教育王國

標題: 有個心結…求開解/求點醒 (有關RO/Banding) [打印本頁]

作者: cyym    時間: 22-1-7 11:37     標題: 有個心結…求開解/求點醒 (有關RO/Banding)

deleted

作者: 0030    時間: 22-1-7 11:57

分數不重要,重要的是級排名~
作者: anniellm    時間: 22-1-7 12:02

邊區小學?

作者: Poyau    時間: 22-1-7 12:07

cyym 發表於 22-1-7 11:37
自行階段,已經按小朋友的Banding / 興趣,學校的理念選了合適的學校,以為選好了,個心情就會無咁忐忑不 ...

前人種樹 後人乘涼
B1/2/3%主要視乎畢業生 PS1 成績
呈分屬校內比拼 據排名定組別
全港次第按各申請人配對分排前後

作者: 0030    時間: 22-1-7 12:18

就以上分數,如果在貴子弟學校,大概會是什麼Banding?
我女的二線小學大概band2a
作者: geminialing    時間: 22-1-7 12:19

睇分數無用, 要睇級排名
同埋中英數佔得重, X9倍就相距好大
藝術X3, 得7字頭又係蝕
如果我地學校咁成績係BAND2

我地都係60%左右BAND1
競爭好大3A1B已經邊緣
作者: 2010YL    時間: 22-1-7 12:39

回覆 cyym 的帖子

分數睇唔到Banding,   要知呈分排名, 無呈分排名都要知全級排名,   最起碼有個大約全級排名, 例如11-15名...... ,  單單睇成績,  我估...... 似邊緣人,   要睇埋呈二視藝平均分係幾多, 如低過平均分,   呈分排名又可以跌多幾名至1X名,   咁就應該係B2
我有個問題,   呈一中文87 係B?    呈二中文83 係A?    呈二視藝72 都有B ?

作者: Zleep    時間: 22-1-7 12:47

如果係一間band 1a 既小學 (當60% 係band1 生係真)
咁樓主呢個成績係band 2 吧

不過你要睇番級頭平時係幾多分,我相信多數呢d 學校都係平均分95 以上係頭20 名

90分就40名

要保證band 1 ,你平均分一定要有9字頭
作者: pccw2017    時間: 22-1-7 12:55

回覆 cyym 的帖子

迷思 ():就以下分數,如果在貴子弟學校,大概會是什麼Banding?

在我校Band 2A

作者: CMMM    時間: 22-1-7 12:55

就升中呈分來說,分數豪無意思,我地學校60%band 1,中文欏C都可以Band 1
作者: Charlotte_mom    時間: 22-1-7 13:00

在我姨甥學校應該係b2a,基本上有8字頭都心驚(除非近9),有7字頭灰晒
不是誇張,姨甥學校,平均分差3分,排名差幾十!我姨甥呈一二級名次相差19,竟然無份拎進步獎(唔好意思前面有幾個升得更勁),簡直係血肉戰場

至於你的疑團:

靠師兄姐呢樣投訴,你可以話唔公平,亦可以話公平。如果唔靠師兄姐水平(或者簡單講學校水平)去adjust,一間深一間淺,點去比較?中學一次過睇晒全區係較公道

何不直接以「全港統一試卷」去考試,然後分派中學…
你都識講仔仔已盡力,在校內爭取唔到好排名,難道同全區/全港一齊考,排名就會突然扯高?面對現實吧,不是串你,如果姨甥唔係呈2發力,會同你面對一樣情況。小5考一(不是呈1)數學走個c出嚟,(其實就係差1-2分會係b)幾乎連申請心儀直資嘅資格都無,真係會灰

希望你仔仔呈3大躍進

作者: cyym    時間: 22-1-7 13:12

0030 發表於 22-1-7 11:57
分數不重要,重要的是級排名~
所以媽媽的確後知後覺
作者: cyym    時間: 22-1-7 13:15

Poyau 發表於 22-1-7 12:07
前人種樹 後人乘涼
B1/2/3%主要視乎畢業生 PS1 成績
呈分屬校內比拼 據排名定組別
知道,明白,謝謝你們!
作者: cyym    時間: 22-1-7 13:17

