教育王國

標題: 聖嘉勒小學 VS 播道書院 [打印本頁]

作者: 鸚鵡仔    時間: 22-1-3 18:58     標題: 聖嘉勒小學 VS 播道書院

請問大家點選擇

作者: mcl203    時間: 22-1-3 19:54

SC啦,學術水平高啲~~~

作者: mcl203    時間: 22-1-3 19:55

mcl203 發表於 22-1-3 19:54
SC啦,學術水平高啲~~~

仲嬴埋個升中網~~~

作者: piglover    時間: 22-1-3 22:15

一定有播道忠粉叫你選播道。

如果唔考慮學費同交通,我一定會選St Clara。St Clara叻女就會升到中西區更好女校,普通嘅,都一定升到St Clara。

作者: maggie196    時間: 22-1-3 22:22

一間港島一間新界,應該考慮路程時間

作者: Kenji0105    時間: 22-1-3 22:37

即使住將軍澳,都會去SC

作者: Jean1769    時間: 22-1-3 23:13

播道,男女校平衡d

作者: Sing13    時間: 22-1-4 07:59     標題: 回覆樓主:

兩者DSE差唔多,SC主科4級以上60%,播道整體4級以上60%,等于恒生同小米,各有捧場客. 亦視乎家長是否喜歡女校培養既特質,SC升中可博女英華,但要唔放自己中學乙一,亦難以決擇.

作者: chanti    時間: 22-1-4 08:19

Kenji0105 發表於 22-1-3 22:37
即使住將軍澳,都會去SC

Same here!
我住九龍, 之前有直資係手但叩到港島傳統女校,我都揀後者

作者: 鸚鵡仔    時間: 22-1-4 08:20

piglover 發表於 22-1-3 22:15
一定有播道忠粉叫你選播道。

如果唔考慮學費同交通,我一定會選St Clara。St Clara叻女就 ...

我都係諗!! 我返St 只係5個MTR站半個鐘左右, 返EC要成個鐘, 係我另一半唱反調! 又話讀St要考到頭幾位先可以外出闖, 又話即使升原中學, 摩星嶺山長水遠點返

作者: chanti    時間: 22-1-4 08:22

鸚鵡仔 發表於 22-1-4 08:20
我都係諗!! 我返St 只係5個MTR站半個鐘左右, 返EC要成個鐘, 係我另一半唱反調! 又話讀St要考到頭幾位先可 ...

咁6 年小學都山長水遠啦。我寧願返中學先山長水遠.

作者: 鸚鵡仔    時間: 22-1-4 08:23

Sing13 發表於 22-1-4 07:59
兩者DSE差唔多,SC主科4級以上60%,播道整體4級以上60%,等于恒生同小米,各有捧場客. 亦視乎家長是否喜歡 ...

我都係咁諗SC進可攻退可守

作者: piglover    時間: 22-1-4 08:37

鸚鵡仔 發表於 22-1-4 08:23
我都係咁諗SC進可攻退可守

留意番,播道今年入的小一生,無佐呈分試,小朋友如果升中想外闖會有難度。

作者: piglover    時間: 22-1-4 08:39

我都係諗!! 我返St 只係5個MTR站半個鐘左右, 返EC要成個鐘, 係我另一半唱反調! 又話讀St要考到頭幾位先可 ...

住香港,一定選St Clara啦,點會選EC?

你同另一半講,EC無呈分試,無得外闖。

作者: 鸚鵡仔    時間: 22-1-4 08:51

piglover 發表於 22-1-4 08:37
留意番,播道今年入的小一生,無佐呈分試,小朋友如果升中想外闖會有難度。
...

係! 相信EC都係一間有愛心嘅學校, 但要外闖較困難, 可以外闖的用咩途徑入…..

作者: 鸚鵡仔    時間: 22-1-4 09:06

piglover 發表於 22-1-4 08:39

住香港,一定選St Clara啦,點會選EC?

