教育王國

標題: 創意,美感,組織,勤奮 [打印本頁]

作者: annie40    時間: 22-7-2 11:31     標題: 創意,美感,組織,勤奮

https://youtu.be/XCdsIkQqAmE
作者: annie40    時間: 22-7-2 11:52

女兒曾接受中式,法式和英式教育。個人對學校辦事的感受是:

中式~早早準備,習慣性付出110,效果,輸出90,或更少或更多。

法式~遲遲不開波,策劃與執行近同步,行動即投入,習慣性付出60,事情效果70或以上。

英式~按時準備,有糸統策劃,執行時拖拉,習慣性付出85,事情效果75

法國得獨厚,長期在歐洲富得漏油。按「倉廩實而知禮節,衣食足而知榮辱」來考量,法國的承傳有優勢。

Ps. 以上按100為滿分而言,純個人感受。歡迎大家分享自己的看法,想法。

作者: annie40    時間: 22-7-2 16:49

剛剛下大雨,西方媽媽帶著兩個約4,5歲小孩,從大廈前走過,媽媽拿著小小的女裝傘遮擋,男孩一左一右淋雨,媽媽在中間不用淋雨。

***文化差異***
作者: stillgood20    時間: 22-7-2 17:30

annie40 發表於 22-7-2 11:52

中式~早早準備,習慣性付出110,效果,更少或 ...
有趣!
我有一個問題.
三種文化.學習模式.

最終整合如何?
思想會中國式?英式?法式?
Cushion .

…………

個人想, 什麼模式,
是一種手段, tools,
按環境情況運用.

作者: annie40    時間: 22-7-2 18:59

stillgood20 發表於 22-7-2 17:30
有趣!
我有一個問題.
三種文化.學習模式.
個人想, 什麼模式,
按環境情況運用.

Xxxxxx
能做到整合的,應該是高高手吧,正常人見識過,能執到各家些微的DNA ,已是非常受用。還要按環境情況運用?隨時想就天下無敵,做的時候就有心無力了。

法式的創意讓人羡慕,難求。

作者: shadeslayer    時間: 22-7-3 01:02

中式~早早準備,習慣性付出110,效果,輸出90 ...
中式~早早準備,習慣性付出110,效果,輸出90,或更少或更多。

Xxxxxxxxx

呢一種早早準備,在香港我眼見近十幾年,好似發展成鬥快鬥深鬥刁鑽鬥多。我認為個問題係「早」字。早係相對的,會造成:你早咩,我早過你,三姑姐個女又早過我。惡性循環下都唔知幾時先至係鬥得完。原來係付出110 ,鬥鬥下變咗付出120 130,失衡底下輸出更加下降。只有適當時候做適當嘅嘢先至係正確。

作者: stillgood20    時間: 22-7-3 07:55

annie40 發表於 22-7-2 18:59
個人想, 什麼模式,
按環境情況運用.

以下找到一個新視頻。語言不只是工具,更是文化的載体。

https://youtu.be/8lT9neFuI8A
苑教授的言論.立場鮮明.
可能不能完全符合聽眾心意.

作者: ANChan59    時間: 22-7-3 08:37

我冇法式的經驗,不過在年輕的時候識,在難民營學校認識兩個挪威的教師。

他們男女都係幼兒教育,40多年前已經是教育或者兒童心理學碩士。他們介紹之下知道在挪威最基礎教育師資越高,教幼稚園的學歷平均比中小學水平高,他們相信兒童發展期十分重要。所以當地家長信任學校,老師及教育制度。

好有趣的事情是我讀的Newcastle U,最多的海外學生是挪威,然後香港,尼日利亞。

我問過挪威同學為什麼你們的基礎教育這麼好,為何這麼多學生出國讀大學?他們的答案是挪威的教育制度之下,每個大學生的成本非常貴,好似比英國貴一倍。所以國家鼓勵學生在歐洲或者美國留學讀大學,一來學費較便宜,可以將資源放在研究院,二來可以讓學生多學外語及當地文化。因為基礎好,點都不會太差的。

父母又真的不用太擔心子女的教育及未來,重點放在他們的個人身心發展上。

作者: ANChan59    時間: 22-7-3 08:44

Annie你要再讲清楚你的议题,你在2楼讲当地教育,学校效率俾分。后面网友走去讲香港及家长。

你的焦点是什么?

作者: ANChan59    時間: 22-7-3 09:24

幾十年過去,我自己歸納教養教育孩子係靠父母自己的眼界,經驗及目標。

香港整個教育制度係適合Bell curve 中間的90%,如果資質在較前位置,係冇乜好擔心,較後者就要做多一點準備。如果在兩頭兩尾就要自求多福。

付出110%跟早教冇直接關係。我理解付出係可以有深度的理解,例如明白不同國家教育制度的利與弊,不同教學法的優缺點,然後理清自己子女最適合的教育方式。做得好會花很多精力及時間,跟小朋友的早學,操綀沒有關係。

到小朋友長大自己揸主意加重,例如在初中,他們是主導,父母不大可能強行壓迫,如何這樣做,反叛期的反彈會很大,互相關係緊張,是否值得就見人見智?

兒子自少是精算師專業,如果A係90分,他在考試目標是92分,準備功夫是80-85%。我們想100%,係不可能嘅!

我之前提過我鼓勵兒子要在學習及工作上,不論在香港及海外要付出120%,是否有矛盾?答案係冇,因為自己個兒子個性點會唔知,他會自動打折。另外在一份工作中開頭結尾最重要,要特別注意。我自小教他睇一個人的性格,不是看他第一個月上班的表現,要看之後的感覺,最重要看遞信之後的表現,識睇睇終點線。果20%係details,要用心力智力,不是勞力。

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-3 17:45

小學喜歡中式   基礎紮實執行動手意慾強
中學仿效英式   發展計劃目標思維同時間管理概念
大學接近法式   有突破規範加重視哲學邏輯思維唔抗拒創意

我只係天馬行空去想,表達嘅係課程設計嘅大方向咋。
作者: ANChan59    時間: 22-7-3 20:13

ABC-DAD 發表於 22-7-3 17:45
小學喜歡中式   基礎紮實執行動手意慾強
中學仿效英式   發展計劃目標思維同時間管理概念
大學接近法式    ...

會不會被 Annie 果3個方式框死咗呢?

