教育王國

標題: 播道 vs SFA [打印本頁]

作者: Ckw2019    時間: 21-11-20 01:30     標題: 播道 vs SFA

暫時有呢兩個offer
如果係女仔,都算學術型谷得,但我唔想谷。係唔係播道啱小朋友多啲?唔係太熟悉播道的學術程度,有少少怕女到小六嘅競爭力會低。

想問問大家意見

作者: Jean1769    時間: 21-11-20 08:27

如果播道中學都滿意,咁就緊係播道。SFA你要谷足六年,少一分都唔得,你玩唔玩到呢個遊戲先

作者: Yyt123    時間: 21-11-20 09:07

Ckw2019 發表於 21-11-20 01:30
暫時有呢兩個offer
如果係女仔,都算學術型谷得,但我唔想谷。係唔係播道啱小朋友多啲?唔係太熟悉播道的學 ...

請問播道係新派offer嗎?

作者: Poyau    時間: 21-11-20 10:06

暫時有呢兩個offer
如果係女仔,都算學術型谷得,但我唔想谷。係唔係播道啱小朋友多啲?唔係太熟悉播道的學 ...

見提及播道小六嘅競爭力 想外闖?
播道轉咗無呈分 外闖要放棄直升
如一心想升中外闖 考慮 SFA

作者: ok3    時間: 21-11-20 10:18

唔想谷,基本上sfa唔使諗啦。播道冇呈分,讀得就預咗直升中學,冇乜機會俾你出去競爭。
作者: starry_night    時間: 21-11-20 11:10     標題: 回覆樓主:

播道啦,還小朋友一個愉快童年. SFA 個種chur法係幼稚園家長想像唔到架…
有d未讀既家長話“我自己唔chur咪得lor”,但學校既氣氛、家長既影響會令到你唔chur唔得

作者: jbbmom    時間: 21-11-20 11:42

「唔想谷」已經有答案,非龍(播道)莫屬
作者: mcl203    時間: 21-11-20 12:19

暫時有呢兩個offer

睇你自己對女女教育取向啦,女仔聽話啲,只要跟住SFA條隊走,升中應該會比播道好,只係SFA出名係谷嘅,要自己作取捨~

作者: Jean1769    時間: 21-11-20 12:33

starry_night 發表於 21-11-20 11:10
播道啦,還小朋友一個愉快童年. SFA 個種chur法係幼稚園家長想像唔到架…
有d未讀既家長話“我自己唔chur ...

同意,到時係果個氣氛真係可以置身事外咩?

作者: starry_night    時間: 21-11-20 12:40

Jean1769 發表於 21-11-20 12:33
同意,到時係果個氣氛真係可以置身事外咩?

真係唔得架,因為我本身補習既家長有幾個都係sfa,幾個都好無奈咁跟住學校個課程去...
今年高年班其中一次英文默書要背默The Road not taken (English Poem)...  都唔知背黎有乜用… 其實我懷疑學生背完都唔明白內容… 但都要背

作者: fufu17    時間: 21-11-20 16:32

兩所無論教學,成績和地點相距甚遠。想小朋友升中上band one, 父母又遠陪讀,就SFA
Band 2 中學已收貨的就播道。
考到SFA, 應可考到其他小學,之後先再選。可能有間在兩者之間的收

作者: Luikm    時間: 21-11-20 19:04

fufu17 發表於 21-11-20 16:32
兩所無論教學,成績和地點相距甚遠。想小朋友升中上band one, 父母又遠陪讀,就SFA
Band 2 中學已收貨的就 ...

請問播道不是band 1B 嗎?

作者: Ckw2019    時間: 21-11-20 20:28

Yyt123 發表於 21-11-20 09:07
請問播道係新派offer嗎?
不是呀,係之前果批嘅Offer
作者: Ckw2019    時間: 21-11-20 20:31

回覆 ok3 的帖子

我唔係太明升中嘅玩法,如果無呈分試,中學自行個嗰階段可唔可以照試in津中? 另外,無呈分影唔影響考直資中學?

