教育王國

標題: 英國GCSE A Level 中文 [打印本頁]

作者: yhma    時間: 21-12-9 11:33     標題: 英國GCSE A Level 中文

請問大家,在英國想以自修生身份報考中文 A level,可以係邊度報名?

作者: beastiebistro    時間: 21-12-9 11:56

回覆 yhma 的帖子

叫學校代報。
不過考嚟做乜呢?對報英國大學一啲啲幫助都無。除非諗住返香港做公務員,或者Vanity value(可以話俾人聽多條A*),考嚟無乜用喎。

作者: 3b    時間: 21-12-9 13:28

beastiebistro 發表於 21-12-9 11:56
回覆 yhma 的帖子

叫學校代報。

如果無考GCSE中文, 這種情況下最好考返A-level, 學歷認證之一,考香港的大學是有需要的

作者: beastiebistro    時間: 21-12-9 14:07

回覆 3b 的帖子

NJ返香港讀書唔係我嘅研究範圍,所以我不便再加意見。不過以我所知,今年放棄UCL入HKU讀醫嘅同學無考過GCSE(L6先過英國),亦無考過GCE A level中文。
作者: 6x6=36    時間: 21-12-9 18:00

個人意見,如果考試費唔貴,又唔難考,又唔嘥時間,其實考埋都無妨,因為你唔知幾時會需要

作者: TTEE1819    時間: 21-12-9 18:27

6x6=36 發表於 21-12-9 18:00
個人意見,如果考試費唔貴,又唔難考,又唔嘥時間,其實考埋都無妨,因為你唔知幾時會需要
...

非常同意。

不過GCE中文在早幾年,改左考試形式,聽聞深左好多,要考,花時間溫。GCSE中文就淺到連香港小六生到左英國,唔洗溫書,唔洗操卷,都非常容易取A*,好淺!

我孩子早年有考GCSE中文,近期跟我商量想考GCE中文,我無reject佢,但叫佢考慮清楚,一來GCE課程已讀4科,唔簡單,時間管理唔容易;二來決定不回港工作,唔需要考中文啦,考來真係無用(我講在英國呀)。

如果回港的,可以諗諗,大前提都係唔好影響GCE個d科目。

作者: yeungboy    時間: 21-12-9 18:32

回覆 beastiebistro 的帖子

如果經NJ 報香港嘅醫科, 需要有second language other than English, 所以報 A-level 中文係有用。
想請問放棄UCL入HKU讀醫的同學真的冇考過GCSE/GCE 中文?咁佢會唔會考過英文以外嘅話言?

作者: beastiebistro    時間: 21-12-9 18:44

回覆 yeungboy 的帖子

呢樣我唔知喎,有機會我問問。
好似我咁講,經NJ報香港嘅大學唔係我嘅研究範圍(我只對英國寄宿學校上英美大學有興趣研究)所以我唔加額外嘅意見。

作者: wloi    時間: 21-12-9 18:47

我細女有考GCSE 中文,sixth form時上左1個月到GCE A level中文,老師就勸佢 drop, 話佢一定考得唔好,無謂浪費時間。我細女都覺得深。佢在香港讀到F.3 ,出國其中一個原因係中文差。
作者: TTEE1819    時間: 21-12-9 19:03

wloi 發表於 21-12-9 18:47
我細女有考GCSE 中文,sixth form時上左1個月到GCE A level中文,老師就勸佢 drop, 話佢一定考得唔好,無謂 ...

你女有中三程度,都覺得深,我孩子得小六中文程度,真係未必應付到。

作者: hiddenhero    時間: 21-12-9 19:16

我仔都無打算考, 佢中文好差, 無係香港讀過書。 叫識聽下好滿足。 我唸佢考唔到。

作者: yuyueng    時間: 21-12-9 20:20

wloi 發表於 21-12-9 18:47
我細女有考GCSE 中文,sixth form時上左1個月到GCE A level中文,老師就勸佢 drop, 話佢一定考得唔好,無謂 ...
其實大家有冇睇過份卷,我望過好淺下。
作者: TTEE1819    時間: 21-12-9 20:39

yuyueng 發表於 21-12-9 20:20
其實大家有冇睇過份卷,我望過好淺下。

無download 過GCE 中文來看,只睇過GCSE 中文,你覺得佢(GCE中文)似香港的咩程度左右呢?

