教育王國

標題: WKF VS TSL [打印本頁]

作者: Janww    時間: 22-2-15 23:49     標題: WKF VS TSL

本來決定WKF 因為認同教育理念 一條龍 硬件也不錯 但今日收到TSL offer 離屋企很近 walking distance 但非龍校 聽說升中好麻煩
大家會點揀?

作者: infong2011    時間: 22-2-16 00:12

Janww 發表於 22-2-15 23:49
本來決定WKF 因為認同教育理念 一條龍 硬件也不錯 但今日收到TSL offer 離屋企很近 walking distance 但非 ...

Wkf 同 tsl係二間吾同類型既學校~我諗最大考慮係中學有無打算去海外升學,如果我就首選近果間先,慳返好多時間~其次係有無心一齊拼搏升中呈分試

作者: myfaye    時間: 22-2-16 02:38

本來決定WKF 因為認同教育理念 一條龍 硬件也不錯 但今日收到TSL offer 離屋企很近 walking distance 但非 ...

兩間都係英小,兩間的學生英文能力都高又presentable, 似乎你讀小抱咩心態?你都道出左重點,TSL要戰鬥格足六年,學術琴棋書畫皆精去博B1中學,博唔到顏寶鈴嗰啲你接受到嗎?WKF就有龍中,校舍一流,學習氣氛同壓力係冇需為升中而去迫自己個種,好唔同。
有校巴遠近不是問題。
俾我揀就有龍讀龍,一鳥在手勝百鳥林

作者: Azzurro    時間: 22-2-16 05:03

聽聞陳守仁今年新校長為了應對以往一部分人中文差的結果,相比往屆一定程度提升了起碼一年級中文的功課量
可以預期往後成績會更好一些

最後考到 b1a 不少,但是非 b1a 的人更多
也不難在選擇 offer 之前自我評估自己小朋友以後大概關於邊一邊。。

我認識兩個人由於中文原因高年級的時候轉過去國際學校。。
我一直認為英文學校最重要係中文好。。
作者: Lumgg    時間: 22-2-16 07:39

有龍校我會揀龍校,唔駛6年後再玩多一次遊戲。TSL幾時要註冊呀?

作者: Janww    時間: 22-2-16 08:30

infong2011 發表於 22-2-16 00:12
Wkf 同 tsl係二間吾同類型既學校~我諗最大考慮係中學有無打算去海外升學,如果我就首選近果間先,慳返好 ...

請問乜唔同?我理解WKF係happy school,TSL較谷,但亦算活動教學?
中學無打算出國,大學open.

作者: Janww    時間: 22-2-16 08:31

Lumgg 發表於 22-2-16 07:39
有龍校我會揀龍校,唔駛6年後再玩多一次遊戲。TSL幾時要註冊呀?

網絡註冊,3/8前寄返hard copy。

作者: Janww    時間: 22-2-16 08:40

多謝大家俾意見。我本來揀左WKF,但好多人建議我揀TSL,話50%入B1A,又近。我有點驚,因不覺得WKF差咁多,DSE冇1A,但亦屬Band 1, Alevel好好,又happy。宜家又恢復信心

作者: Lumgg    時間: 22-2-16 09:17

Janww 發表於 22-2-16 08:31
網絡註冊,3/8前寄返hard copy。

幾時要網絡註冊呀?

作者: Janww    時間: 22-2-16 10:02

Lumgg 發表於 22-2-16 09:17
幾時要網絡註冊呀?

不限 就3/8一個Deadline

作者: bsbj    時間: 22-2-16 10:07

WKF 中學有band 1 嗎?DSE 好似麻麻?

作者: Raccch    時間: 22-2-16 10:07

回覆 Janww 的帖子

walking distance返學好正
作者: Janww    時間: 22-2-16 10:18

bsbj 發表於 22-2-16 10:07
WKF 中學有band 1 嗎?DSE 好似麻麻?

18年開始親生仔成績已經有了(emoji) 而且40%出國 其實冇咁多人行JUPAS

作者: 吹水媽媽    時間: 22-2-16 10:24

其實你應該心中有數個小朋友的能力係點。如果你有信心可以在TSL 有亮麗的成績咪揀TSL , 如果你冇信心要fight 6 年咪揀WKF.

