教育王國

標題: 【英國留學】留學保險 [打印本頁]

作者: Cindy媽66    時間: 22-7-18 18:26     標題: 【英國留學】留學保險

今次出post, 主要係想講下過去四年買留學保險嘅經驗。
第一年唔熟路,最驚萬一有事要入院,條數好大,到時負擔很重。睇左好幾個BK嘅post都是推薦Axx,咁我無唸咁多,咪跟住買咯。當時係直接上網買,有九折優惠。第一年都幾順利,我亦無claim過。第二年開始就變返原價3xxx, 老實講我覺得有點貴,畢竟中學三年,大學三年,加埋就六年,咁total嘅保險錢都唔少。而且,亞仔同我講過同學踢ball弄傷腳,要入醫院,學校都是送入NHS屬下嘅醫院,中間做檢查同埋做手術,都係免費的。平時細病好似感冒和腸胃唔舒服,都係去學校嘅medical centre 搞掂。

況且,英國不同香港,除了London之外,私家醫院根本就唔多,包都未必用得著。我自己本身係香港都有幫亞仔買保險,所以我第二年直接買保X最平果個plan,即是唔包醫療果個,一年千幾蚊,包24小時緊急醫療,行程延誤和第三者保險果d。我claim過一次唔見行李。其實本身可以claim兩次嘅,因為保X個hotline跟得麻麻,而且老師唔俾報失,我果次無claim到。之後,我同事介紹了保X個Agent,so far都跟得幾好,佢亦有教我如果下次係學校唔見嘢,可以直接網上報失,俾四鎊手續費可以拎電子報失報告,返黎就可以claim

我啱啱續左,今年希斯羅機場咁亂,應該很大機會用得著。

作者: vincat    時間: 22-7-19 10:19

回覆 Cindy媽66 的帖子

我個女9月去, 好似你所講買左AXX, 買個保障先, 下年再算
作者: bkfans123    時間: 22-7-19 16:00

vincat 發表於 22-7-19 10:19

我個女9月去, 好似你所講買左AXX, 買個保障先, 下年再算 ...

我都買左,3千幾

作者: sumsummummy    時間: 22-7-25 13:37

bkfans123 發表於 22-7-19 16:00
我都買左,3千幾
請問保險包Covid?
作者: cfs    時間: 22-7-25 13:50

AXA 9折$3510, 保手機同電腦,我選axa
作者: pauline_c    時間: 22-7-25 15:49

cfs 發表於 22-7-25 13:50

請問要唔要經 agent 買?可唔可以提供資料比我?

作者: cfs    時間: 22-7-25 16:06

pauline_c 發表於 22-7-25 15:49
請問要唔要經 agent 買?可唔可以提供資料比我?
我唔知直接買有咩折,你都係搵下先.我同agent買架.
作者: vincat    時間: 22-7-25 16:40

回覆 pauline_c 的帖子

上網直接買有9折

https://www.axa.com.hk/zh/overseas-student-protection/
作者: pauline_c    時間: 22-7-25 17:02

cfs 發表於 22-7-25 16:06
我唔知直接買有咩折,你都係搵下先.我同agent買架.

唔該晒

作者: pauline_c    時間: 22-7-25 17:03

vincat 發表於 22-7-25 16:40
回覆 pauline_c 的帖子

上網直接買有9折

唔該晒

作者: bkfans123    時間: 22-7-25 18:33

sumsummummy 發表於 22-7-25 13:37
請問保險包Covid?

我見保障範圍沒有特別講明包吾包

作者: bkfans123    時間: 22-7-25 18:34

cfs 發表於 22-7-25 13:50

我就是買這個

作者: cfs    時間: 22-7-25 18:44

bkfans123 發表於 22-7-25 18:34
我就是買這個

我未出手,我見agent買有空氣淨化幾送你有冇架

作者: kaplanmeier    時間: 22-7-25 19:04

回覆 vincat 的帖子

Is this the same as the previous Marsh's Overseas Student Care?  Last year AXA's overseas student insurance was still sold by Marsh (but claims were handled by AXA).  The following link seems still alive

https://www.axa.com.hk/en/marsh-overseas-student-care

作者: luckyangel    時間: 22-7-25 19:22

Cindy媽66 發表於 22-7-18 18:26
今次出post, 主要係想講下過去四年買留學保險嘅經驗。
第一年唔熟路,最驚萬一有事要入院,條數好大,到時 ...

我都係買保x,今年聽講加醫療包COVID,正考慮緊加唔加

作者: bkfans123    時間: 22-7-25 19:25

cfs 發表於 22-7-25 18:44
我未出手,我見agent買有空氣淨化幾送你有冇架

我無呀 早知搵你agent 啦

作者: cfs    時間: 22-7-25 21:03

bkfans123 發表於 22-7-25 19:25
我無呀 早知搵你agent 啦

唔好碌地下啦相信只係cheap野一舊,阻地方

作者: bkfans123    時間: 22-7-25 21:20

cfs 發表於 22-7-25 21:03
唔好碌地下啦相信只係cheap野一舊,阻地方

我無碌地,只係揼地姐

作者: cfs    時間: 22-7-25 21:21

bkfans123 發表於 22-7-25 21:20
我無碌地,只係揼地姐

我唔識寫個揼字差唔多姐

作者: bkfans123    時間: 22-7-25 21:52

cfs 發表於 22-7-25 21:21
我唔識寫個揼字差唔多姐

作者: MsSleepy    時間: 22-7-26 22:27

回覆 bkfans123 的帖子

各位,HSBC 做緊限時優惠

凡於2022年10月31日或之前成功投保,可享永久保費9折優惠*及港幣200元之一田禮券。
旅遊保險客戶回港檢疫免費保障計劃。
*優惠適用於投保新保單及往後之續保保單(如適用)

