教育王國

標題: 選科讀歷史地理 或 中史歷史 [打印本頁]

作者: venus911    時間: 22-7-24 17:13     標題: 選科讀歷史地理 或 中史歷史

請教那個組合比較好? 如果讀2科史, 是否好多嘢要背?
作者: B哩baba    時間: 22-7-24 20:03

三科都好多嘢背,如果英中好多字要串。

作者: venus911    時間: 22-7-24 20:46

B哩baba 發表於 22-7-24 20:03
三科都好多嘢背,如果英中好多字要串。

噤那個組合係對入U選科會多D選擇呢? 因呀囡話讀那科都冇所謂, 總之係純文科便可.

作者: B哩baba    時間: 22-7-24 20:53

venus911 發表於 22-7-24 20:46
噤那個組合係對入U選科會多D選擇呢? 因呀囡話讀那科都冇所謂, 總之係純文科便可.
...

文科出路比較少,地理好像有專科,如果係讀英中而能力有限就選中史,可以少一科串字,但始終都係興趣行先,還有中三時三科的各科分數也是考慮之一,孩子意願第一優先。

作者: B哩baba    時間: 22-7-24 20:56

我仔能力有限也是選了中史,現在是成績最好的一科。

作者: venus911    時間: 22-7-24 21:18

回覆 B哩baba 的帖子

我女係3科裏中史最高分, 但組合內中史夾西史讀, 佢又想讀地理, 所以有D猶疑選那組
作者: B哩baba    時間: 22-7-25 04:56

venus911 發表於 22-7-24 21:18

我女係3科裏中史最高分, 但組合內中史夾西史讀, 佢又想讀地理, 所以有D猶疑選那組 ...

佢有興趣讀地理,當然首選地理了,有興趣有熱誠就有機會拿取高分數。

作者: jaycee_mami    時間: 22-7-25 07:33     標題: 回覆樓主:

我在選科分享會聽阿仔的學兄講過,中西史一齊讀有協同效應和互補作用。不過修中史就可能影響留學機會(外國大學唔計中文科),看看你有無出國的考慮。

作者: venus911    時間: 22-7-25 07:56

B哩baba 發表於 22-7-25 04:56
佢有興趣讀地理,當然首選地理了,有興趣有熱誠就有機會拿取高分數。

我之前有問佢, 佢話ok啦!反應好冷淡

作者: venus911    時間: 22-7-25 07:59

jaycee_mami 發表於 22-7-25 07:33
我在選科分享會聽阿仔的學兄講過,中西史一齊讀有協同效應和互補作用。不過修中史就可能影響留學機會(外國 ...

沒有能力去外國升學, 只考慮在港升學時能選擇或入讀機會

作者: B哩baba    時間: 22-7-25 08:07

venus911 發表於 22-7-25 07:56
我之前有問佢, 佢話ok啦!反應好冷淡

我仔都係咁,態度冷淡,我都睇化哂!選科等佢自己決定,免得又嫌你煩。

作者: venus911    時間: 22-7-25 08:32

但我囡叫我幫佢選
作者: nicolemummy    時間: 22-7-25 11:08

venus911 發表於 22-7-24 17:13
請教那個組合比較好? 如果讀2科史, 是否好多嘢要背?

雙史唔洗讀得咁辛苦。

地理對城巿規劃, 環境保護等學系有優勢

作者: venus911    時間: 22-7-25 12:37

nicolemummy 發表於 22-7-25 11:08
雙史唔洗讀得咁辛苦。

地理對城巿規劃, 環境保護等學系有優勢

如果讀雙史唔係想像中辛苦, 我諗呀囡會選這組合

作者: annielui    時間: 22-7-26 10:15

樓主, 請問妳女女學校有無要求最好選3X....現女女決定2X?
因2024通識只計達/達標, 如選3X會否較有優勢? 如到時大學收生準則改為best 6 那讀2x的同學怎辦?
作者: venus911    時間: 22-7-26 12:54

annielui 發表於 22-7-26 10:15
樓主, 請問妳女女學校有無要求最好選3X....現女女決定2X?
因2024通識只計達/達標, 如選3X會否較有優勢? 如 ...

學校冇要求一定要3X, 叫學生睇自己能力, 唔希望讀了一年後要求讀少一科.
而通識都知只有pass/fail, 學校都話未知到時入大學會點計這科.

作者: annielui    時間: 22-7-26 13:06

回覆 venus911 的帖子

thanks, 明白, 前影仍然好唔明朗
作者: venus911    時間: 22-7-26 17:02

回覆 annielui 的帖子

都係, 現在只希望小朋友盡力做好本份, 考取好成績入到心儀學院.

作者: annielui    時間: 22-7-27 10:47

回覆 venus911 的帖子

同意, 家長現在只能支持和鼓勵....加油呀!!!!!
作者: happylogin    時間: 22-8-3 10:36

我女因為對中史非常有興趣,dse中史都ok,所以y1都揀咗中史讀,但佢話寫論文要睇勁多書及字,但成績出嚟都係一般,所以y2唔會修中史。所以如果想讀雙史,真係要好比心機先得。

作者: venus911    時間: 22-8-3 12:55

happylogin 發表於 22-8-3 10:36
我女因為對中史非常有興趣,dse中史都ok,所以y1都揀咗中史讀,但佢話寫論文要睇勁多書及字,但成績出嚟都 ...

多謝你的資料!
我都有問同事, 佢咃話除大學繼續讀中/西史外, 可以選translate.  不過最後都要睇DSE成績再算.

作者: B哩baba    時間: 22-8-3 18:37

happylogin 發表於 22-8-3 10:36
我女因為對中史非常有興趣,dse中史都ok,所以y1都揀咗中史讀,但佢話寫論文要睇勁多書及字,但成績出嚟都 ...

請問你女兒是讀文學院嗎?

作者: happylogin    時間: 22-8-3 22:17

B哩baba 發表於 22-8-3 18:37
請問你女兒是讀文學院嗎?

係呀

作者: B哩baba    時間: 22-8-3 22:18

happylogin 發表於 22-8-3 22:17
係呀

謝謝你回覆,我仔都係對中史有興趣,明年jupas 文學院也是目標之一。

作者: aa06    時間: 22-8-6 20:25

回覆 happylogin 的帖子

咁你女女諗住year two揀咩讀?
作者: happylogin    時間: 22-8-8 12:03

aa06 發表於 22-8-6 20:25
回覆 happylogin 的帖子

咁你女女諗住year two揀咩讀?

Year2 major揀日本研究

作者: YuYuMother    時間: 22-8-12 10:03

我仔高中讀地理中史,到大學選科都好多選擇。我覺得興趣行先,讀文科的話大學除左science related 既科目唔揀得,好多野揀,最緊要成績夠好。

作者: chitchit0520    時間: 22-8-18 11:59

作者: B哩baba    時間: 22-8-18 15:24

chitchit0520 發表於 22-8-18 11:59
我仔也是讀雙史,請問你點解喜歡文學院?而唔考慮中大的歷史系呢?

我仔整體成績只是一般,文學院學位多,大類收生,讓他入學後再選擇科目,除了歷史研究,文學院還有語言及翻譯可以修讀,不過文科出路比較狹窄,這只是無奈的選擇。

作者: chitchit0520    時間: 22-8-18 18:29

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5