我已經同左佢講! 佢话起Sc讀得好叻先有機會外闖到, 起EC讀得開心嘅話好好地, 唔需要外闖><

作者: tummypooh    時間: 22-1-4 09:30

回覆 鸚鵡仔 的帖子

你另一半太睇少St Clare,唔計中途走個班超班馬,升中有30%都係闖去其他學校同埋St Clare 中學本身都係Band 1, 闖咩鬼。

作者: Little_Hazelnut    時間: 22-1-4 09:48

鸚鵡仔 發表於 22-1-4 09:06
我已經同左佢講! 佢话起Sc讀得好叻先有機會外闖到, 起EC讀得開心嘅話好好地, 唔需要外闖><
...

的確讀得叻先外闖到
但讀得唔差,唔洗外闖,都有直屬中學

作者: lightingchung    時間: 22-1-4 09:51

係20名內都外闖

作者: 鸚鵡仔    時間: 22-1-4 10:04

tummypooh 發表於 22-1-4 09:30
回覆 鸚鵡仔 的帖子

你另一半太睇少St Clare,唔計中途走個班超班馬,升中有30%都係闖去其他學校同埋St Cl ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: mcl203    時間: 22-1-4 10:11

好明顯,佢唔熟中西區,更加對SC無乜認識~~~

作者: Charlotte_mom    時間: 22-1-4 10:15

...

中西女仔b1位多過b1生,聖心一堆b1生去咗南區間中學,仲有間英華無聯繫小學,女仔好著數
除非立定主意,唔辛苦讀又甘願接受一般成果(因為唔辛苦),咁就揀播道免煩!識人棄軒官揀播道,升中了無後悔

作者: Jean1769    時間: 22-1-4 10:33

...

如果揀得龍校,就唔會再諗外闖,否則又谷六年,咁要條龍都無用

作者: Gummama    時間: 22-1-4 11:03

...

EC 同SC 同樣英小,中學都係B1,我會考慮教學模式同埋就近入學.

另外,EC 評估好密,唔係外人諗得咁輕鬆. 兩間都係好學校, 入面叻嘅可以好叻好全能,成果主要靠自己修為。

作者: airwalk    時間: 22-1-4 11:35

SC 11區女仔天下, 仲要係英小.

作者: piglover    時間: 22-1-4 12:47

Jean1769 發表於 22-1-4 10:33
如果揀得龍校,就唔會再諗外闖,否則又谷六年,咁要條龍都無用

入龍就唔谷,是否太天真?
龍校係保障小朋友不會因為一時失手,跌到太差的學校。同谷唔谷係兩件事?

見得太多以為入佐龍校過快樂人生的人,中學輸得好慘。

龍校無Band 3生?你一定唔會考DSE?

如果你留在香港玩DSE,咩一樣係要谷?

作者: Jean1769    時間: 22-1-4 12:51

piglover 發表於 22-1-4 12:47

龍校無Band 3生?你一定唔會考DSE?

我就係咁天真架喇

坦白講,我讀書時唔駛谷從來無補習都平平穩穩順利入到唔錯大學。
讀書我始終覺得天資最重要拉牛上樹盞side氣。入到龍唔輕鬆少少享受學習的話係浪費。要發力都唔需要在小學(當然不要做包尾)

作者: lightingchung    時間: 22-1-4 18:13

piglover 發表於 22-1-4 12:47

其實SC 功課唔多,初小一日3-4份。高小都好似多2-3份補充練習。好輕鬆。

作者: lightingchung    時間: 22-1-4 18:29

airwalk 發表於 22-1-4 11:35
SC 11區女仔天下, 仲要係英小.

