教育王國

標題: 中學生應該比多少零用錢? [打印本頁]

作者: baby-town    時間: 22-7-12 08:10     標題: 中學生應該比多少零用錢?

如題。。

作者: twk782000    時間: 22-7-12 08:53

都好睇小朋友對金錢的概念而定

作者: 0030    時間: 22-7-12 10:00

除去吃飯搭車,我念住一個月給300
作者: bananaGi    時間: 22-7-12 12:32

0030 發表於 22-7-12 10:00
除去吃飯搭車,我念住一個月給300

分開比咁仔細...

如我, 一個全包價算...  

作者: 0030    時間: 22-7-12 12:42

回覆 bananaGi 的帖子

系全包一個價格,但其中我預算300系零用
作者: conniecheung    時間: 22-7-12 15:09

$100/日,車費另計

作者: kirstyau    時間: 22-7-12 15:15     標題: 回覆樓主:

2000,全包。
lunch 60x20日 1200
車費 100x4星期 400
零用 400

作者: 0030    時間: 22-7-12 15:37

回覆 kirstyau 的帖子

我都覺得2000全包差不多了
作者: baby-town    時間: 22-7-12 15:39

kirstyau 發表於 22-7-12 15:15
2000,全包。

學生餐既 lunch都好貴。。。

作者: KIMLIFEINUK    時間: 22-7-12 17:10

$0
I have paid for bus + lunch

if she needs to buy anything, she will just ask me and see if I agree, if yes, then I will buy it for her.

Don't think she needs any money atm.

作者: b3410    時間: 22-7-12 17:23

kirstyau 發表於 22-7-12 15:15
2000,全包。
接近,一個星期左右入一次八達通,500左右,lunch , 搭車,零用。中間有時再加500現金,話同朋友出去食飯/玩。八達通好處係可以用電話apps 間中睇下佢哋平時消費習慣,如果唔係好離譜,就可以放心俾佢哋自己掌握。
作者: piglet1212    時間: 22-7-12 18:53     標題: 回覆樓主:

無俾,行路返學,學校訂飯,帶水,根本唔需要零用錢

作者: gigayan    時間: 22-7-12 19:26

每星期$600,佢自己會儲起一啲唔用,聽佢講一般都係用$400左右,交通費用佔最多,因為有時放學要去其他地方訓練,差唔多個個月都嘟到$100 交津當Bonus買吓珍珠奶茶飲。

作者: Rpp    時間: 22-7-13 10:34

850 一個星期中學生,八達通我充值。

作者: Yanamami    時間: 22-7-13 11:44

piglet1212 發表於 22-7-12 18:53
無俾,行路返學,學校訂飯,帶水,根本唔需要零用錢

係要學習運用金錢的。唔係就好似怕刀怕火危險,禁止入廚房一樣,但總要學會handle.
作者: piglet1212    時間: 22-7-13 11:48

Yanamami 發表於 22-7-13 11:44
係要學習運用金錢的。唔係就好似怕刀怕火危險,禁止入廚房一樣,但總要學會handle.  ...

平時都有俾錢,只是不是恆常,佢自己有儲錢習慣,仲好慳添

作者: 7-seven    時間: 22-7-13 16:19

因人因地因觀念因家產而異吧!冇人唔識使錢,使去邊度就各不相同。lunch、車資、零用應該有個譜。

作者: gracelam    時間: 22-7-13 21:24

baby-town 發表於 22-7-12 08:10
如題。。

如零用10元一日,8達通只搭車或買飲品,我另外入比佢。食飯50元一餐。

即一星期比300元cash。

作者: 高達紅色    時間: 22-7-14 07:30

叫佢自己計好一星期預算,表現好就比多少少,疫情期間都唔係點要用錢

作者: fishballbaby    時間: 22-7-15 07:23

$100/日,即$2,000/月,需外出吃lunch

作者: Heihomami    時間: 22-7-15 08:08

回覆 baby-town 的帖子

$1200 全包, 學校canteen $30 左右一餐
作者: 小時了了    時間: 22-7-15 10:27

每星期$1,000 全包 (車費來回屋企+學校+補習社、出街食 lunch、零用、同同學出街 etc)

車費最貴, 因住新界, 返學及補習係九龍, 搭巴士車費好似計成人價 (孩子唔申請學生八達通, 佢話佢好少搭火車地鐵)

作者: gracelam    時間: 22-7-15 13:54

小時了了 發表於 22-7-15 10:27
每星期$1,000 全包 (車費來回屋企+學校+補習社、出街食 lunch、零用、同同學出街 etc)

車費最貴, 因住新界 ...

