教育王國

標題: 英華,可風中學,大家點揀? [打印本頁]

作者: kkv408    時間: 22-5-14 11:39     標題: 英華,可風中學,大家點揀?

英華直資有offer, 可風自行入左,點揀?

作者: 水深火熱    時間: 22-5-14 11:52

英華好D,不過小朋友想邊間?

作者: gracelam    時間: 22-5-14 12:06

kkv408 發表於 22-5-14 11:39

我揀可風

作者: 7-seven    時間: 22-5-14 12:14

gracelam 發表於 22-5-14 12:06
我揀可風

你好醒喎,明顯YW係call waiting

作者: hohoho36    時間: 22-5-14 14:14

我會選英華

作者: cattz288    時間: 22-5-14 14:26

小朋友係級頭?

作者: kkv408    時間: 22-5-14 14:36

水深火熱 發表於 22-5-14 11:52
英華好D,不過小朋友想邊間?

小朋友對英華唔了解,佢只知係男校,所以冇了解既情況下,佢寧願選擇可風

作者: kkv408    時間: 22-5-14 14:37

gracelam 發表於 22-5-14 12:06
我揀可風

為什麼?

作者: kkv408    時間: 22-5-14 14:38

hohoho36 發表於 22-5-14 14:14
我會選英華

好難決定,英華應該勁過可風,師資和資源應該好d

作者: CW419    時間: 22-5-14 14:40

我會揀可風,始終唔使俾錢

作者: kkv408    時間: 22-5-14 14:41

cattz288 發表於 22-5-14 14:26
小朋友係級頭?

級11,有特異功能

作者: cattz288    時間: 22-5-14 14:42

kkv408 發表於 22-5-14 14:41
級11,有特異功能

作者: gracelam    時間: 22-5-14 14:42

kkv408 發表於 22-5-14 14:38

好難決定,英華應該勁過可風,師資和資源應該好d

論名氣,資源係嘅,論DSE成績,唔係。

我揀免費。因為上到中學,80%靠學生自己本身。

作者: kkv408    時間: 22-5-14 14:45

cattz288 發表於 22-5-14 14:26
小朋友係級頭?

級11,有特異功能

作者: kkv408    時間: 22-5-14 15:34

gracelam 發表於 22-5-14 14:42

論名氣,資源係嘅,論DSE成績,唔係。

邊度睇到DSE成績?
我都想盡量揀免費,因為中學可能需要補習,開支會大。

作者: gracelam    時間: 22-5-14 15:38

kkv408 發表於 22-5-14 15:34
邊度睇到DSE成績?
我都想盡量揀免費,因為中學可能需要補習,開支會大。
...

ek置頂

可風成績泊得住荃官咁濟,英華係近幾年成績追返上嚟,大約1B。

作者: kkv408    時間: 22-5-14 15:53

gracelam 發表於 22-5-14 15:38
ek置頂

可風成績泊得住荃官咁濟,英華係近幾年成績追返上嚟,大約1B。

收到,謝謝。
可風是1A還是1B,因為有人話1A,亦有人話1B

作者: gracelam    時間: 22-5-14 15:54

kkv408 發表於 22-5-14 15:53
收到,謝謝。
可風是1A還是1B,因為有人話1A,亦有人話1B

接近1A不遠,1A一1B

作者: Froggy_joe    時間: 22-5-14 18:28

我會揀可風
成績勁,特別係中英文語文能力,男女校,又玩得
仲要唔使錢

作者: KathyTung    時間: 22-5-14 18:39

可風for sure! 成績好過英華,又多活動,仲要免費,上到中學要補習嘅費用的確唔少!
作者: peggy    時間: 22-5-14 18:49

回覆 kkv408 的帖子

可風, dse成績好過英華
作者: mcl203    時間: 22-5-14 18:58

kkv408 發表於 22-5-14 14:45
級11,有特異功能

如果英華有小朋友玩開嘅項目,英華啦,玩得happy D~~~

作者: elbar    時間: 22-5-14 19:05

級11,有特異功能

如是運動技能,係英華應有更好發揮  

作者: mcl203    時間: 22-5-14 19:08     標題: 回覆樓主:

係咪我睇錯咗?可風 成績好過 英華? 講3322 乎? 似乎,調轉左喎~~~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158&extra=page%3D9

作者: Andrewpapa0513    時間: 22-5-14 19:11

mcl203 發表於 22-5-14 19:08
係咪我睇錯咗?可風 成績好過 英華? 講3322 乎? ~~~
https://www.edu-kingdom.com/forum.ph ...
我都好懷疑,可能講緊幾年前…
作者: mcl203    時間: 22-5-14 19:29