創意我推薦以色列或者猶太人,及美國。法國創意設計產業較多賺女人錢的時裝及包包,還有什麼呢?Enlighten me。

如果講長遠計劃,德國及日本也很突出,如果英、德、日選一個,我會選德國。

冒險精神會係美國及以色列。

語文能力一定係荷蘭。

英國及美國部分頂尖私立小学中學好重視拉丁文,因為讓學生深入瞭解很多哲學經典來自希臘及用拉丁文寫成,他們認為譯成英文、法文、德文會失真。我知道EK起碼一個家長安排子女學拉丁文,交流之下,他的說法跟我外國朋友說法好接近。

中國的哲學也很有深度及意境,文化底蘊深厚,為什麼不提一下呢?本地羌蝕底咗!

個人覺得英式教育在研究院之前,逐樣稱不是最佳,但綜合素質評價可能會反先。

如果自己兒子不成器,不能集百家大乘,只可以因才而行,他滿意,我們欣慰就是最適合。

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-3 21:03

回覆 ANChan59 的帖子

AN,你說的很中肯。首先,我只是天馬行空的參考Annie三個框去對應引伸的,試下抺去中式、英式、法式的刻板字眼

小學喜歡(中式)   基礎紮實執行動手意慾強
中學仿效(英式)  發展計劃目標思維同時間管理概念
大學接近(法式)有突破規範加重視哲學邏輯思維唔抗拒創意

任意就家長的眼界及喜好去選方向,可能選擇空間可以多好多,資源運用同成本可以更靈活按背景和小朋友個性喜好去調節。

另一方面你提出不同國家的特質,我大部分贊同,特別在科學領域成就方面,都是在你第一身體驗做出發點去分享。

相對法國,我更喜歡意大利。

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-3 21:31

ANChan59 發表於 22-7-3 20:13

創意我推薦以色列或者猶太人,及美國。法國創意設計產業較多賺女人 ...

我自己對不同國家的特質,只有粗淺嘅概念,接觸所限,硬要比較會搞不好成為笑柄。
咁講對子女教育方面,我自己欣賞某些國度,會引導佢地去接觸,畢竟佢地年輕,有多啲時間去體驗,亦唔想佢地只由我狹窄嘅視野眼界去睇世界,現實去講:「佢哋未必騷我」。

你提過幾點我有共鳴嘅
#語言/語文能力
#研究院,年輕一代一定不要在本科學位止步。
#中國文史哲都非常強,亦經歷時間洪流沖刷砥礪過

成不成器,我真係睇唔到有必要集各家大成。

成年前有一定基礎,成為一個成熟嘅自己,去到幾遠,要點恩典支撐。

作者: stillgood20    時間: 22-7-3 22:21

ANChan59 發表於 22-7-3 20:13

創意我推薦以色列或者猶太人,及美國。法國創意設計產業較多賺女人 ...

我理解,法國有全線自主生產的國防科技,全球,只有美,中,俄之外.
法國有航母.潛艇.戰機.導彈.

還擁有核電技術,核電廠.

……

好多年前, 曾在大陸遇到美國其中一家Dollar shop 的主管.他們主要產品有中國,印度,…
還有,法國餅乾.
法國餅乾是吸引顧客的主力.
所以, 那餅乾部門是法國餅乾業界的一個重要人物.
也是Dollar shop其中一位高級领導.

……

法國,我認識十分少.
法國人的浪漫思維,文化和"自傲",自由.
與別不同.

P.S.法國仲有航空業的空中巴士.

作者: ANChan59    時間: 22-7-3 23:26

stillgood20 發表於 22-7-3 22:21
我理解,法國有全線自主生產的國防科技,全球,只有美,中,俄之外.

你上維基了解一下Airbus 的背景,是英、德、法、西的合營公司,只係總部在法國圖盧茲。合營公司擁有德國的Eurofighter 公司(德國)的46%股分而已。

Dassault Aviation最新的戰機是1986年的Rafale,代替著名的幻影III,代替Rafale 的戰機要2040才會正式服役。導彈系統都係英法意,或者歐盟/北約共同合作研發。英國戰斗機來自歐盟合作研發,主要機種是旋風戰機。

潛艇、航母,英國係自主研發,最新航母是2017,2019服役。法國只有一艘航母是2001年服役。

如果掹車邊都計,咁就要計埋英國了。

講餅乾,不如講香檳及紅酒,品味高好多。

作者: shadeslayer    時間: 22-7-3 23:33     標題: 回覆樓主:

我的思維非常簡單,只分現代東方西方的教育哲學。

我唔知道喺香港嘅教育制度令小朋友家長讀得零瀉辛苦,呢啲係香港教育系統本質嘅問題,定係學校執行嘅問題。

但係你望遠少少睇內地台灣韓國日本新架坡,有邊個地方唔係細細個就開始補習,高度競爭?

我痛恨呢種由幼稚園就高度競爭到大學嘅教育環境。

其他嘅差異,我覺得係較為小事,我唔太在意。

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-3 23:33

stillgood20 發表於 22-7-3 22:21
提法國餅乾唔提紅酒同藍帶厨藝學院點公平呢
法國有歐洲比較完整嘅工業產業練。

TVG磁浮火車技術

數學家,超級電腦都好似排前五。

59?個諾貝爾獎得主,唔算少嘅。

建築工程方面都好似幾勁下。

作者: ANChan59    時間: 22-7-3 23:37

ABC-DAD 發表於 22-7-3 21:03
回覆 ANChan59 的帖子

AN,你說的很中肯。首先,我只是天馬行空的參考Annie三個框去對應引伸的,試下抺去 ...

男士所見略同。

文藝復興源於意大利的佛羅倫斯及威尼斯,對歐洲的文學,科學,藝術,社會,政治影響深遠。

男仕西裝當然選 意大利!

作者: ANChan59    時間: 22-7-3 23:50

shadeslayer 發表於 22-7-3 23:33

我唔知道喺香港嘅教育制度令小朋友家長讀得零瀉辛苦,呢 ...

做好自己的家庭教育,如果有成果,自然有人想學習。

你之前講過,你的教女方法,冇人跟,冇人信,我同意呀!

兒子在香港暑期工或者全職,通常幾個星期后,有仔嘅同事就會問他讀什麼小學中學。阿仔講完之後,加多句冇關係,但冇人信,冇補習,冇人信,⋯⋯,冇人信!

親戚朋友反而相信,因為頭幾年係好頭痕,大家見到改變,他們也知道很難做到。

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-4 00:06

這個過氣的GSM也同法國有關係,佢曾經的科技大國嚟,二戰前,睇下關諾貝爾獎歷年來,大國競跑嘅片
法國佔15個諾貝爾文學奬得主,名列榜首。

作者: stillgood20    時間: 22-7-4 00:06

ANChan59 發表於 22-7-3 23:26
你上維基了解一下Airbus 的背景,是英、德、法、西的合營公司,只係總部在法國圖盧茲。合營公司擁有德國的 ...
你説的都對.我早知.
我是留一些空間你自己去找一下法國的能力.  
其實.好容易反駁.

