教育王國

標題: 坑真vs聖彼得 [打印本頁]

作者: Godark    時間: 22-7-26 08:15     標題: 坑真vs聖彼得

女,活潑好動,喜歡創作藝術體育,但可谷受教,故希望小學能課程充足不需外補,及有愛心正面的老師及朋輩文化,地點不是大問題;另有細佬跟尾,看來比較合老師們要求,暫時in K1冇乜失手,亦有心儀幼稚園offer,但不是龍幼。謝謝。
作者: chitchit0520    時間: 22-7-26 08:32     標題: 回覆樓主:

作者: jaycee_mami    時間: 22-7-26 09:59

我在 facebook看到著名作家龍應台尋找緊一個香港的小學生, 他在乘地鐵時閱讀著龍的作品"行走", 龍應台並說想送一本親筆簽名書給他...看校服, 好似是來自聖彼德的學生.

作者: chitchit0520    時間: 22-7-26 11:40

作者: Godark    時間: 22-7-26 13:26

回覆 chitchit0520 的帖子

請問聖彼得大概是50%上band 1中學嗎?學生成績主要是靠學校谷還是家長出去自己谷?
作者: chitchit0520    時間: 22-7-26 13:32

作者: Godark    時間: 22-7-26 13:43

請問怎樣谷法?跟學校課程足夠嗎?
作者: chitchit0520    時間: 22-7-26 13:51

作者: Godark    時間: 22-7-26 13:54

明白晒,多謝分享
作者: jaycee_mami    時間: 22-7-26 14:52

chitchit0520 發表於 22-7-26 11:40
係龍應台的fb?

yes!

作者: chitchit0520    時間: 22-7-26 15:06

作者: Little_Hazelnut    時間: 22-7-26 19:22

jaycee_mami 發表於 22-7-26 09:59
我在 facebook看到著名作家龍應台尋找緊一個香港的小學生, 他在乘地鐵時閱讀著龍的作品"行走", 龍應台並說 ...

係聖彼得,掛頸繩有學校名

作者: littlechen    時間: 22-7-28 15:24

jaycee_mami 發表於 22-7-26 09:59
我在 facebook看到著名作家龍應台尋找緊一個香港的小學生, 他在乘地鐵時閱讀著龍的作品"行走", 龍應台並說 ...

証實係聖彼得

作者: littlechen    時間: 22-7-28 15:25

Godark 發表於 22-7-26 08:15
女,活潑好動,喜歡創作藝術體育,但可谷受教,故希望小學能課程充足不需外補,及有愛心正面的老師及朋輩文 ...

如果有細佬跟尾,應該揀聖彼得

作者: Godark    時間: 22-7-28 18:24

回覆 littlechen 的帖子

但中西區是否不利男孩子?
如小學可直入,他幼稚園係咪讀邊間都冇乜太大所謂?

作者: littlechen    時間: 22-7-28 18:27

Godark 發表於 22-7-28 18:24

但中西區是否不利男孩子?

如果揀咗聖彼得就係世襲
但係如果係真小,因為係私小,細佬冇得跟入
所以揀聖彼得先,到細佬則揀好的幼稚園再考小,至少有名津小做backup

作者: Godark    時間: 22-7-28 18:57

細佬都有真幼offer,但可能要放棄了,因男生太少;也有心儀私幼及津幼offers,是否私幼好一點?
姐姐喜歡坑真小多一點,但聖彼得感覺性價比高,很苦惱⋯

作者: littlechen    時間: 22-7-28 19:18

Godark 發表於 22-7-28 18:57

細佬都有真幼offer,但可能要放棄了,因男生太少;也有心儀私幼及津幼offers,是 ...

真幼始終男仔太少,但到真小時表現可以好好
真小係比較開心一點,但係聖彼得好好,如果只考慮大女的確係難決定
但係如果for細佬而大女唔考慮聖彼得,就可能要有龍揀龍

作者: f00130    時間: 22-7-28 19:33

留意聖彼得在中西區升中利女不利男
就算係揀聖彼得我唔會視之為益細佬
睇返樓主本身住邊區 比較下本區男仔升中數據先
依家單睇個女 睇下你鍾意坑真定st Peter 多啲
作者: Godark    時間: 22-8-2 18:29

回覆 f00130 的帖子

謝謝各位!
作者: chitchit0520    時間: 22-8-13 21:18

作者: Godark    時間: 22-8-13 22:26

謝謝,請問派位是全靠校內成績嗎?
作者: chitchit0520    時間: 22-8-13 23:28

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5