作者: Janww    時間: 22-2-16 10:42

Raccch 發表於 22-2-16 10:07

walking distance返學好正

係,所以有考慮

作者: Janww    時間: 22-2-16 10:43

吹水媽媽 發表於 22-2-16 10:24
其實你應該心中有數個小朋友的能力係點。如果你有信心可以在TSL 有亮麗的成績咪揀TSL , 如果你冇信心要fig ...

我覺得才K3還好難講 我女性格外向 學術不確定 但有SFA同埋TSL offer,我估不會差,但6年後好難講⋯

作者: Raccch    時間: 22-2-16 10:57

揀學校真係好個人,只要自己覺得適合就可以。我依家發現無論幾好幾受歡迎的學校,都總有些家長投訴不滿只能夠講冇學校係完美的,只有是否適合。

作者: mcl203    時間: 22-2-16 10:58

Janww 發表於 22-2-16 10:43
我覺得才K3還好難講 我女性格外向 學術不確定 但有SFA同埋TSL offer,我估不會差,但6年後好難講⋯
...

如果認為自己囡囡應該跟到大隊,TSL當然好過WKF,升中出路好好多~

WKF好處係有自己中學可以直升,但缺點係無呈分升中外闖有難度。中學公開成績唔太透明,要自己考慮下值唔值得一讀12年~

如果係成績自由波支持者,就2間都冇所謂,無太大信心可以位列中前列,就WKF會適合啲~

作者: mcl203    時間: 22-2-16 11:01

Janww 發表於 22-2-16 10:18
18年開始親生仔成績已經有了(emoji) 而且40%出國 其實冇咁多人行JUPAS

似乎,WKF仲係以JUPAS為主。放洋率高或低,並非反映修讀JUPAS人數多少~~~

作者: kakakakaka    時間: 22-2-16 11:33     標題: 回覆樓主:

有龍選龍,入得TSL個個都叻仔叻女,要响165個叻仔叻女做前列嗰50入b1A真係少D耐力、能力都唔得,真係拼足6年,反而諗吓如真不屬前列位置,最終入b2又願唔願

作者: lightingchung    時間: 22-2-16 13:42

去一轉升中討論區, 你就知應選邊間.
有D 人是某學校家長,會護校,

有龍讀龍係啱, 但係睇下邊D 龍.如果係英華/港同.就啫
三私一直學生 都好少選 新界東個2間

作者: leoleoko    時間: 22-2-16 13:50

Janww 發表於 22-2-16 08:40
多謝大家俾意見。我本來揀左WKF,但好多人建議我揀TSL,話50%入B1A,又近。我有點驚,因不覺得WKF差咁多,D ...

個人意見,如果對小朋友中文有信心,入TSL前列唔算太難。相反中文唔好要爭前列會好困難,因為TSL小朋友英文差距好少。

作者: myfaye    時間: 22-2-16 14:03

Janww 發表於 22-2-16 10:43
...
其實你心有所属就當機立斷,哩度太多人有利益衝突,未必個個意見都中肯
作者: ok3    時間: 22-2-16 14:24

Janww 發表於 22-2-16 08:40
多謝大家俾意見。我本來揀左WKF,但好多人建議我揀TSL,話50%入B1A,又近。我有點驚,因不覺得WKF差咁多,D ...
50%B1定50%B1A呀?! 唔好攪錯喎
作者: Janww    時間: 22-2-16 15:00

Raccch 發表於 22-2-16 10:57

揀學校真係好個人,只要自己覺得適合就可以。我依家發現無論幾好幾受歡迎的學校,都總 ...

You are right. 各花入各眼,同樣的學校不同人的選擇可以好唔同

作者: Janww    時間: 22-2-16 15:08

回覆 mcl203 的帖子

考DSE=修讀JUPAS?咁我搞錯咗
作者: Janww    時間: 22-2-16 15:11

ok3 發表於 22-2-16 14:24
50%B1定50%B1A呀?! 唔好攪錯喎
21年係50% B1A, 係米年年都係咁就唔知
作者: mcl203    時間: 22-2-16 15:20