作者: yuyueng    時間: 21-12-9 20:44

TTEE1819 發表於 21-12-9 20:39
無download 過GCE 中文來看,只睇過GCSE 中文,你覺得佢(GCE中文)似香港的咩程度左右呢?
...
我覺得小六程度到,GCSE中文直情初小程度啦,我仔有考,連隔離個泰國同學都攞9,順便有望ALevel 份卷,都係好淺。
作者: belomommy    時間: 21-12-9 21:03

yhma 發表於 21-12-9 11:33
請問大家,在英國想以自修生身份報考中文 A level,可以係邊度報名?

最好學校可幫學生報名,否則要去 Exam Centre 報名 (每區都應該有Exam Centre 的,但要自已去 centre 考試,都幾麻煩)!
我孩子讀完中三過英國,因 Covid 連續兩年取消 gce 考試,所以到今年yr 11的十一月才剛考完。佢話唔深,但要預備文學作品和口試的部分。
孩子決定考因想有多一科A level 作後備,同埋佢本身中文科係強項(在香港band 1中學攞中文獎),所以唔使用很多時間準備。

作者: 小時了了    時間: 21-12-9 21:05

HKU 及 CU, 中文/ second language 可以 apply waiver

CU http://admission.cuhk.edu.hk/non-jupas-yr-1/requirements.html
Waiver of the Chinese language admission requirement may be granted, at the discretion of the Faculty Deans concerned, on the condition that the non-JUPAS applicant concerned should have pursued a curriculum leading to a recognised non-local qualification at secondary or above level prior to admission.

HKU https://admissions.hku.hk/apply/international-qualifications/second-language-requirement
Students who are unable to produce certification proving proficiency in a language other than English should upload the following documentation in support of your application for consideration of a waiver.

-an explanation of no more than 500-words explaining your situation and grounds for not being able to produce the requisite proof of language proficiency

- one reference letter by your school supporting your application and providing background on your proficiency in a language other than English

*Consideration for waivers will take place at the times of evaluation and students whose waivers are not granted may still be required to provide proof of proficiency of the qualifications listed above.

作者: beastiebistro    時間: 21-12-9 21:15

抱歉我就係想講明,中文科A level對報英國大學係一啲用都無(連後備用途都無)。如果話要用嚟經NJ報香港嘅大學,咁我無意見。但係如果因為淺而考,其實正正就係我二樓講為集郵考試。當然各人有各自睇法,我講唔係批判任何人呀,純粹想樓主諗清楚點解要考,係咪為考而考啫。
返返主題,係想考嘅就直接問學校可唔可以代報,咁樣最容易。因為除咗要諗點報考,仲要諗喺邊度考同邊個監考。學校肯幫你報嘅話,應該肯俾埋地方監埋考。

作者: hiddenhero    時間: 21-12-9 21:28

beastiebistro 發表於 21-12-9 21:15
抱歉我就係想講明,中文科A level對報英國大學係一啲用都無(連後備用途都無)。如果話要用嚟經NJ報香港嘅 ...

好奇問下,即係L6 U6學校無得讀中文所以要自收?

咁通常學校有無德文西班牙文? A level 有無得考?

作者: beastiebistro    時間: 21-12-9 21:41

回覆 hiddenhero 的帖子

唔係我話自修㗎,係樓主話佢小朋友自修喳。我只係建議就算佢自修,想報考都最好叫學校代報。
作者: belomommy    時間: 21-12-9 23:02

6x6=36 發表於 21-12-9 18:00
...

完全同意,香港有啲工係希望你中英文都有written fluency, 尤其一啲非專業的職業如 marketing,administration, 公營機構等。有GCE A level 會係一種證明,你唔知幾時會有用。如果唔影響其他學科又輕易攞到,為何不考?

