教育王國

標題: 何文田迦密中學 [打印本頁]

作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 09:48     標題: 何文田迦密中學

請問有冇讀梗迦密嘅jm,當年入讀係攞住咩成績㗎?阿女心儀呢間,但又唔知自己成績合唔合乎要求,唔知揀唔揀好

作者: 0030    時間: 21-10-29 09:56

回覆 kiubbobo 的帖子

自行跨區,二線小學band1a, 級前三,不收聽校友講滿難入的
作者: gracelam    時間: 21-10-29 09:58

0030 發表於 21-10-29 09:56

自行跨區,二線小學band1a, 級前三,不收聽校友講滿難入的 ...

大抽獎易過自行入嘅!

作者: 0030    時間: 21-10-29 10:02

回覆 gracelam 的帖子

不過自一入不到迦密,自二都入左另一間*英
作者: bananaGi    時間: 21-10-29 10:04

0030 發表於 21-10-29 10:02
回覆 gracelam 的帖子

不過自一入不到迦密,自二都入左另一間*英

邊間

作者: gracelam    時間: 21-10-29 10:04

bananaGi 發表於 21-10-29 10:04
邊間

華英

作者: 0030    時間: 21-10-29 10:05

回覆 bananaGi 的帖子

九龍城同迦密同一banding的男女校
作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 10:11

0030 發表於 21-10-29 09:56

自行跨區,二線小學band1a, 級前三,不收聽校友講滿難入的 ...

咁真係好難,如果靠大抽獎,入倒又怕讀唔上
唔知銀禧又點呢,會唔會易入d呢

作者: 0030    時間: 21-10-29 10:13

銀禧如果有band1B成績應該可以試下吧~肯定相對比迦密容易
作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 10:20

0030 發表於 21-10-29 10:13

銀禧如果有band1B成績應該可以試下吧~肯定相對比迦密容易 ...

多謝回覆,我對升中嘅制度毫無頭緒,如心儀呢兩間,自行就揀呢兩間啦,咁大抽獎又應該點排呢?有d jm話頭幾位盡排band1中學,有d又話唔好,話咁樣排會跌到較後位置,有冇過來人可以教吓我應該點排呢

作者: 0030    時間: 21-10-29 10:26

先搞定好自行,大抽獎之後才慢慢安排,我自己就希望自行能入到,不用等到大抽獎~
作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 10:39

0030 發表於 21-10-29 10:26

先搞定好自行,大抽獎之後才慢慢安排,我自己就希望自行能入到,不用等到大抽獎~:i ...

咁我都係,不過都要諗定最壞打算

作者: 0030    時間: 21-10-29 10:40

你也是跨區九龍城嗎?我也打算跨區九龍城
作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 10:41

0030 發表於 21-10-29 10:40

你也是跨區九龍城嗎?我也打算跨區九龍城

係呀,大家一齊研究吓

作者: 0030    時間: 21-10-29 10:50

好,迦密我也心儀,不過覺得應該機會好微,
作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 10:54

0030 發表於 21-10-29 10:50

好,迦密我也心儀,不過覺得應該機會好微,

其實我只係想揾間老師關愛學生嘅中學,聽聞呢兩間都係,九龍城區唔知仲有冇其他選擇呢

作者: 0030    時間: 21-10-29 10:58

銀禧舊年我聽過簡介會,覺得都不錯~,校風不錯~
作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 11:13

0030 發表於 21-10-29 10:58

銀禧舊年我聽過簡介會,覺得都不錯~,校風不錯~

有冇考慮開平同華英呀?不過呢兩間都唔易入

作者: 0030    時間: 21-10-29 11:17

這兩間不考慮,開中聽講比較谷,不大適合,華英要重建~,我比較心儀黃笏南
作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 11:22     標題: 回覆樓主:

黃笏南我都有諗過,聽聞老師都好好㗎
好煩惱,宜家真係覺得殺到埋身

作者: 0030    時間: 21-10-29 11:28

等睇下呈二的排名才決定了,反正我就打算一間跨九龍城,一間跨油尖旺~分散風險
作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 12:05

0030 發表於 21-10-29 11:28

等睇下呈二的排名才決定了,反正我就打算一間跨九龍城,一間跨油尖旺~分散風險:joy ...