作者: 丁丁818    時間: 21-11-20 21:14

Ckw2019 發表於 21-11-20 20:31
回覆 ok3 的帖子

我唔係太明升中嘅玩法,如果無呈分試,中學自行個嗰階段可唔可以照試in津中? 另外,無呈 ...

盧校長講過播道小朋友要外闖靠校內成績已經足夠去聖喇拔,冇需要呈分試阻礙進度,所以決定取消呈分試

作者: icebbs    時間: 21-11-20 23:16

fufu17 發表於 21-11-20 16:32
Band 2 中學已收貨的就 ...

播道不是band 2, 但都不是band 1 a/b, 大概band 1c

作者: fufu17    時間: 21-11-20 23:51

係education kingdom,用DSE成績來 評,一般評播道為band 1C- 2A各中校DSE成績可以去中學板check

作者: mcl203    時間: 21-11-21 00:32

丁丁818 發表於 21-11-20 21:14
盧校長講過播道小朋友要外闖靠校內成績已經足夠去聖喇拔,冇需要呈分試阻礙進度,所以決定取消呈分試
...

咁實際每年有幾多位學生會去咗聖喇拔?~~~

作者: mcl203    時間: 21-11-21 00:37

回覆 ok3 的帖子

我唔係太明升中嘅玩法,如果無呈分試,中學自行個嗰階段可唔可以照試in津中? 另外,無呈 ...

無呈分當然影響升中外闖機會,中學未必知學生嘅水平,亦無從係EDB取到資料~~~

不過,無呈分而又公認水平高嘅,DGJS唔會有乜學生會外闖,SPCS係另一學校無呈分下外闖能力高嘅。其他,似乎外闖機會係一般~~~

作者: ok3    時間: 21-11-21 00:39

回覆 ok3 的帖子

可以自行階段去in官津+出去考其他直私。只係冇呈分,學生就冇banding。其他中學只能以你校內成績,面試表現嚟決定收唔收你。
作者: Sing13    時間: 21-11-21 01:06

我較喜歡播道,學費平啲,校舍靚啲,外教多啲.(作為外貌协會既人見過好嘢返唔到轉頭)
升中無非都是要搵band1中學,明知燈是火,使咩四圍摸.
最重要我唔喜歡小學就谷.
如果小朋友有能力,應該自修高年級課程,參加更有公信力校外比賽,而非小學鬥名次.
但如果家長冇自己既教學理念,讓小朋友跟住sfa 學校走亦冇錯,sfa 已經證明是傳統教育既佼佼者.

作者: b3410    時間: 21-11-21 06:48

如果揀播道最好預讀到中學畢業,龍校就係咁,有利有弊,至少讀的正正常常,一半同學會讀到畢業。

我自己唔熟播道,也不瞭解課程設計/學術水平。
不妨睇下播道升大學destination,  是否滿意。如果覺得滿意,就讀喇。之後12年大家都唔會有水晶球,小朋友的發展也有各種可能。

可能好叻,出類拔萃,想更上一層樓。如果成績好,例如年級第一有學術獎學金,或者某些領域有特殊才能,有高認受性大獎,去考聖喇拔,或者覺得更適合國際學校,都會大把選擇嘅。

也可能讀讀下想去外國讀書,銜接方面應該都okay.

或者唔適應,讀的唔開心(小概率),也可以考慮中途轉校,唔駛忍12年。

不過如果成績唔錯,又未到最top,又心頭高想升中考其他學校,就比較麻煩。

作者: starry_night    時間: 21-11-21 07:58

丁丁818 發表於 21-11-20 21:14
...

你真係信?

作者: Sing13    時間: 21-11-21 09:41

starry_night 發表於 21-11-21 07:58

你真係信?

例如band1A張祝珊收生

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3850513&page=1&authorid=0&pid=48867880#pid48867880

作者: mcl203    時間: 21-11-21 09:45

b3410 發表於 21-11-21 06:48
如果揀播道最好預讀到中學畢業,龍校就係咁,有利有弊,至少讀的正正常常,一半同學會讀到畢業。

我自己唔 ...

