教育王國

標題: Band 1B女仔, 港島/九龍區自行有咩選擇? [打印本頁]

作者: Hummingmint    時間: 21-12-14 17:27     標題: Band 1B女仔, 港島/九龍區自行有咩選擇?

如題, target 傳統女校, 而家小學有直屬中學。謝謝。
作者: PTL_L    時間: 21-12-14 17:42

Hummingmint 發表於 21-12-14 17:27
如題, target 傳統女校, 而家小學有直屬中學。謝謝。
請問 貴校直中是band 幾?咩原因唔想升直中?
作者: tpmon    時間: 21-12-14 17:50

Hummingmint 發表於 21-12-14 17:27

"傳統女校"好多間在自行,都是收B1A成績,大抽獎則不同。

若不要求太頂尖B1A的女校,自行聖心,聖嘉勒、聖母攻瑰等等那些級數你會考慮嗎? 另外瑪利曼有冇興趣,收生似乎考慮埋成績以外,如在家長面試表現好,有機會收。

作者: Hummingmint    時間: 21-12-14 18:01

PTL_L 發表於 21-12-14 17:42
請問 貴校直中是band 幾?咩原因唔想升直中?

應該都係1B。
其實入返直中我都好滿意,主要想睇吓仲有冇其他更好嘅可以試吓,反正乙一放直中應該無走雞。

作者: PTL_L    時間: 21-12-14 18:04

Hummingmint 發表於 21-12-14 18:01
應該都係1B。
其實入返直中我都好滿意,主要想睇吓仲有冇其他更好嘅可以試吓,反正乙一放直中應該無走雞。 ...
所以引申第二條問題,點解想離開?因學校教學方針是否配合家長及小朋友是極其重要。
作者: Hummingmint    時間: 21-12-14 18:05

tpmon 發表於 21-12-14 17:50

梗係想啦,但瑪利曼好似好勁咁,唔知阿女搏唔搏到  
有睇過聖士提反同聖保祿中學,但呢2間都係1A嗎? 同埋有直小,機會又細啲。

作者: PTL_L    時間: 21-12-14 18:21

tpmon 發表於 21-12-14 17:50

Mss自行唔太關家長面試事,主要係小朋友。
作者: PTL_L    時間: 21-12-14 18:24

Hummingmint 發表於 21-12-14 18:05
有睇過聖士提反同聖保祿中學,但呢2間都係1 ...
Mss如果英文有信心加認同理念,可試,因mss不是成績行先。聖提、spss坊評1B,但你想問聖士提反女子中學定聖士提反書院?兩者頗不同。
作者: Hummingmint    時間: 21-12-14 18:27

PTL_L 發表於 21-12-14 18:24
Mss如果英文有信心加認同理念,可試,因mss不是成績行先。聖提、spss坊評1B,但你想問聖士提反女子中學定聖 ...

聖士提反女子

我女英強中弱,衰在中文差,否則應該可以係B1A。

作者: bbcathe    時間: 21-12-14 18:29     標題: 回覆樓主:

聖提女子應該是1A,聖提書院1B

作者: tpmon    時間: 21-12-14 18:30

PTL_L 發表於 21-12-14 18:21
Mss自行唔太關家長面試事,主要係小朋友。

家長答得好,相信有幫助的。MSS要家長一同來面試,總有她的目的。

作者: Hummingmint    時間: 21-12-14 18:32

tpmon 發表於 21-12-14 18:30
家長答得好,相信有幫助的。MSS要家長一同來面試,總有她的目的。

咁我好大壓力  

作者: PTL_L    時間: 21-12-14 18:33

Hummingmint 發表於 21-12-14 18:27
聖士提反女子

我女英強中弱,衰在中文差,否則應該可以係B1A。
其實呢度就係一個迷思,小囡中強英ok,入讀英中,暫時跟得好好,選校之初,就已確定目標,要搵英強之中學,以平均小女之情況。但其他家長出現另一問題,mss英太強,中相對較弱,如以貴子女既學習能力,變相英會不斷增強,但中則改變不大,你要慎重考慮之?
作者: PTL_L    時間: 21-12-14 18:34

Hummingmint 發表於 21-12-14 18:32
咁我好大壓力
完全不用害怕,家長佔比例是可有可無。
作者: tpmon    時間: 21-12-14 18:34

Hummingmint 發表於 21-12-14 18:05
有睇過聖士提反同聖保祿中學,但呢2間都係1 ...

