教育王國

標題: 般咸道官立小學 [打印本頁]

作者: Candy_C    時間: 22-6-1 09:27     標題: 般咸道官立小學

請教大家,這間學校係點?谷唔谷?教師好唔好?升中情況好似無咩數據,大家有冇多啲資料,唔該曬

作者: lomoyue    時間: 22-6-1 09:45

谷,多功課,測試
作者: Poyau    時間: 22-6-1 09:48

Candy_C 發表於 22-6-1 09:27
請教大家,這間學校係點?谷唔谷?教師好唔好?升中情況好似無咩數據,大家有冇多啲資料,唔該曬
...

恭喜 請問乙幾中

作者: Candy_C    時間: 22-6-1 09:48

乙二,女仔

作者: rsx    時間: 22-6-1 10:04

細學校但好靚, 仲係歷史建築物, 其他唔知.
作者: zaba    時間: 22-6-1 10:12

Candy_C 發表於 22-6-1 09:48
乙二,女仔
咁少位都敢放乙二, 勁祝小學生活愉快~

作者: Poyau    時間: 22-6-1 10:18

乙二,女仔

般官2021年無公佈升中每校人數
以聯中HK1聯繫位及李陞人數推算
女生20人 升B1最少7人(35%)

11網
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3865278&pid=49065059

作者: medicine    時間: 22-6-1 10:36

Poyau 發表於 22-6-1 10:18
般官2021年無公佈升中每校人數
以聯中HK1聯繫位及李陞人數推算
女生20人 升B1最少7人(35%)
女仔,似乎般官和李官係B1入聯係官中頗著數.5個聯係位+2個公海位,中西區女校衆多,端估沒咩人甘冒險放著幾十人的新校舍不抽而去博兩個它區位吧~~結論,保持B1,應該是入女官的最簡易途徑(最佳途徑應該是靠成績自行)
作者: medicine    時間: 22-6-1 10:38

乙二,女仔

乙二都中,可見中西區大把其它更吸引的選擇.

保持B1,六年后BPS好大機會

作者: Candy_C    時間: 22-6-1 10:52

阿女讀緊國際學校,,其實可直升小學,但而家覺得佢唔多適應同鬼仔相處,今次抽到般小,中文學校,好難揀(emoji)

作者: Poyau    時間: 22-6-1 11:06

Candy_C 發表於 22-6-1 10:52
阿女讀緊國際學校,,其實可直升小學,但而家覺得佢唔多適應同鬼仔相處,今次抽到般小,中文學校,好難揀(e ...

請問IS是那間

作者: Candy_C    時間: 22-6-1 11:06

ESF DC

作者: Raccch    時間: 22-6-1 11:40

回覆 Candy_C 的帖子

我覺得最緊要係家長想小朋友走邊條路?相處唔黎可能都係暫時性,換個班又唔同咗。
作者: PAXU    時間: 22-6-1 13:26     標題: 回覆樓主:

般官谷?唔係呀。個人覺得唔谷唔多功課,又有聯繫位,幾好呀。不過我覺得一條龍或有直屬中學更好,升中唔驶烦。英文係淺架,唔知樓主慣唔惯。我係用家。

作者: ohhycar    時間: 22-6-1 13:50

PAXU 發表於 22-6-1 13:26
般官谷?唔係呀。個人覺得唔谷唔多功課,又有聯繫位,幾好呀。不過我覺得一條龍或有直屬中學更好,升中唔驶 ...

你好,想請問你知唔知般官上年升中大約幾多人派到band 1呀? 上網搵唔到資料

作者: PAXU    時間: 22-6-1 14:02     標題: 回覆樓主:

其實家長知的。但學校冇公開公佈我亦不好意思說太多。始終band 1 也是估算吧。只能說英皇年年8, 9 個。bps + 英華8, 9 個。還有直資及其他女band 1 津校,個人覺得派位幾好呀,人少始終競爭少d

作者: Poyau    時間: 22-6-1 14:09

PAXU 發表於 22-6-1 14:02
其實家長知的。但學校冇公開公佈我亦不好意思說太多。始終band 1 也是估算吧。只能說英皇年年8, 9 個。bps  ...

