教育王國

標題: 直私失意圍爐區 [打印本頁]

作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 10:10     標題: 直私失意圍爐區

今年好似未有人開?
收REJECT收到懷疑人生
我知
我知小一遊戲未完, 要反省,要好好準備叩門, 要玩到下年
我知小一唔係人生全部
我知無最好既學校, 只有最適合既學校

但係壓力真係好大, 無人可以傾, 需要地方放負

我覺得自己唔識教累左佢
我覺得自己唔識諗害左佢
我討厭自己諗唔通咩學校先適合佢
我討厭自己都唔知想佢讀點樣既學校

不喜勿插, 請留空間抖氣

作者: gomapi    時間: 21-10-26 10:17

同您感受一模一樣,一直覺得自己小朋友唔差,學業方面進度亦自問跟貼怎至高於同齡,興趣班亦不缺,portfolio亦內容豐富,這場緣份遊戲唔識玩,小朋友每次入試場前都會安慰我佢唔會令我失望,但卻一次又一次失望,但我唯一係從來唔會懷疑自己小朋友既能力,加油!

作者: dmms    時間: 21-10-26 10:30

我理解啊。九月真是好鬼黑暗,間間都 reject。我甚至爆鬧我仔,事後又好後悔。甚至諗過個仔係唔係真唔掂,懷疑佢能力,諗住唔再堅持面試,大抽獎抽到咩就讀咩。但誨氣過後,冷靜諗諗自己都讀咗十幾年書,過程有起有落,落時都是靠堅持最後都爬到上去。我收拾好心情,同埋仔聽到無一間收佢,佢都開始識驚,之後有幾次都算好好配合,然後就有少量 second in 出現 。所以,我係覺得做家長嘅係呢個過程中一定要做到問心無愧,仔大個時,將申幼申小嘅資料俾佢睇,我地唔會話對唔住佢。我吔已經盡佐力,相信仔第時都唔怨我吔。
作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 10:31

gomapi 發表於 21-10-26 10:17
同您感受一模一樣,一直覺得自己小朋友唔差,學業方面進度亦自問跟貼怎至高於同齡,興趣班亦不缺,portfoli ...

我未同小朋友講無學校收......
我唔怪佢, 我睇得出佢有嘗試盡力

我一方面後悔報太少,一方面又覺得已經個個星期面試壓力大

作者: ystmama    時間: 21-10-26 10:31

Fatjelly 發表於 21-10-26 10:10
今年好似未有人開?
收REJECT收到懷疑人生
我知

同感,有時覺得自己係個好失敗既阿媽

作者: Raccch    時間: 21-10-26 10:34

各位家長加油呀,唔好放棄。諗下小朋友得你哋幫佢搵學校而已,冇其他人可以依靠了,再堅持下。
初為人父人母,大家都係學習中,但我相信家長都已經係盡全力俾自己可以俾到最好的俾小朋友了,不用自責。會覺得挫敗已經證明家長係有要求又曾經努力過,再堅持下肯定會有成果的。
作者: sillyorange    時間: 21-10-26 10:50

同路人。我都好失落, 好大壓力, 但我沒有怪過小朋友, 我見到佢已經好努力了, 只要佢盡左力就夠。我接受我小朋友唔夠top, 唯有諗,學校唔收佢係真係唔適合,勉強收佢都讀唔上...

遊戲只係玩到一半, 大家可以攰, 但唔好氣餒, 總知盡左力, 大家問心無愧, 一齊加油吧~

作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 11:09

sillyorange 發表於 21-10-26 10:50
同路人。我都好失落, 好大壓力, 但我沒有怪過小朋友, 我見到佢已經好努力了, 只要佢盡左力就夠。我接受我小 ...
我都同自己講勉強入到可能都無好結果
不如求其一間津校算
我不停REMIND自己
孩子健康就好
孩子健康就好
出世果陣明明係咁諗

但係個腦不斷有其他念頭
係咪人生就咁完左?
以後努力仲有無用?
只是5年差異已經咁大點算?

作者: yyshiu    時間: 21-10-26 11:11

上年同一時間我都有著同樣的感受。

其實10月都仍是很早階段,大家要咬實牙關,繼續為明天作好準備,相信機會一定會留給有準備的人。加油!
作者: 海豚BB    時間: 21-10-26 11:15     標題: 回覆樓主:

佢高主教2 nd zoom後, 我睇住佢做得吾好, 事後我終於情緒失控, 不停大喊鬧爆佢,掉哂佢玩具落垃圾桶,不停話「最後機會喇 無喇」, 我老公目擊成個情況, 而之後直到現在個人成日都收埋自己,無再同任何人講野, 直頭覺得自己好似出左問題。我好想搵人傾下。