0030 發表於 22-1-7 12:18
就以上分數,如果在貴子弟學校,大概會是什麼Banding?
我女的二線小學大概band2a ...
謝謝回覆,知道實況,迷思就解開了。
作者: cyym    時間: 22-1-7 13:17

geminialing 發表於 22-1-7 12:19
睇分數無用, 要睇級排名
同埋中英數佔得重, X9倍就相距好大
藝術X3, 得7字頭又係蝕
謝謝回覆,知道實況,迷思就解開了。
作者: cyym    時間: 22-1-7 13:22

2010YL 發表於 22-1-7 12:39
回覆 cyym 的帖子

分數睇唔到Banding,   要知呈分排名, 無呈分排名都要知全級排名,   最起碼有個大約全級 ...
謝謝回覆,知道實況,迷思解開了。

我有個問題,   
呈一中文87 係B?   (讀本87分係A,不過拉埋作文、默書、聆聽、說話...變左B)
呈二中文83 係A?   (讀本83分係B,不過拉埋作文、默書、聆聽、說話...變左A)

呈二視藝72 都有B ? (間間學校不同,我們72分仍是屬於B)

作者: cyym    時間: 22-1-7 13:22

Zleep 發表於 22-1-7 12:47
如果係一間band 1a 既小學 (當60% 係band1 生係真)
咁樓主呢個成績係band 2 吧
謝謝你們的回覆,知道實況,迷思就解開了。
作者: cyym    時間: 22-1-7 13:24

pccw2017 發表於 22-1-7 12:55
回覆 cyym 的帖子

迷思 (一):就以下分數,如果在貴子弟學校,大概會是什麼Banding?
謝謝回覆,讓我了解多一點。
作者: cyym    時間: 22-1-7 13:28

CMMM 發表於 22-1-7 12:55
就升中呈分來說,分數豪無意思,我地學校60%band 1,中文欏C都可以Band 1
知道明白,相信小朋友在其他學科成績優異,所以中文C仍然可以入讀Band 1
作者: 水深火熱    時間: 22-1-7 13:31

唔好諗甘多,呈三谷盡,睇吓可唔可以上去b1大抽獎

作者: smartcash    時間: 22-1-7 13:38

Charlotte_mom 發表於 22-1-7 13:00
在我姨甥學校應該係b2a,基本上有8字頭都心驚(除非近9),有7字頭灰晒
不是誇張,姨甥學校,平均分差3分, ...

真,呈二真係血肉戰場。細仔呈一係邊緣人,呈二平均分升左8分咁多,諗住有機會穩上band 1,點知睇等到老師講名次,冇升到,仍是邊緣人。。喉嗰下真係灰晒。有啲仲慘保唔住位置降grade,當然有啲進步左好多升呢。

作者: cyym    時間: 22-1-7 13:39

Charlotte_mom 發表於 22-1-7 13:00
不是誇張,姨甥學校,平均分差3分, ...
多謝你呀! 都知道每1分都可以好大影響,算啦,盡左力就算,幸好有你們的回覆,讓我清楚知道小朋友實實在在是一位BAND 2的學生,我個心就舒服了。(因為咁多年我都無問其他人成績,所以唔知實況)
作者: cyym    時間: 22-1-7 13:42

水深火熱 發表於 22-1-7 13:31
唔好諗甘多,呈三谷盡,睇吓可唔可以上去b1大抽獎
唔強求了,自行兩間都報了BAND 2,入讀已經好感恩 :)
作者: CMPL    時間: 22-1-7 13:45

回覆 cyym 的帖子

明白媽媽的心結 :(  

小女呈二平均分 中文B 7X (我校普遍拿8X已經係拔尖), 英文A 9X, 數學A 9X, 常識A 9X, 惟獨視藝B 7X.  

呈一加呈二級次第跌到50/135.  

學校告訴師兄姊姐配對大約50%是Band 1生, 我都好灰 .... 相信視藝令小女被拋離!  

寄望直資不只看RO, 也看學校成績及操行評語 (有操行獎, 風紀隊長, 領袖生, 獎學金 etc)   

作者: cyym    時間: 22-1-7 13:45

smartcash 發表於 22-1-7 13:38
真,呈二真係血肉戰場。細仔呈一係邊緣人,呈二平均分升左8分咁多,諗住有機會穩上band 1,點知睇等到老師 ...
你啱呀,其實平均多8分真係好大進步,亦都唔容易,所以FEEL到你個感受...
作者: 2010YL    時間: 22-1-7 13:53