SSGC是B1A,自行全收外校生。

作者: PTL_L    時間: 21-12-14 18:34

tpmon 發表於 21-12-14 18:30
唔關事的。
作者: tpmon    時間: 21-12-14 18:42     標題: 回覆樓主:

不知樓主的女兒是否讀聖羅撤小學。

其實B1B聖羅撒書院不錯,只不過在沙田區。成績好似快追到貼沙田第4間 Big4。

作者: tpmon    時間: 21-12-14 18:45

PTL_L 發表於 21-12-14 18:34
唔關事的。

如果個父母面試答得九唔答八,你話MSS會不會收?

作者: PTL_L    時間: 21-12-14 18:46

tpmon 發表於 21-12-14 18:45
如果個父母面試答得九唔答八,你話MSS會不會收?
你講到情況咁極端,好難搞喎
作者: Hummingmint    時間: 21-12-14 19:13

tpmon 發表於 21-12-14 18:42
不知樓主的女兒是否讀聖羅撤小學。

其實B1B聖羅撒書院不錯,只不過在沙田區。成績好似快追到貼沙田第4間 B ...

你咁醒嘅  
始終喺沙田,好似有啲遠,我地九龍人,雖然有屯馬線,但感覺好似港島九龍方便啲。

作者: tpmon    時間: 21-12-14 19:54

Hummingmint 發表於 21-12-14 19:13
你咁醒嘅   
始終喺沙田,好似有啲遠,我地九龍人,雖然有屯馬線,但感覺好似港島九龍方便啲。
...

你去港島和入沙田交通相差不多。聖羅撒書院的女仔幾乖。

比我係你住九龍,不如自行博吓上智和油真,又不用過海。你冇理由會報聖嘉勒那些咁遠。

自行唔得大抽獎選返聖羅撒也不錯。

作者: hkpapa852    時間: 21-12-14 19:58

Hummingmint 發表於 21-12-14 19:13
你咁醒嘅   
...
咁不如上智同油真,海都唔駛過
作者: Hummingmint    時間: 21-12-14 20:02

tpmon 發表於 21-12-14 19:54

你去港島和入沙田交通相差不多。聖羅撒書院的女仔幾乖。

St Clare又隔涉咗啲 (emoji)
上智好似對我女嚟講太勁  

作者: tpmon    時間: 21-12-14 20:10

Hummingmint 發表於 21-12-14 20:02
St Clare又隔涉咗啲 (emoji)
上智好似對我女嚟講太勁

你只自行"博"B1A校。若咁遠過海入到的不比聖羅撒好,不如唔好轉。

沒有一間程度較好的女校,你能肯定自行報名必收。你有一間不錯的B1B校做backup,出面的機會只等待你是否願意try try。

作者: Hummingmint    時間: 21-12-14 20:29

tpmon 發表於 21-12-14 20:10
你只自行"博"B1A校。若咁遠過海入到的不比聖羅撒好,不如唔好轉。

沒有一間程度較好的女校,你能肯定自行 ...

即是最好自一自二都搏B1A, 因為其他B1B都同聖羅撒差不多?

作者: tpmon    時間: 21-12-14 20:36

Hummingmint 發表於 21-12-14 20:29
即是最好自一自二都搏B1A, 因為其他B1B都同聖羅撒差不多?

是。

不過人人都知道自行超級難入的B1A校YWGS、BPS、MCS那些,你都不需報了。報那些競爭冇咁大和較易入的B1A校,你就是博那些。

作者: tpmon    時間: 21-12-14 20:44     標題: 回覆樓主:

油真、聖提女、瑪利曼、上智這類似乎是值得你考慮。

作者: Hummingmint    時間: 21-12-14 21:02

tpmon 發表於 21-12-14 20:44
油真、聖提女、瑪利曼、上智這類似乎是值得你考慮。

謝謝妳!