呈二阿女已經考完,應該喺1B~1C位置,所以迦密應該無望了

作者: 0030    時間: 21-10-29 12:14

哇,那麼快出成績了?我們40網好多學校都是這個星期剛考~不過老實講band1b-1c迦密應該陪跑而已,不過好彩他系全in
作者: bananaGi    時間: 21-10-29 12:17

kiubbobo 發表於 21-10-29 10:54
其實我只係想揾間老師關愛學生嘅中學,聽聞呢兩間都係,九龍城區唔知仲有冇其他選擇呢
...

淨關愛⋯⋯, 唔洗去九龍城嘛

作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 12:18     標題: 回覆樓主:

如果唔去in,我都唔知抽獎迦密應該排第幾,又想博一博

作者: bananaGi    時間: 21-10-29 12:19

kiubbobo 發表於 21-10-29 12:05
呈二阿女已經考完,應該喺1B~1C位置,所以迦密應該無望了

咁快出埋成績? 我地11月中尾先考⋯

作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 12:19

bananaGi 發表於 21-10-29 12:17
淨關愛⋯⋯, 唔洗去九龍城嘛

可以指點吓嗎

作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 12:19     標題: 回覆樓主:

剛考完,派哂卷了

作者: 0030    時間: 21-10-29 12:26

派卷無咩用吧,最主要是知道呈二的名次,估算banding,呈二聽講會比呈一深,如果分數低也不代表排名跌
作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 12:30     標題: 回覆樓主:

原來係咁㗎,呈二真係幾深,分數真係低咗,你咁講我都仲抱有d希望

作者: 0030    時間: 21-10-29 12:49

到時出了排名,確定了banding我們才互相給意見
作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 12:51

0030 發表於 21-10-29 12:49

到時出了排名,確定了banding我們才互相給意見

作者: Poyau    時間: 21-10-29 13:08

kiubbobo 發表於 21-10-29 10:20
多謝回覆,我對升中嘅制度毫無頭緒,如心儀呢兩間,自行就揀呢兩間啦,咁大抽獎又應該點排呢?有d jm話頭 ...

九龍城大抽獎B1有餘位給B2生抽
本區B1生不妨考慮盡排B1

作者: 0030    時間: 21-10-29 14:11

回覆 Poyau 的帖子

我們都是跨區-九龍城,如果本區就唔使煩了,自行可以進取點,大不了自行不得再大抽獎
作者: Poyau    時間: 21-10-29 14:40

0030 發表於 21-10-29 14:11

我們都是跨區-九龍城,如果本區就唔使煩了,自行可以進取點,大不了自行不得再 ...

明白 深水埗B1女生?
深水埗女校有上智/OLR/德雅
大抽獎尚可 雖不及九龍城多選擇

作者: 0030    時間: 21-10-29 14:56

如果深水埗女仔中意女校又真的唔使煩~但小朋友相對比較喜歡男女校
作者: bananaGi    時間: 21-10-29 15:42

kiubbobo 發表於 21-10-29 12:19
可以指點吓嗎

你原區係邊?

不過中學..... 仲搵關愛......  唔係讀書咩?  

作者: bananaGi    時間: 21-10-29 15:44

0030 發表於 21-10-29 12:26

派卷無咩用吧,最主要是知道呈二的名次,估算banding,呈二聽講會比呈一深,如果分 ...
係??? 名次緊要過分數???
作者: 0030    時間: 21-10-29 15:57

當然~分數有咩用,間間學校出的題目深淺都不同~關鍵系你系全級的排名~
作者: tpmon    時間: 21-10-29 17:24

0030 發表於 21-10-29 14:56

如果深水埗女仔中意女校又真的唔使煩~但小朋友相對比較喜歡男女校 ...

你在自行時申請九龍城網的中學好正確,因九龍城網較多好的男女校。

作者: lucyyan_mckenna    時間: 21-10-29 17:48

0030 發表於 21-10-29 11:17

這兩間不考慮,開中聽講比較谷,不大適合,華英要重建~,我比較心儀黃笏南 ...
黃笏南?間學校升得咁快?3、4年前老師先同我講它Band 1C 喔,嗰陣我Band 1C-2A 老師叫我搏喔(雖然之後冇試,揀九真、培道)
作者: 0030    時間: 21-10-29 19:27

lucyyan_mckenna 發表於 21-10-29 17:48
黃笏南?間學校升得咁快?3、4年前老師先同我講它Band 1C 喔,嗰陣我Band 1C-2A 老師叫我搏喔( ...

