教育王國

標題: 行政長官林鄭月娥今日記者會提到幾時解除9個國家禁飛令 [打印本頁]

作者: summerhotel1    時間: 22-3-10 16:47     標題: 行政長官林鄭月娥今日記者會提到幾時解除9個國家禁飛令

https://travel.ulifestyle.com.hk/news/detail/37296/

作者: 幸福花海    時間: 22-3-10 17:41

但遲遲唔做全民檢測,講咗等如無講
作者: katrinafu    時間: 22-3-10 19:38     標題: 回覆樓主:

嘥氣啦 , 她講的野都好信, 一陣咪又說「之前講的野,其實是冇意思,沒意義的 !」

作者: TTEE1819    時間: 22-3-10 19:51

katrinafu 發表於 22-3-10 19:38
嘥氣啦 , 她講的野都好信, 一陣咪又說「之前講的野,其實是冇意思,沒意義的 !」

...

係呀,完全同意呀。
又檢又唔檢
話唔禁又考慮小禁
完全無方向
有左方向但又話諗緊點樣......

煩死人。

作者: summerhotel1    時間: 22-3-10 19:59

TTEE1819 發表於 22-3-10 19:51
係呀,完全同意呀。
又檢又唔檢
話唔禁又考慮小禁

咁大家覺得4月21號開返嘅機會係咪好微?

作者: TTEE1819    時間: 22-3-10 20:04

summerhotel1 發表於 22-3-10 19:59

嗯,5月8日有選舉......
我估唔到,睇唔到.....

作者: YuYuMother    時間: 22-3-10 20:13

TTEE1819 發表於 22-3-10 20:04
嗯,5月8日有選舉......
我估唔到,睇唔到.....

最快應該選舉之後,我估5月中後有機會。舊年都係月中開始有航班返香港

作者: TTEE1819    時間: 22-3-10 20:13

YuYuMother 發表於 22-3-10 20:13
最快應該選舉之後,我估5月中後有機會。舊年都係月中開始有航班返香港
...

是,我自己估6月會好好多。

作者: sleung2020    時間: 22-3-10 23:13

YuYuMother 發表於 22-3-10 20:13
...

你就想,關選舉咩事

作者: 幸福花海    時間: 22-3-11 07:12

好無奈,其實而家有無其他地方禁自己居民入境?
作者: summerhotel1    時間: 22-3-11 07:16

幸福花海 發表於 22-3-11 07:12
好無奈,其實而家有無其他地方禁自己居民入境?

北韓; 緬甸; 阿富汗; 烏克蘭; 香港

作者: 幸福花海    時間: 22-3-11 09:06

summerhotel1 發表於 22-3-11 07:16
北韓; 緬甸; 阿富汗; 烏克蘭; 香港

原來香港已經同呢啲國家睇齊
作者: sp3014    時間: 22-3-11 11:29

...

比佢玩咗咁多次,真係狼來了啦。再信佢死得啦

作者: etoile    時間: 22-3-11 12:08     標題: 回覆樓主:

女人心,海底針,林鄭最經典,無與爭峰!

作者: cfs    時間: 22-3-11 13:49

summerhotel1 發表於 22-3-10 19:59
我覺得會延多期,所以好多人安排左兜路返,走得既都唔等了.當然中學生未完成學年,6月應該無問題啦.
作者: YC    時間: 22-3-11 14:43

回覆 cfs 的帖子

請問可以點兜呢?我仔4月尾返, 而家都唔知點安排, 煩

作者: cfs    時間: 22-3-11 14:45

YC 發表於 22-3-11 14:43
回覆 cfs 的帖子

一個兜羅馬玩15日,一個兜曼谷玩15日,睇下自己想去邊而又睇定有幾多航斑返香港黎決定
作者: YC    時間: 22-3-11 15:05

回覆 cfs 的帖子

唔該晒, 考慮吓先

作者: sleung2020    時間: 22-3-11 19:27

幸福花海 發表於 22-3-11 09:06
原來香港已經同呢啲國家睇齊

已經兩年喇

作者: katrinafu    時間: 22-3-11 19:44

sleung2020 發表於 22-3-10 23:13
你就想,關選舉咩事

對呀 ,小圈子選舉,又不是民選 , 關突手選舉咩事 !

作者: sleung2020    時間: 22-3-11 21:19

etoile 發表於 22-3-11 12:08
女人心,海底針,林鄭最經典,無與爭峰!

