教育王國

標題: 讀local 出身的父母,如何幫助讀國際學校的小朋友 [打印本頁]

作者: Nanacats    時間: 21-10-28 13:44     標題: 讀local 出身的父母,如何幫助讀國際學校的小朋友

本人一直係讀local 長大,身邊朋友都係
因為工作關係,小朋友小一去咗國際學校讀書(grade 2 = p1)

上咗一個學期,學校冇書,每日都冇咩功課,冇教文法,冇dictation , 冇test , 但每星期都要作一至2篇英文,冇字數限制

我小朋友都係8-9成我協助下完成。老師都唔會改。

我好怕佢會唔會讀完個小學都好似冇學過野,同唔識寫同串字

究竟作為家長,可以點支持讀國際學校的小朋友

作者: dem0cracy    時間: 21-10-28 14:28     標題: 回覆樓主:

你小朋友間國際學校係行咩課程?文法、串字其實好多IS課程都會教的,佢哋上堂都有assessment只不過唔係我哋熟悉嗰啲測驗模式,雖然冇乜功課但佢哋上堂已做咗好多嘢。建議你揾老師講出你嘅疑慮,了解吓小朋友喺學校表現及進度,好可能會有驚喜,小朋友喺學校做到學到嘅嘢嚇你一跳。

作者: 964000    時間: 21-10-28 14:37

你之前在local school? 要習慣to learn English as first language
首先小朋友一定要睇好多書,fictions non fictions都要睇,及provide足夠英文語境(學校,電視etc), native speaker 係自動會知幾時用past tense, future tense, K2已經口語用啱tense, 日常巳經講緊唔洗教,再深入的高年班可以睇吓grammar 書學。
Y2應該開始有spelling (不是叫dictation)
如果自細IS上來,Y2作文應該沒有問題,我手寫我口,長短適隨專便,你在LS逐個字教未習慣writing, 腦裏未有英文所以難,你不如叫佢自己作,少少串錯不要緊, 鼓勵比不停改佢錯,等佢有自信寫更好,到佢大D有要求便會修正。
點會學唔到野,佢地上堂做好多野,或者你parent day再了解下,我小朋友已高小,身邊親友孩子有高中有大學,點會學唔到野。
Btw我哋Y2時功課都未有,只有reading assignments。

作者: melobi12    時間: 21-10-28 16:00

我覺得習慣local school一套嘅家長對讀IS小朋友嘅最大幫助係放手。

放手俾佢跟學校進度,唔使催谷佢。日常鼓勵佢睇多啲書(不限種類),放手俾佢「錯」,就係最大幫忙。

當然都要同老師溝通,了解課程,了解小朋友校園生活,參與學校活動(家長),安排play dates。有疑問就同老師傾下。幫佢做功課冇用的,佢學唔到嘢,一路讀上去,家長幫到幾多呢?

作者: Nanacats    時間: 21-10-28 20:25

dem0cracy 發表於 21-10-28 14:28
你小朋友間國際學校係行咩課程?文法、串字其實好多IS課程都會教的,佢哋上堂都有assessment只不過唔係我哋 ...

行Cambridge

因為我仔香港讀好local 幼稚園,又係happy school , 佢連car, cat , Apple 都唔識串,我冇問老師,佢成日話慢慢嚟,唔好急,叫我step back , 但佢完全會交白卷囉

作者: Nanacats    時間: 21-10-28 20:54

964000 發表於 21-10-28 14:37
你之前在local school? 要習慣to learn English as first language
首先小朋友一定要睇好多書,fictions n ...