SC 大部份科目都係英文包括general studies 及bible 及Maths. 升去其他英中時,特別係社會及科學科目,好多英文Terms 都識,銜接上會好少少。

作者: 鸚鵡仔    時間: 22-1-4 20:56

lightingchung 發表於 22-1-4 18:13
其實SC 功課唔多,初小一日3-4份。高小都好似多2-3份補充練習。好輕鬆。

妳囡囡是用家? 多謝分享(emoji)(emoji)

作者: 鸚鵡仔    時間: 22-1-4 21:03

Little_Hazelnut 發表於 22-1-4 09:48
的確讀得叻先外闖到
但讀得唔差,唔洗外闖,都有直屬中學

我都係咁諗法, 佢又話直屬中學山長水遠(emoji)

作者: piglover    時間: 22-1-4 21:12

鸚鵡仔 發表於 22-1-4 21:03

St Clara 中學山長水遠,都好過播道12年都山長水遠。小學生日日山長水遠返學,好辛苦㗎。

作者: mcl203    時間: 22-1-4 21:14

鸚鵡仔 發表於 22-1-4 21:03

係中西區,直屬只係一個保障,無人指定你一定要直升㗎嘛。外闖力,SC係優於播道。現實說法,升中,你想走都要有學校肯收你~~~

作者: lightingchung    時間: 22-1-5 13:06

另外補充,而家SC升中個表係第一日派位後無更新過。其實派唔到直中的,有同學扣返band 1C—2A或band 2學校,有1個直中收返(其中一班資料)

作者: Luikm    時間: 22-1-5 13:50

lightingchung 發表於 22-1-5 13:06
另外補充,而家SC升中個表係第一日派位後無更新過。其實派唔到直中的,有同學扣返band 1C—2A或band 2學校 ...

請問級名次要幾多才可直升返中學?

作者: mcl203    時間: 22-1-5 15:28

Luikm 發表於 22-1-5 13:50
請問級名次要幾多才可直升返中學?

直屬唔係主要睇名次,係依EDB機制下嘅Banding,B1+2可以享用直屬位,當然Band1抽完先到B2~

依現時SC情況,只要你仲係中西區B2生,係非常穩陣可以直升嘅,大約頭~80%係穩陣嘅~~~

作者: kangee    時間: 22-1-13 11:48

回覆 piglover 的帖子

無呈分同無得外闖, 完全是兩回事

播道中學本身都已經Band 1B水平, 再外闖應該就是到更好的學校。

無呈分,中學收到資料後學生會顯示為無成績次第排名 (但不是排尾)。
然後學校就會自行從小學的水平+成績表去決定到底見唔見。

講到尾, 唔一定要呈分, 一切都係講實力。
作者: Dybala    時間: 22-1-13 17:15

Jean1769 發表於 22-1-4 12:51
我就係咁天真架喇

坦白講,我讀書時唔駛谷從來無補習都平平穩穩順利入到唔錯大學。
同埋而家多咗咁多升學途徑, 真係冇乜必要好似以前咁谷足十幾年揀間讀得開心啲而又跟到進度嘅就算

作者: Jean1769    時間: 22-1-13 17:18

Dybala 發表於 22-1-13 17:15
同埋而家多咗咁多升學途徑, 真係冇乜必要好似以前咁谷足十幾年揀間讀得開心啲而又跟到進度嘅就算
...

而且今日唔知聽日事,話唔定聽日就決定移民。DSE都唔知係乜

作者: lightingchung    時間: 22-1-13 20:14

kangee 發表於 22-1-13 11:48
回覆 piglover 的帖子

無呈分同無得外闖, 完全是兩回事

跟據升中嗰邊嘅2020DSE 分析應該最多到band 1C 。

# 自己都有留意呢間

作者: Gummama    時間: 22-1-14 09:58

家家有求。如果坐這山望那山嘅心態,求外闖,其實一開始唔應該揀龍校

作者: PTL_L    時間: 22-1-14 10:13

Gummama 發表於 22-1-14 09:58
家家有求。如果坐這山望那山嘅心態,求外闖,其實一開始唔應該揀龍校
...
都唔可以咁講,太多未知,有時見步行步,2手準備啫。未讀唔知入面係點,讀咗會有唔同感受,多條出路俾自己考慮下,唔係更好?
作者: Gummama    時間: 22-1-14 10:28

PTL_L 發表於 22-1-14 10:13
都唔可以咁講,太多未知,有時見步行步,2手準備啫。未讀唔知入面係點,讀咗會有唔同感受,多條出路俾自己 ...