作者: beastiebistro    時間: 21-12-9 23:20

唔好講笑啦。我讀完中二去英國一路到讀完大學(機械工程)返香港都無掂過中文。返嚟香港我直接入廣告公司做嘢,而家自己公司嘅中英文文案都係自己寫返。從來無人要求我有咩證書證明我中文係ok嘅,我更加唔信有公司會覺得A level中文認證到中文程度。我唯一聽過就係報政府工要有認證,我亦喺#2講咗。
不過我都無謂多嘴,想考就考啦。

作者: yhma    時間: 21-12-10 14:12

多謝大家資料

作者: 3b    時間: 21-12-10 17:06

yhma 發表於 21-12-9 11:33

請學校幫你報名, 他們可以安排在學校考試,但是有些學校可能要求你上十個鐘的中文堂, 盡早問學校, 以免過了截止申請日期

作者: silvia_ng    時間: 21-12-12 23:26     標題: 回覆樓主:

請教下有研究的家長,即係打算NJ考返大學,係咪要有A-level中文呢?本身中文差,去考就好似送死咁樣。大學讀咩科尚未有方向。(中文差到heavy rain用中文講我知「好重雨」)
謝謝賜教!

作者: TTEE1819    時間: 21-12-13 08:13

silvia_ng 發表於 21-12-12 23:26
請教下有研究的家長,即係打算NJ考返大學,係咪要有A-level中文呢?本身中文差,去考就好似送死咁樣。大學 ...

想經non jupas入讀本地大學,entry requirements你可以睇大學admissions office的資料。根據這幾年這裡家長的分享,係有要睇中文程度的要求,但又不是所有,我個人相信只有部份only,如果自己已有大學學科的心水,自己睇大學網頁最好,睇完仲有疑問,直接call admissions office了解。

另外,既然你講到孩子中文差,無謂擔心啦,唔考囉,考好三科GCE科目更重要。

作者: 3b    時間: 21-12-13 10:42

請教下有研究的家長,即係打算NJ考返大學,係咪要有A-level中文呢?本身中文差,去考就好似送死咁樣。大學 ...

如果經NJ, second language不需要A-level程度, GCSE or IGCSE已經可以

GCSE / GCEO / IGCSE

Grade E in a language other than English

(For GCSE/IGCSE which uses the new 9-1 grading system, Grade 5 will be taken as equivalent to Grade B and Grade 4 will be taken as equivalent to Grade C, for the purpose of satisfying the above)

GCE/International AS-level /
GCE/International A-level
Grade E in a language other than English

作者: silvia_ng    時間: 21-12-13 13:53

TTEE1819 發表於 21-12-13 08:13
想經non jupas入讀本地大學,entry requirements你可以睇大學admissions office的資料。根據這幾年這裡家 ...

謝謝賜教!暫時未有心水大學學科,真係不知從何入手了。

作者: silvia_ng    時間: 21-12-13 13:54

3b 發表於 21-12-13 10:42
如果經NJ, second language不需要A-level程度, GCSE or IGCSE已經可以

但我哋連GCSE都唔打算考呢 去到果邊睇下咩環境先,謝謝你

作者: etoile    時間: 21-12-13 14:09

我冇研究,不過細路曾經NJ考香港大學做後備。 間間大學收生條件唔一樣,有啲要兩種language,有啲唔使, 有啲講明係本地香港人就唔使中文公開試成錯,所以都係要入大學網站睇。
我囡英小加英中, 校內中文成績試過唔合格,去到英國Y12時請學校幫忙報中文GCSE,有A。
至於搵工有冇用,冇人知!我淨係知道我個年代,打開SCMP大部份文職入職基本要求係會考中英數合格,所以我自己會叫細路考定。

作者: Poyau    時間: 21-12-13 14:36

silvia_ng 發表於 21-12-13 13:54
但我哋連GCSE都唔打算考呢  去到果邊睇下咩環境先,謝謝你

GCSE 4/C 係 Pass
即是大學只要求合格

作者: 3b    時間: 21-12-13 14:54

silvia_ng 發表於 21-12-13 13:54
但我哋連GCSE都唔打算考呢  去到果邊睇下咩環境先,謝謝你

Pls check PM

作者: silvia_ng    時間: 21-12-13 22:14

etoile 發表於 21-12-13 14:09
我冇研究,不過細路曾經NJ考香港大學做後備。 間間大學收生條件唔一樣,有啲要兩種language,有啲唔使,  ...

