教育王國

標題: 考小奇遇記 [打印本頁]

作者: mamanK    時間: 21-10-24 01:35     標題: 考小奇遇記

近排面試高峰期,有冇人都好似我咁,得閒就想睇吓呢度,有冇人分享面試歷程,好似有人陪吓咁,以前有幾個同齡group 都到咗K2就消失哂

雖說是平常心,但難免想買個希望,見到小朋友年紀小小,就要自己入去面試,小朋友都會有壓力,床前會同佢傾訴吓,關心吓佢嘅感受

暫時第一round嘅面試,比我嘅感覺學校都唔係考學術太深,你哋面試有冇啲奇怪有趣嘅事?分享吓丫

作者: luikin    時間: 21-10-24 12:35

有, 已經有唔少面試去到final round, 見晒家長, 甚至出offer

聽過有D家長, 最後一round 得waiting/ 甚至rejected

即刻爆晒粗鬧間學校, 話浪費時間, 又話最終call waiting有offer都唔希罕

我心諗, 家長咩性格, 真係直接反映返落小朋友性格度,
學校真係睇得出邊d家長有心栽培, 邊d係唔岩理念先出reject
作者: mamanK    時間: 21-10-24 13:43

有時焦慮起上嚟可能亂噏嘢都未定,希望大家放鬆啲面對啦,條條大路通羅馬,小學先係起步姐,家教重要啲

作者: DenWenMa    時間: 21-10-24 14:22     標題: 回覆樓主:

早幾年阿大考小一時,呢度好熱鬧架,估唔到依傢靜咗咁多,你見就算熱門學校面試都冇咩人討論,呢個月明明面試高峰期但一日加埋都唔知有冇二十個 post...

作者: mamanK    時間: 21-10-24 19:30

DenWenMa 發表於 21-10-24 14:22
早幾年阿大考小一時,呢度好熱鬧架,估唔到依傢靜咗咁多,你見就算熱門學校面試都冇咩人討論,呢個月明明面 ...

可能多咗好多自己開谷分享卦

作者: holokhang    時間: 21-10-24 20:47

早幾年阿大考小一時,呢度好熱鬧架,估唔到依傢靜咗咁多,你見就算熱門學校面試都冇咩人討論,呢個月明明面 ...

因為呢度小小嘢就上崗上線捉字蝨文字獄咁,大家討論就變嘈交,有d家長真心分享就話人show off,問嘢又話人伸手黨,討論面試問題又話唔講得,對後面未考嘅唔公平,大佬,俾你知道今日考乜係咪代表聽日考返一樣先?同一時間都會唔同考題啦!呢度講乜都死,我都唔想係度出post啦!

作者: pingu_julie    時間: 21-10-24 22:20

holokhang 發表於 21-10-24 20:47
因為呢度小小嘢就上崗上線捉字蝨文字獄咁,大家討論就變嘈交,有d家長真心分享就話人show off,問嘢又話人 ...

非常同意

有家長分享面試叩門,非常詳細,有d資深會員暗示話人怪獸太chur 等等,話自己小朋友細個都唔係甘,而家咪一樣三大讀緊blah blah blah , 咁嘅情況邊個夠膽分享?

作者: holokhang    時間: 21-10-24 22:23

pingu_julie 發表於 21-10-24 22:20
非常同意

有家長分享面試叩門,非常詳細,有d資深會員暗示話人怪獸太chur 等等,話自己小朋友細個都唔係 ...

仲有果D開口埋口就話自己無操練無上面試班無任何cert讀券幼都有神校正取offer

咁仲討論乜嘢姐!

作者: DenWenMa    時間: 21-10-24 22:41     標題: 回覆樓主:

好可惜,以前呢度真係幫咗我好多,我意思唔係因為有啲咩所謂「堅料」,而係同路人心靈上既互相支持同鼓勵,例如,等放榜嗰種忐忑不安既心情,有/冇offer 既開心/失落。。。講真我唔係冇朋友但呢啲野有時一齊玩緊呢個遊戲既人先會明。

作者: bbchu0316    時間: 21-10-24 23:00     標題: 回覆樓主:

我都覺得好可惜

作者: DengCK    時間: 21-10-24 23:03

pingu_julie 發表於 21-10-24 22:20
非常同意

有家長分享面試叩門,非常詳細,有d資深會員暗示話人怪獸太chur 等等,話自己小朋友細個都唔係 ...