黃笏南應該band1B一1C吧,新校舍冇咁谷係比較吸引人,且聽講注重體育及音樂,想小朋友中學都輕鬆點

作者: 0030    時間: 21-10-29 19:28

tpmon 發表於 21-10-29 17:24
你在自行時申請九龍城網的中學好正確,因九龍城網較多好的男女校。

我都係咁念,唔知如果選油尖旺著唔著數

作者: mcl203    時間: 21-10-29 19:45

kiubbobo 發表於 21-10-29 10:20
多謝回覆,我對升中嘅制度毫無頭緒,如心儀呢兩間,自行就揀呢兩間啦,咁大抽獎又應該點排呢?有d jm話頭 ...

肯定自己係本區真B1生,九龍城可以全票式選校,填盡佢~~~

作者: Poyau    時間: 21-10-29 19:50

0030 發表於 21-10-29 19:28

伊中 / 循道?

作者: tpmon    時間: 21-10-29 19:50

0030 發表於 21-10-29 19:28

如果是男女校,油尖旺有伊中(B1A)和循道(B1C)選擇。

看你孩子是B1頭/中/尾學生而定。

如果由深水埗(B1C生)搬屋到強區(如九龍城、油尖旺)申請誇網大抽獎,有機會會跌Band。

作者: bananaGi    時間: 21-10-29 22:10

0030 發表於 21-10-29 15:57

當然~分數有咩用,間間學校出的題目深淺都不同~關鍵系你系全級的排名~ ...

咁又係⋯ 啲卷深到死⋯ 張成績表好難全A....

作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 23:19

mcl203 發表於 21-10-29 19:45
肯定自己係本區真B1生,九龍城可以全票式選校,填盡佢~~~

但請問我點先可以知自己是否真B1生呢?

作者: mcl203    時間: 21-10-29 23:32

kiubbobo 發表於 21-10-29 23:19
但請問我點先可以知自己是否真B1生呢?

如果學校肯提供,直接問老師~

又若學校升中資訊齊全,將自己小朋友大約位置,去配對近年相若位置師兄姊升中去向,核對一下~

又或若果本身小學係水平好嘅,自己又唔係B1邊緣人,應該真B1組別穩陣嘅~~~

作者: kiubbobo    時間: 21-10-29 23:38     標題: 回覆樓主:

明白,同師兄姐對比一下係一個好好既方法,如果証實係真B1就盡填?好鬼驚

作者: 0030    時間: 21-10-30 10:50

tpmon 發表於 21-10-29 19:50

如果是男女校,油尖旺有伊中(B1A)和循道(B1C)選擇。

大抽獎應該返深水埗,跨區先選油尖旺或九龍城

作者: tpmon    時間: 21-10-30 11:53

0030 發表於 21-10-30 10:50
大抽獎應該返深水埗,跨區先選油尖旺或九龍城

你估孩子是Band 1頭/中/尾?

你和孩子喜歡那一間男女校?

大多自行B1A校要考到級頭幾名才有機會成為正取生。

作者: YmOra    時間: 21-10-30 11:58

kiubbobo 發表於 21-10-29 09:48
請問有冇讀梗迦密嘅jm,當年入讀係攞住咩成績㗎?阿女心儀呢間,但又唔知自己成績合唔合乎要求,唔知揀唔揀 ...

若果"適合"就別錯過,因為"迦密"係一所好學校,友人jm的孩子們自行被取錄皆是B1a學生。

作者: 0030    時間: 21-10-30 12:54

tpmon 發表於 21-10-30 11:53
你估孩子是Band 1頭/中/尾?

你和孩子喜歡那一間男女校?

呈一級三係band1a,但呈二未考,我估band1b    ,心儀伊中及迦密,我知其實呈二band1B的話尼兩間都冇機

作者: YmOra    時間: 21-10-30 13:07

gracelam 發表於 21-10-29 09:58
大抽獎易過自行入嘅!