Andrewpapa0513 發表於 22-5-14 19:11
我都好懷疑,可能講緊幾年前…

個人認知定期更新~~~

作者: mcl203    時間: 22-5-14 19:38     標題: 回覆樓主:

可風 主科5+ 21.25%,真係接近1A水平? 以下有 百周年,沙呂,林護,荃官 都有~~~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867156&extra=page%3D4|^|https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867156&extra=page%3D4

作者: tkhhung    時間: 22-5-14 19:48

級11,有特異功能

之前無試DBS 嗎?可風成績好過英華

作者: rachelng80    時間: 22-5-14 20:07     標題: 回覆樓主:

老公自己係可風中學畢業,佢話唔會揀可風, 跟本視野唔同,佢會揀英華。

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-14 20:27

毫無懸念 可風
作者: hellokitty66    時間: 22-5-14 20:28

中學生涯除咗淨係睇DSE,仲會考慮視野,歸屬感,將來人際網絡等,唔講邊間好,只講邊間適合好唔好係主觀嘅,各有捧場客

作者: medicine    時間: 22-5-14 20:31

小鹿揀學校 發表於 22-5-14 20:27
毫無懸念 可風
有沒漏左幾個字?

比如: "  毫無懸念  可風  唔使再考慮   "

特別地,請注意.係沒標點的.加上標點,先係可圈可點

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-14 20:36

medicine 發表於 22-5-14 20:31
有沒漏左幾個字?

比如: "  毫無懸念  可風  唔使再考慮   "
咁先好,留白,留有餘地,留有想像空間,
無咁易比人通輯!

作者: medicine    時間: 22-5-14 20:44

小鹿揀學校 發表於 22-5-14 20:36
咁先好,留白,留有餘地,留有想像空間,
無咁易比人通輯!
通緝
舊仇添新恨

哎,唔係,舊詞添新義,係EK又有了新的内涵,應該入EK新語

作者: 喇叭茶    時間: 22-5-14 21:03

medicine 發表於 22-5-14 20:44
通緝
舊仇添新恨

毫無懸念SPC唔使再考慮

毫無懸念QES唔使再考慮
…….
呢句正呀

作者: kkv408    時間: 22-5-14 21:05

mcl203 發表於 22-5-14 19:38
可風 主科5+ 21.25%,真係接近1A水平? 以下有 百周年,沙呂,林護,荃官 都有~~~

https://www.edu-kin ...

有曬數據,好專業(emoji)
謝謝資訊(emoji)

作者: kkv408    時間: 22-5-14 21:10

hellokitty66 發表於 22-5-14 20:28
中學生涯除咗淨係睇DSE,仲會考慮視野,歸屬感,將來人際網絡等,唔講邊間好,只講邊間適合好唔好 ...

係,我都係考慮好多野,想揀一間適合仔既中學,我地唔想後悔

作者: glocatcat    時間: 22-5-14 21:12

要睇求既係邊方面,論DSE 成績可風好D。但視野,朋輩等英華較優勝。

作者: kkv408    時間: 22-5-14 21:15

elbar 發表於 22-5-14 19:05
如是運動技能,係英華應有更好發揮

係運動技能,我唔知英華/ 可風,那間乒乓球出色d

作者: elbar    時間: 22-5-14 21:18

kkv408 發表於 22-5-14 21:15

英華  

作者: medicine    時間: 22-5-14 21:18

喇叭茶 發表於 22-5-14 21:03
毫無懸念SPC唔使再考慮

毫無懸念QES唔使再考慮
是的,沒有標點,真係可圈可點.點填標點,意思係可以相反
作者: 喇叭茶    時間: 22-5-14 21:19

英華小學乒乓球好勁,書院都應該唔弱,應該同DBS LSC一個division

作者: 喇叭茶    時間: 22-5-14 21:22

medicine 發表於 22-5-14 21:18
是的,沒有標點,真係可圈可點.點填標點,意思係可以相反

所以咪話正囉,我以後都要學習。
人哋問:即係點呀?
色即是空,空即是色,本來無一物,何處惹塵埃….