佢仲係睇書只睇圖片,唔睇字。佢只係要我讀。

可以點吸引佢呢

作者: conniewktang    時間: 21-10-29 06:51

Nanacats 發表於 21-10-28 13:44
本人一直係讀local 長大,身邊朋友都係
因為工作關係,小朋友小一去咗國際學校讀書(grade 2 = p1)

美式grade 2是P2,
英式Year 2是P1.
我小朋友讀保良局學券幼稚園,並且讀完Local中文津小小五才入IS中學部 Grade 6(中一),我都尤得佢自己學,因為中學日日有功課,佢唔識會問我,暫時科科教到(中英數Sci, Social Studies), 我見我仔果間學嘅嘢唔會淺,中學學中文繁體,第一組用local 課本,作文字數比本地官津還要多(可能跟內地要求),e.g.Grade 6 Science學Body systems, periodic table, Cell Biology, Newton’s three laws, project用環保物料自己設計個machine,仔整了個飲水器。早知咁多嘢學,Kg同小學就讀IS了!唔覺冇嘢學,日日都好忙好充實。

作者: 964000    時間: 21-10-29 07:07

Nanacats 發表於 21-10-28 20:54
佢仲係睇書只睇圖片,唔睇字。佢只係要我讀。

可以點吸引佢呢

Reading level 似乎比較落後
學校有沒有English as second language support?
學校冇派reader?
學了phonics未?(IS K2/Y1教)
家長要每天伴讀起碼20min
讀大量有趣的書比佢聽,少字的用手一路讀一路用手指D字,多字的當故事聽,不要一路讀一路問佢點讀。
另初初可試用Peter and Jane引導佢讀,初階比ORT有系統已上手(試讀和讀比佢聽的書不同),之後讀下ORT level 4開始比較有趣。
每星期串5-10個common sight words
家長要勤力少少追下英文
未適宜「放手」

作者: 964000    時間: 21-10-29 07:16

Nanacats 發表於 21-10-28 20:25
行Cambridge

因為我仔香港讀好local 幼稚園,又係happy school , 佢連car, cat , Apple 都唔識串,我冇 ...

我地在幼稚園都未串字過字,但置身native English 環境,腦裏面已儲了大量字庫,再加伴讀大量書,對英文字已有印象,所以一學phonics d字巳出哂來,不是像local school逐個英文字學。
你先加強聽和閲讀。

作者: Nanacats    時間: 21-10-29 07:32

964000 發表於 21-10-29 07:07

Reading level 似乎比較落後

Phonics 之前有上monkey tree 已經讀完,學校每星期有一本phonics reader, 咁我就同佢讀同温

ORT 我仔可以自己讀到level 5-6.不過係我迫佢要讀出聲,佢就會讀
如果唔係,佢都只係睇公仔就算
我家下買咗d bb 班copy book , 每日5個bb 班生字要佢温同默書(淺如sun, car, toy)

同埋買咗d 練習,教緊佢aeiou 要用an

作者: Nanacats    時間: 21-10-29 07:34

conniewktang 發表於 21-10-29 06:51

美式grade 2是P2,

我比我自己功課時,個仔成日講,媽咪我唔係冇功課,係喺學校做曬

作者: 964000    時間: 21-10-29 08:11

Nanacats 發表於 21-10-29 07:32

Phonics 之前有上monkey tree 已經讀完,學校每星期有一 ...

唔洗做copybook同英文練習,我女完全冇做過。

你搵100/ 300 common sightwords 個list, 得閒串下, 唔係bb班生字。
日常寫下message, 寫下card便是練習writing, 輕輕提下aeiou要用an, 睇書多便知道唔順,慢慢便會,做乜鬼練習,local school style 先乜都做練習,嘥時間。

Reader用來速讀,不用溫,睇完可以傾下內容,open questions , 不是考佢問題,另外你迫佢讀出聲只會令佢覺得reading is not fun. 可以同佢玩「鬥讀得好聽」,扮「錄audiobook」,扮「公仔讀」,be creative,IS啲老師真係好多方法令小朋友學識一樣野。不像LS只係「坐定聽,回家背,測考」一招。

