教育王國

標題: 港同 VS 陳守仁 [打印本頁]

作者: monkeymamapapa    時間: 21-12-12 13:22     標題: 港同 VS 陳守仁

想請教大家意見,陳守仁(已入FINAL )與港同,應如何選擇?
港同﹕龍校,但中文小學;陳守仁英文小學,但未來六年需繼續打拼。

謝謝!

作者: jtw_ki    時間: 21-12-12 13:31

我會揀港同,100%直上中學唔駛煩,中學band 1A,除非想搏神校,否則一定港同

作者: yeeling0101    時間: 21-12-12 14:16

我揀港同,除非你有信心6年後衝上比港同書院更佳中學。升中,好講校內名次同成績,TSL百裏挑一,而且面試學術都深,揀左好多學術好亦有性格好嘅小朋友入去,可以預期係TSL爭取好名次唔易。

利申:同你一樣,我安心揀港同

作者: ajbabies2021    時間: 21-12-12 14:21     標題: 回覆樓主:

正常會選港同。

作者: 1998Ruby1998    時間: 21-12-12 14:54

雖然港同係中文小學,但英文一啲都唔差。
作者: Poyau    時間: 21-12-12 15:48

monkeymamapapa 發表於 21-12-12 13:22
想請教大家意見,陳守仁(已入FINAL )與港同,應如何選擇?
港同﹕龍校,但中文小學;陳守仁英文小學,但未 ...

港同一條龍 升中有保障
有呈分 亦可外闖

作者: Jean1769    時間: 21-12-12 16:53

TSL有乜勝過港同

作者: myfaye    時間: 21-12-12 16:57

yeeling0101 發表於 21-12-12 14:16
我揀港同,除非你有信心6年後衝上比港同書院更佳中學。升中,好講校內名次同成績,TSL百裏挑一,而且面試學 ...
同意,港同for sure. tsl個pool大,揀到個final 400好多都有神校或更好offer
作者: pccw2017    時間: 21-12-12 18:14

monkeymamapapa 發表於 21-12-12 13:22
一定係港同 !
作者: volar    時間: 21-12-13 10:28

vote for 港同
作者: jbbmom    時間: 21-12-13 15:28

港同! 輕鬆上band 1A中學
作者: wonderfulsmile    時間: 21-12-23 10:34

港同

作者: 小曦    時間: 21-12-23 11:45

港同有龍....BAND 1 A 中學加正向教育..
作者: Jellybeauty    時間: 21-12-23 12:32

回覆 monkeymamapapa 的帖子

會投港同
作者: Azzurro    時間: 21-12-23 21:42

不少家長入左三私一直先知道咩叫壓力
估計大部分人入學之前都比較高期望
但係可以想象一下入學之後一直入唔到 b1a 中學名次範圍係咩感覺
考到同之後讀得順利係兩回事
請仔細評估!
作者: lskstephen    時間: 21-12-23 22:53

港同!
除非唔鐘意佢間中學

作者: decelerate    時間: 21-12-24 10:42

或者,地理位置都係考慮。

另外,如果係小六會再積極準備QC, SPCC, DG/DB等,接龍唔係最大考慮,而係邊間幫倒你考心儀中學。大家剛體驗完龍幼和私幼考小一的分別,可以借鏡。

但中學唔打算轉校(或求其試下考中學),一條龍係不二之選。

作者: kimlam953    時間: 21-12-24 11:56

Jean1769 發表於 21-12-12 16:53
TSL有乜勝過港同

Del
作者: tummypooh    時間: 21-12-24 12:44

不要盲目咁俾中小同英小擾亂。
中小可以英文都唔錯,相反,英小通常中文都唔掂

同埋樓上有人講得好啱,你可能只見派位升中成績有亮麗表現,但到你要拼殺爭取前列時個種壓力唔係人人頂得住,可能你而家會諗人地得,冇理由我小朋友唔得~~~
但我會揀間唔使煩架囉,仲要穩升BAND 1 中學,我都唔理佢1A, 1B定1C了。

作者: littlechen    時間: 21-12-26 22:14

Poyau 發表於 21-12-12 15:48
港同一條龍 升中有保障
有呈分 亦可外闖

各位請看看最新school report
今年港同小只有大約一半升中
60外校生但約6x由港同小直上
Emigration 突然增加5x個

作者: Poyau    時間: 21-12-26 23:34

littlechen 發表於 21-12-26 22:14

請問在校務報告那處 小學/中學?