作者: tpmon    時間: 21-12-14 21:12     標題: 回覆樓主:

若試男女校,可考慮九龍城旅港開平。公開試成績好和課外活動多姿多采,可能你囡讀這類男女校,會開心過讀女校。

可問一問你囡的喜好,升中想讀男女校還是女校,給她一個意願表達的機會。

作者: Hummingmint    時間: 21-12-14 21:31

tpmon 發表於 21-12-14 21:12
若試男女校,可考慮九龍城旅港開平。公開試成績好和課外活動多姿多采,可能你囡讀這類男女校,會開心過讀女 ...

而家問佢佢一定會話想原校升 (emoji)

作者: apap08    時間: 21-12-14 21:35     標題: 回覆樓主:

SSGC 不是想像中的B1A, 我反而覺得係B1only,佢要收返小學部大幾乎所有學生,當中有band 3生。

作者: Hummingmint    時間: 21-12-14 21:36

apap08 發表於 21-12-14 21:35
SSGC 不是想像中的B1A, 我反而覺得係B1only,佢要收返小學部大幾乎所有學生,當中有band 3生。
...

咁自行位咪少之又少?  

作者: PTL_L    時間: 21-12-14 21:38

apap08 發表於 21-12-14 21:35
...

不能認同更多但一定唔只係普通band 1學校,係一間有歷史傳承既學校。
作者: tpmon    時間: 21-12-14 21:59     標題: 回覆樓主:

比我找到了瑪利曼在親子王的介紹。有興趣自行報瑪利曼可看看。

https://std.stheadline.com/smartparents/article/400/%E5%8D%87%E5%AD%B8%E6%95%99%E8%82%B2-%E7%81%A3%E4%BB%94%E5%8D%80%E5%90%8D%E6%A0%A1-%E7%91%AA%E5%88%A9%E6%9B%BC%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%96%B0%E6%A0%A1%E9%95%B7%E4%B8%8A%E4%BB%BB-%E7%99%BE%E5%B9%B4%E5%82%B3%E6%89%BF%E8%87%AA%E4%B8%BB%E8%87%AA%E5%AD%B8

作者: tpmon    時間: 21-12-14 22:27     標題: 回覆樓主:

"上年度"瑪利曼自行的資料,全in,全收外校生,面試要見家長。

圖片附件: 16394920477476830433511905154590.jpg (21-12-14 22:27, 556.91 KB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYzNzg4fGUzMzU3YTdkfDE3MTcwNzAzODd8MA%3D%3D

作者: kirstyau    時間: 21-12-14 22:29

你咁醒嘅   
...

甘我可能幫到你。

作者: tpmon    時間: 21-12-14 22:30     標題: 回覆樓主:

瑪利曼和聖提女自行都是全收外校生,油真和上智没有直屬小學,對樓主是好消息。

作者: CatCatBB66    時間: 21-12-14 22:44

如果乙一會填直中,自行緊係博高一級,我係你就比阿女喺MSS SSGS YWGS裏面三選二,呢三間正選唔得都仲有後補,得就得,唔得咪讀直中,冇損失

作者: 日本妹妹    時間: 21-12-15 07:21

回覆 apap08 的帖子

唔啱,如自己學生是band 3,ssgc 係唔收㗎!中學部講明只收自己band 1 和 band 2 學生

作者: Hummingmint    時間: 21-12-15 07:53

CatCatBB66 發表於 21-12-14 22:44
如果乙一會填直中,自行緊係博高一級,我係你就比阿女喺MSS SSGS YWGS裏面三選二,呢三間正選唔得都仲有後 ...

頭先同C6傾開,佢話MSS太隔涉,唔近地鐵。SSGS同YWGS我都鍾意, 就係驚自己太大想頭啫,定係SSGS同YWGS是但一間自一,自二就油真/上智?

作者: apap08    時間: 21-12-15 08:12

Hummingmint 發表於 21-12-15 07:53
頭先同C6傾開,佢話MSS太隔涉,唔近地鐵。SSGS同YWGS我都鍾意, 就係驚自己太大想頭啫,定係SSGS同YWGS是但 ...