然後自己咪又狂插班,五十步笑人百步

作者: mamanK    時間: 21-10-24 23:19

各人有各人自己嘅方法準備嘅,覺得可取嘅咪聽,唔信嘅睇完就算啦,討論區就係有唔同嘅意見㗎啦

考唔考到好學校,都可以互相扶持㗎

作者: underline    時間: 21-10-24 23:29

1. 學校出左offer,總有人問:係咪無reject?唔知呢個問題係乜用意

2. 學校叫家長學生行幾層樓去班房,就會鬧學校安排差

3. 「而家啲細路好辛苦,咁細個就要去面試,香港教育制度好差!」完全唔記得邊個幫個細路報名

作者: daijuju    時間: 21-10-24 23:31

DengCK 發表於 21-10-24 23:03
然後自己咪又狂插班,五十步笑人百步

有人分享插班都被冷嘲熱諷架,又話谷細路入名校,又話唔好諗住入咗龍就唔使谷,入神校變神人乜乜物物,一堆難聽說話。

作者: daijuju    時間: 21-10-24 23:34

非常同意

老實講,十幾年前果套而家真係仲適用咩?課程深淺內容都唔同晒啦。始終個個小朋友/家庭需求都唔一樣。當然前輩經驗都有參考之處,但未必人人適用,下下行出黎前輩身份咁訓示人話人做錯咁,仲有邊個想分享交流?

作者: daijuju    時間: 21-10-24 23:37

見好多人熱心分享又要比人窒,唔怪得啲人唔再分享喎,旁人睇到都心驚膽顫啦。

作者: mamanK    時間: 21-10-24 23:43

不如我分享吓,我覺得坑真嘅面試安排都幾好,好準時入去,未夠1.5小時就出返嚟,校長又喺門口同小朋友打招呼,同埋好多老師安排流程

作者: Azzurro    時間: 21-10-25 00:25

呢個小一論壇時效性好強(廢話)
好多人都係 K3 九月開始先流連係度求救
好多人都係唔係好識教育制度

但係都不少人有心玩過之後繼續幫忙留言
但係有點隔岸觀火心態

呢個認知和心態鴻溝係必然。。雙方都冇錯

作者: yianleen    時間: 21-10-25 10:33

仲有,呢度有啲會員對某些學校十分有偏見,不斷鬧/唱衰某幾間名校/一線學校,身邊真係有朋友因此而唔敢讀。
但其實問返真正用家,情況又完全唔係咁,真係害死人。唔知啲料係咪廿年前。

作者: eddieyeung523    時間: 21-10-25 10:54

依家好多街外升小GROUP都係講下小朋友幾點面試,幾時有結果冇其他野交流,我都想開返個GROUP比真心會分享心得/感受既人入,比家長們抒發下感受
作者: tkhhung    時間: 21-10-25 11:25

eddieyeung523 發表於 21-10-25 10:54
依家好多街外升小GROUP都係講下小朋友幾點面試,幾時有結果冇其他野交流,我都想開返個GROUP比真心會分享心得 ...

升小升中是一個學問 但因內部競爭關係 好少校內家長願意分享 不過EK 好多過來人家長願意給意見 有不少是大來高手級別

作者: yinglui    時間: 21-10-25 12:06     標題: 回覆樓主:

我都有時不時上來望下,有時真係當舒緩壓力,睇下其他家長的心得

作者: 小曳人    時間: 21-10-25 17:13

daijuju 發表於 21-10-24 23:31
有人分享插班都被冷嘲熱諷架,又話谷細路入名校,又話唔好諗住入咗龍就唔使谷,入神校變神人乜乜物物,一 ...
呢d真係井底之蛙
係神人,所以插到入神校
唔係入到神校,變神人

(有位班主任話我知,佢地一眾老師的確將我仔歸類為"神人")

作者: 小曳人    時間: 21-10-25 17:15

tkhhung 發表於 21-10-25 11:25
升小升中是一個學問 但因內部競爭關係 好少校內家長願意分享 不過EK 好多過來人家長願意給意見  有 ...
你仲神,叫你插班唔去,留返中學先讀