又唔聽書,播道學生有能力考聖喇拔,即係可以讀足12年,水平已經非常夠高~~~

作者: mcl203    時間: 21-11-21 09:55

點解我睇咗咁多次,都搵唔到張記收生名單咁多年有播道嘅,改咗名乎?~~~

作者: starry_night    時間: 21-11-21 10:06

mcl203 發表於 21-11-21 09:55
點解我睇咗咁多次,都搵唔到張記收生名單咁多年有播道嘅,改咗名乎?~~~
...

佢係咪以為循道係播道? (emoji)

作者: 丁丁818    時間: 21-11-21 10:17

mcl203 發表於 21-11-21 00:32
咁實際每年有幾多位學生會去咗聖喇拔?~~~

幾個,大多直升,其實讀得播道㗎家庭都係想小朋友直升,只係有啲小朋友去到小六成績太出色先會考慮去名校,相信間間一條龍都有呢啲情況

作者: mcl203    時間: 21-11-21 10:18

starry_night 發表於 21-11-21 10:06
佢係咪以為循道係播道? (emoji)

可能係刻意如此,搵間睇重成績收生嘅張記,咁詳細列晒出嚟,話俾家長知名單上好似無收過唔呈分嘅小學~~~

不過,張記並非聖喇拔其中之一~~~

作者: mcl203    時間: 21-11-21 10:20

丁丁818 發表於 21-11-21 10:17
幾個,大多直升,其實讀得播道㗎家庭都係想小朋友直升,只係有啲小朋友去到小六成績太出色先會考慮去名校 ...

一年幾個?佢哋會唔會係體藝外闖成功?咁都唔係所有學生有能力聖喇拔喎,校長用詞誇咗啲~~~

作者: Poyau    時間: 21-11-21 10:38

回覆 ok3 的帖子

官津會公佈自行收生準則
留意心儀學校全港次第所佔比重
另外問學校無次第如何計分

作者: haharachel    時間: 21-11-21 10:50

Sing13 發表於 21-11-21 01:06
我較喜歡播道,學費平啲,校舍靚啲,外教多啲.(作為外貌协會既人見過好嘢返唔到轉頭)
升中無非都是要搵ba ...

你講得好岩丫,多謝你點醒我丫,我成日覺得係播道太輕鬆,人地辛苦6年,我地就輕鬆6年入b1英中。有時諗好似太安逸。

想問有咩有公信力既校外比賽?我只知英文,其他就唔知。

想問一下,你係咪黎緊播道家長?

作者: Sing13    時間: 21-11-21 10:59

用張記作例子只是因為此學校詳細列出收生名單,說明有啲band1A學校是睇級名次為主,播道唔會差過當中大部分學校,播道級前十要走實走到,就算讀到尾,播道DSE前10亦唔會比其他band1B前10差

作者: hkpapa852    時間: 21-11-21 12:20

mcl203 發表於 21-11-21 10:18
可能係刻意如此,搵間睇重成績收生嘅張記,咁詳細列晒出嚟,話俾家長知名單上好似無收過唔呈分嘅小學~~ ...
播道到上年為止都仲有呈分
作者: mcl203    時間: 21-11-21 12:27

hkpapa852 發表於 21-11-21 12:20

咁咪用張記做例子咪錯咗?~~~

作者: b3410    時間: 21-11-21 13:22

Sing13 發表於 21-11-21 10:59
用張記作例子只是因為此學校詳細列出收生名單,說明有啲band1A學校是睇級名次為主,播道唔會差過當中大部分 ...
冇呈分的話,年級前三走可能還有機會,前十最尷尬。雖然前十的確有去1A的能力
作者: TY168    時間: 21-11-21 13:42

hkpapa852 發表於 21-11-21 12:20
咁請問佢唔呈分之後重讀得過嗎?
作者: b3410    時間: 21-11-21 13:46

TY168 發表於 21-11-21 13:42

唔呈分也有些好處,例如升中可以食幾家茶禮。
所以話想讀就讀,睇小朋友之後發展再決定。
除非完全無打算讀播道中學。

作者: Lightwriter    時間: 21-11-21 14:02     標題: 回覆樓主:

播道攻守兼備,比起sfa既童年會開心d. 但take sfa而如果家長比心機谷一谷既話,有機會可以插班其他龍校,整體結果好過播道。

如果呀囡谷得起又唔谷,怕你到最後後悔點解唔發揮好佢既潛質。講到尾,唔後悔就可以了。

作者: Sing13    時間: 21-11-21 14:15

haharachel 發表於 21-11-21 10:50
你講得好岩丫,多謝你點醒我丫,我成日覺得係播道太輕鬆,人地辛苦6年,我地就輕鬆6年入b1英中。有時諗好 ...