但是.法國完全沒有底縕/能力嗎?

最少.你知道法國時裝女性產品之外.
還有技術存在嗎!

作者: Yanamami    時間: 22-7-4 00:09

shadeslayer 發表於 22-7-3 23:33

我唔知道喺香港嘅教育制度令小朋友家長讀得零瀉辛苦,呢 ...

你對香港教育有個固執偏見。我兩個女都係地道香港教育制度下產物,不見得零捨辛苦,甚至乎細女係人稱競爭大既直資中學都讀到無壓力。所以我覺得係咩教育制度下,都好睇家長同學生點面對。
作者: ANChan59    時間: 22-7-4 00:26

stillgood20 發表於 22-7-4 00:06
你説的都對.我早知.
我是留一些空間你自己去找一下法國的能力.  
其實.好容易反駁.

夜啦,早抖啦!

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-4 00:35

Yanamami 發表於 22-7-4 00:09
你對香港教育有個固執偏見。我兩個女都係地道香港教育制度下產物,不見得零捨辛苦,甚至乎細女係人稱競爭 ...

敬佩X3,中紅心,係家長感到競爭壓力呀。
非常之大…大壓力。

當然宜家Daddy修成正果又可以高光返啦。

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-4 00:40

ANChan59 發表於 22-7-4 00:26
夜啦,早抖啦!
男人講意大利野,點少得超跑呀!哥。
我條牛仔褲都唔捨得掉,唔係因為嘩沙池,係紀念29褲頭嘅青春

重有按摩浴缸,傢私同米高安哲羅

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-4 00:47

真心去比酒同食物,意大利嘅fine dinning一啲都唔輸蝕。
瞓之前,講下咖啡,應該講咖啡藝術,暫時可以想像係幾近獨步天下

作者: shadeslayer    時間: 22-7-4 01:40

Yanamami 發表於 22-7-4 00:09
你對香港教育有個固執偏見。我兩個女都係地道香港教育制度下產物,不見得零捨辛苦,甚至乎細女係人稱競爭 ...

我痛恨的是高壓教育制度。當然不是說沒有人讀得輕鬆,可能係天資聰敏,可能係家長看得開。其他在高壓教育制度下失敗者呢? 如果我對高壓教育的不滿是偏執,認為咩教育制度下差別不大,靠家長可以了,是否令一種偏執?

執行高壓制度的人是為孩子好嗎?之前TSA 事件已經看得很清楚學校諗緊乜。孩子喺呢啲制度下仍然成功的,就像你的孩子,係despite the system, not because of the system。The schools use the competition to screen for best students for their reputation, not because competition is the best mode of education.

我看過身邊好多孩子受呢個苦,近呢10幾年似乎變本加厲。成個教育大環境係咁,學校搞競爭就唔可以批評,家長就要自己攪點?

高壓競爭大環境下,家長同孩子可以獨善其身嗎?學校每年三測三考專放在長假期之後,孩子感受唔到壓力嗎?堂上派卷返嚟個個90分80分,孩子只有70分,可以毫無壓力嗎?可以阻止其他孩子絲絲細語嗎?

我明白客觀嘅限制有時候選學校唔係我哋想揀咩學校,就有咩學校。無論咩情況底下家長都可以做好多嘢,呢樣嘢係真。但係如果我哋唔認真思考教育制度,批評教育制度,呢個制度點會變得更加好?內地都識得反思教育制度過度競爭,所謂內卷。

除非大部分香港家長本身覺得呢個競爭制度係非常之好?

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-4 11:20

這個很值得睇一睇女孩子要看,男孩子也要看,良性競爭就是美
好似,法國對女權運動係幾大嘅先行者之一

現代中國也是。

作者: Yanamami    時間: 22-7-4 19:11

shadeslayer 發表於 22-7-4 01:40

我痛恨的是高壓教育制度。當然不是說沒有人讀得輕鬆,可 ...

所以我作為家長,唔同女揀啲三測三考個個禮拜默書做功課做到半夜既學校囉。亞洲教育就係咁,唔係話佢啱,不過南韓日本台灣星加坡有邊度唔係精英制吖,唔見得香港就特別比附近周圍差。常言道,做你能夠做既事去改善,都係抗逆力一種吧。要不讀國際學校,要不修IAL, IB, 要不就好似我咁,自己調教,再極端就移民(我有朋友個女讀完GH K1就移民加國,就如你一樣,話教育制度唔掂)。要批評,我諗唔止係個制度,而係亞洲父母望子成龍既思維。
作者: shadeslayer    時間: 22-7-5 00:44

Yanamami 發表於 22-7-4 19:11
所以我作為家長,唔同女揀啲三測三考個個禮拜默書做功課做到半夜既學校囉。亞洲教育就係咁,唔係話 ...

唔見得香港就特別比附近周圍差。

Xxxxxx

感覺亞洲各區分別不大,正如歐美國家以孩子為中心的discovery approach 分別不大,所以我簡單看為東西方教育原則的差異。

不代表東方或者西方教育是完美。英國 Ken Robinson 常在 TED批評英國教育太工廠模式。我想佢來香港內地台灣睇吓,有咩評語。

至於望子成龍既思維,我覺得無可厚非。有邊個家長唔希望自己子女成材,我都想自己嘅女兒成材。問題係會唔會將成績放到最大,連孩子嘅身體同埋心理健康都至諸不理? 當然,你問呢啲家長,佢哋會話佢哋都好緊張孩子嘅健康,但係講係咁講,做又另外一套,過咗火位而不自知。佢地又唔知道,孩子達不到應有的高度正正因為家長牺牲了孩子的時間精神及健康。

你見到我批評學校家長,我係痛恨批評整個教育大環境,但我會怪學校多啲,因為家長不用考牌,老師校長要。

作者: 天外之人    時間: 22-7-5 12:14

shadeslayer 發表於 22-7-5 00:44

唔見得香港就特別比附近周圍差。

我係比较支持你的論點,多年睇香港教育從而引导父母對孩子做法己有点问题(过多体藝及过早催谷),若唔從教育制度改变,基本上好難改变到家长做法。但我對填鸭式教育唔係咁大拒绝,指导得好填鸭式教育都可以读得好轻鬆又教出精英,我覚得孩子要适应学校比学校理念適应孩子更要好(希望能理解),简单啲講,孩子識洗鬼去学校学,当然要孩子唔識才要去学校学。
能調整成免费学校統一教学DSE可能会最快捷有效改变,想要修IAL/IB呢啲就要分开獨立付費学校讀就合适。

作者: 天外之人    時間: 22-7-5 12:36

其实三种模式香港都可以做到。的确好像你所说,好多人未必敢去做。

作者: 天外之人    時間: 22-7-5 12:41

annie40 發表於 22-7-2 16:49
剛剛下大雨,西方媽媽帶著兩個約4,5歲小孩,從大廈前走過,媽媽拿著小小的女裝傘遮擋,男孩一左一右淋雨, ...