Janww 發表於 22-2-16 15:11
21年係50% B1A, 係米年年都係咁就唔知

就算入坊評B1A中學,並不代表佢哋係B1A生或水平。英小生考英中係存在少少優勢,始終佢哋銜接性係比較快。當中有些中學並不完全只睇成績收生~~~

作者: hfnyd    時間: 22-2-16 18:24

想請教下, 聽聞近年WKF的學術程度加深了, 請問WKF加深後的程度都是不及TSL? 揸這兩間確實不容易決定, 學習環境, 教學模式和未來競爭力都是重點考慮...
作者: popocho    時間: 22-2-17 00:39

回覆 lightingchung 的帖子

Agreed what you said totally!!
作者: Azzurro    時間: 22-2-17 00:44

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3860168&highlight=%E7%8E%8B%E9%8C%A6%E8%BC%9D

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859635&highlight=%E7%8E%8B%E9%8C%A6%E8%BC%9D

看看關於王錦輝的討論

作者: cantona2001    時間: 22-2-17 01:19

lightingchung 發表於 22-2-16 13:42

我會選WKF, 因為唔想煩昇中
大學同學個仔WKF考完DSE入左英國Imperial,  
我覺得讀中學都係靠自己,可以輕鬆直昇band 1校風好中學好吸引,小朋友小學唔洗咁大壓力

利申,小朋友讀港島津校,有聯繫中學

作者: Sing13    時間: 22-2-17 01:58

兩間都是愉快學習既學校.差唔多是最多人考既小學。
如果認為中學名校很重要,家長及學生願意付出,咁就TSL吧.
如果入左WKF,認為學校唔夠勁,咁就由你既小朋友將榮譽帶給學校吧。
升中亦唔需要為其他名中作嫁衣裳。新派直資靠既就是子弟兵。
WKF一樣可以培養出學生考到醫科,世界名校。

作者: Janww    時間: 22-2-17 10:35

Azzurro 發表於 22-2-17 00:44
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3860168&highlight=%E7%8E%8B%E9%8C%A6%E8%BC% ...

Thx 4 sharing. 我有睇过呢个贴,因為WKF offer好早出. 我谂如果入唔到中學精英班,咁黎TSL都好難維持前頭入B1A

作者: Janww    時間: 22-2-17 10:58

cantona2001 發表於 22-2-17 01:19
我會選WKF, 因為唔想煩昇中
大學同學個仔WKF考完DSE入左英國Imperial,  
我覺得讀中學都係靠自己,可以輕鬆 ...

多謝分享 佢哋年年有入Imperial 我仲以為多數係通过GCE 入

作者: areyouangry    時間: 22-2-17 14:40

TSL

作者: hundred100    時間: 22-2-18 15:54

lightingchung 發表於 22-2-16 13:42

正解。新界東兩間,一間校長老師換得咁頻,另外一家用家又多數有特定背景或政治理念。其實家長如果清楚呢滴,其實好易揀。入得三私一直何須介意冇龍中。
作者: JJ080    時間: 22-2-18 15:56

TSL  

作者: Sing13    時間: 22-2-18 20:36

三私一直同龍中要取得既目標不同,前者是要將小朋友送入名校,後者好多都是实行愉快學習.關鍵是家長認為邊種方式適合自己小朋友.
至於上文話新界東另外一家直資多數有特定背景或政治理念,一者其小一面試,只見小朋友不見家長,二者有差唔多兩千學生,四千家長,一個家庭都可以有唔同理念…三者铺埋上大陸或者去英國既路,各取所需吧.

作者: ms_bob    時間: 22-2-20 12:20     標題: 回覆樓主:

我住奧運站,女讀 WKF
WKF 係輕鬆,龍,德育做得好
學術真係冇特別深同谷
睇妳追求乜啦,我都係求個囡讀得開心冇壓力

但搭校車7點前上車,7:50先返到學校
搭校車想早d 返學校參加 d 上課前活動就唔得
睇住同屋苑的TSL 小朋友7:30先落樓行返學,覺得舒服好多
如你覺得自己小朋友讀 TSL 都跟到嘅,TSL 或者都係唔錯選擇

作者: Janww    時間: 22-2-20 12:29

ms_bob 發表於 22-2-20 12:20
我住奧運站,女讀 WKF
WKF 係輕鬆,龍,德育做得好
學術真係冇特別深同谷

我就住奧運 想PM請教下

作者: gomapi    時間: 22-2-21 13:14

我覺得TSL出黎D小朋友望落好乖(emoji)(emoji)

作者: Kars718    時間: 22-2-21 15:06

我大女讀傳統津校,細女讀WKF, 差別十分之大.其實主要看小朋友性格選擇, 家長開心,小朋友更加要.......

