教育王國

標題: SSGC vs BPS [打印本頁]

作者: JonesDay    時間: 21-10-15 18:11     標題: SSGC vs BPS

請問兩間DSE成績是否差不多?BPS是否較嚴?活動方面是否SSGC多d?

作者: SLHongkonger    時間: 21-10-15 18:37

計成績 應該係bps 好啲

作者: b3410    時間: 21-10-15 20:02

睇多幾屆成績,應該BPS好d

不過校舍就係SSGC靚。

作者: mcl203    時間: 21-10-15 20:57

JonesDay 發表於 21-10-15 18:11
請問兩間DSE成績是否差不多?BPS是否較嚴?活動方面是否SSGC多d?

講平均成績,一間有唔少自己子弟兵嘅中學,係難以去直接比較另一間全收其他小學嘅中學~~~

作者: bluestar3000    時間: 21-10-15 23:01

BPS 我唔清楚, 不過SSGC 最近邀請咗一位 探花師姐返學校講talk ,又邀請埋吳君如去母校講自己嘅故事(因為前排佢有一齣好勵志嘅戲上畫),勉勵師妹去追尋夢想, 呢間學校都好有心辦學, 唔係淨係老師獨沽一味鬧鬧鬧啲學生、塞多啲功課畀佢哋做,佢哋喺會用鼓勵、 啟發學生去努力讀書。
作者: medicine    時間: 21-10-16 07:04

mcl203 發表於 21-10-15 20:57
講平均成績,一間有唔少自己子弟兵嘅中學,係難以去直接比較另一間全收其他小學嘅中學~~~
...
僅僅上面句話,好易揾到例子:

一向有講"聖喇拔",那麽好幾間"聖"字頭都有自己子弟兵.(千祈咪唸左係"勝"字頭啲"靚l"阿).

一個"聖"字就.甘好多個聖,即"諸聖"又點?係全收外來小學的中學丫.

作者: Poyau    時間: 21-10-16 20:52

JonesDay 發表於 21-10-15 18:11

BPS DSE成績較佳
從PS1成績可見收生精英薈萃

作者: JonesDay    時間: 21-10-16 20:55

自行只可二選一,另一間想試英華女!請問三間之中,是否英華最難入?

作者: mcl203    時間: 21-10-16 21:01

JonesDay 發表於 21-10-16 20:55
自行只可二選一,另一間想試英華女!請問三間之中,是否英華最難入?

應該係BPS最難~~~

作者: JonesDay    時間: 21-10-16 21:05

我一直以為英華女最難入,其實,BPS DSE成績又喺咪好過英華女呢?

作者: mcl203    時間: 21-10-16 21:09

JonesDay 發表於 21-10-16 21:05
我一直以為英華女最難入,其實,BPS DSE成績又喺咪好過英華女呢?

近年應該係。又似乎,BPS一直係港島龍頭女校~~~

作者: SLHongkonger    時間: 21-10-16 21:26

mcl203 發表於 21-10-16 21:01
應該係BPS最難~~~

英華女 應該難入d

作者: b3410    時間: 21-10-16 21:55

SLHongkonger 發表於 21-10-16 21:26
英華女 應該難入d
中西區抽英華女機會都唔細
作者: kirstyau    時間: 21-10-16 22:34

SLHongkonger 發表於 21-10-16 21:26
英華女 應該難入d

睇這兩年,YWG係難入D。雖然成績3間最落後。

作者: SLHongkonger    時間: 21-10-16 22:48

b3410 發表於 21-10-16 21:55
中西區抽英華女機會都唔細

我指自行階段

作者: mcl203    時間: 21-10-17 01:44

英華女 應該難入d

一個例子,SKH田灣始南,無乜代表性:

YWGS係中西區,BPS係東區,兩軒聯繫BPS,SJ無人數,三區小學都無太大參考性,唯有搵南區小學望望~~~

本校畢業生主要升讀中學包括:
中學名稱
人數
聖公會呂明才中學
嘉諾撒聖心書院
中華基金中學
香港華仁書院
嘉諾撒聖方濟各書院
聖嘉勒女書院
英華女學校
聖士提反女子中學
聖公會鄧肇堅中學
香港真光中學
港大同學會書院
聖士提反書院
港島民生書院
嘉諾撒書院
聖保羅男女中學
皇仁書院
英皇書院
華仁書院(九龍)
聖保祿中學
聖保祿學校
滬江維多利亞學校
庇理羅士女子中學
長沙灣天主教英文中學
聖言中學