这个都还好,起码都是拖著两个小孩。我见过一对家长在前面过马路,小孩在后面独自一个人行。

作者: shadeslayer    時間: 22-7-5 19:49

天外之人 發表於 22-7-5 12:14
我係比较支持你的論點,多年睇香港教育從而引导父母對孩子做法己有点问题(过多体藝及过早催谷),若唔從 ...

講填鴨,以前知識傳授好重要,而家知識變化太快,呢頭學完,個頭已過時,尤其科技創新範圍。學會學習,找到動機興趣,比絕對的知識傳授好。講啟發,伯樂,挑起興趣,重要多了。

要改革,首先從人開始。把教師捧為理想職業,可能有一線生機。

作者: shadeslayer    時間: 22-7-5 20:43

ANChan59 發表於 22-7-3 23:50
做好自己的家庭教育,如果有成果,自然有人想學習。

你之前講過,你的教女方法,冇人跟,冇人信,我同意 ...

學校的短板,家裏可以做多一點,這沒有錯。家長係可以做好多嘢,但教育係一個環境,家庭同埋學校要相輔相成。要不然研究教育的人便是白做了。

作者: ANChan59    時間: 22-7-5 22:28

shadeslayer 發表於 22-7-5 20:43
學校的短板,家裏可以做多一點,這沒有錯。家長係可以做好多嘢,但教育係一個環境,家庭同埋學校要相輔相 ...

我明白,所以我們選小學的時候,係要冇乜功課,唔想懲罰父母陪讀陪做功課,2測2考,要考完試才放聖誕。絕對家校合作,因為有好的老師及校長,才可以接受兒子的反豆。

中學提供一個很好的學習平台,不是學術平台。個別好的老師或者師兄提點、引路,已經是好好學習,你可能覺得我的期望很低。

但教育局及教育政策………就把鬼,自己兒子自己教養,他肯自學,主動學習,懂人情世故,ok啦!

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-6 01:16

社會給的公共教育資源是有限制的,要面對公眾,不可能按個別父母的目標去度身訂做。

我看過家庭環境很困難的,一直由津校靠自身努力上到好大學好科。

請不要見怪,有人嫌棄的環境制度,在大部份基層來說,可能是唯一的選擇;既然自己的問題有解,請顧及別人感受。

朱門酒肉臭,路有凍死骨。

恩典可不是白白撿來。
作者: shadeslayer    時間: 22-7-6 01:18

ANChan59 發表於 22-7-5 22:28
我明白,所以我們選小學的時候,係要冇乜功課,唔想懲罰父母陪讀陪做功課,2測2考,要考完試才放聖誕。絕 ...

希望香港多一些這類型不太吹谷型學校已經還神。

其實我孩子到中學已經唔輪到我哋兩老有乜期望,只能順其自然,口頭上同金錢上支持下佢。

作者: shadeslayer    時間: 22-7-6 01:21

ABC-DAD 發表於 22-7-6 01:16
社會給的公共教育資源是有限制的,要面對公眾,不可能按個別父母的目標去度身訂做。

我看過家庭環境很困難 ...

有人只夠錢買大X樂午餐,唔可以批評碗湯有小強嗎?

你覺得用大量公帑的香港教育冇問題,唔需要聽其他人講,同咩人有啲咩選擇無關。

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-6 01:27

shadeslayer 發表於 22-7-6 01:21

我有必要答你?
我睇唔掂你啲邏輯。答左你啦

作者: bbc2018    時間: 22-7-6 08:33

shadeslayer 發表於 22-7-4 01:40

我痛恨的是高壓教育制度。當然不是說沒有人讀得輕鬆,可 ...

其實近呢10年,香港教育已經有唔同選擇。有比較活動教學的直、私,某些傳統津、私傳統得來已加入唔少創意教學
阿囡亦因應自己能力和性格選咗傳統教學.只係3次考試,私小功課、默書唔多.學校無需操TSA,亦取消考TSA, 私小有唔少啟發性的教學方法.家校合作亦緊要,從小培養佢閲讀、自學能力,提升佢學習興趣。阿囡2年呈分試,仍然一年三次旅行,有長途添,自創遊學體驗.就算再選,亦會讀LS, 其實現在教學,唔同科已經混合式,最緊要預先有準備,調節自己心態,適合自己的才是最好

中學佢自己叩番來,學校功課唔多,注重學生多元發展.考試就算中史科,資料題已佔一半,注重學生思考、分析能力。課程教學方法比起以前靈活,創新好多。一年project, presentation 唔少。阿囡由小一到現在中三一直零補習,唔識會自己找資料同發問,佢已經有一套讀書方法和習慣,適當壓力是好事,求學最緊要是佢自發,自我追求,到大學亦有信心佢可以應付自如。

見識過唔少錯配,或先甜後苦…….

其實遠離成日負面的人最緊要

作者: Yanamami    時間: 22-7-6 09:22

shadeslayer 發表於 22-7-6 01:21

香港除左教育外,其他好多層面都乏善足陳,爾咁大個人仲未明?鬧同控訴,都要上邊話事人聽先得㗎?上邊有咩政策,真正埋得你死。叉開黎講,九龍城城規會要拆幾個樓齡不足五十既blick,會理住客同小店商戶?從來衹有自求多福。
作者: shadeslayer    時間: 22-7-6 09:53

bbc2018 發表於 22-7-6 08:33
其實近呢10年,香港教育已經有唔同選擇。有比較活動教學的直、私,某些傳統津、私傳統得來已加入唔少創意 ...

有趣,如本地學校教歴史以分析角度出發較重,可配合DSE歷史科的評分標準嗎?

的確教育界有不同嘗試。以前我看港同成立初期,覺得概念好好,十分非傳統,比較啱我口味,後來做出成績,我心裏想,這就是直資的好處,雖然係非主流,而且直資要收錢,但「先讓一少部份人富起來」,對其他官津有示範作用。十年過去我的想法沒有實現,官津還是官津。其他直私有非常創新的,亦有傳統名校比較守舊的競爭精英制,如佐敦有名的女小學。

EK一些有心有力的家長,多選直私學校,其子女都成材,可喜可賀。但香港得幾十間直資或私立小學,香港的主體教育仍然以官津為主,仍是以傳統教學為主。花費大量公帑打造的官津體系,提供甚麼教育比香港人呢?

