教育王國

標題: 澳洲會揀八大定一d話容易在當地搵工既大學 [打印本頁]

作者: ericter    時間: 22-6-25 22:12     標題: 澳洲會揀八大定一d話容易在當地搵工既大學

其實係咪真係容易在當地搵工

作者: WingKanMa    時間: 22-6-26 07:53

ericter 發表於 22-6-25 22:12

我諗要睇吓你讀什麼科目,lT和醫護類應該找到工作機會高。其實參考返當地找工網站都有好多工作,如SEEK, 可以上去睇睇

作者: WingKanMa    時間: 22-6-26 07:57

我會選8大,除咗學貴高啲,認受性一定高D

作者: ricetaster    時間: 22-6-26 17:03

WingKanMa 發表於 22-6-26 07:57

因為澳洲仲頒有general degree (non Hon degree), 將來如果去英國讀Master, 一般要求Hon Degree holder報讀, 但好多英國大學報讀章程指明, 澳洲8大general degree 可接受報讀postgraduate.

作者: 沙律    時間: 22-6-26 18:58

ricetaster 發表於 22-6-26 17:03
因為澳洲仲頒有general degree (non Hon degree), 將來如果去英國讀Master, 一般要求Hon Degree holder報 ...

請問一下,non hon degree同 honour degree有咩唔同? (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: ElaiUKStudy    時間: 22-6-26 19:04

沙律 發表於 22-6-26 18:58
請問一下,non hon degree同 honour degree有咩唔同? (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

澳洲讀Honour degree要4年,一般degree 讀3年。大致上Honour degree 要做research project.

作者: 沙律    時間: 22-6-26 19:14

ElaiUKStudy 發表於 22-6-26 19:04
澳洲讀Honour degree要4年,一般degree 讀3年。大致上Honour degree 要做research project.
...

謝謝你(emoji)(emoji)
如果唔讀Hon Degree對工作有沒有很大的影響?

作者: ElaiUKStudy    時間: 22-6-26 19:16

沙律 發表於 22-6-26 19:14
謝謝你(emoji)(emoji)
如果唔讀Hon Degree對工作有沒有很大的影響?

冇影響,大部分澳洲人都讀non honour degree.

作者: 沙律    時間: 22-6-26 22:47

ElaiUKStudy 發表於 22-6-26 19:16
冇影響,大部分澳洲人都讀non honour degree.

謝謝解答

作者: ANChan59    時間: 22-6-26 23:09

ElaiUKStudy 發表於 22-6-26 19:04
...

我當年在英國Hon degree 係三年,如果成績唔好,最後可以係 Non-Hon degree,重低過Third Class Hon degree。

當時全級只有一個人欏咗,重要係 Aberdeen 。

作者: ericter    時間: 22-6-27 00:14

ElaiUKStudy 發表於 22-6-26 19:16

完全唔覺得hon degree 有咩特別,見工亦不會因為咁比高d分

作者: Ozguy    時間: 22-7-1 22:57

ericter 發表於 22-6-27 00:14
完全唔覺得hon degree 有咩特別,見工亦不會因為咁比高d分

同意,看什麼大學及強的科目,舉例: Bachelor of Pharmacy Monash Uni rank 高過很多英國Uni,點解呢?

作者: Yanamami    時間: 22-7-1 23:56

香港學生,最好邊讀邊做part time, 融入當地,有local experience, 否則齋讀書,畢業先開始揾工,難。
作者: Ozguy    時間: 22-7-2 00:07

Yanamami 發表於 22-7-1 23:56
香港學生,最好邊讀邊做part time, 融入當地,有local experience, 否則齋讀書,畢業先開始揾工,難。 ...

同意

作者: 王家爸爸    時間: 22-7-2 10:34

其實八大就係相對容易在當地搵工既大學。
作者: 王家爸爸    時間: 22-7-2 10:41

WingKanMa 發表於 22-6-26 07:57
對,除咗學費同埋入唔入到,如果想在當地搵工,又對醫科或者IT(或者其他當地需要既工種)有興趣,八大既呢啲科目一定係比較好既選擇。
作者: ElaiUKStudy    時間: 22-7-2 19:11

大家點比較university of Sydney 及 University of NSW,如果係讀computer science或者data science.

我見ranking係USydney比較高,收生要求也較高,UNSW 就又搞foundation,但有科BSc in Data Science一些較新的課程。

作者: ricetaster    時間: 22-7-2 20:09

ElaiUKStudy 發表於 22-7-2 19:11
大家點比較university of Sydney 及 University of NSW,如果係讀computer science或者data science.

我見 ...

Sydney U 一樣有Foundation Program, Taylors College, 如果澳洲當地人就IT 或Engineering 方面, 兩間U 會搵 UNSW 多啲, 是先揀有關科目排名!

作者: AndrewHo_FB    時間: 22-7-3 13:13

我有個親戚的女兒是個 ABC, 在 SYD U 讀 marketing.

在畢業搵工,找了一間不太大的 marketing firm. 公司 short list 某幾個申請者, 最後在酒吧面試。過程中全不談學業,只看溝通能力及英文好不好。

去酒吧是澳洲人的文化.
作者: ericter    時間: 22-7-4 09:19

AndrewHo_FB 發表於 22-7-3 13:13
我有個親戚的女兒是個 ABC, 在 SYD U 讀 marketing.