作者: littlechen    時間: 21-12-27 05:28

在港同小

作者: littlechen    時間: 21-12-27 09:10

decelerate 發表於 21-12-24 10:42
或者,地理位置都係考慮。

另外,如果係小六會再積極準備QC, SPCC, DG/DB等,接龍唔係最大考慮,而係邊間 ...

This is true
所有三私一直約50%升上band1A
如果考QC/Spcc/bps一缐中學
考TSL打好底容易考上

港同上band1A中學,和外校生一齊,到中學多數去到中下游位置
呢點要留意

作者: monkeymamapapa    時間: 21-12-27 12:05

謝謝大家的用心分析!
littlechen 這正是我擔心的!

作者: eluna    時間: 21-12-27 13:07

littlechen 發表於 21-12-27 05:28
在港同小

睇咗報告唔見有寫得六十幾人升中學wor?

作者: littlechen    時間: 21-12-27 13:23

有一共人數,冇升上共5x,剩返就係升中人數

作者: Mtk206    時間: 21-12-27 13:34

littlechen 發表於 21-12-27 09:10
路過搭嘴,你的意思是港同小學去到其他b1a 中學,落去中下游?還是升自己中學之後落去中下游?
兩種情況唔否認有可能發生,不過,每一間小學同學升到b1a中學,都可能發生,三私一直去到中學,一樣有叻有唔叻。講到係多數,有些危言聳聽

作者: f00130    時間: 21-12-27 13:35

Students withdrawal 51 似係講緊全校overall而唔係升中囉
作者: maggie196    時間: 21-12-27 13:35

littlechen 發表於 21-12-27 13:23
有一共人數,冇升上共5x,剩返就係升中人數

點解會得咁少升上中學嘅?唔係一條龍100% 直升上中學部?

作者: Jean1769    時間: 21-12-27 13:36

Mtk206 發表於 21-12-27 13:34
路過搭嘴,你的意思是港同小學去到其他b1a 中學,落去中下游?還是升自己中學之後落去中下游?
兩種情況唔 ...

好多人都話某神校小學學生上到中學墊底,但唔通因為咁就有得讀都唔讀?

作者: kitkit89    時間: 21-12-27 13:41

maggie196 發表於 21-12-27 13:35
點解會得咁少升上中學嘅?唔係一條龍100% 直升上中學部?

一條龍大部分直升

利申港同家長

作者: kitkit89    時間: 21-12-27 13:43

monkeymamapapa 發表於 21-12-27 12:05
謝謝大家的用心分析!
littlechen 這正是我擔心的!

咁三私一直升唔到band 1 中學會唔會仲擔心

作者: littlechen    時間: 21-12-27 13:52

Jean1769 發表於 21-12-27 13:36
好多人都話某神校小學學生上到中學墊底,但唔通因為咁就有得讀都唔讀?
...

呢個係港同書院家長講
港同小升中,之後在中游位置

作者: littlechen    時間: 21-12-27 13:52

kitkit89 發表於 21-12-27 13:41

一條龍大部分直升

School repot

圖片附件: myimage.jpg (21-12-27 13:52, 281.19 KB) / 下載次數 127
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYzODg3fDIyZGRhZmE4fDE3MjcwMzIzOTl8MA%3D%3D

作者: kitkit89    時間: 21-12-27 13:55

littlechen 發表於 21-12-27 13:52
呢個係港同書院家長講

三私一直升中又保證前列?

作者: f00130    時間: 21-12-27 13:55

不防參考埋TSL 升中資料 估算下入到你心儀那間Band1A 機會率有幾多
https://www.plkctslps.edu.hk/tc/content.php?wid=141

作者: Jean1769    時間: 21-12-27 13:56

呢個係港同書院家長講

如是我一定揀港同,中游又好下游又好,都係B1A中學

而且小學六年不用提心吊膽可以(相對地)享受學習。眼見有d家長為左呈分試一分半分或者全級名次跌左少少就好似天塌落黎,這些遊戲絕對唔好玩。

純個人睇法。

作者: kitkit89    時間: 21-12-27 13:56

School repot

似乎係講緊移民

作者: Jean1769    時間: 21-12-27 13:59

kitkit89 發表於 21-12-27 13:56
似乎係講緊移民

有成45個移民,而且係全個小學

作者: Charlotte_mom    時間: 21-12-27 14:10

littlechen 發表於 21-12-26 22:14

我諗你理解出現咗問題
港小withdrawal係全校走51人,唔係小6
學校報告更無公佈畢業生去向,咁多年從來都無
當書院199中一生,外校60人,如果港小得6x人,另外果7x人係咩?
不要誤導了