記住唔好咁多電子野,你仔現在係冇興趣,培養興趣為主,搵佢鐘意的題材,乜都得,不要批評只需鼓勵。
local style 係興趣殺手,你睇local到高小仲有幾多小朋友話鐘意番學?我哋IS的小朋友反而愈戰愈勇。
你也要改下local 家長mindset, 比空間make mistakes. Be creative, 不是逼

作者: poonseelai    時間: 21-10-29 08:34     標題: 回覆樓主:

IS 英文係母語,樓主你自己怎樣學母語?係聽講讀寫四個階段,係透過 immersion, 浸出來。本地學校英文係 2nd language,學串字,背默,係相對小資源下用這些方法。 Reading is fun, 孩子在吸收,無這些 input 何來日後有 output (寫作)? 而家最重要係令孩子愛上閱讀,最好父母一齊閱讀。千萬不要讓孩子覺得閱讀係功課。

作者: Tomiris    時間: 21-10-29 08:49

回覆 Nanacats 的帖子

放心, 學期完0左學校應該會派番晒小朋友0係學校做0既0野返黎, 你到時就會驚訝原來佢地學0左同做0左咁多咁深0既 tasks
我仔Y1 放暑假前拎番晒學校 D 0野返黎, 有4-5本做滿晒, 寫滿晒0野0既 workbooks, 所以佢冇呃你, 佢地只係0係學枚做晒 :)

作者: melobi12    時間: 21-10-29 10:36

964000 發表於 21-10-29 08:11
唔洗做copybook同英文練習,我女完全冇做過。

你搵100/ 300 common sightwords 個list, 得閒串下, 唔係bb ...

100% 贊成。

或者我上面用「放手」用得唔好。我意思係家長要放棄local style諗法,用open mind 接受IS模式、俾小朋友跟隨新嘅模式學習。

咁係咪咩都唔做,唔係,同老師溝通好重要,佢會話俾你聽佢想你點幫助小朋友。如果唔係,家長係咁用自己嗰套,分分鐘仲會打亂老師嗰套。

以writing為例,IS 唔會捉串錯字,寫到外星文咁樣,但用啱phonics拼法,老師一樣讚good effort, interesting, creative, very nice。咁小朋友覺得自己寫嘅嘢你睇得明,仲認同佢,佢自然有興趣再寫。慢慢隨住佢睇多左書、phonics掌握得更好,自然會寫得啱、寫得多、寫得更好。根本冇需要經歷滿版紅圈紅交差+改正+俾阿媽擦左佢啲字要佢重寫一百次呢啲痛苦嘅經歷。呢啲正正係嚇窒小朋友唔想再寫嘅原因呀。

老師喺學校培養佢興趣,家長喺屋企扼殺佢興趣,對老師嚟講一定係阻力。又或者變成佢喺學校好喜歡做,返到屋企對住家長就唔鍾意,然後家長更加迫佢同鬧佢,只是一個惡性循環。

帶佢去圖書館/書局俾佢揀佢有興趣嘅書,唔使樣樣都安排跟住level 1,2,3 咁成個系列去睇。當務之急係培養閱讀興趣,因為其他IS長大嘅小朋友已經好習慣睇書係日常生活一部分。深嘅咪讀俾佢聽,覺得係佢能力所及而佢又想讀咪叫佢讀下。如果佢話唔讀,會唔會可以輪流讀?或者你讀大部分,淨係叫佢讀兩隻字?都冇所謂的。什至冇字圖畫書,我地老師都好鼓勵我地小朋友(5歲)睇,一路睇圖一路傾下啲內容、圖畫detail位、估下故事發展、主角諗乜,都可以培養閱讀興趣。

記住讀書唔係一個task,更唔係一個test,而係一件好enjoyable嘅事情嚟。

仲要習慣下唔好咩都話小朋友錯,真係好discouraging,讚佢嘅effort,讚佢嘅attitude,咁會更有自信心同更有動力再試再做。

作者: Nanacats    時間: 21-10-30 00:15

melobi12 發表於 21-10-29 10:36
100% 贊成。

或者我上面用「放手」用得唔好。我意思係家長要放棄local style諗法,用open mind 接受IS模 ...