PS 咁耐以黎我都有緊張考小,一直有教佢,俾佢上堂,樣樣做足哂。我一直覺得佢吾差。我都吾想懷疑個仔能力,但我已經變到吾相信佢,亦吾相信自己。
灰到吾識形容。

作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 11:18

海豚BB 發表於 21-10-26 11:15
佢高主教2 nd zoom後, 我睇住佢做得吾好, 事後我終於情緒失控, 不停大喊鬧爆佢,掉哂佢玩具落垃圾桶,不 ...
一齊傾下啦, 壓力太大啦
幫唔到發洩下都好

作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 11:20

yyshiu 發表於 21-10-26 11:11
上年同一時間我都有著同樣的感受。

其實10月都仍是很早階段,大家要咬實牙關,繼續為明天作好準備,相信機 ...
問題係我已經唔知想努力D乜了
作者: dmms    時間: 21-10-26 11:29

回覆 海豚BB 的帖子

我情況同你好似,second in 入圍情況同你都差唔多。高小zoom in,我仔以為老師睇佢唔到,唔停緊扮鬼臉同埋鬼上身緊扭來扭去坐唔定,但我又唔可以係老師面前製止佢,事後鬧爆佢,成個晏晝無理佢,佢哭到訓覺前。有時真係好鬼激氣,只可以睇下電影放鬆下。我都好驚會有一日控制唔住,唯有見post就互相呻下,大家一齊鼓勵下。
作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 11:39

[咁耐以黎我都有緊張考小,一直有教佢,俾佢上堂,樣樣做足哂。我一直覺得佢吾差。我都吾想懷疑個仔能力,但我已經變到吾相信佢,亦吾相信自己。
灰到吾識形容。]

完全同感

作者: daijuju    時間: 21-10-26 11:39     標題: 回覆樓主:

其實直私面試遊戲真的只適合一些比較主動健談的小朋友,如果係比較不善表達的真的相當不利。但不代表這些小朋友唔叻,只是面試唔夠人叻姐。當年我大仔都係好寡言,雖然訓練過但係始終性格問題,表達不是佢強項。最後入讀一間學術型私校。試過叩門幾間都冇得見。之後讀小一先再考插班龍校的。有時最好的在最後,家長不要灰心。小朋友面試唔叻唔代表讀書唔叻,始終小學都係學術做卷為主的。比心機培養佢中英數能力,上小學唔會差的。到時讀得好再插班心儀也是可以的。加油。

作者: TY168    時間: 21-10-26 11:49

daijuju 發表於 21-10-26 11:39
其實直私面試遊戲真的只適合一些比較主動健談的小朋友,如果係比較不善表達的真的相當不利。但不代表這些小 ...
我小朋友就係面試好唔叻既一群,學術唔錯,平時對住熟人對答如流,一面試就…..
有時都想安慰自己佢真係唔差,只係唔適合呢個遊戲,
但每次收到結果都係非常失望

作者: YY_2011    時間: 21-10-26 11:50

KTS 十一月八日可以報,仲有D學校有第二輪申請,如福小、播道、領小等等,又有啲私校會延長申請期,如啟基。

先控制心情,後處理事情 。
長路漫漫,前面大把機會,一起加油!

其實,考小學係期望與現實的遊戲。 當然每位家長都希望自己的小朋友入到最top, 最熱門的學校,但 事實 是憎多粥少。

有時,我聽到一些家長說什麼什麼學校 是水泡,點都唔會讀。我自己的看法是每一間學校都有它的優點和缺點 ,盡量去了解 學校的特點,看看 是否適合孩子 及配合到自己的家庭狀況。

作者: YY_2011    時間: 21-10-26 11:55

Fatjelly 發表於 21-10-26 11:39
[咁耐以黎我都有緊張考小,一直有教佢,俾佢上堂,樣樣做足哂。我一直覺得佢吾差。我都吾想懷疑個仔能力, ...

正如,我跟老師說仔仔interview的時候表現好好,面見的老師亦稱讚他,但都只得waiting。

老師說 實際情況都要睇對手 有多強勁,以及 學校及老師 喜歡哪一類型小朋友。

真的是緣分遊戲,沒有得強求!

作者: daijuju    時間: 21-10-26 11:56

TY168 發表於 21-10-26 11:49
我小朋友就係面試好唔叻既一群,學術唔錯,平時對住熟人對答如流,一面試就…..
有時都想安慰自己佢真係唔 ...

其實上到小學都係考中英數,到最後都係睇成績,就算標榜幾活動嘅學校都係睇成績為主,體藝為副。當然一開始入到心儀就比較慳功夫不用再搞插班,但入唔到也不用太失望,分分鐘學術好的仲讀得好過面試叻的,所以不用太早灰心,keep住努力小朋友一定可以係將來嘅學校做得好的。

作者: YY_2011    時間: 21-10-26 11:58

Fatjelly 發表於 21-10-26 11:18
一齊傾下啦, 壓力太大啦
幫唔到發洩下都好

其實我每次出結果嗰一日都會冇胃口,甚至想作嘔,仲緊張過自己見工!所以都上來傾下發洩下!