圖片附件: myimage.jpg (21-12-27 14:10, 448.48 KB) / 下載次數 148
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYzODg4fDQ1ZTgzMGI4fDE3MjcwMzIzOTl8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (21-12-27 14:10, 365.32 KB) / 下載次數 16
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYzODg5fGE0MDFhZmU4fDE3MjcwMzIzOTl8MA%3D%3D

作者: Charlotte_mom    時間: 21-12-27 14:11

Jean1769 發表於 21-12-27 13:59
有成45個移民,而且係全個小學

英文理解錯,中文表達錯,唔知佢想點

作者: littlechen    時間: 21-12-27 14:15

Jean1769 發表於 21-12-27 13:56
如是我一定揀港同,中游又好下游又好,都係B1A中學

而且小學六年不用提心吊膽可以(相對地)享受學習。眼 ...

在band1A中學,不等於你的學生係band1A
Dgs dbs Spcc都會有band2學生
港同書院更加會收band1-3學生
到書院時,有一半人勁過你時,會打擊自信心

作者: Charlotte_mom    時間: 21-12-27 14:16

Mtk206 發表於 21-12-27 13:34
兩種情況唔 ...

無證據嘅不負責任猜測
港同書院咁多年從來無公佈直上學生vs 外來生dse成績比較
但有公開嘅,係兩個狀元都係小學直上
我個女畢業果年,「高分生」大合照中十幾人,數得出嘅港小生起碼9個

加多句,我仔今年中六,知道小學直升同學中已有牛劍conditional offer (我仔麻麻地8,我收料唔多)

我只講我知的,我無本事話年年情況都係咁。但我最怕人不負責任亂up (睇佢話港小一半人升上書院就知)

作者: Jean1769    時間: 21-12-27 14:17

littlechen 發表於 21-12-27 14:15

上到大學或者剛畢業出黎做野,人哋會問你中學考第幾咩?至多咪問你讀邊間中學

自信心咁易被打擊,去到邊都會俾人打擊

作者: Charlotte_mom    時間: 21-12-27 14:20

littlechen 發表於 21-12-27 14:15

港小小6有呈分可以派位,亦有自由去考其他直資
無人迫你直升書院的,同學有需要絕對可選其他b2/3中學

小一都未讀,明知有間band one龍中但寧願唔揀,因為怕中學有一半人叻過自己,恕我無法理解這神邏輯

作者: littlechen    時間: 21-12-27 14:33

Charlotte_mom 發表於 21-12-27 14:20
港小小6有呈分可以派位,亦有自由去考其他直資
無人迫你直升書院的,同學有需要絕對可選其他b2/3中學

如果甘講,未揀陳守仁。因為競爭大,怕考唔到band1而唔揀佢?

平心而論,只是看到港同最新report而提出姐

作者: maggie196    時間: 21-12-27 14:37

呢兩間正路都係選擇港同,無理由有條容易行嘅路唔行,去行條無中學back up 嘅路,辛苦好多。

作者: Jean1769    時間: 21-12-27 14:46

littlechen 發表於 21-12-27 14:33
如果甘講,未揀陳守仁。因為競爭大,怕考唔到band1而唔揀佢?

平心而論,只是看到港同最新report而提出姐 ...

問題係你連人哋個school report寫乜都睇唔明

作者: Charlotte_mom    時間: 21-12-27 15:06

Jean1769 發表於 21-12-27 14:46
問題係你連人哋個school report寫乜都睇唔明

算啦唔駛再講
我相信呢度得佢一個唔明自己錯咩,大家都明就得了

作者: medicine    時間: 21-12-27 15:07

回覆 Jean1769 的帖子

睇破莫點破

尼兩間都需要VS?真搞不懂想要乜.

當然,除非住址好遠,比如,大西北,陳守仁VS港同小,甘就需要考慮下.