我會努力!我其實一直有爭扎比佢讀local 先打好個底,大d 中學時先轉, 但聽完大家咁講,我諗應該我知點做可以幫到佢,我會努力

作者: 钧熹    時間: 21-10-30 00:50

不斷鼓勵,即便是寫不出做不了也要鼓勵,起碼嘗試了。回家最好全英語境。不要太緊張,俾多啲時間大家。應該說,國際學校冇課外功課。在學校佢哋真做唔少嘅,只不過冇帶返屋企。我覺得放學之後應該係做多d運動,而不是做多d功課。
作者: 964000    時間: 21-10-30 07:48

Nanacats 發表於 21-10-30 00:15
我會努力!我其實一直有爭扎比佢讀local 先打好個底,大d 中學時先轉, 但聽完大家咁講,我諗應該我知點做 ...

如何在Local school就可以打好個底?做功課和做券技巧?呢D高小/初中先學未遲,反正IS是一條龍升中。
我反而覺得自細在IS更可以打好英文,社交,創意,自主,學習動機,親子關係個底。中學先轉,你可能會miss咗好多野。
我覺得其實local school 好多功課係無謂,學唔到野,重覆又重覆,測考亦死背多一堆無謂野,考答題技巧。上課形式普遍單向式亦沉悶,令小朋友不喜歡上學,仲有千古不變的「寫手冊」,寫親冇好野。
其實小學只需學好語文和數學,培養閲讀習慣,比空間思考,多啟發,保持好奇心和上進心,學習自律和自省,讀上去便愈戰愈勇。
最後一句,無論甚麼學校,家長的配合都好重要,一定要好了解自己小朋友再幫佢發展。

作者: poonseelai    時間: 21-10-30 09:07

Nanacats 發表於 21-10-30 00:15
我會努力!我其實一直有爭扎比佢讀local 先打好個底,大d 中學時先轉, 但聽完大家咁講,我諗應該我知點做 ...

你要個什麼"底"?

作者: 木子兔媽媽    時間: 21-10-30 10:14

From your previous post, I know the local KG you mentioned. The KG is very good in Chinese learning (and I also thought to let my kids be in it).

I know your concern. Have you talked with your kids’ teacher on his English level and their expectation?

作者: Pandakuma    時間: 21-10-30 10:16

964000 發表於 21-10-30 07:48
如何在Local school就可以打好個底?做功課和做券技巧?呢D高小/初中先學未遲,反正IS是一條龍升中。
我反 ...

你講得好好(emoji)
借樓主呢個話題再請教一下你哋的見解:我成日聽到一船人話外向小朋友性格適合讀國際學校,內向文靜小朋友性格適合讀本地傳統學校⋯其實咩小朋友性格先適合讀國際學校,是否要好外向善於交際先啱呢?

作者: 钧熹    時間: 21-10-30 10:41

回覆 Pandakuma 的帖子

只有不適合讀國際學校的家長,沒有不適合讀國際學校的小孩。
作者: Nanacats    時間: 21-10-30 15:56

poonseelai 發表於 21-10-30 09:07
你要個什麼"底"?

識文法同串字嗰啲
中文我就知唔會高,都預咗

作者: Nanacats    時間: 21-10-30 15:57

钧熹 發表於 21-10-30 10:41

只有不適合讀國際學校的家長,沒有不適合讀國際學校的小孩。 ...

所以我努力學習中

作者: Nanacats    時間: 21-10-30 16:02

木子兔媽媽 發表於 21-10-30 10:14
From your previous post, I know the local KG you mentioned. The KG is very good in Chinese learning  ...