作者: yyshiu    時間: 21-10-26 12:00

回覆 Fatjelly 的帖子

我明白的,我第一個小朋友都係有相同情況,當年最終抽埋寶校。我也有很灰很灰的心情,也有懷疑過小朋友及說一些令小朋友及家人都不開心的說話。我回看真的很後悔。最後....其實未到最後,我同小朋友考入了一間很普通的私小,我們也一起努力成長,見證小朋友一步一步努力讀書到上年全級考頭幾名,到小朋友有自信的同我講希望考插班去某小學,其實一切都仍在努力中。可能路是有一點難行,但能陪伴及見證小朋友既進步,我覺得我及小朋友都是得多於失。

作者: 海豚BB    時間: 21-10-26 12:02

YY_2011 發表於 21-10-26 11:50
KTS 十一月八日可以報,仲有D學校有第二輪申請,如福小、播道、領小等等,又有啲私校會延長申請期,如啟基 ...

我仲有福小 培穚2nd, St. Paul boy 2 nd 就大結局。 呀,仲有聖類斯同崇真11月in.
救恩 陳守仁 等後日放榜
九龍灣st Joe 陸小 11月中放

係呀 我就係報20幾間既痴線媽媽。
但係正確的。因為如果當初吾咁樣報法。我一早已經玩完。

作者: YY_2011    時間: 21-10-26 12:05

海豚BB 發表於 21-10-26 12:02
我仲有福小 培穚2nd, St. Paul boy 2 nd 就大結局。 呀,仲有聖類斯同崇真11月in.
救恩 陳守仁 等後日放 ...

其實 小朋友有幾間second in已經好好呀!

作者: 海豚BB    時間: 21-10-26 12:07

YY_2011 發表於 21-10-26 12:05
其實 小朋友有幾間second in已經好好呀!

見你WKF有 3 rd. 我既down 係由WKF 去吾到 3 rd開始。 成個人崩塌了一樣。 亦感到難以再面對之後一連串的打擊

作者: daijuju    時間: 21-10-26 12:08

yyshiu 發表於 21-10-26 12:00

我明白的,我第一個小朋友都係有相同情況,當年最終抽埋寶校。我也有很灰很灰的心情 ...

講得好好,得多於失 條路冇咁順利,但得著也很多

作者: YY_2011    時間: 21-10-26 12:12

海豚BB 發表於 21-10-26 12:07

見你WKF有 3 rd. 我既down 係由WKF 去到 3 rd開始。 成個人 ...

係呀!仔仔有WKF 3rd interview, 但無SPB 2nd in,我都有唔開心過㗎!

不過,我覺得既然係小朋友自己考返嚟嘅,就真係要睇佢同嗰間學校嘅緣分!

作者: dmms    時間: 21-10-26 12:16

我仲有福小 培穚2nd, St. Paul boy 2 nd 就大結局。 呀,仲 ...
我都差唔多,已經面咗21間(仲淨福小未面),已經7間無俾最后offer,得6個second in 。宜家都好擔心。
作者: hello_go    時間: 21-10-26 12:17

其實而家小朋友,幼稚園已經要學咁多野,又要面試 (相信大家以前最多都係考中學,考大學或做野先有面試),佢地已經好叻的了。所以唔好咁灰心,每一位小朋友肯去做,其實已經好好了。雖然結果未必如我地所想,所期待,但相信如果家長繼續鼓勵佢,佢會成長得唔差的 (我唔敢講好好,因為人比人,唔知幾時先到家長認為好好個種)。

作者: yhchanchan    時間: 21-10-26 12:20

YY_2011 發表於 21-10-26 12:12
係呀!仔仔有WKF 3rd interview, 但無SPB 2nd in,我都有唔開心過㗎!

不過,我覺得既然係小朋友自己考返 ...
我同你一樣,無spb,身邊好多都有,極困擾
wkf又唔係真係好心儀,又講明3rd係考家長,更驚我累左佢

作者: YY_2011    時間: 21-10-26 12:20

dmms 發表於 21-10-26 12:16
我都差唔多,已經面咗21間(仲淨福小未面),已經7間無俾最后offer,得6個second in 。宜家都好擔心。 ...

有六個second in已經好好啦!其實入得final round,等到call waiting嘅機會都好大!