作者: SLHongkonger    時間: 21-10-17 09:03

mcl203 發表於 21-10-17 01:44

一個例子,SKH田灣始南,無乜代表性:

但英華女都有借位南區  上年有2個

作者: mcl203    時間: 21-10-17 09:15

SLHongkonger 發表於 21-10-17 09:03
但英華女都有借位南區  上年有2個

官校唔係一直坊評比較只睇成績?QC,QES,BPS似乎都係以成績排位收生,或許,只係港島生比較多有此直覺吧~~~

作者: pignet88    時間: 21-10-19 21:00

回覆 JonesDay 的帖子

BPS  DSE 考得好好
作者: 王家爸爸    時間: 21-10-19 22:09

英華女 應該難入d
睇邊區,不過同BPS比,英華點都容易啲。
作者: au1111    時間: 21-10-20 20:29

自己喜歡
作者: MAYANGUSPO    時間: 21-11-2 12:16

以早兩屆得知,有自行BPS、林護正取收了,到7月放榜才補上YWGS,所以早兩年係YWGS難入D,上年就不清楚了~
作者: ok3    時間: 21-11-2 17:04

MAYANGUSPO 發表於 21-11-2 12:16
以早兩屆得知,有自行BPS、林護正取收了,到7月放榜才補上YWGS,所以早兩年係YWGS難入D,上年就不清楚了~ ...

有幾奇,就好似有人考好多直私都唔收,唯獨神校收咁囉。唔足以反映ywgs自行難過另外兩間嗰喎
作者: 日本妹妹    時間: 21-11-2 20:50

YWGS 和 BPS 各有捧場客,兩間學校 style 好唔同。
如講DSE 成績,應該係BPS 比較好,尤其是 Phy, Chem, Bio, 5+ 成績。
BPS 比較谷,如果學生係谷得,應該無問題
YWGS 比較自由,初中應該都幾開心,當然高中就間間都谷因要面對公開試。

作者: austism    時間: 21-11-3 10:18

我女係bps 畢業生。

佢話間學校係好學校。

入到精英班更好,d老師係好有heart教書的。

佢d同學自行入BPS, 好多係級一。

我女係精英班,但佢唔覺學校谷,多活動攪的,但係中六停咗專心讀書,佢都算輕鬆入大學(三大)。

作者: licpd    時間: 21-11-3 11:03

austism 發表於 21-11-3 10:18
我女係bps 畢業生。

佢話間學校係好學校。
姨甥女今年入了BPS, 聼距講都係如你所説! 好學校, 一的都吾chur, 讀得好開心.
作者: kirstyau    時間: 21-11-3 11:36

ok3 發表於 21-11-2 17:04
有幾奇,就好似有人考好多直私都唔收,唯獨神校收咁囉。唔足以反映ywgs自行難過另外兩間嗰喎 ...

類似事件今年都有發生,成績超哂班,唔係單一事件。唔難過另2間但都唔見得易過2間吧!1線女校各有捧場客,但事實YWGS近年係難入左,我大女仲係SSP最後一年,明顯易入D。

作者: bobbob    時間: 21-11-3 11:58

kirstyau 發表於 21-11-3 11:36
今年3月有BPS正取,冇YWG正取(唔係單一事件)。另外有DGS offer,冇YWG正取,唔難過另2間但都唔見得易過2 ...
想問下無ywgs正取嘅係咪中西區校網?
作者: kirstyau    時間: 21-11-3 11:59

bobbob 發表於 21-11-3 11:58

有係有唔係。中西區唔收傳聞,可能係啦!唔想再透露太多朋友資訊,唔講了。

作者: bobbob    時間: 21-11-3 12:05

kirstyau 發表於 21-11-3 11:59

有係有唔係。中西區唔收傳聞,可能係啦!唔想再透露太多朋 ...
唔緊要,因為中西區大抽獎中嘅機會好高(聽聞有啲年份band 2生都入到),所以學校有此政策都唔奇
作者: ok3    時間: 21-11-3 13:45

