教育王國

標題: 下學年起將數學延伸部分視為選修科 [打印本頁]

作者: ocarebear    時間: 21-10-28 00:27     標題: 下學年起將數學延伸部分視為選修科

是否即係2022年考dse適用?

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2267552

作者: 焯媽媽    時間: 21-10-28 09:41

ocarebear 發表於 21-10-28 00:27

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2267552
三大的商科,工科,理科等入學要求,視M1M2科為一個選修科,可加權等,比中文更重要。
舉例:HKU:6224: BASC(Applied AI)/

HKU 6688 SMC : https://www.scifac.hku.hk/news/news-6688-Science-Master-Class

作者: ocarebear    時間: 21-10-28 18:25

焯媽媽 發表於 21-10-28 09:41
三大的商科,工科,理科等入學要求,視M1M2科為一個選修科,可加權等,比中文更重要。
舉例:HKU:6224: BA ...

即係話其實有啲學科, 今年開始已經當m1/2 係一科獨立選修科

作者: 焯媽媽    時間: 21-10-28 20:24

ocarebear 發表於 21-10-28 18:25
即係話其實有啲學科, 今年開始已經當m1/2 係一科獨立選修科

因為近期越來越少學生修讀M1M2,
但好多科目都需要編寫程式或者統計計數的科目,特別是商科工科理科等,
所以大學某幾科收生就會為DSE的M1M2 加權。

作者: canopy    時間: 21-10-28 21:47     標題: 回覆樓主:

咁遲先講,報考資料已經俾晒考試局,唔少人已drop M1/M2

作者: bbc2018    時間: 21-10-28 22:42

焯媽媽 發表於 21-10-28 20:24
因為近期越來越少學生修讀M1M2,
但好多科目都需要編寫程式或者統計計數的科目,特別是商科工科理科等,
...
來緊,應該多人修啦!
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-10-29 12:46

以前好多家長覺得唔抵讀都建議孩子避修呢科,其實有留意的話,都睇到大學越嚟越重視M科, 所以都能預計到將來一定會改 。
我仔學校2年前已開始把M轉為一個選修科供同學選擇, 老師亦鼓勵有能力嘅同學一定要選修, 唔好怕辛苦對將來讀大學會有優勢。

作者: 妹妹頭    時間: 21-10-29 13:55

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-29 12:46
以前好多家長覺得唔抵讀都建議孩子避修呢科,其實有留意的話,都睇到大學越嚟越重視M科, 所以都能預計到 ...
係,我女上年選科,學校已經建議精英班2班既學生,必須多修一科M1 or  M2,即是讀8科。
作者: esmehouse    時間: 21-10-29 14:21

其實係好事呀,讀 8 科真係一 d 都唔易
作者: esmehouse    時間: 21-10-29 14:26

ocarebear 發表於 21-10-28 18:25
HKU 同 CUHK 今年玩法應該一樣
4c + 2x or 4c + 1x + M1/M2
Best 5/6 包括 M1/M2

作者: little_parents    時間: 21-10-29 17:29     標題: 回覆樓主:

好彩阿仔排除萬難,揀到M1。不過讀8科,真係冇乜時間,尤其是還有幾樣運動。。。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-10-29 19:29

little_parents 發表於 21-10-29 17:29
好彩阿仔排除萬難,揀到M1。不過讀8科,真係冇乜時間,尤其是還有幾樣運動。。。
...

讀8科係好忙㗎, 科科都要兼顧時間分配要掌握得好好, 如果真係搞唔掂,到時先 drop 一科都冇問題。

作者: bbc2018    時間: 21-10-29 19:42

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-29 19:29
讀8科係好忙㗎, 科科都要兼顧時間分配要掌握得好好, 如果真係搞唔掂,到時先 drop 一科都冇問題。
...

我終於明白阿囡學校點解數學要教快,之後修M1/M2同學會多些時間,佢吔4+平均有90%。阿囡亦一早決定會修。現在可以減少唔少時間溫L&S ,更加多同學會選修
作者: mcl203    時間: 21-10-29 20:02

little_parents 發表於 21-10-29 17:29
...

又係果句,你仔8科+活動,並不孤單~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-10-29 21:51

mcl203 發表於 21-10-29 20:02
又係果句,你仔8科+活動,並不孤單~~~
EK家長的子女, 讀得又玩得是常識吧!
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-10-30 00:18

bbc2018 發表於 21-10-29 19:42
我終於明白阿囡學校點解數學要教快,之後修M1/M2同學會多些時間,佢吔4+平均有90%。阿囡亦一早決定會修。 ...

我仔學校數學冇教快,佢呢屆M科仍是半科選修科,選修同學要響 Maths 堂分出學習時間加補課,所以數學core係教得非常快,教數速度比沒修M科同學快一半以上,能力弱啲嘅同學可能追到氣咳。
而家改做一科選修,時間多咗相信大部份學生都讀得冇咁辛苦。

作者: esmehouse    時間: 21-10-30 09:50

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-30 00:18
我仔學校數學冇教快,佢呢屆M科仍是半科選修科,選修同學要響 Maths 堂分出學習時間加補課,所以數學core ...
我哋 Maths core 都係飛嚟教
作者: little_parents    時間: 21-10-30 10:42

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-29 19:29
...

希望不會走到這步,暫時似乎M1成績不錯,不會被要求drop。最喜出望外的是,可以同級一一齊上堂,見識到真神人。

作者: bbc2018    時間: 21-10-30 10:53

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-30 00:18
我仔學校數學冇教快,佢呢屆M科仍是半科選修科,選修同學要響 Maths 堂分出學習時間加補課,所以數學core ...