大抽獎"機率"係就係高過自行階段去搏揀入"迦密"。但,無理由响自行階段揀間比迦密"易入"嘅中學嘛?!一個唔覺意入咗仲衰,真係""行人止步""了。

作者: tpmon    時間: 21-10-30 13:08

0030 發表於 21-10-30 12:54
呈一級三係band1a,但呈二未考,我估band1b    ,心儀伊中及迦密,我知其實呈二band1B的話 ...

老實說,B1B生自行報這兩間是機會好細,除非擁有特異功能。伊中自行只選200人見,迦密自行全in。

不如租一年屋轉校網大抽獎,可在大抽獎乙一選你喜歡的男女校,增加入到心儀中學的機會。你孩子保持到深水埗網B1B生轉去強網大抽獎安全,但如是B1C生轉網會有跌Banding 風險。

作者: 0030    時間: 21-10-30 13:15

tpmon 發表於 21-10-30 13:08

老實說,B1B生自行報這兩間是機會好細,除非擁有特異功能。 ...

搬屋不現實 ,只希望呈二考好D,不過唔緊要,自行唔得咪大抽獎

作者: joannemak    時間: 21-10-30 13:18

0030 發表於 21-10-30 12:54
呈一級三係band1a,但呈二未考,我估band1b    ,心儀伊中及迦密,我知其實呈二band1B的話 ...

Band 1B,自行呢2間一定無機會

如果二線小學,伊中只見2-3個,要肯定前面揀唔揀

迦密雖然全in,但機會都唔大

有一年,2個成績差唔多嘅學生,一個同區一個他區自行迦密,收咗他區,同區大抽獎乙1入咗

作者: YmOra    時間: 21-10-30 13:26

joannemak 發表於 21-10-30 13:18
Band 1B,自行呢2間一定無機會

如果二線小學,伊中只見2-3個,要肯定前面揀唔揀

認同吖!尤其"華英"將暫時離開"何文田"這區,估計將有更多的B1a學生轉投"迦密",想响自行階段順利入讀會是更加困難的呢!

作者: tpmon    時間: 21-10-30 15:09

0030 發表於 21-10-30 13:15
搬屋不現實  ,只希望呈二考好D,不過唔緊要,自行唔得咪大抽獎
...

不考慮在其他校網租屋的情況下,大抽獎抽深水埗最好的男女校銘賢,簡簡單單的決定。

作者: 0030    時間: 21-10-30 19:11

tpmon 發表於 21-10-30 15:09
不考慮在其他校網租屋的情況下,大抽獎抽深水埗最好的男女校銘賢,簡簡單單的決定。
...

銘賢等大抽獎了   

作者: tpmon    時間: 21-10-30 19:25

0030 發表於 21-10-30 19:11
銘賢等大抽獎了

因你已決定不轉校網大抽獎,其實等埋孩子呈二能否保持B1A生成績決定自行選那間中學未遲,因為自行可報18區任何兩間中學,不受校網規範。

你現在可報較好的Band 1A/B 直資操練孩子面試技巧。有些直資只看呈一成績便取錄; 有些直資則看呈一和呈二成績。好的直資收了,下年3月尾自行官津校是正取生也可轉,給孩子多一個機會試試吧。

作者: 0030    時間: 21-10-30 19:55

tpmon 發表於 21-10-30 19:25

因你已決定不轉校網大抽獎,其實等埋孩子呈二能否保持B1A生 ...

報左一間直資試下,不過預左陪跑 就當見下世面都好

作者: tpmon    時間: 21-10-30 20:43

0030 發表於 21-10-30 19:55
報左一間直資試下,不過預左陪跑  就當見下世面都好

我孩子過往也有考直資,發覺對自行官津面試是有幫助的。即使是Band 1C 校的直資,就算收了你也不打算讀,用它們的面試作practice 也不錯,可能比小學校內的practice 好。

作者: 0030    時間: 21-10-30 20:47

tpmon 發表於 21-10-30 20:43
我孩子過往也有考直資,發覺對自行官津面試是有幫助的。即使是Band 1C 校的直資,就算收了你也不打算讀, ...