作者: b3410    時間: 21-12-27 16:13

medicine 發表於 21-12-27 15:07
回覆 Jean1769 的帖子

睇破莫點破
TSL都係好好的學校,如果目標神校,揀TSL可以操fit成績,小學插班入神校,應該易過港同。畢竟港同初小階段無考試,未打過木人巷。
不過揀得港同應該都係打算開心升中,唔會心思思轉來轉去。

作者: medicine    時間: 21-12-27 16:30

b3410 發表於 21-12-27 16:13
TSL都係好好的學校,如果目標神校,揀TSL可以操fit成績,小學插班入神校,應該易過港同。畢竟港同初小階段 ...
哦,即港同小的前列就沒競爭力?不會有FIT的成績?插不到所謂的"神"校?

PS:在下見識少,以爲讀書靠自己,乜原來讀書靠"神"校咩?

作者: kitkit89    時間: 21-12-27 17:18

兩間都是好學校,港小初小冇測考,但有平時評估,都有叻嘅同學仔,絕對可以插班,唔走係鍾意港小文化

作者: twhkleung    時間: 21-12-27 17:30

b3410 發表於 21-12-27 16:13
TSL都係好好的學校,如果目標神校,揀TSL可以操fit成績,小學插班入神校,應該易過港同。畢竟港同初小階段 ...

忍唔住插句...
你話:呀A靚唔過港姐。
佢既刻屈句:咁你既係話佢醜樣喇!
云...

作者: b3410    時間: 21-12-27 17:38

medicine 發表於 21-12-27 16:30
哦,即港同小的前列就沒競爭力?不會有FIT的成績?插不到所謂的"神"校?

PS:在下見識少,以爲讀書靠自己,乜原來 ...
唔係話冇競爭力,而係大家目標唔同。
作者: monkeymamapapa    時間: 21-12-27 17:45

謝謝各位的意見和分析!(emoji)(emoji)相信大家也是為小朋友未來部著想的家長!我會再根據大家意見和小朋友特性,來決定。祝福各位也有心儀和最適合小朋友的offer!

作者: littlechen    時間: 21-12-27 17:53

medicine 發表於 21-12-27 16:30

PS:在下見識少,以爲讀書靠自己,乜原來 ...

相信每人看法不同,視乎你點看
如果你小朋友有實力,任何小學都會考得好好

港同個band1a %冇可置疑,但個school report 今年突然有4x Emmigration,去年冇甘高所以有疑問

作者: kimlam953    時間: 21-12-27 17:56

littlechen 發表於 21-12-27 09:10

Del
作者: littlechen    時間: 21-12-27 18:01     標題: 回覆樓主:

港同今年不論有幾個係醫生都好,都唔知有幾多個係由港同小升上去,到書院考dse入神科
據知Spcc hkuga前列多數為外校生,而不是由小學升上去的

作者: kimlam953    時間: 21-12-27 18:02

littlechen 發表於 21-12-27 18:01
港同今年不論有幾個係醫生都好,都唔知有幾多個係由港同小升上去

Del
作者: kimlam953    時間: 21-12-27 18:06

港同今年不論有幾個係醫生都好,都唔知有幾多個係由港同小升上去,到書院考dse入神科
據知Spcc hkuga前列多 ...

Del
作者: littlechen    時間: 21-12-27 18:06

kimlam953 發表於 21-12-27 17:56
有次港小聚會中,有老師講起今年8個考到醫生或牙醫中,有4個係當年佢教個班小六。另有幾個係隔離班,有無外 ...

如果係甘真係好,我聽到個位家長,係書院中二的情況,但未來的事冇人知

作者: kimlam953    時間: 21-12-27 18:07

littlechen 發表於 21-12-27 18:06
如果係甘真係好,我聽到個位家長,係書院中二的情況,但未來的事冇人知
...

Del
作者: littlechen    時間: 21-12-27 18:22

的確港同係升小穩陣
提出只是要多角度思考,不要偏於一方
陳守仁既然上面話有考神小的能力,也亦可能會跌落band2的可能性

作者: Poyau    時間: 21-12-27 18:24

Charlotte_mom 發表於 21-12-27 14:10
我諗你理解出現咗問題
學校報告更無公佈畢業生去向,咁多年從來都無 ...

港同小學退學人數上升
不過更多人插班 全校人數上升

學年 離校率
2020/21 6.84% (51/746)
2019/20 4.37% (32/733)
2018/19 0.55% (4/722)
2017/18 1.26% (9/712)
2016/17 1.53% (11/719)
2015/16 1.79% (13/725)
2014/15 1.11% (8/719)

https://www.hkugaps.edu.hk/tc/about-us/school-development/c/reports-and-plans/all/2021-2022

周年報告 2020-2021 (p.4)
https://www.hkugaps.edu.hk/f/student_achievements_category/1022/plan_Annual_Report_2020-21.pdf

作者: Charlotte_mom    時間: 21-12-27 18:37

...