我意思係睇成績分數好重,target 傳統名中嗰啲家長,龍校小學課程未必滿足到,要外闖就要自己谷,自己又未必谷得其法。倒不如一開始唔好要龍,入間學術型小學仲好。

作者: PTL_L    時間: 22-1-14 10:59

Gummama 發表於 22-1-14 10:28
我意思係睇成績分數好重,target 傳統名中嗰啲家長,龍校小學課程未必滿足到,要外闖就要自己谷,自己又未 ...
兩樣野分開先,傳統名中未必間間睇成績睇得咁重,反而睇重學生發展夠唔夠平均,但成績確實唔可以弱,但唔需要最強。又小朋友唔係可谷材料,龍或深學術學校都未必谷得起,但有龍有直,確係可多個選擇,當然條龍要值得放棄深學術私小先好放棄。
作者: Gummama    時間: 22-1-14 11:08

PTL_L 發表於 22-1-14 10:59
兩樣野分開先,傳統名中未必間間睇成績睇得咁重,反而睇重學生發展夠唔夠平均,但成績確實唔可以弱,但唔需 ...

考入得呢兩間小朋友資質唔會差,家庭又有資源,多數都谷得。但如果喺龍校,一來佢見其他同學學習輕鬆,未必肯比家長谷,二來佢可能想跟班朋友直上龍中. 如果要兩手準備,可能揀間學術型私小,有直中好過龍.

作者: Jean1769    時間: 22-1-14 11:16

Gummama 發表於 22-1-14 11:08

考入得呢兩間小朋友資質唔會差,家庭又有資源,多數都谷得 ...

agree with you. 唔知何時去插班好似常態。入左一間覺得okay咪繼續讀上去。唔會為所謂好少少而搞一大餐又要作戰狀態去為左插班,如果一心諗住上一層樓插插插就真係不如去三私一直

作者: PTL_L    時間: 22-1-14 11:28

Gummama 發表於 22-1-14 11:08

考入得呢兩間小朋友資質唔會差,家庭又有資源,多數都谷得 ...
認同要兩手準備係揀有直中私小係好過一啲龍,但無奈,要讀落先知,某龍校一直係打上happy school作特色,近年都有勸退情況,代表未必個個都谷得起,原因都是一樣,龍都有成績壓力,又或家長覺得唔適合,我諗揀得龍都係唔想小朋友有學術太大壓力,但可能事與願違既。
作者: lightingchung    時間: 22-1-14 13:10

PTL_L 發表於 22-1-14 11:28
認同要兩手準備係揀有直中私小係好過一啲龍,但無奈,要讀落先知,某龍校一直係打上happy school作特色,近 ...

有個朋友的小朋友就是小五時被勸退。

作者: ok3    時間: 22-1-14 13:31

lightingchung 發表於 22-1-14 13:10

小五呈分先嚟勸退咁殘忍
作者: lightingchung    時間: 22-1-14 13:33

ok3 發表於 22-1-14 13:31
小五呈分先嚟勸退咁殘忍

龍校。

作者: PTL_L    時間: 22-1-14 14:01

lightingchung 發表於 22-1-14 13:10

咁佢小朋友點算?輪盡啲喎除非轉IS⋯⋯
作者: Poyau    時間: 22-1-14 17:30

SCPS 從升中成績可見其外闖能力
2021年26%升讀 SCGS 之外B1中學
當中半數為 SPCC 及 四大女直

2021年
SPCC 4%
DGS 1%
HYS 2%
GHS 1%
SPCS 5%
------------------------------------------------------
SPCC + 四大女直 13%

2019 / 2021 SSPA Results Summary
https://pri.scps.edu.hk/wp-content/uploads/2021/07/Secondary-School-Places-Allocation-Result-2019-2021_2.png

作者: Poyau    時間: 22-1-14 17:30     標題: 回覆樓主:

SCPS 2016至2020年升中結果

《中西區 band 1 女 選校》#23
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3853938&pid=48925906