kirstyau 發表於 21-11-3 11:36

類似事件今年都有發生,成績超哂班,唔係單一事件。唔難過 ...
事實係可能真係更難㗎。我只係想話唔能夠單以該網友所講嘅個別case,而斷言比另外兩間難啫。
作者: tkhhung    時間: 21-11-3 14:39

bobbob 發表於 21-11-3 12:05
唔緊要,因為中西區大抽獎中嘅機會好高(聽聞有啲年份band 2生都入到),所以學校有此政策都唔奇 ...

Band 2 生入去都好辛苦 不停有小測 好難頂到

作者: mcl203    時間: 21-11-3 15:08

ok3 發表於 21-11-3 13:45
事實係可能真係更難㗎。我只係想話唔能夠單以該網友所講嘅個別case,而斷言比另外兩間難啫。 ...

BPS好明顯係好睇成績,而成績又偏好睇名次,照計,都係會比YWGS難,剩係港島小學都咁多間,填滿果4X位,難度應該唔大,我估~~~

作者: bb560    時間: 21-11-3 21:11

日本妹妹 發表於 21-11-2 20:50
YWGS 和 BPS 各有捧場客,兩間學校 style 好唔同。
如講DSE 成績,應該係BPS 比較好,尤其是 Phy, Chem, Bi ...

BPS點會谷呀!

作者: MAYANGUSPO    時間: 21-11-8 03:22

回覆 mcl203 的帖子

補充返早兩年少少資料先:
Case 1# 不中自一YWGS,
中自二BPS係南區生。

Case 2# 不中自一YWGS,
中自二林護係新界區生。

其後兩者放榜時均補上自一YWGS。

以BPS、林護手法應都睇重RO收生,
如以BPS收生較YWGS難既講法,
咁可能係YWGS先揀上籃球、排球...等精英都未定😅。

作者: PTL_L    時間: 21-11-8 06:52

MAYANGUSPO 發表於 21-11-2 12:16
以早兩屆得知,有自行BPS、林護正取收了,到7月放榜才補上YWGS,所以早兩年係YWGS難入D,上年就不清楚了~ ...
上年某東區小學,ywgs call 後補call到級20內,但要唔只一個,所以人口變化,難入程度可能要再考慮過。
作者: mcl203    時間: 21-11-8 09:55

MAYANGUSPO 發表於 21-11-8 03:22

補充返早兩年少少資料先:

如果例一果位同學係非常級頭,可否都係證明BPS係睇成績去收生,難度比YWGS高?除非,佢係南區級1X,咁就可能另一說法。BPS係揀學生面試的~~~

之前,我都睇過幾間南區小學嘅,我係好求其望吓,我就見唔到呢幾間小學有報派BPS,相反,YWGS就見到。又似乎,4月公佈自行係上年開始,早2年?~~~

作者: Beautypeople    時間: 21-11-19 18:34

bobbob 發表於 21-11-3 11:58

Ywgs 有收中西區正取生的

作者: Beautypeople    時間: 21-11-19 18:39

mcl203 發表於 21-11-3 15:08
BPS好明顯係好睇成績,而成績又偏好睇名次,照計,都係會比YWGS難,剩係港島小學都咁多間,填滿果4X位,難 ...

同意BPS難度高啲,第一面試揀人已經係睇成績,第二BPS面試難過YWGS好多!

作者: tkhhung    時間: 21-11-20 01:19

Beautypeople 發表於 21-11-19 18:39
同意BPS難度高啲,第一面試揀人已經係睇成績,第一BPS面試難過YWGS好多!
...

BPS 在東區 學生人數不少

作者: bobbob    時間: 21-11-20 10:50

Beautypeople 發表於 21-11-19 18:34
Ywgs 有收中西區正取生的
我都識中西區學生同時有ywgs & bps offer,不過真係要級頭囉

作者: wwsbb    時間: 21-11-24 16:03

bobbob 發表於 21-11-20 10:50
我都識中西區學生同時有ywgs & bps offer,不過真係要級頭囉

請問知唔知YWGS 和SSGC既功課量如何呀?會唔會好多測考?