回覆 水深火熱 的帖子

可能無呈三呢………唉~
作者: cyym    時間: 22-1-7 13:58

CMPL 發表於 22-1-7 13:45
回覆 cyym 的帖子

感激!!!! 你一句 "明白媽媽的心結 :(" 已經令我很感動

同樣地我也戥你女女不值,其實小朋友科科成績咁高分,一點都不輕易/容易,
其實視藝呢D真係講天份,我小朋友對視藝無天份,他有在外學畫畫惡補下,
不過都係低分....分數以外,我開心他畫漸漸有進步,而且唔抗拒畫,這是一個得著

加油,祝你小朋友能入讀心儀中學 :)

作者: 2010YL    時間: 22-1-7 14:00

回覆 smartcash 的帖子

因為呈二之前有成個暑假,成班家長都谷爆啲小朋友啦,呈二我都升左3分總分,但名次都無變……,如果無取消呈三,大年初一就要開始溫定書啦
作者: littleape    時間: 22-1-7 14:01

同樓主差唔多,亞囡呈一差左,平均分81,呈二升到差唔多88,主科全部A, 都仲係 band 2. 問心,88平均分真係唔差, 都幾失望,不過唔夠人好,都冇計。(emoji)

作者: ok3    時間: 22-1-7 14:14

CMPL 發表於 22-1-7 13:45
回覆 cyym 的帖子

如果學校真係頭50%係b1生,咁你女考50/135都仲係b1生喎!唔使咁灰喎
作者: CMPL    時間: 22-1-7 14:16

回覆 cyym 的帖子

多謝你, 有同路人明白真是太溫暖.  真是很想有直資或自行offer, 因為一想到視藝無得追 (小女本身無天份及無耐性畫畫), 就更不想再迫她. 她常說呈二我已經很努力, 但點解會咁?!

作者: chanti    時間: 22-1-7 14:22

自行階段,已經按小朋友的Banding / 興趣,學校的理念選了合適的學校,以為選好了,個心情就會無咁忐忑不 ...

成績影響排名, 你高分時其他小孩更高、所以我覺得看似高分只是假象, 至緊要看排名及幾多%band 1-3

作者: cyym    時間: 22-1-7 14:23

littleape 發表於 22-1-7 14:01
同樓主差唔多,亞囡呈一差左,平均分81,呈二升到差唔多88,主科全部A, 都仲係 band 2. 問心,88平均分真係 ...
全A 平均分88都 Band 2,實在難受 ,相信好大機會最後去到 band 1的,加油呀!
祝女女入讀到心儀的中學 :)

作者: SoyChan    時間: 22-1-7 14:24

我哋都係呈二比呈一好 4A2B,都係band 2!
不用灰心,呈三加油
作者: cyym    時間: 22-1-7 14:28

2010YL 發表於 22-1-7 14:00

因為呈二之前有成個暑假,成班家長都谷爆啲小朋友啦,呈二我都升左3分總分,但名次 ...
我陪你,初一開年
作者: cyym    時間: 22-1-7 14:30

CMPL 發表於 22-1-7 14:16
回覆 cyym 的帖子

多謝你, 有同路人明白真是太溫暖.  真是很想有直資或自行offer, 因為一想到視藝無得追 ( ...
係囉,作為媽媽,見小朋友在學術上盡了力已經很安慰。視藝呢d點可以強人所難....
作者: cyym    時間: 22-1-7 14:33

chanti 發表於 22-1-7 14:22
成績影響排名, 你高分時其他小孩更高、所以我覺得看似高分只是假象, 至緊要看排名及幾多%band 1-3
...
係呀! 明白呀! 嘻嘻,題外話,我最終自一填左你個仔嗰間,多謝你之前的分享 :)

作者: cyym    時間: 22-1-7 14:34

SoyChan 發表於 22-1-7 14:24
我哋都係呈二比呈一好 4A2B,都係band 2!
不用灰心,呈三加油

大家加油,希望 3.31 有著落 !!!

作者: 2010YL    時間: 22-1-7 14:36

回覆 cyym 的帖子

加油呀,博盡,無悔
作者: cyym    時間: 22-1-7 14:54

2010YL 發表於 22-1-7 14:36
回覆 cyym 的帖子

加油呀,博盡,無悔

全在以赴,做到最好!!

