教育王國

標題: NHS疫苗證書錯名返港問題 [打印本頁]

作者: auntbb    時間: 22-3-25 21:03     標題: NHS疫苗證書錯名返港問題

小朋友在英國寄宿學校打咗兩針復必泰,準備安排六月回港,所以網上申請了NHS vaccine pass for travel證明,點知收到郵寄嗰張證書個名竟然少咗一個字。而家唔知點搞搵邊個搞。請問有冇人申請過?
六月坐CX LHR返港是否一定要有呢張紙版pass? 還是可以淨係show NHS App內的電話版record?
有冇小朋友回港時試過?

作者: longlokma    時間: 22-3-25 21:24

auntbb 發表於 22-3-25 21:03
小朋友在英國寄宿學校打咗兩針復必泰,準備安排六月回港,所以網上申請了NHS vaccine pass for travel證明 ...

我孩子同樣情況,可先email自己GP, 有GP會覆,有啲冇反應,冇反應就直接打電話去講,係會改返啱的

作者: Brianmommy    時間: 22-3-25 21:47

小朋友在英國寄宿學校打咗兩針復必泰,準備安排六月回港,所以網上申請了NHS vaccine pass for travel證明 ...
我仔都係個app少咗個名,打佐去NHS, 都係叫去GP度改。阿仔話matron 話假期後幫佢搞,希望搞到。
作者: auntbb    時間: 22-3-25 21:47

我都唔知佢有冇GP, 係咪應該問學校?

作者: haihaimom    時間: 22-3-25 22:45

回覆 auntbb 的帖子

GP改應該最快,另外你亦可以call NHS.  
https://www.nhs.uk/contact-us/vaccine-record-help/

How can I correct or update my COVID-19 vaccine record?

If your vaccine record is missing information or is wrong:

• Call 119.
  • Select option 1 (England).
  • Select option 4 (To report an issue with your COVID vaccination record).
  • Ask to speak to the Vaccination Data Resolution Service (VDRS). You should get a call back within 21 days.

作者: auntbb    時間: 22-3-25 23:05

haihaimom 發表於 22-3-25 22:45

GP改應該最快,另外你亦可以call NHS.  

唔該晒你呀,我叫小朋友即刻去改

作者: yiyiahah    時間: 22-3-26 20:20

其實冇問題, 我仔上年11月回來都有這情況,
航空公司係會接受的
作者: auntbb    時間: 22-3-28 09:53

yiyiahah 發表於 22-3-26 20:20
航空公司係會接受的

你仔仔係咪CX倫敦checkin 冇問題?

作者: Erni    時間: 22-3-30 10:39

登机係入境條例, 進入食肆要用針纸,係衛生署管,兩個部門唔知有冇協調.最穩陣都係改翻啱個名.

作者: chriwily    時間: 22-3-30 19:35     標題: 回覆樓主:

請問show電話record得吾得,定係一定要show hard copy.

作者: Mjames    時間: 22-3-31 16:35     標題: 回覆樓主:

我仔都係上個app睇,名漏了,同埋無左第二針record, sent email去,第二日覆左黎話會跟進,隔左2日後update翻個名同埋有第二針record. sent e copy.

作者: sunny.moon    時間: 22-5-2 00:43

請問 苗接種紀錄 係 nhs app 及 紙本上,有冇 show 有效旅行證件號碼 如: (
passport no)?? thx

作者: yuiyui888    時間: 22-5-2 04:09

我仔NHS 有全名,係啱嘅。係呢一張Covid pass travel 只出first name   surname. 好似當你係外國人的middle name, skip晒!有冇人可以分享cx接唔接受,咁樣上唔上到機?

作者: yuiyui888    時間: 22-5-2 04:13

sunny.moon 發表於 22-5-2 00:43

請問 苗接種紀錄 係 nhs app 及 紙本上,有冇 show 有效 ...

我仔show俾我個睇嗰張就冇,只得姓名(first name + surname, 唔見咗最後個名)和出生日期。

作者: sunny.moon    時間: 22-5-2 10:47

yuiyui888 發表於 22-5-2 04:13
我仔show俾我個睇嗰張就冇,只得姓名(first name + surname, 唔見咗最後個名)和出生日期。
...

衛生署話 海外 vaccine  cert  n app 內要有效證件嘅號碼, 姓名, 出生日期, 接種日期, 接種地點, 疫苗名稱,批次... 等 … 先可加番入安心出行。。

作者: yuiyui888    時間: 22-5-2 10:51

sunny.moon 發表於 22-5-2 10:47
衛生署話 海外 vaccine  cert  n app 內要有效證件嘅號碼, 姓名, 出生日期, 接種日期, 接種地點, 疫苗名稱 ...