謝謝分享
咁計 男生約⅓ 女生約半 升B1  

作者: PAXU    時間: 22-6-1 14:12     標題: 回覆樓主:

男仔始终因為中西區只有英皇及聖類斯吧。特登去跨區又唔多。

作者: PAXU    時間: 22-6-1 14:25     標題: 回覆樓主:

男仲有其他band 1 直資加非常少量st jo..好似唔止1/3...

作者: ohhycar    時間: 22-6-1 15:14

PAXU 發表於 22-6-1 14:02
其實家長知的。但學校冇公開公佈我亦不好意思說太多。始終band 1 也是估算吧。只能說英皇年年8, 9 個。bps  ...

謝謝你解答

作者: wildbaby    時間: 22-6-1 16:34

回覆 ohhycar 的帖子

大家好, 亞仔抽入般官(非第1志願), 唔知扣唔扣ST PETER 好? 煩緊, 般官好處是有聯繫, 但網上升中資料太少, PETER 出名谷, 人數多, 入到去都唔知會點.
作者: medicine    時間: 22-6-1 16:40

wildbaby 發表於 22-6-1 16:34

大家好, 亞仔抽入般官(非第1志願), 唔知扣唔扣ST PETER 好? 煩緊, 般官好處是有聯繫, ...
有信心將來係PETER考到前10名,咪扣咯.即不滿足於英皇,可以外望其他(前10未穩,再前少少就更好拉)
僅僅有信心做到B1仔,甘應該係般官,利用聯係位抽英皇.

當然,唔怕麻煩,先扣Peter,到小五前肯定B1又自行無望再回扣般官都得.

作者: medicine    時間: 22-6-1 16:46

大家好, 亞仔抽入般官(非第1志願), 唔知扣唔扣ST PETER 好? 煩緊, 般官好處是有聯繫, ...
睇中B1官中的這類官小,最好就望升中資料不透明,B1率不高,然後嚇怕潛在競爭者,甘咪輕輕鬆鬆咯.自己目標明確(打好個底及對往後有信心跟到最妙),何樂而不爲?
作者: wildbaby    時間: 22-6-1 16:51

回覆 medicine 的帖子

我之前都係咁同老公講, 小五轉般官或李陛, 升中就好穩定
作者: PAXU    時間: 22-6-1 16:57

medicine 發表於 22-6-1 16:40
有信心將來係PETER考到前10名,咪扣咯.即不滿足於英皇,可以外望其他(前10未穩,再前少少就更好拉)
僅僅有信心 ...

我都同意

作者: chitchit0520    時間: 22-6-1 22:59     標題: 回覆樓主:

作者: chitchit0520    時間: 22-6-1 23:00

作者: tcmmm    時間: 22-6-1 23:00

我呀女,乙二,派左李陞

想試下扣門:般官、英一、英二、中西聖安多尼

其實又好似分別唔太大(emoji)

作者: chitchit0520    時間: 22-6-1 23:01

作者: chitchit0520    時間: 22-6-1 23:02

作者: kennethchen97    時間: 22-6-2 04:43

Poyau 發表於 22-6-1 14:09
謝謝分享
咁計 男生約⅓ 女生約半 升B1

有冇多啲數據?
男仔冇甘少,女仔冇過半喎

作者: zaba    時間: 22-6-2 08:14

tcmmm 發表於 22-6-1 23:00
我呀女,乙二,派左李陞

可唔可以分享下乙一係邊間?謝謝

作者: Poyau    時間: 22-6-2 10:06

kennethchen97 發表於 22-6-2 04:43
有冇多啲數據?
男仔冇甘少,女仔冇過半喎

般官據16樓分享
英皇 年年 8-9
BPS+YWGS 8-9

假設其他B1為每校1人
男生36人 升B1 10-13 (28-36%)
女生20人 升B1 10-13 (50-65%)
合計56人 升B1 22-24 (39-43%)

般官2021年升中
B1
英皇 [≥4]^ SJC / SFXC |
YWGS SSGC SCGS / BPS [≥4]^ |
保良局何蔭棠
直資: 港同

B2/NR
SLS / 港鄧 |
鴨真 |
佛教黃龍鳳翎 金文泰 [≥2]^ 衡怡 嶺南
直資: 基崇 蘇浙

總數: 56人 (男36 女20)

