教育王國

標題: 劍橋 FCE vs IELTS [打印本頁]

作者: chitchit0520    時間: 22-4-8 09:41     標題: 劍橋 FCE vs IELTS

作者: b3410    時間: 22-4-8 11:09

大致考的方法類似,睇下想取幾多分?IELTS想高分深一些,可能同CAE/CPE更加接近。

作者: bobbob    時間: 22-4-8 15:32

b3410 發表於 22-4-8 11:09
大致考的方法類似,睇下想取幾多分?IELTS想高分深一些,可能同CAE/CPE更加接近。
...
agree
作者: bobbob    時間: 22-4-8 15:33

chitchit0520 發表於 22-4-8 09:41
有冇人有考過呢兩個試既經驗呢?

範圍和模式係咪差不多呢?
我識親嘅都係裸考
作者: cmchang0927    時間: 22-4-8 15:54

可以上YouTube睇吓

作者: chitchit0520    時間: 22-4-8 19:46

作者: chitchit0520    時間: 22-4-8 19:47

作者: chitchit0520    時間: 22-4-8 19:48

作者: b3410    時間: 22-4-8 20:00

chitchit0520 發表於 22-4-8 19:46
我其實只係想考個公開試睇下程度去到邊?
以往小三小六都有考,咁而家中三,又想考下睇下程度囉!
IELTS中三考早咗d,中四考差不多。可以考FCE玩下。考到distinction, 都知道繼續讀落去,DSE至少5分以上?

作者: chitchit0520    時間: 22-4-8 20:31

作者: bobbob    時間: 22-4-8 21:05

chitchit0520 發表於 22-4-8 20:31
咁我都係考FCE
DSE至少5分以上?
你係指如果distinction 係咪5以上?
fce distinction 可以去到190,大約 ielts 7分,dse 5 大約 ielts 6.81 - 6.99,所以fce distinction可以對應dse 5
作者: bobbob    時間: 22-4-8 21:08

chitchit0520 發表於 22-4-8 19:47
即係模式無特別需要了解?同香港平時考試會唔會好唔同?
因為嗰時PET既寫作係唔可以寫咁長,同學校唔同。
...
以為你講緊洗唔洗上course,咁可以攞份sample paper睇下exam format,印象中要一次過考晒咁多張paper,除咗oral
作者: chitchit0520    時間: 22-4-8 21:20

作者: Rpp    時間: 22-4-8 22:02

chitchit0520 發表於 22-4-8 21:20
本身上咗幾年FCE了,就想睇下英文程度如何囉!睇下有冇用?

咁我睇下sample paper先,謝謝!

早排出帖的朋友仔考FCE擰到個C通過,PET就全部A,佢媽咪係淘寶買幾冊FCE讓個仔係屋企自學半年,好佩服。

作者: chitchit0520    時間: 22-4-8 22:11

作者: Rpp    時間: 22-4-8 22:33

chitchit0520 發表於 22-4-8 22:11
邊個呀?
我仔係學咗FCE幾年,我唔係想攞証書考學校,只係想知佢學成點?英文程度如何?
...

明白呀。

作者: Patrickding    時間: 22-4-13 06:32

chitchit0520 發表於 22-4-8 21:20
本身上咗幾年FCE了,就想睇下英文程度如何囉!睇下有冇用?

咁我睇下sample paper先,謝謝!

請問邊度有FCE班上?

作者: chitchit0520    時間: 22-4-13 08:56

作者: 王家爸爸    時間: 22-4-13 10:51

如果兩個都係攞考,FCE Grade A 應該可以攞到 IELTS 6 左右;CAE Grade A 應該可以攞到 IELTS 8 左右。
作者: chitchit0520    時間: 22-4-28 11:57

作者: socutebb    時間: 22-4-28 12:14

請問IELTS嘅考試模式同DSE英文相唔相似?

如果報IELTS嘅長course讀,對將來考DSE英文有冇幫助?

(即F.4/F.5考IELTS,F. 6考DSE)

作者: b3410    時間: 22-4-28 14:12

chitchit0520 發表於 22-4-28 11:57
原來BC而家無考FCE, 剩係有PET, KET, IELTS, 可能嗰啲多人考啲

知道有無其他途徑考嗎?
https://gpexcentral.org/exam-dates-fees/
都可以報名,不過我見到都係冇FCE考期。

你不如直接考CAE喇

作者: chitchit0520    時間: 22-4-28 15:04

作者: b3410    時間: 22-4-28 15:19

chitchit0520 發表於 22-4-28 15:04
係呀!呢間都無呀!
我見BC CAE都無喎!
CAE形式一樣嗎?