睇咗亞仔send過嚟嘅certificate, 樣樣都齊,係冇證件號碼同個名嘅問題。有冇最近返嚟嘅人可以分享吓?

作者: sunny.moon    時間: 22-5-2 10:53

sunny.moon 發表於 22-5-2 10:47
衛生署話 海外 vaccine  cert  n app 內要有效證件嘅號碼, 姓名, 出生日期, 接種日期, 接種地點, 疫苗名稱 ...

孩子一個名少左最后個字,一個全正確 。。我叫孩去加番個字,少左個字是另外一個人!! 佢地係可以打得啱的,只係究其做姐!!

作者: sunny.moon    時間: 22-5-2 11:00

yuiyui888 發表於 22-5-2 10:51
睇咗亞仔send過嚟嘅certificate, 樣樣都齊,係冇證件號碼同個名嘅問題。有冇最近返嚟嘅人可以分享吓?
...

孩子 book 左去 NHS,拎 passport 及 香港 vaccine cert 叫職員 upload 齊 nhs app 內 及 更正 UK vaccine cert 到時再分享!!

作者: yfkwan    時間: 22-5-2 12:45

yuiyui888 發表於 22-5-2 04:09
我仔NHS 有全名,係啱嘅。係呢一張Covid pass travel 只出first name   surname. 好似當你係外國人的middle ...

有FirstName and Surname 就可以,當然有出生日期 match with the passport ,
航空公司是接受的

作者: yuiyui888    時間: 22-5-2 12:46

yfkwan 發表於 22-5-2 12:45

有FirstName and Surname 就可以,當然有出生日期 match with ...

謝謝回覆!咁請問回港後,如果個名係咁樣,又沒有Passport Number,英國針紙整合喺香港嘅安心出行有冇問題?做唔做到?

作者: kkluk    時間: 22-5-2 12:56

yfkwan 發表於 22-5-2 12:45

有FirstName and Surname 就可以,當然有出生日期 match with ...
即是covid pass唔駛有passport number?
作者: yfkwan    時間: 22-5-2 19:12

kkluk 發表於 22-5-2 12:56
即是covid pass唔駛有passport number?

Only Name and DOB

作者: auntbb    時間: 22-5-27 08:36

longlokma 發表於 22-3-25 21:24
我孩子同樣情況,可先email自己GP, 有GP會覆,有啲冇反應,冇反應就直接打電話去講,係會改返啱的
...

Update一下三月聯絡寄宿學校醫務處,搞到而家叫小朋友追咗幾次都未搞到,前幾日淨係show個NHS immunisation team 的email話人哋話搞唔到係NHS system pulled 出嚟的data改唔到,可能要放棄博一舖上唔上到機(emoji)

作者: auntbb    時間: 22-5-27 08:38

Brianmommy 發表於 22-3-25 21:47
我仔都係個app少咗個名,打佐去NHS, 都係叫去GP度改。阿仔話matron 話假期後幫佢搞,希望搞到。 ...

請問你搞唔搞到?

作者: auntbb    時間: 22-5-27 08:43

小朋友而家再多一様麻烦嘢,因為五月頭中咗招,只係得一張快測相片,學校冇報NHS冇做PCR冇覆檢快測冇出過email,淨係隔離咗3日當冇事。
問題就係而家返港第三針本來係唔使打但唔知點證明,英國嗰邊NHS app又出sms叫小朋友打第三針,都唔知點算,大家有冇建議?

作者: Brianmommy    時間: 22-5-27 13:54

auntbb 發表於 22-5-27 08:38
請問你搞唔搞到?
唔知點解GP話改咗但個app仍然未update 到個名,matron仍然幫手跟進中,唔知NHS 個system 出咗咩問題
作者: auntbb    時間: 22-5-27 23:07

Mjames 發表於 22-3-31 16:35
我仔都係上個app睇,名漏了,同埋無左第二針record, sent email去,第二日覆左黎話會跟進,隔左2日後update ...

請問你係send email去邊度搞?

作者: auntbb    時間: 22-5-27 23:09

Brianmommy 發表於 22-5-27 13:54
唔知點解GP話改咗但個app仍然未update 到個名,matron仍然幫手跟進中,唔知NHS 個system 出咗咩問題 ...

托朋友問過國泰,嗰張證明一定要有Passport 全名先可以上機!要再諗辦法搞番掂!

作者: auntbb    時間: 22-5-28 00:17

yiyiahah 發表於 22-3-26 20:20
航空公司係會接受的

請問你係邊間航空公司?我托朋友問過國泰話唔得!

作者: auntbb    時間: 22-5-28 00:49

sunny.moon 發表於 22-5-2 00:43

請問 苗接種紀錄 係 nhs app 及 紙本上,有冇 show 有效 ...