作者: bobbob    時間: 21-11-24 17:12

wwsbb 發表於 21-11-24 16:03
請問知唔知YWGS 和SSGC既功課量如何呀?會唔會好多測考?
無乜問過ywgs人近況(no news is good news),不過據知ssgc原來幾chur,真係估佢唔到
作者: wwsbb    時間: 21-11-24 18:40

bobbob 發表於 21-11-24 17:12
無乜問過ywgs人近況(no news is good news),不過據知ssgc原來幾chur,真係估佢唔到

真係估唔到…因爬文見網友話SSGC比較自由d, 仲以為比較輕鬆一點點…..

作者: hkpapa852    時間: 21-11-24 19:17

bobbob 發表於 21-11-24 17:12
其實如果有去過佢地簡介會, 應該知SSGC其實有好多暗示話佢地好著重成績
著重成績既學校點會唔Chur?

作者: kirstyau    時間: 21-11-24 19:19

wwsbb 發表於 21-11-24 16:03

YWGS 阿女答完=冇答,功課/默書/Quiz量話睇老師。

作者: mcl203    時間: 21-11-24 19:29

hkpapa852 發表於 21-11-24 19:17
其實如果有去過佢地簡介會, 應該知SSGC其實有好多暗示話佢地好著重成績
...

簡介會用嚟接單,唔會話唔睇成績吧~~~

作者: PTL_L    時間: 21-11-24 19:59

...
朋友都咁講,佢話唔明點解外面會講SSGC會係輕鬆?小朋友讀S1
作者: bobbob    時間: 21-11-24 20:35

...
唔知佢哋有無去聽簡介會,不過據聞ywgs講到明好着重成績,又聽聞ssgc係間happy school(佢哋真係咁諗),點知中晒伏。。。
話時話,女校簡介會你都去聽?好專業喎

作者: hkpapa852    時間: 21-11-24 21:04

bobbob 發表於 21-11-24 20:35
唔知佢哋有無去聽簡介會,不過據聞ywgs講到明好着重成績,又聽聞ssgc係間happy school(佢哋真係咁諗),點 ...
我有仔又有女, 所以男/女/男女校都要聽

作者: tpmon    時間: 21-11-24 22:49

hkpapa852 發表於 21-11-24 21:04

hkpapa852你咁專業,自己一定識選最好的B1校給仔和女

作者: bobbob    時間: 21-11-24 23:46

hkpapa852 發表於 21-11-24 21:04
有心有力終於甩晒難啦
作者: wwsbb    時間: 21-11-25 07:27

kirstyau 發表於 21-11-24 19:19
YWGS 阿女答完=冇答,功課/默書/Quiz量話睇老師。

謝謝佢幫手。

作者: kirstyau    時間: 21-11-25 07:39

wwsbb 發表於 21-11-25 07:27
謝謝佢幫手。

有冇報升中講座? 到時有學生行行企企幫手,直接問佢地反應最真實。我地家長都未必知甘多。 家姐今年都會幫手。

作者: medicine    時間: 21-11-25 07:51

kirstyau 發表於 21-11-25 07:39
有冇報升中講座? 到時有學生行行企企幫手,直接問佢地反應最真實。我地家長都未必知甘多。  家姐 ...
我地個年有去聼,係唯二的真實去實地參觀.

校園真係靚.亦有捉住"校服"問好多野

作者: hkpapa852    時間: 21-11-25 08:14

bobbob 發表於 21-11-24 23:46
有心有力終於甩晒難啦
人越大越會感受到咩叫:養兒一百歲,長憂九十九
甩難呢句說話真係說易行難

作者: wwsbb    時間: 21-11-25 08:20

kirstyau 發表於 21-11-25 07:39
有冇報升中講座? 到時有學生行行企企幫手,直接問佢地反應最真實。我地家長都未必知甘多。  家姐 ...

YWGS有呀!好期待呀!期待去見識下個靚靚校園同佢傳聞中斯斯文文既學生。

但SSGC只得網上講座,無機會接觸到佢d學生,就有點盲摸摸既感覺….