作者: tkhhung    時間: 21-10-25 17:16

小曳人 發表於 21-10-25 17:15
你仲神,叫你插班唔去,留返中學先讀

路途遙遠 一切都看緣份

作者: tkhhung    時間: 21-10-25 17:18

小曳人 發表於 21-10-25 17:13
呢d真係井底之蛙
係神人,所以插到入神校
唔係入到神校,變神人

天才

作者: 小曳人    時間: 21-10-25 17:28

其實呢個post,令我諗起阿仔考小一時,一個DB 2nd in 嘅post

我係少數較肯講自己野嘅人,阿仔2nd in 後無offer,我的確係無乜所謂 (孩子有孩子嘅緣份),但被班家長圍:唔想讀,做乜要報?!
嗰個年代,應該好多人覺得我吹到自己個仔好大,所以久唔久就會被圍

不過我面皮夠厚,繼續扮"專家"

作者: 小曳人    時間: 21-10-25 17:32

tkhhung 發表於 21-10-25 17:16

路途遙遠 一切都看緣份 
呢樣真!我好怕見到d細路山長水遠返學!

作者: tkhhung    時間: 21-10-25 17:32

小曳人 發表於 21-10-25 17:28
其實呢個post,令我諗起阿仔考小一時,一個DB 2nd in 嘅post

我係少數較肯講自己野嘅人,阿仔2nd in 後無o ...

火星人物種 世人難接受

作者: 小曳人    時間: 21-10-25 17:33

tkhhung 發表於 21-10-25 17:32
火星人物種 世人難接受
有苦自己知...
作者: tkhhung    時間: 21-10-25 17:34

小曳人 發表於 21-10-25 17:33
有苦自己知...

火星谷 大把知音人

作者: 小曳人    時間: 21-10-25 17:35

tkhhung 發表於 21-10-25 17:34
火星谷 大把知音人
多謝你呀,阿助理谷主
(你兩條友玩夠喇!)

作者: tkhhung    時間: 21-10-25 17:38

小曳人 發表於 21-10-25 17:35
多謝你呀,阿助理谷主
(你兩條友玩夠喇!)

快到4週年 要否安排開大餐

作者: daijuju    時間: 21-10-25 17:54

yianleen 發表於 21-10-25 10:33
仲有,呢度有啲會員對某些學校十分有偏見,不斷鬧/唱衰某幾間名校/一線學校,身邊真係有朋友因此而唔敢讀 ...

係,呢度好多料唔update或者只是道聽途說。最好問返現有用家。

作者: tkhhung    時間: 21-10-25 17:59

daijuju 發表於 21-10-25 17:54
係,呢度好多料唔update或者只是道聽途說。最好問返現有用家。

想問邊間名校 問什麼料 大把現有用家答到

作者: JoyceNgYY    時間: 21-10-25 22:08     標題: 回覆樓主:

見到呢個 topic ,令我諗起我以前大仔考小時寫過一篇分享,大家無聊無野做可以睇吓

我自己睇番,先發覺幾年間,啲變化都好大  

小一面試有感…
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3369870

作者: mamanK    時間: 21-10-25 22:23

JoyceNgYY 發表於 21-10-25 22:08
見到呢個 topic ,令我諗起我以前大仔考小時寫過一篇分享,大家無聊無野做可以睇吓  

我自己睇番 ...

嘩!呢個正啊,笑死,我其實無報咁多,但今年好多第一轉玩拍片,真係唔同哂形式添,可能因為咁,無咁有「考試氣氛」

作者: findingdory    時間: 21-10-25 22:25

我自己睇番 ...

好有趣,多謝分享

作者: mamanK    時間: 21-10-25 22:36

想問吓大家有幾多套面試衫?會唔會專登襯唔同衫去唔同學校?