^ 以聯繫位推算人數
聯中 聯繫位 - 李陞 = 般官
英皇 11 - 7 = 4
BPS 5 - 1 = 4
金文泰 3 - 1 = 2

學校文件
https://brgps.edu.hk/info/documents/

作者: Poyau    時間: 22-6-2 10:12

tcmmm 發表於 22-6-1 23:00
我呀女,乙二,派左李陞

李陞2021年29%%升B1中學
男生29人有7人入英皇(24%)算唔錯
女生19人升B1只有3-7人(16-37%)

不妨考慮叩門 般官 英一 英二 兩尼

《11網》#6
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3865278&pid=49064995

作者: Poyau    時間: 22-6-2 10:28

chitchit0520 發表於 22-6-1 22:59
估唔到般官乙二都入到

以下分享今年乙3中般官

《11網派位分享》#1
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867763

作者: Poyau    時間: 22-6-2 10:37

聖彼得2021年升中成績應較佳
留意男多女少(無實數 坊評約2:1?)
假設係2:1 男生升中與般官差不多

《中西區插spps 好唔好?》#16 #17
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3864319&pid=49055676

作者: chitchit0520    時間: 22-6-2 10:56

作者: littlechen    時間: 22-6-2 13:41

chitchit0520 發表於 22-6-2 10:56
近年已經接近1:1了

2:1係前1年數字
近年收多咗女生,可能企圖拉高呈分試表現

作者: littlechen    時間: 22-6-2 13:45

11區始終有成四間女龍小
不少女生揀咗聖心聖提女
女生比例比男生會少啲

作者: chitchit0520    時間: 22-6-2 13:55

作者: littlechen    時間: 22-6-2 13:59

chitchit0520 發表於 22-6-2 13:55

其實無關係架,呈分試係校內排名。

如果在中西區,中學女校的位比較多,再加上女生細心的特性,最後呈分試出嚟嘅結果和派位係會比較好

佢只要插班收成績好嘅學生就可以
至於一開始收咗大B和細B反而控制唔到

作者: Poyau    時間: 22-6-2 14:12

littlechen 發表於 22-6-2 13:41

謝謝分享
前1年2:1 指 2021年小六男女生比例?

作者: littlechen    時間: 22-6-2 14:14

Poyau 發表於 22-6-2 14:12
謝謝分享
前1年2:1 指 2021年小六男女生比例?

當時冇仔細界分係邊級
主要指高小比例
而家新一年小一就唔知

作者: Poyau    時間: 22-6-2 14:15

littlechen 發表於 22-6-2 14:14
當時冇仔細界分係邊級
主要指高小比例
而家新一年小一就唔知

謝謝 明白

作者: chitchit0520    時間: 22-6-2 14:23

作者: littlechen    時間: 22-6-2 14:25

chitchit0520 發表於 22-6-2 14:23
我既意思係學校根本無法控制男女大2細。
出來既現象唔係學校既選擇,係家長既傾向。
純粹我個人推測。

我都係講聖彼得
不過家長最後如何選擇,般官或者聖彼得都係好學校

作者: chitchit0520    時間: 22-6-2 14:48

作者: littlechen    時間: 22-6-2 14:51

chitchit0520 發表於 22-6-2 14:48
聖彼得點揀女生?

我係9年用家,睇住女仔比例越來越多,當然,可能係學校收插班收既女仔多咗,仲有個原因 ...

謝謝指點(emoji)

作者: Poyau    時間: 22-6-2 15:00

littlechen 發表於 22-6-2 13:41

2022年PS1成績又唔計
想提升B1生比例要等多兩年

https://news.mingpao.com/pns/%E6%96%B0%E5%86%A0%E7%96%AB%E6%83%85/article/20220531/special/1653934812965

局方昨日向小學發通函稱,受新冠疫情影響,教育局諮詢業界後,決定取消今年抽樣安排。小學需沿用2016及2018年Pre-S1抽樣的平均成績,無機會作調整。

......

