教育王國

標題: 直私接近尾聲,請教如何揀合適的學校? [打印本頁]

作者: wansfamily    時間: 21-12-22 22:03     標題: 直私接近尾聲,請教如何揀合適的學校?

什麼特質的小朋友最合適傳統名校?
怎樣的小朋友一定唔好揀?

考入到又未必岩讀,點揀好?

作者: Jean1769    時間: 21-12-22 22:13

你都要講係邊幾間先俾到意見

作者: wansfamily    時間: 21-12-23 08:29

Jean1769 發表於 21-12-22 22:13
你都要講係邊幾間先俾到意見

Db Spb 岩什麼小朋友讀?

真的希望了解什麼小朋友合讀或什麼人會讀得吃力?

聽聞有些小朋友讀讀下要轉校,唔合適,所以想諗清楚

這不是vs post
係想了解怎樣的小朋友會讀得開心

作者: medicine    時間: 21-12-23 08:35

回覆 wansfamily 的帖子

講到好似街市買菜甘簡單

又或者好似去五金舖買螺絲甘,揾到岩牙扭入去就係咩?

作者: wansfamily    時間: 21-12-23 08:40

都知唔簡單,所以先問問大家
怕讀錯學校

作者: yin0101    時間: 21-12-23 09:06

我自己覺得既然target讀呢一類學校, 其實主要都係繼續靠屋企比input, 所以選一間你較喜歡既平台配套吧  唔洗諗得太複雜
作者: wansfamily    時間: 21-12-23 09:10

yin0101 發表於 21-12-23 09:06
我自己覺得既然target讀呢一類學校, 其實主要都係繼續靠屋企比input, 所以選一間你較喜歡既平台配套吧  唔 ...

我還沒有揀定,手中有一些happy school 的龍校,
所以想先清楚傳統是否合適自己小朋友。
如果不合適可能會諗happy school

作者: Charlotte_mom    時間: 21-12-23 09:15

首先,考得入,證明你係果類人
無操fit都唔會入到db spb吧。既然幾年幼稚園時光家長揀咗呢條路,未來應該都straight forward
(通常有晒準備考得入嘅家長好少考到而問呢個學術研究問題:如何讀得開心)

如考入嘅係兩間不同種類,如德望(傳統)vs 黃錦輝 (較開心),一定要二揀一,就衡量利弊囉。呢個世界無完美學校亦無免費午餐,凡事都有個price。每個家長亦願意為結果而付出不同price (包括時間金錢返學遠近成效體藝栽培),唔vs只有空談

作者: yin0101    時間: 21-12-23 09:17

wansfamily 發表於 21-12-23 09:10
我還沒有揀定,手中有一些happy school 的龍校,
所以想先清楚傳統是否合適自己小朋友。
如果不合適可能會 ...
哪些happy school龍校?新派直資?定私校
作者: wansfamily    時間: 21-12-23 09:21

Charlotte_mom 發表於 21-12-23 09:15
首先,考得入,證明你係果類人
無操fit都唔會入到db spb吧。既然幾年幼稚園時光家長揀咗呢條路,未來應該都 ...

如果是港同
的確唔同類

起初有種想法就是考得入就岩讀
結果2類學校都有

經歷了幾年幼稚園再加上社會在變,自己都開始唔知應該小朋友要什麼

作者: piglover    時間: 21-12-23 09:50

yin0101 發表於 21-12-23 09:17
哪些happy school龍校?新派直資?定私校

香港係無happy school?
新派直資代表開心?不要被學校marketing 呃佐。

真係有嘅,你又擔心業績問題。

適合小朋友性格嘅學校,小朋友讀得開心,就係Happy School.

作者: wansfamily    時間: 21-12-23 10:02

piglover 發表於 21-12-23 09:50

哪什麼性格讀傳統會開心?

作者: yin0101    時間: 21-12-23 10:04

piglover 發表於 21-12-23 09:50
我不覺得新派直資等如happy school所以好奇想知樓主指的是哪間 ”happy school"

作者: luckydecbaby    時間: 21-12-23 10:14

wansfamily 發表於 21-12-23 09:21
如果是港同
的確唔同類

其實父母準備充足,小孩子攞到咁多Offers,會唔會小學突然間放手咩都唔理,由佢開心咁讀Happy School?