作者: sinsinyip    時間: 22-1-15 08:16

回覆 PTL_L 的帖子

邊間龍校勸退?
作者: PTL_L    時間: 22-1-15 11:09

sinsinyip 發表於 22-1-15 08:16
回覆 PTL_L 的帖子

邊間龍校勸退?
心神領會,happy 一條龍
作者: PTL_L    時間: 22-1-15 11:39

鸚鵡仔 發表於 22-1-3 18:58
請問大家點選擇

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761
俾多少少資深會員hkpapa對於有呈分及有呈分之龍校詮釋參考一下,根據以上資訊,當然某啲已改了(如張祝姍已改為有面試及從2020年起,教育局容許中學提早於4月通知自行成功之學生等)其餘的資料值得參考下。

作者: piglover    時間: 22-1-15 11:59

PTL_L 發表於 22-1-14 11:28
認同要兩手準備係揀有直中私小係好過一啲龍,但無奈,要讀落先知,某龍校一直係打上happy school作特色,近 ...

龍校點都要做靚公開考試盤數。

你公開試考得差,幾有愛心,幾happy都無用。

以為符碌入到一條龍,就可以happy ,真係大錯特錯。

好多人成日話,小學收得你,就代表小朋友一定適合果間小學。面試得果4-5歲人仔,真係好難知將來會點。

始終都係要打好學術底子做準備。

作者: PTL_L    時間: 22-1-15 12:30

piglover 發表於 22-1-15 11:59

有時,扮瞓覺既人係叫唔醒,又或者部份呢類人天生樂安天命,係我哋杞人憂天。如果我起兩個小時就識上Ek攞料,可以佢哋既升學路會行得更輕鬆。
作者: mcl203    時間: 22-1-15 13:43

piglover 發表於 22-1-15 11:59

某些龍校咪為咗做靚盤數,咪做咗講啲唔講啲嘅靚數囉,做到入大學率150%都有粉絲信~~~

作者: piglover    時間: 22-1-15 16:25

PTL_L 發表於 22-1-15 12:30
有時,扮瞓覺既人係叫唔醒,又或者部份呢類人天生樂安天命,係我哋杞人憂天。如果我起兩個小時就識上Ek攞 ...

D人成日話,入佐龍校咩唔使谷。呢句說話可圈可點,小朋友幼稚園學術夠嘅,跟到龍小課程,咩唔使谷law。如果學術普通,碌入去嘅,咩一樣追到氣咳。

我又真係見過唔少學術普通,但面試夠運入到龍小,一樣補到飛起去追趕課程。(咁樣係谷定唔谷呢?)

作者: Sing13    時間: 22-1-16 09:33     標題: 回覆樓主:

龍校既課程是否難呢?相對全港平均水平,肯定唔容易. 事實亦證明如此,全港平均頭1/3入band1中學,龍校學生全部直上,唔少龍校同樣取得DSE band1既成績。
龍校既學生是否讀得辛苦呢?因為學生經過挑選,一個重視教育既家庭(占學校大部分),其實又唔辛苦。相反,學生普通,家長唔理,其實系咩學校都讀唔掂,龍校當然亦有,每年亦有留級學生。
龍校是否可以Hea讀呢?如果教咩考咩,較容易取高分,但如果考綜合能力,就唔容易取高分了。例如八九十分,可以唔補,只要時間用在其他有意義既活動,可能對小朋友長遠發展更好。 但六七十分,家長就自然會出手外補。

作者: keechoi    時間: 22-1-16 19:35

一定EC,中學成績越來越好,屬於啟發性學校,SC系一間好傳統嘅學校,如果小朋友文靜又谷得,睇吓你鍾唔鍾意傳統

作者: keechoi    時間: 22-1-16 19:35     標題: 回覆樓主:

Del

作者: 小艾美    時間: 22-1-19 18:18

兩間感覺應該好唔同,我自己鍾意SC傳統,小朋友都乖d。
不過我知播道好多盲粉。

作者: piglover    時間: 22-1-19 19:08

小艾美 發表於 22-1-19 18:18
兩間感覺應該好唔同,我自己鍾意SC傳統,小朋友都乖d。
不過我知播道好多盲粉。
...

