改機票喇
作者: tungmom    時間: 22-8-13 23:55

poon's 發表於 22-8-13 21:28

是否有通知開始有快証? 快証大約需要幾多天可以收取學生簽証? 因為我已買9 月中機票, ...

有快證申請喇,5個工作天內,額外俾HK$2436。一定要上網申請,唔可以去到中心先申請。

作者: Peony0926    時間: 22-8-13 23:57

poon's 發表於 22-8-13 21:28

是否有通知開始有快証? 快証大約需要幾多天可以收取學生簽証? 因為我已買9 月中機票, ...
www.gov.uk 昨日出咗update :

Priority services are no longer suspended for new study and work visa applications.

作者: tungmom    時間: 22-8-13 23:59

unchu 發表於 22-8-13 15:55
請問一下:去北角簽證中心係咪申請visa時裡面有問去邊間簽證中心,定係要直接去簽證中心website到預約打手 ...

你上網交哂資料同俾哂錢後,會direct你去預約網站,依家得北角可以揀,鰂魚涌個間唔開。

作者: sylam28    時間: 22-8-14 08:32

tungmom 發表於 22-8-13 23:55
有快證申請喇,5個工作天內,額外俾HK$2436。一定要上網申請,唔可以去到中心先申請。
...

亞女星期四晚上網上申請,約了星期一打手指模,剛再上網睇找不到可以申請快證,你可否話我知那裡可以找到申請快證的位置?

作者: unchu    時間: 22-8-14 15:17

請問要準備咩文件upload上去? passport,學生身份證,仲有無其他?我入咗好少資料,因為無CAS,所以唔可以再入其他資料. 另外想問,亞女夠18歲,係咪可以只填母親資料都可以

作者: tungmom    時間: 22-8-14 20:34

unchu 發表於 22-8-14 15:17

請問要準備咩文件upload上去? passport,學生身份證,仲有無其他?我入咗好少資料, ...

要CAS, Passport, HKID, parent consent letter, TB test cert同埋出世紙。我地報哂父母資料,唔清楚填一個得唔得。

作者: tungmom    時間: 22-8-14 20:38

sylam28 發表於 22-8-14 08:32
亞女星期四晚上網上申請,約了星期一打手指模,剛再上網睇找不到可以申請快證,你可否話我知那裡可以找到 ...

https://visa.vfsglobal.com/hkg/en/gbr/priority-visa

作者: fairybaby    時間: 22-8-16 09:49

tungmom 發表於 22-8-14 20:38
https://visa.vfsglobal.com/hkg/en/gbr/priority-visa

I noticed the coming back of priority service on 12/8, same day.  Kept checking the online application but no priority service as "additional service" (like paid fees for uploading document, bronze service... etc) to pay in advance.  So, thought can pay over the counter as the counter staff always sell "sms" service before you leave the counter. (Paid in the past 2 years but no SMS on visa status received)
My girl attended bio-metric taking this morning and attempt to pay for priority service.  But counter staff said must do it on line with the application.  But when asked why cannot find such option online, the staff replied "要抽到才能申請Fast pass, 如ONLINE 的時候見不到就是無抽到".  
My girl was advised to cancel the application and re-apply again on line to see if there was priority service.  And she was also told that the visa takes 3-4 weeks for processing COUNTING FROM NEXT WEEK!!  Anyone has further update on the latest position?

作者: sylam28    時間: 22-8-16 10:03

亞女昨天去打手指模同你情況一樣,職員話可以網上重新申請,但都不一定搶到新證,冇得即時俾錢申請快證,最後決定昨天打手指模

作者: yeesumyin    時間: 22-8-16 15:04

我仔都係今朝去攪簽證,問過現場職員話佢地冇通知收到話有人可以做快證,都係只講需要三至四星期時間處理,會以email形式通知取證。所以要對清楚email address。仲有係之前明明話18歲以下要家長陪同,點知去到又話夠16歲就可以自己一個留低等候,家長要企出門外等。啲規則一時一樣!
作者: 尼加拉伯爵    時間: 22-8-16 15:27

我仔都係今朝去,之前已upload晒啲文件,15分鐘內搞掂
作者: edithtsoi    時間: 22-8-16 15:30

online 申請visa, 是有快證的
在交IHS 費後, visa $3576 後, 其中一個位置, standard visa 拉下, 可選 priority visa 再付 $2463

作者: yeesumyin    時間: 22-8-16 15:41

回覆 尼加拉伯爵 的帖子

冇錯!今朝真係好快,職員又早左十分鐘開工!
作者: 尼加拉伯爵    時間: 22-8-16 19:54

yeesumyin 發表於 22-8-16 15:41
回覆 尼加拉伯爵 的帖子

冇錯!今朝真係好快,職員又早左十分鐘開工!
希望快啲收到email可以取visa
作者: LWLM0804    時間: 22-8-18 21:17

阿仔11/8打指紋,12/8就話有快證,早知就過多兩日先去
作者: yeesumyin    時間: 22-8-18 21:21

回覆 LWLM0804 的帖子

快證唔係人人都有得做,要睇彩數抽唔抽中先有得做。我15號去問職員話跟本冇人做到快證。
作者: LWLM0804    時間: 22-8-18 21:28

yeesumyin 發表於 22-8-18 21:21
回覆 LWLM0804 的帖子

快證唔係人人都有得做,要睇彩數抽唔抽中先有得做。我15號去問職員話跟本冇人做到快 ...
A level 今日先放榜,好多大學9月尾開學,冇快證真係好趕,阿仔訂咗10/9飛,希望15日可出到,改機票都唔知有冇位
作者: edithtsoi    時間: 22-8-19 11:46

回覆 yeesumyin 的帖子

有快証, 但在個screen 其中一個box  要拉下才有priority visa 可選
作者: marinerclub    時間: 22-8-20 15:32

同大家報告下:
我取CAS之後,當晚即刻填完visa的申請表,巳經可book到第二天3/8到北角了, 在那裹很快完成手續,約15分鐘,大部分帶去的文件都無查! 話3星期出証,現在还未收到消息,應該是下星期才收到卦!
作者: YuYuMother    時間: 22-8-20 15:59

marinerclub 發表於 22-8-20 15:32
同大家報告下:
我取CAS之後,當晚即刻填完visa的申請表,巳經可book到第二天3/8到北角了, 在那裹很快完成手 ...

