教育王國

標題: 小提琴要學幾奈至可以考3级 [打印本頁]

作者: Belle_Piano    時間: 22-4-5 15:51     標題: 小提琴要學幾奈至可以考3级

我小朋友學左小提琴一年。老師一路都話佢肯練琴,好快可以考試。一丶二級唔值得考,所以一考就會考三級。
自從3月轉左用zoom上堂之後,我覺得個老師好似唔記得咗呢個要考試嘅目標咁。
我3月尾問佢幾時可以考試,佢話要10個月,我心諗要咁耐咩。之後我見佢上堂啲進展都比較慢,有時都冇覆返上堂教過嘅歌,同埋每次大多數都係俾得兩首我小朋友練。
我今個星期小朋友上堂就同老師講番想考試,佢話要彈多兩丶三堂呢D個仔先至比一首舊嘅考試歌佢試吓先。我心諗做咩要試吓先。仲有, 咁耐都冇乜拉過scales。老師話我小朋友而家係二級,收緊二級嘅學費。

作者: Belle_Piano    時間: 22-4-5 15:52     標題: 回覆樓主:

我驚個老師dum時間。今年年尾12月、1月我真係希望考到,因為之後我小朋友要準備小五呈分,唔想撞時間。
請問大家,你哋小朋友學小提琴的話,幾耐可以考3級?

作者: LeeCC    時間: 22-4-5 16:20

初級的小朋友Zoom上課收到一半老師教的已經好好了,你預左要打個折,堂數自然要多D
不論什麼樂器,zoom上堂,老師不能執手教基礎,其實好難跟得好

作者: Belle_Piano    時間: 22-4-5 22:28

LeeCC 發表於 22-4-5 16:20
初級的小朋友Zoom上課收到一半老師教的已經好好了,你預左要打個折,堂數自然要多D
不論什麼樂器,zoom上堂 ...

睇落短期內都要繼續用zoom上堂

作者: babyG2015    時間: 22-4-6 02:13

After 18 months learning, we passed Grade 5 with Distinction (6 years old). One class per week, practice 30~45 mins per day,
作者: Belle_Piano    時間: 22-4-6 08:09

babyG2015 發表於 22-4-6 02:13
After 18 months learning, we passed Grade 5 with Distinction (6 years old). One class per week, prac ...

你小朋友真係好有天份啊!

作者: Momobaba012    時間: 22-4-6 10:08

Belle_Piano 發表於 22-4-5 15:51

我小朋友學左小提琴一年。老師一路都話佢肯練琴,好快可以 ...

如果你老師係按級收費,佢無可能想拖你。
佢唔建議你老應該係因為你小朋友未到水準。

作者: Belle_Piano    時間: 22-4-6 10:14

Momobaba012 發表於 22-4-6 10:08
如果你老師係按級收費,佢無可能想拖你。
佢唔建議你老應該係因為你小朋友未到水準。
...

明白,thx!

作者: babycute2009    時間: 22-4-6 10:21

最少要半年時間重覆練習考試歌,2個月時間夾鋼琴伴奏,你地現在一首考試歌都未教。。。若想年尾考試,都未必有理想既成績
另外,如果唔係face to face 既考試,就不用考scales
有時d歌曲入面巳有scales既成份去練習
同埋,3級對升中冇乜幫助,最少都要5級以上,大把人8級

我女學左1年就考到3級,之後5級,8級distinction 小學畢業前

至於升中選校,成績係王道,先攪好成績

作者: vpnc123    時間: 22-4-6 10:52

我小朋友學左小提琴一年。老師一路都話佢肯練琴,好快可以 ...

Del…..

作者: Belle_Piano    時間: 22-4-6 11:06

babycute2009 發表於 22-4-6 10:21
最少要半年時間重覆練習考試歌,2個月時間夾鋼琴伴奏,你地現在一首考試歌都未教。。。若想年尾考試,都未 ...

明白。
我冇諗住用呢個考試成績去考中學。不過想set個目標俾我小朋友,我亦覺得佢可以achieve倒。
謝謝你話俾我聽大概嘅timeframe.

作者: Belle_Piano    時間: 22-4-6 11:09

vpnc123 發表於 22-4-6 10:52
你呢啲問題我都問過老師,佢話因為呢啲野對於小朋友嚟講係全新,所以需要時間學同練習
我地係學左2年先想 ...

Thx!

作者: Momobaba012    時間: 22-4-6 19:24

Belle_Piano 發表於 22-4-6 11:06
明白。
我冇諗住用呢個考試成績去考中學。不過想set個目標俾我小朋友,我亦覺得佢可以achieve倒。
謝謝你 ...