謝謝你的意見,等佢落腳後叫佢請教下老師先,謝謝你

作者: silvia_ng    時間: 21-12-13 22:22

Poyau 發表於 21-12-13 14:36
GCSE 4/C 係 Pass
即是大學只要求合格

作者: belomommy    時間: 21-12-17 20:54     標題: 回覆樓主:

其實學校一般會否為學生報考A level 中文?我們的學校堅決不肯為學生報考,唔知點解,見佢哋 2018 年都有學生考呢科,不過之後就無。

作者: kls12    時間: 21-12-17 23:16

belomommy 發表於 21-12-17 20:54
其實學校一般會否為學生報考A level 中文?我們的學校堅決不肯為學生報考,唔知點解,見佢哋 2018 年都有學 ...

A-level 轉制後,中文難了很多,不可以自修去考。若只為報香港的大學,考 GCSE 中文吧!

作者: belomommy    時間: 21-12-18 11:34     標題: 回覆樓主:

轉制後有乜唔同?

作者: 喧嘩    時間: 21-12-18 23:07

beastiebistro 發表於 21-12-9 21:15
抱歉我就係想講明,中文科A level對報英國大學係一啲用都無(連後備用途都無)。如果話要用嚟經NJ報香港嘅 ...

我小朋友in Bristol 嘅時候,親自問學校代表,中文計唔計一科,佢話計, 亦有人用中文成績當一科入左pt ,講緊係英國。
non j 返香港讀大學就一定唔計一科,但有大學寫住要證明有中文嘅能力,咁我諗gcse or gce就係最好嘅證明,尤其細細個就過左去讀書,如果唔考真係唔知可以點證明。
我小朋友讀完中三過去,冇諗過中文當一科用,只係覺得簡單點解唔考埋,當年gcse 9分,所以今年考埋a level 中文,前日派左A*, 未見過佢溫書,好奇點解可以咁容易攞A*, 睇番pp, 原來係要溫嘅,絕對唔可以裸考,佢話見唔到佢溫唔代表冇溫喎,佢d同學喺名校讀完中五先過去,佢地都係得A

作者: 喧嘩    時間: 21-12-18 23:09

kls12 發表於 21-12-17 23:16
A-level 轉制後,中文難了很多,不可以自修去考。若只為報香港的大學,考 GCSE 中文吧!
...

我女全自修,學生0 support, 前日出成績A*, 香港中文成績一般,讀到f3

作者: 喧嘩    時間: 21-12-18 23:14

我女本身有讀障,中文字都唔係好識寫,英文串字又唔掂,a level有part 係中轉英,Or 英轉中,佢都可以輕鬆應付,gcse仲要係考普通話,中學普通話係全級尾3,考左又冇損失

作者: kls12    時間: 21-12-18 23:16

喧嘩 發表於 21-12-18 23:09
我女全自修,學生0 support, 前日出成績A*, 香港中文成績一般,讀到f3

我女間學校不容許自修GCE 中文,可以報但一定要上堂,我女不想花時間,所以沒有報。個老師很堅持不上堂,不會考到好成績。原來自修都可以好成績,你女真叻。

作者: 喧嘩    時間: 21-12-18 23:41

kls12 發表於 21-12-18 23:16
我女間學校不容許自修GCE 中文,可以報但一定要上堂,我女不想花時間,所以沒有報。個老師很堅持不上堂, ...

有好有唔好啦,但我女學校因為冇中文support, 所以俾佢地中文pg全部都係B

作者: belomommy    時間: 21-12-19 01:23

我女間學校不容許自修GCE 中文,可以報但一定要上堂,我女不想花時間,所以沒有報。個老師很堅持不上堂, ...