阿囡數學方面今年已培養備課習慣,真係會比較容易跟到老師,佢哋精英班,教得又比較快。不過講真寧願教快,先苦後甜,都好過教慢,考試前才教完,邊有時間練習和復習之前哋數,或高中時更吃力。
不過我個人認為,數學底子比較差的,或者大學選修學科方面不是太注重M1/2,無外國留學計劃的。真係要想清楚修唔修M1/2,寧願將時間提升中或英,預防達唔到標,後果嚴重。

M1或M2易根據自己能力,將來學科需要或興趣選讀,其實去到高中時間好寶貴,最緊要預先了解自己強弱,將來需要,有目標,後果亦會更好!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-10-30 14:24

esmehouse 發表於 21-10-30 09:50
我哋 Maths core 都係飛嚟教

幸好我仔數學一向強,就算飛書嚟教對佢嚟講都唔係太大問題, 不過能力弱啲嘅同學真係會跟得幾辛苦,甚至有人選擇drop.

去到高中讀書其實好難全靠老師, 唔明主動尋找答案/操數,都必須要靠自己。要保持住每一科都keep到好成績,好考學生時間管理。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-10-30 14:35

bbc2018 發表於 21-10-30 10:53
阿囡數學方面今年已培養備課習慣,真係會比較容易跟到老師,佢哋精英班,教得又比較快。不過講真寧願教快 ...

數學好講天份,當然基本功亦不能少, 我個人亦同意能力達到嘅可以學快啲學多啲。

我仔小學時數學系教快半年, 小六上學期已經教曬人哋嘅課程,而且佢哋係用英文課本,所以有充足嘅時間準備升中銜接。 升中後課程冇教快, 但我仔已經培養好自學能力,老師未教佢已經會自己睇, 而且基本功打得穩, 對學習有好大幫助,所以就算高中飛書嚟教,對佢影響都不算太大。

數學有時好難勉強,如果能力弱,勉強讀M科會幾辛苦, 最重要睇清楚自己想行嘅路, 選啱目標就可以了。

作者: bbc2018    時間: 21-10-30 14:56

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-30 14:35
數學好講天份,當然基本功亦不能少, 我個人亦同意能力達到嘅可以學快啲學多啲。

我仔小學時數學系教快半 ...

我知您仔仔一向數學好,又有修physic, 修埋M2, 自然得心應手,成效好!
我哋都好在小學數學教快半年,又有教英數,奧數,上到中學差唔多模式。學校少功課,可以自己買練習,做吓唔同題型的數,唔明解的地方會主動問,中一、二再打好數學底,現在阿囡對數學好有興趣,雖然佢唔想修physics, 但數底好,對選修Chem 亦會有幫助。

作者: YmOra    時間: 21-10-30 16:31

2022係HKU才正式全面咁行,好幾間大學已經响兩年前陸續行緊。

作者: YmOra    時間: 21-10-30 16:34

canopy 發表於 21-10-28 21:47
咁遲先講,報考資料已經俾晒考試局,唔少人已drop M1/M2

都唔係呀!係HKU剛剛才公告,其他過去已公告了。有讀開數延嘅應該知道的,故drop唔drop係個人選擇而矣!

作者: canopy    時間: 21-10-30 16:47

YmOra 發表於 21-10-30 16:34
都唔係呀!係HKU剛剛才公告,其他過去已公告了。有讀開數延嘅應該知道的,故drop唔drop係個人 ...

我女修M2, 朋友修M1, 大家都剛剛才drop, 因為要報考試局,大家都target HKU, 大家都係呢兩日先知

作者: YmOra    時間: 21-10-30 16:56

canopy 發表於 21-10-30 16:47
我女修M2, 朋友修M1, 大家都剛剛才drop, 因為要報考試局,大家都target HKU, 大家都係呢兩日先知
...

ic,HKU又真係遲咗D公告嘅!不過,我哋班jm們有估佢都係這一兩年內都會跟主流走,又不過,我哋係以理學院為主要考量,故沒太大影響。

作者: canopy    時間: 21-10-30 17:14     標題: 回覆樓主:

因為我女target 既科之前一直都係core math同M1/M2邊科好d就計邊科,衡量過時間分配,唯有drop M2, 其實佢都幾鍾意M2。不過今年仲要考LS, 其他3科electives佢都鍾意,就算HKU早d宣布,可能都一樣會drop M2, 因為實在無能力handle 8科。

作者: YmOra    時間: 21-10-30 17:31

canopy 發表於 21-10-30 17:14
因為我女target 既科之前一直都係core math同M1/M2邊科好d就計邊科,衡量過時間分配,唯有drop M2, 其實佢 ...

都係架,如果唔係將來通識只求合格而釋出咁多時間嚟讀數延,想响這年頭讀得晒8科都真係十分吃力。drop咗科讀少1科,整體成績有所上揚,條數又咪係响番到。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-10-31 23:47

canopy 發表於 21-10-30 17:14
因為我女target 既科之前一直都係core math同M1/M2邊科好d就計邊科,衡量過時間分配,唯有drop M2, 其實佢 ...

入大學係鬥高分,時間兼顧唔到嘅 drop 咗亦未嘗壞事,集中火力更具成本效益。當然有能力兼顧到嘅修讀係有著數,呢類學生一般都會堅持到最後唔會 drop,但能力唔夠嘅就無謂勉強。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-11-1 00:00

YmOra 發表於 21-10-30 17:31
都係架,如果唔係將來通識只求合格而釋出咁多時間嚟讀數延,想响這年頭讀得晒8科都真係十分吃力。dro ...

8科唔係人人兼顧到或有能力應付到,你睇每年 DSE 考2X 學生佔多數,3x佔少數已知,何況要修讀8科,每科都要取好成績時間管理上要好好先得。

仲記得兩年前我仔有想過  drop 科,唔係因為能力問題,而係見到修2x嘅同學真係舒服好多,功課都做少好多。人生交义點睇自己諗法,不過我仔都慶幸自己嘅堅持, 雖然辛苦但換來更大競爭力,绝對值得。

作者: YolandaTam    時間: 21-11-1 01:32

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 00:00
8科唔係人人兼顧到或有能力應付到,你睇每年 DSE 考2X 學生佔多數,3x佔少數已知,何況要修讀8科,每科都 ...