老師話佢唔係講開英文,屋企係講廣東話,所以唔好太心急,都只係上咗一個term, 要比時間佢慢慢適應。話佢好shy, 好少講嘢,我諗係因為佢冇信心講英文。
老師話會主力想幫佢攻善shy, 引佢多啲講野同問問題係佢想做先的task

作者: poonseelai    時間: 21-10-30 16:03

Nanacats 發表於 21-10-30 15:56
識文法同串字嗰啲

你意思係讀LS 小學英文底子會好過 IS 小學?咁每人對底子要求好唔同。

作者: poonseelai    時間: 21-10-30 16:03

識文法同串字嗰啲
Duplicate

作者: 964000    時間: 21-10-30 16:49

poonseelai 發表於 21-10-30 16:03

你意思係讀LS 小學英文底子會好過 IS 小學?咁每人對底 ...

差啲嚇到噴飯

作者: ycycwing    時間: 21-10-30 17:52

識文法同串字嗰啲
What if I tell you even a high school student never gets the "perfect grammar" or "spellings" as you expected?
They learn words and grammar through daily reading and writing vs local school learn reading and writing AFTER they learn spellings and grammar.

That's one of the common issues with local school parents for 量化 everything the child did... If the school/child cannot provide "evidence", then they will think they are not learning or the school is not teaching...

By the way, if you think its no good for your child to look at the pictures only, you can guide him to tell you what did he see in the pictures. You could ask him to point to the words that he saw in the pictures.

Reading habit is a long term thing. My nephew once hate reading so much until his dad gave him his very first harry potter. He used to only have video games with him. Now every time I saw him, he has a book in his hand. I think your son just need to find his "harry potter".

作者: 木子兔媽媽    時間: 21-10-30 21:36

識文法同串字嗰啲

Grammar: if you want to learn it in the Singapore way, you can buy their grammar books (my kids’ granny prefers such)

Spelling: learn phonics eg Jolly phonics, allows trial and error, then they can learn by themselves

作者: 木子兔媽媽    時間: 21-10-30 21:38

Nanacats 發表於 21-10-30 16:02
老師話佢唔係講開英文,屋企係講廣東話,所以唔好太心急,都只係上咗一個term, 要比時間佢慢慢適應。話佢 ...

If he can have good friends in his school, have a lot of play dates with them.

作者: Nanacats    時間: 21-10-30 22:32

poonseelai 發表於 21-10-30 16:03

你意思係讀LS 小學英文底子會好過 IS 小學?咁每人對底 ...

我意思係因為大多數讀國際學校,可能本身英文都算母語,所以直接講咩就寫咩已經好自然。但如果母語係第二個語言,就怕會跟唔上

都係舊local 思想, 所以我先開post 等大家教下我

作者: 964000    時間: 21-10-31 06:39

钧熹 發表於 21-10-30 10:41

只有不適合讀國際學校的家長,沒有不適合讀國際學校的小孩。 ...

同意
我見讀得不好都係家長問題,以為唔洗監督功課就唔洗理小朋友,小朋友卻自己個個都好開心。
有D冇功課冇測考唔安樂傳統上腦
唔培養子女閲讀,任由日日打機睇電視,從不看書,之後又賴學校冇野教
唔培養小朋友好奇心,問你野又話無聊
唔識appreciate 小朋友的effort冇鼓勵
冇free time 塞滿補習塞到呆哂
家庭冇set boundaries又話學校太自由,學校係比空間你唔係叫你亂來,例如冇規定用咩頭飾但你唔會set哂頭番學吧。
家長仲用「威權式教養」小朋友唔受就賴學校太free, 其實冇主見冇膽色的小朋友才會受呢套,不過LS理念係配合的。
唔幫小朋友arrange play dates ,自己自閉,外國人視學校係一個community, 初小幼稚園參予率高,中國人傾向癮形,其實也影響小朋友社交。

暫時稔到咁多

作者: 964000    時間: 21-10-31 06:43

Nanacats 發表於 21-10-30 22:32
我意思係因為大多數讀國際學校,可能本身英文都算母語,所以直接講咩就寫咩已經好自然。但如果母語係第二 ...