由於2020、2022年Pre-S1均暫停抽樣,2023及2024年的升中派位,需參考學生所屬小學2016、2018年的抽樣平均成績。教育局於通函稱,儘管已取消抽樣安排,中學仍可自行選擇是否於8月2日舉行Pre-S1,了解中一新生中英數的強弱項。

作者: pccw2017    時間: 22-6-2 15:27

wildbaby 發表於 22-6-1 16:51
回覆 medicine 的帖子

我之前都係咁同老公講, 小五轉般官或李陛, 升中就好穩定 ...

英皇聯繫位先得11個比中西區, 仲要兩間官小分. 平均每間得5-6個位, 係咪真係咁著數?? 不如Peter仔、兩間英小、兩尼等年年都有8-10個入英皇安全.
作者: Poyau    時間: 22-6-2 16:07

pccw2017 發表於 22-6-2 15:27
英皇聯繫位先得11個比中西區, 仲要兩間官小分. 平均每間得5-6個位, 係咪真係咁著數?? 不如Peter仔、兩間英 ...

李陞/般官為細校
2021年小六男生65人(29+36)
英皇聯繫位11/聯小男生65=17%
假設4成為本區B1生 機率42%(11/26)
假設1/3為本區B1生 機率50%(11/22)
另外聯繫位應會係香官殺校後增加?

作者: tcmmm    時間: 22-6-3 23:40

zaba 發表於 22-6-2 08:14
可唔可以分享下乙一係邊間?謝謝

聖提女

作者: chuheadlacool    時間: 22-6-4 12:43

tcmmm 發表於 22-6-3 23:40
聖提女

有冇私校backup?

作者: tcmmm    時間: 22-6-4 13:07

chuheadlacool 發表於 22-6-4 12:43
有冇私校backup?

有一間係九龍城,應該都放棄私小。

試吓扣英二、中尼,扣唔到李陞都唔差既,係校舍舊啲細啲(emoji)

作者: pccw2017    時間: 22-6-4 15:24

Poyau 發表於 22-6-2 16:07
李陞/般官為細校
2021年小六男生55人(29+36)
英皇聯繫位11/聯小男生55=20%
(29+36) = 55 ?? 不是 65 ?
英皇聯繫位11/聯小男生55=20%?   11/65 = 16.9%
假設4成為本區B1生 機率50% 假設4成會否多了? 特別般官沒有如李陞公佈詳細升中結果
另外聯繫位應會係香官殺校後增加 ? 未必. 書院更想把聯繫位變自行位

作者: medicine    時間: 22-6-4 16:19

pccw2017 發表於 22-6-4 15:24
英皇聯繫位11/聯小男生55=20%?   11/65 = 16.9%
假設4成為本區B1生 機率50% 假 ...
另外聯繫位應會係香官殺校後增加 ? 未必. 書院更想把聯繫位變自行位

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

乜中學可以(單方面)調節自行位咩?

作者: Poyau    時間: 22-6-4 16:54

pccw2017 發表於 22-6-4 15:24
假設4成為本區B1生 機率50% 假 ...

謝謝提醒 已更新

作者: landie    時間: 22-6-4 17:44

回覆 pccw2017 的帖子

這幾間學校的升中率高過般官嗎?
作者: landie    時間: 22-6-4 17:47

回覆 Poyau 的帖子

一間學校的B1生有多少個是點樣確定的呢?
作者: zaba    時間: 22-6-4 18:09

landie 發表於 22-6-4 17:47
回覆 Poyau 的帖子

一間學校的B1生有多少個是點樣確定的呢?

係由師兄師姐考 PS1嘅成績而得出嘅
不過因為疫情, 已經一段時間冇更新數據, 而家升中派位仲用緊 2016 & 2018 嘅數

作者: Poyau    時間: 22-6-4 19:26

pccw2017 發表於 22-6-2 15:27
英皇聯繫位先得11個比中西區, 仲要兩間官小分. 平均每間得5-6個位, 係咪真係咁著數?? 不如Peter仔、兩間英 ...