我女係另一種考慮:佢兩科語文,尤其中文唔太穩定,分分鐘4咗,而數學 LS同3科 Elective比較穩。
佢 target 嘅學系計 Best 6,佢需要用 elective 嚟「補償」因語文科帶來嘅不確定性。
權衡再三,雖然只能僅僅 handle 8科都唔 drop 科。

作者: YmOra    時間: 21-11-1 07:13

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 00:00
8科唔係人人兼顧到或有能力應付到,你睇每年 DSE 考2X 學生佔多數,3x佔少數已知,何況要修讀8科,每科都 ...

認同讀8科係十分吃力,能力唔夠或唔夠堅持也不成事。不過,未來通識科的在校學習"時數"安排會少咗,仲有語文科也釋出部份時數,總時數多咗,真係有利修讀M1M2和其他選修科,我估計,整體選修科的成績應該會有所增長呢!亦會多咗人修讀8科,因為未來所謂修8科,實質只係讀(7科+1pass),無我哋這一代8科咁辛苦。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-11-1 07:55

YolandaTam 發表於 21-11-1 01:32
我女係另一種考慮:佢兩科語文,尤其中文唔太穩定,分分鐘4咗,而數學 LS同3科 Elective比較穩。
佢 targe ...

妳囡囡又勤力學校又谷,再加上又有爸爸支援,完全唔駛擔心,加油  

作者: gigayan    時間: 21-11-1 10:35

YmOra 發表於 21-11-1 07:13
認同讀8科係十分吃力,能力唔夠或唔夠堅持也不成事。不過,未來通識科的在校學習"時數"安排會少咗,仲有 ...

我女target嚟緊揀科都係諗住修M1 M2,兩科少咗時數確實有利修8科,現在頭痛緊應揀M1 還是M2了

作者: YmOra    時間: 21-11-1 10:50

gigayan 發表於 21-11-1 10:35
我女target嚟緊揀科都係諗住修M1 M2,兩科少咗時數確實有利修8科,現在頭痛緊應揀M1 還是M2了
...

其實,M1和M2响特色上好明顯唔難揀想要的心頭好,單單從"興趣喜歡"角度看係好容易選擇得到。我女由中一就不喜歡統計和概率,就算小學統計方面的功課或測考有好表現也不喜歡那些範疇,佢覺得好悶,比較喜歡代數解題,佢話題題新鮮題題深好好玩,故,她好容易就揀到M2了,而且,我認為數延好特別,以百分之200的興趣角度選擇想讀的一課,將來DSE的表現一定可以"事半功倍倍倍"呢!

作者: gigayan    時間: 21-11-1 12:11

YmOra 發表於 21-11-1 10:50
其實,M1和M2响特色上好明顯唔難揀想要的心頭好,單單從"興趣喜歡"角度看係好容易選擇得到。我女由中 ...
我女同你女一樣, 又係對統計唔知點解理解不能, 佢曾經花好多心思和時間去想自己明, 但都係搞唔掂...... 反而代數佢好容易就掌握到, 而且佢話代數係有趣味好多。
不過我覺得佢從少無乜數感, 即係洋蔥頭媽媽所講的數學天份, 有D擔心佢讀唔掂, 而且M2學校一定要搭Physics, 佢又唔係咁想修Physics, 所以有猶豫呢~~~

作者: YolandaTam    時間: 21-11-1 12:16

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 07:55
妳囡囡又勤力學校又谷,再加上又有爸爸支援,完全唔駛擔心,加油  
...

唉,女仔,姑勿論天份(同令郎完全冇得比),單係考試日嚟  M 已經大打折扣
今年位位中六同學都好忙好難捱,我哋做父母嘅真係要打醒十二分精神去支援佢哋身體同情緒呀

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-11-1 12:28

YolandaTam 發表於 21-11-1 12:16
唉,女仔,姑勿論天份(同令郎完全冇得比),單係考試日嚟  M 已經大打折扣 。
今年位位中六同學都 ...

呢點我都認同要留意情緒,須然我仔唔駛我擔心,但我見佢其實都有少少壓力,所以平日我都會同佢頃下計,幫到佢嘅盡量幫輕佢,例如佢話想做練習/ past paper ,我就周圍幫佢揾下盡量 support佢,做父母係咁㗎啦,捱多半年就完。
所以我都話有時叫妳囡囡唔使過份緊張, 壓力太大反而影響表現, 盡力就可以了,大家都要加油

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-11-1 12:35

gigayan 發表於 21-11-1 12:11
我女同你女一樣, 又係對統計唔知點解理解不能, 佢曾經花好多心思和時間去想自己明, 但都係搞唔掂...... 反 ...

有興趣自然事半功倍,肯努力嘅話無話唔掂嘅,可能讀落唔係想像中咁難呢!不過貴校 M2 要搭 phy ,真係要諗清楚是否喜歡數學先得,高中 physics 非常多數要計,或者叫囡囡去書局睇下高中 physics 有冇興趣先決定。

作者: YmOra    時間: 21-11-1 13:25

gigayan 發表於 21-11-1 12:11
我女同你女一樣, 又係對統計唔知點解理解不能, 佢曾經花好多心思和時間去想自己明, 但都係搞唔掂...... 反 ...

哦!真係兩難喎!從興趣就容易揀,但又要搭單讀埋無咁有興趣嘅物理,若然要取舍,我比較建議你囡囡揀M1,因為既可以揀科比主科數深D嘅數學讀,又不用硬食埋科Phy,倒不如留番個qouta揀另一科喜歡DD嘅選修科,免得一開波就計劃定將來會drop物理嘛!你知架啦!e+盡修8科會有so,將來大學收生會改成點都叫做有個配合嘛!

作者: YmOra    時間: 21-11-1 13:29

唉,女仔,姑勿論天份(同令郎完全冇得比),單係考試日嚟  M 已經大打折扣 。

俾你講中,阿女一向嚟M都會痛得好緊要,DSE橫跨1個多月,實會好麻煩的。

作者: YolandaTam    時間: 21-11-1 13:31

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 12:28
呢點我都認同要留意情緒,須然我仔唔駛我擔心,但我見佢其實都有少少壓力,所以平日我都會同佢頃下計,幫 ...