LS 初入當然係要追下,有語境睇多D書不難追,信心亦是問題,比D時間。
約多啲朋友玩可能比做練習英文進步更快。

作者: 964000    時間: 21-10-31 06:58

Pandakuma 發表於 21-10-30 10:16
你講得好好(emoji)
借樓主呢個話題再請教一下你哋的見解:我成日聽到一船人話外向小朋友性格適合讀國際學 ...

我小朋友本身個底都內向怕醜,我先更要比佢自細在IS, 佢playgroup 已在IS再上nursery, 初初in nursery時都唔肯出聲,讀了之後個人改變許多,相對大膽咗又forthcoming ,之後interview都好順利。
不過性格不會大改變,相對D外國人佢都比較內斂。

另外我見IS 就算係文靜的小朋友都會參予運動,對於IS來説運動是生活一部分,唔一定要叻到拿獎才可以參加,所以小朋友就唔抗拒,當係遊戲咁。

交際方面,係一定要學的技能,IS好注重。不過IS都有分IB/非IB, so far我見一兩個上到中學IB有問題都係autistic,主要自細冇社交intervention, 轉了A level冇問題。

作者: poonseelai    時間: 21-10-31 10:00

我意思係因為大多數讀國際學校,可能本身英文都算母語,所以直接講咩就寫咩已經好自然。但如果母語係第二 ...

講同寫係兩回事,我地日日講中文,係唔係個個都寫得一手好文章?每個孩子有自己步伐,多D同老師溝通,千萬不要同人比較

作者: 木子兔媽媽    時間: 21-10-31 10:22

When kids are in non-local schools, parents need to change own’s culture too.

If kids are in a culture 100% Cantonese, the change can be very dramatic.

It is an advantage if parents use English as workplace language and communication with domestic helpers are wholly English.

If none of that exists, may I pray for you and your kids’ adaptation. You can try to learn English with your kid.

When your kids have play visit, chat with their parents too by yourself would be helpful too.

作者: ycycwing    時間: 21-10-31 11:15

語言係要時間build up. Using one as a first language does not mean he/she can write without problem. 以中文為例,識幾百個詞彙就可以作日常溝通。但係要寫出文章,可能要幾千個以上。學習語言係long run, 再配以唔同方式。同大人唔同,小朋友對語言吸收能力係好高,其實你小朋友都只係初小階段,再加上長期處於英語環境,真係唔需要擔心佢跟唔到。
雖然例子有啲極端,但係有朋友英文本身平平,大學時期搵到個鬼仔男朋友,基本上只能用英文溝通,到同年暑假,佢啲英文已經好native 😂

作者: 964000    時間: 21-10-31 12:32

我手寫我口只係方便初初易上手,想寫得好始終要經過認真地學習literacy skills,因為口語English 始終和written English唔同,local school一般只教written English.
即係你識講中文初初造句寫文當然比人地逐個字學的易上手,但學上去總不能繼續寫到口語咁。

作者: 钧熹    時間: 21-10-31 13:08

回覆 964000 的帖子

總結到位!👍🏻
作者: MeiniC    時間: 22-2-8 23:34

Hello Nanacats! 你好我叫Meini! 看了你的post好明白你的Concerned.有事想請教下你呀,我自己就是讀本地學校兼且英文係有限公司,但諗緊俾小朋友讀國際學校,因為我比唔到英文語境,請問小朋友每天返學其實他 們的英文能適應到嗎?你們在家都是用廣東話溝通的嗎?
期待你的回覆,謝謝!(emoji)

作者: v369234    時間: 22-2-9 00:13

題外話,要幫助孩子英文水平,Disney+ 應該有好大幫助,大量動畫,英文對白加英文字幕,家長可以用手機聽粤語(部份有配音), 如需要。孩子英語能力會迅速提升。
作者: cherry1126    時間: 22-2-9 00:20

MeiniC 發表於 22-2-8 23:34
Hello Nanacats! 你好我叫Meini! 看了你的post好明白你的Concerned.有事想請教下你呀,我自己就是讀本地學 ...