我自己同個女就得一套,去邊都係嗰套

作者: onelittlekid    時間: 21-10-25 22:37

回覆 小曳人 的帖子

近年真是少再上嚟睇。。。但同意家長都是關心自己子女先上嚟望吓post,入到所謂''神校''一切隨緣啦。。。
我還記得小朋友考幼稚園到最後只有一間不是心水學校收,仍好記得佢考某幾間幼稚園時有爆喊有唔肯入課室情況發生,做家長都是無奈面對同接受,但其實小朋友有幾多料子家長如真是關心子女一定會從小便知道。小朋友細個英語已比同年紀同學出眾,我倆家長不是英文人但小朋友自細一口native英語(相信是語言天份掛),所以幼稚園已幫佢考堆英文証書諗住幫助考小一,仲報埋小一面試班。最終幼稚園亦以理想成績畢業。
但惡夢再次降臨,仍記得考小一時幫佢報咗好幾間私校直資,都是大家口中''神校''嗰堆啦,但小朋友小時性格怕羞易哭,真是估唔到考小一時佢再次出現考幼稚園嘅情況,爆喊唔肯考。嗰一刻我真是火都嚟狂閙自己小朋友,同校幼稚園同學好多都入到好學校,但自己小朋友最終一個小一offer都無要大抽獎。一直抱住希望抽到地區一線小學。
點知最終抽到地區寶校,失望到極點,當時攞住幼稚園成績叩當區一線/二線小一,仍記得一線叩到2nd in當日小朋友又嚟料閙情緒衰收尾。最終只能入到當區一間二線尾小學。。。
但真正發揮小朋友天賦同建立信心真是小學時期好重要,雖然佢由小一一直考級一到小六,但我倆家長都無幫小朋友插其他學校入小二至小五(回想翻都應該試吓啦但無做到,haha)。因為佢真是好享受呢間二線尾小學嘅學習生活,又玩英語話劇,又英詩獨誦,又奧數,又珠心算,又小提琴,又鋼琴。。。總之咩都試玩吓又比佢攞到一堆獎狀。當然到最後就只會選定幾樣野keep住玩。
好喇,到考中一喇。。。同好多家長一樣想為子女考間好中學,當時自己都唔識分咩叫''神校'',band one原來仲有分1a, 1b, 1c(定現在先會咁細分?)。只知直資可以報多一兩間,津校不可以。但好好彩小朋友今次終於發揮正常,考幾間學校都收取,最終入了所謂''神校''。
我唔敢喺度評論傳統vs地區一線中學喇,因小朋友用家無讀晒兩邊做客觀比較,同怕被人惡意攻擊,但只想講直資中學真是比到我個小朋友大開眼界,上到初中時已學懂生活自律,我倆家長亦放手給小朋友任意行(當然有從中觀察協助啦),最終他亦入到ib課程同大學神科。。。
以上只是自身經歷,不喜勿插。。。

作者: mamanK    時間: 21-10-25 22:45

onelittlekid 發表於 21-10-25 22:37
回覆 小曳人 的帖子

近年真是少再上嚟睇。。。但同意家長都是關心自己子女先上嚟望吓post,入到所謂''神校 ...

好勵志!好好嘅分享,我都認同愉快嘅學習環境,先係最重要

作者: chocola    時間: 21-10-25 23:13

我自己睇番 ...

寫得好精彩!過咗咁多年睇都好有共鳴!

作者: 小曳人    時間: 21-10-26 09:20

回覆 onelittlekid 的帖子

其實孩子自信心建立,係成長好重要嘅階段,無自信的話,乜都做唔成!有能力嘅話,其實總會去到好成績嘅學校

其實我仔都係面試衰哂嘅人,眼唔望人,賽前已知只有學術私小有把握,最終都係得呢一個offer
但,讀書都係讀一間啫,要咁多offer 做乜?!

作者: yhchanchan    時間: 21-10-26 09:37

小曳人 發表於 21-10-26 09:20

其實孩子自信心建立,係成長好重要嘅階段,無自信的話,乜都做唔成!有能力嘅話 ...

hello 好冒昧但我係你粉絲,追晒你啲帖,因為我仔都係類似

然後我竟然sfa撞時間

作者: Fatjelly    時間: 21-10-26 09:54

onelittlekid 發表於 21-10-25 22:37
回覆 小曳人 的帖子

近年真是少再上嚟睇。。。但同意家長都是關心自己子女先上嚟望吓post,入到所謂''神校 ...

謝謝分享

作者: Raccch    時間: 21-10-26 10:42

我自己睇番 ...
我有印象啲過你舊post剛剛係我大女考小前一年。話咁快小朋友已經高小,期待前輩再出一個中學版
作者: Raccch    時間: 21-10-26 11:02

多謝分享真係路遙知馬力,不過一般係要經歷過的家長先會個心定小小慢慢等待孩子成長,新手家長一般小事都會異常緊張。
作者: minichong28    時間: 21-10-26 11:05

我又諗起之前同阿女 + 朋友一齊去考飛鵝山女校小一, 當時要佢地小朋友寫自己中文名, 聽指令等, 佢話朋友俾老師話佢寫錯字, 又話朋友無聽老師指令, 但最後呢位朋友仔就收到學校既offer

所以我既經驗, 考小一考唔考到, 真係好平常, 唔好灰心, 亦唔好覺得自己小朋友能力有問題

當時我地最後只有一間私小offer, 最後小二插班, 而家小四轉到港島女龍校了

作者: JoyceNgYY    時間: 21-10-26 11:10

Raccch 發表於 21-10-26 10:42
我有印象啲過你舊post剛剛係我大女考小前一年。話咁快小朋友已經高小,期待前輩再出一個中學版:excite ...