多謝鼓勵

作者: YolandaTam    時間: 21-11-1 13:33

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 12:35
有興趣自然事半功倍,肯努力嘅話無話唔掂嘅,可能讀落唔係想像中咁難呢!不過貴校 M2 要搭 phy ,真係要諗 ...

十分同意
我女話物理科要做"公式控"先會比較易入手同埋解釋得好。

作者: gigayan    時間: 21-11-1 13:38

YmOra 發表於 21-11-1 13:25
哦!真係兩難喎!從興趣就容易揀,但又要搭單讀埋無咁有興趣嘅物理,若然要取舍,我比較建議你囡囡揀M1 ...
你完全了解我女的套路, 佢就係未揀已經話, 讀M2 Drop Physics...... 聽到佢咁講我已經唔太想俾仍揀M2, 但又再諗深少少, Chem Bio佢非常有興趣, 但再搭一科BAFS (Econ ICT 佢唔肯), 學校成績又麻麻...... 所以好唔好放佢一馬讀M2, 博佢可能讀讀下又唔放棄Physic
作者: gigayan    時間: 21-11-1 13:43

YmOra 發表於 21-11-1 13:29
俾你講中,阿女一向嚟M都會痛得好緊要,DSE橫跨1個多月,實會好麻煩的。
我由少女時候到宜家就快更年期個個月都m痛, 呢一年我m前每月睇中醫, 疏肝解鬱後又好d, 平常我都會飲茉莉花+玫瑰花+金盞花 花茶, 飲完又係會好d, 最近一年已經輕微咗, 唔使食止痛藥, 有一間我飲開的花茶店, d用料幾好, 如果你有需要我pm店名俾你。
作者: gigayan    時間: 21-11-1 13:44

如果我女有你家的年輕人咁自律操練, 我就唔使咁頭痛......
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-11-1 13:53

YolandaTam 發表於 21-11-1 13:33
十分同意  
我女話物理科要做"公式控"先會比較易入手同埋解釋得好。
...

我仔中四果年,佢話 physics 基本上有9成係計數,所以如果數學唔強或者興趣唔大,修 physics 都幾難捱。

作者: YmOra    時間: 21-11-1 14:34

gigayan 發表於 21-11-1 13:38
你完全了解我女的套路, 佢就係未揀已經話, 讀M2 Drop Physics...... 聽到佢咁講我已經唔太想俾仍揀M2, 但又 ...

以我經驗,不過並非一定的,參考好了。我接觸過的學生,理科PhyChemBioMx中,又強又興趣大嘅大致可以分為(甲:Chem+Bio)和(乙:Phy+Mx),偏向甲強甲類配搭嘅乙類則比較遜色,相反,強乙配搭嘅甲就會弱,你講到明你囡囡對ChemBio十分有興趣,即將來成績高低有可能為ChemBio高分過PhyMx,而Phy和Mx又會是Mx好過Phy,咁"食糊科"就必定係ChemBio,而Mx就要睇一路學成點,不過貴校之數延表現相當出色,又會係一大保証,即係Mx高分機會好大,咁!就剩番科Phy,由於我上面的睇法會估計愛ChemBio嘅學生對Phy有機會讀得嘛嘛的原固,你的組合中,我比較認為Phy會是你囡囡選修科中最差一科,當然希望佢越讀越有吧!咁!最後科Phy可能只得4級成績,咁!你要好好與囡囡傾下分析下,與期用三年時間讀科Phy都只得4級成績好吖?!還是轉投BAFS容易DD"坐4望5"好呢?!另外一提,過去的觀察話我知,Phy要有5級成績,最底限度要一開始就有對物理喜歡的感覺才有機。

作者: YmOra    時間: 21-11-1 14:36

gigayan 發表於 21-11-1 13:43
我由少女時候到宜家就快更年期個個月都m痛, 呢一年我m前每月睇中醫, 疏肝解鬱後又好d, 平常我都會飲茉莉花+ ...

謝謝你先,等我問問阿女

作者: bbc2018    時間: 21-11-1 15:21

YmOra 發表於 21-11-1 07:13
認同讀8科係十分吃力,能力唔夠或唔夠堅持也不成事。不過,未來通識科的在校學習"時數"安排會少咗,仲有 ...

阿囡仍然對Chem, bio好有興趣,Business management 方面覺得比較悶,佢話興趣不大,比較喜歡Econ, Phy 佢雖然成績好,我問佢有無興趣,佢話信心唔大,可能呢科佢有唔明,要問我。M1/M2佢可以自由搭配科目。佢成績亦可任選。希望睇埋下學期就可以有更明確目標,有時選擇多,亦是煩惱

作者: YmOra    時間: 21-11-1 15:32

bbc2018 發表於 21-11-1 15:21
阿囡仍然對Chem, bio好有興趣,Business management 方面覺得比較悶,佢話興趣不大,比較喜歡Econ, Phy  ...

幾好吖!這是過去努力的成果,睇嚟你囡囡多數入到心儀選科呢!

至於,Phy唔揀都沒損失,揀Econ一樣,以喜歡作挑選就是了。講開M1M2,貴校無限制自由配搭係好事嚟,我校都係,真係好鍾意哩D中學,我估,將來應該會越嚟越多中學取消限制,咁!就真係學生仔們的"佳音"了。

作者: bbc2018    時間: 21-11-1 15:42

YmOra 發表於 21-11-1 15:32

至於,Phy唔揀都沒損失,揀Ec ...

佢中二時,班主任睇佢成績,已經話佢可以任選佢喜歡的科目。所以無乜壓力。只是有些科今年才加入,學校亦擔心同學會選錯科,所以有幾科教得比較多和深,今年中三真係比較忙,通常佢下學期,狀態好過上學期,不過今年上學期已好自律,希望佢可以更了解自己所選科目,興趣所在,選科真係好重要!