以2022年中西區統乙學額推算
隨升中人數減 兩官小英皇聯繫位優勢
與其他B1男生比較 似乎無以往顯著?

Scenario 1
本區B1生 男女各半

1a 858 × B1 ⅓ × 男生 50% = 143
1b 822 × B1 ⅓ × 男生 50% = 137

1a 公海 53 / (143 - 22^) = 43.8%
1b 公海 53 / (137 - 22^) = 46.1%

Scenario 2
本區B1生 男女比例 45:55

2a 858 × B1 ⅓ × 男生 45% = 129
2b 822 × B1 ⅓ × 男生 45% = 123

2a 公海 53 / (129 - 22^) = 49.5%
2b 公海 53 / (123 - 22^) = 52.5%

^ 假設兩官小B1男生 (29+36)×⅓=22

2022年
中西區 統乙學額 公海+直聯

* 英皇(男) 53+11=64
樂善堂梁銶琚 71
* 高主教 6
* 聖嘉勒(女) 7+71=78
* 聖若瑟(男) 12

* 聖類斯(男) 43+39=82
聖士提反堂 49
* 聖提女(女) 23+80=103
* 英華女(女) 86
---------------------------------------
本區 350+201=551

佛教黃鳳翎 11
北協 7
何東(女) 4
* 皇仁(男) 4
玫瑰崗 5

* 聖鄧 4
維官 6+5=11
* 坑真(女) 4
李潤田 3
---------------------------------------
灣仔區 48+5=53

* BPS(女) 2+5=7
桂華山 2
張振興 2
金文泰 4+3=7
文理(香港) 7

伊斯蘭 4
衡怡 2
嶺南 3
閩僑 3
寶血(女) 3

聖貞德 2
東區 34+8=42

香港仔浸呂 4
香工(男) 2
莊月明 3
胡振中 3
鴨真(女) 24

培德(女) 14
培英 3
* 聖心(女) 2+108=110
陳白沙 2
聖呂 3

聖伯多祿 2
余振強第二 4
南區 66+108=174

嘉道理 2
其他 2+0=2

男B1 69+11=80
男B2 43+39=82
男校 112+50=162
女校 124+264=388
男女 10+0=10
* 英中 246+314=560
其他
合計 500+322=822

本區 350+201=551
他區 150+121=271
合計 500+322=822

蘇浙# 15
漢華# 5
培僑中學# 8
柴灣馬登 - (不參加 SSPA 更新前 4)
赤航(男) 2
馬振玉 2
明愛馬鞍山 2
炮循 2
不選不派 36

總數: 536+322=858

* 英中(不包括嘉道理)
# 直資

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK1_2022.pdf

作者: landie    時間: 22-6-4 20:55

回覆 zaba 的帖子

哪我可以這樣理解嗎:A校B1人數確定是30位,A校的年級第31名成績90分,他不能入學校的B1生;而B校B1數目確定是40位,B校的年級第39名成績85分,他可以納入B1生,即使A校年級31名的成績好過B校39名那位,對嘛?
作者: pccw2017    時間: 22-6-7 17:04

landie 發表於 22-6-4 17:44
回覆 pccw2017 的帖子

這幾間學校的升中率高過般官嗎?
般官好幾年沒有公布數據. 我理解是通常成績不太好所以才不公布. 我所說的小學有公布數據. 大約4成至6成升B1率. 就算是李陞也有公布. 所以我偏向有數據的小學.
作者: pccw2017    時間: 22-6-7 17:15

medicine 發表於 22-6-4 16:19
乜中學可以(單方面)調節自行位咩? 你又如何知道中學沒有影響到教署的決定 ? 況且正常分析南區的聯繫位給南區的小學這更合理. 香島道官立小學殺校後的聯繫位給南區官立小學是更正確的結果.
作者: chitchit0520    時間: 22-6-9 12:52

作者: pccw2017    時間: 22-6-9 15:45

chitchit0520 發表於 22-6-9 12:52
想問下,女仔,如果中西區男女校,英小係咪已經最好,僅次於聖彼得了?

知不知程度校風嗰啲如何呢?
建議你問下數據王 Poyau
作者: chitchit0520    時間: 22-6-9 16:25

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5