哈哈,我地嗰兩年係最多人嗰兩年,有成十萬人一齊爭,聽聞今年出生率都係得四萬左右,所以真係不可同日而語

但依傢回頭望番,又覺得當年既經歷係好有回憶既,真係有笑有淚。。。

我仔轉眼已經高小,預備呈分喇,感覺係單一好多,就係成績要好。其他如運動或音樂,除非玩到校隊兼攞哂獎外,都唔係太重要。所以,考小係難玩好多。

不過我仲未係稱得上係前輩,因為我仲未上岸 我細女今年考小一,所以仲會係呢度徘徊多一段日子。

今年,又係特別既一年。舊年疫情,差唔多全部都係 zoom, video 形式,今年就咩方式都有,睇你報邊間。我女同我仔性格南轅北轍,但可惜兩個都唔係有利考小嗰種性格。不過真係既,考小一只係一個過程,大把人考小/抽獎/扣門都唔如意,有人努力去考插班,有人努力去考好呈分,有人努力去發展小朋友運動/音樂天賦。。。正所謂條條大路通羅馬,將來出來做事其實冇人會問你讀邊間小學,我係過來人我絕對明白花了咁多精神金錢心血,但結果不如人意嗰種失落,但比自己唔開心一兩日就好,食個靚飯買樣禮物送比自己(同埋小朋友),之後就重拾心情繼續努力喇,第時你睇番轉頭 (好似我依傢咁),你會發覺真係 no big deal 架咋!

作者: Raccch    時間: 21-10-26 11:40

回覆 JoyceNgYY 的帖子

經歷過一次咁激烈的升小,妹妹今年考小一一定得心應手準備充足
係呀,兔年龍年係最多人個兩年,競爭真係好激烈。我當年報咗20間,阿女面試咗19間。依家肯定俾人叫怪獸家長。幼稚園冇小學backup抽獎又冇加分幼稚園又唔係超級名幼阿女又係細B學術又唔特出的媽媽擔心誰人知。當年雖然辛苦,但係一切都係我同阿女的寶貴回憶,再黎一次依然會咁揀。慶幸當年就算辛苦、失望都冇對阿女表現出負面情緒、冇放棄。最後結果都符合預期。
我細女明年考小,都係後前輩一年。不過有家姐在前,已經幸運地算搞掂咗。

作者: 小曳人    時間: 21-10-26 11:46

yhchanchan 發表於 21-10-26 09:37
hello 好冒昧但我係你粉絲,追晒你啲帖,因為我仔都係類似

然後我竟然sfa撞時間
問題係:你手上有乜?如果SFA 最安全的話,你放棄嘅又係乜?我記得當年TSL 同 SFA 2nd in 都撞到7彩,如果你了解學校要求,面試特質,同孩子特質,其實唔難作出決定

作者: yhchanchan    時間: 21-10-26 11:57

小曳人 發表於 21-10-26 11:46
問題係:你手上有乜?如果SFA 最安全的話,你放棄嘅又係乜?我記得當年TSL 同 SFA 2nd in 都撞到7彩,如果 ...

sfa 2nd 撞 db 1st,都諗左好耐,以佢學術sfa應穩陣,但棄唔到db已經係上星期既事。無計。
只係無奈個decision要我落,唔係佢自己落

作者: daijuju    時間: 21-10-26 12:19

小曳人 發表於 21-10-26 11:46
問題係:你手上有乜?如果SFA 最安全的話,你放棄嘅又係乜?我記得當年TSL 同 SFA 2nd in 都撞到7彩,如果 ...