順其自然,我唔想比小朋友壓力

作者: tpmon    時間: 21-10-30 20:55

0030 發表於 21-10-30 20:47
順其自然,我唔想比小朋友壓力

不是,呈1、2和3都很重要。努力(即使有壓力)谷考好這些呈分試,dream (心儀Band 1A 校)才會come true。

作者: 0030    時間: 21-10-30 21:17

tpmon 發表於 21-10-30 20:55
不是,呈1、2和3都很重要。努力(即使有壓力)谷考好這些呈分試,dream (心儀Band 1A 校)才會come true。
...

其實band1B一1C我都可以接受

作者: tpmon    時間: 21-10-30 21:26

0030 發表於 21-10-30 21:17
其實band1B一1C我都可以接受

如果接受B1B - B1C校,會否自行考慮選黄笏南、銀禧那些,自行機會會高一點。

近年九龍城區,聽說旅港開平成績上升中,迦密和華英成績比以前下跌。

華英因這一年被政府暫時停了重建校舍的方案,競爭會不及迦密大。旅港開平近年成績好了,多了家長喜歡。

作者: 0030    時間: 21-10-30 21:47

tpmon 發表於 21-10-30 21:26
如果接受B1B - B1C校,會否自行考慮選黄笏南、銀禧那些,自行機會會高一點。

近年九龍城區,聽說旅港開平 ...

我自二已決定放黃笏南    自一就等呈二再決定

作者: tpmon    時間: 21-10-30 21:59

0030 發表於 21-10-30 21:47
我自二已決定放黃笏南    自一就等呈二再決定

全九龍和港鐵荃灣線的B1A男女校也有保一、林護、荃官、伊中可選,不用局限自己在九龍城網和油尖旺網。

當然,如果你願意去港島區和沙田區試,有更多B1A 男女校可選擇。

作者: 0030    時間: 21-10-30 22:09

tpmon 發表於 21-10-30 21:59
全九龍和港鐵荃灣線的B1A男女校也有保一、林護、荃官、伊中可選,不用局限自己在九龍城網和油尖旺網。

當 ...

我希望返學來回一個鐘之內,所以不想選太遠的學校

作者: tpmon    時間: 21-10-30 22:15

0030 發表於 21-10-30 22:09
我希望返學來回一個鐘之內,所以不想選太遠的學校

一個小時內鐵路沿線的,都有很多選擇。

反而那些要在港鐵站再轉巴士/小巴的市區中學,交通上用的時間也較多。

作者: 0030    時間: 21-10-30 22:22

tpmon 發表於 21-10-30 22:15
一個小時內鐵路沿線的,都有很多選擇。

反而那些要在港鐵站再轉巴士/小巴的市區中學,交通上用的時間也較 ...

來回一小時,單程一小時    又不谷的仲有邊D

作者: tpmon    時間: 21-10-30 23:28

0030 發表於 21-10-30 22:22
來回一小時,單程一小時    又不谷的仲有邊D

B1校又不谷未必易找。

有些B1A校較自由又不谷,但要孩子本身有自學能力。即使老師不教書,孩子要識自己主動自學考到好成績。伊中是這style,但這種學習方式又未必適合部份學生。

老師監管得緊的Band 1校,多數谷 (有些多功課,有些少功課但常常測驗,有些兩樣都多)。

作者: kiubbobo    時間: 21-10-30 23:41

YmOra 發表於 21-10-30 11:58
若果"適合"就別錯過,因為"迦密"係一所好學校,友人jm的孩子們自行被取錄皆是B1a學生。
...

請問你朋友的子女讀得開心嗎?會唔會好谷?阿女鍾意迦密同銀禧,因聽聞這兩間的老師都好好啊

作者: YmOra    時間: 21-10-30 23:53

kiubbobo 發表於 21-10-30 23:41
請問你朋友的子女讀得開心嗎?會唔會好谷?阿女鍾意迦密同銀禧,因聽聞這兩間的老師都好好啊
...

讀得開心呀!由於佢哋多數屬B1a學生,故唔係好覺谷。不過,"迦密"老師關愛學生,又多基督徒老師任教。

作者: kiubbobo    時間: 21-10-31 00:08     標題: 回覆樓主:

就是喜歡迦密的老師關愛學生,但真係好難入,唔知揀唔揀好,諗梗好唔好迦密自一,銀禧自二,但又有朋友話其實銀禧自行都好難

作者: YmOra    時間: 21-10-31 00:12

kiubbobo 發表於 21-10-31 00:08
就是喜歡迦密的老師關愛學生,但真係好難入,唔知揀唔揀好,諗梗好唔好迦密自一,銀禧自二,但又有朋友話其 ...