應該同性別無關

作者: pigpigapple    時間: 22-3-11 21:36

好癲,唔比香港人返香港,逼人去洗底
作者: 幸福花海    時間: 22-3-12 06:45

pigpigapple 發表於 22-3-11 21:36
好癲,唔比香港人返香港,逼人去洗底
唔合理,有事要出入境的也是香港市民,呢啲政策唔應該長期維持。在香港既市民染病要處理,出咗境既市民就好似要懲罰,驚你有病唔比你回家,呢啲市民都有權用香港醫療,病毒唔會消失,唔應該長期用呢啲極端手段
作者: Yanamami    時間: 22-3-12 11:58

幸福花海 發表於 22-3-12 06:45
唔合理,有事要出入境的也是香港市民,呢啲政策唔應該長期維持。在香港既市民染病要處理,出咗境既市民就好 ...
Our "beloved" govt has its own "logic"(nonsense ).
作者: summer14    時間: 22-3-12 12:53

我阿女本來book咗BA21/4flight, 但BA又cancel flight, 最快都要7月先至有機位,而家唯有去泰國wash out再返香港,呢兩年用係政府搞嘅隔離措施,真係用多好多錢

作者: katrinafu    時間: 22-3-12 18:33

唔合理,有事要出入境的也是香港市民,呢啲政策唔應該長期維持。在香港既市民染病要處理,出咗境既市民就好 ...

我一直都認為香港係顛, 要實行上機前檢測 ,跟足你入境要求都沒有問題,但入到境後隔了幾日先發病都係唔想 , 但作為香港是永久居民, 有病政府都有責任要醫的, 雖說是疫症,但發病情況絕大多數都是輕症,但絕不應該拒絕永久居民入境囉。

相反其他以工作、學生等有香港身份證的居民,呢類人成醫療負荷,可以拒絕入境,又或者可以購買健康保險,好似泰國咁。

作者: 幸福花海    時間: 22-3-12 19:28

katrinafu 發表於 22-3-12 18:33
我一直都認為香港係顛, 要實行上機前檢測 ,跟足你入境要求都沒有問題,但入到境後隔了幾日先發病都係唔 ...
所以一直都唔明白,在香港既香港居民爆疫,會增設好多設施去處理佢地,但出咗境既居民要返來就覺得佢地係負累,拒絕於外,由其而家入境染病嘅比起香港本地已經係好少數,仍禁飛好無理
作者: sleung2020    時間: 22-3-12 20:07

幸福花海 發表於 22-3-12 19:28
所以一直都唔明白,在香港既香港居民爆疫,會增設好多設施去處理佢地,但出咗境既居民要返來就覺得佢地係負 ...

同佢講理由?!

作者: poonseelai    時間: 22-3-12 20:25

所以一直都唔明白,在香港既香港居民爆疫,會增設好多設施去處理佢地,但出咗境既居民要返來就覺得佢地係負 ...

而家政策已經唔係基於科學或者醫學

作者: Jennie    時間: 22-3-13 00:14

YC 發表於 22-3-11 14:43
回覆 cfs 的帖子

你去fb add forum : 香港隔離資訊分享, 入面好多人都有post 點wash out. 但佢地咁細,真係唔知認唔應付到

作者: katrinafu    時間: 22-3-13 00:23

呢幾年的香港,我越來越陌生 !

作者: newfather    時間: 22-3-13 17:41     標題: 回覆樓主:

點解咁少人講星加坡洗底?
4月1日仲多個馬來西亞洗底,到時睇下有冇教學

作者: yuyueng    時間: 22-3-13 22:09

咪係囉!自己等運到,等市民自律邊度都唔去,等病毒自己消失,解決唔到現今問題,派下防疫包比基層,圍封幾棟樓,安排一部份人去隔離,完全無助解決疫情,唔通幾年都唔比海外香港市民返去咩!
作者: sleung2020    時間: 22-3-14 00:21

yuyueng 發表於 22-3-13 22:09
咪係囉!自己等運到,等市民自律邊度都唔去,等病毒自己消失,解決唔到現今問題,派下防疫包比基層,圍封幾 ...

唔好話幾年,幾十年都有可能,有咩嘢做唔出

作者: newfather    時間: 22-3-14 02:55     標題: 回覆樓主:

https://hk.news.yahoo.com/%E6%B3%B0%E8%88%AA%E6%8A%B5%E6%B8%AF%E4%B9%98%E5%AE%A2%E7%A2%BA%E8%A8%BA-%E6%9B%BC%E8%B0%B7%E5%AE%A2%E6%A9%9F%E7%A6%81%E6%8A%B5%E6%B8%AF%E5%85%A9%E5%91%A8-122548770.html

泰航抵港乘客確診 曼谷客機禁來港兩周

又斷了

作者: sumsummummy    時間: 22-3-14 11:58

summer14 發表於 22-3-12 12:53
我阿女本來book咗BA21/4flight, 但BA又cancel flight, 最快都要7月先至有機位,而家唯有去泰國wash out再返 ...
去泰國回港是否一樣隔離14天?我考慮去泰國陪佢,之後回來是否隔離14天?
作者: katrinafu    時間: 22-3-14 12:25

newfather 發表於 22-3-14 02:55
https://hk.news.yahoo.com/%E6%B3%B0%E8%88%AA%E6%8A%B5%E6%B8%AF%E4%B9%98%E5%AE%A2%E7%A2%BA%E8%A8%BA-% ...