作者: YmOra    時間: 21-11-1 16:11

bbc2018 發表於 21-11-1 15:42
佢中二時,班主任睇佢成績,已經話佢可以任選佢喜歡的科目。所以無乜壓力。只是有些科今年才加入,學校亦 ...

相信你囡囡一定可以順利揀到"合適"的選修科

作者: gigayan    時間: 21-11-1 16:26

YmOra 發表於 21-11-1 14:34
以我經驗,不過並非一定的,參考好了。我接觸過的學生,理科PhyChemBioMx中,又強又興趣大嘅 ...

M1 (無興趣)+BAFS(唔知有無興趣)

M2 (有興趣)+PHY(無興趣)

但BAFS應該是比起M2 & PHY相對比較容易拎更好成績...

作者: bbc2018    時間: 21-11-1 18:51

YmOra 發表於 21-11-1 15:32

至於,Phy唔揀都沒損失,揀Ec ...

希望更多學校中四對M1/2有興趣的同學一齊選修,升中五才決定修M1或M2,可以等佢哋了解比較清楚才決定,亦可避免drop 科。一舉兩得
作者: YmOra    時間: 21-11-1 20:51

gigayan 發表於 21-11-1 16:26
M1 (無興趣)+BAFS(唔知有無興趣)

M2 (有興趣)+PHY(無興趣)

BAFS是否易攞分好難講,如果強理嘅人應該PhyMx易DD。不過,阿女D同學反而覺得商科中嘅Econ比BAFS容易。

作者: YmOra    時間: 21-11-1 20:54

bbc2018 發表於 21-11-1 18:51
希望更多學校中四對M1/2有興趣的同學一齊選修,升中五才決定修M1或M2,可以等佢哋了解比較清楚才決定,亦 ...

支持呀!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-11-2 15:16

gigayan 發表於 21-11-1 13:38
你完全了解我女的套路, 佢就係未揀已經話, 讀M2 Drop Physics...... 聽到佢咁講我已經唔太想俾仍揀M2, 但又 ...

其實我又覺得應該比佢自己決定,始終讀嗰個係佢。

個人意見,有興趣讀M2點都好過揀無興趣嘅M1, 你囡囡喜歡 chem、Bio ,揀M2要連 Phy ,即是纯理加M2, 如果到時唔想讀 phy會 drop , 都仲有7科打底,查實問題不大。 唔鍾意M1嘅可能都未必鍾意 Bafs,呢科唔難但我仔話呢科計嘅嘢好煩所以無乜興趣, 如果勉強你囡囡揀M1,到時佢又唔鍾意 Bafs 的話即係得個吉。

再講根據DSE 20年成績统計 ,Bafs A/C 5+ 比率 14.4%. Bafs BM 5+ 率只有7.3%.  Physics 5+ 率 26.3%,明顯高好多。

作者: YmOra    時間: 21-11-2 15:38

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-2 15:16

個人意見,有興趣讀M2點都好過揀無興趣嘅M1, 你囡囡喜 ...

以興趣行先,我係十分認同,並且舉腳贊成嘅!不過,我都有少少嘢想提一提,但參考好了,因為未必人人都會係咁,只是見過這些例子而矣!我認為選修科中的M2和Phy係有個暗暗地嘅"伏位",好容易因為中三時誤以為自己有能力讀M2或Phy,响喜喜地歡的情況下選修了,要去到中四、中五才發現中伏了,只揀其中一科還好,若然兩科皆選修了就比較慘,因為無可能連drop兩科嘛!我覺得樓上jm佢應該與囡囡好好更深入地研究响(M1、M2、Phy和BAFS)中點挑選第3和第4科選修科。時間還有嘛!

作者: esmehouse    時間: 21-11-2 16:56

想問下你地識唔識人之前 Band A 冇選到醫、牙,點知 DSE 成績俾預期好,最終入了醫、牙
作者: stillgood20    時間: 21-11-2 17:38

YmOra 發表於 21-11-2 15:38
以興趣行先,我係十分認同,並且舉腳贊成嘅!不過,我都有少少嘢想提一提,但參考好了,因為未必人人都會 ...
除了興趣, 還有考慮知識基礎,對工作的幫助.
細囝修BAFS & Physics.
學校精英班才可申請讀M1/M2。
最後,自修,但都無考M2.

BAFS 和Physics 對將來學習都有幫助,
由其,BAFS, 對財務會計有基礎理念,
總有得著.
而Physics可以對科學原理有慨念.

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-11-2 18:09

以興趣行先,我係十分認同,並且舉腳贊成嘅!不過,我都有少少嘢想提一提,但參考好了,因為未必人人都會 ...

我一向都強調數學唔得千祈唔好揀Phy .中三全年學嘅 Physics 查實只是高中課程的其中一課, 所以唔好以為中三成績可以就一定掂, 上到中四係會深好多, 所以如果冇信心,最好去書局睇下高中嘅書再決定。

作者: YmOra    時間: 21-11-2 19:34

stillgood20 發表於 21-11-2 17:38
除了興趣, 還有考慮知識基礎,對工作的幫助.
細囝修BAFS & Physics.
學校精英班才可申請讀M1/M2。

BAFS&PHY都係好多學生們的喜愛科目,由於香港係金融為主導,近年Phy已經少咗人選修,希望隨著M1M2的地位被肯定下會多番D人讀Phy啦!

亦好奇一問,你的孩子沒响學校修讀M2係自修學的,咁!孩子的"主科數"有無""明顯""地提升呀?

作者: stillgood20    時間: 21-11-2 22:23

YmOra 發表於 21-11-2 19:34
BAFS&PHY都係好多學生們的喜愛科目,由於香港係金融為主導,近年Phy已經少咗人選修,希望隨著 ...
應該無咩分別.
作者: gigayan    時間: 21-11-2 23:43

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-2 15:16

個人意見,有興趣讀M2點都好過揀無興趣嘅M1, 你囡囡喜 ...