作者: shadeslayer    時間: 22-7-6 10:11

Yanamami 發表於 22-7-6 09:22
香港除左教育外,其他好多層面都乏善足陳,爾咁大個人仲未明?鬧同控訴,都要上邊話事人聽先得㗎?上邊有咩 ...

仲未明乜?呢處EK,梗係講教育有關嘅嘢。唔通講政制發展咩。

自求多福當然是對,但不只是家長,為什麼學校不能夠自求多福,只希望教育局比一個完美嘅教育制度減低競爭同壓力?能不能夠以一個學生利益出發點來辦學?

作者: Yanamami    時間: 22-7-6 10:38

shadeslayer 發表於 22-7-6 10:11
仲未明乜?呢處EK,梗係講教育有關嘅嘢。唔通講政制發展咩。

自求多福當然是對,但不只是家長,為什麼學 ...

學樓上話齋,而家香港有津校私校直資國際名式其式,我女學校一年三考,長假前考,功課八成校內完成(有功課堂吖),少默書,咁係有呢啲學校。要全港清一色咁有啲難。要香港變芬蘭更唔洗諗。正苦唔會投放大量資源係教育。我地搞教育果個唔係教育出身,搞醫療果個衹係姑娘咋。你期望太高啦。點個名有邊個做野係make sense㗎?

唔係要係EK講政制發展,而係見微知著,係邊方面離唔會先以市民(學生)利益為依歸。

作者: ok_ko    時間: 22-7-6 11:43

ABC-DAD 發表於 22-7-6 01:16

我看過家庭環境很困難 ...

本來想繼續做CDROM。不過,對你這發言有點興趣,多口插句嘴。

公共教育資源是有限的,其實普遍都知,但在BK的大都避而不談,一般都是著眼批評。當然無批評就無進步。不過我一直看到的又只是批評,實際又比唔出什麽好建議。

照常理,私立會比津校有優勢;讀國際學校接觸不同文化的機會比本地學校高;讀IB課程一般而言會比讀DSE課程較早適應自主學習。咁家長們其實可以都去私立,國際或 IB課程的學校,所有問題就解決了,爲什麽要批評政府呢?政府資源有限,但同時一般家長的資源也一樣有限。無可奈何只能靠政府,讀津校啦。

當然,政府在公共教育方面有很多地方是應該被批評的。比方説把通識放入DSE原意是好的,可以增廣學生對社會和世界的視野並其批判能力。但眼高手低,設計課程的卻規範了學生對問題的思考方式,應有的批判能力卻扭曲成爲答題技巧。而這技巧除了能在通識科上可用外,一無是處!最後反而成爲政治鬥爭的工具,不留也罷。其實增加一些科目或微調一些教法,從而補充/改善本地教育的不足這方向完全正確。政府不應因爲通識的失敗而停步。應留則留,應改該改。現在留下的就唔湯唔水了。另外在梁錦松掌政年代,鼓勵津校變成私立或直資,把清貧學生往上流的機會大大降低。省下來的資源,又沒有好好利用把私津校的差距拉近,做成二次不公。

但香港的公共教育是否真的很差?我卻不完全這樣認爲。我們這輩人讀書,預科前,我未試過少於40人一班。現在只有一個公開試,當時我們要面對兩個。中4時,我們不是文就是理,現在就點都得。但這點都得的背後,學校需要付出多少資源?我們當時得2所大學,卻沒有太多聲音批評香港的公共教育,到了現在有8間,公共教育就反而退步了?我們這上一代,都是這樣走過來的。現在的我,一樣有競爭力。

大學未畢業前,我們同學之間談的是將來的抱負。到了我有能力interview新人後,我仍然看到初生之犢眼中的火焰。但這情況慢慢改變了。這團火在香港變得暗淡。後來在大陸招人時,我卻看到這火焰在他們的新生代中燃燒起來。這難怪近年大陸的發展比香港的要好。這情況的出現是香港的教育比大陸整體的差嗎?絕不可能!這樣,問題出在哪裏?香港的小孩不知何時形成了一種依賴的心態;靠父母,靠政府,未畢業就話要申請公屋。

其實,有時我會稔把香港推向深淵的是我們的教育制度,還是我們教會了年輕人把什麽問題都推向政府的態度。

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-6 11:46

撇除一啲負面情緒,對香港教育有期許的建議是有很多家長支持的。

百年樹人,香港公共教育發展一直有受殖民地色彩影響,改進一直在進行中,有質素嘅教育論壇嘅作用,可以幫欠決經驗嘅家長吸收營養,但亦會受負面情緒影響去人云亦云。

剪腳甲有把指甲鉗就得,教育要進步,人嘅元素唔可以靠把口,一揮而就。

支援香港家長教育嘅媒體工作,特別在育兒幼教方,極須投入資源,擧陳sir嘅Norway朋友嘅例,自有其理,萬丈高樓平地起!要由起步就預備家校合作,會容易水到渠成。
作者: ABC-DAD    時間: 22-7-6 11:55

借Annie小小位,放一個視頻的link有不同國家的教育簡介

我自己覺得可以開闊下眼界education system

謝謝

作者: shadeslayer    時間: 22-7-6 11:57

Yanamami 發表於 22-7-6 10:38
學樓上話齋,而家香港有津校私校直資國際名式其式,我女學校一年三考,長假前考,功課八成校內完成(有功課 ...

我之前嘅重點係話唔好等教育局,學校自己辦學都可以做到好多嘢,攞個心出嚟辦學,也可以自求多福。官津學校唔代表自己唔可以減少不必要競爭同埋壓力,唔代表唔可以以孩子為中心。

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-6 12:11

ok_ko 發表於 22-7-6 11:43
本來想繼續做CDROM。不過,對你這發言有點興趣,多口插句嘴。
公共教育資源是有限的,其實普遍都知,但在B ...
你看得得到位。
眼中的火,好好的形象化。

你指出走錯方向的時刻我亦有共鳴。非專業領導專業真係易出事。

通識或者講哲學教育,在高中開始無問題,可以提升思維同視野,問題在很有限、很有限、很有限的適應時間,硬要加進大學入學門檻,不過都過去左。

未來唔好因咽廢食,方向對,方法可以修正嘛。

重視學校外的學習經歷,係正確的方向,教育大學應該爭取資源去研究推動,為香港教育開新路。

家長資源浪費在某類[欠質素]嘅「特2功能」機構,實在太可惜。

作者: 天外之人    時間: 22-7-6 12:13

shadeslayer 發表於 22-7-6 11:57

我之前嘅重點係話唔好等教育局,學校自己辦學都可以做到 ...
官津學校好難做到,直資或私立就或者可以,但要做到無競爭都好難,睇好多家長都以DSE多少壯元成績及多少學生升讀大學去選校就知,真係為孩子好,雙方面都要有所改變先可以.
作者: ABC-DAD    時間: 22-7-6 12:22

學習面對競爭,尋找解決問題嘅能力,不就是教育嘅本意嘅一個重要元素之一嗎?