當年阿大順利入到呢間,今年我阿二2nd in都入唔到......只能說學校覺得佢不適合吧.....阿二暫時有2nd的阿大都沒有,所以真係睇小朋友特質。

作者: 小曳人    時間: 21-10-26 12:20

yhchanchan 發表於 21-10-26 11:57
sfa 2nd 撞 db 1st,都諗左好耐,以佢學術sfa應穩陣,但棄唔到db已經係上星期既事。無計。
只係無奈個deci ...
咁唯有祝你好運!我自己對DB有d 保留嘅,主要係唔太鍾意佢地學校長遠嘅文化,但呢d係好個人嘅經驗

作者: JoyceNgYY    時間: 21-10-26 12:25

Raccch 發表於 21-10-26 11:40

經歷過一次咁激烈的升小,妹妹今年考小一一定得心應手準備充足

有了以前既經歷,我今年幫妹妹報咗10間學校,之前都比朋友話報得多架,但依傢睇番:

- 有2間只係睇咗個1分鐘video / portfolio+school report 已經止步冇得interview

- 有2間係zoom in, 5分鐘都未warm up (小女慢熱),已經完咗

- 有4間正常可以到學校面見

-  2間神校拍video,志在參與吓

依傢十月尾,所有我報既1st in 已經完哂,完全感覺唔到自己報咗十間   同以前報十間,間間去哂(如果時間唔撞)既感覺好唔同。

不過我又冇以前哥哥咁擔心,因為都相信就算抽獎扣門都真係會比以前易咗。

你就好,家姐可以帶埋妹妹。我仔私校妹妹都考咗,但一日未出result一日都忐忑架!

作者: yhchanchan    時間: 21-10-26 12:32

小曳人 發表於 21-10-26 12:20
咁唯有祝你好運!我自己對DB有d 保留嘅,主要係唔太鍾意佢地學校長遠嘅文化,但呢d係好個人嘅經驗
都好難,依家都唔到我鍾唔鍾意,只係覺得邊間比較適合
但又唔代表佢會入得到

作者: daijuju    時間: 21-10-26 12:37

JoyceNgYY 發表於 21-10-26 12:25
有了以前既經歷,我今年幫妹妹報咗10間學校,之前都比朋友話報得多架,但依傢睇番:

- 有2間只係睇咗個1 ...

我今年都報咗約15間,無咩信心

作者: 小曳人    時間: 21-10-26 12:39

daijuju 發表於 21-10-26 12:19
當年阿大順利入到呢間,今年我阿二2nd in都入唔到......只能說學校覺得佢不適合吧.....阿二暫時有2nd的阿 ...
係,所以如果家長一味追名牌,唔考慮孩子同學校特質,其實係退費精力時間當然,有d小朋友特質唔係咁出到,就真係要報多幾間喇

作者: JoyceNgYY    時間: 21-10-26 12:43

daijuju 發表於 21-10-26 12:37
我今年都報咗約15間,無咩信心

我都冇架,只係諗有waiting 就ok ,因為呢2年既音樂椅真係轉得勁既,只要唔係reject 都會有希望 (有個別學校甚至會call reject)。。。當然心儀既就寫多幾封信,我相信係有用既 (神校除外)。

同埋好好諗吓點填大抽獎,今年命中率都應該高架,就算自己中唔到,少咗人扣門都會少啲競爭,加油!

作者: daijuju    時間: 21-10-26 12:46

JoyceNgYY 發表於 21-10-26 12:43
我都冇架,只係諗有waiting 就ok ,因為呢2年既音樂椅真係轉得勁既,只要唔係reject 都會有希望 (有個別學 ...

自行已經填咗間會睇1嘅,如果冇心儀offer都會扣,抽獎保守些,已有預備咩都唔得

作者: daijuju    時間: 21-10-26 12:53

小曳人 發表於 21-10-26 12:39
係,所以如果家長一味追名牌,唔考慮孩子同學校特質,其實係退費精力時間當然,有d小朋友特質唔係咁出到, ...

冇都冇辦法,希望有合適嘅收佢。

作者: cn1988    時間: 21-10-26 13:18

deleted
作者: tkhhung    時間: 21-10-26 13:24

小曳人 發表於 21-10-26 12:39
係,所以如果家長一味追名牌,唔考慮孩子同學校特質,其實係退費精力時間當然,有d小朋友特質唔係咁出到, ...