學校要求學生上幾堂先考都無可厚非,有堂上都係好事,代表學校有支援。總好過我小朋友學校無支援又唔肯同學生報名,學生要考的話就自己想辦法,仲唔會 suggest 任何 exam centre 畀你!學生要自己揾 exam centre, 仲要自己一早搭車出城考試,由於有幾張 paper,所以要出去幾次,好麻煩!諗落都嬲嬲哋!

作者: gkmyeung    時間: 21-12-22 03:00

我囡剛收到UCAS有其中一間U有用她上年考到的GCE中文出alternative conditional offer, normal offer AAB現是BBB加中文A*。其實我哋之前以為囡考工程科目中文是無用的,只係打學歷嘅時候因為上年又考到入埋呢科入去,到今日大學出Offer先知道原來佢哋會睇。
作者: belomommy    時間: 21-12-22 08:39

可否分享哪間U會睇 GCE中文?

作者: kls12    時間: 21-12-22 11:40

belomommy 發表於 21-12-22 08:39

香港的 U 只要求有中文,不一定是 GCE

作者: 喧嘩    時間: 21-12-22 14:54

gkmyeung 發表於 21-12-22 03:00
我囡剛收到UCAS有其中一間U有用她上年考到的GCE中文出alternative conditional offer, normal offer AAB現 ...

係會睇架,d人唔信之麻

作者: QQBBLO    時間: 21-12-22 15:30

我囡剛收到UCAS有其中一間U有用她上年考到的GCE中文出alternative conditional offer, normal offer AAB現 ...

請問係邊間u? Thanks

作者: wtcys    時間: 21-12-22 18:18

想問下其他U有計中文成績嗎?

如果我女讀最多有A, 現正考慮中。

作者: 6x6=36    時間: 21-12-22 21:46

喧嘩 發表於 21-12-18 23:07
我小朋友in Bristol 嘅時候,親自問學校代表,中文計唔計一科,佢話計, 亦有人用中文成績當一科入左pt , ...

你小朋友好勁

作者: kls12    時間: 21-12-22 22:55

喧嘩 發表於 21-12-22 14:54
係會睇架,d人唔信之麻

英國大學程度可以相差好遠,有些大學睇中文不是奇。有朋友在香港讀數不合格,在英國 GCE考了數學A,中文A,加多科 C,便可入U了。

作者: gkmyeung    時間: 21-12-22 23:21

回覆 QQBBLO 的帖子

deleted

作者: jj100c    時間: 21-12-22 23:28

我女non jupas cuhk offer AAA 都話計埋中文在內。
作者: gkmyeung    時間: 21-12-22 23:30

回覆 wtcys 的帖子

我囡是Year12學校安排佢考, 校方喺收中文班學生嘅時候要做pre test, 基本上覺得細路有考到A-A*先至會叫報考。之前冇諗過讀大學有冇用,只係覺得阿女過咗去英國之後中文好似差咗唔少,如果校方安排到課程鞏固下阿女啲中文,價錢又唔貴同埋唔浪費時間嘅話,就由得佢報讀同埋報考。個人覺得係讀year12考咗佢會好啲,因為year13比較忙,如果有讀埋EPQ仲要準備essay和presentation, 加埋要考好修讀嘅科目,始終呢個成績先至係大學最睇㗎。
作者: AARaymond    時間: 21-12-23 16:14

如果在香港己考IGCSE中文,non Jupus 入HKU / CUHK,英國A-level是否可以選擇不修中文呢?

作者: QQBBLO    時間: 21-12-23 17:18

gkmyeung 發表於 21-12-22 23:21
回覆 QQBBLO 的帖子

University of Sheffield, applied Aerospace Engineering。不過囡除左A*中文,另外仲 ...

Thanks for sharing

作者: nicolemummy    時間: 22-1-23 16:45

jj100c 發表於 21-12-22 23:28
我女non jupas cuhk offer AAA 都話計埋中文在內。

請問係邊個學系啊,謝謝。

作者: sleung2020    時間: 22-1-23 17:33

同問

作者: kct18    時間: 22-1-24 20:14

可唔可以講係那一間大學?