作者: chitchit0520    時間: 22-5-14 21:32

作者: tkhhung    時間: 22-5-14 21:34

如果屬特異功能 應該去英華先再插班去DBS 或 LSC

作者: Zleep    時間: 22-5-14 21:35

做乜鬼咁多通緝犯係呢個post

可風 沒有任何懸念
呢個係 xxx for sure 的中文版嗎?
作者: tkhhung    時間: 22-5-14 21:38

Zleep 發表於 22-5-14 21:35
做乜鬼咁多通緝犯係呢個post

可風 沒有任何懸念

近排好多版都火氣上升 要降下溫

作者: hellokitty66    時間: 22-5-14 21:39

樓主幾時要註冊?

作者: Andrewpapa0513    時間: 22-5-14 21:40

YWC 乒乓波水平應在全港3-6名內,可風應該系地區水平,吾清楚…
作者: kkv408    時間: 22-5-14 21:40

hellokitty66 發表於 22-5-14 21:39
樓主幾時要註冊?

下星期一早上

作者: tkhhung    時間: 22-5-14 21:42

kkv408 發表於 22-5-14 21:40
下星期一早上

不使想去英華 再去叩門DBS 同LSC

作者: s99667973    時間: 22-5-14 21:52

hellokitty66 發表於 22-5-14 20:28
中學生涯除咗淨係睇DSE,仲會考慮視野,歸屬感,將來人際網絡等,唔講邊間好,只講邊間適合好唔好 ...

同意呀,我係地區名校畢業,入到大學,識左d 傳統名校生。 論成績,我係高d,但講到 課外活動、視野,人脈,真係無得比。 而且,我覺得 成績同 日後搵錢能力無乜co-relationship.  

眼見好多成績無我咁好,但搵錢多過我。 真係「識人好過識字」。樓主小朋友有特異功能,可試下申請獎學金。 YW 一年24000,唔係貴。港島區直資普遍$40000起

作者: Dylanli2017    時間: 22-5-14 21:59

我好記得以下呢單新聞。全港得1個名額,都比可風學生考到。我就覺得1b學校來講,可風算是幾好,都幾全面。曾經聽過可風校長來學校講升學既資料,都是分組式小班教學

出國留學,小朋友可以擴闊視野,又可在英語環境中學習,對小朋友發展絕對是好事。但出國的洗費高昂,不是人人負擔得起。

為了令基層學生都可以享受到外國的優質教育,英國著名的全寄宿男子學校「拉德利公學」(Radley College)與本港慈善機構ARCH Community Outreach(ACO)合作,於2017年底在香港正式成立了其學校首屆的大中華獎學金(Radley Greater China Scholarship),以挑選香港的優秀基層學生前往該校讀書,接受外國的優質教育。

經過一輪筆試和面試的嚴格篩選,最終由就讀可風中學(嗇色園主辦)錢卓謙同學(Kim)(現時就讀中二)成功獲得其獎學金。他將於今年9月入讀Radley College,並獲得五年全額資助至完成中七課程。資助除包括學費連寄宿費、監護人、課外活動等的開支外,更包括一年四次來回英國香港的機票,讓Kim積極投入當地生活,體驗異地文化的同時也能保持與香港的聯繫。

作者: 喇叭茶    時間: 22-5-14 22:05

Andrewpapa0513 發表於 22-5-14 21:40
YWC 乒乓波水平應在全港3-6名內,可風應該系地區水平,吾清楚…

如果樓主係乒乓特異,就更應去YWC.

毫無懸念YWC, 唔使再考慮

校際打得好,DBS 好快會搵你

作者: bobbob    時間: 22-5-14 22:06

tkhhung 發表於 22-5-14 19:48

之前無試DBS 嗎?可風成績好過英華
先前可能係,但2021應該唔係啦,尤其top嗰堆,可風最top 2個6科得36、7分,英華top嗰7個都至少40分,爭好遠

作者: mcl203    時間: 22-5-14 22:10

bobbob 發表於 22-5-14 22:06
先前可能係,但2021應該唔係啦,尤其top嗰堆,可風最top 2個6科得36、7分,英華top嗰7個都至少40分,爭好遠 ...

又似係喎~~~

得三兩個,又似乎要等下先到1A~~~

作者: mcl203    時間: 22-5-14 22:11

先前可能係,但2021應該唔係啦,尤其top嗰堆,可風最top 2個6科得36、7分,英華top嗰7個都至少40分,爭好遠 ...

英華玩泳籃足~~~

作者: s99667973    時間: 22-5-14 22:16

Dylanli2017 發表於 22-5-14 21:59

我好記得以下呢單新聞。全港得1個名額,都比可風學生考到。我就覺得1b學校來講,可風 ...

