教育王國

標題: 求教:上機前PCR中左點算 [打印本頁]

作者: nicolemummy    時間: 22-6-8 07:46     標題: 求教:上機前PCR中左點算

上機前PCR中左點算。CX話無得轉機票。用甚麼途徑飛返黎。

作者: Azzurro    時間: 22-6-8 13:40

去香港的話只能等到陰性了

我朋友之前都係陽性,冇得出發
其他陰性就出發了
作者: foxli    時間: 22-6-8 13:59

nicolemummy 發表於 22-6-8 07:46
冇得搞,唯有日日快測,到自己陰性再安排。
作者: Kmee@@    時間: 22-6-8 14:18

好好休息,14日後再做PCR看看轉陰否,再改機票酒店

作者: summerhotel1    時間: 22-6-8 15:03

唔想等但係古惑嘅話可以飛去菲律賓或者尼泊爾再返香港,  但係當然唔建議咁做啦。

作者: hellomanman1981    時間: 22-6-8 20:24

無得轉機票即係要當no show買過另一張機票?

作者: nicolemummy    時間: 22-6-8 20:45

hellomanman1981 發表於 22-6-8 20:24

轉到9月,咁轉黎都無用

作者: foxli    時間: 22-6-8 20:53

hellomanman1981 發表於 22-6-8 20:24
做即日三個鐘PCR陽性冇得改真係唔出奇。
作者: Poyau    時間: 22-6-8 21:07

當平時咁改機票可以嗎?

作者: nicolemummy    時間: 22-6-8 21:08

Poyau 發表於 22-6-8 21:07
當平時咁改機票可以嗎?

唔知呀,我諗平時好少改(我幫人問)。

作者: nicolemummy    時間: 22-6-8 21:08

foxli 發表於 22-6-8 20:53

都係。但CX話今年可以免改票手續費。只係佢地無同價(學生)機位

作者: Poyau    時間: 22-6-8 21:09

foxli 發表於 22-6-8 20:53

之前有人即日驗 報告趕唔到
CX 肯改遲1日上機

作者: nicolemummy    時間: 22-6-8 21:11

Poyau 發表於 22-6-8 21:09
之前有人即日驗 報告趕唔到
CX 肯改遲1日上機

CX話可改,但要改到9月才有位

作者: foxli    時間: 22-6-8 21:15

nicolemummy 發表於 22-6-8 21:11
咁有得hold都冇損失,好番買過第二張,不過最近隔離酒店又難book咗,如果冇得轉都好煩。
作者: nicolemummy    時間: 22-6-8 21:22

foxli 發表於 22-6-8 21:15
咁有得hold都冇損失,好番買過第二張,不過最近隔離酒店又難book咗,如果冇得轉都好煩。 ...

我都等緊第八輪,要book八月

作者: nicolemummy    時間: 22-6-8 21:24     標題: 回覆樓主:

請問book邊間好?

作者: Poyau    時間: 22-6-8 21:24

nicolemummy 發表於 22-6-8 21:11

CX 返港機多人 但未去到爆滿
有無試過叫機場地勤幫手改?

作者: nicolemummy    時間: 22-6-8 21:24     標題: 回覆樓主:

我問下當事人,謝謝

作者: foxli    時間: 22-6-8 21:30

nicolemummy 發表於 22-6-8 21:24
請問book邊間好?
Book到four points真係冇得輸,竪好,呢間我未買過外賣。
作者: nicolemummy    時間: 22-6-8 21:37

foxli 發表於 22-6-8 21:30
Book到four points真係冇得輸,竪好,呢間我未買過外賣。

謝謝推介

作者: nicolemummy    時間: 22-6-8 21:38     標題: 回覆樓主:

謝謝各位

作者: hellomanman1981    時間: 22-6-9 00:01

nicolemummy 發表於 22-6-8 21:38
謝謝各位

想問下樓主係咪都係買過另一張機票飛返嚟?

作者: mother904    時間: 22-6-9 12:58

中左招後可能好長一段時間驗PCR都係陽性,入境處話如果有醫生文件證明是康復者,可以用快測代替。即係好番要去睇醫生?英國好少睇醫生,可以點做?
作者: jwmae    時間: 22-6-9 21:18

我女本身3號機,1號半夜whatsapp 嚟佢中招嘅RAT相,即刻彈起身刨新例,首先叫佢go ahead 去做book咗嘅PCR(我要個PCR嚟claim酒店refund,佢要嚟返香港時上報免打第3針),我預佢兩星期好返,比幾日佢執嘢,就check  兩至3星期後嘅隔離酒店有冇期,好在新加咗兩間隔離酒店都有位,打去airline cancel flight 全退款,再出新飛,之後叫佢定時食藥多休息,得閒book定上機前嘅antigen fit to fly 同交帶佢兩星期後上網做recovery certificate。
作者: jwmae    時間: 22-6-9 21:19

回覆 mother904 的帖子

你可以响corona 個website 度搞,唔洗去睇醫生都得
作者: pauline_c    時間: 22-6-9 21:37

jwmae 發表於 22-6-9 21:18
我女本身3號機,1號半夜whatsapp 嚟佢中招嘅RAT相,即刻彈起身刨新例,首先叫佢go ahead 去做book咗嘅PCR( ...