唔鐘意M1 又唔鐘意bafs…… 呢個係最差的局面。

作者: gigayan    時間: 21-11-2 23:47

就係佢識嘅太多高中朋友,包括其他男校朋友,都話佢知phy 好伏

作者: YmOra    時間: 21-11-3 06:58

gigayan 發表於 21-11-2 23:47
就係佢識嘅太多高中朋友,包括其他男校朋友,都話佢知phy 好伏
...

若果以性別角度看,我認識嘅女孩子又有讀Phy又叻嘅真係好少好少,好多都係4級段成績,遇著些好掂嘅Phy科老師就有曙光,能夠攞(5+)嘅女孩子會大大增加呢!男孩子就不用講了,因為理科最強嘅男孩子都去晒讀Phy和M2,真係可以話男孩子幾乎大多數都係坐5望星星,男孩子會drop物理科嘅機會大大少過女孩子好多呢!可能係咁,女孩子讀Phy,甚至乎M2也是容易因中三成績好而"中伏"的科目之原因。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-11-3 08:04

gigayan 發表於 21-11-2 23:47
...

數理始終係男生強項,physics 呢科要數好腦筋轉得快,呢方面女生強嘅始終比較少。
我仔學校S4有差不多50人修 physics ,到今年S6得番3X個,女生唔夠5個。

作者: YolandaTam    時間: 21-11-3 08:22

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-3 08:04
數理始終係男生強項,physics 呢科要數好腦筋轉得快,呢方面女生強嘅始終比較少。
我仔學校S4有差不多50人 ...

我估可能係男生通常比較唔介意偏科,而女生好多從小到大被教要乖,要符合師長期望,所以想盡量做到科科都好。
我老公男校出身,佢哋 maths group 嘅同學一般語文(尤其中文)都比較弱,例如佢自己會考中文只有 E, 英文第一次考都係 E, 重考先至有 C, AL 英文有 D 已經喜出望外; 佢有同學 AL phy, pure math, applied math 全  A, drop Chem, 英文 F. 佢哋講起完全唔當一回事,俾著係女生,絕對會因英文引以為憾。
有時除咗天賦,Socialization 都好緊要。我都好感謝上帝俾我女讀女校,否則讀男女校嚟講佢有機會跟咗 gender stereotyping 覺得應該揀文商,咁就吃力不討好。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-11-3 08:41

YolandaTam 發表於 21-11-3 08:22
我估可能係男生通常比較唔介意偏科,而女生好多從小到大被教要乖,要符合師長期望,所以想盡量做到科科都 ...

可能你都講得啱,男生真係冇乜所謂,只要達到目的就得。

好似我大仔雖然入到大學,又入到心儀學系,但佢科中文 DSE 只得2,不過佢會話英文好就夠啦,I don‘t care ,吹佢唔賬

作者: skywalker167    時間: 21-11-3 09:13

關於高中的理科textbook我建議可以看Openstax的免費開源適合外國高中課程的textbook
physics, chemistry都有
雖然syllabus會有出入,但最基本的例如力學,電,波都系果D
https://openstax.org/subjects/science

當然都可以搵二手書

我始終都是覺得M2果D是高等數學,類似於舊制AL Pure Maths
完全同初中數學不是同一回事,就算高中Core Math都只是比初中數學難少少,數學延伸單元同高中Core Math都差好遠
高等數學是需要有數學天分先好讀,有數學天分的人會覺得好容易取得高分
以前Pure Math對於數學勁的人來講,
是可以在所有AL理科裡面用最少精力溫書就可以有C,努力D而非常有天分就可以A
無數學天分的人好勤力好辛苦讀都不會考得好,可能讀得好辛苦最多得個E (相當於呢科無助入大學)
讀Pure math的人數遠遠少於讀其他AL理科例如phy chem的人數
以前數學天分好的人,的確會AL phy, Pure Math, Apply Math錦讀,因為首先Pure math同Apply math都是他們的表演場地
可以好輕鬆地而不需要花太多精力溫書就可以有高分,反而phy可能花的時間比pure多
Apply math應該是phy同calculus夾埋,真正使用calculus自己derive公式去解決問題

就算AL phy chem都不需要深的數學,絕對不需要使用Calculus
只是需要運用書本提供的公式,而呢D公式要明白點運用點代,數學完全不難
一D需要calculus的公式已經是derive好比你,不需要明白點解系錦,都是只要識正確使用就可以
香港高中的phy chem的數學程度只是core math程度
除非連core math都好差,例如expect DSE連4都無最多只有3,否則我不認為DSE phy, chem會因為數學差而受到拖累
香港高中phy絕對不是解決高等數學問題,不需要數學天分

舉個假設的例子解釋下,我記得考慮電源內阻後負載的輸出功率幾時最大 (負載的內阻要是甚麼)
答案應該是負載同電源內阻一樣
DSE phy課程會直接教你呢樣野,背後的derive老師可能會bonus講但考試不考知道而且不會有額外分數,你只需要背返呢個知識出來就可以

而apply math就是要自己derive幾時是最大輸出 (好似是1st derivative = 0)

作者: gracelam    時間: 21-11-3 10:34

我女學校phy 開2班都係5x人, 但drop科率唔高(包括男女), 今年中六2班全部女仔大約有1x人!

作者: gracelam    時間: 21-11-3 10:40

skywalker167 發表於 21-11-3 09:13
關於高中的理科textbook我建議可以看Openstax的免費開源適合外國高中課程的textbook
physics, chemistry都 ...

話時話我女讀phy嘅電呢個topic有困難, 明明睇完Herman Yeung或問補習阿sir 係明, 但做題時又唔識, 佢話電呢part 玩死佢

作者: bbc2018    時間: 21-11-3 12:02

估唔到咁多人drop physics , M1, M2又甚麼情況?
作者: bbc2018    時間: 21-11-3 12:11

YolandaTam 發表於 21-11-3 08:22
我估可能係男生通常比較唔介意偏科,而女生好多從小到大被教要乖,要符合師長期望,所以想盡量做到科科都 ...