唔好意思, 呢個獎學金寫明係for 基層。如果我無理解錯,唔係基層但叻嘅同學是不可以申請。試問多少在直資求學的學生來自基層? 我唔係話獲獎同學唔叻,只想指出咁樣比較,有欠公允。

作者: medicine    時間: 22-5-14 22:26

s99667973 發表於 22-5-14 22:16
唔好意思, 呢個獎學金寫明係for 基層。如果我無理解錯,唔係基層但叻嘅同學是不可以申請。試問多少在直資 ...
"基層"的定義係乜先?
對於買"玩具"俾"8號"個位細仔玩的老豆來講,有幾多人係基層?

對於玩TWTR個位來講,他發一個twitter可以讓TWTR股價上天,到覺得悶咯,再發一個唔玩啦的twitter,即刻讓TWTR股價落地獄,那麽他的基層定義又係乜?

作者: Andrewpapa0513    時間: 22-5-14 22:30

YW 上年入medi 好似有7 個,未計入其他科既top students,真係爭幾遠,樓主最好check 清楚D數據
作者: Dylanli2017    時間: 22-5-14 22:34

唔好意思, 呢個獎學金寫明係for 基層。如果我無理解錯,唔係基層但叻嘅同學是不可以申請。試問多少在直資 ...
直資一樣有基層,直資學校有獎學金比基層申請。直資津校都存在好學校。我唔覺得直資是一面倒是所有野都是最好既。
作者: bobbob    時間: 22-5-14 22:36

mcl203 發表於 22-5-14 22:10
又似係喎~~~

得三兩個,又似乎要等下先到1A~~~

就咁睇level 4+還可以,但level 5+應該有排追。。。
學校

人均5+

主科5+平均

整體5+%

人均4+

主科4+平均

整體4+%

3322率

可風

21.25%

28.40%

65.00%

69.80%

92.70%

YWC

2.36

32.73%

37.30%

4.48

69.03%

70.80%

84.20%

P.S. 不過,都要睇多幾年先知虛實,一剎那光輝又未必可永恒(補返句先)

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-14 22:39

medicine 發表於 22-5-14 22:26
"基層"的定義係乜先?
對於買"玩具"俾"8號"個位細仔玩的老豆來講,有幾多人係基層?
"基層"的定義咪係 hehe 囉!
作者: Dylanli2017    時間: 22-5-14 22:40

回覆 bobbob 的帖子

好明顯果幾個40分是由英華小學直升上去既學生
作者: kkv408    時間: 22-5-14 22:40

你地好勁,可以搵到學校top幾有幾個,仲知道埋DSE分數(emoji)

作者: kkv408    時間: 22-5-14 22:43

mcl203 發表於 22-5-14 22:11
英華玩泳籃足~~~

咁乒乓球係咪一般?

作者: bobbob    時間: 22-5-14 22:44

Dylanli2017 發表於 22-5-14 22:40

頭嗰批唔係走哂咩?
作者: kkv408    時間: 22-5-14 22:45

Andrewpapa0513 發表於 22-5-14 22:30
YW 上年入medi 好似有7 個,未計入其他科既top students,真係爭幾遠,樓主最好check 清楚D數據 ...

我唔知邊度有得check,都係靠問人(emoji)‍♀️

作者: hellokitty66    時間: 22-5-14 22:47     標題: 回覆樓主:

https://www.yingwa.edu.hk/files/files/YWC%20Newsletter%20Vol%2008.pdf

作者: kkv408    時間: 22-5-14 22:48

Dylanli2017 發表於 22-5-14 22:40

我最擔心就係英華小學升上去果班學生,仔只係後備生,點同佢地比,入到去有排追

作者: Andrewpapa0513    時間: 22-5-14 22:50

kkv408 發表於 22-5-14 22:43
咁乒乓球係咪一般?