作者: Janww    時間: 22-2-21 15:35

Kars718 發表於 22-2-21 15:06
我大女讀傳統津校,細女讀WKF, 差別十分之大.其實主要看小朋友性格選擇, 家長開心,小朋友更加要.......
...

係咪津校谷左好多?TSL應該係三私一直最唔谷嘅 但始終有升中壓力⋯

作者: JannyYin    時間: 22-2-21 17:33

我會揀WKF

作者: kiko1307    時間: 22-2-21 22:12

早兩年都有呢兩間的offer,我哋兩公婆都毫不猶豫選擇咗 TSL...

TSL 我哋讀左兩年都覺得完全唔谷,只係班家長自己谷。。。

講笑甘講,最幸福唔係讀呢間學校嘅小朋友,而喺系呢間學校教書嘅老師。教小一課程,同學仔已經有小二程度,點會唔輕鬆。
作者: myfaye    時間: 22-2-22 02:02

WKF校舍真係冇幾多間小學可以媲美,如果好似早幾年有得去禮堂聽實體講座,你更加會揀WKF。WKF同TSL報名人數唔差好遠,TSL多人報因為學費平,市中心交通方便。但TSL放位人數一定比WKF多,家長身體最誠實,所以你放WKF好多人多謝你

作者: lightingchung    時間: 22-2-22 08:53

myfaye 發表於 22-2-22 02:02

WKF校舍真係冇幾多間小學可以媲美,如果好似早幾年有得去禮堂聽實體講座,你更加會揀WK ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)樓主記得放TSL

作者: lambeanmama    時間: 22-2-22 09:59

樓主,好簡單理論:滿意WKF中學就去WKF; 對WKF中學有遲疑就TSL; TSL 在三私一直中已是無咁谷同多活動。多不多人考、多不多人放都不相關;重點是;你自己想小朋友條路點行。

利申,小朋友已讀小學,非兩者用家。但也有熟朋友是用家。對學校也有讚有彈。

作者: Janww    時間: 22-2-22 11:23

lambeanmama 發表於 22-2-22 09:59
樓主,好簡單理論:滿意WKF中學就去WKF; 對WKF中學有遲疑就TSL; TSL 在三私一直中已是無咁谷同多活動。多不 ...

that's a valid point. WKF中學親生仔成績只四屆可以睇,具體DSE分數分佈,但三大率有公佈,~30%,另考GCE也有入三大,虽然唔知幾多,因為只有OFFER數,唔系人數。另有~10個UK G5 offer。考慮到新校同埋100%直升,好似唔错?因为B1A都唔系終點,都係~50%入三大。唔知有錯??其實我都鐘意TSL,唔係死谷,成績又幾好,只系concern升中好大壓力,小四-小六成績都要睇,同埋體藝.....
可不可以分享下用家comments?

作者: lightingchung    時間: 22-2-23 10:13

Janww 發表於 22-2-22 11:23
that's a valid point. WKF中學親生仔成績只四屆可以睇,冇具體DSE分數分佈,但三大率有公佈,~30%,另考G ...

我不是用家,身旁有兩位用家,一位是旁邊同事,另一個是好友。同事個女,因在TSL 接觸了日文,未到中五,已攞N1 滿分,在港島名女校就讀。好友女兒,在TSL 接觸劍擊後,現應該有香港前8 ,讀九龍某名女校。我覺得學校除咗有成績發挖同學興趣做得幾好。以上都是同學自己攪,父母只在金(emoji)上支援咋。

對於某d學校公布成績水份十分高。點解唔完完整整,你心理有數。還有一d,借名比多條出路,其實張d認為差學生唔好去考DSE ,做好條數。所以睇呢d 時,要小心。

作者: 993rs    時間: 22-2-23 11:45

lightingchung 發表於 22-2-23 10:13
我不是用家,身旁有兩位用家,一位是旁邊同事,另一個是好友。同事個女,因在TSL 接觸了日文,未到中五, ...