以為你識晒全校Tim,原來講緊一個….

作者: twhkleung    時間: 21-12-27 18:41

Poyau 發表於 21-12-27 18:24
港同小學退學人數上升
不過更多人插班 全校人數上升

你同hkpapa一样咁勁,乜數句都馬上有,佩服!

作者: Jean1769    時間: 21-12-27 18:54

據知Spcc hkuga前列多 ...

我問過spcc畢業生,佢話小學升上去的是上游及下游都有。

作者: Jean1769    時間: 21-12-27 18:56

kimlam953 發表於 21-12-27 18:07
如果想安全啲,第時人脈網絡更廣,我真心覺得福小培橋呢類上望空間會更大,even better than spcc or dgs, ...

你又講得啱呀,呢d學校都真係無乜上升空間,反而退步空間就大把

作者: Charlotte_mom    時間: 21-12-27 19:06

因為書院網頁重建過,舊嘅資料好多無咗,唯有搵公開報導:

https://www.master-insight.com/狀元背後-港大同學會書院的信念/
譚樂敏,郭俊勤都是港小,文中有寫

https://hk.news.yahoo.com/港大同學會書院再揚威-女榜眼欲-棄醫從商-221115872.html
4人中,盧思齊,樊文瀚,鍾灝林港小;張曉心不是

https://www.hkugac.edu.hk/explore/our-updates/savour-the-moment/22nd-july-2020-dse2020
李君豪不是港小,容龍子是港小,文中有寫

其他料我就無了,2021有一榜眼不過無開名,更唔知背景
https://www.hkugac.edu.hk/tc/explore/our-updates/what-s-on/revised-2021-hkdse-result

作者: b3410    時間: 21-12-27 19:23

...
有時一位家長未必客觀。不過好多時候我哋對學校的了解,又的確更容易信身邊的朋友。

作者: littlechen    時間: 21-12-27 21:07

Charlotte_mom 發表於 21-12-27 14:10
我諗你理解出現咗問題
學校報告更無公佈畢業生去向,咁多年從來都無 ...

.

作者: Poyau    時間: 21-12-27 22:07

f00130 發表於 21-12-27 13:55
不防參考埋TSL 升中資料 估算下入到你心儀那間Band1A 機會率有幾多
https://www.plkctslps.edu.hk/tc/conte ...

陳守仁2021年升中保持佳績
從中可見其學術水平尤其前列

2021年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 9+29+54=92 (72.44%)
B1 男校 5+8+13=26
九華 3 SFXC 2 /
SJC 4 皇仁 1 喇沙 3
直資: SPC 5 DBS 6 英華 2

B1 女校 3+12+10=25
SMCC 3 /
SSGC 2 YWGS 1 MSS 4 BPS 1
上智 1 MCS 2 德愛 1
直資: SPCS 8 DGS 1 HYS 1

B1 男女 1+9+31=41
伊中 1 / 銘賢 2 黃棣珊 1 迦密 2
林護 1 沙崇 1 沙官 1 景嶺 1
直資: SPCC 9 港同 7 SSC 1
顏寶鈴 12 滙基KE 1 優才 1

B2A-1C 0+0+17=17 (13.39%)
直資: 李國寶 2 SMC 1 培基 11 羅氏基金 3

B2 0+1+9=10 (7.87%)
基朗 1
直資: 基崇 1 啟思 2 真道 1 基信 5

NR 0+1+3=4 (3.15%)
唐乃勤 1
直資: STCC 1 林大輝 2

名單上 9+31+83=123 (96.85%)
無公佈 4 (3.15%)
--------------------------------------------------------
總數: 127人 (100%)

^ 據 hkpapa 全港B1中學名單

Secondary School Places Allocation Results (update on 30/ 9/ 2021)
https://www.plkctslps.edu.hk/en/content.php?wid=141

作者: b3410    時間: 21-12-27 22:31

Poyau 發表於 21-12-27 22:07
陳守仁2021年升中保持佳績
從中可見其學術水平尤其前列
好勁!大致數下,可能有至少~30 個同學升的中學,好吸引,就算讀港同,都可能會跳船。
咁睇,如果可以考到前10,讀邊間都分別不大。如果考低過平均分,港同保障大。中間同學,可能TSL同學屬於no pain no gain, 雖然辛苦,不過因為要背水一戰,最後的升中也不會差過港同,或者更好。