如果自二收(首輪丶後備),就冇得大抽獎,要考慮清楚。油真同上智,感覺上智成績高D,九龍區或新界區都有fans

作者: apap08    時間: 21-12-15 08:12

Hummingmint 發表於 21-12-15 07:53
頭先同C6傾開,佢話MSS太隔涉,唔近地鐵。SSGS同YWGS我都鍾意, 就係驚自己太大想頭啫,定係SSGS同YWGS是但 ...

如果自二收(首輪丶後備),就冇得大抽獎,要考慮清楚。油真同上智,感覺上智成績高D,九龍區或新界區都有fans

作者: Hummingmint    時間: 21-12-15 08:18

apap08 發表於 21-12-15 08:12
如果自二收(首輪丶後備),就冇得大抽獎,要考慮清楚。油真同上智,感覺上智成績高D,九龍區或新界區都有fa ...

C6覺得上智/油真不如讀返聖羅撒,雖然近好多,我諗可能都會搏哂SSGS同YWGS。(好似太大想頭   )

作者: tpmon    時間: 21-12-15 08:59

Hummingmint 發表於 21-12-15 08:18
C6覺得上智/油真不如讀返聖羅撒,雖然近好多,我諗可能都會搏哂SSGS同YWGS。(好似太大想頭   )
...

YWGS有靚校舍、自行全in,屬全港性家長和女生的dream school。過去一向是港島區自行收表皇 (收8xx、9xx表)。

知道YWGS 很好,即使全in你囡有得in,但真實的情況若孩子不是考級5內,自行陪跑多。

作者: Hummingmint    時間: 21-12-15 09:04

tpmon 發表於 21-12-15 08:59
YWGS有靚校舍、自行全in,屬全港性家長和女生的dream school。過去一向是港島區自行收表皇 (收8xx、9xx表) ...

除咗油真/上智,仲有冇邊啲其他可以考慮? SPSS?

作者: tpmon    時間: 21-12-15 09:23

Hummingmint 發表於 21-12-15 09:04
除咗油真/上智,仲有冇邊啲其他可以考慮? SPSS?

入到上智和油真總算grading 比聖羅撒高,轉校有得着,交通又方便左。

SPSS? 如果你看過以下近3年前的負面新聞,你便感受到聖羅撒原來也很好。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/301630/%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%A5%BF%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E5%A0%B1%E8%AD%A6%E9%A9%85%E8%B6%95-last-day-%E4%B8%AD%E5%85%AD%E7%94%9F-%E5%AD%B8%E7%94%9F-%E4%B8%A6%E9%9D%9E%E5%96%AE%E4%B8%80%E8%80%81%E5%B8%AB%E6%B1%BA%E5%AE%9A

作者: lok12535    時間: 21-12-15 09:38

我個女係MSS用家,我個女面試時候老師完全冇問過我地家長問題.
作者: ok3    時間: 21-12-15 09:44

tpmon 發表於 21-12-15 09:23

入到上智和油真總算grading 比聖羅撒高,轉校有得着,交通又 ...
一單咁嘅新聞,比起好多學校嘅負面嘢嚟講,根本係小兒科。
作者: CatCatBB66    時間: 21-12-15 12:35

油真放自行都唔易入!  強烈建議你同阿女一齊去哂油真 MSS SSGS YWGS上智實地視察,再揀兩間放自行。要博就緊係博盡!

仲有,千祈唔好諗住要級頭先考到YWGS SSGS,實際上好多級頭自行成功的話,最終都係去咗SPCC DGS,所以你係要博埋佢嘅後補位,呢兩年真係好多人移民或轉國際學校,所以有機會就要博到盡,因為你有直中包底!

作者: Hummingmint    時間: 21-12-15 12:51

CatCatBB66 發表於 21-12-15 12:35
油真放自行都唔易入!  強烈建議你同阿女一齊去哂油真 MSS SSGS YWGS上智實地視察,再揀兩間放自行。要博就 ...

謝謝妳

作者: PTL_L    時間: 21-12-15 12:51

ok3 發表於 21-12-15 09:44

3年前就俾人講咁耐仲要該學校已有改善!