2018-19年度全港九ABC grade 團體大約第3-6名其他項目可參考下面條link:
http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/past%20results/1819%20bauhiniabowl_boys.pdf

作者: Dylanli2017    時間: 22-5-14 22:52

我覺得冇走晒,之前英華果個狀元就是英華小學升上來既。話晒英華小學咁top, 如果可風有間好似英華咁top既聯繫小學,應該兩者DSE top既果批,成績會差唔多
作者: Dylanli2017    時間: 22-5-14 22:54

呢點你絕對要考慮。
作者: chitchit0520    時間: 22-5-14 22:58

作者: chitchit0520    時間: 22-5-14 22:59

作者: kkv408    時間: 22-5-14 23:05

chitchit0520 發表於 22-5-14 22:58
兩個可能性:
1)仲有top. Students 留低
2)原來唔top既,經過6年變成top

所以好煩惱,唔想仔考得差,會越讀越有挫敗感,佢又想日後在乒乓球繼續發展,好難決定,仔就話唔係好想入男校,因為佢想balance D,佢話有時group project 時,同女同學易夾d喎

作者: medicine    時間: 22-5-14 23:09

Dylanli2017 發表於 22-5-14 22:52

我覺得冇走晒,之前英華果個狀元就是英華小學升上來既。話晒英華小學咁top, 如果可風 ...
個人對於直屬或聯係小學的睇法似乎相反.
可風的上限是"盟主"地位,即地區最優先選擇傾向.目前是荃官,如何搶到最TOP的個一排荃灣甚至葵青的小學生?假如可風再有直屬小學,情況會極似KL1的循道,區内非最TOP,加個非直私的直屬小學,被逼落車.

英華有小學,但小學亦有B2生.尚好的是小學是可以自主收生的直私,如果是津小,有一半抽入,情況會樂觀?

作者: medicine    時間: 22-5-14 23:16

kkv408 發表於 22-5-14 23:05
所以好煩惱,唔想仔考得差,會越讀越有挫敗感,佢又想日後在乒乓球繼續發展,好難決定,仔就話唔係好想入 ...
阿仔甘細個已經識考慮到"女同學易夾D"

甘千祁唔好去男校,將來沒女同學點可以"近水樓臺先(得)月"?

作者: glocatcat    時間: 22-5-14 23:33

同意,同埋呢個小朋友係好叻,但係其實佢中二的時候申請到,屋企的功勞遠大於學校,係小朋友本身自己好叻。

作者: acgy    時間: 22-5-14 23:40

我會揀英華
作者: tkhhung    時間: 22-5-14 23:58

所以好煩惱,唔想仔考得差,會越讀越有挫敗感,佢又想日後在乒乓球繼續發展,好難決定,仔就話唔係好想入 ...

可風又不是差 如果到時想插班出去 以特異功能成績 容易申請去DBS

作者: Joanlpk    時間: 22-5-15 00:28     標題: 回覆樓主:

作為父母我會揀英華,叫佢問下老師/教練意見,但如果囝囝始終堅持可風的話,冇辦法,唯有放棄。

作者: mcl203    時間: 22-5-15 00:39

kkv408 發表於 22-5-14 22:43
咁乒乓球係咪一般?

英華係D1喎,乒乓波唔係3幾個學生已經可以組隊?會唔會一早見你仔仔係玩乒乓波,已經預咗佢㗎~~~

作者: mcl203    時間: 22-5-15 00:41

玩D1啦,話晒應該開心好多,高手同場都多啲,成批港青見晒~~~

作者: baby0246    時間: 22-5-15 01:38

要考慮用家意見,始終讀嗰個係佢。然後可風乒乓球在荃灣區甲組都位列前三,當然同九龍區D1可能還有一段距離,但睇起來亦不算是差。

作者: chitchit0520    時間: 22-5-15 01:41

作者: mcl203    時間: 22-5-15 09:27

mcl203 發表於 22-5-14 19:38

https://www.edu-kin ...

有網友指導YWC數據位置,已放進列表~~~

作者: kkv408    時間: 22-5-15 10:47

Joanlpk 發表於 22-5-15 00:28
作為父母我會揀英華,叫佢問下老師/教練意見,但如果囝囝始終堅持可風的話,冇辦法,唯有放棄。

...

我同你想法一樣,作為父母,多數揀英華。
不過我仔乒乓球又未去到入青苗,只係打學界團體賽冠軍水平,所以教練話同英華原本乒乓球既班底有d距離,入到去未必會成為乒乓球精英份子。
而學術方面,學校老師,補習老師覺得仔兩間應付到,不過又係一句,入到英華未必再係精英份子,因有一批英華小學升上。

作者: kkv408    時間: 22-5-15 10:51

mcl203 發表於 22-5-15 00:41
玩D1啦,話晒應該開心好多,高手同場都多啲,成批港青見晒~~~

我冇諗到咁長遠,仔又未去到港青水準,一定唔夠佢地黎,仔只係打普通學界比賽。

作者: mcl203    時間: 22-5-15 10:55

kkv408 發表於 22-5-15 10:51
我冇諗到咁長遠,仔又未去到港青水準,一定唔夠佢地黎,仔只係打普通學界比賽。
...