孩子屬B1a嗎?若是,又心儀,當然不要輕易放棄呢!係呀!"銀禧"自行階段都唔容易架,但屬B1a嘅會易DD。總之,"適合"孩子嘅就去馬吧!

作者: tpmon    時間: 21-10-31 00:31

kiubbobo 發表於 21-10-31 00:08
就是喜歡迦密的老師關愛學生,但真係好難入,唔知揀唔揀好,諗梗好唔好迦密自一,銀禧自二,但又有朋友話其 ...

如大抽獎在九龍城校網,可甲1+乙1選何文田迦密,增加獲派機會。

如不在九龍城校網大抽獎,單憑自行申請入讀何文田迦密機會的確好難。

作者: kiubbobo    時間: 21-10-31 00:51

YmOra 發表於 21-10-31 00:12
孩子屬B1a嗎?若是,又心儀,當然不要輕易放棄呢!係呀!"銀禧"自行階段都唔容易架,但屬B1a嘅會易 ...

呈一係,呈二未知,如銀禧屬B1b,希望自行d題目會淺dd,如入倒我諗我同阿女都開心c

作者: kiubbobo    時間: 21-10-31 00:54

tpmon 發表於 21-10-31 00:31

如大抽獎在九龍城校網,可甲1+乙1選何文田迦密,增加獲派機 ...

我對大抽獎仍然係冇頭緒,希望可以喺自行階段搞掂
如放棄迦密,自一會放銀禧,但自二仲未諗倒

作者: tpmon    時間: 21-10-31 01:20

kiubbobo 發表於 21-10-31 00:54
我對大抽獎仍然係冇頭緒,希望可以喺自行階段搞掂
如放棄迦密,自一會放銀禧,但自二仲未諗倒
...

如是B1A生,我建議自行迦密、華英、旅港開平3選2,雖然自行也不保証入到,但起碼真的入到也不會覺後悔。

九龍城網B1中學多。若自行唔得,B1生在九龍城網大抽獎入到B1中學機會也大,不用在自行時咁早降低要求。但如不是在九龍城網大抽獎,則要在自行階段降低少少要求,因為他區大抽獎也未必區區能再選九龍城的中學了。

作者: 0030    時間: 21-10-31 09:57

tpmon 發表於 21-10-30 23:28
B1校又不谷未必易找。

有些B1A校較自由又不谷,但要孩子本身有自學能力。即使老師不教書,孩子要識自己主 ...

其實都心儀伊中,但非全in,驚連第一次in的都冇

作者: medicine    時間: 21-10-31 10:33

0030 發表於 21-10-31 09:57
其實都心儀伊中,但非全in,驚連第一次in的都冇
頭三唔使驚吧.

三間聖公會之一嗎?

作者: 0030    時間: 21-10-31 10:42

medicine 發表於 21-10-31 10:33
頭三唔使驚吧.

三間聖公會之一嗎?

呈二未必有前三 40網有5間聖公會

作者: medicine    時間: 21-10-31 10:53

0030 發表於 21-10-31 10:42
呈二未必有前三  40網有5間聖公會
原來甘多丫.

好似都算幾好丫,前三年知道有同學係40網聖公會的 ,個一年兩個,都係前五.

有派位數據的小學,前五,無須擔心見面機會.

作者: kiubbobo    時間: 21-10-31 10:54

tpmon 發表於 21-10-31 01:20
如是B1A生,我建議自行迦密、華英、旅港開平3選2,雖然自行也不保証入到,但起碼真的入到也不會覺後悔。

...

因阿女上年聽完d簡介會,唔係間間鍾意,咁我都尊重佢揀嘅,最緊要讀得開心

作者: medicine    時間: 21-10-31 10:55

medicine 發表於 21-10-31 10:53
原來甘多丫.

好似都算幾好丫,前三年知道有同學係40網聖公會的 ,個一年兩個,都係前五.
見油尖旺個別無詳細派位數據的二綫小學,前五亦有得見.
作者: 0030    時間: 21-10-31 11:07

medicine 發表於 21-10-31 10:53
原來甘多丫.