形式接近,不過一定會比較深
作者: chitchit0520    時間: 22-4-28 17:26

作者: mcl203    時間: 22-4-28 18:00

socutebb 發表於 22-4-28 12:14
請問IELTS嘅考試模式同DSE英文相唔相似?

如果報IELTS嘅長course讀,對將來考DSE英文有冇幫助?

IELTS若用嚟報大學用途,係會有到期日,中四咁早考?~~~

作者: b3410    時間: 22-4-29 08:56

chitchit0520 發表於 22-4-28 17:26

問咗中心,都話唔見有得考FCE, 佢話其實CAE, IELTS都 ...
F4升F5暑假考。學校學已經夠了。

F5上學期至下學期中間考SAT/ACT

作者: 2jkidsfather    時間: 22-4-29 09:26

mcl203 發表於 22-4-28 18:00
IELTS若用嚟報大學用途,係會有到期日,中四咁早考?~~~
跳升大學

IELTS考試之日起兩年內有效

作者: chitchit0520    時間: 22-4-29 15:27

作者: gracelam    時間: 22-4-29 15:47

chitchit0520 發表於 22-4-29 15:27
你意思是學校學的已經足夠。

建議我:

考咁多有咩用

高中,特別係中五中六,忙到史林廖賴,就算裸考都要抽時間去考

作者: b3410    時間: 22-4-29 16:38

chitchit0520 發表於 22-4-29 15:27

建議我:

對,我哋學校同學大致都係咁安排時間。即係升F5暑假或者開學後考IELTS

F5上學期考SAT/ACT

如果成績唔理想,可以有時間再考多次。

裸考,做一兩份past paper熟悉題型。
佢哋呢個階段學校學的知識,已經足夠cover

ACT science 部分,也大部分為初中所學。如果F4有選修chem/bio/phy,就更加簡單。

作者: b3410    時間: 22-4-29 16:39

gracelam 發表於 22-4-29 15:47
考咁多有咩用  

高中,特別係中五中六,忙到史林廖賴,就算裸考都要抽時間去考
申請海外學校

通常大家都係申請多幾間

作者: chitchit0520    時間: 22-4-29 17:08

作者: chitchit0520    時間: 22-4-29 17:10

作者: b3410    時間: 22-4-29 18:13

chitchit0520 發表於 22-4-29 17:08
IC, 咁我又唔駛,因為我又無諗住去外國讀書。

原本而家考,都係想了解下佢程度去到邊?對應DSE幾多分咁? ...
咁幾時考都可以
作者: chitchit0520    時間: 22-4-29 18:50

作者: Mirror123    時間: 22-4-29 20:18

b3410 發表於 22-4-29 16:38
對,我哋學校同學大致都係咁安排時間。即係升F5暑假或者開學後考IELTS

F5上學期考SAT/ACT

想請問喺學校安排或建議, 定係普遍家長都會考? 我哋個年代好簡單, 冇呢啲嘢! 而家成日見到有啲大學生補習都話自己有考IELTS 。

我地冇考過劍橋,考學校時候有家長話考PET,我哋做過一份卷,其實都大部份答對,當時都唔記得點解冇報名,總之最後都冇考,諗返轉頭其實都唔一定要考。所以我都唔知中學考英文試係咪用嚟升大學用?

作者: b3410    時間: 22-4-30 07:54

Mirror123 發表於 22-4-29 20:18
想請問喺學校安排或建議, 定係普遍家長都會考? 我哋個年代好簡單, 冇呢啲嘢! 而家成日見到有啲大學生補習 ...
學校建議,普遍同學都會考。考場基本全部都係自己同學
劍橋試中學少人考,之前小學考,希望多張證書升中。

作者: silvia_ng    時間: 22-5-4 12:50

建議我:

我仔果陣中五考完上學期大考就試下考IELTS,中六upload OEA時叫做多無水份張證書比大學睇下啦。考完DSE,收到考評局email問呀仔有冇考過IELTS,幾多分,叫我哋報返比佢。

作者: 29XX86    時間: 22-5-5 00:10     標題: 回覆樓主:

Fce我囡考過,ielts未考過。果時囡小六考都幾辛苦,分2日考,一日考speaking, 1日考paper一坐坐4個幾鐘。而家讀緊cpe唸緊考唔考(無考cae) 。cambridge 張cert有樣好,唔會好似ielts咁得2年有效。

圖片附件: 16516807868385530143760420670231.jpg (22-5-5 00:13, 166.87 KB) / 下載次數 21
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY0ODQ1fGQyMDJkYzVmfDE3MTkyNTUzMjV8MA%3D%3D

作者: 29XX86    時間: 22-5-5 00:18

chitchit0520 發表於 22-4-28 17:26

問咗中心,都話唔見有得考FCE, 佢話其實CAE, IELTS都 ...

我囡讀到中四都有讀cambridge, 因為津中語境唔太好,唔多機會講英文,而佢對英文有興趣,所以仲繼續比佢當興趣班咁讀,見佢上zoom 同老師吹水多,有時我都問囡究竟你係咪真係上緊堂架。

作者: chitchit0520    時間: 22-5-5 07:24

作者: chitchit0520    時間: 22-5-5 07:26

作者: chitchit0520    時間: 22-5-5 07:27

作者: 小時了了    時間: 22-5-5 07:40

孩子,依家S5,今個星期六第一次考 IELTS, 若呢次分數不達申請大學要求,7或8月再報考第二次

孩子自己上網揾,揾到 amazingtalker.com 港幣幾十銀(好似$60)30分鐘 oral 1堂, 依家一星期2-3堂 oral, 加拿大女導師 online 意大利zoom上堂,5月7日考 IELTS

P.S: 導師可以自己任揀的

作者: chitchit0520    時間: 22-5-5 07:50

作者: silvia_ng    時間: 22-5-5 08:15

chitchit0520 發表於 22-5-5 07:27
我都想中五叫仔考ielts

裸考試下水溫都唔錯的

作者: 小時了了    時間: 22-5-5 11:28

chitchit0520 發表於 22-5-5 07:50
我都成日想試AT, 不過我唔知點揀導師好?

孩子揀合眼缘而已,幾十銀港幣一堂,唔夾咪當試堂
作者: chitchit0520    時間: 22-5-5 11:45

作者: b3410    時間: 22-5-5 12:43

29XX86 發表於 22-5-5 00:10

Fce我囡考過,ielts未考過。果時囡小六考都幾辛苦,分2日考,一 ...
其實最尾都係冇用。我哋之前初中考咗CPE,不過依家都係老老實實再考埋IELTS,畢竟好多學校都係寫明IELTS分數要求,如果用CPE,可能又要問多幾問,不如直接考IELTS簡單。
初中考劍橋我覺得可以大致了解一下自己英文程度。如果發現已經C2左右,高中可以多時間精力去其他科目,除非讀Eng lit, law果d,夠用就算了。

作者: 29XX86    時間: 22-5-5 13:35

chitchit0520 發表於 22-5-5 07:24
你一直用zoom嗎?

你講的都啱,的確都係一個語境!

因為疫情所以轉左zoom渣。

作者: 29XX86    時間: 22-5-5 13:37

b3410 發表於 22-5-5 12:43
其實最尾都係冇用。我哋之前初中考咗CPE,不過依家都係老老實實再考埋IELTS,畢竟好多學校都係寫明IELTS分 ...

我唸都無乜用,不過如囡想考都會比佢考,遲啲會比佢考ielts, 佢有個英文成績同佢差唔多嘅同學就快考(因黎緊去留學),想睇佢考成點先。

作者: chitchit0520    時間: 22-5-5 14:26

作者: b3410    時間: 22-5-5 15:19

chitchit0520 發表於 22-5-5 14:26
C2都係夠喳?
咁我哋實唔夠,咁點?
睇你DSE想取幾分?想爆星星我估要C2啩
作者: chitchit0520    時間: 22-5-5 16:29

作者: 29XX86    時間: 22-5-5 16:36

b3410 發表於 22-4-29 08:56
F4升F5暑假考。學校學已經夠了。

F5上學期至下學期中間考SAT/ACT

想請教下呢2個試有乜用呀?SAT係咪for教書?因囡話第日想做英文老師。

作者: b3410    時間: 22-5-5 16:39

chitchit0520 發表於 22-5-5 16:29
IC, 我諗住坐底5就好,佢想讀三大文史哲類,應該25分已有得,英文5都ok卦?
...
5已經好好
作者: b3410    時間: 22-5-5 16:40