我覺得女生一般比較思想成熟些,眼光遠些,確保主科中、英達標先,可以入大學。男生可能比較直接,唔喜歡就唔喜歡,會繼續放少些時間主科,反而比較傾向選修科,自己喜歡的科目,不過風險比較大,可能英或中會出現驚嚇!

作者: YolandaTam    時間: 21-11-3 12:28

bbc2018 發表於 21-11-3 12:02
估唔到咁多人drop physics , M1, M2又甚麼情況?

可能同男生比長期吊車尾啩?
假設:
男生比較冇咁介意偏科,女生因為要乖,想科科都好
推論:
1)男生比較無顧慮,願意大幅將時間心力投放入自己喜歡嘅科目(即使忽略語文通識,呢幾科2到就算)
2)女生即使好喜歡理科,點都會唧啲時間投放入語文通識,希望呢啲科都有3甚至4,如果時間上分配唔到咪 drop 一科理科
結果:
1)有天份嘅男生理科十分好,仲有時間打機,但如果真係少花時間喺語文,就語文可能得2,靠數理啲星星入大學;冇天份嘅都中中等等
2)有天份嘅女生理科一樣十分好,但就因為要花時間喺語文要比男生更加勤力,可能數理少啲星,但因語文有3有4,一樣入大學同1)嗰啲男生做同學;冇天份嘅就...呵呵...兩頭唔到岸。

作者: YolandaTam    時間: 21-11-3 12:30

bbc2018 發表於 21-11-3 12:11
我覺得女生一般比較思想成熟些,眼光遠些,確保主科中、英達標先,可以入大學。男生可能比較直接,唔喜歡 ...

同感。

作者: YolandaTam    時間: 21-11-3 12:40

我女佢哋
M1 中四開學 36人,中六開學 21人,呢排又係 drop period,  已知有人 drop.
M2 中四開學 32人,中六開學 15人(當中只有4人無修 Physics),唔覺再有人 drop

作者: gracelam    時間: 21-11-3 12:40

阿女開頭M1/M2各大約20人

中六M2得13人(7男6女), M1都係差唔多都係10零人!

作者: YmOra    時間: 21-11-3 13:15

gracelam 發表於 21-11-3 10:40
話時話我女讀phy嘅電呢個topic有困難, 明明睇完Herman Yeung或問補習阿sir 係明, 但做題時又唔識, 佢話電 ...

這本書幾好,可提升"電"。

參考資料:
https://media.karousell.com/medi ... 7f3_progressive.jpg

作者: YolandaTam    時間: 21-11-3 13:18

gracelam 發表於 21-11-3 10:40
話時話我女讀phy嘅電呢個topic有困難, 明明睇完Herman Yeung或問補習阿sir 係明, 但做題時又唔識, 佢話電 ...

我女就 wave 差

作者: gracelam    時間: 21-11-3 13:20

YmOra 發表於 21-11-3 13:15
這本書幾好,可提升"電"。

參考資料:

非常感謝

elective 2~ atomic 有冇好介紹

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-11-3 13:34

我仔學校 S4有3x人修M2,去到S6仲有2x個,都係極少女生,但相信改革後時間多咗會更多人修讀。

睇返 20年 DSE 统計.
考M1女生有 950人,男生 1194人,而5+率 女生 28.9%,男生 26%.

考M2女生有 1242人,男生 2967,而5+率 女生 35.5%,男生 37.8%

似乎M1 统計都係比較啱细心啲嘅女生,代數就啱腦筋轉得快但粗心怕煩嘅男生。

作者: YmOra    時間: 21-11-3 13:35

gracelam 發表於 21-11-3 13:20
非常感謝  

elective 2~ atomic 有冇好介紹

通常班男仔未咁快有好嘢介紹阿女住,"原子"剛剛教完,我估要等多一排先有操卷料到手。

作者: bbc2018    時間: 21-11-3 13:39

gracelam 發表於 21-11-3 12:40
阿女開頭M1/M2各大約20人

中六M2得13人(7男6女), M1都係差唔多都係10零人!

您學校M2男女好平均,好勁

相信之後M1/2會比較少人drop。其實有時數學要發力,亦比中、英比較容易處理,識一個讀B1C男仔,中四數學成績不是太好,其實是底子不太夠,好在佢一早目標比較明確,中五drop Econ, 數學搵私補M1,最後拿5*,連帶Core數亦進步得快,拿5**,反而一向好有信心的Chem只能拿5,上訴都係維持現狀。所以中四一年的成績其實有時不能做準,尤其某些學校,刻意考深過DSE,要清楚自己能力,將來大學選科目標,及早想辦法,堅持下去,成效會更好!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-11-3 13:40

gracelam 發表於 21-11-3 10:34
我女學校phy 開2班都係5x人, 但drop科率唔高(包括男女), 今年中六2班全部女仔大約有1x人!
...

女生修 Physics 的確少,20年 DSE 考physics 男生有 6695人,而女生只有 2645人。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-11-3 13:42

YolandaTam 發表於 21-11-3 13:18
我女就 wave 差

做多啲之補充。

作者: bbc2018    時間: 21-11-3 13:46

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-3 13:34
我仔學校 S4有3x人修M2,去到S6仲有2x個,都係極少女生,但相信改革後時間多咗會更多人修讀。

睇返 20年  ...

原來修讀M1男仔,女仔人數差唔多。M2明顯男仔多過女仔

是否您仔間學校修M2修埋Physics 的人多,所以比較少人drop?