咁還有阿聯猶 、 埃塞俄比亞航空,國泰的 。

作者: kct18    時間: 22-3-14 12:37

newfather 發表於 22-3-14 02:55
https://hk.news.yahoo.com/%E6%B3%B0%E8%88%AA%E6%8A%B5%E6%B8%AF%E4%B9%98%E5%AE%A2%E7%A2%BA%E8%A8%BA-% ...

如果咁啱去咗泰國wash out, 係咪又要等多14日?

作者: newfather    時間: 22-3-14 12:37

kct18 發表於 22-3-14 12:37

最慘第十三日果 d   

作者: pigpigapple    時間: 22-3-14 13:35

newfather 發表於 22-3-14 12:37
最慘第十三日果 d
咁樣搞法,洗底遇正熔段多幾次,5月8新凸手都就快選出了。。好癲
作者: Chole    時間: 22-3-14 14:11

kct18 發表於 22-3-14 12:37

Airline ban ,唔係country ban ,搭其他airline 咪得囉。

作者: wwtsy    時間: 22-3-14 15:23

katrinafu 發表於 22-3-11 19:44
對呀 ,小圈子選舉,又不是民選 , 關突手選舉咩事 !

網上投票,五分鐘搞掂,還防疫

作者: yuyueng    時間: 22-3-14 15:36

newfather 發表於 22-3-14 12:37
最慘第十三日果 d
真係人都顛!
作者: rubycourt    時間: 22-3-14 18:59

其實去另一d國家洗底時,咪一樣會有機會係當地機場中咗返香港,我唔明有乜作用.

作者: 幸福花海    時間: 22-3-14 20:07

rubycourt 發表於 22-3-14 18:59
其實去另一d國家洗底時,咪一樣會有機會係當地機場中咗返香港,我唔明有乜作用.
...
佢想阻撓啲人唔好返嚟,因為唔係個個都會去洗底
作者: summer14    時間: 22-3-14 20:34

sumsummummy 發表於 22-3-14 11:58
去泰國回港是否一樣隔離14天?我考慮去泰國陪佢,之後回來是否隔離14天?

Yes

作者: sumsummummy    時間: 22-3-15 16:36

summer14 發表於 22-3-14 20:34
Yes
由泰國回港,幾多天要做PCR test?
作者: summer14    時間: 22-3-15 17:32

sumsummummy 發表於 22-3-15 16:36
由泰國回港,幾多天要做PCR test?

應該都係48小時前

作者: rubycourt    時間: 22-3-16 16:58

幸福花海 發表於 22-3-14 20:07
佢想阻撓啲人唔好返嚟,因為唔係個個都會去洗底

我就唔明比喻我去新加坡洗底,咁我係新加坡停留期間也會染疫,咁同係英國也有機會帶有病毒而回港有什麼分別?

作者: 幸福花海    時間: 22-3-16 18:59

rubycourt 發表於 22-3-16 16:58
我就唔明比喻我去新加坡洗底,咁我係新加坡停留期間也會染疫,咁同係英國也有機會帶有病毒而回港有什麼分 ...
所以呢啲政策除咗擾民之外,唔知有咩意思
作者: rubycourt    時間: 22-3-17 00:39

幸福花海 發表於 22-3-16 18:59
所以呢啲政策除咗擾民之外,唔知有咩意思

咁去新加坡係咪又要酒店隔離14天,之後返香港又隔離14天,即前後28天?如果係就慘,要困住咁多天,另酒店的使費令家長的經濟負擔好大.

作者: summerhotel1    時間: 22-3-17 03:49

rubycourt 發表於 22-3-17 00:39

咁去新加坡係咪又要酒店隔離14天,之後返香港又隔離14天 ...

