教育王國

標題: AISHK 升學考慮 [打印本頁]

作者: a_bah0704    時間: 22-6-6 19:11     標題: AISHK 升學考慮

囝囝幸運地收到幾個IS offer, 最後很大機會會選擇AISHK,入 2023 reception。

想問問existing parents, 你哋係咪都target 到澳纽升學?如果最後決定留港或到其他海外地區升學,有邊方面要特別注意?

作者: nerochar    時間: 22-6-8 00:45

想請問一下,除咗AISHK仲有其他邊幾間?最後點解揀AISHK?

作者: poonseelai    時間: 22-6-8 07:26

a_bah0704 發表於 22-6-6 19:11
囝囝幸運地收到幾個IS offer, 最後很大機會會選擇AISHK,入 2023 reception。

想問問existing parents, 你 ...

AIS 考11月ib, 去澳州以外大學可以放半年假才上大學

作者: a_bah0704    時間: 22-6-8 09:26

nerochar 發表於 22-6-8 00:45
想請問一下,除咗AISHK仲有其他邊幾間?最後點解揀AISHK?

另有NAIS, ICS offer.  三間都從"用家"家長朋友得到正面評價,我都十分喜歡。最後,根據車程時間及因囝囝有speech delay AISHK那邊學習氣氛較輕鬆而作最後決定。

作者: a_bah0704    時間: 22-6-8 09:27

poonseelai 發表於 22-6-8 07:26
AIS 考11月ib, 去澳州以外大學可以放半年假才上大學

謝謝分享。此外,有想過在小朋友高小或初小可以應付較長車程時再考慮是否因應長遠升學考慮再轉校。澳洲學制轉其他學制有沒有特別困難?

作者: Tutor_kong    時間: 22-7-22 00:25

E,咁快有得in ,有offer 啦?

作者: a_bah0704    時間: 22-7-22 07:35

Tutor_kong 發表於 22-7-22 00:25
E,咁快有得in ,有offer 啦?

Jun 21 apply, end May 22 interview (group in), 5日後有offer.

作者: Falcon媽媽    時間: 22-7-22 09:45

回覆 a_bah0704 的帖子

NAIS & ICS 係插班?
作者: a_bah0704    時間: 22-7-22 09:55

Falcon媽媽 發表於 22-7-22 09:45
回覆 a_bah0704 的帖子

NAIS & ICS 係插班?

No

作者: Falcon媽媽    時間: 22-7-22 10:02

a_bah0704 發表於 22-7-22 09:55
No
how old is your kid?
作者: a_bah0704    時間: 22-7-22 11:48

Falcon媽媽 發表於 22-7-22 10:02
how old is your kid?

Born at end 2018.

作者: Tutor_kong    時間: 22-7-27 01:14

Interview 難吾難? 大吾大機會入?我報左2024 reception ah ,好緊張因為最心儀呢間,好適合呀仔,thanks ~

作者: a_bah0704    時間: 22-7-27 08:46

Tutor_kong 發表於 22-7-27 01:14
Interview 難吾難? 大吾大機會入?我報左2024 reception ah ,好緊張因為最心儀呢間,好適合呀仔,thanks ~
...

小朋友自己interview, 小组的,家長在canteen等。我諗最緊要小朋友唔怕陌生能聽懂英語指令是最基本。家長沒有什麼可準備,make sure小朋友interview前瞓得夠當天令小朋友心情好已可。

作者: Tutor_kong    時間: 22-7-27 13:00

a_bah0704 發表於 22-7-27 08:46
小朋友自己interview, 小组的,家長在canteen等。我諗最緊要小朋友唔怕陌生能聽懂英語指令是最基本。家長 ...

你小朋友英語好好?係咪都識對答?

作者: a_bah0704    時間: 22-7-27 13:14

Tutor_kong 發表於 22-7-27 13:00

我囝有speech delay,平時屋企學校英語對答, 但面對陌生人通常switch 去mute mode(雖然有時又肯講,但當天不在場所以不知道囝有冇對答)。  但佢好貪玩,所以每次interview唔使我叫佢會自己跑去同人玩,亦都肯跟instruction做嘢。

決定走IS路後,學前班我即轉全英的,在家也偏向用英語溝通,就等IS學位落實後再慢慢轉台。

作者: bobo1219    時間: 22-8-13 07:13

請問樓主點解選擇AISHK ? 我地都諗緊報唔報?
作者: a_bah0704    時間: 22-8-13 10:47

bobo1219 發表於 22-8-13 07:13

1 地點方便,唔想4歲小朋友每天舟車勞頓。如果將來想轉校到較遠地區IS等小朋友高小時再轉也可。
2.  student mix.  AISHK 和NAIS在這點比較優勝!
3.  認識兩個family子女都在AISHK就讀,他們對AISHK評價不錯,小朋友都能做到開心學習。

作者: a_bah0704    時間: 22-8-13 10:52

bobo1219 發表於 22-8-13 07:13

我見你舊post俾咗NR入咗ESF.  你喺諗緊由esf轉AISHK? 好奇點解有此諗法?

作者: bobo1219    時間: 22-8-21 02:12

仲掙扎緊 唔知esf 係咪真係適合 同埋想多d student mix
作者: 964000    時間: 22-8-22 08:00

主要升澳洲為主,(可能英美五月未出offer?)

圖片附件: myimage.jpg (22-8-22 08:01, 133.09 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY2Njg5fGUyM2E3MTA4fDE3MTg4MzEyOTF8MA%3D%3D

作者: smilingtracyho    時間: 22-8-23 14:47     標題: 回覆樓主:

想問一問aishk 教學上係如何

作者: cds10v    時間: 22-8-30 21:46

Tutor_kong 發表於 22-7-27 13:00

給你一點意見可以參考。
1)面試是一組5-6個小朋友小組活動,視乎能否聽懂老師指令和用英語溝通。
2)3年前,我女兒考AISHK reception ,因為年紀太小,而且英語會話只能説單詞,結果面試失敗。及後,我安排一位外籍英語老師上門跟女兒一對一補習英語會話和發音,每星期1-2課,補習了兩年後,女兒已經可以流利用英語對答,結果去年再考AISHK Prep 已經順利取錄,今年1月入讀到現在。

希望以上資料能解答到你憂慮。

作者: cds10v    時間: 22-8-30 21:54

AISHK 面試,英文會話同老師和其他小朋友溝通是最重要一環。
我女兒去年5月面試後,她就説能夠全部回答老師的問題和跟從老師指令去完成要求的事項。

作者: a_bah0704    時間: 22-8-30 22:25

cds10v 發表於 22-8-30 21:46

給你一點意見可以參考。

除了面試,可否分享一些關於學校教學的。

AISHK給我印象是氣氛比較relaxing的,這也是我認為它較適合囝囝因佢唔逼得。但在較高年級如中學會否出現多些學生轉校情況?

作者: cds10v    時間: 22-9-4 00:56

AISHK 的教學方式同澳洲和新西蘭一樣,透過遊戲學習領悟當中道理,是體驗學習方法,小朋友比較輕鬆開心地渡過小學階段。

作者: cds10v    時間: 22-9-4 00:57

高年級學生轉校情況,我也不清楚。

作者: Tutor_kong    時間: 22-9-11 01:07

回覆 cds10v 的帖子

Thanks a lot :) 好有用既資訊,你地有無passport? 無passport 機會大吾大?
呀仔英文吾擔心,可以對答,英文係佢mother language 但無passport

作者: cds10v    時間: 22-10-8 00:20

無passport 都可以試吓

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5