作者: YolandaTam    時間: 21-11-3 13:51

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-3 13:42
做多啲之補充。

同意,努力中

作者: 小豬脾    時間: 21-11-3 14:03

YolandaTam 發表於 21-11-3 12:40
我女佢哋
M1 中四開學 36人,中六開學 21人,呢排又係 drop period,  已知有人 drop.
M2 中四開學 32人, ...
HKU早幾都講咗M1/ M2可以獨立計做elective, 會唔冇噤多同學drop?我家年輕人話M1應該攞5容易過中文,計best 6可計M1應該有著數。
作者: gracelam    時間: 21-11-3 14:27

小豬脾 發表於 21-11-3 14:03
HKU早幾都講咗M1/ M2可以獨立計做elective, 會唔冇噤多同學drop?我家年輕人話M1應該攞5容易過中文,計best  ...

數學好嘅人, M科攞5真係易過中文攞5, 男仔有3已經好好了!

作者: gracelam    時間: 21-11-3 14:27

YmOra 發表於 21-11-3 13:35
通常班男仔未咁快有好嘢介紹阿女住,"原子"剛剛教完,我估要等多一排先有操卷料到手。
...

收到

作者: YolandaTam    時間: 21-11-3 14:27

小豬脾 發表於 21-11-3 14:03
HKU早幾都講咗M1/ M2可以獨立計做elective, 會唔冇噤多同學drop?我家年輕人話M1應該攞5容易過中文,計best  ...

其實師妹嘅諗法十分合理 師姐都係因為相同邏輯啃八科。
不過如果我樓上講嘅係啱,大部份女仔因為 socialization 要乖想科科唔失禮,drop M 科保中文情況可能仍然存在。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-11-3 14:47

bbc2018 發表於 21-11-3 13:46
原來修讀M1男仔,女仔人數差唔多。M2明顯男仔多過女仔

是否您仔間學校修M2修埋Physics 的人多,所以比較 ...

都算係,修 physics 好多都有M2。

不過我哋只係普通地區學校,其他學校情況唔清楚。

作者: ok_ko    時間: 21-11-3 14:51

skywalker167 發表於 21-11-3 09:13
physics, chemistry都 ...

係呀!記左佢啦!你依個例子都重有得教。始終學電都要到中5上學期,這時有機會入calculus了。未學differentiation,其實好難教落去。當然可以plot curve,但就難教了。

其他如靜電的potential(針對point charge),其實你唔識integration,點計到從infinity 到某點的work done?計唔到,點揾potential? 這是比你舉的例子還要早面對的課程。但integration
differentiation 遲一個學期。就是說學生只能記potential條公式了!可能教育局諗諗下覺得有問題,就索性係2015cut左佢。

爲了避免calculusDSE的教科書一開始就教學生Newton 2nd Law 就是
F = ma 了。點搞!?

這樣學physics,難怪香港的競爭力越來越差。

作者: YmOra    時間: 21-11-3 15:19

ok_ko 發表於 21-11-3 14:51
係呀!記左佢啦!你依個例子都重有得教。始終學電都要到中5上學期,這時有機會入calculus了。未學different ...

香港物理响世界排名,我記得,科大排37,港大排66,中大排99,100內香港都有3間,我以為都算唔錯。

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-11-3 15:27

ok_ko 發表於 21-11-3 14:51
其他如靜電的potential(針對point charge),其實你唔識integration,點計到從infinity 到某點的work done?計唔到,點揾potential? ...

Electric potential 已經 cut 咗, out-c 鳥
DSE 的 electric field 已經cut 到變咗BB級別鳥

作者: ok_ko    時間: 21-11-3 15:44

YmOra 發表於 21-11-3 15:19
香港物理响世界排名,我記得,科大排37,港大排66,中大排99,100內香港都有3間,我以為都算唔 ...

我唔係話香港三所大學的物理系有問題。我係話DSE的課程比從前退步了。從高中4年變成高中3年,當然一定會教小D野。但cut 野有好多種cut法。我也具體講出我認爲的問題所在。

從課程而論,DSE物理確實是退步了。

作者: YmOra    時間: 21-11-3 15:54

ok_ko 發表於 21-11-3 15:44
我唔係話香港三所大學的物理系有問題。我係話DSE的課程比從前退步了。從高中4年變成高中3年,當然一定會教 ...

都係嘅!無偈啦!鬼叫入U唯一途徑只有DSE咩!

作者: skywalker167    時間: 21-11-3 15:54

我記得以前舊制AL physics雖然好一大班人無pure
但有班人會考時讀過additional math,有學過calculus
但仍然有班讀AL physics的人會考都沒有AMath完全沒有calculus底
我記得AL physics除了potential之外仲有電容果D要calculus derive條式
但其實我覺得就 如果話 你明白甚麼是calculus,但完全不明白calculus的運算過程
同條式點樣使用calculus derive出來,
只知道你用calculus derive完之後條式系錦,條式要點代,省略左個數學過程,其實都ok.....
但當然如果呢種方法讀高中physics去升讀大學engineering或者phy/applied phy是會中伏,
因為工程同大學純phy或者應用phy都要calculus自己去derive條式出來

另外話說,其實大學有D基礎物理course(比D學生個programme需要物理background但個學生DSE沒有phy去讀)
是在1-2個sem內教完大半dse physics syllabus而成個course是完全不需要使用calculus
所以其實我覺得高中程度的phy不用到calculus都是可以接受的

例如講potential就係 無限遠的時候potential定做零(定),
如果是吸引就會釋放kinetic energy錦所以potential energy會減少
變成負數 定做零方便計算
之後同你講電力條式被發現系物物物
work done就是力乘位移,但力會隨位置改變,所以要透過integration去計
不需要理integration點做,最後條式就變成物物物,錦

另外我覺得值得一提: DSE數學延伸單元不只calculus仲有好多其他好Advance的野,同calculus D題目都出到好深
我以前會考AMath的時候覺得integration是全個課程裡面最容易取分的部分,但去到pure完全吾得

其實我2016年用自修生身分玩過一次DSE,其中一科考過的是phy
但我是用D二手舊的DSE書(應該是初版)去準備
但我其實不知道2016年的syllabus有cut到甚麼

題外話: 我聽過大學是shift左的,大學數學是邏輯學,大學物理類似中學數學,大學化學類似中學物理,大學生物類似中學化學

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5