英國去新加坡唔需要酒店隔離14日, 只係你要book酒店自己喺嗰度住

作者: 幸福花海    時間: 22-3-17 06:13

咁去新加坡係咪又要酒店隔離14天,之後返香港又隔離14天 ...
打齊針新加坡唔使隔離,可以係嗰度玩14天,如果唔撓道返唔到嚟
作者: pauline_c    時間: 22-3-17 08:10

經泰國使費比新加坡平

作者: rubycourt    時間: 22-3-17 08:30

pauline_c 發表於 22-3-17 08:10
經泰國使費比新加坡平

即是否政府規定要係星架坡或泰國停留14天才能比你回港?請問6月還要咁做嗎?

作者: pauline_c    時間: 22-3-17 09:31

rubycourt 發表於 22-3-17 08:30

即是否政府規定要係星架坡或泰國停留14天才能比你回港? ...

政府無規定,6月唔知政府咩政策,而家專家話達到某 d 要求,應該放寬社交距離同恢復國際往來航班。希望到時可以直航返香港啦!
至於而家返香港要洗白,通常會去容易入境同多航班返香港嘅地點,所以多人去新加坡同泰國。亦有人去歐洲其他地方洗白。

作者: etoile    時間: 22-3-17 10:14

pauline_c 發表於 22-3-17 08:10
經泰國使費比新加坡平

但係泰國會唔會易D中招?
我諗緊plan B,舊年去咗杜拜21日,今次想去新加坡或泰國,洗費外,出街易唔易中招都好緊要。

作者: pauline_c    時間: 22-3-17 11:07

etoile 發表於 22-3-17 10:14
但係泰國會唔會易D中招?
我諗緊plan B,舊年去咗杜拜21日,今次想去新加坡或泰國,洗費外,出街易唔易中 ...

邊度中好難預計,阿仔話如果要洗白,會留喺酒店房。

作者: yuyueng    時間: 22-3-17 21:19

rubycourt 發表於 22-3-16 16:58
我就唔明比喻我去新加坡洗底,咁我係新加坡停留期間也會染疫,咁同係英國也有機會帶有病毒而回港有什麼分 ...
同而家嘅安心出行一樣,除咗擾民都係無作用。
作者: sleung2020    時間: 22-3-17 23:47

...

作者: etoile    時間: 22-3-18 11:30

sleung2020 發表於 22-3-17 23:47

題外話。
阿爺要yes man,但係yes man力有不逮。
呢幾日我喺度諗,如果當日係胡鬚曾上埸,香港會唔會搞成今日咁?

作者: khwong67    時間: 22-3-18 12:16

etoile 發表於 22-3-18 11:30
題外話。
阿爺要yes man,但係yes man力有不逮。
呢幾日我喺度諗,如果當日係胡鬚曾上埸,香港會唔會搞成 ...
我覺得佢都係廢的
作者: 一家三口    時間: 22-3-18 14:35

khwong67 發表於 22-3-18 12:16
我覺得佢都係廢的
邊個做都死啦政府可以隔離回港人仕耐D, 但唔可以唔比佢地回港囉.
作者: etoile    時間: 22-3-19 09:38     標題: 回覆樓主:

轉自FB,某expatriate 俾林鄭嘅公開信:

圖片附件: 16476538833178280128279999889080.jpg (22-3-19 09:38, 181.35 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY0NDUyfGU1OTNlYTI3fDE3MTY5NTY4Njh8MA%3D%3D

圖片附件: 16476538833812785443311430946345.jpg (22-3-19 09:38, 195.6 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY0NDUzfDBiYTk4OGFifDE3MTY5NTY4Njh8MA%3D%3D

圖片附件: 16476538834481444264498338177131.jpg (22-3-19 09:38, 202.64 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY0NDU0fGExOTQwMWQ1fDE3MTY5NTY4Njh8MA%3D%3D

作者: etoile    時間: 22-3-19 09:38

etoile 發表於 22-3-19 09:38

cont

圖片附件: 16476539179358314484091786983636.jpg (22-3-19 09:38, 187.61 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY0NDU1fGM0NzY3M2YwfDE3MTY5NTY4Njh8MA%3D%3D

圖片附件: 16476539179933174417322547155914.jpg (22-3-19 09:38, 191.19 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY0NDU2fGQ1MjYzYzBkfDE3MTY5NTY4Njh8MA%3D%3D

圖片附件: 16476539180494996237469818426810.jpg (22-3-19 09:38, 191.79 KB) / 下載次數 10
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY0NDU3fGNiOWFmMjgyfDE3MTY5NTY4Njh8MA%3D%3D

圖片附件: 16476539181044740435986865163889.jpg (22-3-19 09:38, 172.21 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY0NDU4fDJjNzZhNjg3fDE3MTY5NTY4Njh8MA%3D%3D

作者: belomommy    時間: 22-3-19 10:58     標題: 回覆樓主:

可能解除後見到每班機有一兩個確診就嚇到兩星期後又再熔斷或21日隔離!