Vaccine travel pass上只有名及出生日期,係冇passport number的,所以個名漏咗一隻字好大問題

作者: Brianmommy    時間: 22-5-28 22:52

auntbb 發表於 22-5-27 08:38
請問你搞唔搞到?
現在改是改了,不過兩個字用 ‘-‘連在一起,即係Xx-Ty Chan, 有齊三個字應該可以吧!
作者: sunny.moon    時間: 22-5-29 00:37

auntbb 發表於 22-5-28 00:49
Vaccine travel pass上只有名及出生日期,係冇passport number的,所以個名漏咗一隻字好大問題

...

https://youtu.be/dS9WYQC0y4M
關於 covid pass名字 由15.55分開始聽!! 佢話有學生名都係少左一個子都上機??!   個人覺得改番啱最好 ! 如真係改唔到就print定張b14條款做support!!

作者: sunny.moon    時間: 22-5-29 00:41

Brianmommy 發表於 22-5-28 22:52
現在改是改了,不過兩個字用 ‘-‘連在一起,即係Xx-Ty Chan, 有齊三個字應該可以吧! ...

我孩子名也少左最後個字,email 通知巳改,現出齊: TAI MAN CHAN 三個字。

作者: LiHing    時間: 22-5-29 02:33

想請教一下大家,我個仔未夠16 歲,第一針在英國打,第二針在香港打,未夠年齡 download nhs 個 app, 那麼一針有香港的疫苗紀錄無問題,另一針則是英國手寫的疫苗紀錄,上機有問題嗎?

作者: Mjames    時間: 22-5-29 17:59

auntbb 發表於 22-5-27 23:07
請問你係send email去邊度搞?

阿仔應該係send去UHS問

作者: 過客    時間: 22-5-29 18:43

auntbb 發表於 22-5-27 08:43
小朋友而家再多一様麻烦嘢,因為五月頭中咗招,只係得一張快測相片,學校冇報NHS冇做PCR冇覆檢快測冇出過em ...

一樣, 不過係 3 月中左, 學校又係唔肯出信証明, 但其他同學都去打第三針, 所以跟埋一齊打第三針
作者: lumfamily    時間: 22-5-30 12:41

longlokma 發表於 22-3-25 21:24
...

你好!可唔可以教點向NHS要求出全名?
我有相同問題,cx話一定要同passport全名一樣先可以上機。我女全英文名4個字NHS certificate 只有2個字。
請問你提到的GP即係乜?guardian parents ? 佢話個個係咁,無問題。不過cx WhatsApp 回覆如下:

「幫你查詢了香港衛生署, 你的疫苗證明所載姓名須與相關已接種疫苗到港人士的有效旅遊證件所示姓名相符。根據你的情況, 他們建議你向英國衛生署索取一封證明文件說明你已經接種疫苗紀錄, 並需要在證明文件上寫有你的全名。」

點算好?唔該晒你先。

作者: longlokma    時間: 22-5-30 12:49

lumfamily 發表於 22-5-30 12:41
你好!可唔可以教點向IHS要求出全名?
我有相同問題,cx話一定要同passport全名一樣先可以上機。我女全英 ...

General practitioners (GPs) 
通常分配最近居住地點的政府診所做GP, 我孩子好似話佢先send email去再打電話要求改資料,詳情我都唔係太清楚,或者我等佢瞓醒再問下

作者: lumfamily    時間: 22-5-30 12:53

longlokma 發表於 22-5-30 12:49
General practitioners (GPs) 
通常分配最近居住地點的政府診所做GP, 我孩子好似話佢先send email去再打 ...

哦,原來GP 係咁意思,sorry 一直唔知有呢個單位,唔該哂你!你方便就幫我問下。我女現term break ,如果我哋攪唔掂,唯有下星期返學校再求助。
好多謝你時間!

作者: wheels    時間: 22-6-1 09:35

我女NHS covid pass 又係漏咗一個字,GP改極,NHS app 都吾見,我問了GP、NHS,CX 和香港政府,叫了GP 出了一封證明,除咗注射疫苗的資料,一定要有女full name 同出生日期,GP的letterhead ,地址電話同簽名。呢張證明也可以接受。
後來GP manager 再叫女delete NHS app,48小時後再install ,就出番全名。
我聽到好多中國人都出吾到全名,NHS 話只有GP可以幫我改,最緊要提GP:
First name: Tai Man
Middle name: Pls leave it blank
Surname: Chan
因為有GP將Tai 做first name,Man 做middle name。

作者: phoebeso    時間: 22-6-1 11:14

auntbb 發表於 22-5-27 08:36
Update一下三月聯絡寄宿學校醫務處,搞到而家叫小朋友追咗幾次都未搞到,前幾日淨係show個NHS immunisatio ...