我囡中西區,預計是band one 邊緣人,所以我有點擔心就算俾佢好彩抽入(自行唔駛諗)到YWGS,會跟得辛苦。但而家聽落各位講既,SSGC都可能差不多,可能兩者分別係SSGC會有band two 生。

想借位請教下,大抽獎乙一係咪只能YWGS/SSGC二選一?可不可以是乙一YWGS, 乙二SSGC咁排?先謝謝各位賜教。

作者: medicine    時間: 21-11-25 08:25

wwsbb 發表於 21-11-25 08:20
YWGS有呀!好期待呀!期待去見識下個靚靚校園同佢傳聞中斯斯文文既學生。

但SSGC只得網上講座,無機會接 ...
兩校的校園各有千秋.係兩種不同的風格.
當然,其中一間僅僅外圍望望,感覺樹木掩映,階梯蜿蜒,庭院深深

作者: mcl203    時間: 21-11-25 10:23

wwsbb 發表於 21-11-25 08:20

但SSGC只得網上講座,無機會接 ...

女仔,如果係真本區B1生,有乜填乜,隨心所欲,整個英中全票都得,若果SCGS都無所謂。當然風險係自負~~~

作者: mcl203    時間: 21-11-25 10:25

hkpapa852 發表於 21-11-25 08:14
人越大越會感受到咩叫:養兒一百歲,長憂九十九
甩難呢句說話真係說易行難
...

咁你要加厚啲強積金,或者自己嚟~~~

作者: kirstyau    時間: 21-11-25 10:43

medicine 發表於 21-11-25 07:51
我地個年有去聼,係唯二的真實去實地參觀.

校園真係靚.亦有捉住"校服"問好多野

甘睇黎師姐幫唔到手,最終唔係你地杯茶。

希望阿女唔好嚇走D家長們。

作者: wwsbb    時間: 21-11-25 12:53

mcl203 發表於 21-11-25 10:23
女仔,如果係真本區B1生,有乜填乜,隨心所欲,整個英中全票都得,若果SCGS都無所謂。當然風險係自負~~ ...

謝謝回覆

SCGC 位置太遠了,唔敢諗。

作者: medicine    時間: 21-11-25 13:16

kirstyau 發表於 21-11-25 10:43

甘睇黎師姐幫唔到手,最終唔係你地杯茶。
師姐好幫手!

係我地衡量自身實力后,未敢高攀.

若果有家姐實力,我們會當仁不讓的報讀心神向往的靚麗校園.

作者: kirstyau    時間: 21-11-25 13:41

wwsbb 發表於 21-11-25 12:53
謝謝回覆

SCGC 位置太遠了,唔敢諗。

SSGC YWG,西營盤都仲要 11號/轉巴士。St Clare聽聞學校有校車,唔差太多時間。

作者: wwsbb    時間: 21-11-25 18:02

kirstyau 發表於 21-11-25 13:41
SSGC YWG,西營盤都仲要 11號/轉巴士。St Clare聽聞學校有校車,唔差太多時間。
...

因住得遠,如去St Clare 返學應該會超過一個鐘…….

作者: mcl203    時間: 21-11-25 19:14

wwsbb 發表於 21-11-25 18:02

其實中西區,你要乙2放YWGS/SSGC,就要預有機會飛去SCGS。我覺得乙2係有機會,但要自己取捨~~~

不過,講完呢次可能機會又細啲。又不過咁,唔搏,係中西區又有乜選擇可以放乙2/3呢~~~

作者: medicine    時間: 21-11-25 19:30

mcl203 發表於 21-11-25 19:14

其實中西區,你要乙2放YWGS/SSGC,就要預有機會飛去SCGS。 ...
其實就算唔講,除非小學老師俾建議家長改,個人相信大部分家長會如閣下所講方法填
作者: wwsbb    時間: 21-11-26 07:38

其實中西區,你要乙2放YWGS/SSGC,就要預有機會飛去SCGS。 ...