作者: Jean1769    時間: 21-12-23 10:18

恭喜你,上年你問點準備入神校,最終真係有志者事竟成

答返你,傳統名校只是一個group, 每間傳統名校style上都可以有分別,就你講果兩間

DB就醒目仔,讀得又玩得
SPB就讀得但文靜d啦,我識的都比較書生型

而且除非同isch或者CKY果d比, 否則分別不大,我相信你手頭上都無呢類offer, 咁當然係有大食大

作者: sandra1004    時間: 21-12-23 10:28

wansfamily 發表於 21-12-22 22:03
什麼特質的小朋友最合適傳統名校?
怎樣的小朋友一定唔好揀?

你要唔要考慮埋邊d家長/家庭適合?
我也有相似迷思,
我唔知我仔讀乜嘢學校較好?
想讀的學校又未必考到。。。。

作者: wansfamily    時間: 21-12-23 13:38

Jean1769 發表於 21-12-23 10:18
恭喜你,上年你問點準備入神校,最終真係有志者事竟成

答返你,傳統名校只是一個group, 每間傳統名校style ...

Cky 冇緣但有考

作者: wansfamily    時間: 21-12-23 13:47

luckydecbaby 發表於 21-12-23 10:14
其實父母準備充足,小孩子攞到咁多Offers,會唔會小學突然間放手咩都唔理,由佢開心咁讀Happy School?
...

原來人係會變,的確自己有種新想法
希望珍惜同小朋友之間的關係

可能我指happy school 誤會了大家
應該是活動式教學的學校
如港同 播道 王錦輝這類

亦都明一出vs post 好可能大家會話冇利由唔揀傳統男校

所以今次的post 冇意作比較
只想知什麼人會讀傳統名校都輕鬆
謝謝大家

作者: luckydecbaby    時間: 21-12-23 14:03

wansfamily 發表於 21-12-23 13:47
希望珍惜同小朋友之間的關係

好老土講句,一分耕耘一分收穫。
分別係傳統名校小一已經明刀明槍,新派直至初小可能比較輕鬆,最後都殊途同歸考DSE,一樣要認真讀書。
響香港好難輕鬆。

作者: KateC2012    時間: 21-12-23 14:17

作者: yin0101    時間: 21-12-23 14:22

KateC2012 發表於 21-12-23 14:17
希望珍惜同小朋友之間的關係== 我都有同感(我小朋友無你位咁叻,只得 ...

可否分享多D? 想知多D 簡唔簡傳統  同 同小朋友之間既關係 之間係點既關係?
作者: yhchanchan    時間: 21-12-23 16:37

yin0101 發表於 21-12-23 14:22
可否分享多D? 想知多D 簡唔簡傳統  同 同小朋友之間既關係 之間係點既關係?  ...
傳統可能要家長谷
作者: 牛肉烏冬    時間: 21-12-23 16:43

luckydecbaby 發表於 21-12-23 14:03
分別係傳統名校小一已經明刀明槍,新派直至初小可能比較輕鬆,最後都殊途 ...
你講得無錯
作者: piglover    時間: 21-12-23 17:01

yhchanchan 發表於 21-12-23 16:37
傳統可能要家長谷

你估直資,津小,家長就不用自己谷?

作者: f00130    時間: 21-12-23 17:11

luckydecbaby 發表於 21-12-23 14:03
分別係傳統名校小一已經明刀明槍,新派直至初小可能比較輕鬆,最後都殊途 ...
同意一分耕耘一分收穫!
但在考小過程中, 我感受到作為家長, 因希望小朋友應付面試而被迫填鴨式地學習, 答題, 認字等等的過程 無論對大人小朋友 其實都幾折磨, 甚至乎去到一個地步是令我覺得長此下去會影響到親子關係. 這亦令我有一個想法, 新派直資可能某程度上令小朋友, 至少在小學階段讀得有樂趣些? 輕鬆些? 我唔知我咁諗是否正確
亦唔知是否大部份人主要係看重成績? 其實如果睇成績, 跟本都不用揀直接捒神校算.

作者: piglover    時間: 21-12-23 17:29

f00130 發表於 21-12-23 17:11
同意一分耕耘一分收穫!
但在考小過程中, 我感受到作為家長, 因希望小朋友應付面試而被迫填鴨式地學習, 答題 ...