作者: yhchanchan    時間: 21-10-26 12:20

dmms 發表於 21-10-26 12:16
我都差唔多,已經面咗21間(仲淨福小未面),已經7間無俾最后offer,得6個second in 。宜家都好擔心。 ...
六個second擔心啲乜
作者: 海豚BB    時間: 21-10-26 12:23     標題: 回覆樓主:

同埋我優才reject , 播真都無得in。 我住將軍澳。加加埋埋, 個人諗到傻左

作者: dmms    時間: 21-10-26 12:24

yhchanchan 發表於 21-10-26 12:20
六個second擔心啲乜
入到6個second in,但已經死左2個,仲淨4個未出結果,這4個都是大熱,希望渺茫
作者: yhchanchan    時間: 21-10-26 12:25

我仲有福小 培穚2nd, St. Paul boy 2 nd 就大結局。 呀,仲 ...
我都廿幾間,唔後悔,都係買個機會,同埋實在係撞到七彩
見到人地有報亦有offer有時我仲後悔報得少

好感恩小朋友係enjoy,佢覺得周圍去玩,每間出黎話好玩

作者: daijuju    時間: 21-10-26 12:26

海豚BB 發表於 21-10-26 12:07

諗起我都試過yw 3rd完reject同埋tsl 3rd in完都冇offer,都幾打擊下。不過望返轉頭,都係一個體驗黎。

作者: pwhr    時間: 21-10-26 12:29

作為爸爸, 我認為不需要擔心太多, 可做的都已做 (練習, 外補, 報校等絕不比一眾虎媽少), 阿仔亦已盡力, 反而我會欣賞佢沈著執行我的種種安排, 雖然暫未有滿意成績, 但我仍為我阿仔為榮, 而成過考小過程亦令我更了解阿仔, 亦可為兩個細佬之後作更好準備

見到好多家長呼天搶地, 我認為未有直私offer並非世界末日,而直私學生亦不一定比其他學生優秀,  試想下自己讀書時考公開試, 地區學校出世一樣可以砌低大部份名神校學生, 那不是更值得驕傲

勝固欣然, 敗亦可喜, 欣賞有好offer的同學, 但亦不需為自己子女未能取得滿意offer而氣餒, 請不要忘記對子女的初心, 共勉之
作者: YY_2011    時間: 21-10-26 12:32

海豚BB 發表於 21-10-26 12:23
同埋我優才reject , 播真都無得in。 我住將軍澳。加加埋埋, 個人諗到傻左

我地播道到都冇得見,呢間真係諗唔明!

作者: yhchanchan    時間: 21-10-26 12:33

daijuju 發表於 21-10-26 12:26
諗起我都試過yw 3rd完reject同埋tsl 3rd in完都冇offer,都幾打擊下。不過望返轉頭,都係一個體驗黎。
...
咁有無call waiting你有冇寫信
作者: daijuju    時間: 21-10-26 12:35

yhchanchan 發表於 21-10-26 12:33
咁有無call waiting你有冇寫信

冇call waiting。唔記得有冇寫信。當時諗亞仔係咪真係咁差,3rd in收reject。

作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 12:37

睇到各位情況感覺傷口被曬鹽.....
*苦笑*

作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 12:39

deleted
作者: cn1988    時間: 21-10-26 12:40

剛剛開咗呢度帳戶 正好用來給各位加油
自問不是自戀狂、戀女狂 ,從來都認平凡
但每次俾學校拒絕嗰吓真係好屈辱....

呢個月真係好難挨,各位要小心情緒問題

作者: yhchanchan    時間: 21-10-26 12:45

pwhr 發表於 21-10-26 12:29
作為爸爸, 我認為不需要擔心太多, 可做的都已做 (練習, 外補, 報校等絕不比一眾虎媽少), 阿仔亦已盡力, 反 ...
好欣賞你對自己同仔都有信心,自問真係好難做到,有時甚至會懷疑入錯幼稚園
夠學術既又驚唔夠表達,夠面試技巧又驚個底打得唔好
有課外活動獎狀又怕無考語文證書,有自信既又驚無人脈關係。。。
總之。。。樣樣都怕做得唔好
一係我自己出錯,一係我幫佢安排得唔夠好

作者: daijuju    時間: 21-10-26 12:58

yhchanchan 發表於 21-10-26 12:45
好欣賞你對自己同仔都有信心,自問真係好難做到,有時甚至會懷疑入錯幼稚園
夠學術既又驚唔夠表達,夠面試 ...

