教育王國

標題: 今年讀小一,買咩牌子/款式書包好 [打印本頁]

作者: 冬甩史    時間: 22-3-29 09:02     標題: 今年讀小一,買咩牌子/款式書包好

我個囡今年讀小一,但唔知用咩牌子及款式書包比較好。請問有冇家長可以分享吓?

作者: 0030    時間: 22-3-29 09:56

平點就dr.kong,特價時200有找,貴點就lego,tiger,spi,以上牌子我女都買過/用過~
作者: yeeling0101    時間: 22-3-29 10:53

冬甩史 發表於 22-3-29 09:02
我個囡今年讀小一,但唔知用咩牌子及款式書包比較好。請問有冇家長可以分享吓?
...
小朋友已決定讀邊間小學嗎?我見有啲小學對書包顏色有要求,可能問問學校比較穩陣
作者: Azzurro    時間: 22-3-29 11:04

如果你重等直,私,或者叩門,等等去到八月底買都未遲

我就買錯書包了,寫嗮名字係書包上面
宜家一係放櫃檯一係送比人

書就要搶,書包就容易買好多,校服都唔難買
作者: 冬甩史    時間: 22-3-29 12:00

0030 發表於 22-3-29 09:56
平點就dr.kong,特價時200有找,貴點就lego,tiger,spi,以上牌子我女都買過/用過~ ...

Dr Kong, SPI 重唔重架?

作者: 冬甩史    時間: 22-3-29 12:01

yeeling0101 發表於 22-3-29 10:53
小朋友已決定讀邊間小學嗎?我見有啲小學對書包顏色有要求,可能問問學校比較穩陣 ...

哦!原來有要求架 暫時未知讀邊間吖!

作者: 冬甩史    時間: 22-3-29 12:03

Azzurro 發表於 22-3-29 11:04

係呀!多謝晒意見
因為今年先上小學,所以唔知有咩要注意

作者: piglover    時間: 22-3-31 07:50

Azzurro 發表於 22-3-29 11:04

點解要寫名嘅?

作者: Azzurro    時間: 22-3-31 08:43

piglover 發表於 22-3-31 07:50
點解要寫名嘅?

同幼稚園差不多,小學一年級學校要求全部衣服,文具,書包都寫名
小一同學係課室都好容易搞亂野,唔見野。我覺得寫名都合理。

我當時候校服(寫左名)都要轉讓

作者: Jane1983    時間: 22-3-31 18:03

我女小學用lego,一個書包用足成個小學階段。後來唔要的時候,都完好無缺7成新。

lego有護脊,不過唔算輕。
作者: piglover    時間: 22-4-1 11:49

Azzurro 發表於 22-3-31 08:43
同幼稚園差不多,小學一年級學校要求全部衣服,文具,書包都寫名
小一同學係課室都好容易搞亂野,唔見野。 ...

訂個行李吊牌,上面有名就得。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5