我小朋友在校與老師及同學間以英語溝通。回家後與我們以廣東話溝通,并沒有什麼問題。有時我還會當他是我的英語老師,跟他練習英語會話。

作者: MeiniC    時間: 22-2-9 00:32

cherry1126 發表於 22-2-9 00:20
我小朋友在校與老師及同學間以英語溝通。回家後與我們以廣東話溝通,并沒有什麼問題。有時我還會當他是我 ...

Hi Cherry, 聽到你咁講我就放心啦,多謝你的分享呀!(emoji)(emoji)因為一直煩惱這個問題!咁我就可以放心廣東話溝通,好過講啲可能錯Grammer 嘅英文(emoji)
Ofcoz 我都會繼續同佢睇多啲英文書啦!

作者: MeiniC    時間: 22-2-9 00:33

v369234 發表於 22-2-9 00:13
題外話,要幫助孩子英文水平,Disney+ 應該有好大幫助,大量動畫,英文對白加英文字幕,家長可以用手機聽粤 ...

Good idea, let me try try sin (emoji)

作者: cherry1126    時間: 22-2-9 00:37

MeiniC 發表於 22-2-9 00:32
Hi Cherry, 聽到你咁講我就放心啦,多謝你的分享呀!(emoji)(emoji)因為一直煩惱這個問題!咁我就可以放心 ...

學校老師都係鼓勵多閱讀

作者: MeiniC    時間: 22-2-9 00:40

cherry1126 發表於 22-2-9 00:37
學校老師都係鼓勵多閱讀

Good~

作者: barque    時間: 22-2-9 10:34

Hello Nanacats! 你好我叫Meini! 看了你的post好明白你的Concerned.有事想請教下你呀,我自己就是讀本地學 ...

我覺得在家中全中文是個好好的做法,這樣孩子長大後中英都流利。甚至之後可以有可能達到修讀IB 中文A的程度。

作者: MeiniC    時間: 22-2-9 15:18

是的,也可以是很正面的影響!

作者: MeiniC    時間: 22-2-9 15:22

barque 發表於 22-2-9 10:34
我覺得在家中全中文是個好好的做法,這樣孩子長大後中英都流利。甚至之後可以有可能達到修讀IB 中文A的程 ...

是的,也可以是很正面的影響!

作者: Nanacats    時間: 22-2-12 05:52

我過咗新加坡,出面人都係講英文同普通話

但我係屋企除咗伴讀,基本上講廣東話,因為我唔想小朋友唔講,尤其佢哋爹d 英文係有限公司。

妹妹上咗半年幼稚園,佢如果講英文,真係全句上仲要啱grammar,我都好驚訝。阿仔就未必成句上,但都其實溝通到。

反而因為我係屋企人講廣東話,佢哋就唔多願講普通話。

我仔有時做做下功課會訓咗,我問佢點解時,佢話如果坐得耐唔郁就會,我之後問佢咁佢係學校係咪會上堂訓覺,佢話番學唔會,因為唔會長時間坐喺度, 我估讀國際學校真係比較啱佢。

作者: mandy_ng207    時間: 22-2-12 09:23

Nanacats 發表於 22-2-12 05:52
我過咗新加坡,出面人都係講英文同普通話

但我係屋企除咗伴讀,基本上講廣東話,因為我唔想小朋友唔講, ...