作者: mmju    時間: 22-3-19 12:31

cont

香港還可看到言論自由,在国內,此信已被刪

作者: poonseelai    時間: 22-3-19 13:00     標題: 回覆樓主:

孔繁藝今早話,香港情況比海外部分地區嚴重,海外回港人士如已打針 (兩針?), 抵港檢測陰性無須隔離,如陽性跟而家政策家居隔離7天,快速測試陰性可自由活動。睇下是否幫政府放定風。

作者: sp3014    時間: 22-3-19 13:25

belomommy 發表於 22-3-19 10:58
可能解除後見到每班機有一兩個確診就嚇到兩星期後又再熔斷或21日隔離!

肯定會啦,上年嘅暑假前後咪就係咁囉。曾經一度減到7日,只係行咗2個半星期,確診一上升,尊貴嘅議員一話政府無做到外防輸入就即刻地區溶斷,復飛番都加到21日。

上年大家太相信府唔會朝令夕改,即刻改個隔離酒店,再要加番個隔離酒店時搞到焦頭爛額。所以經一事長一智,就算真係減到7日,大家唔好再咁衝動信到十足十了。今次一話無動態清零,再加到28日都唔出奇

作者: katrinafu    時間: 22-3-19 13:34

poonseelai 發表於 22-3-19 13:00
孔繁藝今早話,香港情況比海外部分地區嚴重,海外回港人士如已打針 (兩針?), 抵港檢測陰性無須隔離,如陽性 ...

個個專家講既野不同。
塵菇涼夠話放寬帶來太多風險和不確定,要堅守策略。
「傳聞檢測」 和「禁足」幾個司長、局長日日講既野都不同 ,攪到盲搶炎。
呢D海外放寬,個個走出來都講不同說話, 已經盲目了。
咪睇下各國都放寬開放, 經濟復甦時,以香港作為對外經濟型地區 , 仲攬住個祖國繼續動/靜態清零。

作者: foxli    時間: 22-3-19 13:46

mmju 發表於 22-3-19 12:31
香港還可看到言論自由,在国內,此信已被刪
香港都差不多,上年第一次帶小朋友去英國開學回港,喺度都出過post講感想,與病毒共存,當時都比好多人話冇良心,唔睇睇諒老人家,最後都比管理員ban咗。
作者: DOCTORGG    時間: 22-3-19 14:02

belomommy 發表於 22-3-19 10:58

諗起困著喺間酒店房21 日的日子,大人都頂唔順。 莘莘學子返出嚟都會有精神病,抑鬱症! 唉!

作者: poonseelai    時間: 22-3-19 14:24

katrinafu 發表於 22-3-19 13:34
個個專家講既野不同。
塵菇涼夠話放寬帶來太多風險和不確定,要堅守策略。
「傳聞檢測」 和「禁足」幾個司 ...

香港有唔同聲音,咪已跟中央接軌囉,睇下那派最後勝出

作者: katrinafu    時間: 22-3-19 15:03

sp3014 發表於 22-3-19 13:25
肯定會啦,上年嘅暑假前後咪就係咁囉。曾經一度減到7日,只係行咗2個半星期,確診一上升,尊貴嘅議員一話 ...

非常認同 !

作者: newfather    時間: 22-3-20 09:14

突手係為金融機構同毛涼地剷商工作,我地 d 蟻民,自生自滅啦。
人地一封信就話
" ... 感受到金融機構容忍度下降 ... "

佢地真係感受唔到市民既容忍度。

作者: puzzledmama    時間: 22-3-21 22:24

唔知點解我有預感,呢個政府冇咁順攤比留英港人返香港,好快又會出招玩殘大家,大家應該要平常心,唔好再有太大期望,尤其呢個垃圾政府,永遠都唔會好心推出利民措施

作者: sp3014    時間: 22-3-21 22:58

puzzledmama 發表於 22-3-21 22:24
唔知點解我有預感,呢個政府冇咁順攤比留英港人返香港,好快又會出招玩殘大家,大家應該要平常心,唔好再有 ...

我估比大公報同忠實的廢物鬧幾日肯定又會彈弓手

作者: katrinafu    時間: 22-3-21 23:07

puzzledmama 發表於 22-3-21 22:24
唔知點解我有預感,呢個政府冇咁順攤比留英港人返香港,好快又會出招玩殘大家,大家應該要平常心,唔好再有 ...

同感,突然太順攤,更令人不安 !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5