新鮮既,就冇人知,又被人不斷推,呢類新聞抄熱,該熱門被推學校仲要唔只一單,要知就要知埋其他,唔好人話咩就係咩。2019年另一新聞,亦令人懷疑該校管理層聘請教學人員既準則!

https://www.hkcnews.com/article/47985/%E9%9D%9E%E6%B3%95%E6%80%A7%E4%BA%A4-47985/%E7%94%B7%E6%95%99%E5%B8%AB%E7%96%91%E8%97%89%E9%82%80%E7%B4%84%E4%B8%8A%E9%96%80%E7%9C%8Bnetflix%E9%9D%9E%E7%A6%AE15%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E7%94%9F-%E4%BA%8B%E5%BE%8C%E6%8B%8D%E6%8B%96%E4%B8%A6%E5%A4%9A%E6%AC%A1%E6%80%A7%E4%BA%A4-%E8%A2%AB%E5%91%8A

講明白先,以上新聞非spss

作者: PTL_L    時間: 21-12-15 12:57

日本妹妹 發表於 21-12-15 07:21
回覆 apap08 的帖子

唔啱,如自己學生是band 3,ssgc 係唔收㗎!中學部講明只收自己band 1 和 band 2 學生 ...
呢類直屬學校,對外講一定話唔收band 3生,但相信係存在收band 3直屬小學親生女,小女學校已有!
作者: kirstyau    時間: 21-12-15 13:00

Hummingmint 發表於 21-12-15 08:18
C6覺得上智/油真不如讀返聖羅撒,雖然近好多,我諗可能都會搏哂SSGS同YWGS。(好似太大想頭   )
...

上智4+ 不嬲出色,油真 近年5+去到3字。我估你都收到書院今年DSE成績。 已經好大差距。

作者: PTL_L    時間: 21-12-15 13:09

lok12535 發表於 21-12-15 09:38
我個女係MSS用家,我個女面試時候老師完全冇問過我地家長問題.
要真正用家分享,資訊會準確啲
學網友ps先,以上說話並不指其他網友資訊過分失準

作者: ok3    時間: 21-12-15 13:19

PTL_L 發表於 21-12-15 12:51
3年前就俾人講咁耐仲要該學校已有改善!

新鮮既,就冇人知,又被人不斷推,呢類新聞抄熱,該熱門 ...
SPSS呢單嘢, 最多係話個別老師(或學校)嘅處理問題手法比較嚴厲, 可以處理得好啲, 但唔覺有幾負面. 個人根本唔會將佢納入是否報考該校嘅因素. 反而你講嘅嗰間學校啲新聞(連埋之前嗰單)就真係負面啦不過唔緊要, HK嘅家長都係成績行先!
作者: PTL_L    時間: 21-12-15 13:24

ok3 發表於 21-12-15 13:19
SPSS呢單嘢, 最多係話個別老師(或學校)嘅處理問題手法比較嚴厲, 可以處理得好啲, 但唔覺有幾負面. 個人根本 ...

都明白既,數字易睇,1就1,2就2

但最大問題是自己為小朋友揀校都唔多全面了解,自己真係要行多啲,睇多啲,唔可以只靠一個或兩個資訊來源。

作者: lok12535    時間: 21-12-15 13:25

PTL_L 發表於 21-12-15 13:09
要真正用家分享,資訊會準確啲
學網友ps先,以上說話並不指其他網友資訊過分失準
...
當然有同學面試係有問家長問題,但會唔會影響學校收唔收就真係唔知,我只可以講到我地既情況比其他人參考。
作者: Hummingmint    時間: 21-12-15 13:28

kirstyau 發表於 21-12-15 13:00

上智4+ 不嬲出色,油真 近年5+去到3字。我估你都收到書院 ...

咁油真同上智比是否差不多?

作者: kirstyau    時間: 21-12-15 13:28

ok3 發表於 21-12-15 13:19
SPSS呢單嘢, 最多係話個別老師(或學校)嘅處理問題手法比較嚴厲, 可以處理得好啲, 但唔覺有幾負面. 個人根本 ...

呢啲禽獸老師,只可以話學校唔好彩請著返黎,2018先係神校過黎教,邊有人會估到,慶幸學校發現報警。

作者: kirstyau    時間: 21-12-15 13:29

Hummingmint 發表於 21-12-15 13:28
咁油真同上智比是否差不多?