請不要自責......表達好唔好係天生,盡力幫咗就好了,不要怪責自己和小朋友......他也一定有自己的才能的。

作者: cn1988    時間: 21-10-26 12:58

回覆 pwhr 的帖子

絕對同意,盡力就好,過程中有得著就更好
我都係爸

作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 12:58     標題: RE: 直私失意圍爐區

yhchanchan 發表於 21-10-26 12:45
夠學術既又驚唔夠表達,夠面試 ...
係果種內疚, 果種自己害左小朋友感覺最難受
作者: TY168    時間: 21-10-26 13:04

Fatjelly 發表於 21-10-26 12:58
係果種內疚, 果種自己害左小朋友感覺最難受
我都成日會不自覺諗,如果當初我有做xxx結果會唔會唔一樣呢,我冇怪小朋友,我怪我自己多啲

作者: yhchanchan    時間: 21-10-26 13:06

daijuju 發表於 21-10-26 12:58
請不要自責......表達好唔好係天生,盡力幫咗就好了,不要怪責自己和小朋友......他也一定有自己的才能的 ...
就係覺得小朋友唔差,係我累佢
作者: yhchanchan    時間: 21-10-26 13:07

TY168 發表於 21-10-26 13:04
我都成日會不自覺諗,如果當初我有做xxx結果會唔會唔一樣呢,我冇怪小朋友,我怪我自己多啲
...
太好有同路人
作者: daijuju    時間: 21-10-26 13:17

yhchanchan 發表於 21-10-26 13:06
就係覺得小朋友唔差,係我累佢

小一面試太多外來因素了,好難控制的

作者: Jean1769    時間: 21-10-26 13:19

每間學校幾千人報,offer就得百零個,而且都係集中係果班人拎到,無offer係好正常

識咁諗就會無咁失望

作者: daijuju    時間: 21-10-26 13:23

Fatjelly 發表於 21-10-26 10:31
我未同小朋友講無學校收......
我唔怪佢, 我睇得出佢有嘗試盡力

遲啲有啲學校會有第2輪收生,可考慮報

作者: kimlam953    時間: 21-10-26 13:26

TY168 發表於 21-10-26 13:04
...
黎到第二名小朋友, 我反而乜都唔想做
考學校係配對遊戲, 未入讀已要我拉牛上樹, 咁我要拉到幾耐!?  咁不如入間唔洗我拉牛的學校好過啦!

我但願留返條命仔係佢長大工作時有阻礙能夠提點下佢;又或者需要娘家時我能幫上手

作者: Jean1769    時間: 21-10-26 13:26

報廿間絕對正確,報名只係父母辛苦d, 好多時面試撞期。坦白講考小係學校揀你唔係你揀學校,到有offer在手就真係可以開始你慢慢揀,你亦可揀去唔去in.好過之後後悔miss左。

考到間心儀學校,享受的會係黎緊六年甚至十二年,玩面試至多玩一陣。

作者: sillyorange    時間: 21-10-26 13:31

我收到WKF reject 嗰日, 我唔開心左一日。返屋企, 我見到阿女好開心咁跑埋嚟攬住我,話我知佢已經做晒功課。我就覺得,佢開心健康就好啦。如果真係冇直資,讀津校都唔一定差。其實考小學的得失只係我呢個阿媽在意,係佢呢個年紀,佢已經做左好多,做得好好。而家每一次interview, 入去前我叫佢加油同盡力,出嚟就問佢開唔開心同讚佢叻。其他的都唔再問啦﹐我唔想將我的壓力同負能量傳染比佢。

作者: sillyorange    時間: 21-10-26 13:34

kimlam953 發表於 21-10-26 13:26
黎到第二名小朋友, 我反而乜都唔想做
考學校係配對遊戲, 未入讀已要我拉牛上樹, 咁我要拉到幾耐!?  咁不如 ...
我都有第二個小朋友, 幾年後考小一又唔知係咩環境.... 好鬼驚...
作者: daijuju    時間: 21-10-26 13:35

sillyorange 發表於 21-10-26 13:31
我收到WKF reject 嗰日, 我唔開心左一日。返屋企, 我見到阿女好開心咁跑埋嚟攬住我,話我知佢已經做晒功課 ...

講得好好。諗起我以前5歲都唔記得做過乜,只記得返下幼稚園,玩下又一日。邊似而家又要做功課又要學嘢又要面試拍片......不論結果如何,其實佢哋已經好叻啦!

作者: 993rs    時間: 21-10-26 13:52

大人尚且有抒發情緒既渠道,小朋友就只有父母。

從來升小 interview 都同小朋友能力冇太直接既掛勾,否則學校都冇位比人插班。呢間當小朋友係草,另一間可能視佢為寶。

當年我報21間,從來冇一刻考慮過 EK、外界當唔當我係怪獸家長,冇諗過向任何人交代。有去 in 既超過半 rejection,但其中一間最心儀既當佢係寶,成為提前收生、唔駛3rd in 既一批。

總有學校、老師會懂得欣賞你小朋友,有時未必一定係直私。無論外面既人點睇,佢都一定係你既寶貝,一點點既挫折可能令大家更早學懂珍惜呢。

當年三私一直完敗,我SFA唔記得交實體 form,到今日都比老婆講緊。TSL 撞期。APS、KTS 都冇 2nd in。今日睇返 rejection 得啖笑
作者: Mrscatcatfung    時間: 21-10-26 13:52     標題: 回覆樓主:

好明白你們的心情。

有個小建議,如果真係好心儀,收到waiting, 便开始写求位信。写四至八封去到明年九月開學前。校長們在叩門階段是喜愛學業叻的,稍微多於運动藝術音樂。私小真的试過Reject 变offer. 寫下信,叫做盡力了。

但如果叩極都無消息,有時,不是小朋友唔叻,係太叻所以唔收。小一老師好有經驗的,太聰明的:會坐唔定,會搞事,要人手,要時間去安撫, 難教的。名校超大班成班四+個,邊有時間每個慢慢呵?