海外升學萬全保| 學生保險計劃|留學保險 - 香港滙豐
https://www.hsbc.com.hk/zh-hk/insurance/products/travel/overseas-studysurance/

作者: MsSleepy    時間: 22-7-26 22:35

溫馨提示 ,大家買留學保險時,要考慮如果你孩子會參加由英國出發的遊學團或旅行,醫療保險就好有用,因為NHS只係包英國境內醫療,離開英國之後,若有醫療需要,留學保險醫療就變得好有用, 買咗就可以一勞永逸,你唔需要逐次幫/提孩子買旅遊保險。當然,每人嘅需要有所不同,大家睇自己啲情況作出決定。
作者: saiwanho    時間: 22-7-26 23:44

MsSleepy 發表於 22-7-26 22:35

溫馨提示 ,大家買留學保險時,要考慮如果你孩子會參加由英國出發的遊學團或旅行, ...

well said

作者: bkfans123    時間: 22-7-27 09:48

溫馨提示 ,大家買留學保險時,要考慮如果你孩子會參加由英國出發的遊學團或旅行, ...

作者: saiwanho    時間: 22-8-6 17:29

作者: etoile    時間: 22-8-8 10:53     標題: 回覆樓主:

估唔到入嚟收風會令人心情愉快!

作者: saiwanho    時間: 22-8-9 06:08     標題: 回覆樓主:

我仔去年買axa,貪包埋covid。今年已經收信邀請續保,也不错,維持去年折扣後的價,無加價,不過條款改了少少,我覺得可以接受,所以繼續。

我仔打算去遊少少歐洲,份plan包埋,咁都唔錯。

匯豐買的話根本就是axa的plan,九折後都貴,一田禮券根本等同自己買,還是直接跟axa買實惠d。

作者: fefemom    時間: 22-8-9 20:35

saiwanho 發表於 22-8-9 06:08
我仔去年買axa,貪包埋covid。今年已經收信邀請續保,也不错,維持去年折扣後的價,無加價,不過條款改了少 ...
我見AXA 的醫療及相關費用最高賠償額是 2M, HSBC 嗰個AXA plan, 最高賠償額是2.5 M
作者: Cko    時間: 22-8-10 10:57

deleted
作者: Cko    時間: 22-8-11 16:58

finally, I search this one:https://www.moneysmart.hk/en/overseas-student-insurance

anyone used Staxx before? good?
Thx.

作者: Mandy2005    時間: 22-8-16 21:24

唔好意思,我唔係好明,NHS需要到uk申請嗎?
我仔9月到uk升學,我想買學生補,扒左文都唔係好明

作者: TTEE1819    時間: 22-8-16 22:02

Mandy2005 發表於 22-8-16 21:24
唔好意思,我唔係好明,NHS需要到uk申請嗎?
我仔9月到uk升學,我想買學生補,扒左文都唔係好明
...

NHS(National Health Service) 係英國一個Healthcare system提供醫療服務。你孩子去英國讀書,佢申請visa時要交一筆費用,包左在英國用醫療服務。佢地到左英國,學校會替學生register 一個GP, 有一組number的,唔舒服或想牙醫,先見GP,有需要就轉介去睇專科。

留學保險,係在香港買,買咩類型(包咩或價錢),按個意願。

作者: Mandy2005    時間: 22-8-16 22:06

TTEE1819 發表於 22-8-16 22:02
NHS(National Health Service) 係英國一個Healthcare system提供醫療服務。你孩子去英國讀書,佢申請vis ...

唔該晒你
我睇返做visa時比左IHS,係咪等同於買左保險,即平時傷風感冒睇醫生?
但是否只限uk境內?

作者: TTEE1819    時間: 22-8-16 22:13

Mandy2005 發表於 22-8-16 22:06

唔該晒你

唔等於留學保險呀,自己買的留學保險,包坐飛機的意外,包學業中間出國去field trip, 又可以包遺失物品,又可以包損毀學校設施而要賠償的巨額,更有包flight  delay, 太多items, 份份保險唔同,你要按自己需要做功夫。

做visa付的費用,包在英國用NHS 的服務。

作者: Mandy2005    時間: 22-8-16 22:18

TTEE1819 發表於 22-8-16 22:13
唔等於留學保險呀,自己買的留學保險,包坐飛機的意外,包學業中間出國去field trip, 又可以包遺失物品, ...

即雖然比IHS錢,純係uk境內睇醫生,藥費就另比?

如果買埋留學保險,就包item全面d

咁有兩份保就夠cover喇,是嗎?

作者: TTEE1819    時間: 22-8-16 22:23     標題: 回覆樓主:

我孩子有dd唔舒服,通常通知matron, 攞少少頭痛或感冒丸only,無睇過醫生,但有經GP轉介出去睇牙科醫生。

係,我自己另外買一份留學保險。

作者: Mandy2005    時間: 22-8-16 22:51

TTEE1819 發表於 22-8-16 22:23
我孩子有dd唔舒服,通常通知matron, 攞少少頭痛或感冒丸only,無睇過醫生,但有經GP轉介出去睇牙科醫生。

...

明白

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5