教育王國

標題: 屯門升中 [打印本頁]

作者: dennispkw    時間: 21-11-26 15:27     標題: 屯門升中

大興邨宣道和崇真那間較好??

作者: Poyau    時間: 21-11-26 17:24

dennispkw 發表於 21-11-26 15:27
大興邨宣道和崇真那間較好??

崇真成績較佳

作者: Poyau    時間: 21-11-26 19:56     標題: 回覆樓主:

宣道2021年成績向下
合格率(2+)高於全港水平
只得1科生物(HK 90.1%)
主科2+低於全港(84.4%)
遠低於崇真主科2+(約92%)

宣道
畢業生出路 2021年
本地 7 (6.8%)
非本地 9 (8.7%)
------------------------------------
學位 16 (15.5%)
AD/HD 33 (32.0%)
文憑 38 (36.9%)
重讀/自修 9 (8.7%)
就業/待業 6 (5.8%)
其他 1 (1.0%)
------------------------------------
總數: 103人 (100%)

作者: dennispkw    時間: 21-11-27 11:57

仔仔第一次呈分係band 3, 第二次係band 2, 咁自撰應該如何??因第三次呈分唔係好有信心。
作者: cfsl    時間: 21-11-30 07:09

崇真都好大熱,宣道教為容易配對到,但覺得宣道校風麻麻,會唔會考慮平安福音或仁濟二中? 呢兩間校風都唔錯

作者: dennispkw    時間: 21-12-1 14:17     標題: 回覆樓主:

我心中想試自一馬可宾,自二崇真/宣道2選1。有沒有更好建議?

作者: hkc3    時間: 21-12-1 14:44

回覆 dennispkw 的帖子

個人認為馬可賓如不是band 1生自行不要試,0%。天主教、兩間官中同劉金龍可能有小小小小機會

作者: Kirin007    時間: 21-12-1 14:46

hkc3 發表於 21-12-1 14:44
回覆 dennispkw 的帖子

個人認為馬可賓如不是band 1生自行不要試,0%。天主教、兩間官中同劉金龍可能有小 ...

我估自行兩官+劉唔係本區band1自行都難,因為佢哋尖子都算唔錯

作者: hkc3    時間: 21-12-1 14:55

回覆 Kirin007 的帖子

其實都同意,但好多時家長選左間較弱中學自行又派到時會後悔呢

作者: hkc3    時間: 21-12-1 15:13

唔知點解好多人都話屯門區band 1位足夠,但年年都有學生跌落band2 校。去年有小朋友級十自行四大唔入,電腦派位第一四大,第二田中,第三南官,入第四的天主教,好彩扣反四大,但都嚇死家長。返而有小朋友band 2尾band 3 頭,清楚自己位置,自一平中一擊即中,開心死。(唔計最近單比武事件,我覺得平中幾好架,今年DSE似乎都有進步)
作者: Kirin007    時間: 21-12-1 15:29

hkc3 發表於 21-12-1 14:55
回覆 Kirin007 的帖子

其實都同意,但好多時家長選左間較弱中學自行又派到時會後悔呢

家長心態,甚至影響咗仔女。無邊間學校包生仔

作者: Kirin007    時間: 21-12-1 15:36

hkc3 發表於 21-12-1 15:13
唔知點解好多人都話屯門區band 1位足夠,但年年都有學生跌落band2 校。去年有小朋友級十自行四大唔入,電腦 ...

我都聽過平中算好

作者: Zleep    時間: 21-12-1 15:55

唔知點解好多人都話屯門區band 1位足夠,但年年都有學生跌落band2 校。去年有小朋友級十自行四大唔入,電腦 ...
又要睇佢咩小學啦
如果普通2線小學,級10自行報4大機會一定好細,到抽獎時佢呢個報法亦都無可厚非。

作者: hkc3    時間: 21-12-1 16:19

Zleep 發表於 21-12-1 15:55
又要睇佢咩小學啦
如果普通2線小學,級10自行報4大機會一定好細,到抽獎時佢呢個報法亦都無可厚非。
...
1線尾小學啦。都係個句,選校時留意下前面有幾位同學仔選同一中學,佢前面4個自行入哂。但我想講既係band 1 生南官都唔入,即band 2 南官無機。原來屯門band 1都爭得好厲害,唔知點解D中學校長成日都叫人進取D.............

作者: Zleep    時間: 21-12-1 16:26

我想聽下點叫1線尾小學? 可否講一下?
作者: hkc3    時間: 21-12-1 16:43

Zleep 發表於 21-12-1 16:26
我想聽下點叫1線尾小學? 可否講一下?