作者: ElaiUKStudy    時間: 22-1-28 12:30

請問你孩子是Year 13定Year 12 考GCE A Level 中文?

作者: cantona2001    時間: 22-2-7 00:50

原來中文科對考香英國大學都有用,真係要聽多d人分享先唔會中招,如果唔難考同,一定考埋啦,留多條後路俾自己都好

之前個下屬一畢業考到政府工都唔做,隔左幾年咪考番入去做高兩級,邊個知自己仔女係咪一世唔番香港做野,所以考埋無壞啦
作者: asd456    時間: 22-7-31 23:15

yuyueng 發表於 21-12-9 20:44
我覺得小六程度到,GCSE中文直情初小程度啦,我仔有考,連隔離個泰國同學都攞9,順便有望ALevel 份卷,都係 ...

借問聲GCSE 中文,英,數 會唔會淺過 DSE?

作者: asd456    時間: 22-7-31 23:18

kls12 發表於 21-12-22 22:55
英國大學程度可以相差好遠,有些大學睇中文不是奇。有朋友在香港讀數不合格,在英國 GCE考了數學A,中文A, ...

GCE 係 GCSE 嗎?

作者: Poyau    時間: 22-8-1 00:54

asd456 發表於 22-7-31 23:15

GCSE 考 First language 程度
GCSE 中文 < DSE 中文
GCSE 英文 > DSE 英文

作者: TTEE1819    時間: 22-8-1 08:31

asd456 發表於 22-7-31 23:15

GCSE中文一定比DSE淺好多,係好多。我孩子只有香港小六中文水準,Year 7在英國讀書,Year 8就考GCSE中文, 只睇過past exam paper的形式,不用操卷,直接考,A*。唔係只有我孩子如此情況,其他香港學生,唔係A*就係A。好鬼淺!

作者: 小時了了    時間: 22-8-1 09:04

asd456 發表於 22-7-31 23:18
GCE 係 GCSE 嗎?

GCE AL :正常係英國的話中七考(Edexcel 及 CIE exam board) http://www.hkeaa.edu.hk/en/IPE/gce_gcse_igcse_ial/gce/

GCSE: 正常係英國的話中五考
https://www.hkeaa.edu.hk/en/IPE/gce_gcse_igcse_ial/igcse/

作者: asd456    時間: 22-8-1 09:37

小時了了 發表於 22-8-1 09:04
GCE AL :正常係英國的話中七考(Edexcel 及 CIE exam board) http://www.hkeaa.edu.hk/en/IPE/gce_gcse_ig ...

謝分享 , 如果考 igcse 會唔會淺啲?

作者: Poyau    時間: 22-8-1 13:23

asd456 發表於 22-8-1 09:37

GCSE/IGCSE 理論上對等 實際上...
英國有私校揀科考 GCSE 或 IGCSE
有大學唔計 IGCSE 英文 為能力證明

作者: 小時了了    時間: 22-8-1 13:36

asd456 發表於 22-8-1 09:37

我女前2年(S4)係香港裸考 IGCSE 中文, 佢話好淺好淺,佢話大约香港中文小學小五、小六程度
作者: bb1225    時間: 22-8-1 22:54

小時了了 發表於 22-8-1 13:36
我女前2年(S4)係香港裸考 IGCSE 中文, 佢話好淺好淺,佢話大约香港中文小學小五、小六程度 ...
請問分多少份paper? 有冇分reading, listening & speaking, etc.? 如有 listening & speaking, 會是廣東話還是普通話?
reading卷係繁體字還是簡體字.

如果讀GCSE時先考定A LEVEL中文, 到A LEVEL時再選3 科, 報讀大學就會有4科成續, 是這樣嗎?

謝謝!

作者: Poyau    時間: 22-8-1 23:13

bb1225 發表於 22-8-1 22:54
請問分多少份paper? 有冇分reading, listening & speaking, etc.? 如有 listening & speaking, 會是廣東話 ...