我女4/8打指紋,同你差不多時間。我地都預下星期尾應該可以上Centre攞

作者: ctslhkc    時間: 22-8-20 16:27

marinerclub 發表於 22-8-20 15:32
同大家報告下:
我取CAS之後,當晚即刻填完visa的申請表,巳經可book到第二天3/8到北角了, 在那裹很快完成手 ...

請問你預約上中心要帶什麼文件?要多準備一份影印本嗎?

作者: marinerclub    時間: 22-8-21 17:55

YuYuMother 發表於 22-8-20 15:59
我女4/8打指紋,同你差不多時間。我地都預下星期尾應該可以上Centre攞

我想都差唔多,我收到消息再上黎報告。
作者: marinerclub    時間: 22-8-21 17:59

ctslhkc 發表於 22-8-20 16:27
請問你預約上中心要帶什麼文件?要多準備一份影印本嗎?
我所有要的文件私copy都帶哂(passport, TB test, parents consent letter, CAS), 不過除了passport, 全部都無睇。你可以上網查個list, 香港不用financial proof的。
作者: WingMAMA    時間: 22-8-22 17:59

想問下,學校話十日先出到CAS, 但9月中已開學,是否趕得切?

作者: alima    時間: 22-8-22 19:37

WingMAMA 發表於 22-8-22 17:59
想問下,學校話十日先出到CAS, 但9月中已開學,是否趕得切?

海外學生預咗你遲,到時再通知學校

作者: Lincolnmum    時間: 22-8-23 15:51

想請教各位填了申請student visa既家長,我係咪要先交了大學學費,才可以申請student visa? 上星期四放榜後,我哋昨晚才收到CAS,我到現在仲睇緊點交學費宿費。謝謝!
作者: cfs    時間: 22-8-23 16:21

請教大家,由GCSE上A Level,要再做簽證,但GCSE八月底才公佈,出咗結果先會收CAS,點趕簽証?

作者: Brianmommy    時間: 22-8-23 18:50

cfs 發表於 22-8-23 16:21
請教大家,由GCSE上A Level,要再做簽證,但GCSE八月底才公佈,出咗結果先會收CAS,點趕簽証?
...
我記得學校用predicted grade 出CAS喎!
作者: CircleFat    時間: 22-8-23 19:32

cfs 發表於 22-8-23 16:21
...

如果唔係轉校, 我記得嗰陣時學校係好早就出CAS 。如果轉校讀 A level,新校又要睇成績出左先, 就冇辦法了。
作者: TTEE1819    時間: 22-8-23 19:58

Lincolnmum 發表於 22-8-23 15:51
想請教各位填了申請student visa既家長,我係咪要先交了大學學費,才可以申請student visa? 上星期四放榜後 ...

大部份英國大學唔會在開課前收學費或宿舍費,近期只聽到少少網友有提到要即刻交。

作者: Brianmommy    時間: 22-8-23 20:26

Lincolnmum 發表於 22-8-23 15:51
想請教各位填了申請student visa既家長,我係咪要先交了大學學費,才可以申請student visa? 上星期四放榜後 ...
大學通知話返學先交
作者: cfs    時間: 22-8-23 22:39

CircleFat 發表於 22-8-23 19:32
如果唔係轉校, 我記得嗰陣時學校係好早就出CAS 。如果轉校讀 A level,新校又要睇成績出左先, 就冇辦法了。 ...

係轉校。不過亦都知道自己學校都係要等gcse results 先出CAS.咁即係一定遲開學啦

作者: cfs    時間: 22-8-23 22:40

Brianmommy 發表於 22-8-23 18:50
我記得學校用predicted grade 出CAS喎!

明白。即係每間學校吾一樣

作者: ctslhkc    時間: 22-8-23 23:26

marinerclub 發表於 22-8-21 17:59
我所有要的文件私copy都帶哂(passport, TB test, parents consent letter, CAS), 不過除了passport, 全部都 ...

謝謝你!已順利完成,等email中

作者: chuwah2020    時間: 22-8-24 09:19

請問要自己准備相片還是去簽証中心影
作者: Lincolnmum    時間: 22-8-24 11:54

Brianmommy 發表於 22-8-23 20:26
大學通知話返學先交
謝謝!!
作者: yuyueng    時間: 22-8-24 13:04

chuwah2020 發表於 22-8-24 09:19
請問要自己准備相片還是去簽証中心影
去簽証中心影
作者: chuwah2020    時間: 22-8-24 19:28

回覆 yuyueng 的帖子

謝謝!!
作者: marinerclub    時間: 22-8-25 17:06

YuYuMother 發表於 22-8-20 15:59

我預計這兩天(星期三/回)收email, 點知今日都無消息, 即係超過15天!
作者: YuYuMother    時間: 22-8-25 17:09

marinerclub 發表於 22-8-25 17:06
我預計這兩天(星期三/回)收email, 點知今日都有消息, 即係超過15天!

明白。我地九月中先飛還有時間。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5