我只追求適合的中學 暫時大家無投訴

作者: cn1988    時間: 21-10-26 13:24

mamanK 發表於 21-10-25 22:23
嘩!呢個正啊,笑死,我其實無報咁多,但今年好多第一轉玩拍片,真係唔同哂形式添,可能因為咁,無咁有「 ...
回覆 mamanK 的帖子

拍片真係好唔同, 不過有時都幾搞笑 ,好似我女有一次本來好地地,背完段嘢忽然爆一句thank guys..... 呢啲 ng片段第日睇番應該好好笑

作者: Raccch    時間: 21-10-26 13:39

係呀,zoom就個幾分鐘,好似冇做咩,見唔到啲考小人潮個感覺唔同妹妹唔使擔心,哩幾年出生率低競爭差好遠,除咗哥哥私小有機會有更心儀offer

作者: mamanK    時間: 21-10-26 14:34

cn1988 發表於 21-10-26 13:24

我都覺得幾特別,在乎心態啦,對我嚟講都係一個好嘅回憶,特別係有啲要生活片段,先好認真咁檢視自己平日同小朋友嘅相處,有啲嘢可以改進嘅

作者: Hillary0609    時間: 21-11-9 14:44

我自己睇番 ...

感同身受

作者: filifalafa    時間: 21-11-9 16:07

睇完你既分享,我個心舒服左D,因為我個仔都係英文叻,accent好靚。我心儀TSL,以為阿仔呢個係優勢,點知入唔到2nd。YW、DB都入唔到2nd。St. Paul Co-ed 拍片比我NG幾次而發脾氣,最後拍片唔成。SPB 1st in撞左李宗德,好彩最後成功得到offer。講到了解小朋友特質,我到目前為止都唔了解,唔知道呢間學校係咪適合佢。慶幸睇到呢個post,等我向你呢個過來人學習借鏡一下。
作者: bbeasy25    時間: 21-11-10 05:38

回覆 小曳人 的帖子

我小朋友也是一樣,只考到2綫直資,不過係英小。小朋友六年讀得超開心,學校比咗好多機會佢,玩課外活動玩到日日放學都留校。最後升中入咗自己喜歡直資中學(唔係神校,但阿媽超級鍾意)因為小學打好英文基礎,考英國學校又考到自己喜歡學校。所以考小一不一定要神校,只是找適合學校

作者: fayewong456    時間: 21-11-10 09:53

bbeasy25 發表於 21-11-10 05:38
我小朋友也是一樣,只考到2綫直資,不過係英小。小朋友六年讀得超開心,學校比咗好多機會佢,玩課外活動玩 ...

請問可分享邊間學校嗎?我都想幫小朋友考呢類學校 (emoji)(emoji)

作者: yin0101    時間: 21-11-10 12:32

回覆 小曳人 的帖子

謝謝分享... 可否分享中學是哪一間神校?
作者: bbeasy25    時間: 21-11-10 17:38

fayewong456 發表於 21-11-10 09:53
請問可分享邊間學校嗎?我都想幫小朋友考呢類學校 (emoji)(emoji)

係大西北一間直資。不過現在轉咗校長,不能確定情況是否一樣。

作者: kpc2015    時間: 21-11-12 14:51

真係條條大路通羅馬, 考到直資神校不保證入大學入神科, 只入到二線津小也可插班或升BAND1中學. 隨遇而安, 順其自然啦! 記住千萬不要因為考小係街鬧仔咁肉酸, 破壞親子關係咁無謂囉.
作者: CHANTAIWAI    時間: 21-11-12 15:11

作者: TingTing0001    時間: 21-11-12 15:27

我想問.. 如果而家有間唔太心儀既直資 offer.. 但同時又好想試下抽心儀津校..
會唔會放棄直資 offer?
但又好驚抽唔到.. 到時兩頭唔到岸..
而家放棄 offer.. 到時再返去學校應該唔理我…

作者: TingTing0001    時間: 21-11-12 15:28

bbeasy25 發表於 21-11-10 05:38
我小朋友也是一樣,只考到2綫直資,不過係英小。小朋友六年讀得超開心,學校比咗好多機會佢,玩課外活動玩 ...

元朗嗎?
介唔介意講考到邊間直資中學?

作者: kisskyoro    時間: 21-11-12 17:11

TingTing0001 發表於 21-11-12 15:28
元朗嗎?
大西北、轉校長,應該係圓玄
作者: TingTing0001    時間: 21-11-12 17:53

kisskyoro 發表於 21-11-12 17:11

大西北轉校長唔止一間啊

作者: onelittlekid    時間: 21-11-12 20:23

回覆 yin0101 的帖子

Spcc
作者: bbeasy25    時間: 21-11-13 00:40

kisskyoro 發表於 21-11-12 17:11

作者: bbeasy25    時間: 21-11-13 00:41

TingTing0001 發表於 21-11-12 15:28
元朗嗎?

港島南新派直資

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5