Timeframe 真係好難講。我有學生(非小提琴)四年考八級,亦有學生三年都未達一級。

作者: Belle_Piano    時間: 22-4-6 21:07

Momobaba012 發表於 22-4-6 19:24
Timeframe 真係好難講。我有學生(非小提琴)四年考八級,亦有學生三年都未達一級。
...

咁都係嘅⋯
我個女肯練琴嘅。我唔希望要3年至考倒試

作者: babyG2015    時間: 22-4-6 21:38

Belle_Piano 發表於 22-4-6 21:07

It all depends on how much time you practice everyday and whether you practice properly.  We spent 30 mins every day in the first half year then one hour on average week day and two hours on weekends. To have a solid foundation, the trainings shall include scales, etude and repertoires together with constant appreciation of music from various periods.

作者: babyG2015    時間: 22-4-6 21:44

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Belle_Piano    時間: 22-4-7 08:19

babyG2015 發表於 22-4-6 21:38
It all depends on how much time you practice everyday and whether you practice properly.  We spent 3 ...

Thx for your info!

作者: 964000    時間: 22-4-7 10:55

初學弦學zoom好難,連姿勢都未學定,揸弓都已好大學問。
我認為就算唔洗考都應該練下scales是基本功,好似跳舞要拉下筋咁。
其實有基本功準備考試歌半年巳夠時間,欠缺基本功要從頭開始練真係有排攪。
練基本功包括scales和拉多啲類似程度的歌先,有時我哋仲會拉下深過考試歌的,咁再練考試歌會覺得更易上手。
至於幾時可考級,人人天份進度不同,你小朋友肯練琴已經好好,如果冇天份又唔練琴個D真係可以攪好耐,有天份唔洗點練就一年都考到三級(5級以上都要練),一般天份肯練下琴的兩三年內都可考二三級。
其實只要有興趣有繼續拉都會進步,不用太緊張幾時考,我反而覺得 zoom太耐手勢如做不好第日有排執。

作者: LeeCC    時間: 22-4-7 11:13

我小朋友唔係拉小提琴,疫情初期有zoom上堂學八級,老師話,不論什麼樂器,初級的小朋友連基本手勢都未執好,又唔明老師的要求,zoom根本好難跟到,所以佢zoom堂的學生主要系六級以上的高小/中學生,至少聽得明要求,對基本技巧有認識,老師話要用好似邊首歌某段的技巧/某scale的指法,自己會懂得運用和練習,老師唔可以執手教都收到
作者: honeybibibibi    時間: 22-4-7 15:06

只係學左一年小提琴點解咁心急?
我囡5歲,學左一年多少少,佢用2個月學曬4首2級歌,然後老師叫佢去考試後就無再理過佢考試既野,叫佢夾完琴錄影。
平時都係學一首歌一堂架咋,去到覆一次,執少少有問題既地方就又教新歌。
依家拉緊蓧崎2/3冊。
不過如果要考級,我都認同要積極d去準備既。
無需要搵首舊歌試下先囉 呢樣我聽到都覺得好古怪。

作者: Belle_Piano    時間: 22-4-7 15:16

964000 發表於 22-4-7 10:55
初學弦學zoom好難,連姿勢都未學定,揸弓都已好大學問。
我認為就算唔洗考都應該練下scales是基本功,好似 ...

我都覺得上zoom係唔理想,不過而家冇辦法我同意練scales 係緊要,但老師仲未開始。練scales 可以鍛煉手指,手指會有力啲。

作者: Belle_Piano    時間: 22-4-7 15:27

honeybibibibi 發表於 22-4-7 15:06

只係學左一年小提琴點解咁心急?

係有小小心急㗎。因為我個女比較大個至開始學小提琴。
佢今年小四,下年要呈分了

作者: babemom    時間: 22-4-7 15:33

我八歲女學左小提琴3年考四級(distinction ),今年年尾準備考六級,但老師要佢拉好多scales and studies,但佢自己好鐘意拉歌仔,所以疫情期間每星期keep住zoom,起碼俾佢keep住練琴習慣,否則會退步,另外再每星期加一堂面授執下手勢,直到復課後一切正常我便會cut zoom lesson,因為其他興趣班要復課,我覺得疫情下唯一好處就係練多咗琴,因為無得出街!(無奈!)

作者: Belle_Piano    時間: 22-4-7 15:34     標題: 回覆樓主:

我女而家拉緊Suzuki Vol.2 同埋Wohfahrt Etudes.
早幾堂開始左三把位。佢好快上左手。
請問各位,學左一年去到呢個情況,進度是否OK?

作者: Belle_Piano    時間: 22-4-7 15:46

babemom 發表於 22-4-7 15:33
我八歲女學左小提琴3年考四級(distinction ),今年年尾準備考六級,但老師要佢拉好多scales and studies,但 ...