作者: Summer622    時間: 22-1-7 15:01

因為呈二之前有成個暑假,成班家長都谷爆啲小朋友啦,呈二我都升左3分總分,但名次 ...
您好, 我囡現小五, 今年6月初呈一,
請問大家, 可否分享吓, 可以點樣善用暑假, 準備11月初的呈二. (真心求教)
(因自己本身返緊工, 每日放工回家都半條人命, 疲憊不堪, 感覺每晚只能協助應付對功課, 溫默書, 唔想錯過升小六的暑假時間, 求指教, 謝謝)

作者: gracelam    時間: 22-1-7 15:03

cyym 發表於 22-1-7 13:42

就算入咗band 2, 中一努力考好成績保持級頭十內, 轉band 1中學唔係難事! 加油!

人生漫長, 6年後大家一齊面對DSE, 呈分試根本係小事一樁! 共勉之

作者: cyym    時間: 22-1-7 15:10

gracelam 發表於 22-1-7 15:03

就算入咗band 2, 中一努力考好成績保持級頭十內, 轉band 1 ...

你啱呀,回想當年自己搵幼稚園都緊張得一餐,而家回望都得啖笑 ^^

如果在 BAND 2 考得好,我諗我會唔捨得走架

作者: Kirin007    時間: 22-1-7 15:53

因工作原因曾去過特殊學校,當時就諗:同仔女身體健康、快樂成長比起來,讀乜組別學校其實顯得一文不值。人總是會忽略已擁有的,心心念念尚未得到嘅。

作者: 水深火熱    時間: 22-1-7 16:04

Summer622 發表於 22-1-7 15:01
請問大家, 可否分享吓, 可以點樣善用暑假, 準備11月初的呈二. (真心求 ...

最簡單送去補習呈分試班。中英數三科一齊。

作者: littleape    時間: 22-1-7 16:09

Kirin007 發表於 22-1-7 15:53
因工作原因曾去過特殊學校,當時就諗:同仔女身體健康、快樂成長比起來,讀乜組別學校其實顯得一文不值。人 ...

好啱,彷彿大家都好似忘記咗子女剛剛出世時,大家口中説只希望他/她身體健康,開心快樂。

作者: cyym    時間: 22-1-7 16:24

Kirin007 發表於 22-1-7 15:53
因工作原因曾去過特殊學校,當時就諗:同仔女身體健康、快樂成長比起來,讀乜組別學校其實顯得一文不值。人 ...
你講得啱呀!多謝提醒和分享😊

作者: Charlotte_mom    時間: 22-1-7 16:39

cyym 發表於 22-1-7 13:42

加油!雖然姨甥而定穩坐b1,我哋都唔貪,求自行入b1c,心足矣

作者: cyym    時間: 22-1-7 16:54

Charlotte_mom 發表於 22-1-7 16:39

加油!雖然姨甥而定穩坐b1,我哋都唔貪,求自行入b1c ...
面試加油,希望自行搞掂
作者: 2010YL    時間: 22-1-7 19:45

回覆 Summer622 的帖子

只係個人建議……
首先要有一個好時間表,晚上係家長教書,有1hr以上就最好,上/下午就係小朋友溫習/備課/做練習時間,當然有休息時間啦,要係暑假完之前教完呈二課程,不過我唔會教晒,只會教表面/約7成內容,留番一部份在學校吸收,因驚教晒小朋友會上堂遊雲

希望幫到你

提示: 必須跟足時間表去完成

作者: wing.2bb    時間: 22-1-7 22:03

回覆 cyym 的帖子

加油!
作者: carmenlook    時間: 22-1-7 22:15

係我哋學校。中文8X 可以,英文數學前面的一般9字頭,加埋視藝低分,喺我哋學校係B2了
作者: carmenlook    時間: 22-1-7 22:23

我仔視藝好差,排到全級最尾十幾,通常都係6、70分,去到五年級我自己同佢惡補,教佢唔同嘅畫喺唔同嘅地方落筆同注意,針對幾種,通常都係考素描, 3D,水墨畫,名畫家畫風作品等等,其實教得到佢劃線手勢揸筆技巧,比例、立體感、陰影位、配色、不同畫的要點,反覆練習,手殘都可以有好大進步,我個仔就係,其實佢畫畫冇進步到,只係針對性訓練應付到呈分試小學生畫評分要求唔會好高,掌握到一啲技巧同落筆位,畫出來似模似樣靚靚哋,做齊晒一般都唔會低分,去到呈分試幾次係去到全級廿幾,幾次都A
作者: cyym    時間: 22-1-8 08:13

carmenlook 發表於 22-1-7 22:23
我仔視藝好差,排到全級最尾十幾,通常都係6、70分,去到五年級我自己同佢惡補,教佢唔同嘅畫喺唔同嘅地方 ...