一叻就坐唔定,一叻就多嘴。 看神態就知,眼神精神奕奕,動作好快好敏捷,多數難掌握。不要罵了,看到心疼啊。我仔幼稚園無分數,比賽坐定眼神微笑,輸了。

但現小一,科科都高分,個個練習做到又快又好。已經跑出了,讀小學不同考小那種玩法。多讀一兩年,情绪又定d。而分數好,有小二,小三到小五玩插班。

大人细路收拾心情,開心d。歲月不會辜負您的。加油。

作者: Azzurro    時間: 21-10-26 13:59

現在,1xxxx 人考 8000 直私學位(1/3 神校名校,1/3 好學校,1/3 中等學校)
幾年後,50000 人考呈分試,band 1/2/3 大概分開三份

如果中期目標係讀 band 1 中學,其實唔使太擔心
就算直私第一次報名/ 第二次報名/ 叩門/ call waiting/ 抽獎都落空(好難全部落空)
由於考直私家長大部分都係有所準備
之後幾年的插班/ 和小五呈分試都可以預期比較有競爭力
相對考小一,考中一先係真正死線。。(按我所知)

可能其他不少家長小學五年級呈分試先知道壓力。。
作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 14:23

sillyorange 發表於 21-10-26 13:34
我都有第二個小朋友, 幾年後考小一又唔知係咩環境.... 好鬼驚...

我都有第二個, 而且明顯比第一個無咁叻更唔適合面試,所以可能個天想我個大讀津校唔駛兩年後再玩過。

但得15分, 叩門睇黎少不免, 有排震

作者: sunnymama2    時間: 21-10-26 14:32

大把叻仔叻女讀津校,唔洗咁快灰
作者: zsjanyy    時間: 21-10-26 14:36

我覺得自己唔識教累左佢
我覺得自己唔識諗害左佢
我討厭自己諗唔通咩學校先適合佢
我討厭自己都唔知想佢讀點樣既學校

太感同身受了!!!

作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 14:49

sunnymama2 發表於 21-10-26 14:32
大把叻仔叻女讀津校,唔洗咁快灰
我唔係介意讀津校, 只係得15分, 無抽獎運, 而且我果區......

作者: sillyorange    時間: 21-10-26 14:53

Fatjelly 發表於 21-10-26 14:49
我唔係介意讀津校, 只係得15分, 無抽獎運, 而且我果區......
就算有20分自行熱津都係危危乎....我諗過其實有個細gei跟尾, 入津校對大家都好~係怕派中寶校~

作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 14:57

sillyorange 發表於 21-10-26 14:53
就算有20分自行熱津都係危危乎....我諗過其實有個細gei跟尾, 入津校對大家都好~係怕派中寶校~
...
諗到第時個細得10分, 可能會仲DEPRESSED
作者: pwhr    時間: 21-10-26 15:07

我有3個仔都未灰,大家正面啲吧
作者: baby.bobo    時間: 21-10-26 15:18

dmms 發表於 21-10-26 11:29
回覆 海豚BB 的帖子

我情況同你好似,second in 入圍情況同你都差唔多。高小zoom in,我仔以為老師睇佢唔 ...
我個仔又係係個鏡頭前面扮鬼臉, 跟住我老公忍唔到笑, 全家得我一個係正常, 人都顛.
作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 15:30

baby.bobo 發表於 21-10-26 15:18
我個仔又係係個鏡頭前面扮鬼臉, 跟住我老公忍唔到笑, 全家得我一個係正常, 人都顛. ...
想知老師反應
作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 15:47

pwhr 發表於 21-10-26 15:07
我有3個仔都未灰,大家正面啲吧

好, 加油
你打唔打算三個都考直私?

作者: dmms    時間: 21-10-26 15:49

Fatjelly 發表於 21-10-26 15:30
想知老師反應
in 我吔個老師全程好淡定,堅持完成幾個part嘅內容,佢全程都無笑都幾勁下。我覺得佢係度諗:仲要唔要繼續俾佢in,呢個鬼馬溜仔做咩扮鬼臉,我有梗好笑咩。
作者: sunnymama2    時間: 21-10-26 15:51

Fatjelly 發表於 21-10-26 14:49

我侄女讀寶校(即係冇人揀的學校),年年都有d學生升band 1,包括我侄女。
唔好彩look 左入寶校,勤力d, 喺學校做top10%  唔難!