你個女都好叻噃
Scales,studies 係悶啲嘅

即是而家你女每星期上緊一堂zoom,一堂實體?

作者: babemom    時間: 22-4-7 15:52

Belle_Piano 發表於 22-4-7 15:46
你個女都好叻噃
Scales,studies 係悶啲嘅

係呀!面授星期日點對點上落,老師課室同一時間不會有其他人,再加平日一堂zoom,因為上次第四波疫情我們停了上課,zoom 也沒有上,結果真的退步了不少,最弊係養懶咗個女,要花好幾個月才調節到!

作者: honeybibibibi    時間: 22-4-7 18:44

Belle_Piano 發表於 22-4-7 15:27
係有小小心急㗎。因為我個女比較大個至開始學小提琴。
佢今年小四,下年要呈分了
...

加油加油

作者: babyG2015    時間: 22-4-8 01:48

Belle_Piano 發表於 22-4-7 15:34
我女而家拉緊Suzuki Vol.2 同埋Wohfahrt Etudes.
早幾堂開始左三把位。佢好快上左手。
請問各位,學左一年 ...
一年學到換把位,進度都不慢咯,加油
作者: Belle_Piano    時間: 22-4-8 08:22

honeybibibibi 發表於 22-4-7 18:44
加油加油

Thx!

作者: Belle_Piano    時間: 22-4-8 08:23

babyG2015 發表於 22-4-8 01:48
一年學到換把位,進度都不慢咯,加油

原來係咁。Thx!

作者: Momobaba012    時間: 22-4-8 13:44

聽聞正統學小提琴應該頭一年只拉空弦

作者: karkarho    時間: 22-4-8 20:09

其實學琴唔係為咗考級如何, 冇一個固定標準時間話要學幾耐先考得幾多级,但一般而言預備考試的確係要十個月時間。 淨係學嗰三首歌可以好快,但要學曬成個完整課程就要好耐, 例如學好啲基本功, 如果你覺得老師係揼時間,好明顯你淨係為咗考琴而俾小朋友學, 同埋咁樣講其實好唔尊重啲老師
作者: karkarho    時間: 22-4-8 20:10

回覆 964000 的帖子

呢個講得好好呀!
作者: Belle_Piano    時間: 22-4-8 20:46

Momobaba012 發表於 22-4-8 13:44

明白,thx!

作者: babyG2015    時間: 22-4-8 23:40

Momobaba012 發表於 22-4-8 13:44
每個小朋友情況不一樣,有的人右手控制和力量較好,領悟力高自然不需要那麼長時間。樂器學習尤其需要因材施教。拉音階同樣可以練到右手運弓,頭一年只拉空弦顯然不是很有效率的練習方法。
我們一直跟音樂學院任教的老師學習,從來沒有聽說有人頭一年只拉空弦,恐怕只會浪費時間,消磨興趣。

作者: babyG2015    時間: 22-4-8 23:44

考級不應該是學琴的目標,但是可以作為階段性激發繼續學習動力的手段。建議報考相應水平的級數而不是拔苗助長。
作者: Belle_Piano    時間: 22-4-9 16:50

babyG2015 發表於 22-4-8 23:44
考級不應該是學琴的目標,但是可以作為階段性激發繼續學習動力的手段。建議報考相應水平的級數而不是拔苗助 ...

好同意你嘅講法!
有啲家長想幫小朋友增加多啲motivation, 小朋友考到級可以俾佢自己有個sense of achievement。
有啲係要幫小朋友考中學,要快啲達到目標快啲考試係可理解嘅。

作者: Belle_Piano    時間: 22-4-9 16:50

當然最全面嘅學習梗係要拉scales 加上其他基礎訓練,仲有music appreciation etc.  
家長迷睇吓自己小朋友唔同階段嘅需要而搵適合嘅老師。

作者: Belle_Piano    時間: 22-4-9 16:51

得到你哋唔同嘅input,俾咗我多啲角度去諗吓我而家小朋友嘅情況。Thank you!

作者: Youweird    時間: 22-4-9 22:14

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: miriam    時間: 22-4-11 08:48

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

作者: Jojo1211    時間: 22-4-17 09:06

babemom 發表於 22-4-7 15:33
我八歲女學左小提琴3年考四級(distinction ),今年年尾準備考六級,但老師要佢拉好多scales and studies,但 ...

請問你地是否每首歌都要用拍子機?

因為我小朋友老師從來冇要佢開拍子機

我覺得佢拍子比較弱

作者: Momobaba012    時間: 22-4-17 09:19

Jojo1211 發表於 22-4-17 09:06
請問你地是否每首歌都要用拍子機?

因為我小朋友老師從來冇要佢開拍子機

我自己從來沒有用拍子機。拍子較弱的學生,我會建議間中用拍子機。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5