我女小學要前三才有機

作者: YmOra    時間: 21-10-31 12:26

kiubbobo 發表於 21-10-31 00:51
呈一係,呈二未知,如銀禧屬B1b,希望自行d題目會淺dd,如入倒我諗我同阿女都開心c
...

預祝你成功先。不過,要有定心理準備,自行問題幾深。

作者: kiubbobo    時間: 21-10-31 12:44

YmOra 發表於 21-10-31 12:26
預祝你成功先。不過,要有定心理準備,自行問題幾深。

多謝告知,請問知道是以那種形式去面見嗎?是小組還是個人呢?

作者: YmOra    時間: 21-10-31 12:51

kiubbobo 發表於 21-10-31 12:44
多謝告知,請問知道是以那種形式去面見嗎?是小組還是個人呢?

分兩輪面見,通過第一輪才可以進入第二輪面見,以單對單與老師面見,主要測試小孩子的中英文能力,問題以中文問就用中文作答,相反用英文就必需用英文回答。中英文文章各一篇,先朗讀一次再問相關文章內容之問題,難就難在那兩篇文章。

不過,要特別留意今年,唔知會否改變面見模式呢!

作者: kiubbobo    時間: 21-10-31 12:58     標題: 回覆樓主:

好似真係好難,仲以為會比B1a中學淺d,不過阿女真係幾鍾意銀禧,佢應該都會試,唯有叫佢盡力而為,平常心面對,唔好緊張,得就開心c,唔得就博大抽獎啦

作者: YmOra    時間: 21-10-31 13:08

kiubbobo 發表於 21-10-31 12:58
好似真係好難,仲以為會比B1a中學淺d,不過阿女真係幾鍾意銀禧,佢應該都會試,唯有叫佢盡力而為,平常心面 ...

咁又唔駛俾太大壓力自己嘅!我覺得與B1a中學之面試模式唔同啫,唔關深淺事,我女當年就正正係一名靜態小女孩,叫佢小組面見就一定衰硬,反而"銀禧"單對單就好啱佢胃口了。不過,你密切留意今年會否改模式,可能有利你囡囡呢!

作者: kiubbobo    時間: 21-10-31 13:35     標題: 回覆樓主:

阿女當年成功入倒銀禧?好羡慕 咁佢讀得開心嗎?老師是否關學生呢?
唔好意思,好多問題

作者: YmOra    時間: 21-10-31 13:44

kiubbobo 發表於 21-10-31 13:35
阿女當年成功入倒銀禧?好羡慕  咁佢讀得開心嗎?老師是否關學生呢?
唔好意思,好多問題
...

我囡囡已經係"銀禧人",她讀得好開心呀!銀禧的教學模式好"適合"佢,老師亦關愛學生。佢e+好努力咁備戰DSE了。如果,你也同樣覺得銀禧好適合孩子成長,就一定不要放棄呀!

作者: kiubbobo    時間: 21-10-31 19:40

YmOra 發表於 21-10-31 13:44
我囡囡已經係"銀禧人",她讀得好開心呀!銀禧的教學模式好"適合"佢,老師亦關愛學生。佢e+好努 ...

請問其教學模式係點㗎?我其實都唔係好知點先適合阿女

作者: YmOra    時間: 21-10-31 21:36

kiubbobo 發表於 21-10-31 19:40
請問其教學模式係點㗎?我其實都唔係好知點先適合阿女

參考好了,因為聽聞模式與當年有DD唔同了。我女屬慢熱吸收形,我校屬漸進式教學,功課測考屬適中,老師會以學生為本,關心學生是否明白理解課堂所學的,故我好放心把孩子交給學校教。

作者: kiubbobo    時間: 21-10-31 22:51

YmOra 發表於 21-10-31 21:36
參考好了,因為聽聞模式與當年有DD唔同了。我女屬慢熱吸收形,我校屬漸進式教學,功課測考屬適中,老師 ...

唔同咗係邊方面呢?比以前谷嗎?

作者: YmOra    時間: 21-11-1 06:59

kiubbobo 發表於 21-10-31 22:51
唔同咗係邊方面呢?比以前谷嗎?

只是聽聞低年級jm講,未向老師們求證過,故建議只作參考好了。不過,別誤會係唔好的改變,可以放心呢!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5