我覺得差不多。但留意理科開班數量,油真競爭大D。

作者: Hummingmint    時間: 21-12-15 13:52

kirstyau 發表於 21-12-15 13:29

我覺得差不多。但留意理科開班數量,油真競爭大D。

Thanks.

作者: PTL_L    時間: 21-12-15 13:54

lok12535 發表於 21-12-15 13:25
當然有同學面試係有問家長問題,但會唔會影響學校收唔收就真係唔知,我只可以講到我地既情況比其他人參考。 ...
你以第一身講出經歷作網友參考,我自己聽番朋友講,都係無問家長問題,今年亦係校外在校生。
不過好易理解學校邀請家長一齊嚟既目的,我估計因唔揀mss大部分原因是交通距離問題,講咁多無謂,倒不如讓大家有真真實實感受仲好,百年校舍、英式建築、大草地等,呢個亦係校長大方向。

另一方面,影唔影響收生,中學你估仲要陪讀?點會因為父母因素而揀選認為有潛質的學生?想當年升幼升小時,本人就真係被老師問過點配合學校一齊教導小朋友喇!

作者: PTL_L    時間: 21-12-15 13:55

kirstyau 發表於 21-12-15 13:28
呢啲禽獸老師,只可以話學校唔好彩請著返黎,2018先係神校過黎教,邊有人會估到,慶幸學校發現報警。
...
咁講,起神校時又有冇呢?
作者: ok3    時間: 21-12-15 14:05

PTL_L 發表於 21-12-15 13:55
佢呢啲擺明係慣犯啦BTW, 個人渣老師之前喺邊度教過?
作者: kirstyau    時間: 21-12-15 14:08

希望冇甘多受害者

作者: PTL_L    時間: 21-12-15 14:16

ok3 發表於 21-12-15 14:05
佢呢啲擺明係慣犯啦BTW, 個人渣老師之前喺邊度教過?

No.1神校
但問題係熱推學校管理層用人眼光被受質疑呢。

作者: kirstyau    時間: 21-12-15 14:31

PTL_L 發表於 21-12-15 14:16
No.1神校
但問題係熱推學校管理層用人眼光被受質疑呢。

冇犯罪紀錄,又有甘靚工作經驗,變態佬又冇樣睇。

作者: PTL_L    時間: 21-12-15 14:38

kirstyau 發表於 21-12-15 14:31
冇犯罪紀錄,又有甘靚工作經驗,變態佬又冇樣睇。
仲有另一單新聞,住港島區朋友都唔少有呢個睇法!
作者: bobbob    時間: 21-12-15 14:38

ok3 發表於 21-12-15 09:44
咁又係,近排啲傳統名男校+女校情侶好多新聞,不過仍然無礙收生
作者: bobbob    時間: 21-12-15 14:40

好明顯神校啲女同學無咁易呃,所以要去第樹搵食
作者: PTL_L    時間: 21-12-15 15:05

bobbob 發表於 21-12-15 14:38
咁又係,近排啲傳統名男校+女校情侶好多新聞,不過仍然無礙收生
名男校號召力咁強勁,點會受影響?
另一間講名氣,唔得啦,不入流大把選擇,呢間唔敢講,費時fans論又出!

作者: PTL_L    時間: 21-12-15 15:07

bobbob 發表於 21-12-15 14:40
好明顯神校啲女同學無咁易呃,所以要去第樹搵食
仔好女好,情竇初開,要教識自己小朋友保護自己同明辦是非,非人云亦云!
作者: bobbob    時間: 21-12-15 15:13

PTL_L 發表於 21-12-15 15:05
名男校號召力咁強勁,點會受影響?
另一間講名氣,唔得啦,不入流大把選擇,呢間唔敢講,費時fans論 ...
唔止1間名男校喎,不過都仍受追捧就真

作者: bobbob    時間: 21-12-15 15:14

PTL_L 發表於 21-12-15 15:07
仔好女好,情竇初開,要教識自己小朋友保護自己同明辦是非,非人云亦云! ...
我咁睇,可能間學校嘅家長睇得緊啲,所以無乜出事
作者: PTL_L    時間: 21-12-15 15:20

bobbob 發表於 21-12-15 15:13
唔止1間名男校喎,不過都仍受追捧就真
近年幾應該係L+M LA,仲有?呢個唔知喎,真係

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5