唔好意思,呢個只係我個人愚見,我個人覺得屯門區最一線嘅都係啲聯系小學+一間蒙恩,我朋友嗰間派到45%以上英中,冇以上提嗰啲小學咁強,但又好過同區好多其他小學,所以我用一線尾嚟形容。可能表達得一嚿嚿唔好意思。

作者: Zleep    時間: 21-12-1 16:49

其實我未get 到你意思,你講既係自行定係抽獎入先

一線尾,就用蒙恩為例,級十自行入唔到4大係有機會的。
到抽獎,成個band 1 pool 機會係均等的,佢放第三抽唔入南屯都係有機會。

作者: hkc3    時間: 21-12-1 17:00     標題: 回覆樓主:

我真係唔應該班門弄斧唔好意思。我覺得朋友間小學係一線尾,因為佢band 1生嘅比例比較高,自行入屯門既英中比例亦唔少。至於南官個case,因為有好多小學叫band 2生放南官第一位,但我覺得機會好微嗻。

作者: Zleep    時間: 21-12-1 17:20

hkc3 發表於 21-12-1 17:00
我真係唔應該班門弄斧唔好意思。我覺得朋友間小學係一線尾,因為佢band 1生嘅比例比較高,自行入屯門既英中 ...
我都睇錯,以為你話蒙恩係一線尾。我自己就覺得蒙恩係一線尾,屎過蒙恩就應該算係2線了,如鄧肇堅,鄭任安夫人/千禧,呂祥光,羅陳,青天等等

你朋友2線小學級10,自行入唔到4大真係好正常了。

作者: Kirin007    時間: 21-12-1 17:23

hkc3 發表於 21-12-1 17:00
我真係唔應該班門弄斧唔好意思。我覺得朋友間小學係一線尾,因為佢band 1生嘅比例比較高,自行入屯門既英中 ...

其實我唔知條數係咪咁計:假設4000個畢業生(唔講跨出跨入),1333個b1,計10間英中(包括譚中),個位就啱啱夠,超出4000嘅總數就肯定有b1會碌入十間以外。

作者: Mchacha    時間: 21-12-1 17:36

dennispkw 發表於 21-12-1 14:17
我心中想試自一馬可宾,自二崇真/宣道2選1。有沒有更好建議?

馬可賓幾乎可以話係屯門區自行票王,唔係B1就唔好試,只怕浪費機會

作者: hkc3    時間: 21-12-1 19:14

Zleep 發表於 21-12-1 17:20
我都睇錯,以為你話蒙恩係一線尾。我自己就覺得蒙恩係一線尾,屎過蒙恩就應該算係2線了,如鄧肇堅,鄭任安 ...

好嘢就開校名姐,唔好嘢就唔好開校命啦,好多家長好敏感架 點解我會覺得蒙恩算係一線,因為佢派位真係派得好好,主要原因係自行收生時,馬中同陳中好鍾意收佢學生,可能宗教關係啦。年年差唔多有約40個入此兩中學(自行加電腦)

作者: Zleep    時間: 21-12-1 19:27

hkc3 發表於 21-12-1 19:14
好嘢就開校名姐,唔好嘢就唔好開校命啦,好多家長好敏感架  點解我會覺得蒙恩算係一線,因為佢派位 ...
蒙恩真係一線架,派位冇得厄。就算對比有聯繫位(非龍頭果幾間),例如x 金/馮x / x 二/ 方王xx,我個人覺得蒙恩仲勁過佢地

作者: Kirin007    時間: 21-12-1 19:51

Zleep 發表於 21-12-1 19:27
蒙恩真係一線架,派位冇得厄。就算對比有聯繫位(非龍頭果幾間),例如x 金/馮x / x 二/ 方王xx,我個人 ...

Me2,我都覺得係一線可能同李金半斤八兩(尖子可能李金更勁)

作者: Mchacha    時間: 21-12-1 20:21

Zleep 發表於 21-12-1 19:27
蒙恩真係一線架,派位冇得厄。就算對比有聯繫位(非龍頭果幾間),例如x 金/馮x / x 二/ 方王xx,我個人 ...

唔係話蒙恩唔係一線,不過又咁講,佢每級有6班,畢業生人數每年達180人,派b1人數固之而比人地多。

作者: hkc3    時間: 21-12-1 22:45

屯門升中家長,真係要做好功課,資料蒐集不能少,我見有D小學升中派位名單,有近6成派英中,數數下,原來四成係有‘英文班中學’,嚇親
作者: @@2019    時間: 21-12-3 21:28

Mchacha 發表於 21-12-1 17:36
馬可賓幾乎可以話係屯門區自行票王,唔係B1就唔好試,只怕浪費機會
想问下B1是否代表band1?,馬可賓是否不收band2頭的學生呢?
作者: hkc3    時間: 21-12-3 22:57

@@2019 發表於 21-12-3 21:28
想问下B1是否代表band1?,馬可賓是否不收band2頭的學生呢?
哩兩年自行未有實例band 2生入到馬中,佢自行收生表格可能比某些屯門四大仲多。如band2生電腦派都無機會,去年有band 1生第一志願派唔入。如真是心儀非君不嫁,免後悔照報囉,同時好好準備最後呈分試,應追上band1尾都有機會,到時入到band 1個pool,大家抽獎定勝負,加油。
作者: @@2019    時間: 21-12-7 13:41

請問第3次呈分試, 是否下學期第一次考試?  大約3月份嗎?
作者: Poyau    時間: 21-12-15 20:13

@@2019 發表於 21-12-7 13:41
請問第3次呈分試, 是否下學期第一次考試?  大約3月份嗎?