考本身母語 AL MFL 有大學唔計1科
另外有大學要各科 AL 同年考
看看心儀大學/課程收生有無提及以上

作者: yeungboy    時間: 22-8-2 14:02

回覆 bb1225 的帖子

A-level 中文有三份paper :Reading and Listening
Speaking
Writing

可以揀普通話或廣東話

作者: SinCnai    時間: 22-8-2 18:05

想請問大家講的是GCSE 中文  first language/second language定係foreign language?

作者: 小時了了    時間: 22-8-2 20:39

bb1225 發表於 22-8-1 22:54
請問分多少份paper? 有冇分reading, listening & speaking, etc.? 如有 listening & speaking, 會是廣東話 ...

印象中無 speaking(但我見官方Specification有 speaking, 以官方資料為準)。而 listening 好似報名時揀定國語or廣東話。繁體or 簡體又係有得自己揀

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3817578&extra=page%3D1&page=6
11月11日裸考中文(繁體字廣東話版), 小女話 IGCSE 中文真係好淺好淺, 佢話好似小六程度. 唯一難少少係英文翻譯中文嗰部份,無範文考

我女考Pearson exam board 嘅 IGCSE Chinese. 以下是免費 past paper 给你參考
https://qualifications.pearson.com/en/support/support-topics/exams/past-papers.html?Qualification-Family=International-GCSE&Qualification-Subject=Chinese%20(2017)&Status=Pearson-UK:Status%2FLive&Specification-Code=Pearson-UK:Specification-Code%2Figcse17-chinese

IGCSE Chinese Specification 官方考試範圍及形式可以 download
https://qualifications.pearson.com/en/qualifications/edexcel-international-gcses/international-gcse-chinese-2017.html

作者: Poyau    時間: 22-8-3 17:18

SinCnai 發表於 22-8-2 18:05
想請問大家講的是GCSE 中文  first language/second language定係foreign language?

GCSE 中文 First language

作者: SinCnai    時間: 22-8-3 19:23

回覆 Poyau 的帖子

Thanks
作者: kct18    時間: 22-8-3 21:18

請問在英國考中文係GCSE or IGCSE?

作者: Poyau    時間: 22-10-18 09:05

kct18 發表於 22-8-3 21:18
請問在英國考中文係GCSE or IGCSE?

視乎學校用那個 board 兩樣都有

作者: Mabello6    時間: 22-10-18 18:20     標題: 回覆樓主:

請問IGSE 中文first language, edexcel 定Cambridge exam board 認受性 或 邊個深/淺? 定係 睇學校

作者: Poyau    時間: 22-10-27 12:03

Mabello6 發表於 22-10-18 18:20
請問IGSE 中文first language, edexcel 定Cambridge exam board 認受性 或 邊個深/淺? 定係 睇學校
...

認受性無分别
考那個 board 視乎學校

作者: Mabello6    時間: 22-10-28 00:51

Poyau 發表於 22-10-27 12:03
認受性無分别
考那個 board 視乎學校

多謝解答 (emoji)

作者: eli_leung    時間: 22-11-8 06:00

讀緊year 12, 應該只考GCSE 中文?或考完GCSE 中文後,year 13 再考 A level 中文?

作者: angel_laam    時間: 22-12-7 16:22

你好, 而家考試局接受報名既 pearson edexcel chinese 係寫明係唔係first language,想請問一下點分? 謝謝!

作者: Poyau    時間: 22-12-7 17:09

angel_laam 發表於 22-12-7 16:22

你好, 而家考試局接受報名既 pearson edexcel chinese 係寫明係唔係first language,想 ...

Cambridge IGCSE Chinese 才有
First / Second / Foreign Language

作者: DOCTORGG    時間: 22-12-8 00:57

Poyau 發表於 22-12-7 17:09
Cambridge IGCSE Chinese 才有
First / Second / Foreign Language

如果純粹為了想將來報讀香港的大學 NJ, 那麼報 cambridge IGCSE 中文 second language 可以嗎?

作者: DOCTORGG    時間: 22-12-8 01:01

我朋友個仔多年前入 Exeter university 三科計理中文的。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5