其他野唔敢 comment,但 fencing 方面要有成績,我好肯定首先要多謝既係父母、小朋友既天份,跟住係出面 training 既fencing club。佢地打得叻,就算讀沙頭角中心小學一樣會咁叻

3私1直既 fencing team 一向都唔細,因為好多父母都想入 LS、DB、DG、HY,學校ECA 有冇 fencing 都會系外面學,除左林大輝外,學校只算係順水推舟 呢兩年神校以外活躍於 fencing 既小學:WKF、TSL 係其一,另外 KTS、GH、YW、油/大天、SPB、SSC

作者: lightingchung    時間: 22-2-23 15:47

993rs 發表於 22-2-23 11:45
其他野唔敢 comment,但 fencing 方面要有成績,我好肯定首先要多謝既係父母、小朋友既天份,跟住係出面 t ...

你都講得啱,近年連津學都多咗。
我只係想講呢兩個小朋友都處事獨立,有主見,唔知關唔關學校教導方法。

作者: button822    時間: 22-2-23 20:59

TSL 好多學生都係好有主見,好有想法。
佢哋亦習慣表達自己,可能因為學校老師唔似傳統學校咁傳統,不過當然都有靜既學生,疫情前非常多活動及學習週,同學每次都好期待,而同時又會搵好多高年班同學幫手,學生比較有歸屬感,只是宜家疫情冇辦法。

疫情前有開放日,會見到好多科既project製成品,差不多每個大假都有兩份要做,做得靚唔靚冇所謂,因為唔計分,但每次做完老師必會在課堂要小朋友講解製成品,大家一齊評價揀最好的有獎品,以前就開放日展覽。

另外可能因為英文課程好多group project and presentation, 而且內容係世界觀,舉例小五其中教Famous people now and then, 帶出character traits of famous people, 接著就教Who is Malala Yousafzai? 從認識women in Islamic countries, 了解不同文化下女性的生活,再透過Malala’s speech to the United Nations 教學生寫speech 同埋present。

同樣,因科科都是英語,中文科堂少好多,普遍家長會特別幫小朋友搵中文補習,可能就等於中小搵英補的原理。

我唔知其他學校係點,我只是提供資料, 沒有吹捧學校,每個小朋友都獨特,冇話一定要讀龍定唔龍的。希望樓主揀到心儀學校。

作者: Sing13    時間: 22-2-24 00:18

TSL考生眾多,我亦認為TSL在三私一直中最難取得offer,當然有唔少叻既學生。但似乎升讀band1中學既百分比不如另外三私,特別是宣道,band1率可达九成幾。照計如果有三四年pre S1成績已經可以提升學校band1率,但一直都未能提升呢?
pre S1成績無非中英數三科,TSL既英文不用怀疑,但中文我估計就一般般啦。
TSL既教學模式其實與其他直資龍校相似,甚至更好,但最後派位派到散晒,其教學模式與一般官津學校并不銜接。
TSL是需要一間一條龍中學,而依間學校可提供海外考試而避開中文科。

作者: kakakakaka    時間: 22-2-25 18:00

Sing13 發表於 22-2-24 00:18
TSL考生眾多,我亦認為TSL在三私一直中最難取得offer,當然有唔少叻既學生。但似乎升讀band1中學既百分比不 ...

好認同你所講,所以坊間經常說TSL好多去顏寶玲,正正是他們銜接得不錯

作者: myfaye    時間: 22-2-25 20:41

Sing13 發表於 22-2-24 00:18
TSL考生眾多,我亦認為TSL在三私一直中最難取得offer,當然有唔少叻既學生。但似乎升讀band1中學既百分比不 ...
同意,如果TSL有間龍中或聯繫中學係保良局第一張永慶咁就唔同講法
作者: behappydad    時間: 22-2-25 23:06

https://www.plkctslps.edu.hk/en/content.php?wid=141

作者: Janww    時間: 22-2-25 23:59

其實我都同意樓上幾位嘅comments。TSL嘅理念幾好 唔係死谷成績 好多好吸引嘅活動 其實同WKF都有啲相似 但學術相信比WKF更深 佢成績有啲分化 入神校幾多但Band 1 率比其他3C差啲 我估就係因為冇死谷成績 我都同意TSL除左冇龍 冇乜缺點 但如果有 就更加爭崩頭喇