多謝賜教

作者: hkpapa852    時間: 21-11-26 08:00

又咁講,中西區真B1女生有SCGS包底,前面點填點都唔係大問題,俾我會放埋坑真借番嚟個幾個位先,甚至加埋高主教
作者: 王家爸爸    時間: 21-11-26 08:07

hkpapa852 發表於 21-11-26 08:00
又咁講,中西區真B1女生有SCGS包底,前面點填點都唔係大問題,俾我會放埋坑真借番嚟個幾個位先,甚至加埋高 ...
個人意見係SCGS比高主教好,亦唔比坑真差,所以集中諗區內三間女校已經足夠。
作者: 王家爸爸    時間: 21-11-26 08:10

wwsbb 發表於 21-11-25 18:02
中西區唔大,遠極有個譜,點解會超過一個鐘?
作者: hkpapa852    時間: 21-11-26 08:24

王家爸爸 發表於 21-11-26 08:07
個人意見係SCGS比高主教好,亦唔比坑真差,所以集中諗區內三間女校已經足夠。 ...

SCGS成績近4/5年一直向下,女校較突出既英文科,目前成績亦只比鰂魚涌嘉諾撒好,整體成績早已今非昔比
作者: medicine    時間: 21-11-26 08:29

hkpapa852 發表於 21-11-26 08:24
SCGS成績近4/5年一直向下,婊校較突出既英文科,目前成績亦只比鰂魚涌嘉諾撒好,整體成績早已今非昔比 ...
位處稍偏僻,外區不來(名氣未足以抵銷路程).區内又難以撼動其餘兩女校.

巧婦難爲無米之炊吖!

作者: mcl203    時間: 21-11-26 08:31

hkpapa852 發表於 21-11-26 08:24
SCGS成績近4/5年一直向下,婊校較突出既英文科,目前成績亦只比鰂魚涌嘉諾撒好,整體成績早已今非昔比 ...

SCGS收生咁弱勢,交到咁成績已經好唔錯了~~~

作者: mcl203    時間: 21-11-26 08:32

王家爸爸 發表於 21-11-26 08:10
中西區唔大,遠極有個譜,點解會超過一個鐘?

唔係中西區住囉~~~

作者: hkpapa852    時間: 21-11-26 08:35

mcl203 發表於 21-11-26 08:31
SCGS收生咁弱勢,交到咁成績已經好唔錯了~~~
N年前大部份人話佢係B2添
現實中佢遠遠未差到呢個水平,但見佢主科4+平均由6/7年前~70%跌到依家得番~50%,都幾令人唏噓

作者: medicine    時間: 21-11-26 08:38

medicine 發表於 21-11-26 08:29
位處稍偏僻,外區不來(名氣未足以抵銷路程).區内又難以撼動其餘兩女校.
"教好"學生同教"好學生"真係兩個境界.

教"好學生",内地的升中制度就輕易做到啦."XXX第一中學"輕易教到當地的絕大部分"好學生".

講到"教好"學生,真係鳳毛麟角~~

基於此,個人係相信生源起決定性作用.要不,某B2校爲了做市場,公開叫出收95%的B1生,不就是爲了往後更多的B1/ 至少是B1邊緣人來讀,成績更易起到脫胎換骨之效嘛?!

作者: bobbob    時間: 21-11-26 08:40

hkpapa852 發表於 21-11-26 08:35
現實中佢遠遠未差到呢個水平,但見佢主科4+平均由6/7年前~70%跌到依家得番~50% ...
今年主科4+有60%,點都好過cc一截,cc就真係跌到落band 2啦
作者: hkpapa852    時間: 21-11-26 08:42

bobbob 發表於 21-11-26 08:40
今年主科4+有60%,點都好過cc一截,cc就真係跌到落band 2啦
今年東區兩間B1生包底學校既成績都令人失望
作者: mcl203    時間: 21-11-26 08:43

hkpapa852 發表於 21-11-26 08:35
現實中佢遠遠未差到呢個水平,但見佢主科4+平均由6/7年前~70%跌到依家得番~50% ...