點解唔申請學生8達通?雖然我仔都係搭巴士居多,但有時放咗學同同學搭吓地鐵吹水聯誼吓,轉車才回家。

作者: katrinamama    時間: 22-7-16 10:00

回覆 gracelam 的帖子

請問學生八達通只是MTR有Discount?
作者: Rpp    時間: 22-7-16 10:07

請問學生八達通可以用到十八歲?

作者: gracelam    時間: 22-7-16 10:08

katrinamama 發表於 22-7-16 10:00
回覆 gracelam 的帖子

請問學生八達通只是MTR有Discount?

MTR有半價,巴士全費

其他如船/電車交通共具不清楚,因為絕少搭,我冇check.

作者: gracelam    時間: 22-7-16 10:10

Rpp 發表於 22-7-16 10:07
請問學生八達通可以用到十八歲?

不是,可以用到大學畢業

不過每逢升中四,中六升大學要去MTR renew一次

作者: b3410    時間: 22-7-16 11:24

gracelam 發表於 22-7-16 10:10
不是,可以用到大學畢業

不過每逢升中四,中六升大學要去MTR renew一次
依家可以網上搞,方便好多
作者: b3410    時間: 22-7-16 11:26

小時了了 發表於 22-7-15 10:27

車費最貴, 因住新界 ...
學生八達通搞一次也不算麻煩,值得擁有
間中搭火車地鐵,有優惠點都好d

而且有時萬一唔記得帶學生證,非嚴格要求又需要證件之時,都可以用

作者: cafeva    時間: 22-7-16 11:45

b3410 發表於 22-7-16 11:26
學生八達通搞一次也不算麻煩,值得擁有
間中搭火車地鐵,有優惠點都好d

係呀,申請好D。唔知外國讀書有無得申請呢?

同埋最好揾D議員搞搞包埋巴士小巴啦

作者: gracelam    時間: 22-7-16 11:48

b3410 發表於 22-7-16 11:24
依家可以網上搞,方便好多

係呀! 佢哋都係網上搞

作者: gracelam    時間: 22-7-16 11:50

cafeva 發表於 22-7-16 11:45
係呀,申請好D。唔知外國讀書有無得申請呢?

同埋最好揾D議員搞搞包埋巴士小巴啦

外國讀書係冇,MTR指定在港讀全日制學校及大學。

所以升中四及升大學要有証明才可renew。(之前張form要有學校蓋印, 現在佢哋網上問學校資料)

作者: bananaGi    時間: 22-7-22 08:41

gracelam 發表於 22-7-16 10:08
MTR有半價,巴士全費

其他如船/電車交通共具不清楚,因為絕少搭,我冇check.

原來巴士12歲要全票

作者: boyboobee    時間: 22-7-29 11:03     標題: 回覆樓主:

我哋行路返學放學,只要預一啲週末用嘅交通費,食lunch好多餐廳有學生特價餐,另外加些少俾佢同同學出去用嘅零用錢,同埋預佢會有儲錢備用習慣,大約俾$1500。至於小學嘅,我都會每星期俾$30,要求佢用自己錢買定期睇嘅漫畫,同埋自己鍾意嘅額外零食,亦教導佢要儲錢,用嚟買自己鍾意嘅額外玩具,或者送嘢俾自己朋友仔,so far準小二嘅女,都有理財概念喇。

作者: vkyu    時間: 22-8-4 14:21

我聽仔說城巴有暑假期(周末)優惠比學生

作者: vkyu    時間: 22-8-4 14:29

我仔每月淨零用600
飯錢(學校訂飯) 交通費另計

仔份人極度慳家, 唔多駛自己份零用錢。多數儲蓄起來

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5