當面試完,再加埋身邊入讀直資的朋友分享。

所謂新派直資,都係一樣咁谷,不過學校marketing做得好,加上呢d學校有大量忠粉家長,所以,你就自我感覺以為不用填鴨。

除非,你選擇國際學校,否則,其實,大同小異,換湯不換藥。

作者: luckydecbaby    時間: 21-12-23 17:45

f00130 發表於 21-12-23 17:11
同意一分耕耘一分收穫!
但在考小過程中, 我感受到作為家長, 因希望小朋友應付面試而被迫填鴨式地學習, 答題 ...

呢啲新派直資,往往幾千人揀百幾人,個個活潑好動收放自如中英普兼備,如果冇練過,根本第一關都過唔到。

但學校宗旨明明係不催谷,愉快學習。都幾諷刺。經過呢個遊戲,覺得係學校marketing 話唔谷,但要家長自己谷。特別係呢個時勢,大把人移民退學,音樂椅效應之下,每間學校都一定着重成績,確保仍有生存空間。

最後都係痛定思痛,25分俾佢讀返傳統學校算。

作者: deco99    時間: 21-12-23 18:01

piglover 發表於 21-12-23 17:29
當面試完,再加埋身邊入讀直資的朋友分享。

所謂新派直資,都係一樣咁谷,不過學校marketing做得好,加上 ...

我唔覺新派直資一樣咁谷,都識好多小朋友讀唔同學校,新派係功課少d,測默少d。

作者: piglover    時間: 21-12-23 18:21

luckydecbaby 發表於 21-12-23 17:45

呢啲新派直資,往往幾千人揀百幾人,個個活潑好動收 ...

Yeah,終於有人嘅講法同我一樣。

我不得不承認,好多新派直資marketing做得好好。又多忠粉,自然無人話學校壞話。

作者: 牛肉烏冬    時間: 21-12-23 18:43

wansfamily 發表於 21-12-23 09:21
如果是港同
的確唔同類
同意你說得很對
我們也很擔心提供了錯誤資源給兒子
為他選錯不適合的學校

作者: P師奶    時間: 21-12-24 02:19

如果讀DBSPD,中丶英丶數都要預早打下很好的基礎,因為進度好快,小一丶二已有些projects,家長要花時間和心機support
同學仔大都十分精靈醒目,一起學習outcome更好
Brotherhood

作者: wansfamily    時間: 21-12-24 13:03

P師奶 發表於 21-12-24 02:19
如果讀DBSPD,中丶英丶數都要預早打下很好的基礎,因為進度好快,小一丶二已有些projects,家長要花時間和 ...

是教淺考深嗎?

成日都聽人說有些學校喜歡這樣
Spb 又是否這樣的學校?

我知道有些真的不谷,當然到Dse 成績一定不會太吸引

還有德育間間都會說自己重視,但怎樣才知真重視或是marketing 的手法?

作者: P師奶    時間: 21-12-24 13:19

wansfamily 發表於 21-12-24 13:03
是教淺考深嗎?

成日都聽人說有些學校喜歡這樣

感覺係教深考深(相比一般學校)
德育方面,我想沒有學校會不重視

不過移民潮下,好多事都有變數

作者: decelerate    時間: 21-12-28 10:52

之前全力準備面見,唔係花太多時間考慮邊間最啱,因為冇offer在手都係空談。

得到offer後,認真花時間了解學校。總覺得好似瞎子摸象,道聽塗說一輪,好難掌握足夠嘅資訊作出決定。可能就是大家講啲「幸福的煩惱」,但的確十五十六,好難作決定。放棄唔去註冊時,總係幻得幻失,明明前幾日才為得到offer而好開心,過幾日收到另一間offer又決定唔去註冊之前果間。

作者: jbbmom    時間: 21-12-28 11:08

其實真係唔讀過都唔知適唔適合 唯有選一間教學理念同自己比較接近嘅.關於SPB, 之前聽三年班家長分享過, 基本上教乜考乜, 學校重德育, 成績表有一版係關於conduct

DB接受多元化發展, SPB就比較學術行先. 你考慮咁周詳好難得, 通常 DB vs SPB, 大部份都會名氣行先 ‘DB for sure’ :D 你囝囝好幸福有你呢個父/母

作者: jbbmom    時間: 21-12-28 11:36

回覆 decelerate 的帖子

完全寫出過來人感受, 精神分裂邊緣
作者: Lightwriter    時間: 21-12-28 14:39     標題: 回覆樓主:

正宗無offer煩,有offer更煩

作者: wansfamily    時間: 21-12-28 17:54

decelerate 發表於 21-12-28 10:52
之前全力準備面見,唔係花太多時間考慮邊間最啱,因為冇offer在手都係空談。

得到offer後,認真花時間了解 ...