高水平良性競爭,能參與就有得著。

運動員應該容易明白
作者: Yanamami    時間: 22-7-6 12:23

shadeslayer 發表於 22-7-6 11:57

我之前嘅重點係話唔好等教育局,學校自己辦學都可以做到 ...

我諗問題唔係一條路望咁簡單。感覺有好多層面會複雜,唔係你話齋間間津校變左少測考功課就能達到目的。

直資私校家長資源足,有足夠能力係學校以外地方俾子女係各方面有唔同exposure同語境,相對對學校“依賴”少,其他家長或要揾食好,唔識自己“栽培”也罷,對學校依賴重。有見過一帖,有剛升中家長話學校各科每週默書(升中後多左好多科用英文教吖),甚辛苦。我問女辛苦嗎?佢話睇多次就識了(唔係神童,係幼、小時個底打好了)。咁,如果帖中學校唔靠多默書去“谷”學生,佢地會好似私校學生咁易掌握嗎?都係果個老問題,直資私校自己揀學生,津校學生五湖四海,質素不一,要因材施教都需要好多資源,無就唯有生產線式。好了,有名氣津校自然想keep住名氣,無名氣的,自然想追上,點會以學生愉快學生為本吖?

作者: 天外之人    時間: 22-7-6 12:35

公共教育資源是有限的,其實普遍都知,但在B ...

所以我係十分支持分開,DSE就統一DSE,想讀IB或國際嗰啲就比錢去讀,仲有一點感覺香港政府對教師呢個職業唔係咁睇重,所以亦都做就好多老師感覺唔係好PRO. 提及點解新生代那團火國內學生比香港學生燃燒得強,起碼覺得國內教育制度比較統一,唔會太多分門別類,唔似香港一樣既中一書本,呢間學校呢本,另一間學校就另一本.更何況真係有心讀書,一樣都可以讀到好成績,有什麼好怕多人競爭,我孩子一個國內好友今年高考都一樣可以考到六百多分. 香港教育制度從幼稚園開始就已經畸形,亦都由此開始分化高低級別,亦導致家長偏向某一方,間接又以為入到好學校就疏於家庭教育.

作者: cow    時間: 22-7-6 13:15

政府不應因爲通識的失敗而停步。
通識課程的宗旨
- 加深學生對他們自身、社會、國家和世界的理解;
- 幫助學生透過處理不同情境中(例如文化、社會、經濟、政治)經常出現的當代議題,建立多角度思考;
- 幫助學生成為獨立思考者,使他們能夠建構知識,面對個人和社會環境的不斷轉變;
- 幫助學生發展與終身學習有關的能力,包括批判性思考能力、創造力、解決問題能力、溝通能力和運用資訊科技能力;
- 幫助學生欣賞和尊重多元社會中文化和觀點的多樣性,並學習處理相互衝突的價值觀;以及
- 幫助學生建立個人的價值觀,並且加以反思,使他們能夠作出抉擇和判斷,最終成為對社會、國家和世界有識見和負責任的公民。

通識科真的失敗了嗎?

作者: ok_ko    時間: 22-7-6 13:55

cow 發表於 22-7-6 13:15
通識課程的宗旨
- 加深學生對他們自身、社會、國家和世界的理解;
- 幫助學生透過處理不同情境中(例如文化 ...

你列出的通識課程宗旨十分理想。因此我亦希望政府不要因通識科停辦而停止優化課程。

至於我個人對通識科的見解,已經在前一個post中説明了。我就不再重複了。

希望其他網友對你的疑問多作討論。或者你也可以清楚説明你的觀點。

作者: shadeslayer    時間: 22-7-6 14:25

天外之人 發表於 22-7-6 12:13
官津學校好難做到,直資或私立就或者可以,但要做到無競爭都好難,睇好多家長都以DSE多少壯元成績及多少學生升 ...

例子,以前官津選擇唔加操 TSA 便可以減學童壓力了。我明白,如果一間學校唔加操,其他學校加操,便好蝕抵。但教育界,教學團體,如所有官校,所有天主教學校宣報唔加操,力量會很大。

你講的社會風氣如是,真有點雞同雞蛋的問題。但我始終認為學校要有帶頭作用。

作者: bbc2018    時間: 22-7-6 14:26

shadeslayer 發表於 22-7-6 09:53
有趣,如本地學校教歴史以分析角度出發較重,可配合DSE歷史科的評分標準嗎?

的確教育界有不同嘗試。以前 ...

其實官津傳統名校和地區名校已經有唔少分別
最緊要識得選擇適合自己的學校

作者: shadeslayer    時間: 22-7-6 14:39

Yanamami 發表於 22-7-6 12:23
我諗問題唔係一條路望咁簡單。感覺有好多層面會複雜,唔係你話齋間間津校變左少測考功課就能達到目的。

...

我常說,適當時候做適當的事,高中要公開試,教學重點比較學術性無可厚非,承受壓力是必要的。但幼稚園小學?唔好同我講谷幼稚園因為上小學,谷小學因為要上中學。

要睇吓辦學團體辦教育,究竟係為咗追排名為最高原則,定提供良好教育。那些為排名爭 banding,明知對孩子有害的事也做,我鄙視佢地。

作者: Yanamami    時間: 22-7-6 15:44

shadeslayer 發表於 22-7-6 14:25
例子,以前官津選擇唔加操 TSA 便可以減學童壓力了。我明白,如果一間學校唔加操,其他學校加操,便好蝕抵 ...
我兩個女讀私小,一個直資一個律中,小學中學都無操TSA啫。唔覺佢地學校唔加操好蝕底。
作者: 天外之人    時間: 22-7-6 16:07

回覆 cow 的帖子

稔淺啲,其實好多根本問題都係由開始做成,通識科停又好優化又好,對真係有心學習學生其實係冇咩問題
作者: 天外之人    時間: 22-7-6 16:18

回覆 shadeslayer 的帖子

其實我都問過小朋友TSA對佢有咩壓力,一句講都係咁考冇咩特別. 在我立場這TSA其實真係可有可無. 但亦都係不公平之一,講就話全港性系統評估,但由幼稚園到小學都已經分化咗好多,講咩公平性, 呢啲亦都係我所講教育制度之一
作者: cow    時間: 22-7-6 16:33

天外之人 發表於 22-7-6 16:18

講就話全港性系統評估

全港"性系統評估", 單單個名已反映香港教育官員的水平

作者: shadeslayer    時間: 22-7-6 16:38

Yanamami 發表於 22-7-6 15:44
我兩個女讀私小,一個直資一個律中,小學中學都無操TSA啫。唔覺佢地學校唔加操好蝕底。 ...