媽媽,呢3個叻送比你,真心,因為我都係手殘,要做到你所講的,我真心覺得不容易

作者: cyym    時間: 22-1-8 08:20

carmenlook 發表於 22-1-7 22:23
我仔視藝好差,排到全級最尾十幾,通常都係6、70分,去到五年級我自己同佢惡補,教佢唔同嘅畫喺唔同嘅地方 ...

deleted
作者: Summer622    時間: 22-1-8 09:24

水深火熱 發表於 22-1-7 16:04
最簡單送去補習呈分試班。中英數三科一齊。
謝謝您~
作者: Summer622    時間: 22-1-8 09:27

2010YL 發表於 22-1-7 19:45

只係個人建議……
謝謝詳細分享. 小囡懶散, 暑假真的要好好安排她日間時間, 免hea 40天.
作者: siufung    時間: 22-1-8 10:42     標題: 回覆樓主:

其實間間學校banding分配要求也有不同。
我小朋友間學校區內top,所以有近80%b1.而校內屬band 2, 3的學生,在別的學校也會升band.
大家終於明白爲什麼考小學的時候爲何咁緊張,因為去哪間小學某程度上確會影響以後學途。

作者: mondd    時間: 22-1-8 10:50

每間學校ABC分數唔同,攞A有d 要85分,有d要88分,有d甚至要90分,就算同一學校,差幾分,校內名次已經可以爭幾十名。
R.O係計order, 分數真係唔重要。
作者: cyym    時間: 22-1-8 11:16

siufung 發表於 22-1-8 10:42
其實間間學校banding分配要求也有不同。
我小朋友間學校區內top,所以有近80%b1.而校內屬band 2, 3的學生, ...
的確係......題外話....你小朋友間學校超級厲害
作者: cyym    時間: 22-1-8 11:18

mondd 發表於 22-1-8 10:50
每間學校ABC分數唔同,攞A有d 要85分,有d要88分,有d甚至要90分,就算同一學校,差幾分,校內名次已經可以 ...
學業不是求分數,原來係真架
作者: JojoDad    時間: 22-1-8 12:25

會呀!,當年小五暑假我同個女一起努力,谷補習同做補充,呈二比呈一由級40升到級20, 先勉強由B2拉返上1C~2A邊緣人咋。
作者: JojoDad    時間: 22-1-8 12:26

cyym 發表於 22-1-8 11:18
學業不是求分數,原來係真架
係求級數 😄
作者: JojoDad    時間: 22-1-8 12:34

Summer622 發表於 22-1-7 15:01
請問大家, 可否分享吓, 可以點樣善用暑假, 準備11月初的呈二. (真心求 ...
Summer, 之前PM過,我覺得上面有D建議幾好。。。。

只係個人建議……
首先要有一個好時間表,晚上係家長教書,有1hr以上就最好,上/下午就係小朋友溫習/備課/做練習時間,當然有休息時間啦,要係暑假完之前教完呈二課程,不過我唔會教晒,只會教表面/約7成內容,留番一部份在學校吸收,因驚教晒小朋友會上堂遊雲

作者: siufung    時間: 22-1-8 13:37

cyym 發表於 22-1-8 11:16
的確係......題外話....你小朋友間學校超級厲害

學校勁佢唔勁呢

作者: csyy    時間: 22-1-8 13:47

學校有6x % 派band one 中學,應該小學屬band one 小學,平均分85-90 應該佔了幾十人,推算90plus 都只能入頭二十。所以你小朋友成績唔差,只係太多勁人

作者: Summer622    時間: 22-1-8 21:12

JojoDad 發表於 22-1-8 12:34
Summer, 之前PM過,我覺得上面有D建議幾好。。。。

謝謝您,暑假努力d。希望我識得教明阿囡。
作者: cutiefanfan    時間: 22-1-9 01:10

想請教一下,按呢個遊戲玩法,如果小朋友唔係學術特別好,考慮讀咩小學時,係咪要考慮埋小朋友晌學校的名次排位,即係寧願揀一線尾二線頭,好過一線?

一般小學但考級30內,係咪有機會好過在一線小學考級60?咁兩者點實際比較到邊個banding高d?

謝謝(emoji)(emoji)

作者: Poyau    時間: 22-1-9 04:39

cutiefanfan 發表於 22-1-9 01:10
想請教一下,按呢個遊戲玩法,如果小朋友唔係學術特別好,考慮讀咩小學時,係咪要考慮埋小朋友晌學校的名次 ...