作者: baby.bobo    時間: 21-10-26 15:53

老師無咩反應呀, 但我有停止我個仔, 咁啱我講緊我個仔有咩缺點, 我就話缺點就係好似咁樣, 唔正經鐘意玩....
作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 15:55

baby.bobo 發表於 21-10-26 15:53

老師無咩反應呀, 但我有停止我個仔, 咁啱我講緊我個仔有咩缺點, 我就話缺點就係好似 ...
媽媽識執生
作者: chrisguo812    時間: 21-10-26 16:26

海豚BB 發表於 21-10-26 12:23

The same here

作者: fairycatcher    時間: 21-10-26 16:35

dmms 發表於 21-10-26 12:24
入到6個second in,但已經死左2個,仲淨4個未出結果,這4個都是大熱,希望渺茫 ...
你吾係有smc offer 咩?
作者: dmms    時間: 21-10-26 16:42

回覆 fairycatcher 的帖子

無吖,SMC second in後收waiting.我果時衰多口話我仔比較好動,然後主任好緊張。我即時覺得衰佐,最後真係收 waiting

作者: cheapershop    時間: 21-10-26 16:46

如果最後要讀津校,真係人生玩完
作者: Raccch    時間: 21-10-26 16:55

cheapershop 發表於 21-10-26 16:46
會唔會講到太誇張,津校都有好學校。再者上面都有其他人share去到津校中的寶校都可以考返出去。就算讀三私一直,最後畢業生唔少都考返去資助band 1中學。
作者: fairycatcher    時間: 21-10-26 16:56

dmms 發表於 21-10-26 16:42

無吖,SMC second in後收waiting.我果時衰多口話我仔比較好動,然後主任好緊張 ...
Waiting 都仲有機會…勤力啲寫信
作者: PTL_L    時間: 21-10-26 17:02

cheapershop 發表於 21-10-26 16:46

嘩,咁LS、MCS、St Joseph 、MPS、Sppcs、華小、聖芳濟各、天神、st Mary、2間聖家、聖心津、協恩、DPS、兩兆強、兩基灣⋯⋯呢啲收你小朋友都唔讀?
作者: tkinwong    時間: 21-10-26 17:08

作為家長,你為何會有咁嘅睇法?入小一已經有咁嘅情緒,你小朋友點跟你一起面對漫澷長路?

除咗什麼三私一直,其他大部直私我又唔覺得一定好過地區一線。有啲直私,又唔係英文教學,其實咪又同津校差唔多。

作者: Raccch    時間: 21-10-26 17:10

回覆 dmms 的帖子

當年我女考小競爭激烈,我報咗20間,睇EK幫助下夾到時間全部都去到,最後面試19間,一間因為要做卷自行放棄。1st interview後收17間reject/waiting,有一間二/三線私小有offer,一間入到3rd interview,最後家長面試個關唔知係我哋表現不佳定係阿女之前表現未夠班,冇正取。收到waiting信後,每隔一段時間就手寫求位信俾校長,最後係暑假收到call waiting。
作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 17:21

唔知你係咪反諷定真?
真既話,唔好鑽牛角尖

作者: hkhk8888    時間: 21-10-26 17:33

Raccch 發表於 21-10-26 17:10
回覆 dmms 的帖子

當年我女考小競爭激烈,我報咗20間,睇EK幫助下夾到時間全部都去到,最後面試19間,一間 ...
好難想像收17個reject/waiting個心情
上年我收10個已經好難受

作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 17:38

hkhk8888 發表於 21-10-26 17:33

真係要好堅強先頂得住

作者: yhchanchan    時間: 21-10-26 17:40

我已經有六個
作者: hht-jamie    時間: 21-10-26 17:57

dmms 發表於 21-10-26 16:42

無吖,SMC second in後收waiting.我果時衰多口話我仔比較好動,然後主任好緊張 ...