呈三 通常3月考

作者: Mchacha    時間: 21-12-16 01:54

@@2019 發表於 21-12-3 21:28

校長係簡介會好明確表明唔會有b2學生

作者: 十蚊靚菜    時間: 21-12-20 12:04

Poyau 發表於 21-11-26 17:24
崇真成績較佳

借位問,如果呂祥光同崇真,是否呂比較好

作者: Poyau    時間: 21-12-20 17:32

十蚊靚菜 發表於 21-12-20 12:04
借位問,如果呂祥光同崇真,是否呂比較好

呂較佳

作者: Poyau    時間: 22-2-8 17:35

屯門區英中都唔夠位 何況B1
今年劉金龍仲要落車 非全開英文班
本區B1生大抽獎有可能下移兩官

作者: wlhpks    時間: 22-8-21 23:00

想問band 2生英文A自行劉金龍有冇機會,入到去會唔會好吃力,因中文較弱

作者: Poyau    時間: 22-8-22 00:40

Mchacha 發表於 21-12-1 20:21
唔係話蒙恩唔係一線,不過又咁講,佢每級有6班,畢業生人數每年達180人,派b1人數固之而比人地多。

...

蒙恩2022年過四成升B1/英中

蒙恩2022年升中派位
----------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

B1 33+1+3=37 ([23.27%^])
B2A-1C 19+0+0=19 ([11.95%^])
----------------------------------------------------------
B1/近B1 52+1+3=56 ([35.22%^])
B2英中 5+0+5=10 ([6.29%^])
B1/英中 57+1+8=66 ([41.51%^])
其他 51+0+0=51([32.08%^])
名單上 108+1+8=117 ([73.58%^])
無公布 [42^] ([26.42%^])
總數: [159人^] (100%)

B1 33+1+3=37 ([23.27%^])
百周年 0 董玉娣 2 梁銶琚 0 陳瑞芝 18
仁愛堂田家炳 4 譚伯羽 9 /
曾肇添 1
直資: 英華 1 | 滙基KE 2

B2A-1C 19+0+0=19 ([11.95%^])
馬可賓 19

B2/NR 56+0+5=61 ([38.36%^])
劉金龍^^ 5 |
南屯官 2 屯官 3 屯天 1 呂祥光 7
屯崇 10 辛亥年 2 永隆 5 唐賓南 4
宣道 4 平安福音 7 何福堂 6
直資: 基崇 1 青中 4

^ 假設小六人數等如上年小五159人
^^ 前英中 2022/23學年落車

2021-2022年度本校升中派位結果
https://www.skhmungyanps.edu.hk/v1/main/news2.files/220801/2122_升中學派位結果.pdf

作者: Wow_bb    時間: 23-4-8 02:29

Poyau 發表於 22-8-22 00:40
蒙恩2022年過四成升B1/英中

蒙恩2022年升中派位
蒙恩可以有四成B1嘅原因,係咪好多功課、評估?還是課程較深?因為都好少聽到話蒙恩係谷嘅學校,所以想請教
作者: Mchacha    時間: 23-4-8 02:56

Wow_bb 發表於 23-4-8 02:29
蒙恩可以有四成B1嘅原因,係咪好多功課、評估?還是課程較深?因為都好少聽到話蒙恩係谷嘅學校,所以想請教 ...

朋友在讀,唔多功課亦比同區課程淺,其實四成B1唔算係多

作者: Wow_bb    時間: 23-4-8 10:59

Mchacha 發表於 23-4-8 02:56
朋友在讀,唔多功課亦比同區課程淺,其實四成B1唔算係多

我以為一般係3成左右,同埋佢都多人入到陳瑞芝,譚伯羽等,所以想知佢谷唔谷

作者: bananaGi    時間: 23-7-3 16:08

dennispkw 發表於 21-12-1 14:17

樓主入左邊間?

作者: lovenicolebaby    時間: 23-7-7 15:38

請問屯門區唔係英中,但有英文班嘅學校有邊幾間?

作者: worldcat    時間: 23-7-7 15:51

lovenicolebaby 發表於 23-7-7 15:38
請問屯門區唔係英中,但有英文班嘅學校有邊幾間?
其中一間,屯天。
作者: lovenicolebaby    時間: 23-7-7 18:24

worldcat 發表於 23-7-7 15:51
其中一間,屯天。

請問只有這間嗎?

作者: bananaGi    時間: 23-7-10 21:58

我淨係聽過 唔夠

作者: Poyau    時間: 23-7-10 22:20

lovenicolebaby 發表於 23-7-7 18:24
請問只有這間嗎?

劉金龍(女) 呂祥光 亦有英文班
譚伯羽 屯崇 永隆 數學科學初中英教

作者: lovenicolebaby    時間: 23-7-11 12:15

呂祥光同葵青區荔天和伍若瑜比較?多多指教!

作者: lovenicolebaby    時間: 23-7-11 12:16     標題: 回覆樓主:

想請教屯門邊間中學同伍若瑜DSE成績相約?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5