學校有冇medical centre叫小朋友去問下

作者: devillam    時間: 22-6-2 19:07     標題: 回覆樓主:

Delete

作者: Fionyiu    時間: 22-6-3 17:16

Hello.  My son has NHS app and find his vaccine record. Pls advise how to get vaccine pass for travel. Airline accept soft copy or not?

作者: mango_vip    時間: 22-6-4 07:28

Fionyiu 發表於 22-6-3 17:16
Hello.  My son has NHS app and find his vaccine record. Pls advise how to get vaccine pass for trave ...

不同airline有不同要求,最好有NHS original 信 & 手機app也有 NHS Covid Status, NHS可以 send張正式打針證明信,可以call tel: 08081968565 or 08000308013,通常兩三日就收到。

不過真係冇passport no, 衹有DOB, 和姓名有D出入,e.g. Chan Tai Man, David, 針信衹出"Tai Chan", 但在GP record 個名又有齊曬,不清楚得Tai Chan可否順利上機,或有什麼建議?Thanks!

作者: etoile    時間: 22-6-4 12:28     標題: 回覆樓主:

阿囡連passport copy emailed GP話個名少咗個字,GP覆佢話NHS record 係全名。兩日後佢收到NHS covid pass 係show 全名。
我都想知冇passport no上唔上到機。

作者: benedict_lck    時間: 22-6-4 17:24

NHS apps 可以列印打針記錄在 pdf format. 此打針記錄有2個QR code (打2針),但沒有出生日期。可以用此記錄順利上機回港
作者: tws2010    時間: 22-6-4 22:23

回覆 etoile 的帖子

阿女個記錄又係冇咗個全名,如Tai Man Chan, 只出Tai Chan, 叫過兩次佢哋改, 但都係出唔到全名
但阿女在香港,上年暑假已打完第二針,咁入境應該無問題。對嗎?

我在另一個帖文,見到有媽媽說英國記錄冇全名,但回港與工作人員解釋,最後係個安心出行,都可以起展示出打咗第三針,請問有沒有子女能夠成功?

作者: grace.ywp    時間: 22-6-4 22:33

tws2010 發表於 22-6-4 22:23
回覆 etoile 的帖子

阿女個記錄又係冇咗個全名,如Tai Man Chan, 只出Tai Chan, 叫過兩次佢哋改, 但都係出 ...
我仔同你女一樣, 香港打2針,英國打第3針, NHS 出唔到全名,用香港針紙順利上機。
返到香港同衞生署職員講,就順利攞QR code, 跟住用安心出行scan, 就見到3針記錄。

作者: tws2010    時間: 22-6-4 23:33

回覆 grace.ywp 的帖子

謝謝你, 我也在政府網站找到相關資訊,可以看一看B15:
https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel-faq.html?fbclid=IwAR3Siz2TKUyABjGwa16SSqwx_8ODufr68fcF_6katcoDaRVCY288SMJOldQ#FAQB13

作者: etoile    時間: 22-6-5 13:20

grace.ywp 發表於 22-6-4 22:33
我仔同你女一樣, 香港打2針,英國打第3針, NHS 出唔到全名,用香港針紙順利上機。
返到香港同衞生署職員 ...

咁我放心啦,唔該曬!

作者: auntbb    時間: 22-6-11 08:20

Update 一下搞咗幾個月終於搞返個全名在NHS app , app内的pdf covid pass都正常全名。 之前一直叫學校health centre staff搞,佢哋聯絡咗一輪vaccination team,最後彈咗個email俾我話改唔到無能為力。跟住小朋友再搵House Mistress搞, 唔知點解又成功咗。

作者: auntbb    時間: 22-6-11 08:21

GP 係家庭醫生general practitioner, NHS 人人都有assigned 比你

作者: auntbb    時間: 22-6-11 08:24

LiHing 發表於 22-5-29 02:33
想請教一下大家,我個仔未夠16 歲,第一針在英國打,第二針在香港打,未夠年齡 download nhs 個 app, 那麼 ...

有啲風險,你嗱嗱臨去NHS website度申請紙本covid travel pass, 好快寄出

作者: tws2010    時間: 22-6-11 14:55

請問大家,我見到政府網頁有新冠疫苗接種資訊申報表,可以登記全部三針的紀錄,最後我見到係可以掃描Q R code, 請問我如果在網上替女女做了這個程序, 回到香港機場的時候, 那麼,還要不要通知衛生署職員跟進? 還是都最好跟衛生署職員跟進以防萬一?
謝謝🙏

作者: BandC    時間: 22-6-21 23:22

請問如果用GP 的vaccination record 可以成功入境嗎?

作者: BandC    時間: 22-6-22 08:41

請問如果covid pass 上只有小朋友的名的第一個字可以上機嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5