29XX86 發表於 22-5-5 16:36
想請教下呢2個試有乜用呀?SAT係咪for教書?因囡話第日想做英文老師。
報讀美國大學。不過因為近年疫情,好多大學已經非必須。
作者: chitchit0520    時間: 22-5-5 16:45

作者: b3410    時間: 22-5-5 18:29

chitchit0520 發表於 22-5-5 16:45
題外話,我老公成日覺得我容許佢太hea,除了做功課,無測考唔會溫書。

但我睇佢排名,中英文應該都可以達 ...
有餘力不如諗長遠d,夠分入大學係最基本嘢。
如果喜歡讀歷史(我自己唔熟)可以多些參加相關的活動,或者去大學睇下人哋研究緊topic,當一個專長來發展。了解越多越深入,可能對於大學選校選科又會有不同計劃。 難得小朋友一早已經有方向,不如目標放更加長遠。

作者: chitchit0520    時間: 22-5-5 20:27

作者: fungkaka    時間: 22-5-26 14:24

我女四年前考了FCE,最近考了IELTS,幸運地band 8, 的而且確IELTS比FCE深,應該同CAE差唔多。佢考呢兩個試都係裸考,之前有喺淘寶買past paper返嚟做,但係就冇出去上堂。所以做past paper應該係有幫助的。

作者: chitchit0520    時間: 22-5-26 17:25

作者: fungkaka    時間: 22-5-26 17:26

我個女係四年級考F C E,今年form two考IELTS,同你一樣都係想測試吓佢嘅英文水平

作者: cafeva    時間: 22-5-26 20:14

fungkaka 發表於 22-5-26 17:26
我個女係四年級考F C E,今年form two考IELTS,同你一樣都係想測試吓佢嘅英文水平
...
勁!
作者: chitchit0520    時間: 22-5-26 20:25

作者: fungkaka    時間: 22-5-26 20:35     標題: 回覆樓主:

不是,只是略懂答題技巧和做past paper,也是由Starter慢慢考上來的。

作者: tseleebb    時間: 22-5-28 09:24

fungkaka 發表於 22-5-26 14:24
我女四年前考了FCE,最近考了IELTS,幸運地band 8, 的而且確IELTS比FCE深,應該同CAE差唔多。佢考呢兩個試 ...

好勁

作者: bbc2018    時間: 22-5-28 10:16

b3410 發表於 22-5-5 12:43
其實最尾都係冇用。我哋之前初中考咗CPE,不過依家都係老老實實再考埋IELTS,畢竟好多學校都係寫明IELTS分 ...
有啲學校高中會教下IELTS
作者: chitchit0520    時間: 22-5-28 20:38

作者: bbc2018    時間: 22-5-29 10:48

chitchit0520 發表於 22-5-28 20:38
想問下,IELTS 同香港英文課程/DSE英文有何不同呢?
你上網search下,睇吓IELTS考乜先
作者: chitchit0520    時間: 22-5-29 11:32

作者: b3410    時間: 22-5-29 23:05

bbc2018 發表於 22-5-28 10:16
有啲學校高中會教下IELTS
教下都好,唔駛自己出去俾錢讀
作者: Rpp    時間: 22-5-29 23:18

fungkaka 發表於 22-5-26 14:24
我女四年前考了FCE,最近考了IELTS,幸運地band 8, 的而且確IELTS比FCE深,應該同CAE差唔多。佢考呢兩個試 ...

我都有係淘寶買有兩冊,一頁未做過,嘥我人仔兩百銀兩。

作者: tam_bb    時間: 22-5-30 07:27

係咪因為疫情關係,所以香港依家冇得報考PET/FCE?我見british council 冇開日期報名⋯⋯

作者: fungkaka    時間: 22-5-30 11:53

可能少人考,BC寧願安排考IELTS

作者: 無知人    時間: 22-7-24 09:12

silvia_ng 發表於 22-5-4 12:50
我仔果陣中五考完上學期大考就試下考IELTS,中六upload OEA時叫做多無水份張證書比大學睇下啦。考完DSE, ...
C兄、弟、姐、妹,我仔今年DSE有考IELTS (academic),CEFR LEVEL C1,但係未收到考評局問 IELTS成,績,請問過程係點,同埋有乜著數?
作者: Joe8889    時間: 22-7-24 13:50

回覆 無知人 的帖子

IELTS是比考外國學校用
作者: silvia_ng    時間: 22-7-24 23:23

無知人 發表於 22-7-24 09:12
C兄、弟、姐、妹,我仔今年DSE有考IELTS (academic),CEFR LEVEL C1,但係未收到考評局問 IELTS成,績,請問 ...