我指參加學界,如果有得出場,應該唔少係打緊公開賽,港青等等~~~

作者: kkv408    時間: 22-5-15 10:58

baby0246 發表於 22-5-15 01:38
要考慮用家意見,始終讀嗰個係佢。然後可風乒乓球在荃灣區甲組都位列前三,當然同九龍區D1可能還有一段距 ...

冇錯,仔應該偏向可風多,因為有同學一齊讀,而我地自行揀可風,都係因為知道在荃灣區乒乓球不錯。

作者: 喇叭茶    時間: 22-5-15 11:14

kkv408 發表於 22-5-15 10:47
不過我仔乒乓球又未去到入青苗,只係打學界團體賽冠軍水平,所以 ...

哦,原來如此。你囝囝只係有運動,但唔係特異,你嘅憂慮係啱嘅。
我識人又係打乒乓波嘅,本來可以入LSC, 但結果去咗YWC, 原因係因為佢太在意乒乓波,但知道自己去到LSC ,就一定做唔到正選,反而喺YWC就如魚得水。

作者: chitchit0520    時間: 22-5-15 11:14

作者: EMKLING    時間: 22-5-15 12:42

可風區內無直資私立小學,大部份學生都來自普通小學普通家庭,可以做到貼近英華成績亦不容易,尤其英華英文會好一大截。樓上網友所貼出連結寫英華英文 5+ 有 45%,相信此成績連荃官都做不到。英華的確會見識更多,什麼都有,不是地區中學可以比美。

我小朋友未升中但心儀,知道可風難得多活動又可以讀書。之前有就讀家長講過有小朋友是私立小學入讀,因為小學打根基打得好,而且英文又比其他同學好一大截,老師招佢地入英文辯論,做風紀,可以說是學校寵兒,有好多機會。入英華可能很多實力與你兒子接近甚至很多更加優勝,要突圍而出可能需要更多努力。不過這也是一個很好的磨練機會,互相影響遇強越強。讀書方面既然兩間學校都在這個階段收你兒子,證明學術和性格都適合。

我之前見過一位教師朋友說直資學校可能多老師會出出入入換人,這個也是入讀直資學校的顧慮之一。我聽過有些直資學校是高中也有機會年年換老師,我小朋友比較內向認老師,有一個老師可以教到她畢業對她讀書和成長比較好。不過這僅是我小朋友的性格傾好,你比較清楚兒子性格。我女兒喜歡運動但不是到拿獎的水平,所以不清楚學界的事。
作者: bobbob    時間: 22-5-15 12:45

mcl203 發表於 22-5-15 09:27
有網友指導YWC數據位置,已放進列表~~~
ur welcome~
作者: bobbob    時間: 22-5-15 12:47

kkv408 發表於 22-5-15 10:58
冇錯,仔應該偏向可風多,因為有同學一齊讀,而我地自行揀可風,都係因為知道在荃灣區乒乓球不錯。
...
跟阿仔意願啦,第日衰咗無得賴阿媽
作者: www    時間: 22-5-15 13:02

可風:成績較好、免學費。
英華:運動較好、校園較好。

作者: acgy    時間: 22-5-15 14:14

kkv408 發表於 22-5-15 10:47
不過我仔乒乓球又未去到入青苗,只係打學界團體賽冠軍水平,所以 ...
其實學界團體冠軍代表唔到個人水平,只要隊中有2個勁人,第3,4人其實係可躺赢,特別係小學水平差異大。
如果連青苗水平都未到,你仔水平的確同英華會有出入,睇你介不介意冇得出賽但可以增大眼界,

作者: kkv408    時間: 22-5-15 17:26

喇叭茶 發表於 22-5-15 11:14
哦,原來如此。你囝囝只係有運動,但唔係特異,你嘅憂慮係啱嘅。
我識人又係打乒乓波嘅,本來可以入LSC,  ...

我就係擔心入到去,冇機會打比賽,因為太多勁人,可能做後備機會都冇,到時仔會好失落。

作者: kkv408    時間: 22-5-15 17:30

chitchit0520 發表於 22-5-15 11:14
咁樣睇落去,真係好睇佢心態。

想在小池做大魚的話,你叫佢去英華,可能會怨你(我在某中學見過)。

冇錯,要睇佢心態。
剛才同仔傾過,佢唔想入英華,因為佢覺得入到去,除左要谷成績,連乒乓球都要谷,會令佢好大壓力。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5