所以兩間都係好學校,適合不同目標的家庭。

作者: Azzurro    時間: 21-12-28 01:46

三私兩直每年出走人數比較多(好似係,除非唔係)
所以小六統計 b1a中學其實應該計算在內先最準確
原本 165人大概 50人,大概30% 人去b1a

但是按我上面提出的算法
假設每年10人出走(應該都係出走去龍校吧)
相當於應該係 (50 + 50)/ (165 + 50) = 46%

另外,聽聞 tsl 今年新校長上場,功課明顯增加(起碼小一)
可以預期兩三年後升中學成績提升不少

而且 tsl 基於葡萄牙學校歷史,加上保良局背景
生源和其他三私一直有一定區別
tsl 會收中文不太好的同學(不是指混血兒或外籍同學)和比較多 sen 同學
tsl 實驗性質比較強。。
作者: button822    時間: 21-12-28 11:50

Azzurro 發表於 21-12-28 01:46
三私兩直每年出走人數比較多(好似係,除非唔係)
所以小六統計 b1a中學其實應該計算在內先最準確
原本 165 ...

請問你是TSL家長嗎?為何你覺得TSL 是收中文不太好和比較多SEN學生呢?

作者: twhkleung    時間: 21-12-28 11:52     標題: 回覆樓主:

我會選港同,唔洗烦升中,但唔好理1A唔1A了,間間真龍校(除傳統神校外)dse 3322都係得80%, (有d更低都有)既有20%同學讀唔到資助大學学位,但官律冇龍既1A中學, 3322基本上都約95%。
所以,選港同因進可攻退可守,但選陳就要準備戰鬥落去。

作者: yeeling0101    時間: 21-12-28 17:26

其實讀書係自己嘅,唔係完全靠學校,讀邊間都要專心上堂,同努力TSL同港同都係好學校,但係港同有龍,努力完,可以穩入band 1A -B英中。如果小朋友能力好,仲可以外闖。
TSL,努力完,唔一定入band 1A-B英中的。

作者: yuyu_yujai    時間: 21-12-29 15:03

回覆 Azzurro 的帖子

想問下如何可以知道TSL學校收得多唔多SEN學生? Thanks
作者: 2013skc    時間: 21-12-29 23:50

其實正路都會揀港同,除非係地點問題。港同一條龍band 1 中學,tsl 你辛苦6 年,都未必肯定考到比港同更好的中學喎

作者: WongSiuYee    時間: 21-12-31 14:02

1998Ruby1998 發表於 21-12-12 14:54
雖然港同係中文小學,但英文一啲都唔差。

AGREE ~

陳守仁(英小) 係未  除左中文/國語堂,其他堂老師全用 英語 溝通?
差不多等同國際學校,求正解??

作者: 964000    時間: 21-12-31 15:45

WongSiuYee 發表於 21-12-31 14:02
AGREE ~

陳守仁(英小) 係未  除左中文/國語堂,其他堂老師全用 英語 溝通?

除中文堂其他堂用英語溝通都唔等同國際學校呢,一來native vs non-native Eng 的分別,二來後者在playground language /老師之間/課外活動/school events/canteen/supporting staffs(校工) /school bus etc, 全部都係英語。

作者: tinkerbao    時間: 22-1-5 23:31

請問有冇港同校車上車時間表?謝謝

作者: Charlotte_mom    時間: 22-1-6 08:43

tinkerbao 發表於 22-1-5 23:31
請問有冇港同校車上車時間表?謝謝

https://jacksonbus.com/sch/hkugaps/

作者: tinkerbao    時間: 22-1-6 16:00

Charlotte_mom 發表於 22-1-6 08:43
https://jacksonbus.com/sch/hkugaps/

Thank you very much!

41 school net
港同(有啲遠同埋放棄大抽獎) vs 宣道(可抽LS)
有細佬
你哋會唔會放棄港同抽LS?

作者: Charlotte_mom    時間: 22-1-6 17:14

tinkerbao 發表於 22-1-6 16:00
Thank you very much!

41 school net

我住12網,當年無抽獎
搏唔搏就個人選擇,對我嚟講,傳統校唔係我想要嘅嘢

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5