唔係你作為家長覺唔覺得需要加操,蝕唔蝕底,係啲官津學校覺唔覺得有需要加操,蝕唔蝕底。

TSA 討論時冇聽過啲學校點樣解釋佢哋要加操?

作者: ANChan59    時間: 22-7-6 17:34

shadeslayer 發表於 22-7-6 09:53

的確教育界有不同嘗試。以前 ...

忙碌完又再蒲頭。

我自己替兒子選擇嘅幼稚園及小學都係津貼嘅,特別選擇冇乜功課及測驗考試,同時去瞭解校長的教育理念及經驗。幼稚園係陸趙均鴻校監及小學係梁麗麗校長。當時在港島東區都發現有幾間好嘅小學,不止一間,帶兒子每間都行下,參觀下,佢選擇咗,就係果間。中學男直資也是他自己選擇,我們是想選另一間港島男女直資。

我以前跟你都辯論過TSA,我冇你咁大反應係因為學校根本冇理,到考之前做3、5份卷,而校長會在畢業典禮最后同小六學生講,你們的隔代調整分數係師兄師姐為你們用心考的成果,你們盡力去考,不是為學校爭光,係為學弟學妹而已。兒子們係盡力去考,為同學的弟妹盡力而已。

幾聰明,XX局唔係用應屆學生TSA成績,咁就話係唔俾壓力學生,只係今年系統性評估,又係語言偽術。不過你用心考又好,亂咁考又好,不過,你的成績直接隔年影響你的學弟學妹的全港性排名,簡直係天才、傑作。

當年兒子有問這個問題,點解我嘅成績受師兄師姐影響,考得好就話啫,考得差,咪好冤枉。他支持公開試,有能者居之,心甘命抵!

作者: shadeslayer    時間: 22-7-6 18:54

天外之人 發表於 22-7-6 16:18

其實我都問過小朋友TSA對佢有咩壓力,一句講都係咁考冇咩特別. 在我立場這TSA其實 ...

TSA 吊詭之處,教育局不停話TSA唔會計分,不影響升學,不記名,不殺校,但係好多學校不停加操。

係學校有壓力,加操學生

作者: shadeslayer    時間: 22-7-6 19:12

ANChan59 發表於 22-7-6 17:34
忙碌完又再蒲頭。

我自己替兒子選擇嘅幼稚園及小學都係津貼嘅,特別選擇冇乜功課及測驗考試,同時去瞭解 ...

我比較大反應,係學校明知TSA 加操對學生有害,依然加,原因係教育局設定TSA考試,當然要準備。教育局和學校的爭議,結果要加操學生,要學生埋單,是我看不起一些學校的原因。

調節 banding 影響學弟妹的,好像是 pre S1 考試,不是TSA.  TSA 用來評估學校教學水平,正是學校怕的原因。但教育局要監察學校教學。

你以為學校係天天評估學生的地方,必信任評估之功效,事實卻不然,如果你要用TSA 評估佢,學校便勢必反抗,或加操學生,由學生埋單,呢啲係我痛恨這類學校的其中一些原因。

作者: shadeslayer    時間: 22-7-6 19:33

ANChan59 發表於 22-7-6 17:34
忙碌完又再蒲頭。

我自己替兒子選擇嘅幼稚園及小學都係津貼嘅,特別選擇冇乜功課及測驗考試,同時去瞭解 ...

即係支持升中試?

點解唔把全港大部分學校變成一條龍?

作者: ANChan59    時間: 22-7-6 19:37

shadeslayer 發表於 22-7-6 19:12
我比較大反應,係學校明知TSA 加操對學生有害,依然加,原因係教育局設定TSA考試,當然要準備。教育局和學 ...

Sorry 我搞錯咗 PreS1 ,這個荒謬!

作者: ANChan59    時間: 22-7-6 19:59

shadeslayer 發表於 22-7-6 19:33
即係支持升中試?

點解唔把全港大部分學校變成一條龍?

我支持公平的公開考試,精英制我都覺得ok,只要有足夠alternative route及第二次機會。

一條龍就解決晒所有問題?台灣、日本不是全部一條龍,但係就近入學,名校區樓價高企,你之前所講咪都係操操操。

作者: shadeslayer    時間: 22-7-6 20:44

ANChan59 發表於 22-7-6 19:59
我支持公平的公開考試,精英制我都覺得ok,只要有足夠alternative route及第二次機會。

一條龍就解決晒所 ...

當然不能一招了。一條龍少啲測驗考試和沒有升小升中問題,升中試pre S1 的問題也沒有了,總有點幫助吧?

作者: ANChan59    時間: 22-7-6 21:20

shadeslayer 發表於 22-7-6 20:44

當然不能一招了。一條龍少啲測驗考試和沒有升小升中問題 ...

我甩身啦,阿仔未必會結婚,就算結婚生子,這個是他的問題,不是我的問題。

我估佢會俾我對子女有更多自由度及空間。

作者: shadeslayer    時間: 22-7-7 08:49

我唔支持重推升中試,因為小學升中孩子太小,不且承受考公開考試壓力,有違我適當的事適當時間做的原則。

作者: 天外之人    時間: 22-7-7 09:43

shadeslayer 發表於 22-7-6 18:54
TSA 吊詭之處,教育局不停話TSA唔會計分,不影響升學,不記名,不殺校,但係好多學校不停加操。

係學校有 ...
現今科技咁發達,唔計分?不記名?不殺校?揾鬼信? 更何況聽到及見到"殺校"呢個字,咁就睇出呢個政府對教育有幾咁熱誠?
作者: cow    時間: 22-7-7 09:43

shadeslayer 發表於 22-7-6 20:44

當然不能一招了。一條龍少啲測驗考試和沒有升小升中問題 ...
「一條龍」內的中學和小學擁有相同的教育理想和辦學理念,他們 可以攜手為整個中、小學的基礎教育作出全盤策劃,為學生提供富連貫性和全面的學習經歷。這樣不但可以加強學校對學生的認識和照顧,還可以減少學生升讀中學的適應困難及減低學生升學的壓力。 (edb.edu.hk)
作者: ANChan59    時間: 22-7-7 09:48

cow 發表於 22-7-7 09:43
「一條龍」內的中學和小學擁有相同的教育理想和辦學理念,他們 可以攜手為整個中、小學的基礎教育作出全盤 ...