家長有自己既教育理念,小學六年實在太多嘢可以做

樂器考八級/演奏級
睇晒哈利波特/金庸小說
數學競賽例如華厦杯總決賽拿獎
代表學校參加校際體育比賽
學習編寫程式
甚至提早考gcse

學校既school report奬項中有幾多同你小朋友有關?

外國既私立小學家長一樣會操小朋友,不過操既是興趣班.

另外,播道都有自己既問題—英文小學既中文.

我唔是播道家長
2015年我俾人話是港同孤獨的推銷員
2019年又變成是培僑孤獨的推銷員.

作者: mcl203    時間: 21-11-21 14:29

TY168 發表於 21-11-21 13:42

改做唔呈分,就係減低學生外闖嘅機會和成功率。自行決定如何選擇~~~

作者: Ckw2019    時間: 21-11-21 14:57

多謝大家嘅意見,真係仲十五十六,再諗下先。
作者: Yyt123    時間: 21-11-22 15:09

想請問播道今年有waiting嗎?

作者: hkpapa852    時間: 21-11-22 15:13

Ckw2019 發表於 21-11-21 14:57
多謝大家嘅意見,真係仲十五十六,再諗下先。
睇下家長有幾大野心。由SFA轉去播道應該易過播道轉去SFA

作者: hkpapa852    時間: 21-11-22 15:26

Sing13 發表於 21-11-21 14:15

樂器考八級/演奏級
要小六學生6年內完成其中一項已經係怪獸要求,要完成多於一樣係超級怪獸既要求
作者: PTL_L    時間: 21-11-22 15:41

hkpapa852 發表於 21-11-22 15:26
要小六學生6年內完成其中一項已經係怪獸要求,要完成多於一樣係超級怪獸既要求 ...
但仍然有家長係真心覺得咁安排係對小朋友好,鍾意深谷難。
作者: Sing13    時間: 21-11-22 15:41

hkpapa852 發表於 21-11-22 15:13

难講,sfa咁多 in out,佢既插班位應該多過播道,如果跟唔上又或四年級時處于中下游,出來亦不容易揾有直升既學校.

相反,直資學生除非移民,否則都少出返來,收插班生時又有成班弟弟妹妹等緊.

小一收生我唔認為播道既offer比sfa offer容易取得,另外,中途插班亦唔會比考小一容易.

作者: mcl203    時間: 21-11-22 16:22

x 2 ~~~

作者: Sing13    時間: 21-11-22 16:31

hkpapa852 發表於 21-11-22 15:26
要小六學生6年內完成其中一項已經係怪獸要求,要完成多於一樣係超級怪獸既要求 ...

如果感興趣,夠投入不難完成當中一兩項.

最好是小朋友自己鐘意而向目標前進,而非學校壓力逼你前行.

學校輕鬆唔等于學生HEA.

我認為以上目標比起小學鬥排名內卷更有用及有意义.

作者: pmgirl320    時間: 21-11-22 16:48

樂器考八級/演奏級
我俾你笑死我

我唔是播道家長

2015年我俾人話是港同孤獨的推銷員
2019年又變成是培僑孤獨的推銷員.
作者: chantelle321    時間: 21-11-23 08:59

樂器考八級/演奏級

想問下咩係「播道有自己既問題—英文小學既中文」?

作者: hkpapa852    時間: 21-11-23 09:11

pmgirl320 發表於 21-11-22 16:48
我俾你笑死我

人地學校成績好咗先出嚟sell, 呢D叫"跟紅頂白"
連版主都唔會話自己係港同推銷員 (版主係2015年既X年前已俾子女入讀港同)啦!