說得好好
的確沒有offer 時
不敢了解太多
因為期望多左失落更大
現在有offer 時才真正問下用家

現在的我真的有些不想為個名而揀
而真的怕揀錯,12年的事,不想後悔

傳統與非傳統已經分不清應該怎樣去
坦白說我天天跟自己打仗般
花很多時間去看ek post
希望自己快些有個答案

作者: yeeling0101    時間: 21-12-28 18:38

回覆 piglover 的帖子

唔係的,is一樣,只要係香港家庭,不免催谷,我聽返黎,其實一樣唔少外補,所以揀一間自己同小朋友會有信心發揮得好嘅學校好了
作者: yeeling0101    時間: 21-12-28 19:11

wansfamily 發表於 21-12-28 17:54
說得好好
的確沒有offer 時
不敢了解太多
考完直私,我睇法係揀一間貼合到小朋友性格,又家長配合到的
作者: piglover    時間: 21-12-28 19:14

yeeling0101 發表於 21-12-28 18:38
回覆 piglover 的帖子

唔係的,is一樣,只要係香港家庭,不免催谷,我聽返黎,其實一樣唔少外補,所以揀一 ...

你似乎誤會佐。我係話國際學校,學校本身唔會谷。

如果你夾硬要講家長自谷嘅話,全世界有華人 or Asian嘅地方,d家長都會自谷㗎啦。

谷嘅家長,去到邊都谷㗎啦。無論咩學校,咩地方,要谷,一樣係谷㗎啦。

作者: Vana    時間: 21-12-28 20:24

wansfamily 發表於 21-12-28 17:54
說得好好
的確沒有offer 時
不敢了解太多

除咗適合小朋友嘅學校,其實某程度上好重要一樣考慮係家長你期望佢成為邊一類型氣質嘅小朋友

除咗傳統同非傳統,如果都係揀傳統學校大體上唔會爭太遠 只係學校氣氛同 學生氣質嘅差異

我小朋友本身係文質彬杉 (幾年幼稚園生涯唔同老師都係呢個comment) ,但我唔特別想深化佢呢方面既特質,最後都係揀左相對氣氛活潑一點既學校

幾年過去, 佢喺同學當中都係比較斯文,但已經活潑開朗左好多,我覺得係好既轉變

作者: KumamonJ    時間: 21-12-29 00:07     標題: 回覆樓主:

請問DB 是否傳統學校,但會有活動教學?

作者: Azzurro    時間: 21-12-29 10:50

我認為好值得上學的時候,下課的時候去學校門口站著
會睇到好多事情
不同學校之間差別可以好大

工人接送,開車接送比例:中產,基層
接送人士服裝外表:中產,基層
同學表情:開心,不開心
教職員表情:關心,不關心
上下課秩序:流暢,混亂

去學校附近補習中心集中地可以睇下是否多人補習
通常補習社興趣班都集中在一起
作者: yhchanchan    時間: 21-12-29 11:36

Vana 發表於 21-12-28 20:24
除咗適合小朋友嘅學校,其實某程度上好重要一樣考慮係家長你期望佢成為邊一類型氣質嘅小朋友

除咗傳統同 ...
我本身極度同意你,小兒活躍好動,我揀幼稚園就想佢坐定定
但到揀小學,又唔想太靜態,好想學校可以照顧一下佢啲課外活動

作者: Vana    時間: 21-12-29 13:47

KumamonJ 發表於 21-12-29 00:07
請問DB 是否傳統學校,但會有活動教學?

DB 係傳統學校,以前都有活動教學,亦有t table 咁坐方便做 project,疫情後已經無乜活動了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5