如果一條龍講到咁好,EDB應該大大力去推,而不是得把口。

只要政策及資源傾斜,實有很多學校會嘗試。

作者: ANChan59    時間: 22-7-7 09:49

shadeslayer 發表於 22-7-7 08:49
我唔支持重推升中試,因為小學升中孩子太小,不且承受考公開考試壓力,有違我適當的事適當時間做的原則。
...

冇所謂,大家講出大家的觀點而已。

作者: 天外之人    時間: 22-7-7 09:52

我都係支持公平公開考試,但要先攪好所有小學中學都統一,咁先可以做到真正既公平. 精英制反而唔需要,呢個制度衹會洐生出人與人之間關係更疏離,更何況呢種制度從而令一些唔夠自覺性小朋友更失去信心.小朋友應該係什麼人都一起接觸交流先可以更進一步發展.
作者: akys    時間: 22-7-7 11:56

shadeslayer 發表於 22-7-6 16:38

唔係你作為家長覺唔覺得需要加操,蝕唔蝕底,係啲官津學 ...

個分歧重點係你有『幼吾幼以及人之幼』之心,屬於大愛一類。對於其他人,自己或圈子內都冇操練TSA或被校長教師老點這個問題,所以沒有太大感覺。

作者: shadeslayer    時間: 22-7-7 13:03

天外之人 發表於 22-7-7 09:43
現今科技咁發達,唔計分?不記名?不殺校?揾鬼信? 更何況聽到及見到"殺校"呢個字,咁就睇出呢個政府對教育有幾 ...

明,即係有部分人打死唔信疫苗一樣。

咁你有冇建議教育局如何監察學校教學?

作者: shadeslayer    時間: 22-7-7 13:05

cow 發表於 22-7-7 09:43
「一條龍」內的中學和小學擁有相同的教育理想和辦學理念,他們 可以攜手為整個中、小學的基礎教育作出全盤 ...

Cow 兄你的意見呢?

作者: shadeslayer    時間: 22-7-7 13:09

akys 發表於 22-7-7 11:56
個分歧重點係你有『幼吾幼以及人之幼』之心,屬於大愛一類。對於其他人,自己或圈子內都冇操練TSA或被校長 ...

唔影響我也好,有啲野我睇唔過眼。

作者: cow    時間: 22-7-7 15:27

shadeslayer 發表於 22-7-7 13:05
Cow 兄你的意見呢?
小五六程分試增加好多家長同學生煩惱,「一條龍」可以減少家庭摩擦。我鐘意「一條龍」, 同意「一條龍」的理念。

真道校長當年都講過edb類似說話, 佢話非「一條龍」中一浪費好多時間讓小六生適應.

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-7 18:16

個貼嘅標題一開就係「創意」

咁我無乜,唯有二次創下啦:

「惱吾惱以及人之惱,拗唔拗以及人之拗」

感覺每到考試放榜就好似EK 嘅氣象報告咁出現。

講完即走,等睇英國「波」退場
作者: shadeslayer    時間: 22-7-7 18:32

cow 發表於 22-7-7 15:27
小五六程分試增加好多家長同學生煩惱,「一條龍」可以減少家庭摩擦。我鐘意「一條龍」, 同意「一條龍」的理 ...

對,轉一條龍做就一個很大的空間比學校,當然,有空間學校未必會用到,或唔想用。

小學名氣唔想比中學成績影響。中學唔想收低水平小學生。

作者: stillgood20    時間: 22-7-7 19:08

ABC-DAD 發表於 22-7-7 18:16
個貼嘅標題一開就係「創意」

咁我無乜,唯有二次創下啦:
我比兩個讚你,兩個「創意」.
作者: ABC-DAD    時間: 22-7-7 20:35

stillgood20 發表於 22-7-7 19:08
我比兩個讚你,兩個「創意」.
謝謝你
ABCNews

作者: stillgood20    時間: 22-7-8 08:17

ABC-DAD 發表於 22-7-7 20:35
謝謝你
ABCNews
意外,也不意外.
作者: stillgood20    時間: 22-7-8 12:00

ABC-DAD 發表於 22-7-7 20:35
謝謝你
ABCNews

早上,還想提一個問題:
Who,s next?退場.

真的意外,前日本首相安倍被槍擊.

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-8 12:39

stillgood20 發表於 22-7-8 12:00
早上,還想提一個問題:
Who,s next?退場.
前首相
作者: stillgood20    時間: 22-7-8 13:13

ABC-DAD 發表於 22-7-8 12:39
前首相
冰封三丈,非一日之寒.
如果, 看透了.
就是"世情".

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-8 13:55

stillgood20 發表於 22-7-8 13:13
冰封三丈,非一日之寒.
如果, 看透了.
就是"世情".

今日係金日成紀念日。
作者: ABC-DAD    時間: 22-7-8 17:25

不在了
作者: stillgood20    時間: 22-7-9 12:04

shadeslayer 發表於 22-7-7 13:09
唔影響我也好,有啲野我睇唔過眼。

其實,TSA, DSE,精英班, 補習雞精班,Asso degree.我跟囝都體會过了.

其中,還有欺凌,不公平對待,

唔夠運,唔夠叻,比下去…

百味紛陳.

現在, 大致已完成了.
作為參與者, 大致負面的都忘記了.
記得的,是如何渡過.

希望未來了.

戰場在未來,而且,還有不少學習在等著.

過去困難, 卻有點感恩.
一一都路過了.

作者: shadeslayer    時間: 22-7-9 18:43

stillgood20 發表於 22-7-9 12:04
其實,TSA, DSE,精英班, 補習雞精班,Asso degree.我跟囝都體會过了.

孩子考第一或考第尾也有他們的困難。大部分父母也差不多。

加油

作者: ANChan59    時間: 22-7-10 13:09

stillgood20 發表於 22-7-9 12:04

對,一一路過了!

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-11 22:05

啲yen 同Euro 都無運行。

作者: ABC-DAD    時間: 22-7-11 22:11

好想再去探下袋鼠
作者: ABC-DAD    時間: 22-7-15 12:31

請看完這個看貼題不貼題?

不貼題也可以kill time

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5