咁你親戚女見唔見得成啊?

作者: AndrewHo_FB    時間: 22-7-4 10:42

回覆 ericter 的帖子

她是 ABC, 英文能力非凡,又習慣了澳洲的文化, 所以成功了。

雪梨大學又好,新南威爾斯大學又好,他們或許只能幫助申請者得到一個面試的機會,但能否成功,也要看自己的能力。但其實每年在悉尼,都有大量的悉尼或 NSW 畢業生,又有其他Macquaire, UTS 等等,所以不太覺有什麼特別優勢。只要英文說得不好,或有些少瑕疵,那麼連最基本銷售的工作也可能得不到,不論在大學拿了多少個A.

那裡很多人都喝啤酒,亦是當地文化。香港人大都是乖乖的,飲酒是禁忌,那麼找工作可能比較蝕底。

作者: Yanamami    時間: 22-7-4 18:59

AndrewHo_FB 發表於 22-7-4 10:42
回覆 ericter 的帖子

她是 ABC, 英文能力非凡,又習慣了澳洲的文化, 所以成功了。

同意。
我女係香港長大,SydU畢業,佢同Macquaire U畢業的男友都揾到工。英文能力,融入當地文化,local experience真係缺一不可。

作者: Activehealth    時間: 22-7-5 10:13

啱啱喺澳洲返嚟第二日,澳洲開返關後其實好缺人,搵工真係唔難。

唔介意做餐飲零售行業,大把工招人,大多唔駛經驗。

其實畢業最易搵工唔係讀八大,係讀TAFE水電裝修,畢業考到牌一定包搵到工。親人最近搵人裝修屋企,十個有十個tradesman(唐人老外亞裔)都話唔得閒無人手,嚟睇吓報價都唔願。

呢啲tradies藍領喺澳洲搵錢同專業白領差唔多,但好多時唔駛報足稅,收入高過一般白領。

作者: Littlepa    時間: 22-7-6 13:37

回覆 Yanamami 的帖子

Hello,
請問女兒讀什麼科?之前 在港有否讀M1 / M2?

Thx.

作者: Yanamami    時間: 22-7-6 15:45

Littlepa 發表於 22-7-6 13:37

Hello,
阿女文科人,History, Geog, BAFS. 無M1M2
作者: Yanamami    時間: 22-7-6 15:46

Activehealth 發表於 22-7-5 10:13
啱啱喺澳洲返嚟第二日,澳洲開返關後其實好缺人,搵工真係唔難。

唔介意做餐飲零售行業,大把工招人,大 ...
同意,呢類工種好好揾,其實唔止澳洲,英國都係。
作者: Ozguy    時間: 22-7-23 09:14

ricetaster 發表於 22-6-26 17:03
因為澳洲仲頒有general degree (non Hon degree), 將來如果去英國讀Master, 一般要求Hon Degree holder報 ...

係呀

作者: Cecilia66    時間: 22-7-23 22:17

Yanamami 發表於 22-7-6 15:46
同意,呢類工種好好揾,其實唔止澳洲,英國都係。

還有美國,我舅父都係做呢類工種,做到無停手,收入高。

作者: Littlepa    時間: 22-7-29 16:17

Hello Yanamami,
Exactly same as my daughter.  She will be in F.4 in this Sept.  Which subject she studied in University?

Thx for sharing.

作者: Yanamami    時間: 22-7-29 16:25

Littlepa 發表於 22-7-29 16:17

Hello Yanamami,
International and Global Studies
作者: harp-harp    時間: 23-3-19 19:00

Yanamami 發表於 22-7-4 18:59
同意。
我女係香港長大,SydU畢業,佢同Macquaire U畢業的男友都揾到工。英文能力,融入當地文化,local e ...

Deleted

作者: Yanamami    時間: 23-3-19 19:41

harp-harp 發表於 23-3-19 19:00
想知Local experience 係指邊方面?而家畢業生多數點揾工?經大學定自己上網揾?有咩揾工website?我想了 ...

好多高中生已揾下一般麥記或food court, cafe或超市既part time做。咩website我無詳細問我女,大女大學時自己搞掂我無多問。做過超市賣素食試食工,升學顧問公司,最後一份係稅局,要兼顧學業係辛苦的,但因為有做開part time, 到佢畢業前見到份full time係有幫助的。而家到細女,佢就係中學校內介紹既part time, 去教特別需要兒童游水(當然要pass考試同上實習堂)。唔好等畢業先揾工,人地大學未畢業都要secure 份full time,一畢業就開工.
作者: MicWong777    時間: 23-3-19 22:07

Yanamami 發表於 23-3-19 19:41
好多高中生已揾下一般麥記或food court, cafe或超市既part time做。咩website我無詳細問我女,大女大學時 ...

你細女又去澳洲讀大學?
悉尼大學,學費同生活費有點貴。

作者: Yanamami    時間: 23-3-19 22:22

MicWong777 發表於 23-3-19 22:07

你細女又去澳洲讀大學?
Sydney生活費真係貴,不過佢地交local fees,所以學費同香港差不多。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5