請問 recovery certificate 去邊個網/邊度做?

作者: mother904    時間: 22-6-9 21:38

jwmae 發表於 22-6-9 21:19
回覆 mother904 的帖子

你可以响corona 個website 度搞,唔洗去睇醫生都得

唔該哂
而家機票勁貴,酒店又冇房,煩到抽筋

作者: nicolemummy    時間: 22-6-9 21:54     標題: 回覆樓主:

唔該哂各位

作者: gp811    時間: 22-6-14 17:45

jwmae 發表於 22-6-9 21:18
我女本身3號機,1號半夜whatsapp 嚟佢中招嘅RAT相,即刻彈起身刨新例,首先叫佢go ahead 去做book咗嘅PCR( ...

請問係邊兩間新加嘅酒店?  

我囡原本星期五返, 但佢今日突然話唔舒服, 似中招. 我今日check 定7月酒店俾亞女, 但全部都話full, 十分傍徨

作者: foxli    時間: 22-6-14 18:38

gp811 發表於 22-6-14 17:45

我囡原本星期五返, 但佢今日突然話唔舒服, 似中招. 我今日check 定7月酒店俾 ...
尖沙咀富豪好似係新開隔離酒店。
作者: kangy    時間: 22-6-14 18:40

foxli 發表於 22-6-8 21:30

今個月頭先係4point隔離完,d 野好難食喎,同埋d房好細

作者: pauline_c    時間: 22-6-14 18:58

我囡原本星期五返, 但佢今日突然話唔舒服, 似中招. 我今日check 定7月酒店俾 ...

我都好擔心阿仔呢段時間中,睇吓7月嘅酒店,連文華都 full

作者: cfs    時間: 22-6-14 19:05

kangy 發表於 22-6-14 18:40
今個月頭先係4point隔離完,d 野好難食喎,同埋d房好細

Four Point by Sheraton 我識五個都讚,room size 及食物都好掂

作者: pauline_c    時間: 22-6-14 19:07

試吓有無死雞執

https://www.facebook.com/groups/1771895029631769/?ref=share

作者: kangy    時間: 22-6-14 19:41

cfs 發表於 22-6-14 19:05
Four Point by Sheraton 我識五個都讚,room size 及食物都好掂

Room size 200 尺除非book suite,野食每人standard唔同,只是分享一星期前experience,不過佢哋送food panda 上房都快gei

作者: cfs    時間: 22-6-14 20:32

kangy 發表於 22-6-14 19:41
Room size 200 尺除非book suite,野食每人standard唔同,只是分享一星期前experience,不過佢哋送food pand ...

200尺非常足夠了,孩子上星期五入住還未離開非常滿意,還未需要叫外賣呢個價錢有呢個質素很好

作者: TTEE1819    時間: 22-6-14 20:45

唔好嚇自己先,阿囡驗左未?真係確診?

作者: gp811    時間: 22-6-14 22:51

謝謝各位
做咗 PCR test, 而家等緊報告.

作者: teabag    時間: 22-6-22 12:01

回覆 jwmae 的帖子

請問係咪一定要好返之後14 日先可以再上機......?
定係只要個PCR test report 係 negative , 就吾駛等14日?  thx

作者: Kmee@@    時間: 22-6-22 12:07

teabag 發表於 22-6-22 12:01
回覆 jwmae 的帖子

請問係咪一定要好返之後14 日先可以再上機......?

要十四日后

作者: happy+    時間: 22-7-16 19:25

請問上機前中左新冠,之前預訂的隔離酒店可否退款或改期?

作者: TongSzeLai    時間: 22-7-16 19:37

happy+ 發表於 22-7-16 19:25

間間T&C未必一樣,有些容許改期,有些沒有。睇睇hotel voucher有冇講。

先去取醫生證明先。

作者: yuyueng    時間: 22-7-16 22:25

happy+ 發表於 22-7-16 19:25
間間酒店都可能唔同,我知機場酒店真係寫明收咗錢唔會退,航機取消至可以改期,5月頭想訂佢,但佢電話係任何時間都冇人接既,怕真係臨時有事聯絡唔到酒店,所以訂咗第二間。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5