作者: Poyau    時間: 22-2-26 00:31

王錦輝一條龍 AL 往績佳
計DSE 陳守仁8成半升同級或更佳

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3857864&pid=49071330

作者: Sing13    時間: 22-2-26 00:55

Poyau 發表於 22-2-26 00:31
王錦輝一條龍 AL 往績佳
計DSE 陳守仁8成半升同級或更佳

由陳守仁上年派位表,127畢業生入46間以上學校,其中近80人入直資。

作者: behappydad    時間: 22-2-26 09:00

Janww 發表於 22-2-25 23:59
其實我都同意樓上幾位嘅comments。TSL嘅理念幾好 唔係死谷成績 好多好吸引嘅活動 其實同WKF都有啲相似 但學 ...

TSL 學生成績可以分為三段。

1)頭50位同事學術真係好勁,考直資中學無乜難度,最前果批可以去到SPCC, DBS, SPCS, MSS, HKUGA等等

2)中游份子比較尷尬,比較多人去其他band 1直資。相對少人去大抽獎(抽獎結果都好理想)

3)後段學生,應該屬band2學生,呢批學生英文能有好高,考其他直資都好受歡迎。

我唔比較其他學校或比較三私一直,只係用家身份去分享意見。
六年時間作為陳守仁學生及家長都好開心:
-學校好多完化,老師一般都好照顧(其實佢哋都好忙)
-學生英語能力都好強,讀得玩得(有時玩到儍儍地)
-我亦察覺到呢度同學好欣賞其他同學優點,極少有jealousy
-學費平而學校設施好,交通算方便
-認識到好好家長朋友,大家互相分享有用資訊
-仲有一點好少人提,就係「油尖旺」升中區,英中學位充足。

講咗咁多學校優點,講一樣可以做好少少地方(我話自己),就係多睇中文書,要比心機讀好中文。如果中文都攪掂埋,升中、中學生活唔需要太擔心。

如果可以去到七年前,而家可以再選小學一次,一定再選陳守仁。

作者: Janww    時間: 22-2-26 12:10

behappydad 發表於 22-2-26 09:00

其他用家分享都有啲相似 多數也都係happy customer 我宜家有個concern就係疫情下小朋友冇六七年前咁好彩 都冇咩活動可以參加 都唔知點培養體藝 升中都要睇呢啲 家長壓力係咪更大左

作者: behappydad    時間: 22-2-26 14:22

Janww 發表於 22-2-26 12:10

其他用家分享都有啲相似 多數也都係happy customer 我宜家有 ...

正能量,向正面出發(emoji)

作者: button822    時間: 22-2-26 18:15

Janww 發表於 22-2-26 12:10

其他用家分享都有啲相似 多數也都係happy customer 我宜家有 ...

小女今年小五要呈分,冇話驚夠唔夠課外活動,因為疫情全世界都係咁,所以我覺得不如追求學術基礎及軟實力例如表達能力、演講能力、團隊合作、創意力等。佢哋每日下午甚至星期六照樣有網上校隊訓練、網上ECA冇停過,其實下午都可以好忙好充實,所以我成日覺佢哋老師真係忙到嘔,好多野都要負責。暫時上到第五年,老師團隊幾穩定,d老師都係差不多,好少見到新老師。

作者: yukili1111    時間: 22-2-26 21:23

有龍去龍啦,除非你敢保證6年後佢依然谷到
作者: k29541230    時間: 22-2-27 00:28

我依家明咩叫有龍去龍
因為個小朋友越大就越多變數

作者: happyschooling    時間: 22-5-27 23:06

kakakakaka 發表於 22-2-16 11:33
有龍選龍,入得TSL個個都叻仔叻女,要响165個叻仔叻女做前列嗰50入b1A真係少D耐力、能力都唔得,真係拼足6 ...

所以TSL 升中band 1率好高

作者: happyschooling    時間: 22-5-27 23:08

behappydad 發表於 22-2-26 09:00

中間冇諗過去插班龍校?好佩服家長有咁堅持因為大部份嘅人都非常吹捧龍校

作者: behappydad    時間: 22-5-30 00:01

happyschooling 發表於 22-5-27 23:08
中間冇諗過去插班龍校?好佩服家長有咁堅持因為大部份嘅人都非常吹捧龍校
...