我識少少人讀SCGS,都略估到佢哋收生嘅形勢嘅,小學叻嘅部份唔肯上中學,外面叻嘅又唔太願入去。又不過,或許,級頭生唔係佢哋收生嘅目標,不為成績收生~~~

作者: bobbob    時間: 21-11-26 08:58

mcl203 發表於 21-11-26 08:32
唔係中西區住囉~~~
好明顯啦,都識唔少人日日由新界西/東去中西區讀書,車程真係要超過1粒鐘
作者: bobbob    時間: 21-11-26 09:00

hkpapa852 發表於 21-11-26 08:42
所以用scgs包底抵過用cc/sgss好多
作者: wwsbb    時間: 21-11-26 09:03

mcl203 發表於 21-11-26 08:32
唔係中西區住囉~~~

Exactly

作者: wwsbb    時間: 21-11-26 09:04

bobbob 發表於 21-11-26 08:58
好明顯啦,都識唔少人日日由新界西/東去中西區讀書,車程真係要超過1粒鐘 ...

真相

但中西區校網咁靚真唔捨得放棄

作者: bobbob    時間: 21-11-26 09:17

wwsbb 發表於 21-11-26 09:04
真相

但中西區校網咁靚真唔捨得放棄
咁只要keep到"堅"中西區band 1,乙部盡填band 1必入,咁多年未見過唔入,除非學校誤導或家長自以為band 1而實際上唔係。。。
作者: piyohk    時間: 21-11-29 09:48

hkpapa852 發表於 21-11-26 08:42

請問係邊兩間?

作者: yuki0120    時間: 21-11-30 00:11

piyohk 發表於 21-11-29 09:48
請問係邊兩間?

應該係指筲官同鰂魚涌嘉諾撒

作者: piyohk    時間: 21-11-30 10:29

yuki0120 發表於 21-11-30 00:11
應該係指筲官同鰂魚涌嘉諾撒

謝謝

作者: behappydad    時間: 22-3-18 21:35

Poyau 發表於 21-10-16 20:52
BPS DSE成績較佳
從PS1成績可見收生精英薈萃

請問近年BPS 有公佈pre s1成績?
我好有興趣睇吓。thanks

作者: ihui    時間: 22-3-19 13:18

hkpapa852 發表於 21-11-26 08:00
又咁講,中西區真B1女生有SCGS包底,前面點填點都唔係大問題,俾我會放埋坑真借番嚟個幾個位先,甚至加埋高 ...

但坑真得幾個位,放乙三會否更無望?

作者: ihui    時間: 22-3-19 13:19

bobbob 發表於 21-11-26 09:17
咁只要keep到"堅"中西區band 1,乙部盡填band 1必入,咁多年未見過唔入,除非學校誤導或家長自以為band 1而 ...

我女學校的老師都係咁講

作者: MAYANGUSPO    時間: 22-3-22 02:58

例一的成績的確係非常~級頭,現係YWGS讀中二ing,並無特別出眾樂器/運動項目,佢係7月放榜後補上自一YWGS,所以冇去到自二已收的BPS。
作者: mcl203    時間: 22-3-22 12:21

MAYANGUSPO 發表於 22-3-22 02:58

例一的成績的確係非常~級頭,現係YWGS讀中二ing,並無特別出眾樂器/運動項目,佢係7 ...

從無否定過你嘅例一例二係事實。只係引用我當年所見,港島生家長都視BPS係龍頭中學,係必以成績為面試條件,最難入嘅,英華係少人提嘅。當年嘅果幾年所見,有自己1A中學嘅前列生,統一外求嘅係非常少,要選校嘅亦只會視BPS為自行之一,英華多出現於統一其中之一~~~

至於,BPS成績一直平穩,稍佳於YWGS,相信已經反映其中一個可能性,除非,認為BPS教學成效增值率高於YWGS~~~

又不過,只可以話每個人所見唔同,我嘅觀察來自灣仔嘅幾間津私傳統小學,佢哋前列生選擇係對港島中學收生存在影響性~~~

作者: mcl203    時間: 22-3-22 12:26

mcl203 發表於 22-3-22 12:21
從無否定過你嘅例一例二係事實。只係引用我當年所見,港島生家長都視BPS係龍頭中學,係必以成績為面試條件 ...

補充下:申請數量多少,並不能直接比較是否比較難入~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5