盲粉呢個字好正。

我都buy SC多d。班小朋友英文真心好。

作者: kudon    時間: 22-1-20 11:43

1. 活潑多於斯文嘅,唔好揀 sc,免得到時埋怨學校要求嚴謹
2. 一心一意唔會諗出走嘅,揀龍校。
    有直屬中學的小學,小學部都會對學生要求高,學生亦相對較多出走。無論更上一層樓定係敗走。

3. 平時多與女兒讀書係樓主還是另一半?
    如果係另一半的話,給對方決定,費事日後跟唔上課程或承受不起壓力時埋怨樓主你。

4. 如果真係讀龍校的話,搬去 tko住,慳交通時間。

5. 呢間龍校差不多個個星期都有測/默,如果換轉係傳統學校就會俾人貶意為“谷”,不過佢係新派學校,變成“幫學生溫書”。

6. 上堂的模式,我小朋友覆述係同現時傳統學校(不是SC)冇乜分別。      上堂的氣氛反而現時傳統學校的同學仲乖,可能坐唔定嘅小朋友,家長都唔敢揀傳統學校入讀,呢樣嘢我覺得幾好。

7. 有冇愛心...... 視乎你遇到邊位老師啦......

作者: chantelle321    時間: 22-4-29 23:04

PTL_L 發表於 22-1-15 11:09
心神領會,happy 一條龍

將軍澳嗰間嗎?真係估唔到佢哋會勸退喎

作者: coconutchung    時間: 22-5-3 07:41

鸚鵡仔 發表於 22-1-3 18:58
請問大家點選擇

聖嘉勒,如果冇特別宗教取向

作者: jbbmom    時間: 22-5-5 08:11

聖嘉勒
作者: sinsinyip    時間: 22-5-5 13:28

如果同優才比較,係咪都係St Clare 較可取?
作者: DengCK    時間: 22-5-5 13:52

sinsinyip 發表於 22-5-5 13:28
如果同優才比較,係咪都係St Clare 較可取?

優才

作者: EggCroco    時間: 22-5-5 14:10

回覆 sinsinyip 的帖子

St Clare
作者: f00130    時間: 22-5-5 15:00

SC vs EC
St.Clare 感覺好傳統, 乖乖女 睇吓你鍾唔鍾意呢一type (我自己就唔buy)小學校舍較舊...
但論中學外闖, 英語程度st. clare勝
作者: cmir    時間: 22-5-5 17:04

f00130 發表於 22-5-5 15:00
SC vs EC
St.Clare 感覺好傳統, 乖乖女 睇吓你鍾唔鍾意呢一type (我自己就唔buy)小學校舍較舊...
但論中學 ...

其實St Clare 學生都好活潑,唔係想像中個個都咁文靜。佢地都積極參與課外活動。係St Clare 考全級20名內絕對可以外闖, 進可攻退可守, 起碼自己中學都係band 1B

作者: sinsinyip    時間: 22-5-5 22:18

回覆 cmir 的帖子

請問你女是否st Clare 小學畢業?如果只靠學校唔外補,會唔會都升得番上中學?

作者: cmir    時間: 22-5-5 22:23

sinsinyip 發表於 22-5-5 22:18
回覆 cmir 的帖子

請問你女是否st Clare 小學畢業?如果只靠學校唔外補,會唔會都升得番上中學?

對,囡囡剛畢業
St Clare 不會教淺考深,問題都比較straight forward. 只要有付出心機溫書就可以了。當然有同學都會有補習,成績希望可以keep 好d。

作者: sinsinyip    時間: 22-5-5 22:36

回覆 cmir 的帖子

學校傳統得來會唔會都有分組討論,project , 幫學生train presentation skills ,思考?如只屬中游份子是否易被忽略?

作者: cmir    時間: 22-5-5 22:43

sinsinyip 發表於 22-5-5 22:36
回覆 cmir 的帖子

學校傳統得來會唔會都有分組討論,project , 幫學生train presentation skills ,思考? ...

Project 不多,高小會有。
Presentation 中英文都有的
老師基本上都很關愛,就算中游份子,老師都能講出小朋友性格

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5