我都係Second in Waiting,見到你呢句我終於明白我仔衰邊度。我都係好誠實同老師講 活潑好動坐唔定。

作者: Raccch    時間: 21-10-26 18:01

心情係忐忑的,但係起碼都有私小打底,所以報一間競爭細啲的學校都係有必要的。派位前做好準備工作方便當日即刻去叩門,一邊寫求位信俾入到final interview的學校。收reject收到麻木,反而到咗第二年年頭已經冇乜感覺了,慶幸當時未有因為面試失利發洩係小朋友身上,當佢面可以保持到樂觀鼓勵的態度。依家睇17個reject/waiting係好多,但係冇話喊呀失控呀咁,只係有點失落同埋最後不斷諗辦法幫佢。

作者: fairycatcher    時間: 21-10-26 18:03

hht-jamie 發表於 21-10-26 17:57
我都係Second in Waiting,見到你呢句我終於明白我仔衰邊度。我都係好誠實同老師講 活潑好動坐唔定。
...
呢個真係面試大忌⋯⋯最緊要係以後記得將啲缺點講成優點
作者: dmms    時間: 21-10-26 18:04

yhchanchan 發表於 21-10-26 17:40
我已經有六個
我已經收佐 7 個,宜家都仲算頂得住。收頭三個後,已經習慣曬......查結果時都無開頭梗緊張
作者: fairycatcher    時間: 21-10-26 18:13

Fatjelly 發表於 21-10-26 17:21
唔知你係咪反諷定真?
真既話,唔好鑽牛角尖
身體健康哥 d friend
作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 18:28

Raccch 發表於 21-10-26 18:01

心情係忐忑的,但係起碼都有私小打底,所以報一間競爭細啲 ...
我連諗住打底既都 waiting埋
作者: fairycatcher    時間: 21-10-26 18:34

Fatjelly 發表於 21-10-26 18:28
我連諗住打底既都 waiting埋
我仲慘…最心儀嗰間連面見機會都無已經入咗waiting
作者: kitkit89    時間: 21-10-26 18:39

我仔上年都收16 個rejected, 當家姐那間in 得好差(最心儀)我爆喊,係大女走嚟安慰我可能學校唔適合,細佬已經有進步,我只係夜晚偷偷喊從來冇怪個仔,每次interview 都讚佢有進步買小禮物,終於7月收到offer。
大家加油

作者: Raccch    時間: 21-10-26 18:47

再留意下第二輪可以報名的學校啦,身邊都有人直私全軍覆沒但最後叩到LS。過幾個月面試小朋友又成熟咗叻咗。
作者: luvssmama    時間: 21-10-26 18:52     標題: 回覆樓主:

Spb 冇2nd in 情緒低落左幾日,阿仔高小2nd in 又表現唔好,唔知點算

作者: dmms    時間: 21-10-26 18:52

麻煩大家分享下邊間會有二次申請 ?
作者: KumamonJ    時間: 21-10-26 18:55     標題: 回覆樓主:

星期5就出TSL second in list  ,救恩result , 我今日都開始不停食野,發洩心中的緊張。

作者: JoyceNgYY    時間: 21-10-26 19:12     標題: 回覆樓主:

我都好明白大家既心情。。。

我大仔,A仔黎,仲要係兔年細b,我由 pn 到 k1 加埋我諗收過超過30封 reject 信。唔好以為我報既都係熱門學校先攪成咁,我係連附近屋村樓下,個名成十幾個字長既村校都一樣收 reject ,個個話 yxxk,綠x 嗰啲收好多細b ,都一樣reject 。後來靠寫咗十幾封求位信,每星期五番工前親手交去學校,最後先有offer ,連學校個secu 叔叔見我黎交留位費都忍唔住同我講:「你終於都成功喇!」

所以到考小時我唔敢怠慢。報咗廿幾間,都係收reject 收到麻木。連嗰間啲人話有呼吸都收既嗰間,我都收reject 仲要冇call 番我,我地仲係基督徒。係有幾間2nd in,但最後都係reject。仲記得同一日有3間學校放榜,一間我非常心儀既直資去唔到3rd in,我都失落到頂點,決定出去食個high tea 安慰吓自己。結果同日既黃昏 check 埋第3間,終於收到佢人生第一個offer 。我之前以為我控制情緒控制得好好冇發洩過落我仔到(我連收reject都冇同佢提起),點知佢知道有offer 之後,竟然係同我講:「媽咪,我終於都有學校收喇!」諗番起都覺得辛酸。

今年年頭,我開始感覺到呈分試既壓力(佢間學校冇中學),所以決定試吓比佢插班。結果,比佢成功插到一間當年要3輪面試,但第一輪已收reject 既一線私校。呢間學校考小一時好難,但考插班時只係入咗去2小時做中英數卷(正常程度) + 英普對話就攪掂,相對真係易過考小一好多。有時諗番佢依傢啲同班同學,好多係當年辛辛苦苦見哂3輪考入去既「叻仔叻女」,回想番都真係覺得條條大路通羅馬。

到依傢妹妹要考小一喇,明明佢個人專心學習能力高成績表靚仔仲要競爭少過哥哥,但佢可能因為唔夠哥哥verbal 所以目前為止仲衰過哥哥。。。但其實我知道妹妹讀小學成績操行都應該會好過哥哥架。。。所以呢,考唔考到直私真係唔代表啲咩野,只係其中一個過程,一個回憶。。。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5