考評局會否一定每年都問我唔敢講呀,剛好上年有問,係收email 嘅。著數係冇水份,面試時已知佢英文水平有一定實力。另好似浸大接受6.5 IELTS 成績取代DSE攞唔到3(呢個我唔太知詳情)。IELTS可無限考,比錢就得,DSE一年只得一次,攞個好啲嘅成績當多把刀旁身。同埋萬一放榜有咩依郁要去外國讀書,都即時有得用呢。

作者: silvia_ng    時間: 22-7-24 23:35

無知人 發表於 22-7-24 09:12
C兄、弟、姐、妹,我仔今年DSE有考IELTS (academic),CEFR LEVEL C1,但係未收到考評局問 IELTS成,績,請問 ...

講清楚少少先,考評局問嚟應該係收集數據,對應下DSE水平同IELTS水平差異。上年睇佢地考評局個網仲係用緊2012年嘅對照分數,有冇再update我自己都冇為意啦。

不過我唔知佢哋係咪send email 比全體考生,定係只揀選某些成績嘅考生先send了。

至於回覆考評局,對自己應該就絕對冇著數,但有機會造福後來者吧。

作者: 無知人    時間: 22-7-25 03:19

silvia_ng 發表於 22-7-24 23:35
講清楚少少先,考評局問嚟應該係收集數據,對應下DSE水平同IELTS水平差異。上年睇佢地考評局個網仲係用緊2 ...

唔該晒。原來如此,好合理推測。無著數都好正常,唔係個個細路考,如果真有著數,咁學校都叫晒全部學生考啦。我仲以為有特別方法可以有乜優待。咁唯一好處係知自已程度(外國人眼中,一個English as a Second Language既人的英文程度),同大學面試多張學術上既紙。

作者: LeeCC    時間: 22-7-25 06:09

SAT係考美國大學用,請問考ACT用途是什麼?

作者: b3410    時間: 22-7-25 08:20

LeeCC 發表於 22-7-25 06:09
SAT係考美國大學用,請問考ACT用途是什麼?
一樣。絕大部分US 學校兩樣都接受。最近幾年,SAT經常取消或者改期,而ACT考期多,可以網上考,比較容易book.  不過有部分科學有關內容,如果冇揀理科的同學,可能要準備多d.  SAT可能適合數學強,擅長problem solving 同學。ACT 題目多,不過straightforward

如果打算考,可以睇下past paper, 揀選自己比較擅長的考。

作者: LeeCC    時間: 22-7-25 08:34

b3410 發表於 22-7-25 08:20
一樣。絕大部分US 學校兩樣都接受。最近幾年,SAT經常取消或者改期,而ACT考期多,可以網上考,比較容易boo ...
謝謝解答

請問如果只考慮考英國或加拿大的大學,無打算考美國大學,就無需要考SAT,ACT ? 只需要考IELTS?

還有,而家好似無咩人講考TOEFL ? 我讀書年代,外國升學就要考

謝謝

作者: silvia_ng    時間: 22-7-25 08:35

無知人 發表於 22-7-25 03:19
唔該晒。原來如此,好合理推測。無著數都好正常,唔係個個細路考,如果真有著數,咁學校都叫晒全部學生考 ...

同埋我本人覺得DSE答題技巧需求大啲,IELTS相對冇咁大影響。不過DSE成績跟一世,IELTS兩年又要嚟一次,煩好多。

作者: b3410    時間: 22-7-25 08:46

LeeCC 發表於 22-7-25 08:34
謝謝解答

請問如果只考慮考英國或加拿大的大學,無打算考美國大學,就無需要考SAT,ACT ? 只需要考IELTS?
打算去美國升學,都多人考TOEFL
不過如果已經讀開IS,英文係母語,就唔駛考。DSE同學需要考

作者: LeeCC    時間: 22-7-25 08:47

b3410 發表於 22-7-25 08:46
打算去美國升學,都多人考TOEFL
不過如果已經讀開IS,英文係母語,就唔駛考。DSE同學需要考
...
明白了,謝謝

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5