因為在TSl 讀得開心,所以無想過中途離開。

上了中一,大部分學生在中學裏愉快學習中。

作者: yin0101    時間: 22-5-30 06:48

k29541230 發表於 22-2-27 00:28
我依家明咩叫有龍去龍
因為個小朋友越大就越多變數

請問可以分享多d嗎? 小朋友會有咩變化?

作者: Jean1769    時間: 22-5-30 09:04

happyschooling 發表於 22-5-27 23:08
...

因為讀TSL家長不是旨在普通龍而是神龍

作者: Jean1769    時間: 22-5-30 09:07

yin0101 發表於 22-5-30 06:48
請問可以分享多d嗎? 小朋友會有咩變化?

諗都諗到啦
讀唔讀到書唔到你控制,講天資
無天資谷極都可能中流
有自己思想唔會你話向東就東

你自己又有無信心崩緊足六年谷谷谷先,仲有果種差半分就好似天跌落黎咁

當然有龍揀龍

作者: happyschooling    時間: 22-7-8 11:03

TSL的用家絕大部分都係讚多, 數學有教快半年-1年, 同DB差不多, 現在中文都深左

作者: Poyau    時間: 22-7-12 08:54

Janww 發表於 22-2-22 11:23
that's a valid point. WKF中學親生仔成績只四屆可以睇,冇具體DSE分數分佈,但三大率有公佈,~30%,另考G ...

王錦輝部分數字綜合DSE及AL公布
本地取錄 三大/學生人數 = 近5成
驟眼睇可比傳統 B1A 中學

從其他數字拆解聯招及 NJ 後可見
三大大部分為 NJ 1人獲多於1個取錄
聯招三大與文字推理後得出18%相符

2021年
DSE 聯招
三大 16(18.2%) [40×三大40%] ✓
其他^ 24 [=理12+城3+浸7+教2] ✓
----------------------------------------------------------
八大^ 40(45.5%) [57×UGC 70%] ✓
其他 17 [=公大11+SSSDP 6] ✓
----------------------------------------------------------
取錄 57(64.8%) [88人×取錄率65%] ✓

本地取錄 → DSE 聯招 | AL 非聯招
港大 19
中大 15
科大 24
----------------------------------------------------
三大 58 → 16 | 42
理大^ 12 → 12 | -
城大^ 3 → 3 | -
浸大 7 → 7 | -
教大^ 2 → 2 | -
----------------------------------------------------
八大^ 82 → 40 | 42
公大 11 → 11 | -
SSSDP 6 → 6 | -
合計^ 99 → 57 | 42

^ 理大/城大/教大可能包括副學位

https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/examination-results-hkdse-and-gce-al-2021

For the DSE graduates, the overall results in the DSE exam remained significantly higher than the HK averages. In JUPAS main round offer, 65% of our DSE graduates received offers, among which 70% were from UGC-funded universities, while the offers from HKU, CUHK and HKUST accounted for two fifths.

⇒ 三大 65% × 70% × 40% = 18.2%

作者: Janww    時間: 22-7-12 11:41

happyschooling 發表於 22-7-8 11:03
TSL的用家絕大部分都係讚多, 數學有教快半年-1年, 同DB差不多, 現在中文都深左
...
確實讚多彈少,TSL數學課本同DB一樣,但好似冇教快
作者: Janww    時間: 22-7-12 11:48

Poyau 發表於 22-7-12 08:54
王錦輝部分數字綜合DSE及AL公布
本地取錄 三大/學生人數 = 近5成
驟眼睇可比傳統 B1A 中學
文字推理 我都有留意呢個問題,但DSE三大我認為是65%*40%=26%。WKF 19年以前在校刊有登GCE-level offers: https://www.hkbuas.edu.hk/sites/ ... 9_A-Rising_Star.pdf 18年19年HK offers扣除GCE Offers,DSE三大率係25%-30%。20, 21年冇GCE offer details, 但根據前兩年報告,應該係26%。但我都覺得學校公佈方面不夠透明,冇副學士等details.

作者: bape0060    時間: 22-7-12 12:50

Janww 發表於 22-7-12 11:41
確實讚多彈少,TSL數學課本同DB一樣,但好似冇教快

同DB比可能無教快,但他們是小一教埋小二數的

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5