作者: Sing13    時間: 21-11-23 09:23     標題: 回覆樓主:

可以查返2016港同vs華仁既帖子
相反有啲專家就一直唱衰直資,不妨查下佢當年講小學如何選校既帖子,就知有幾誤導.

如何跟紅頂白呢?我2019年已經一直確信培僑成績會上.

作者: Kuenhung333    時間: 21-11-23 09:43

有能力一定sfa
作者: b3410    時間: 21-11-23 09:54

樂器考八級/演奏級
咁你究竟係邊間推銷員?大概可以稱為直私龍校推銷員
其實直私龍校,想生存落去,一定要有自己定位和特點,理念匹配的家庭,其實可以考慮嘅。

不過家長一定要認真去了解學校,不要跟風

作者: Poyau    時間: 21-11-23 10:35

chantelle321 發表於 21-11-23 08:59
想問下咩係「播道有自己既問題—英文小學既中文」?

意思係小學中文基礎不及英文?
影響升中後中文學習及3322率?

作者: mcl203    時間: 21-11-23 10:56

b3410 發表於 21-11-23 09:54
咁你究竟係邊間推銷員?大概可以稱為直私龍校推銷員
其實直私龍校,想生存落去,一定要有自己定位和 ...

perfect match,直私推銷員簡單啲,主力推已經有歷史戰績嘅‘新‘派直資喎,佣夠就推~~~

作者: keechoi    時間: 21-11-24 01:45

https://www.facebook.com/108596357244009/posts/620699036033736/?d=n

Data Sir 話播道系1B

作者: keechoi    時間: 21-11-24 02:39

我上學年放棄了SFA,MS,APS,選了EC,龍校好處可以計劃小朋友整個在學年齡12年的規劃,小孩在12年可以有無限可能,可以發展出唔同材能,不會像私校甘,永遠只追求升中成績,小孩學業是重要,但不是全部,每日就系為升中以生活,讀龍校唔一定會輕鬆,但讀私校你自己也可以讀得好Hea,所以在孚您自己態度。

作者: yin0101    時間: 21-11-24 05:39

keechoi 發表於 21-11-24 02:39
我上學年放棄了SFA,MS,APS,選了EC,龍校好處可以計劃小朋友整個在學年齡12年的規劃,小孩在12年可以有無限 ...
請問滿意EC嗎 ?EC特色是甚麼?
作者: starry_night    時間: 21-11-24 07:08

keechoi 發表於 21-11-24 02:39
我上學年放棄了SFA,MS,APS,選了EC,龍校好處可以計劃小朋友整個在學年齡12年的規劃,小孩在12年可以有無限 ...

呢點我非常同意,無龍/半龍既學生多數都要追成績,會忽略左好多其他方面既發展.

作者: fufu17    時間: 21-11-24 11:22

keechoi 發表於 21-11-24 01:45
https://www.facebook.com/108596357244009/posts/620699036033736/?d=n

Data Sir 話播道系1B
純用DSE 成績分析, 若播道是1B, 很多學校也是1B
作者: ok3    時間: 21-11-24 11:26

從來ABC都冇一個客觀嘅標準, 又何需執著呢
作者: Poyau    時間: 21-11-24 15:00

fufu17 發表於 21-11-24 11:22
純用DSE 成績分析, 若播道是1B, 很多學校也是1B

播道只計今年整體4+?
2021年整體4+有60%
剛好B1B水平(60-75%)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859158&pid=48989335&fromuid=2734087

作者: Karen0218    時間: 21-11-24 15:17

SFA上年拍片直接收,之後好多人棄offer 不斷call waiting, 身邊好多人收call,傳聞reject都call絕對不是想像咁難入,可能因為學費貴又無中學,擔心太谷近年少咗人揀

作者: jennifertam20    時間: 21-11-28 23:22

回覆 Karen0218 的帖子

因為SFA冇waiting,一係reject,一係有offer ……不過我覺得佢內部有waiting list

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5