我屋企人英文都係有限公司(爸爸、爺爺、嫲嫲全部講廣東話),個仔三歲起讀全英幼稚園,5歲開始入有普通話嘅國際學校(每日一小時),而家7歲半。
佢幼稚園期間講好少廣東話,英文成為咗佢嘅母語。但6歲開始,佢廣東話突飛猛進(因為疫情留家,睇左好多廣東話卡通),而家已經可以同同齡小朋友用廣東話流利溝通。佢嘅普通話相對就比較差,但都應付到學校需要。
如果你屋企keep住講廣東話,就算佢而家學唔到,將來都有機會進步返。至於普通話,如果屋企唔講,的確好難要求佢哋講得好流利,可能要請人補習。

作者: Radiomama    時間: 22-2-12 12:16

其實呢個帖提出的問題,最終的答案是-唔駛擔心。
孩子進入國際學校,英文語言的適應和進步,好快就解決。家長按照自己的情況,如常生活溝通就可以。
我仔日常講廣東話冇怪口音,不過如果要佢用廣東話「讀」中文就出現怪音,同不停er…er聲。至於英文,國際學校嘅孩子的英語,有人研究是國際學校口音,英、美、加、澳的大混合,因為他們接觸的老師來自五湖四海,又的確像炒雜菜一樣。
不過,讀國際學校,不只是語言問題,而是課程、社交生活、全人發展各方面的問題,家長可選擇讓孩子自由發揮,慢慢成長。

作者: aidan08    時間: 22-2-14 16:43

melobi12 發表於 21-10-28 16:00
我覺得習慣local school一套嘅家長對讀IS小朋友嘅最大幫助係放手。

放手俾佢跟學校進度,唔使催谷佢。日常 ...
非常認同!
作者: 993rs    時間: 22-2-15 10:51

Radiomama 發表於 22-2-12 12:16
其實呢個帖提出的問題,最終的答案是-唔駛擔心。
孩子進入國際學校,英文語言的適應和進步,好快就解決。家 ...

其實口音就好似飲紅酒咁有趣,唔同既口音就尤如唔同地區既土壤,通過口音大約了解多左個人既唔同背景文化。英、美、加、澳的大混合就好似 bordeaux blend 咁。個人來講,甚至南美、東/西歐、東/南亞、日/韓,都各有風味。所以我從來唔要求小朋友追求特定地區口音。純搭訕+個人分享。

回覆樓主,功課、英文於初小應該係 least concerned。就算英美加澳既移民家庭,唔少屋企全廣東話,第二代照樣英文流利。宜家先初小,俾啲時間浸下好快會適應。

反而襯小朋友未接觸電子產品前,培養閱讀興趣。而個人唯一硬性要小朋友學既係 phonics。小朋友睇圖唔睇字,不外乎 vocab 唔夠、或者故事唔夠吸引。

phonics 係好重要既鎖匙。另外當年我差唔多隔晚會讀 30 min bed time stories俾小朋友,你可以一面讀、一面手指住啲字。當年坊間成皮嘢一套嗰啲閱讀套裝都係咁上下功能。我自問聲調語氣生動過呢啲套裝好多,同埋會即時全英討論故事情節(好casual,如呢個小朋友咁做真係好搞笑,你覺得呢?)。對小朋友既 comprehension、 expression 都有啲幫助。

作者: mfma    時間: 22-2-17 18:10

好認同以上其他家長嘅講法!
Local School嗰種做練習嘅方法真係浪費時間~
其實讀國際學校最大嘅好處,就係唔使做埋曬啲浪費時間嘅練習,同埋不停做打擊自信嘅改正XD …有大量時間不停閱讀…老師又唔會計較小朋友寫得好唔好,有冇串錯字..自信心提高,不停睇書,寫作自然就好…
根本無需要擔心…
另外好同意以上家長講伴讀呢一樣嘢,因為真係好有用,要由細個開始….
我哋有用Epic reading 呢個Apps(好多學校都用)…我小朋友每日都會睇,好多時候會睇Audio books(我覺得等同於伴讀嘅效果⋯⋯最啱冇時間同小朋友伴讀嘅家長)…另外因為我唔想佢哋成日望住部iPad,我會駁落去電視機比佢哋睇….同埋有陣時叫佢哋淨係聽Audio story…
總之我覺得完全唔需要擔心,學識放手…慢慢就會睇到成果⋯⋯

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5