假設全級120人(30人×4班)
一般小學有1/3屬B1 級30係頭25%
一線小學唔多過半B1 級50係頭50%

作者: kenwong888    時間: 22-1-9 12:20

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Totally agreed 簡直血肉模糊。
作者: cyym    時間: 22-1-10 09:47

csyy 發表於 22-1-8 13:47
學校有6x % 派band one 中學,應該小學屬band one 小學,平均分85-90 應該佔了幾十人,推算90plus 都只能 ...

多謝你呀! 而家小朋友學好叻,55分鐘做8-9頁卷都可以好高分,記性好、做卷快,又小心

作者: Charlotte_mom    時間: 22-1-10 13:55

kenwong888 發表於 22-1-9 12:20
回覆 Charlotte_mom 的帖子

Totally agreed 簡直血肉模糊。

我識唔少家長,事實上,為咗呈分去補視藝、補音樂。尤其無學樂器嘅為咗惡補學理知識如臨大敵,幾百蚊一堂1:1咁學樂理,視藝一早問定高年班點考,搵人操定,「戰具」都買得高階d
此消彼長,有準備嘅人越高分,同無準備嘅分別就越大

作者: 傻蛋蛋    時間: 22-1-10 14:06

我小朋友幾年前已經出去學畫畫, 奈何真係無天份, 今次呈分竟然C, 佢跌左既科目大多數係因為大意左

我地學校唔講級名次, 唔講平均分, 只會話係band幾, 如果B1-B2之間, 就會估高D話係band 1, 唔會話你係邊緣人。

今次都只係講小朋友大約名次, 例如頭10, 10-20, 20-30....就算係級頭10既位置都好重要, 如果唔係級1-5, 去考神校都覺得好搏
作者: cyym    時間: 22-1-10 15:13

傻蛋蛋 發表於 22-1-10 14:06
我小朋友幾年前已經出去學畫畫, 奈何真係無天份, 今次呈分竟然C, 佢跌左既科目大多數係因為大意左

...

我地學校只提供 Banding 咋,你學校有個 range 比你都唔錯啦!

作者: tkinwong    時間: 22-1-10 15:57

喺咁制度下,點解學校無名次,而要家長靠估?

我小朋友讀緊嘅學校,頭六十名有名次,學生和家長都可有足夠資料作出決定。。

作者: 高達紅色    時間: 22-1-10 16:43

只三成band 1 的熱門開心小學,咁成積接近band 1尾至band 2 頭啦!老實睇上面原來咁多一缐小學係爭80至100分,大人細路都辛苦
真係全力制造社會的優秀員工

作者: hugub    時間: 22-1-10 17:30

我女升中果屆小學全級93人, 阿女果時平均分8x分左右(平均分B 80-89.9分, 全級總名次分5個grade, 佢C grade 考全級39-57名(冇實質名次), 老師話都係Band 1  
作者: LeeCC    時間: 22-1-10 17:34

Charlotte_mom 發表於 22-1-10 13:55
我識唔少家長,事實上,為咗呈分去補視藝、補音樂。尤其無學樂器嘅為咗惡補學理知識如臨大敵,幾百蚊一堂1 ...

所以如果視藝容許帶回家做,就出現不公平情況

我小朋友小學時,所有視藝都係學校做,家長要學期尾派返來才知道做過D咩,無機會請槍

作者: hugub    時間: 22-1-10 17:43

我女呈分試中文61分, 英文82分, 數95分,常94分 ,音樂C, 視藝A 老師話Band 1C
作者: hugub    時間: 22-1-10 17:58

個仔二線小學,全級150人,呈分考中文86分,英文71分,數96分,常93分,視藝B,音樂A,全級考72名,老師話Band 2
作者: cyym    時間: 22-1-11 15:08

高達紅色 發表於 22-1-10 16:43
只三成band 1 的熱門開心小學,咁成積接近band 1尾至band 2 頭啦!老實睇上面原來咁多一缐小學係爭80至100 ...

真心,大人細路都辛苦,呢句真

作者: cyym    時間: 22-1-11 15:10

hugub 發表於 22-1-10 17:58
個仔二線小學,全級150人,呈分考中文86分,英文71分,數96分,常93分,視藝B,音樂A,全級考72名,老師話B ...

多謝分享,讓我了解!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5